vakantie informatie

Portugal Informatie

Portugal is de laatste jaren steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Een van de trekkers van dit land is de Algarve. Rijk aan stranden, eeuwige zon en een landschap dat veel weg heeft van een exotische tuin zijn voor velen de redenen bij uitstek om een retourtje Portugal te boeken. Maar ook de hoofdstad Lissabon is een aanrader. Waar je ook kijkt, oud en nieuw zijn met elkaar verweven. De stad heeft indrukwekkende koninklijke paleizen, eeuwenoude kathedralen en volop leuke winkeltjes en restaurantjes. De havenstad Porto, in het noorden van Portugal, is eveneens een stop waard. De stad is net als Lissabon gelegen op heuvels boven een rivier. Bovendien is de stad in 1996 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. En ach, we kunnen nog zoveel meer vertellen over Portugal, maar je moet het toch zelf ontdekken.


Het land

Geografie

Portugal ligt samen met Spanje op het Iberisch Schiereiland. Ten westen en zuiden van Portugal ligt de Atlantische Oceaan. Onder Portugees grondgebied vallen ook de eilandengroep Azoren en het zonnige eiland Madeira, dat voor de kust van Marokko ligt. Portugal is erg bergachtig, met de Serra da Estrela als hoogste berggebied. Verder vind je in Portugal veel grotten en rivieren. Het grootste grottenstelsel is Grutas de Mira de Aire, zo’n 85 kilometer ten noordoosten van Lissabon.

Klimaat

Het grootste deel van Portugal heeft een Mediterraan klimaat met warme, droge zomers en regenachtige winters. Het noordelijke deel heeft een gematigder klimaat met erg veel regen. Het gebied rondom de stad Porto is zelfs een van de natste van Europa.

Natuur

Planten
Heerlijk geurende eucalyptussen, vijgenbomen, olijfbomen, sinaasappelplantages, varens, kurkbomen en pijnbomen; je komt ze allemaal tegen langs de westkust van Portugal. In de Algarve is het klimaat subtropisch, waardoor je hier ook veel cactussen en bloeiende planten, zoals oleanders, camelia’s en orchideeën aantreft. In het noorden van Portugal groeien onder andere eiken, tamme kastanjes, laurierbomen en esdoorns.

Dieren
Voor vogelliefhebbers is Portugal een ideale bestemming. Je komt er watervogels tegen, zoals de flaminco, de reiger en de eend, maar ook grote roofvogels, zoals de arend en de buizerd. Ook de zeldzame blauwe ekster leeft hier.
Andere dieren die in Portugal voorkomen, zijn herten, otters, wilde zwijnen, marters en lynxen. Ook reptielen, zoals de kameleon, de adder, de Montpellier slang en de hagedis lopen hier rond, al zal niet iedereen hier blij mee zijn.

Bevolking

Bevolking

In Portugal wonen meer dan tien miljoen mensen. De meeste leven in de grote steden en langs de kust. Naast Portugezen telt Portugal ook veel Afrikanen en Brazilianen. De Portugezen in het noorden stammen af van de Kelten en de Germanen, terwijl de Portugezen in het zuiden van de Romeinen en de Moren afstammen. Zij hebben dan ook een meer mediterrane leefstijl.

Religie

Ongeveer 90 % van de Portugezen is katholiek. Een andere belangrijke religie is de Universele Kerk van Gods Koninkrijk. Deze op het christendom geinspireerde sekte is gebaseerd op healing en spirituele ervaringen. Volgelingen betalen hoge geldbedragen aan contributie.

Cultuur

Sausade; een typisch Portugees woord, dat zich het best laat omschrijven als melancholisch. En dat is dan ook precies wat de Portugese bevolking karakteriseert. Velen zijn van mening dat de lasten van het verleden de toekomst overschaduwen. Tegelijkertijd zijn ze zeer trots op hun afkomst en hun cultuur. Dezelfde melancholie komt terug in de fado; de typische Portugese muziekstijl. Traditionele zangers of zangeressen kleden zich in sober zwart en zingen, begeleid door gitaren over ‘het onafwendbare noodlot’. In Lissabon zijn speciale fadorestaurants, waar je live mee kunt genieten van deze zangkunsten.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van het land Portugal begint in feite met de opsplitsing van Spanje en Portugal als aparte landen in de 12e eeuw. Voor die tijd behoorde Portugal toe aan verschillende veroveraars op het Iberisch Schiereiland. Een kleine opsomming leert dat Portugal onder andere in het bezit is geweest van: Kelten, Lusitaniërs, Grieken, Carthagers,
Romeinen, Visigoten en Moren. De Moren hebben maar liefst vijf eeuwen over het Iberisch Schiereiland geheerst. De christelijke herovering, oftewel reconquista, moest hier een eind aan maken. Jaren van strijd volgden en pas in 1139 wist Afonso Henriques de Moorse burcht Sao Jorge in Lissabon in te nemen. Niet lang daarna werd Afonso uitgeroepen tot eerste koning van Portugal. Alleen Alejento en de Algarve bleven nog een eeuw lang in handen van de Moren.

Nadat Spanje in 1297 de grenzen van Portugal officieel erkende, bleef de angst voor Castilliaanse dominantie toch bestaan. Portugal zocht steun bij Engeland door middel van een huwelijk met de koning van Portugal en een Engelse prinses. Uit dit huwelijk werd Henrique geboren, de man die het Portugese imperium verder uitbreidde met Madeira, de Azoren, de Kaapverdische Eilanden en een groot gedeelte van de Afrikaanse westkust. Later kwam ook Brazilië erbij. Rond de 16e eeuw domineerde Portugal de wereldhandel en groeide uit tot belangrijke havenstad. Van hieruit begon ook de slavenhandel tussen Afrika, Europa en Brazilië.

Toch ging het al snel bergafwaarts met de economie. De Spanjaarden namen de macht over na een mislukte veldslag tegen de islamieten, waarbij veel Portugese machtshebbers om het leven kwamen. Omdat Spanje destijds in oorlog was met Engeland, Frankrijk en de Republiek der Nederlanden, werd Portugal hier tegen hun wil in ook in betrokken. Deze vorm van onderdrukking wakkerde het Portugese nationalisme behoorlijk aan. Twee eeuwen later maakte Portugal dan ook een eind aan de Spaanse overheersing.
De onvrede bleef en in 1878 werd de eerste republikeinse partij opgericht. Dertig jaar later doodden zij de koning en zijn opvolger tijdens een aanslag. Al snel werd de republiek Portugal uitgeroepen. Stabiliteit was echter nog ver te zoeken. In 1926 brak een rechtse nationalistische revolutie uit, waarna de econoom Salazar aan de macht kwam. Tijden van fascisme en dictatuur volgden en veel geld ging op aan de oorlog in de koloniën. Veel Portugezen waren het zat en besloten hun vaderland vaarwel te zeggen.
Een eind aan de rechtse periode kwam met de Anjerrevolutie op 25 april 1974. Soldaten trokken Lissabon binnen, bezetten regeringsgebouwen en staken anjers in hun geweerlopen. Van bloedvergieten was nauwelijks sprake, maar deze actie bracht wel een grote revolutie op gang. De politiek keerde zich links en al snel vonden de eerste vrije verkiezingen plaats. In 1986 sloot Portugal zich aan bij de Europese Gemeenschap, met als gevolg dat ze veel financiële steun uit Brussel kregen. De economie stabiliseerde langzamerhand weer. Toch is de economische situatie van Portugal nog steeds belabberd.

Politiek en Economie

Politiek

Portugal is een parlementaire democratische republiek. De president staat aan het hoofd van de staat. Hij is ook degene die de premier benoemt, die op zijn beurt weer het kabinet samenstelt. Het parlement wordt om de vier jaar gekozen door de bevolking en bestaat uit 230 leden.

Economie

Portugal heeft lange tijd een begrotingstekort gehad, maar dankzij een enorme bezuinigingsoperatie is dit tekort nu sterk verminderd. De gemiddelde lonen van de Portugezen liggen echter nog steeds veel lager dan de lonen in de rest van de Europese Unie. Dit heeft lange tijd als gevolg gehad dat buitenlandse ondernemers hun werk door Portugezen lieten doen. Maar doordat de lonen in Oostbloklanden nog lager zijn, neemt de productiviteit af en trekken investeerders naar het oosten. Dit komt de economie van Portugal niet ten goede.

Eten en Drinken

Eten

Puur eten is de basis van de Portugese keuken. Gerechten worden zo ‘echt’ mogelijk bereid, zodat de natuurlijke smaak behouden blijft. Doordat Portugal aan zee ligt, wordt er veel vis gegeten.
Voor Portugezen is niet het diner maar de lunch de belangrijkste maaltijd. Meestal vindt deze plaats tussen 12.00 en 14.00 uur. Het is geen eenvoudige broodmaaltijd, zoals wij die kennen, maar een uitgebreid driegangen diner. ‘s Avonds tegen 20.00 uur wordt er weer warm gegeten, maar dit keer minder uitgebreid.

Typisch Portugese gerechten:

Caldeirada
Pittig gerecht van vis en schaaldieren, gekookt in een saus van tomaten, uien, knoflook en kruiden.

Cataplana
Mix van garnalen, krab, varkensvlees, kip en bacon.

Cabrito
geroosterde geit

Caldo Verde
aardappelsoep met kool en worst

Pasteis de nata
cakeje gevuld met slagroom

Drinken

Portugal staat bekend om haar goede port. Deze is afkomstig uit de wijnstreek Dauro, waar ook de stad Porto ligt. Port is er in de kleuren rood of wit en kan zowel zoet als droog van smaak zijn.

Vervoer

Naar Portugal

De beste manier om naar Portugal te reizen, is per vliegtuig. Vanuit Amsterdam gaan rechtstreekse vluchten naar Lissabon, Porto en Faro. De vlucht duurt ongeveer tweeëneenhalf uur. Wil je liever niet vliegen, dan kun je Portugal bereiken per bus, trein of vliegtuig. Wees echter wel voorbereid op een lange reis. Treinen richting Portugal vertrekken vanuit Parijs en doen er 26 uur over voor ze hun eindbestemming bereiken. Bussen van Eurolines doen de meeste grote plaatsen in Portugal aan.

In Portugal

Auto
De verkeersregels in Portugal komen vrijwel overeen met die in de rest van Europa. Op het niet dragen van een veiligheidsriem staat een hoge boete die ter plekke betaald moet worden. Een internationaal rijbewijs is in Portugal niet verplicht, maar het mag duidelijk zijn dat een geldig rijbewijs met de nodige autopapieren dat wel is.

Openbaar vervoer
Portugal heeft een goed functionerend openbaar vervoernetwerk. Er rijden bussen en treinen tussen de grote steden. Er zijn verschillende soorten treinen. De rápidos zijn zeer snel, de directos zijn iets langzamer omdat ze in tussenliggende plaatsen stoppen en de zeer trage regonais zijn vaak overvol.

Reis je binnen de stad? Koop dan een speciale toeristendagkaart voor de bus, tram of metro. Deze zijn relatief goedkoop en zeer praktisch. Taxi’s zijn goedkoop, maar het is verstandig om van tevoren een prijsafspraak te maken.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

De Algarve
Het populaire kustgebied met de naam Algarve ligt in het uiterste zuiden van Portugal. De Algarve heeft een aangenaam klimaat, prachtige baaien met zandstranden en pittoreske dorpjes. De Algarve is lange tijd in handen geweest van de Moren. Dit is nog goed terug te zien aan de architectuur. Een aantal bekende badplaatsen in de Algarve zijn: Albufeira, Praia da Rocha, Faro, Praia da Oura en Tavira.

Costa de Prata
De Costa de Prata, oftewel de Zilverkust, strekt zich uit van Espinho in het noorden tot Ericeira in het zuiden. Bekende plaatsen aan deze mooie kust zijn Aveiro, Figueira da Foz, Peniche, Fatima en Guarda. Deze streek heeft een prettig klimaat met milde temperaturen. Het nadeel is de harde wind, die vanuit het westen langs de kust raast.

Costa de Lisboa
Prachtige zandstranden, een prettig klimaat en schilderachtige plaatsen maken van de kust van Lissabon een populaire vakantiebestemming voor zowel toeristen als Portugezen. Naast de hoofdstad Lissabon liggen hier de luxueuze badplaatsen Estoril en Cascais.

Costa Verde
De Costa Verde, oftewel Groene Kust, ligt in het noorden van Portugal. Het is hier groener dan in de rest van Portugal, omdat er meer regen valt. De meest bekende stad aan de Costa Verde is Porto. Het is ook de streek waar de populaire Portugese portwijnen vandaan komen.

Madeira
Het Portugese eiland Madeira ligt vlak voor de kust van Marokko. Madeira is een vulkanisch eiland met een overweldigende natuurschoon. Niet voor niets wordt het ook wel bloemeneiland genoemd. Madeira is dan ook zeer geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers. Een groot voordeel is dat het op Madeira vrijwel altijd lekker weer is. Niet te warm en niet te koud. De hoofdstad van Madeira is Funchal.

De Azoren
In de Atlantische Oceaan liggen negen eilanden; de Azoren. Sao Miguel is het grootste eiland en wordt ook wel het ‘groene eiland’ genoemd, vanwege de verschillende kleuren groen die prachtig afsteken tegen het blauw van de oceaan en de kratermeren. Andere eilanden die tot de Azoren behoren zijn: Corvo, Flores, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial en Santa Maria. Al deze eilanden hebben een prettig klimaat.

Bezienswaardig

Lissabon
De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Deze stad is gelegen op zeven heuvels aan de monding van de Taag. Lissabon heeft een prachtig historisch centrum, waar elke cultuurliefhebber zich prima kan vermaken. Zo kun je een bezoek brengen aan het Castelo Sao Jorge uit de Romeinse tijd, de Moorse wijk Alfama, de vele kerken of het Romeinse theater. Musea, barretjes en winkels zijn er te kust en te keur. Lissabon is dus zeker geen stad waar je je hoeft te vervelen.

Porto
Porto is de op een na grootste stad van Portugal. Net als Lissabon is Porto een havenstad, gelegen op de heuvels aan de oever van een rivier. Porto is cultureel gezien een zeer interessante stad. Je vindt er prachtige paleizen, historische bouwwerken, musea en nostalgische winkeltjes. Indrukwekkend zijn de negentien ijzeren bruggen over de rivier de Douro.
Het achterland van Porto is heuvelachtig en vol wijngaarden. Hier komt, zoals de naam al doet vermoeden, de bekende portwijn vandaan.

Serra da Estrela
Het Stergebergte, oftewel Serra da Estrela, is het grootste gebergte van Portugal. De hoogste top bedraagt 1993 meter. Op de toppen ligt tot ver in de lente nog sneeuw. Het Serra da Estrela is een beschermd natuurgebied en staat bekend om de opvallende rotsformaties. Het is een uitstekende plek om te wandelen.

Évora
De museumstad Évora ligt in het hart van de Alentejo, op ongeveer 130 kilometer afstand van Lissabon. Évora wordt omlijst door een zes kilometer lange stadsmuur en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het centrum vind je witte huisjes, mooie kerken en de historische tempel Diana. Évora is een bruisende stad omgeven door arcadegalerijen, sfeervolle pleinen en oude muren.

Stranden en Actief

Stranden

De mooiste stranden vind je aan de kustlijn van de Algarve. Hier is de hele kuststrook een uitgestrekt geheel van indrukwekkende stranden tussen zanderige rotsen, die door erosie de meest uiteenlopende vormen hebben aangenomen. In het noorden zijn de stranden kleiner, vaak in baaien, maar nog steeds erg mooi. Er zijn zowel kiezel- als zandstranden. Het eiland Madeira is minder geschikt voor strandliefhebbers. Je vindt er alleen een paar rotsstrandjes.

Actief

Golfen
Portugal is het ‘Mekka’ voor golfliefhebbers. Vooral in de Algarve zijn
veel golfbanen; wel een stuk of zestig.

Surfen
De Atlantische Oceaan is een prima plek om te surfen. Ten westen van Lissabon, vlakbij Cascais, ligt Praia do Guincho, een zeer populaire surfplek. Maar ook de plaatsen Ericeira, Carrapateira en Peniche zijn prima surfplekken.

Wandelen
Speciale georganiseerde wandelroutes vind je in de Algarve. Al wandelend kom je langs de prachtigste natuurgebieden. In het noorden van Portugal, in het Serra da Estrela gebergte kun je ook goed wandelen. Er zijn gemarkeerde wandelroutes aangegeven.

Communicatie

Communicatie

Een telefoontje vanuit Portugal naar het thuisfront is geen probleem. Het goedkoopst bel je vanuit een telefooncel. Telefoonkaarten zijn te koop bij postkantoren en kiosken. Mobiel bellen is ook mogelijk, maar een stuk duurder. Een makkelijker en goedkopere manier om met het thuisfront te communiceren, is het internet. E-mailen kan in de internetcafes in de steden en de toeristische plaatsen.

Taal

Het Portugees staat op nummer zeven van de belangrijkste wereldtalen. Het wordt gesproken in Brazilië, Oost-Timor, enkele Afrikaanse landen en natuurlijk in Portugal. De taal stamt af van het Latijn, maar vermengde zich met onder andere het Grieks, Arabisch, Keltisch en Hebreeuws. Portugees is zacht en melodieus en lijkt enigszins op het Spaans.

Media

Het nieuws volgen kan ook als je in Portugal bent. Naast Portugese en Engelse kranten, hebben veel kiosken in de grote steden ook Nederlandse kranten. Deze zijn echter wel minstens een dag oud. Nederlandstalige tv-uitzendingen kun je bekijken op de Wereldomroep.

Douane

Reisdocumenten

Om Portugal binnen te komen heb je een geldig paspoort of een identiteitskaart nodig.

In- en uitvoer

Tax-free shoppen op het vliegveld behoort helaas tot verleden tijd wanneer je binnen de Europese Unie reist. Je mag 55 liter bier, 45 liter wijn en achthonderd sigaretten uitvoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Smeren, smeren, smeren; in het hoogseizoen voorkom je een hoop ellende door je huid te beschermen met een goede zonnebrandcrème. Drink voldoende water en draag eventueel een petje. Gebruik je medicijnen? Neem deze dan mee in je handbagage. Sommige medicijnen mogen niet worden ingevoerd. Neem dan een verklaring van je arts mee.

Een bezoek aan Portugal brengt geen speciale gezondheidsrisico’s met zich mee. De gezondheidszorg in Portugal is van redelijk goede kwaliteit. Veel artsen spreken Engels en in Lissabon is zelfs een Engels ziekenhuis. Heeft u spoedeisende hulp nodig, bel dan 118. Voor de
meest actuele informatie kun je het best op kijken.

Drinkwater

Het kraanwater is in Portugal gewoon drinkbaar, maar heeft een raar bijsmaakje. Het wordt daarom aangeraden om mineraalwater te drinken.

Geldzaken

Geldzaken

Net als in Nederland, betaal je in Portugal met de euro. Veel hotels, restaurants en benzinestations accepteren creditcards. Pinnen kan bij de geldautomaten, al is er een opnamelimiet van tweehonderd euro per dag.

Fooi

Hoewel het niet verplicht is, is een fooi gebruikelijk, ook al tellen de meeste restaurants de bedieningskosten al bij de rekening op.

Praktische informatie

Accommodaties

Camping
In Portugal zijn volop kampeermogelijkheden. De meeste campings liggen vlak aan het strand. De faciliteiten op de Portugese campings zijn goed. Vrij kamperen is alleen toegestaan als je toestemming hebt van de eigenaar van de grond of van de politie.

Hostel
De hostels in Portugal zijn allemaal aangesloten bij Hostelling International. De hostels zijn vrij basic, maar schoon en van goede kwaliteit. De prijzen voor een bed liggen tussen de tien en de vijftien euro, inclusief beddengoed en ontbijt.

Hotel
De hotels in Portugal worden gewaardeerd met een tot vijf sterren. De prijzen variëren per seizoen. Van juli tot en met september zijn de prijzen het hoogst.

Pousadas
In 1942 zijn op initiatief van de Portugese regering veel kloosters, paleizen en kastelen omgebouwd tot luxe accommodatie, pousada genaamd. Pousadas bezitten vijf sterren en met een deel van de opbrengst worden de historische gebouwen onderhouden.

Kinderen

Vrijwel alle hotels beschikken over een gratis kinderbedje. Portugezen zijn zeer vriendelijk tegen kinderen en het is meestal geen enkel probleem om kinderen mee te nemen naar een restaurant. Wat wel een probleem kan zijn, zijn de late etenstijden in Portugal. Dineren kan in de meeste restaurants pas na 19.30 uur.

Kleding

Goed nieuws: kleding kopen is in Portugal een stuk voordeliger dan in Nederland. Portugezen kleden zich over het algemeen vrij casual, maar in clubs en casino’s wordt avondkleding op prijs gesteld.

Openingstijden

Apotheek: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Zaterdags van 9.00 tot 13.00 uur.

Bank: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 15.00 uur.

Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Winkels: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 19.00 uur. Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Reisadvies

In Portugal kan zonder problemen worden gereisd.

Reistijd

Het klimaat in het noorden van Portugal verschilt erg van het klimaat in het zuiden. Het noorden is koeler en natter. Houd hier dan ook rekening mee tijdens je bezoek aan Portugal. Hou je van zon en warmte, ga dan in het hoogseizoen naar het noorden. Het zuiden is zomers erg warm. In het voor- en najaar is het hier aangenamer. Het kan er zelfs tot laat in november nog 18 °C zijn.

Veiligheid

Portugal is een veilig land voor toeristen. Net als in de meeste andere landen komt diefstal en zakkenrollerij helaas wel voor. Zelf kun je voorzorgsmaatregelen nemen om je spullen veilig te houden. Draag je portemonnee niet in je broekzak of andere zichtbare plaatsen, zoals heuptasjes. Loop niet met opzichtige camera’s op verlaten plaatsen en laat spullen nooit onbewaakt achter. Mocht je toch bestolen worden, doe dan binnen 24 uur aangifte van diefstal bij de politie. En niet te vergeten: sluit een reisverzekering af!

Datum artikel: 24-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Portugal Informatie

ATP vakanties