vakantie informatie

Nepal Informatie

Het ongerepte Nepal ligt in de Himalaya tussen India en Tibet/China. Hier liggen acht van de veertien hoogste toppen van de wereld, zoals de beroemde Mount Everest. Nepal is dan ook populair bij mensen die graag indrukwekkende trekkings maken. Naast het hooggebergte is er tropisch laagland met brede rivieren, jungle en wilde dieren, zoals krokodillen. Ook indrukwekkend zijn de valleien van het middelgebergte waar oude koningssteden liggen met trapgevel tempels, de hoofdstad Kathmandu, het toeristische Thamel en oude dorpjes. Het hindoeisme en het boeddhisme zijn de belangrijkste religies. Opvallend zijn de vele monniken (de zogenaamde Lama’s) in het straatbeeld. Hoewel in Nepal al jaren een burgeroorlog woedt, kun je naar veel gebieden nog gemakkelijk reizen. Maar houd de ontwikkelingen in de gaten!

nepal

Het land

Geografie

Geografisch gezien kan het land verdeeld worden in drie verschillende regio’s. Het zuiden bestaat uit vlakten, moerassen en bossen. Het noorden wordt geheel bedekt door het Himalaya-gebergte met zijn hoge pieken. De hoofdstad Kathmandu en het grootste gedeelte van de bevolking bevinden zich in het relatief laag gelegen centrale gedeelte van Nepal.


Klimaat

Het weer in Nepal is goed voorspelbaar en over het algemeen aangenaam. De zomer, tevens het regenseizoen, loopt van juni tot oktober. De rest van het seizoen is het grotendeels droog. Lente en herfst zijn de meest aangename periodes om het land te bezoeken. In de winter daalt de temperatuur tot tegen het vriespunt en sneeuwt het veel in het bergachtige noorden. De maanden januari en februari zijn perfect voor wandelingen en trektochten op lagere hoogten. Het regenseizoen is dan allang ten einde en de luchten zijn vaak stralend blauw, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de besneeuwde toppen van de Himalaya. Voor een bezoek aan het Chitwan National Park zijn vooral de maanden januari en februari geschikt!

Natuur

Planten
Er zijn ongeveer 6500 soorten bloemen, planten, struiken en bomen in Nepal te onderscheiden. Het hoogteverschil is een van de belangrijkste factoren voor de verscheidenheid.

Dieren
Door de gevarieerde landschappen is ook de fauna zeer uitgebreid. Vooral de grote verscheidenheid aan vogels is bijzonder. Ook zoogdieren als de olifant en luipaard komen nog voor in Nepal. Deze dieren laten zich overigens niet makkelijk zien.

Bevolking

Bevolking

De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. De gemiddelde levensverwachting in Nepal is 59 jaar. De bevolking stijgt met ongeveer 2,3% per jaar. Nepal kent vele bevolkingsgroepen, waaronder de Newah of Newars, Bhote, Rai, Limbu, Sherpa, Gurung, Tamang, Magar, Thakali en Brahman.

Religie

Hindoeistisch (90%), boeddhistisch (5%), islam (3%).

Cultuur

In het hindoeistische koninkrijk Nepal leven meer dan dertig verschillende bevolkingsgroepen, die allemaal hun eigen taal en cultuur hebben. Uit Tibet komen bijvoorbeeld de Sherpa’s. Het dagelijks leven is doortrokken van religie: overal zie je tempels, godenbeelden en kleine heiligdommen. Het tolerante hindoeisme is in Nepal sterk vermengd met het boeddhisme. Daarnaast is er een kleine minderheid van moslims. De godsdiensten drukken een duidelijke stempel op de Nepalese kunstuitingen, zoals tempels en beelden.

Geschiedenis

Geschiedenis

Nepal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Het is de geboorteplaats van de Boeddha. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse (Chinese) invloeden. Het land was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Van 1846 tot 1951 was de Rana-familie ononderbroken aan de macht. De eerste Rana-machthebber, Jang Bahadur Rana, benoemde zichzelf tot premier en eigende zich de titel maharadja (prins) toe. Zij beperkten de macht van de koning tot louter een ceremoniële functie. Tijdens een volksopstand, georganiseerd door de Nepalese Congrespartij en de Communistische Partij van Nepal, kwam premier Mohan Shamsher Jang Bahadur Rana, de laatste Rana-premier, ten val. Hierop volgde een kort democratisch experiment, waar koning Mahendra in 1960 een einda aan maakte.

Nieuwe grondwet
In 1962 kreeg Nepal een nieuwe grondwet. De macht van de koning werd zeer uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Daarvoor in de plaats kreeg Nepal het Panchayat-model, een partijloze ‘democratie’, die volgens de koning beter bij de volksaard paste. Alle volwassenen moesten voortaan 15% van de partijloze leden voor de Nationale Panchayat (parlement) kiezen, terwijl de overige 85% van de leden door de koning werden benoemd. In 1972 volgde Birenda Mahendra op als koning. Na een volksopstand in 1990 schafte koning Birenda het Panchayat-model af en voerde een democratische grondwet in. Sindsdien wordt Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij. Van 1994 tot 1995 stond een communist aan het hoofd van de regering.

Uitroeiing
Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door de kroonprins Dipendra. Hij was boos op de weigering van zijn ouders om zijn keuze voor een echtgenoot te accepteren. Hij schoot hierop zijn vader, koning Birendra, en zijn moeder, koningin Aishwarya, neer en vermoordde ook nog een aantal andere koninklijke familieleden. Hierna schoot hij zichzelf neer, maar hij overleed niet meteen. In een coma werd hij uitgeroepen tot de nieuwe koning op zijn ziekenhuisbed. Een paar uur na deze benoeming overleed hij. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, werd hierop op 4 juni de nieuwe koning. In 2002 trok koning Gyanendra tijdelijk de macht naar zich toe, maar herstelde later dat jaar de democratie.
Op 1 februari 2005 nam koning Gyanendra alle macht in handen en stelde de grondwet buiten werking. Hij ontsloeg minister-president Sher Bahadur Deuba van de Nepalese Congrespartij (premier sinds 3 juni 2004) en nam zelf het premierschap op zich. De koning verweet Deuba dat hij niet in staat was de rust in het land te herstellen. Koning Gyanendra regeert sindsdien als autoritair monarch.

Maoistische opstand
Sinds 1996 is Nepal verwikkeld in een burgeroorlog, waarin meer dan 12.000 mensen om het leven zijn gekomen. Met hun 10.000 tot 15.000 strijders bezetten de Maoistische opstandelingen ondertussen al meer dan 60 % van Nepal. Hun grootste doel is om de koning Gyanendra Bir Bikram Shah af te zetten en een communistische natie te beginnen zoals China na de revolutie. Ondanks het feit dat Gyanendra veel buitenlandse steun geniet, België stuurde niet zo lang geleden wapens om de koning aan de macht te houden, blijven de rebellen terrein winnen.

Politiek en Economie

Politiek

De koning van Nepal was tot 1990 een absolute monarch. Koning Birendra heeft na een referendum staatshervormingen doorgevoerd en Nepal omgevormd tot een parlementaire democratie. De moeilijkheden tussen de verschillende politieke partijen heeft echter geleid tot een burgeroorlog in Nepal. De huidige koning probeert meer macht naar zich toe te trekken; hij hoopt zo effectiever de opstand en andere problemen te kunnen aanpakken. Begin 2005 stuurt de koning het parlement naar huis.

Economie

Nepal wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. Veel mensen in de steden en op het platteland zijn extreem arm, meer dan de helft van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. In 2001 lag het gemiddelde jaarinkomen op 240 Amerikaanse dollar. De werkeloosheid is ongeveer 1%.

Eten en Drinken

Eten

Ondanks de geisoleerde ligging heeft Nepal niet een geheel eigen keuken ontwikkeld. De meeste gerechten zijn van Indiase afkomst. Een echte Sherpa-maaltijd is Gurr, dat bestaat uit rauwe aardappels geprakt met rijst en specerijen. Daarna wordt het eten op een hete steen gebakken in de vorm van een pannenkoek.

Drinken

Het nationale drankje is Chiya, thee met melk en kruiden. In de bergen wordt het gezout met een beetje yak boter. Let op: hoe hoger je gaat des te sneller je uitdroogt, dus zorg dat je altijd genoeg water bij je hebt. Pas op met melk! Alle verkochte melk is ongekookt. Gebruik liever poedermelk.

Vervoer

Naar Nepal

Vliegtuig
Er zijn vele manieren en luchtvaartmaatschappijen om naar Nepal te vliegen. De reistijd vanaf Amsterdam (inclusief een tussenstop) kan variëren, afhankelijk met welke maatschappij je vliegt en waar je tussenstop is. Het is dan ook onmogelijk om een zorgvuldig overzicht van deze vluchten te geven, waar je iets aan hebt op het moment dat je je reis gaat voorbereiden.

Trein
In India zijn treinen een goed transportmiddel, maar Nepal heeft geen noemenswaardige spoorverbindingen.

Bus/Auto
Behalve de Nepalese luchthaven Tribhuvan zijn er verscheidene andere officiële grensovergangen. Informeer naar de politieke omstandigheden ter plaatse, want in tijden van politieke spanning zijn de grenzen soms tijdelijk gesloten. Kom je Nepal per particuliere auto vanuit India binnen, houd er dan rekening mee dat je enkele uren zult moeten wachten bij de douane.

In Nepal

Vliegtuig
Vliegen is de beste manier om je binnen Nepal snel te verplaatsen.

Bus
Over alle wegen rijden regelmatig plaatselijke bussen, op de voornaamste routes snelbussen. Een bustocht in Nepal is een hobbelig, lawaaierig, stinkend, langdurig en desondanks vaak een leuk avontuur.

Auto
Personenauto’s zijn betrouwbaarder dan openbaar vervoer en via elk hotel en reisagentschap te huur. Zelf mag je echter niet rijden. Meestal is de chauffeur die op zijn minst een paar woorden Engels spreekt bij de prijs inbegrepen.

Taxi
De meeste plaatsen binnen de Vallei van Kathmandu zijn per taxi bereikbaar. Taxi’s hebben een zwarte kentekenplaat met witte cijfers (particuliere auto’s hebben witte cijfers op een rode plaat). Controleer of de meter aan staat. Wil je per taxi een dagtocht maken in de Vallei van Kathmandu, onderhandel dan van tevoren over de prijs. Taxi’s en huurauto’s bij het vliegveld hebben groene kentekenplaten.

Bezienswaardig

Kathmandu
Voor de meeste reizigers is de Kathmandu Vallei de eerste kennismaking met Nepal. Deze vallei is het historische hart van Nepal, met paleizen, tempels en historische bezienswaardigheden in overvloed, overblijfselen van oude koninkrijken en Nepalese kunst en cultuur. De drie belangrijkste steden, Kathmandu, Patan en Bhaktapur hebben elk een artistiek en architectonisch verleden te vergelijken met steden in Europa. Kathmandu is de grootste van de drie steden en tevens hoofdstad van het land. Een bezoek aan de tempels van Bodnath, en Swayambunath is zeer zeker de moeite waard. In de avonduren is het fantastisch om een wandeling door het magische en bruisende hart van Kathmandu te maken, zoals op Durbar Square met zijn vele tempels en paleizen. Thamel is het levendige toeristische hart van Nepal, met een overvloed aan winkeltjes, eetgelegenheden en souvenirshops.

Patan
Patan is gescheiden van Kathmandu door enkel de Bagmati rivier en is de tweede stad van het land. Het wordt ook wel ‘Lalitpur’ genoemd, wat betekent ‘Stad van de Schoonheid’. Patan heeft een boeddhistisch verleden en de vier hoeken van de stad zijn al sinds de middeleeuwen gemarkeerd door stoepa’s, opgericht door keizer Ashoka. Patan’s Durbar Square heeft een overvloed aan tempels en paleizen, historische gebouwen en architectuur. Vanuit Kathmandu is het eenvoudig een taxi te nemen of een fiets te huren om de steden Patan en Bhaktapur te bezoeken.

Bhaktapur
Dit middeleeuws stadje is met name in de namiddag en avond, als het rustig wordt, de moeite waard. Verkeer is verboden binnen de muren van de stad en je kunt er in alle rust genieten van de vele tempels, paleizen, stoepa’s en historische gebouwen en de bevolking die je erg gastvrij ontvangt.

Pokhara
Na Kathmandu is Pokhara een van de meest populaire steden in Nepal. Het is tevens een uitvalsbasis voor veel trekking en rafting trips. Pokhara dankt zijn roem aan het prachtige meer waar het aan gelegen is, en de fascinerende uitzichten over de Himalaya. Deze combinatie maakt Pokhara tot een van de mooiste stukjes van Nepal. Vanuit Pokhara kun je allerlei dingen ondernemen Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Gorkha fort, paleis- en tempelcomplex. De natuurliefhebbers kunnen een wandeling maken naar Sarangkot. Ook een mountainbike of motor huren horen tot de mogelijkheden om de omgeving te verkennen.

Chitwan Nationaal Park
De eerste kennismaking met de omgeving van Chitwan is er een om nooit weer te vergeten. Deze smalle strook vlak en droog laagland, ook wel Terai genoemd, begroeid door bossen en jungle, is een land op zich. Vanuit dit dorp kun je allerlei jungleactiviteiten ondernemen in het park, zoals tochten te voet of op de rug van een olifant op zoek naar neushoorns, apen en krokodillen. Je kunt het olifantenopvangcentrum bezoeken of een fiets huren om de omgeving te verkennen. Ook kun je per boot een tocht maken over de rivier en genieten van de natuur.

Royal Bardia Nationaal Park
In het zuidwesten van Nepal ligt dit nog onontdekte Nationaal Park. Hier vind je wilde olifanten, neushoorns, beren, tijgers, krokodillen, herten en dolfijnen. In vergelijking met Chitwan Nationaal Park is de omgeving rustiger.

Stranden en Actief

Actief

Canyoning
Canyoning is een nieuwe sport in Nepal en sinds 1996 is er, als eerste plaats in Azië, een canyoningtocht uitgestippeld langs de Bhote Kosi.

Mountainbiken
Het land is uitermate geschikt voor de mountainbiker. Er zijn veel technische parcours aanwezig. Behalve bij enkele mountainbikewinkels in Kathmandu mag je er niet op rekenen dat je ergens terecht kunt voor een reparatieset of gereedschap. Daar zul je zelf voor moeten zorgen.

Parapenten of paragliding
Eigenlijk kan er overal aan parapenten worden gedaan in Nepal, zolang je de veiligheid van jezelf en van de plaatselijke bevolking in ere houdt.

Sportklimmen
Dit toch vrij ruige landschap biedt een hele hoop mogelijkheden voor de ervaren rotsklimmer, waarvan veel nog onontgonnen terrein.

Trekking
Een trekking betekent niet dat er een berg beklommen gaat worden. Er zijn gebieden waar je op een hoogte wandelt, die hoger is dan de hoogste berg in de Alpen, maar het blijft een trekking. De paden zijn in Nepal in goede staat omdat ze ook door de lokale bevolking gebruikt worden.

Wildwatervaren
Nepal mag als het mekka beschouwd worden voor rafters en kayakkers. Alle rivieren ontstaan in de hoge Himalaya’s en worden door diverse gletsjers gevuld.

Communicatie

Communicatie

Bellen
Telefoonverkeer vanuit Nepal naar Nederland of België is goed mogelijk. Overal in Kathmandu of Pokhara vind je kantoortjes waarvandaan je internationaal kunt bellen. Heb je een abonnement op je mobiele telefoon, dan kun je hiermee bellen naar Nederland, afhankelijk van de bereikbaarheid. Neem voor vertrek contact op met je provider om te checken of je je telefoon in het buitenland kunt gebruiken.

Post
Luchtpost naar Nederland of België doet er ongeveer 10 tot 14 dagen over.

Internet
Je kunt gebruik maken van het internet in internetcafes en veelal ook in hotels. Dit is tegen betaling.

Taal

De voertaal is Nepalees, andere talen die ook gesproken worden zijn Bihari, Tibetaans en Engels.

Media

In Kathmandu verschijnen diverse kranten in het Engels en enkele tientallen in Nepali. Radio Nepal zendt dagelijks een programma uit van Nepalese volksliedjes, nieuws en verhalen. De meeste grote hotels kunnen tal van internationale tv-zenders ontvangen, waaronder BBC, CNN, sport- en filmkanalen. Via de Wereldomroep kun je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en het nieuws in Nederland en de rest van de wereld.

Douane

Reisdocumenten

Je moet voor de reis naar Nepal in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is verplicht en is te verkrijgen bij het consulaat van Nepal in Amsterdam (telefoon 020-6241530). De kosten van dit visum bedragen € 35 voor een visum dat 60 dagen geldig is, bij meerdere bezoeken binnen 60 dagen kost een visum € 85. Deze prijzen en de procedure van aanvraag zijn soms aan verandering onderhevig, dus informeer altijd even bij het Consulaat. Een 15-daags visum kun je voor 40 dollar op het vliegveld kopen, maar het is beter om dat hier in Nederland te regelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij het consulaat of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten, zoals paspoort en visum achter te laten bij familie of bekenden.

In- en uitvoer

Buitenlands geld mag onbeperkt Nepal worden ingevoerd. Belastingvrije artikelen die mogen worden ingevoerd: 250 gram tabak of 200 sigaretten of 50 sigaren (alleen volwassenen); 1 liter alcoholische drank (alleen volwassenen); filmcamera met maximaal 12 bandjes; fotocamera met maximaal 15 filmrolletjes. Verboden in te voeren zijn: wapens en munitie (tenzij met een van tevoren verleende invoervergunning), radiozenders, walkie-talkies en drugs. Voor 16 mm-camera’s is een vergunning nodig.

Souvenirs mogen vrij worden ingevoerd, maar voor antiek en kunstvoorwerpen is een speciaal certificaat vereist. Het is verboden, voorwerpen uit te voeren die ouder dan 100 jaar zijn. De uitvoer van kostbare en zeldzame voorwerpen is streng verboden. Daartoe behoren edelstenen, goud, zilver, wapens en drugs. Dierenhuiden, -tanden of levende wilde dieren mogen niet zonder speciale vergunning worden uitgevoerd. Levende huisdieren als Tibetaanse honden mogen wel worden meegenomen.

Gezondheid

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Nepal. Toch wordt er geadviseerd om een aantal inentingen te halen. Raadpleeg je huisarts of de GGD voor de laatste informatie betreffende vaccinaties. Voor Nepal worden de volgende inentingen aangeraden:
* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht
Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO- setje zoals aspirines, immodium (tegen diarree) en anti-insectenmiddel, zonnebrand, en waterzuiveringstabletten.

Medische hulp
Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij. Ook kun je altijd met alle problemen en klachten terecht bij de CIWEC Kliniek (tel.228531) in Kathmandu, een door Canadese artsen gerund medisch centrum, met een uitstekende reputatie. De kliniek is geopend tussen 9.00 en 16.00 uur, een consult kost ongeveer 30 US Dollar. Een ander medisch centrum is de Nepal International Kliniek (tel. 419713 of 412842) met eveneens een goede reputatie, geopend van 9.00 tot 17.00 uur, een consult kost ongeveer 25 US Dollar.

Gehandicapten

Nepal is niet ingesteld op rolstoelgebruikers.

Drinkwater

Al het water dient gekookt te worden.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid van Nepal is de Nepalese roepie (NPR), onderverdeeld in 100 paisa. Je moet al het officieel gewisselde geld voor vertrek opmaken. Nepalese roepies mogen niet worden uitgevoerd. Je kunt het beste Amerikaanse dollars of Engelse Ponden meenemen. In de steden Kathmandu en Pokhara alsmede op het vliegveld is het eenvoudig om geld te wisselen. Indien je op een trektocht gaat is het aan te raden veel wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen bergdorpjes vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Geld wisselen is veruit het voordeligst op de zwarte markt, maar dat is uiteraard niet zonder risico.
Reischeques zijn inwisselbaar bij alle banken. Creditcards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Het is sinds kort ook mogelijk in Kathmandu geld op te nemen met een pinpas (in het centrum van Thamel, en in Pokhara). Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken. Je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s (Cirrus of Maestro).

Fooi

In Nepal is het gebruikelijk fooien te geven. In duurdere hotels en restaurants wordt meestal 10% servicekosten in rekening gebracht.

Afdingen

Vooral op markten en in lokale winkels is afdingen noodzakelijk, maar behandel de mensen met respect.

Praktische informatie

Accommodatie

Hotel
Vier- en vijfsterrenhotels bieden de buitenlandse bezoeker eersteklas service. Sommige twee- en driesterrenhotels zijn ook prima. Hotels met een internationale standaard moeten worden betaald in vreemde valuta.

Hut
In de meeste dorpen aan de populaire trekkingroutes bevinden zich hutten of theehuizen, doorgaans met minimale voorzieningen, een slaapzaal (zelden met een- of tweepersoons kamers) en eenvoudige maaltijden.

Particulier
Verblijf bij particulieren is een andere goedkope mogelijkheid.

Pension
Er zijn volop minder sjieke, maar heel behoorlijke pensions in Kathmandu. Toilet en douche zijn soms wel, soms niet gemeenschappelijk; verwarming wordt vaak extra in rekening gebracht. Dit type accomodatie is voornamelijk te vinden in het district Thamel.

Electriciteit

220 V

Feestdagen

Deze variëren van jaar tot jaar vanwege het verschil tussen de kalenders. Veel data worden vastgesteld aan de hand van ingewikkelde astrologische berekeningen.

Fotografie

Wanneer je mensen wilt fotograferen of filmen is het goed te bedenken dat je gast bent. Vraag de mensen om toestemming en toon respect wanneer men bezwaar maakt. Foto- en filmmateriaal is wel te koop in Kathmandu, maar het is beter om het in Nederland te kopen.

Kinderen

Reizen met kinderen is een fantastische manier om het ijs te breken en kennis te maken met de plaatselijke bevolking, want Nepalezen zijn dol op kinderen. Je dient je wel strikt aan de regels te houden wat hygiëne betreft, vooral als het om hele jonge kinderen gaat.

Kleding

Lichte en tropische kleding en een paraplu zijn aan te raden voor juni of augustus. Tussen oktober en maart wordt in Kathmandu lichtgewicht kleding gedragen en een jas erbij voor ‘s avonds. Voor in de bergen warme kleding meenemen!

Reistijd

Het weer in Nepal is goed voorspelbaar en over het algemeen aangenaam. De zomer en het regenseizoen is van juni tot oktober. De rest van het seizoen is grotendeels droog. Lente en herfst zijn de meest aangename periodes om het land te bezoeken.

Tijdverschil

+4.45 (winter) en +3.45 (zomer)

Veiligheid

Voor het actuele reisadvies kun je kijken op www.minbuza.nl. In Nepal bestaan interne politieke spanningen. Het aantal stakingen en politieke acties is de laatste jaren toegenomen, niet alleen in de hoofdstad, maar ook in de Kathmandu vallei. Vooralsnog zijn toeristen geen doelwit van deze acties, maar de acties kunnen wel voor overlast of oponthoud zorgen. Geadviseerd wordt altijd onder begeleiding van een ervaren gids te reizen.

Datum artikel: 28-12-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Nepal Informatie

  1. Marilyn
    20-06-2010 14:29
    1

    Ik heb nog 1 vraag die hier helaas niet bij staat. Hoe zit het met de wetten en regels in Nepal. Met bijvoorbeeld spugen op straat of drugs en andere verboden middelen.

    Groetjes Marilyn

Een reactie toevoegen over Nepal Informatie

ATP vakanties