vakantie informatie

Nieuw Zeeland Informatie

Waar vind je zowel tropische bountystranden als besneeuwde bergtoppen? Waar leven moderne stedelingen naast oude culturen? Waar zie je tal van vulkanen en meren? Het antwoord is: in Nieuw-Zeeland. In dit land van uitersten komt werkelijk iedere reiziger aan zijn trekken. Het is niet voor niets dat dit land uitgekozen werd als decor voor de Lord of the Rings-trilogie. De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland zijn de Maori’s. De Maori’s hebben een eigen cultuur ontwikkeld, die afstamt van hun Polynesische achtergrond. Als je wel eens een rugbywedstrijd van Maori’s hebt gezien, ken je vast wel het bekende dansritueel dat iets weg heeft van een oorlogsdans. Je hoort een hoop gebrul en tongen worden uitgestoken om de tegenstander te imponeren. Ongeveer 14 van de Nieuw-Zeelandse bevolking noemt zich Maori.

nieuw-zeeland

Het land

Geografie

Nieuw-Zeeland ligt 1600 kilometer ten oosten van Australië in de Grote Oceaan en maakt deel uit van Oceanië. Het land bestaat uit twee grote eilanden (het Noorder- en het Zuidereiland) en een aantal kleinere eilandjes. Het is acht keer zo groot als Nederland. Zowel qua oppervlakte als qua vorm lijkt het langgerekte Nieuw-Zeeland op Groot-Brittannië. Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, ligt in het uiterste zuiden van het Noordereiland. Wat Nieuw-Zeeland uniek maakt is de variatie in landschappen op een relatief kleine oppervlakte. Afgezien van woestijn vind je er alles van besneeuwde bergen tot tropisch regenwoud. Het feit dat grote delen van het land op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan zegt al genoeg.


Klimaat

Het weer in Nieuw-Zeeland in een woord samen te vatten: veranderlijk. Door de ligging aan de andere kant van de evenaar, verlopen de seizoenen in Nieuw-Zeeland precies tegenovergesteld aan de onze: als het in Nederland zomer is, is het in Nieuw-Zeeland winter en omgekeerd. De warmste maanden zijn december, januari en februari. In juni, juli en augustus is het er koud. Door diezelfde ligging heerst in het noorden van Nieuw-Zeeland een subtropisch klimaat, terwijl in de rest van het land sprake is van een gematigd zeeklimaat met zachte winters en soms warme zomers. Regen valt het gehele jaar door, maar vooral in het voor- en najaar. Door de aanwezigheid van bergketens op het Zuidereiland, valt in het westen van het Zuidereiland veel regen.

Natuur

Planten
Door de geisoleerde ligging van Nieuw-Zeeland zijn de flora en fauna jarenlang beschermt geweest tegen invloeden van buitenaf. Ongeveer 80% van alle plantensoorten zijn inheems en een groot deel daarvan komt alleen voor in Nieuw-Zeeland.Zo’n 1000 jaar geleden was nog driekwart van het land bebost. Ontbossing door Polynesische en Europese kolonisten heeft ervoor gezorgd dat tegenwoordig nog maar een kwart van het land is bedekt met bos. Om de overgebleven gebieden te beschermen, zijn ze nu onderdeel van nationale parken. Het land telt er maar liefst tien, waarvan het merendeel op het Zuidereiland te vinden zijn.In de gematigde regenwouden van Northland en op het Coromandel Peninsula groeit de 50 meter hoge kauri, een van de grootste bomen ter wereld. Verder vind je in Nieuw-Zeeland veel groenblijvende planten, zoals reusachtige varens, taxus en varens, maar ook bloeiende planten, zoals de grote dotterbloem. De zilvervaren of ponga wordt zo genoemd vanwege de zilveren onderkant van de bladeren. De plant is voor veel Nieuw-Zeelanders een nationaal symbool.

Dieren
Door de langdurige isolatie konden diersoorten die elders in de wereld geen kans maakten, in Nieuw-Zeeland overleven en verder evolueren. Met uitzondering van twee vleermuissoorten leven er geen inheemse landzoogdieren. Voor de kusten zie je echter wel veel walvissen, dolfijnen en zeeleeuwen. De komst van de Europeanen betekende slecht nieuws voor veel inheemse diersoorten. Meegenomen huisdieren en vee, zoals varkens, katten en honden, zorgden ervoor dat veel unieke diersoorten binnen enkele generaties uitgestorven waren. Ook nu vormen geimporteerde diersoorten een grote bedreiging voor inheemse planten en dieren in het land. Nieuw-Zeeland heeft het grootste aantal bedreigde en onlangs uitgestorven diersoorten ter wereld: een triest record. De overheid doet er echter alles aan om te voorkomen dat nog meer inheemse soorten het onderspit delven. Het land staat bekend vanwege de bijzondere vogels. De kiwi, het onofficiële nationale symbool van Nieuw-Zeeland en de vogel waaraan de Nieuw-Zeelanders hun bijnaam ontlenen, is een van de vleugelloze vogels die met uitsterven bedreigd wordt. De kakapo is de grootste vleugelloze papegaai ter wereld. Een andere unieke vogelsoort is de nieuwsgierig aangelegde kea. Deze papegaaiensoort komt voor in de berggebieden van het Zuidereiland en staat bekend om zijn intelligentie, speelsheid en totale gebrek aan angst voor mensen. Helaas gaat hij er ook vaak vandoor met rubberen auto-onderdelen zoals ruitenwissers.

Bevolking

Bevolking

Kiwi’s staan bekend om hun vriendelijkheid en behulpzaamheid. Misschien is dat wel te verklaren door de lage bevolkingsdichtheid. Nieuw-Zeeland telt ruim 4 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid in de grote steden van het Noordereiland woont. Alleen al in Auckland wonen 1 miljoen mensen. Zo’n 75% van de totale bevolking is van Europese afkomst. Het land is lid van het Britse Gemenebest en wordt voor een groot deel ook bevolkt door mensen van Britse afkomst. Nederlandse immigranten die zich na de Tweede Wereldoorlog hebben gevestigd vormen de tweede groep. Verder is 14% Maori. De overige bewoners komen uit Azië en Polynesië.

Religie

Minder dan eenderde van de bevolking gelooft op dit moment in God. De meeste gelovige Nieuw-Zeelanders zijn Christen. Maar net als in veel andere westerse landen is het aantal gelovigen in Nieuw-Zeeland dalende. Overige godsdiensten zoals de islam en het hindoeisme worden door minder dan 1% van de bevolking beleden.

Cultuur

De Maori’s, oorspronkelijk afkomstig van de Zuidzee-eilanden, drukken hun stempel op veel onderdelen van de Nieuw-Zeelandse cultuur. In tegenstelling tot de Aboriginals in Australië, hebben de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland een plekje heroverd in de nu merendeels westerse samenleving. Een goed voorbeeld is de traditionele dans die het Nieuw-Zeelandse rugbyteam de All Blacks altijd opvoert voor het begin van een wedstrijd. Deze haka, oorspronkelijk een oorlogsdans voor mannen, gaat gepaard met veel gebrul, het opensperren van de ogen en indrukwekkend spierballenvertoon. Zelfs de meest koelbloedige tegenstander krijgt het daarvan op de heupen. Door de lage bevolkingsdichtheid en de spectaculaire omgeving, voelen veel Nieuw-Zeelanders een voorliefde voor buitensport. Wandelen, bergbeklimmen, kajakken en zeilen zijn populair. Daarbij hebben de kiwi’s een goed voorbeeld aan landgenoot Sir Edmund Hillary, die in 1953 de Mount Everest beklom. De laatste jaren mag het land zich dankzij de verfilming van Lord of the Rings in toenemende mate verheugen in de interesse van filmmakers.

Geschiedenis

Geschiedenis

De Nieuw-Zeelandse geschiedenis gaat niet ver terug, maar er is in korte tijd wel veel gebeurd. In minder dan 1000 jaar tijd werd het land tot twee keer toe ontdekt: in eerste instantie door de Polynesische Maori’s, later door de Europeanen. Volgens de overlevering van de Maori’s was Kupe de eerste ontdekker van wat zij Aotearoa noemen: het land van de lange witte wolk. Kupe noemde het land zo omdat er ten tijde van zijn komst lage bewolking hing boven de eilanden. In de jaren daarna vonden meer Polynesiërs de weg naar dit nieuwe land. Zij woonden samen in stammenverband en leefden van de jacht en visserij. Zowel voor als na de komst van de Europeanen, beheersten stammenoorlogen de manier van leven van de Maori’s. Om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van andere stammen, bouwden zij zogenaamde pa: verstrekte dorpen op strategische plekken, waar de voedselvoorraden werden bewaard en het gemeenschapshuis stond. Van deze dorpen is veel bewaard gebleven.

Abel Tasman
Terwijl de vroege geschiedenis van Nieuw-Zeeland gehuld is in mystieke nevelen, is de komst van de Europeanen op de dag af bekend. Op 13 december 1642 ontdekte de Nederlander Abel Tasman de kustlijn van Nieuw Zeeland. Bij het huidige Golden Bay in het noordelijke deel van het Zuidereiland werden hij en zijn 120 koppige bemanning op niet al te vriendelijke wijze onthaald door de Maori’s. Na de moord op enkele van zijn bemanningsleden, besloot Tasman het land te verlaten. Hij zou er nooit een voet aan wal zetten, maar gaf het net ontdekte land wel haar naam: Nieuw-Zeeland, naar de provincie Zeeland waar hij zelf vandaan kwam. De daadwerkelijke kolonisatie van het land begon pas in 1769, toen de Britse ontdekkingsreiziger James Cook de eilandengroep opeiste voor zijn vaderland. Vele schermutselingen volgden. Uiteindelijk werd in 1840 het verdrag van Waitangi getekend tussen de Maori’s en blanke pioniers. De Maori’s kregen de garantie als gelijken behandeld te worden, maar moesten hun gezag volledig uit handen geven aan de Britten. Tot op de dag van vandaag is het verdrag controversieel, omdat betwijfeld wordt of de Maori’s op het moment dat zij tekenden de gevolgen konden overzien.

Politiek en Economie

Politiek

Nieuw-Zeeland is een democratisch land met een eigen parlement dat is gezeteld in hoofdstad Wellington. Dit zogenaamde Huis van Afgevaardigden telt 120 leden, waaruit 20 ministers worden aangesteld. Iedere drie jaar worden er verkiezingen gehouden om te bepalen wie er zitting mag nemen in het parlement. De grote politieke partijen zijn Labour (centrum-links) en National (centrum-rechts). Nieuw-Zeeland is lid van het Britse Gemenebest en erkent om die reden het Britse staatshoofd als constitutioneel staatshoofd. Dit is echter merendeels een ceremoniële zaak, want in werkelijkheid geeft de minister-president leiding aan het land.

Economie

Nieuw-Zeeland loopt voorop op het gebied van landbouwonderzoek en dieren- en gewassentechnologie. Landbouw en veeteelt zijn de belangrijkste bedrijfstakken en het land handelt onder andere in zuivel, vis, vlees en wol. Sinds enkele jaren staat Nieuw-Zeeland ook bekend om de productie van uitstekende (witte) wijnen. Belangrijkste handelspartner is buurland Australië, maar de kiwi’s doen ook zaken met enkele Aziatische en Europese landen en de Verenigde Staten. Het toerisme vormt, geholpen door de populaire verfilming van Lord of the Rings, een groeiende bron van inkomsten.

Eten en Drinken

Eten

Met de aanwezigheid van 40 miljoen schapen kan het geen verrassing zijn dat lamsvlees een van de meest gegeten gerechten is in Nieuw Zeeland. Maar met de komst van Aziatische immigranten komen ook meer exotischer gerechten op tafel. Hoewel het een land met vleeseters is, bieden de meeste restaurants en eetcafes tegenwoordig wel een alternatief voor vegetariërs.De Maori’s ontwikkelden in het verleden een slimme manier om te koken, die ook nu nog gebruikt wordt bij het bereiden van traditionele maaltijden. De hangi is een aarden oven in een gat in de grond. Speciale stenen worden op een houtvuur gelegd en afgedekt met bladeren, gevolgd door lagen met vlees en groenten. Met een mat wordt het geheel afgedekt, waarna er water wordt gegooid op de hete stenen. Op deze manier wordt het voedsel gestoomd. Het resultaat van deze langzame bereiding is mals eten met een licht gerookte smaak.

Drinken

Kiwi’s lusten wel een drankje. Of het nu een biertje is na het werk of een glas met bubbels bij een speciale gelegenheid, alcohol neemt een prominente plaats in in het sociale leven. Goede wijn uit eigen land is snel gevonden en een van de beste manieren om de lokale wijnen te leren kennen, is een bezoekje aan een wijnproeverij. In een aantal (vaak wat goedkopere restaurants) is het toegestaan om zelf alcohol mee te nemen. Je moet wel betalen voor het zogenaamde ‘ontkurken’ van de fles (wijn). Naast alcohol is thee (met melk!) nog steeds een populaire drank. Maar ook voor een lekkere cappuccino kun je in Nieuw-Zeeland terecht.

Vervoer

Naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is met recht een verre bestemming te noemen. In veel gevallen duurt de reis zonder de onvermijdelijke tussenstop al meer dan 24 uur. Het is niet mogelijk om vanuit Nederland een directe vlucht te nemen. Auckland is de toegangspoort tot de rest van het land, maar je kunt ook op Christchurch vliegen. Veel verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegen dagelijks via Engeland of Azië naar deze bestemming. Als je overweegt om ook omringende landen te bezoeken, bekijk dan de mogelijkheid van een ‘around the world ticket’.

In Nieuw-Zeeland

Auto
De beste manier om Nieuw-Zeeland op eigen tempo te verkennen, is door met ‘eigen vervoer’ te gaan: huur of koop een camper of auto. De meeste wegen zijn goed begaanbaar, maar bedenk wel dat de Nieuw-Zeelanders aan de linkerkant van de weg rijden! De maximum snelheid is 100 km/u buiten de bebouwde kom en 50 km/u binnen de bebouwde kom. Als je kiest voor deze vorm van vervoer moet je wel een internationaal rijbewijs kunnen tonen. Of neem je eigen rijbewijs en een Engelse vertaling mee. Avis, Budget en Hertz hebben overal in het land vestigingen.

Bus
Een voordelig alternatief is het reizen per bus. Het land kent een uitgebreid netwerk en de uithoeken zijn te bereiken door gebruik te maken van kleinere maatschappijen. InterCity Coachlines en Newmans Coach Lines zijn de bekendste en grootste maatschappijen. Als je veel per bus gaat reizen, is het een goed idee om een buspas met korting te kopen. Speciaal voor backpackers zijn er bustours waarbij je met andere jongeren de meest toeristische bestemmingen bezoekt. Voor reizen als deze kun je terecht bij Bottom Bus, Kiwi Experience, Flying Kiwi en Magic Travellers Network.

Trein
Het netwerk in Nieuw-Zeeland is niet geschikt voor langeafstandsreizen: wie hier de trein neemt, doet dat voor het mooie uitzicht. Wil je niet perse van A naar B, dan kun je gebruik maken van de lijnen van Tranz Scenic: zowel op het Noorder- als op het Zuidereiland snijdt het spoor door adembenemend landschap. Ben je van plan (veel) gebruik te maken van de trein, dan is het de moeite waard om de Best of New Zealand Pass aan te schaffen. Op deze manier kun je de treinreis voordelig combineren met de bus en veerdiensten (http://www.tranzscenic.co.nz/).

Fiets
Nieuw-Zeeland is een prachtig land om per fiets te verkennen, maar je moet vanwege de hoogteverschillen wel bereid zijn flink te trappen. Fietspaden zijn er niet, maar het land kent genoeg rustige goed begaanbare (land)wegen. Een helm is verplicht.

Veerdiensten
De belangrijkste veerdienst tussen Wellington en Picton wordt verzorgd door Interislander. De tocht duurt ongeveer drie uur. Een sneller alternatief is de Lynx. Deze catamaran doet er twee uur en een kwartier over om van het ene naar het andere eiland te varen. Reserveren is altijd verstandig, zeker als je een auto mee wilt nemen.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Nieuw-Zeeland telt zoveel mooie plekken, dat het moeilijk is om hier een selectie van te maken. Hier volgen er een paar:

Noordereiland

Bay of Islands
Denk aan een tropische verrassing en je ziet de Bay of Islands. Deze baai omsluit 144 eilanden in het noorden van het Noordereiland en is beroemd vanwege de adembenemende kustlijn met prachtige zandstranden en diepblauwe wateren. Deze plek is een paradijs voor duikers, zeilers en kajakkers. Je kunt er zelfs terecht voor het zwemmen met dolfijnen. Dit is ook de plek waar de eerste kolonisten zich vestigden en waar het verdrag van Waitangi getekend werd.

Rotorua
Verreweg de meest toeristische plek van Nieuw-Zeeland is Rotorua. Dit is het culturele centrum van de Maori’s en je kunt er terecht voor traditionele dans, zang en diners klaargemaakt in de traditionele hangi (zie het onderdeel eten). Iets minder aangenaam is de constant aanwezige lucht van rotte eieren. De kiwi’s noemen Rotorua dan ook niet voor niets ‘Sulpher City’: hier vind je veel thermische bezienswaardigheden. Neem eens een duik in een modderbad, of laat je verwennen in een van de aanwezige kuuroorden. Na een dagje badderen voelt je huid zo zacht, dat je die rotte lucht voor lief neemt.

Tongariro National Park
Voor de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland moet je hier zijn. De Tongariro-Crossing voert je in 17 kilometer langs spectaculair vulkanisch gebied. Door de hoogteverschillen kost de tocht je ongeveer acht uur. In het park liggen actieve vulkanen en het landschap is, zeker vergeleken met het groene Nederland, bijna onaards te noemen.

Waipoua Kauri Forest
Een van de laatst overgebleven gebieden waar je de reusachtige Kauri-boom nog kunt bewonderen. Een volwassen boom kan wel 60 meter hoog worden en een diameter bereiken van vijf meter.

Waitomo Caves
Wie in deze grotten naar boven kijkt, waant zicht onder de sterrenhemel. Miljoenen gloeiwormen bedekken het plafond van deze grotten. En geheel in kiwi-traditie kun je deze grot op een spectaculaire manier bekijken. In een wetsuit en ondersteund door een binnenband volg je de ondergrondse rivier door stroomversnellingen en kleine watervallen. Zo kun je al dobberend genieten van deze bijzondere plek.

Zuidereiland

Abel Tasman National Park
In het uiterste noorden van het Zuidereiland ligt het kleinste National Park van Nieuw Zeeland. Klein maar fijn is hier zeker van toepassing, want wandelaars en zeekajakkers kunnen hun hart hier ophalen. Langs de kustlijn loopt het Abel Tasman Coastal Track, dat goed te doen is voor mensen met een redelijke conditie. Dit pad voert je in drie dagen (ruim 50 kilometer) langs prachtige verlaten stranden, wilde baaien, watervallen en dichtbegroeide bossen. Met de watertaxi keer je terug.

Fiordland National Park
Dit park aan de westkust van het Zuidereiland is met 21.000 km? het grootste natuurpark van Nieuw-Zeeland. Hier vind je temidden van dichtbegroeid regenwoud en met sneeuw bedekte bergen veertien adembenemend mooie fjorden en vijf grote meren. Het fjord van Milford Sound is een van de meest toeristische plekken in Nieuw-Zeeland. Hier kun je per boot een tocht maken door het 22 kilometer lange fjord. Die voert je langs spectaculaire watervallen, kolonies met pelsrobben en een onderwaterobservatorium. Loop je liever, dan kun je de beroemde Milford Track wandelen. Deze 55 kilometer lange tocht duurt vier dagen. Denk er wel aan je regenkleding mee te nemen, want in dit gebied valt jaarlijks ontzettend veel regen.

Stewart Island
Ten zuiden van het Zuidereiland ligt het op twee na grootste eiland van Nieuw-Zeeland: Stewart Island. Volgens een Maori-legende is dit het anker waarmee zeevaarder Maui zijn kano (het Zuidereiland) vastlegde, waarna hij een grote vis (het Noordereiland) ving. Stewart Island is niet toeristisch en extreem dun bevolkt. Hier heb je alle ruimte voor rustige wandelingen door de prachtige natuur en kun je bijvoorbeeld het vogelreservaat op het nabijgelegen Ulva Island bezoeken.

Queenstown
Dit toeristische plaatsje aan de noordelijke oever van Lake Wakatipu is the place to be voor adrenalinejunkies. Queenstown wordt omringd door een adembenemend mooie bergketen met de toepasselijke naam The Remarkables. De aanwezigheid van wilde rivieren, Lake Wakatipu en het droge klimaat maken dit de ideale plek voor buitensport. Hier stort je je in avonturen waar een weldenkend mens niet aan zou beginnen. Maar ach, verstandige mensen missen alle lol! Hier moet je zijn voor bungeejumping, jetboat varen, (heli-)skiën, hanggliding, skydiving, wildwatervaren, mountainbiking en nog veel meer. Na afloop kun je bijkomen in een van de vele hippe (eet)tentjes.

Stranden en Actief

Stranden

Nieuw-Zeeland wordt omringd door water, dus aan stranden geen gebrek. Van de ruige en verlaten stranden aan de westkust van het Zuidereiland tot de tropische stranden van de Bay of Islands in het noorden: ze zijn allemaal prachtig.

Actief

Aan actie geen gebrek: Nieuw-Zeelanders zijn namelijk gek op (gekke) sporten. Zo kun je je vrijwillig 192 meter ter aarde laten storten vanaf de Sky Tower in Auckland, of met de Shotover Canyon Swing op een alternatieve manier ‘schommelen’ boven een 109 meter diepe afgrond bij Queenstown. Maar het kan nog veel gekker, want in Rotorua kun je jezelf in een enorme plastic bal een heuvel af laten rollen. Om het wasmachine-effect te versterken kun je dit zogenaamde ‘zorben’ ook doen met een plens water in de bal. Als je dit allemaal een beetje te gek vindt, dan is het goed om te weten dat met name het Zuidereiland zich ook uitstekend leent voor activiteiten als wandelen, skiën, fietsen, vogelen of een tochtje met een helikopter. Waar je trouwens ook uit kunt springen met een snowboard onder je voeten.

Communicatie

Communicatie

Bellen, internetten, een kaartje versturen; er zijn voldoende mogelijkheden om met het thuisfront te communiceren. De meeste telefoons werken alleen met telefoonkaarten en creditcards. Telefoonkaarten koop je bij Post Shops, supermarkten, kiosken of buurtwinkels. Om kosten te besparen, is het verstandig om een internationale telefoonkaart te gebruiken.Mobiele telefoons zijn vrijwel overal te gebruiken, behalve in afgelegen en bergachtige gebieden zoals de westkust van het Zuidereiland. Overal in Nieuw-Zeeland zijn cybercafes te vinden waar je kunt surfen of e-mailen. Stuur je liever een degelijk kaartje, dan kun je terecht in de Post Shops. Deze bevinden zich vaak in boekhandels. Internationale post doet er wel minimaal een week over om de plaats van bestemming te bereiken.

Taal

Nieuw-Zeeland heeft twee officiële talen: Engels en Maori. Het Engels wordt met een accent gesproken dat vergelijkbaar is met het Australische Engels. Ook als je geen Maori spreekt kun je je prima redden, want alle Maori’s spreken Engels.

Media

The New Zealand Herald is de grootste krant van Nieuw-Zeeland. Verder hebben alle grotere steden een eigen dagblad en is er een ruime keuze aan buitenlandse kranten en tijdschriften zoals Time en The Economist. Voor internationaal nieuws ben je min of meer aangewezen op zenders als CNN en SKY.

Douane

Reisdocumenten

Om Nieuw-Zeeland binnen te komen, dien je te beschikken over een paspoort dat nog minimaal drie maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Bij een bezoek tot drie maanden is een visum niet nodig. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig (retour)ticket en dien je over voldoende geld te beschikken om jouw verblijf in het land te bekostigen. Gemiddeld gaat het daarbij om NZ $1000 per persoon per maand.

In- en uitvoer

Door de geisoleerde ligging is Nieuw-Zeeland vrij van vele insectenplagen en ziekten, die elders in de wereld wel floreren. Om de inheemse flora en fauna te beschermen, gelden strikte regels bij het invoeren van verse producten. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om fruit in te voeren: hier wordt door de douane streng op gecontroleerd. Ook is het niet toegestaan om drugs, wapens of dieren of van dieren afkomstige producten zoals koraal in te voeren.Wat mag wel?Bezoekers boven de 17 jaar mogen de volgende goederen belastingvrij invoeren:

  • 200 sigaretten of 250 gram tabak, of een combinatie van deze zaken met een maximaal gezamenlijk gewicht van 250 gram.
  • 4.5 liter wijn of bier en een fles sterke drank van maximaal 1125ml.
  • Goederen tot een waarde van NZ$700.

Gezondheid

Gezondheid

Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld. Er leven geen gevaarlijke dieren en het land is schoon en goed georganiseerd. Vaccinaties heb je voor een bezoek aan dit land niet nodig. Wel is de UV-straling in dit deel van de wereld erg hoog en daarmee de kans op een verbrande huid. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor (liefst 30+) om jezelf te beschermen. Het grootste gevaar vorm je echter zelf: toeristen komen nogal eens in de problemen omdat ze met onvoldoende voedsel of verkeerde kleding de natuur intrekken. Onderkoeling en honger liggen op de loer. Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat.

Gehandicapten

Nieuw-Zeeland houdt rekening met gehandicapten. Volgens de wet moet ieder nieuw of gerenoveerd gebouw toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. De meeste hotels, restaurants en toeristische plekken voldoen hieraan. Bovendien zijn Nieuw-Zeelanders erg behulpzaam en zullen zij er in de meeste gevallen alles aan doen om het hulpbehoevenden zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Drinkwater

Kraanwater is overal in het land veilig om te drinken. Water uit beekjes, meren en rivieren moet je eerst gedurende langere tijd goed koken om eventuele infectieziekten te voorkomen. Gebruik bij voorkeur ook een waterfilter.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid in Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZ$), die bestaat uit 100 cent. Veel hotels, restaurants en benzinestations accepteren creditcards. Zorg wel dat je altijd contact geld op zak hebt, want in kleinere winkels en eetgelegenheden worden creditcards niet altijd aangenomen. Pinnen kan bij geldautomaten in grotere plaatsen en op de luchthavens. Het gemiddelde prijsniveau is hetzelfde als in Nederland, maar benzine en voedsel zijn goedkoper. Activiteiten als heli-skiën en bungee jumpen zijn echter wel prijzig.

Fooi

Een fooi geven is niet verplicht, maar het is niet ongepast om goede service in een restaurant te belonen met circa 10% van de rekening. Ook is het niet ongewoon om een barkeeper, kruier of taxichauffeur iets extra’s te geven.

Praktische informatie

Accommodatie

Gasten worden in Nieuw-Zeeland met open armen ontvangen en voor ieder budget is er een passende oplossing.

Camping
Als kampeerder kun je terecht in zogenaamde ‘holiday parks’, waar je plaatsen hebt met elektriciteit en kookfaciliteiten. Vind je het niet erg om wat minder luxe om je heen te hebben, dan kun je bij een van de 200 campings in de nationale parken terecht.

Farmstay
Wil je het Nieuw-Zeelandse boerenleven ontdekken? Ga dan eens naar een farmstay. Je slaapt op een boerderij en draait mee met het boerenleven.

Hotel
De hotels in Nieuw-Zeeland worden gewaardeerd met een tot vijf sterren. Een goedkope optie is het overnachten in een herberg of humble pub. Hier deel je de faciliteiten zoals het toilet, maar betaal je in ruil daarvoor een relatief klein bedrag (circa 40 dollar).

Hostel
In hostels kun je overnachten in grote slaapzalen, maar ook in een- of tweepersoonskamers. Over het algemeen zijn de hostels in Nieuw-Zeeland schoon en niet duur. Dit maakt ze populair bij backpackers. Vaak is er een gemeenschappelijke ruimte met een keuken, voorzien van een koelkast en fornuis. Voor een verblijf in een hostel heb je een lidmaatschapskaart nodig. Deze kun je bij de meeste hostels in Nieuw-Zeeland halen.

Elektriciteit

De netspanning in Nieuw-Zeeland is 230/240 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van platte twee- of driepotige stekkers. Om je elektrische apparaten hier te gebruiken heb je dus een adapter nodig.

Feestdagen

1 en 2 januari Nieuwjaar
6 februari Waitangi Day
Maart/april Pasen
25 april Anzac Day
Eerste maandag in juni Queen’s birthday
Vierde maandag van oktober Labour Day
25 december Kerstmis
26 december Boxing Day

Fotografie

Fotorolletjes zijn overal te verkrijgen. Vraag voor het nemen van een portretfoto eerst toestemming aan het beoogde onderwerp.

Kinderen

Nieuw-Zeeland is door de afwezigheid van gevaarlijke dieren, lage misdaadcijfers en goede voorzieningen een geweldig land voor kinderen. Veel restaurants hebben kindermenu’s en veel attracties zijn ook aantrekkelijk voor de kleintjes. Autostoeltjes (te huur bij autohuurbedrijven) zijn wettelijk verplicht voor kinderen onder de vijf jaar.

Kleding

In Nieuw-Zeeland draagt men veelal dezelfde kleding als in Nederland: redelijk informeel maar netjes bij speciale gelegenheden. Als je van plan bent om de natuur in te trekken, zorg dan voor voldoende warme kleding, goede wandelschoenen en een regenjas.

Openingstijden

In het hoogseizoen zijn de meeste topattracties gedurende de hele week open, maar voor de zekerheid is het verstandig dat van tevoren te controleren. Banken zijn op werkdagen geopend van 9.30 tot 16.30 uur, postkantoren van 9.00 tot 17.00 uur.

Reistijd

Het officiële hoogseizoen van Nieuw-Zeeland is van november tot en met april. In die periode is het aan die kant van de wereld zomer. Minder toeristisch maar iets koeler zijn het voorjaar (oktober en november) en het najaar (april en mei). Gedurende het hele jaar is er kans op regen. In de wintermaanden kun je er prima terecht voor wintersport.

Tijdsverschil

Nieuw-Zeeland loopt 12 uur voor op de Midden-Europse Tijd. Vanwege de zomertijd wordt de klok op de eerste zondag van oktober een uur vooruit gezet. De eerste zondag van maart gaat de wintertijd in.

Veiligheid

Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld. De misdaadcijfers zijn laag en je hoeft niet bang te zijn voor gevaarlijke dieren, want die leven er niet. Gebruik je gezond verstand en vermijdt slecht verlichte parken en verlaten plekken in de steden. Als je besluit te liften, doe dat dan niet alleen. Ben je van plan om de natuur in te gaan, zorg dan voor voldoende voedsel, water en goede kleding.

Datum artikel: 9-01-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Nieuw Zeeland Informatie

ATP vakanties