vakantie informatie

Puerto Rico Informatie

Als je op zoek bent naar witte stranden, palmbomen, een blauwe zee, de tropische jungle en de typische Caribische sfeer, dan is Puerto Rico een goede vakantiebestemming. Het eiland, dat na Jamaica en Cuba het grootste eiland van de Cariben is, is ooit ontdekt door Columbus en wordt door steeds meer toeristen bezocht. Voor degene die van cultuur houden, zijn de oude steden en musea een bezienswaardigheid. Sla in dit geval ook de zeker de hoofdstad San Juan niet over, daar vind je volop architectuur en cultuur. Als je in de voetsporen van Ricky Martin wilt treden, kun je je storten in het swingende nachtleven van de hoofdstad San Juan of het jaarlijkse carnaval in Ponce bezoeken. Kortom, Puerto Rico biedt een volledig pakket voor iedereen die cultuur, natuur en ontspanning zoekt.

Het land

Geografie

Puerto Rico (of Porto Rico) ligt tussen de Caribische Zee en het noorden van de Atlantische Oceaan. Het behoort tot de Grote Antillen. Puerto Rico bestaat uit meerdere eilanden, maar het hoofdeiland is Puerto Rico. Om het hoofdeiland liggen een aantal bewoonde en onbewoonde eilanden. Het hoofdeiland is langwerpig en 175 kilometer lang en 55 kilometer breed.


Klimaat

Door het tropisch zeeklimaat is het weer in Puerto Rico bijna altijd aangenaam. In de koudere maanden januari en februari is het aan de kust ongeveer 22 ºC en in de warme maanden (juli, augustus, september) is het er 26 ºC. Door de zeewind voelt het koeler aan. In de bergen is het koeler en ‘s nachts kan de temperatuur onder de 10 ºC zakken.
De regenval op het eiland is nogal afhankelijk van de plaats. Het berggebied van Cordillera Central is bijvoorbeeld prachtig groen door de regelmatige regen. Het droogste gebied is het zuiden van de het eiland, terwijl in het noorden van het eiland de meeste regen valt. Puerto Rico ligt in het Caribisch gebied waar tegenwoordig steeds meer kans is op een orkaan.
Het cyclonenseizoen duurt van juli/augustus tot oktober met de meeste kans op een orkaan in september. Informatie over orkanen krijg je via http://www.stormcarib.com.

Natuur

Puerto Rico kent een verscheidenheid aan natuur. Het eiland heeft voor 60% bergachtig landschap met als belangrijkste bergketen de Cordillera Central die als een ruggengraat door het midden van het eiland loopt. Met zijn 1338 meter is de berg Cerro la Punta (la Puntilla) het hoogste punt van het eiland. In het noordoosten vind je het regenwoud El Yunque, het enige tropische regenwoud in de Verenigde Staten. Omdat het zuiden het droogste gedeelte is van het eiland, vind je hier woestijnachtige gebieden met cactusvelden.

Planten

Langs de stranden wuiven de palmbomen, maar er is meer fauna in Puerto Rico. In het groene regenwoud en op de bergketen vind je onder andere ceder, ebben, hibiscus en de trompetboom. Ook kom je de orchidee en magnolia tegen. In de droge gebieden vind je veel cactussen.

Dieren

Op het eiland komen geen grote zoogdieren voor. Wel zijn er veel reptielen, voornamelijk hagedissen. Ook kun je er leguanen vinden die wel anderhalve meter groot kunnen worden. De nationale mascotte van Puerto Rico is de coqui, een neef van de kikker zoals wij die kennen en die niet buiten Puerto Rico gevonden kan worden. Het tropisch regenwoud en de bossen op het eiland herbergen ook verschillende soorten vogels. Een daarvan is de Puerto Rico papegaai, een kleine groen/rode vogel die met uitsterven wordt bedreigd. In de wateren rondom het eiland kom je een grote variatie aan vissen en andere zeedieren zoals de zeeschildpad tegen.

Bevolking

Bevolking

Puerto Rico wordt bewoond door bijna 4 miljoen mensen. Het is het enige eiland in de Caribische Zee met een blanke meerderheid. De meerderheid van de blanke bevolking is van Spaanse origine (met name Zuid-Spanje en de Canarische Eilanden), maar er zijn ook afstammelingen van emigranten uit Corsica, Italië en Frankrijk. Daarnaast zijn bewoners afkomstig uit Afrika en Zuid-Amerika of zijn ze afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Taino-indianen.
Alhoewel Puerto Rico officieel onder Amerikaanse vlag valt, beschouwen de Puerto Ricanen zichzelf niet zozeer Amerikaans maar Puertorriqueños of Boricuas. Puertoricanen staan bekend om hun warme gastvrijheid. Bij een eerste ontmoeting krijg je een hand, maar zodra je tot de familie of vrienden wordt gerekend, krijg je ook een zoen en een knuffel.
In hun lichaamstaal herken je het zuidelijk temperament: uitbundige en met weidse armgebaren.

Religie

Het grootste gedeelte van de bevolking (85%) is katholiek. De invloed van de katholieke kerk is bijvoorbeeld merkbaar in de vele feestdagen die er zijn voor heiligen. Een kleine groep praktiseert Santeria, een Afro-Cubaans geloof wat via Cuba naar Puerto Rico is overgewaaid. Verder is er een groep protestanten en vind je er een kleine Joodse gemeenschap.
Overal op het eiland vind je kerkjes.

Cultuur

Door het koloniale verleden kent Puerto Rico veel culturele invloeden. Allereerst dat van de oorspronkelijke bewoners, de Taino-indianen. Vervolgens van de Spaanse overheersers en daarna van de vele emigranten die naar het eiland kwamen. De laatste invloed is die van de Amerikanen waarbij Puerto Rico sinds 1898 hoort.
De Puertoricanen gebruiken zelf graag het woord Criollo (creool) voor de dingen die zij als oorspronkelijk voor het eiland zien zoals bijvoorbeeld de cultuur, de muziek, de keuken en de taal. Een van de dingen die hoort bij de cultuur is het hanenvechten. Twee hanen vechten tegen elkaar en de omstanders gokken op de winnaar.
Ook in de ‘moderne’ cultuur heeft Puerto Rico een plaats verworven door de ligging in de Bermuda driehoek. Sommigen geloven dat in dit gebied regelmatig ufo’s worden gesignaleerd. Er wordt zelfs gefluisterd dat aliens een basis hebben bij El Yunque.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd Puerto Rico bewoond door de Taino-indianen. In 1493 ontdekte Christoffel Columbus het eiland. Juan Ponce de Leon wordt door de eilandbewoners gezien als de uiteindelijke grondlegger van het huidige Puerto Rico. Hij bracht in 1508 de eerste kolonisten naar het eiland. Vanaf die tijd valt Puerto Rico onder Spaans gezag, maar in 1897 wordt het eiland onafhankelijk tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog. Een jaar later komt het onder Amerikaans gezag te staan, maar pas in 1917 worden de Puertoricanen officieel Amerikaans staatsburger.

Politiek en Economie

Politiek

Puerto Rico is een vrijstaat die is verbonden met de Verenigde Staten van Amerika. Dat betekent dat Puerto Rico een eigen grondwet en zelfbestuur heeft. Puertoricanen zijn niet vertegenwoordigd in het Amerikaanse congres en mogen geen Amerikaanse president kiezen.
Het land heeft een gekozen functionaris: een Resident Commissioner die in het Congres plaatsneemt als gedelegeerde van Puerto Rico. Hij heeft spreekrecht, maar geen stemrecht.

Economie

Dankzij buitenlandse investeringen is de Puertoricaanse economie gegroeid. Het gaat hierbij met name om investeringen in de geneesmiddelenindustrie en technologie die samen de grootste industrie van Puerto Rico vormen.
De lokale industrie echter had vroeger gunstige belastingregelingen, maar moet nu concurreren met lage lonenlanden. Verder heeft het eiland suikerrietplantages, tabaksplantages en bananenplantages. Een vierde exportproduct is rum. Door het gunstige klimaat, ontdekken steeds meer toeristen het eiland. De inkomsten uit de toeristenindustrie zorgen mede voor een groei van de economie.

Eten en Drinken

Doordat Puerto Rico een eiland is met zoveel buitenlandse invloeden, vind je er zo ongeveer alle keukens van de wereld. Met name in de hoofdstad San Juan is de keuze enorm. Daarnaast kent Puerto Rico ook een nationale keuken. Deze keuken lijkt op de Mexicaanse keuken maar is milder. Het bevat veel bonen, rijst en yautias (een soort knollen die lijken op aardappels).
Een maaltijd heeft vaak sofrito als basis, een saus van tomaten, pepers, knoflook en koriander. Een bekend gerecht is asopao, een soepachtige stoofschotel met avocado, kip, vlees of krab. Ook wordt in veel eethuizen mofongo geserveerd, een gestampte specialiteit die qua smaak doet denken aan aardappel en geserveerd wordt met vlees of vis.
Vlees en vis staan sowieso vaak centraal in de maaltijden, maar ook als vegetariër kun je er lekker eten van de verschillende groentes en de verscheidenheid aan fruit.

Vervoer

Naar Puerto Rico

Vliegtuig
De makkelijkste manier om naar Puerto Rico te reizen, is te vliegen via New York. Vanuit New York gaan dagelijks vluchten naar Puerto Rico.

Boot
San Juan heeft een passagiershaven waar gehandeld wordt, maar waar ook cruiseschepen aanmeren waaronder de Holland-Amerikalijn. De cruises in de Caribische Zee zijn de laatste jaren sterk in opkomst.

In Puerto Rico

Vliegtuig
In Puerto Rico zijn een aantal kleinere vliegvelden. De binnenlandse vluchten zijn vaak redelijk goed verzorgd. Vanaf Puerto Rico kun je ook naar andere eilanden in het Caribisch gebied vliegen.

Bus
Er rijden kleine bussen (publicos) tussen de steden. Deze bussen zijn een redelijk alternatief als je niet over een auto beschikt.

Auto
Een huurauto is de beste manier om je te verplaatsen op het eiland. Ook hier merk je de Amerikaanse en Europese invloeden. Men rijdt rechts, de verkeersregels zijn hetzelfde als in Amerika. De verkeersborden zijn in het Spaans en de afstand wordt aangegeven in kilometers en gas wordt per liter verkocht.
Overal op het eiland kun je een auto huren. Als je een auto huurt, moet je ervoor zorgen dat je zeker weet dat je goed verzekerd bent. Lees eerst goed de papieren voordat je een handtekening zet. De maximumsnelheid is meestal 90 kilometer.
Op kleinere wegen ligt het maximum veel lager.

Taxi
Het taxivervoer heeft recentelijk een duidelijke structuur gekregen. Het vervoer in en rondom San Juan en vervoer vanaf het vliegveld is in verschillende zones ingedeeld. Iedere zone heeft een eigen prijs. Deze prijzen kun je onder andere vinden op internet. Alle taxi’s hebben een meter waardoor je ook in de gaten kunt houden of de goede prijs wordt gerekend.

Boot
Tussen de eilanden kan je je verplaatsen per veerboot. Vanuit Puerto Rico zijn er een aantal verbindingen naar de omliggende (bewoonde) eilanden.

Bezienswaardig

De inwoners van Puerto Rico zijn trots op hun cultuur en zuinig op hun erfstukken. Daardoor zijn er vele musea. Interessant is de Indiaanse kunst. Ook interessant zijn de Santosbeelden. Dit zijn uit hout gemaakte beelden die een geneeskrachtige werking schijnen te hebben.

San Juan

San Juan is de hoofdstad van Puerto Rico. Een derde van de bevolking woont in het gebied rondom de hoofdstad San Juan en de grote steden Carolina en Bayamon. Het oude midden van de stad, het oude San Juan, dateert uit de 15e eeuw en bestaat uit nauwe straatjes en kleurrijke huizen. De straatjes bestaan uit kasseien en het is daarom zaak om goede schoenen aan te doen als je een stadswandeling gaat maken. Het fort San Felipe del Morro is een van de bezienswaardigheden in de oude stad. Dit fort is ooit begonnen als toren (el Morro) en daarna steeds verder uitgebreid tot een indrukwekkend fort. Samen met de stadmuren beschermde het fort de stad tegen piraten en hield het andere happige kolonisten (waaronder de Hollanders) buiten de deur.
Maar niet alleen voor cultuur en natuur komen mensen naar San Juan. Ook shoppers uit het hele Caribisch gebied worden getrokken door de grootste ‘shopping mall’ in de Cariben. Deze Plaze Las Ameras omvat 190 winkels. Als je dat te massaal vindt om je souvenirs te kopen, zijn er in de oude stad voldoende winkeltjes om sigaren, rum en andere aandenken te halen. PoncePonce is de havenstad in het zuiden van het eiland en wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd.
De stad is 300 jaar oud en is vooral van cultureel en architectonisch belang; je vind er veel musea en neoclassicistische gebouwen.
Het centrum van Ponce dateert uit de 17e eeuw en is een nationaal monument. Een beroemd museum is het Ponce Art Museum waar de grootste kunstcollectie van het Caribisch gebied te bewonderen is. In het museum worden ook tentoonstellingen gehouden van huidige kunstenaars. Een belangrijk monument voor de rum is het kasteel Castillo Serralles. Hier woonde de meest invloedrijke en belangrijkste familie die rum produceerde.

Mayaguez

Deze stad staat bekend als de sultan van het westen. Oorspronkelijk in 1760 gesticht, maar door een aardbeving in 1918 werd veel van de stad verwoest en moest het opnieuw opgebouwd worden. Mayaguez herbergt de grootste campus van de Universiteit van Puerto Rico. Tegenover de campus bevindt zich de enige brouwerij van het eiland en een prachtig park. Achter de campus is een groot tropisch park met een dierentuin.

Utuado

Utuado is een stad in het midden van het eiland, ten noorden van Ponce. Wat dit stadje interessant maakt zijn de opgravingen van een godsdienstig centrum van de Taido-indianen. Deze opgravingen vind je in het Caguana Indian Ceremonial Park.
De opgravingen zijn zo’n 800 jaar oud en vormen een van de belangrijkste archeologische opgravingen van de Antillen.

Cordillera Central

Het Cordillera Central is de groene ruggengraat van het eiland waar zich ook de hoogste berg van het eiland bevindt, de Cerro de Punta (1338 meter). Cordillera Central is de groene ader van Puerto Rico en je kunt hier tochten maken door bos en rotsachtige gebieden. Op je tocht kom je langs beekjes en indrukwekkende watervallen.

Karst County

De noordelijke flank van Cordillera Central is glooiend en wordt Karst County genoemd. Dit gedeelte heeft tijdens de verschillende ijstijden onder de zeespiegel gelegen. Daarna trok de zee zich langzaam terug en bleef een poreus gesteente over waarin door regenval en rivieren verschillende grotten zijn ontstaan.
De grotten Cavernas del Rio Camuy behoren tot de grootste grottencomplexen van de wereld.

Eilanden

Isla Mona
Dit eiland ligt ten westen van Puerto Rico en weliswaar dichter bij de Dominicaanse Republiek, maar behoort toch tot Puerto Rico. Het werd, net als Puerto Rico, in 1493 ontdekt door Christoffel Columbus. Op het eiland vind je resten van nederzettingen van Taino-indianen. Het eiland is onbewoond en wordt beschermd. Je hebt daarom een vergunning nodig om het eiland te bezoeken. Op een van de stranden, Sardinera Beach, mag je kamperen.

Isla de Vieques en Isla de Culebra
Beide eilanden liggen ten oosten van het hoofdeiland. Je vindt er parelwitte stranden, een blauwe zee en een paar dorpjes. Bij beide eilanden kun je prachtig snorkelen.

Stranden en Actief

Stranden

In Puerto Rico tref je fraaie witte stranden en een blauwe zee aan. Je kunt om te zonnen onder meer terecht op een van de eilanden.

Actief

Wandelen
Het regenwoud (El Yunque) kun je goed te voet verkennen. Het is aan te raden om op pad te gaan met een gids, dan weet je zeker dat je de mooiste plekjes ziet.

Watersport
De wateren rondom Puerto Rico moet je gezien hebben. Er zijn talloze mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Op een groot aantal delen langs de kust kan ook goed gesurft worden.

Communicatie

Communicatie

Puerto Rico heeft zowel goede telefoon- als internetverbindingen.

Taal

De officiële taal van Puerto Rico is het Spaans. Engels wordt als tweede taal op school gedoceerd maar minder dan een kwart van de bevolking spreekt zowel Spaans als Engels.
De bevolking heeft vaak een lichte aversie tegen het Engels omdat het de taal is die later door Amerika werd ‘doorgedrukt’. In de toeristische sector spreekt men over het algemeen wel goed Engels. Als je echter als toerist Spaans spreekt, heb je wel een streepje voor.

Media

Er zijn vier grote nationale kranten, maar je kunt het nieuws ook volgen via de vele radio- en televisiezenders. De media is zowel Spaans- als Engelstalig.

Douane

Reisdocumenten

Om als niet-Amerikaans staatsburger Puerto Rico binnen te kunnen, heb je een visum nodig. Meest voor de hand liggend is een toeristen visum voor 90 dagen.

In- en uitvoer

Je mag geen inheemse vruchten en planten uitvoeren. Je mag uiteraard geen verboden voorwerpen invoeren maar ook geen artikelen uit communistische landen. Ook mag je geen lottoformulieren en chocoladelikeuren invoeren. Word je betrapt op het in- of uitvoeren van illegale producten dan word je ter plekke berecht.

Gezondheid

Gezondheid

Neem voordat je naar Puerto Rico gaat, contact op met de huisarts of de GGD voor persoonlijk advies. Voor Puerto Rico worden de volgende inentingen aanbevolen: – DTP-vaccinatie – Bescherming tegen Hepatitis A De medische hulp wordt gezien als een van de beste van het Caribisch gebied.
Artsen en ziekenhuizen vind je overal op het eiland.
Spoedeisende hulp: 911
Politie: 787-343-2020
Ambulance: 787-343-2222
Brandweer: 787-343-2330

Drinkwater

Het drinkwater in Puerto Rico voldoet aan de standaarden zoals die gehanteerd worden in de Verenigde Staten en is daarom veilig om te drinken.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid die wordt gehanteerd is de US Dollar. De Puertoricanen noemen de munteenheid in de volksmond peso. Over het hele eiland zijn plaatsen waar je geld kunt wisselen. Alle bekende creditcards worden geaccepteerd.

Fooi

In hotels, grote restaurants en nachtclubs is de fooi vaak al in de prijs verwerkt. Kleinere restaurants rekenen exclusief fooi. Reken hier dan zelf 15 tot 20% extra.

Praktische informatie

Accommodatie

Puerto Rico biedt een breed scala aan accommodatie. In de grote steden vind je hotels en verspreid over het eiland liggen Paradores Puertorriqueños, een groep van 18 hotels die worden gesponsord door de regering. De kwaliteit en prijs van deze hotels wil nog wel eens verschillen.

Hotel
Vooral in de drukbezochte kuststeden staan enorme hotels die naast een kamer ook een zwembad, fitnesszaal en casino bieden.

Paradores
Hier kun je de plaatselijke bevolking het beste leren kennen, want dit zijn hotels met een huiselijke sfeer. Bovendien is het vrij goedkoop.

Kamperen
Op een aantal onbewoonde eilanden rondom het hoofdeiland mag je wildkamperen. Voorwaarde is wel dat je de natuur met rust laat en je rotzooi opruimt. Ook op het hoofdeiland zijn er mogelijkheden om te kamperen.

Elektriciteit

Het voltage is hetzelfde als op het Amerikaanse vasteland: 110-220 volt, 60 Hz.

Feestdagen

4 juli Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag
19 november Ontdekking van Puerto Rico door Columbus

Verder zijn er nog talloze andere feestdagen rondom heiligen.
Vanuit Latijns-Amerika is het carnaval overgewaaid. Dit wordt in februari uitbundig gevierd, met name in Ponce.

Kleding

Puerto Rico is een ongedwongen eiland in de Caribische Zee. Je kunt er makkelijk in badkleding en zomerkleding flaneren. Als je je vertier zoekt buiten het strand of resort is het wel zo netjes om wat meer aan te trekken dan alleen je zwembroek. Gezien het klimaat is lichte, katoenen kleding aan te raden. Voor de frisse avonden of een tochtje naar de bergen, is een trui of warmer shirt handig. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Musea

In Puerto Rico zijn voldoende musea te vinden. Vooral liefhebbers van geschiedenis en volkscultuur kunnen hun hart ophalen.

Openingstijden

De meeste winkels zijn open van maandag tot zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag is het koopavond en zijn de winkels open tot 21.00 uur. Veel winkels zijn ook open op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
De siësta is min of meer verdwenen op het eiland en de winkels zijn dus ook tussen de middag open. Andere commerciële bedrijven openen hun deuren op werkdagen van 8.30/9.00 tot 17.00 uur, overheidsinstellingen en banken zijn open tot 15.30/16.30 uur.
Musea hebben wisselende openingstijden. De meeste musea gaan open rond 9.00 of 10.00 uur en sluiten rond 17.00/17.30 uur. Sommige musea hanteren een sluitingstijd tijdens de lunch.

Reistijd

De beste tijd om naar Puerto Rico te reizen is van december tot april. Deze maanden staan niet bekend als maanden waarin orkanen voorkomen. Wil je het carnaval meemaken, dan kan je het beste in de periode rond februari gaan.

Veiligheid

Puerto Rico is een vrijstaat van de Verenigde Staten en valt zodanig ook onder de waarschuwingen die worden gegeven voor terrorisme. In de hoofdstad San Juan moet je, zoals in alle grote steden, voorzichtig zijn. In de hoofdstad is meer criminaliteit dan daarbuiten. In toeristische gebieden binnen de stad, houdt de politie intensieve patrouilles.

Datum artikel: 12-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Puerto Rico Informatie

ATP vakanties