vakantie informatie

Oostenrijk Informatie

Oostenrijk ligt middenin Europa en heeft daardoor maar liefst acht buurlanden. Het land is erg populair bij vakantiegangers, met name Tirol, Salzburg, Karinthië, Stiermarken en Wenen. Oostenrijk staat bekend om de bergen, die zowel door zomer- als winterbezoekers erg gewaardeerd worden voor wandelingen of wintersport. Sommige bergtoppen gaan bijna 4000 meter de hoogte in, zoals de Grossglockner, die ongeveer 3800 meter hoog is. Oostenrijk is een van de bosrijkste landen van Europa. Naast een prachtige natuur speelt muziek al eeuwen een belangrijke rol in Oostenrijk. Veel componisten die in Oostenrijk woonden, hebben muziekgeschiedenis geschreven, zoals Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms en Mahler. Ook Heidi, keizerin Sissi, The Sound of Music, de Weense operette, de Wiener Sängerknaben en de Weense School zijn begrippen geworden die je gelijk aan Oostenrijk doen denken.


Het land

Geografie

Met een oppervlakte van 83.858 km² is Oostenrijk ongeveer twee zo groot als Nederland. Het land grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië, Zwitserland en Liechtenstein en bestaat voor maar liefst tweederde uit bergen. De hoogste toppen bereiken een hoogte van bijna 4000 meter. De hoogste berg van Oostenrijk is de Grossglockner met 3800 meter. Het oosten van Oostenrijk wordt gedomineerd door heuvelland met bossen, weiden en brede dalen. Verder zijn er in Oosterijk ongeveer 2000 Alpenletsjers, die zich met 30 tot 150 meter per jaar voortbewegen, en 90 meren, waarvan de Attersee het grootste Alpenmeer is. De Donau is Oostenrijks langste rivier en stroomt over 350 kilometer van west naar oost.

Klimaat

Boven de 1500 meter heerst in Oostenrijk het hooggebergteklimaat. Dit betekent grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter, en noord- en zuidhelling. Door de ijle lucht stijgt de temperatuur overdag snel, maar daalt ‘s nachts weer snel. Boven de 1800 meter ligt de temperatuur ‘s zomers niet veel hoger dan 10 ºC. De sneeuwgrens ligt bij 2800 meter. Het heuvelland in het oosten vormt de overgang naar een landklimaat, terwijl het zuiden meer neigt naar een warmer mediterraan klimaat. In het westen regent het gemiddeld vaker dan elders in het land.

Natuur

Planten
Tweederde van Oostenrijk is bergachtig en dat bepaalt voor een groot deel de flora. Bossen bedekken ongeveer 39% van de oppervlakte, met name in de Alpen en het Boheems Massief. Door de temperatuurverschillen is de begroeiing van de berghelling heel afwisselend. Tot 800 meter zijn er veel akkers en weiden, daarna komen er loofbomen en nog wat hoger naaldwouden. Bij 1800 meter ligt de boomgrens en beginnen de alpenweiden (Matten). In de winter zijn de weiden bedekt met sneeuw, maar in de lente is de begroeiing zeer gevarieerd. Edelweiss, anemoon, viooltje en sneeuwroos zijn enkele van de bloemen die je er dan kunt tegenkomen. Boven de 2200 meter groeit geen gras meer, maar alleen nog mos en vetplantjes op kale rotsen. Het gebied boven de 2800 meter is het gebied van de eeuwigdurende sneeuw, zonder enige plantengroei. Ecologisch interessante gebieden zijn meestal wettelijk beschermd, zoals het Nationaal Park Hohe Tauern, een van de eerste nationale parken van Oostenrijk.

Dieren
De Oostenrijkse dierenwereld lijkt veel op die van Zwitserland en Zuid-Duitsland. In de talrijke bossen leven herten, reeën, wilde zwijnen, dassen, vossen, eekhoorns, enkele bruine beren en heel veel insecten. De lynx en de wilde kat zijn door mensen opnieuw in de natuur uitgezet. In het Oostenrijkse hooggebergte leven veel alpenmarmotten (Murmeltier), maar ook gemzen, sneeuwhazen en steenbokken. In de buurt van poelen en moerassen komen padden, kikkers, hagedissen en salamanders voor. Ook zijn er in Oostenrijk veel vogelsoorten te vinden, waaronder de lammergier, de grootste roofvogel van Europa. Het natuurreservaat Neusiedlersee is zelfs wereldberoemd om de vogels die daar broeden wegens de wisselende waterstand van het ondiepe zoetwatermeer.

Bevolking

Bevolking

Er wonen in Oostenrijk ruim 8 miljoen mensen, waarvan 56% in de grote steden woont. In Wenen wonen 1,5 miljoen mensen, en in Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck wonen meer dan 100.000 mensen. Het platteland ontvolkt snel, omdat veel jongeren naar de steden gaan voor werk. Er is veel vergrijzing in Oostenrijk, maar de bevolking groeit nog altijd enigszins, al is dit eerder door migratie dan door het geboortecijfer. Hoewel het moderne Oostenrijk in feite een natie is, wonen er wat Slovenen in Karinthië, Kroaten in Burgenland, en Tsjechische en Hongaarse minderheden in Wenen. In de jaren negentig werd Oostenrijk een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië, maar ook voor mensen uit andere delen van de Balkan en voor Turken, die zochten naar werk.

Religie

Ongeveer 80% van de Oostenrijkers hangt het rooms-katholieke geloof aan. Het geloof speelt nog steeds een vrij grote rol in het dagelijks leven in Oostenrijk. Men groet elkaar bijvoorbeeld altijd met Gruß Gott, letterlijk ‘groet de Heer’. Slechts 5% van de Oostenrijkse bevolking is protestant en 8,6% is onkerkelijk. Daarnaast is er een grote joodse gemeenschap in Wenen met eigen synagogen en hangen de verscheidene immigranten in Oostenrijk verschillende godsdiensten aan, zoals de islam.

Cultuur

Traditie
Oostenrijkers hechten veel waarde aan tradities, vooral in de bergen. Misschien meer dan in enig ander Europees land wordt in Oostenrijk de Tracht, de traditionele klederdracht, geaccepteerd als formele kledij. De kleren worden gemaakt van eersteklas linnen en wol, en kunnen overal worden gedragen, zelfs tijdens een bal in de Weense Opera. De vervaardiging ervan is een bedrijfstak op zich. De mannen dragen een groen loden jasje en Lederhosen, de vrouwen een Dirndl-jurk. Oude gebruiken die nog steeds in stand worden gehouden zijn lenteriten, het ritueel naspelen van dood en verrijzenis, en diverse feesten die samenhangen met de druivenoogst. Een echte publiekstrekker is het carnaval. Veel feesten zijn verbonden met religieuze dagen en op de Dag van de Arbeid (1 mei) worden traditionele arbeidersoptochten gehouden. Sommige festivals zijn ook internationaal bekend, zoals de Salzburger en de Bregenzer Festspiele en de Weense Viennale.

Kunst
Het brede spectrum van de Oostenrijkse cultuur omvat niet alleen beroemde bouwwerken en een eeuwenoude geschiedenis, maar is ook nu nog actief in de beeldende kunst, concerten en theaters. Vooral de wereldberoemde koren en orkesten, zoals de Wiener Philharmoniker, genieten veel aanzien. En ook de Weense staatsopera is verantwoordelijk voor de reputatie van Oostenrijk als muziekland. De namen van componisten als Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms, Anton Bruckner, Gustav Mahler en Johannes Strauss zijn voor altijd verbonden aan de Oostenrijkse muziek.
Naast de muziek speelde ook de Oostenrijkse literatuur eeuwenlang een grote rol. Stukken van klassieke toneelschrijvers uit de 19e eeuw worden ook nu nog in het Weense Burgtheater opgevoerd. Maar ook Oostenrijkse filmregisseurs als Ernst Lubitsch, Billy Wilder en Fred Zinneman drukten in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog hun stempel op de internationale filmwereld. De Oostenrijkse filmcyclus Sissi met Romy Schneider in de rol van de ongelukkige keizerin Elisabeth werd wereldberoemd.
De Oostenrijkse schilderkunst werd rond 1900 gedomineerd door de opbloei van de Jugenstil, met Gustav Klimt als belangrijk vertegenwoordiger. Na de Tweede Wereldoorlog werd in Wenen de ‘Wiener Schule des phantastischen Realismus’ gesticht. Een bekende kunstenaar uit de jaren tachtig is Friedensreich Hundertwasser, die in 1985 een schitterend bontgekleurd complex met gemeentewoningen in Wenen liet bouwen.
Internationale bekendheid verwierven ook de beeldhouwers Fritz Woturba, Wander Bertoni en Alfred Hrdlicka en de meubels en schilderkunst van de Biedermeierstijl. Tot slot heeft Oostenrijk tal van Nobelprijswinnaars voortgebracht. Zo is onder andere het werk van de Weense Sigmund Freud, de vader van de psychoanalyse, van grote invloed geweest op de moderne psychologie en andere terreinen van wetenschap en cultuur.

Geschiedenis

Geschiedenis

Kelten, Germanen, Romeinen, Hunnen, Goten, Avaren, Slaven en Beieren. Allemaal stammen en volkeren die in het gebied van het huidige Oostenrijk hebben geleefd voordat Karel de Grote op de oevers van de Donau de Oostmark vestigde, de kern van de Oostenrijkse staat. In Oostenrijk was er sprake van woelige tijden van strijd en oorlog totdat Rudolf van Habsburg in 1278 de Oostenrijkse gebieden innam. Hiermee zou het lot van Oostenrijk voor maar liefst 640 jaar lang met de Habsburgse dynastie verbonden blijven. Door een succesvolle politiek van gebiedsuitbreiding te voeren consolideerden Rudolf I en zijn opvolgers niet alleen de Oostenrijkse staat, maar kregen de Habsburgers ook de macht over de Duitse keizerstroon, de troon van Hongarije en Bohemen, over Elzas, Lotharingen en de Nederlanden en over het Iberisch Schiereiland en de Zuid-Amerikaanse gebieden. Het was uiteindelijk Karel V die het hele rijk erfde. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en de oorlogen tegen de Turken werd veel verwoest in Oostenrijk. Toch wonnen de Habsburgers en kregen de controle over Hongarije, Transylvanië en Kroatië.

Tijdens de regeerperiode van Maria Theresa (1740-1780) werd de moderne Oostenrijkse staat ontwikkeld, met het Duits als officiële taal. Aan het begin van de 19e eeuw sloten de Habsburgers zich aan bij de anti-Franse coalitie. Aanvankelijk raakten ze veel gebieden kwijt, maar na de nederlaag van Napoleon werd het Habsburgse Rijk opnieuw een Europese supermacht. Het bestaan ervan werd in 1848 echter bedreigd door opstanden tegen het absolute bestuur. Er werden concessies gedaan, zoals de oprichting van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije (1867), waardoor de Hongaren autonoom werden. In 1882 sloot Oostenrijk een bondgenootschap met Duitsland en Italië, de Triple Alliance. De Eerste Wereldoorlog brak uit, die duidelijk maakte dat de Habsburgse monarchie inmiddels sterk was verzwakt. Het rijk viel dan ook uiteen na de oorlog en Oostenrijk werd een onafhankelijke federale republiek. De radicale segmenten onder de bevolking namen weer toe in de economisch slechte jaren twintig. Na een politiek spannende tijd sloot Oostenrijk zich op 13 maart 1938, middels de Anschluss, uiteindelijk aan bij Duitsland, waar het land tot het voorjaar van 1945 bij hoorde.

Na de oorlog vormde Oostenrijk opnieuw een federale republiek, maar tussen 1945 en 1955 werd het land gecontroleerd door de Geallieerden. In mei 1955 trokken de Geallieerden zich terug uit Oostenrijk en de neutraliteit werd voor altijd verankerd in de grondwet. In december 1955 trad Oostenrijk toe tot de Verenigde Naties en in 1995 werd het land lid van de Europese Unie (EU). Lange tijd regeerde de Sociaal-democratische Partij (SPÖ), alleen of samen met de Christen-democratische ÖVP. Deze traditie werd echter doorbroken met de snelle opkomst van de uiterst rechtse FPÖ (1999), maar deze verdween na twee jaar door ruzie naar de achtergrond. De ÖVP werd vervolgens de grootste partij.

Politiek en Economie

Politiek

Het huidige Oostenrijk is een federale staat die uit negen deelstaten (Bundesländer) bestaat. Het staatshoofd is de president, die voor een termijn van zes jaar wordt gekozen. De bondskanselier is echter als hoofd van de federale regering de belangrijkste politieke figuur. De wetgevende macht ligt bij het parlement, de Bundesversammlung, die uit twee kamers bestaat: de Nationale Vergadering (Nationalrat) met 183 leden (gekozen volgens algemeen stemrecht) en de Federale Vergadering (Bundesrat) met 64 leden (gekozen uit de deelstaatparlementen). De negen deelstaten zijn: Burgenland, Karinthië, Neder-Oostenrijk, Opper-Oostenrijk, Salzburg, Stiermarken, Tirol, Vorarlberg en Wenen. De deelstaten hebben autonome bevoegdheden op het gebied van onderwijs, cultuur, milieu, ruimtelijke ordening en infrastructuur. Naar aanleiding van Oostenrijks rol in de Tweede Wereldoorlog werd toekomstige neutraliteit in 1955 in de grondwet vastgelegd. Bij toetreding tot de EU op 1 januari 1995 aanvaardde Oostenrijk opnieuw het verbod op het aangaan van
bondgenootschappen. De huidige Oostenrijkse politiek van de regering Schussel II richt zich in grote lijnen op het beleid van de vorige coalitie: de regering voert een pakket van hervormingen uit dat het functioneren van de arbeids- en kapitaalmarkt moet verbeteren.

Economie

Oostenrijk behoort tot de welvarendste landen van Europa als je kijkt naar het bruto nationaal product (BNP) en de hoogte van de werkloosheid. Sinds de jaren zestig groeide Oostenrijks economie en was er een laag werkloosheidscijfer. De staat had een belangrijk aandeel in het economische leven. Maar sinds 1987 is de regering bezig om staatsbedrijven te privatiseren. Ook begin jaren negentig was er nog sprake van een groei van het BNP. De val van de Muur (1989), de toetreding tot de EU (1995) en de toetreding van de nieuwe lidstaten (mei 2004) leidde, mede dankzij de gunstige geografische ligging van Oostenrijk, in expansie naar deze regio. Oostenrijkse banken staan daardoor inmiddels in verschillende landen op nummer 1, zoals de Hypo Bank in het westen van de Balkan.
De beroepsbevolking per sector is als volgt verdeeld: primaire sector (land- en bosbouw) 4%, secundaire sector (industrie, mijnbouw, energie) 29%, en tertiaire sector (handel, verkeer, overheid en dienstverlenende sector) 67% (2002). Vooral het toerisme levert het land veel inkomsten en werkgelegenheid op. Tot slot zijn machines, vervoermateriaal, ijzer en staalproducten, papier, textiel en chemische producten de meest belangrijke exportproducten van Oostenrijk.

Eten en Drinken

Eten

Hoewel de Oostenrijkse keuken niet tot de wereldtop behoort, kun je prima eten in het Alpenland. Zo zijn er een aantal heerlijke regionale gerechten, zoals de wienerschnitzel, die over het algemeen heel erg groot is en waarbij vaak iets van kool en/of kartoffelsalat wordt geserveerd. Ook de desserts en taartjes zijn in Oostenrijk verrukkelijk, maar dan moet je wel van mierzoet houden. De Oostenrijkse keuken is beinvloed door de culinaire tradities van verschillende landen en verenigt elementen van de Italiaanse, Poolse,
Hongaarse en Tsjechische keuken. In de grotere steden zijn naast restaurants met de nationale keuken ook Italiaanse, Chinese, Turkse en Griekse restaurants te vinden. Er zijn in Oostenrijk in elk geval veel restaurants te vinden, want ook de Oostenrijker zelf gaat vaak uit eten.

Drinken

Bij het eten drinken Oostenrijkers vaak wijn, water of vruchtensap, maar ook wordt er veel bier gedronken. Sterkere dranken, zoals plaatselijke vruchtenbrandewijn (schnaps), worden geserveerd als digestif, ook vaak bij de lunch. Een ander typisch Oostenrijks verschijnsel zijn de Heurige, wijntaveernes waar nieuweoogst-wijnen worden geschonken. Ze zijn vooral in en rond Wenen te vinden. En dan is er ook nog de Eiswein, een zoete dessertwijn van druiven die na de eerste vorst zijn geplukt.

Vervoer

Naar Oostenrijk

Auto
Met de auto is Oostenrijk echt prima te bereiken vanuit Nederland. De snelwegen in Oostenrijk zijn tolwegen en dit geldt ook voor sommige andere wegen. De tol wordt geind via een vooraf betaald vignet, die je kunt kopen bij grensovergangen en tankstations.

Bus
De bussen van Eurolines gaan dagelijks naar Salzburg en Wenen.

Trein
Er gaan regelmatig internationale treinen vanuit Nederland naar Wenen en andere plaatsen in Oostenrijk, maar de verbindingen zijn niet rechtstreeks. Drie of vier keer overstappen hoort erbij.

Vliegtuig
De grote steden Wenen, Graz, Linz, Innsbruck, Salzburg en Klagenfurt hebben allemaal internationale luchthavens. Er gaan rechtstreekse vluchten vanuit alle belangrijke Europese steden naar Oostenrijk.

In Oostenrijk

Met de auto rijden is prettig in Oostenrijk: de wegen worden goed onderhouden en Oostenrijkers houden zich aan de verkeersregels. En zelfs in de drukke steden is het verkeer relatief overzichtelijk. In de wintersportgebieden zijn goede sneeuwkettingen onmisbaar. Het netwerk van buslijnen is uitstekend en ook het Oostenrijkse spoorwegennet is goed. De treinen rijden op tijd en een kaartje is niet goedkoop, maar nog wel goedkoper dan de binnenlandse van Tyrolean Airways. De Oostenrijkse steden hebben meestal een uitgebreid
openbaarvervoersnetwerk met bussen en vaak ook trams. Wenen heeft daarnaast ook een metro. In sommige steden geven stadsvervoerpassen recht op onbeperkt reizen binnen een bepaald aantal dagen.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Wenen
Ooit was Wenen het middelpunt van het grote Habsburgse rijk en dit is tot op heden goed te zien. De gebouwen in de stad zijn in een woord overweldigend. De bezienswaardigheden bevinden zich vooral in het centrum van de stad, zoals de gotische torens van de Stephansdom en het cultuurhistorische Joodse Kwartier (Judenplatz). Wenen staat voor kunst, architectuur, romantiek en natuurlijk muziek. De meesterwerken van de klassieke componisten zijn nog steeds te horen in de vele opera’s en concertgebouwen die deze stad rijk is.
Verder kun je in de stad verschillende musea vinden, zoals het Historisch Museum van Wenen, het Museum van de Moderne Kunst, het Natuurhistorische Museum en het Uhrenmuseum (Klokkenmuseum) met meer dan 3000 slingerklokken, pendules en zakhorloges. Een bezoek aan de Spaanse Rijschool in de Hofburg is je geld dubbel en dwars waard! En dan is er nog het prachtige paleis van keizerin Elisabeth, Schloss Schönbrunn, iets buiten de stad, temidden van een prachtig park. Eigenlijk is er teveel om op te noemen in deze wereldstad van formaat.

Graz
Graz is de hoofstad van de deelstaat Stiermarken en na Wenen de grootste stad van Oostenrijk. Tijdens de middeleeuwen was Graz de zetel van een jongere tak van het Habsburgse Huis, die een schitterende oude stad hebben achtergelaten. Dit is een van de mooiste oude steden van Europa en door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Graz is verder beroemd om haar universiteiten, architectuur en bezienswaardigheden en was in 2003 Europese Culturele Hoofdstad.

Salzburg
Salzburg is de geboortestad van Mozart en na Innsbruck de tweede stad van de deelstaat Tirol. Mozart heeft vele jaren in de stad gewoond. Het huis van zijn familie en de plekken waar hij gewerkt heeft zijn door de stad heen te vinden. Ook zijn er enkele musea aan de componist gewijd. Verder is de stad een van de barokke hoogtepunten van Europa en staat ook deze Oostenrijkse stad op de Werelderfgoedlijst. Omdat Salzburg al eeuwenlang het kerkelijk centrum van de regio is, staan er vele schitterende kerken in de stad, zoals de Stiftkerk en de Dom.

Tirol
Het schilderachtige Tirol is het populairste reisdoel van toeristen, die naar Oostenrijk gaan. Het is vooral ingericht op de wintersport, maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Onder de populaire toeristencentra vallen Kitzbuhel, het gebied rond de Arlbergpas en de omgeving van Inssbruck, de culturele hoofstad van Tirol met onder andere de Spitalkirche uit 1320. Een andere favoriete bestemming in Tirol is het Zillertal met veel wandel- en skigebieden. In het mondaine Kitzbuhel komt de internationale jetset bij elkaar.

Bezienswaardigheden

Hohe Tauern
Nationalpark Hohe Tauern is een van de mooiste natuurreservaten van Oostenrijk. Het park ligt in het zuidwesten van het land, grofweg tussen Innsbruck, Zell am See, Lienz en de grens van Italië. Het nationaal park is uitermate geschikt voor wandelingen op de meest uiteenlopende niveaus. De natuur is prachtig afwisselend en de Oostenrijkse berghutten zijn gezellig en toegankelijk. Verspreid over het berggebied van de ‘Hohe Tauern’ liggen drie toeristische stadjes: Heiligenblut, Zell-am-See en Badgastein.

De omgeving van Werfen
In de buurt van Werfen (Salzburg) liggen twee fascinerende bezienswaardigheden. In de eerste plaats kun je een bezoek brengen aan de indrukwekkende Eisriesenwelt, het grootste grottensysteem ter wereld met indrukwekkende ijsformaties en ijsgangen. Tot nu toe heeft men ongeveer 42 kilometer verkend. Binnen is het erg koud, dus neem warme kleren mee. De grotten zijn geopend van mei tot en met oktober. Daarnaast ligt bij Werfen de burcht Hohenwerfen, die dateert uit de 11e eeuw. De burcht is gebouwd door monniken, maar heeft ook dienst gedaan als fort, zetel van de bisschoppen, gevangenis en opleidingscentrum. Tegenwoordig herbergt het een interactief museum met interessante voorwerpen, zoals fresco’s en een wapententoonstelling.

Grossglockner Hochalpenstrasse
Deze prachtige bergweg langs gletsjers en eeuwige sneeuw laat een van de, zo niet de mooiste plekken van Oostenrijk zien. De in 1935 voltooide weg is aangelegd langs oude bergpassen en is 47,8 kilometer lang. Twee zijpaden voeren vanaf de hoofdweg naar uitzichtpunten. De toren op de Edelweissspitze (2572 meter) biedt een fantastisch uitzicht op de Grossglockner in het westen en de Goldberggruppe in het oosten. Met de lift of lopend afdalen naar de gletsjer bij het eindpunt van de weg is een unieke ervaring!

Abdij van Melk
Voor liefhebbers van barok is de Abdij van Melk een must. Het stadje Melk ligt op ongeveer 60 kilometer van Wenen en is de oorspronkelijke zetel van de Babenbergs, die voor de Habsburgers over Oostenrijk heersten. In de 11e eeuw nodigde de familie een groep benedictijnen uit om zich in Melk te vestigen. Hun abdij werd in 1297 vrijwel volledig verwoest door brand, maar werd later weer opgebouwd. In 1702 begon abt Berthold Dietmayr met een grondige verbouwing van het complex, waarbij een aantal kunstenaars de abdij zijn imposante barokke vorm gaven.

Stranden en Actief

Actief

Bergsport
Zomerbergsporten zijn geliefd bij zowel Oostenrijkers als toeristen. Gezinnen gaan regelmatig op pad in de bergen, zodat de allerkleinsten al op jonge leeftijd de natuur leren waarderen. In de bergen worden routes van verschillende afstanden uitgezet. Het is handig om met de aanwezige stoeltjeslift of kabelbaan naar boven te gaan, zodat je genoeg energie hebt om lekker boven in de bergen te wandelen of te hiken.

Fietsen
Hoewel Nederlanders graag fietsen, is dat niet makkelijk in een bergachtig land als Oostenrijk. Er zijn wel fietspaden, maar die liggen vaak langs de rivieren, zoals langs de Donau in de Donauvallei. Daar is een uitstekend netwerk van paden te vinden, met in de dorpen en stadjes speciale hotels voor fietsers. Als je boven in de bergen wilt fietsen, kun je beter een mountainbike huren. Mountainbiken is een sport die veel Oostenrijkers actief beoefenen.

Watersport
De vele rivieren en meren maken van Oostenrijk een perfect land voor watersporters. Liefhebbers van kano- of kayakvaren kunnen zich uitleven op de snelstromende bergrivieren.

Wintersport
De populairste en meest beoefende sport in Oostenrijk is skiën (afdaling). Deze sport kan in het winterseizoen dan ook prima worden beoefend, maar zelfs in de zomer zijn er plekken met ‘eeuwige sneeuw’ waar geskied kan worden. Ook het snowboarden wordt steeds populairder.

Communicatie

Communicatie

In Oostenrijk zijn openbare kaart- of munttelefoons aanwezig. Voor een internationaal gesprek kun je het beste naar een cel in een postkantoor gaan, omdat je dan aan de balie kunt betalen. Ook is op postkantoren steeds vaker internet beschikbaar, maar internetten kan ook in een van de vele internetcafes.

Taal

Alle Oostenrijkers spreken officieel Duits, maar in feite is het ‘Oostenrijks’. Deze variant van het Neder-Duits verschilt niet heel veel van het Duits dat veel mensen in buurland Zwitserland spreken, maar door de uitspraak en sommige regels en woorden lijkt het een andere taal. Hierbij komen nog de Oostenrijkse dialecten, die in elke deelstaat verschillend zijn. In de grotere steden en toeristencentra kun je je met Engels meestal ook prima redden. Een aantal kleine bevolkingsgroepen spreekt andere talen.

Media

De populairste krant van Oostenrijk is de aartsconservatieve Neue Kronen Zeitung, met kantoren in bijna elke deelstaat. Het respectabele Weense dagblad Die Presse vertegenwoordigt de degelijke opinies van het Oostenrijkse midden en Der Standard is de belangrijkste liberale krant. Het populairste weekblad is News, het maandblad Profil. Bladen in andere talen zijn in de kiosken van grotere steden verkrijgbaar. Verder kent Oostenrijk twee grote radiostations en een aantal nationale tv-stations.

Douane

Reisdocumenten

Met een geldig paspoort of een identiteitskaart kun je als EU-burger zolang in Oostenrijk blijven als je wilt.

In- en uitvoer

De volgende producten mogen zonder aangifte in- of uitgevoerd worden: 200 sigaretten of 50 sigaren, een liter sterke drank of wijn, 500 gram koffie en 50 milliliter parfum.

Gezondheid

Gezondheid

In Oostenrijk staan veel bladverliezende bomen, waardoor het risico van een tekenbeet groter is dan in andere landen. De meeste Oostenrijkers worden ertegen ingeënt, maar dit wordt toeristen niet aangeraden. Ga na een eventuele tekenbeet naar een kliniek om de teek goed te laten verwijderen.

Gehandicapten

Oostenrijk is beter op gehandicapten ingesteld dan veel andere landen, maar veel trams en bussen zijn niet toegankelijk voor rolstoelen. De mogelijkheden bij metrostations variëren. In sommige streken zijn de faciliteiten nogal summier, maar krijgen gehandicapten wel vaak korting op toegangsprijzen. Bovendien zijn er speciale
invalidenparkeerplaatsen, die gratis zijn met de juiste sticker op de auto. Alle openbare toiletten in Oostenrijk hebben een invalidentoilet. Kijk voor meer informatie op www.accesswise.org.

Drinkwater

Het Oostenrijkse kraanwater kun je prima drinken.

Geldzaken

Geldzaken

In Oostenrijk kan gewoon met de euro worden betaald.

Fooi

Hoewel de bediening vaak bij de prijs is inbegrepen, is een fooi van 10% normaal.

Afdingen

Het is in Oostenrijk niet heel gebruikelijk om af te dingen.

Praktische informatie

Accommodatie

Er zijn talloze (kuur)hotels en pensions in verschillende prijsklassen te vinden in Oostenrijk. Zo zijn er onder andere hotels in historische gebouwen gevestigd. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om kamers bij particulieren te huren of om in een traditioneel en gezellig Gasthof te verblijven. Voor accommodatie in het winterseizoen, met name rond Kerst en Pasen, en in de zomermaanden is het handig om ruim van tevoren te boeken. Voor Wenen geldt dat eigenlijk gedurende het hele jaar. Verder zijn er in Oostenrijk campings in alle grotere plaatsen en vakantieoorden. En voor wandelaars zijn er berghotels en berghutten langs alle belangrijke wandelroutes en er is er zelfs een in Wenen.

Elektriciteit

Het voltage in Oostenrijk is, net als in Nederland, 220V. Ook de stekkers zijn hetzelfde.

Feestdagen

1 januariNieuwjaar
6 januariDriekoningen
variabelPasen
1 mei
Dag van de Arbeid
variabelSacramentsdag (Fronleichnam)
variabelPinksteren
15 augustusMaria-Hemelvaart
26 oktober
Nationalfeiertag
1 novemberAllerheiligen
8 decemberOnbevlekte Ontvangenis (Maria Empfängnis)
25 en 26 decemberKerstmis (Weihnachten)

Openingstijden

Postkantoren
De openingstijden van postkantoren verschillen. In Wenen zijn de grote kantoren open op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 10.00 uur. Kleinere postkantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot 18.00 uur open. In andere deelstaten zijn de tijden aangepast aan de plaatselijke behoefte.

Banken
De meeste banken zijn open op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur (op donderdag tot 17.30 uur).

Winkels
Maandag tot en met vrijdag 8.00 tot 18.00 uur (soms tot 19.30 uur) en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur (soms tot 17.00 uur). Rond het middaguur zijn veel winkels een of twee uur dicht. Op zon- en feestdagen en soms op woensdagmiddag zijn de winkels dicht. Op de eerste zaterdag van de maand blijven de winkels langer open.

Musea
Meestal zijn musea open van 10.00 tot 16.00 of 19.00 uur. Een keer per week zijn ze langer open, tot 21.00 of zelfs 24.00 uur. Sommige musea zijn een dag in de week dicht, meestal op maandag.

Reistijd

Eigenlijk kent Oostenrijk geen laagseizoen. Toeristen komen het hele jaar door het land bezoeken. Toch delen de meeste hotels het jaar in twee delen: lente-zomer (1 mei-30 september) en herfst-winter (1 oktober-30 april). Het winterseizoen telt twee extra drukke perioden rond kerst en van eind januari tot begin maart. Skifanaten kunnen van kerst tot Pasen in de Alpen terecht; wandelaars kunnen het beste in de lente komen. Het zomerseizoen heeft zijn piek van juni tot augustus, wanneer de meeste culturele evenementen en festivals gehouden worden.

Veiligheid

Oostenrijk is een van de veiligste landen van Europa. Een toerist loopt er weinig gevaar en de politie en ambulance zijn nooit ver uit de buurt. Bovendien staan Oostenrijkse apothekers hoog aangeschreven. Toch is het raadzaam voorzichtig te zijn en een aantal plekken te mijden. Hiertoe behoren met name ‘s avonds stations.

Datum artikel: 11-11-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Oostenrijk Informatie

ATP vakanties