vakantie informatie

Namibië Informatie

Namibië is een van de prachtigste landen ter wereld met een veelvoud aan natuurlijke schatten. Van het beroemde Etosha National Park tot Fish River Canyon en de Namib Desert. Namibië is een dunbevolkt Afrikaans land rijk aan cultuur, dat pas laat ontdekt werd door de kolonisten. Voor liefhebbers van natuur en avontuur is dit land zeker een bezoek waard. Etosha is een van de mooiste wildreservaten van zuidelijk Afrika, Fish River is de op een na grootste canyon van de wereld en de immens grote duinen in de Namib Desert zorgen voor surrealistische taferelen. Al met al een prachtig land met mooie contrasten, ideaal als je een afwisselende rondreis wilt maken door uitgestrekte landschappen en een groot aantal verschillende diersoorten wilt spotten.


Het land

Geografie

Namibië is gelegen in het zuidoosten van Afrika. Het land grenst aan Angola, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika en telt een kleine twee miljoen inwoners. Dat terwijl het qua oppervlakte bijna twintig keer zo groot is als Nederland. Dat is ongeveer twee inwoners per kilometer! De hoofdstad is Windhoek en ligt in het midden van het land.

Klimaat

Namibië heeft vooral een steppeklimaat en een woestijnklimaat. Het kan er met gemak warmer worden dan 40 °C maar net zo snel afkoelen in de avond tot onder het vriespunt. Wees dus altijd goed voorbereid op deze uiteenlopende weersomstandigheden die zeer verraderlijk kunnen zijn. De meeste regen valt in het noordoosten, waar je kunt spreken van een subtropisch klimaat. De zomer in Namibië loopt van december tot februari en is de warmste periode van het jaar. Maar ook buiten de zomer zijn de temperaturen zeer aangenaam.

Natuur

Namibië bestaat voor een groot deel uit woestijn en dat zie je terug in de flora en fauna. Veel dorheid en uitgestrekte stukken land wijzen er op dat de watervoorzieningen niet altijd even goed zijn. Ondanks deze problemen heeft Namibië een prachtige flora en fauna en valt er wat dat betreft veel te zien in het land.

Planten
Uitgestrekte, dorre velden komen in Namibië veel voor. Met een typische woestijnvegetatie, waarbij kleine struiken en bosjes het beeld bepalen, vallen bijzondere plantsoorten extra op, zoals de Gemsbok Komkommer en de Euphorbia virosa, een giftige plant voor mensen en de meeste diersoorten, die lijkt op een cactus. Namibië kent ook een groot aantal bijzondere boomsoorten, zoals de mysterieuze Baobab, waarvan het net lijkt alsof deze ondersteboven staat met de kronkelige takken die net wortels lijken, de Kameldoring met al haar doornige takken waar alleen de giraffen bij het eten geen last van lijken te hebben en de Mopane, die wel achttien meter hoog kan worden.

Dieren
Een belangrijke trekpleister van het land is het grote aantal verschillende diersoorten die op veel plaatsen zeer goed te aanschouwen zijn. Net als in veel Afrikaanse landen zijn een aantal dierensoorten beschermd en ondergebracht in wildreservaten, waarvan Etosha National Park de bekendste is, maar ook in het wild vind je nog veel verschillende diersoorten die ook als bron van voedsel dienen voor de bevolking. Olifanten, de zwarte neushoorn, bergzebra’s, leeuwen en diverse antilopen zijn maar een paar diersoorten, er zijn er nog veel meer. Een veel voorkomende diersoort is de gemsbok, een echt steppe -en woestijndier, herkenbaar aan de lange, rechte hoorns, die het een lastige prooi maakt voor roofdieren.

Bevolking

Bevolking

Namibië heeft met haar twee miljoen inwoners een zeer lage bevolkingsdichtheid, ongeveer twee personen per kilometer. De bevolking bestaat uit elf grotere stammen, waaronder de Kavango, Himba (die nog volledig volgens hun oude tradities leven), Owambo en de Nama. De bevolking wordt aangevuld met Afrikaners, Duitsers, die het land koloniseerden, en andere immigranten. Namibië is een zeer arm en primitief land, waarbij de stammen zelfvoorzienend zijn en vooral leven van de landbouw. In contrast daarmee staat de toeristische sector, vooral gerund door rijke blanken, die voorziet in de luxueuze accommodaties en allerlei prachtige voorzieningen.

Religie

Religie speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Veel inwoners van Namibië zijn christen, wat terug te voeren is tot de kolonisatieperiode. Verder hebben de verschillende stammen nog steeds veel geloof in hun oude riten en gebruiken.

Cultuur

Rassendiscriminatie was lange tijd aan de orde van de dag in Namibië, totdat er in Zuid-Afrika in 1991 een einde kwam aan het Apartheidsregime. Nu staat het bevorderen van de cultuur in Namibië hoog op de agenda. ‘Eenheid in diversiteit’ is de slogan van het cultuurbeleid dat het samenleven van de verschillende culturen in het land tracht te promoten.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Namibië is terug te voeren tot de San volken, ofwel de bosjesmannen, die er eeuwen geleden leefden. Tussen de 9e en 14e eeuw kwamen er een aantal herdersvolken naar het land, waaronder de Herero’s, Ovambo’s, Kavango’s en Tswana’s. De meeste van deze volken kwamen niet uit vrije wil, maar omdat ze verdreven waren uit vruchtbare gebieden door andere Afrikanen en later de Europeanen. Het gebrek aan vruchtbaarheid, de aanwezigheid van een ruwe kustlijn en het dorre land zorgden ervoor dat de Europeanen in het begin niet happig waren om voet aan land te zetten in Namibië. Het waren uiteindelijk de Duitsers die in 1876 het land in trokken en er de eerste Europese stad Luderitz vestigden. Toen er in 1906 diamanten gevonden werden, genoot Namibië aanzienlijk meer aandacht van de kolonisten en werden de Afrikaanse stammen tot tweederangsburgers gemaakt. Een bloedig deel van de geschiedenis volgt, waarbij opstanden door de Duitsers met harde hand neer worden geslagen en waarbij 60% van de bevolking wordt vermoord.

Na de Eerste Wereldoorlog eindigt de Duitse koloniale droom en valt Namibië onder het gezag van Zuid-Afrika. De raciale segregatie wordt nog verder uitgebreid en wettelijk vastgelegd. Afrikanen worden gedwongen in speciale reservaten te wonen, vaak de minst vruchtbare gebieden. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de grip van Zuid-Afrika nog groter en wordt de apartheid ingevoerd. Uit protest tegen het gedwongen leven in reservaten en apartheid woedt er jaren een guerrilla oorlog die aan vele mensen het leven kost. Onder druk van de wereld wordt er dan in 1989 in de politieke arena bedongen dat de SWAPO (South West African People’s Organisation,  de grootste politieke partij die zich 25 jaar lang bleef verzetten tegen de Zuid-Afrikaanse overheersing) de volksvertegenwoordiging van Namibië op zich zou nemen. In 1990 wordt Sam Nujoma de eerste president van Namibië en is dat nog steeds.

Politiek en Economie

Politiek

Na het apartheidsregime had de SWAPO (South West African People’s Organisation), de grootste partij van het land, de loodzware taak om Namibië weer tot een zelfstandige staat te maken. De grootste problemen die daarbij kwamen kijken, waren de enorme inkomensverschillen tussen blank en zwart, een eenzijdige economie en zware afhankelijkheid van Zuid-Afrika. De SWAPO is nog steeds de grootste partij, al gaan er onder de bevolking stemmen op die zeggen dat het tijd is voor vernieuwing.

Economie

Namibië is een arm land waar de apartheid zijn sporen heeft achtergelaten. Het gemiddeld bruto nationaal product per inwoner is voor Afrikaanse begrippen niet eens zo laag, maar de verdeling tussen blanke en zwarte inwoners is zeer ongelijk. Er is sprake van een dualistische structuur, waarbij een kleine groep blanken de vruchtbare grond bezit, terwijl de zwarte meerderheid gedwongen is elders te wonen. Mijnbouw, landbouw en visserij zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Eten en Drinken

Eten

Je kunt in Namibië heerlijk eten en drinken, maar verwacht niet dat je in dit uitgestrekte land om de zoveel kilometer een gezellig restaurantje tegenkomt. Vooral in de grote steden Swakopmund en Windhoek kun je diverse lokale en westerse gerechten proeven, vooral beinvloed door de Duitse keuken en altijd voorzien van vlees of vis, de hoofdbestanddelen van elke maaltijd in Namibië. Ook pompoenen, paprika en uien worden veel gebruikt. Raar maar waar; je kunt in de steden

echte Duitse konditoreien vinden en er in het woestijnachtige land kaiserbrötchen eten. De kolonisatie heeft zijn sporen achtergelaten.

Drinken

Het water dat in Namibië uit de kraan komt, is niet altijd drinkbaar. Neem dus altijd voldoende drinkwater in fles mee, vooral als je onderweg bent en buiten de steden. Een lekker biertje om de dorst te lessen, is het lokale Windhoek Lager, een fris biertje, heerlijk na een dag vol avontuur. Verder kun je er op veel plaatsen nog andere lokale biertjes krijgen, koffie en thee (rooibos) en diverse non-alcoholische dranken.

Vervoer

Naar Namibië

Om in Namibië te komen, zul je moeten vliegen. Er gaan dagelijks vluchten van South African Airlines en Namibian Airlines, vanuit Engeland en Duitsland, naar Johannesburg, Kaapstad of Windhoek.

In Namibië

Auto
Binnen Namibië kun je je verplaatsen per vliegtuig, bus, trein en (huur)auto. De laatste is, naast een georganiseerde overlandreis, waarschijnlijk de beste optie als je veel van het land wilt zien en er zelf graag op uit trekt. De wegen in Namibië zijn redelijk tot goed, maar niet te vergelijken met onze snelwegen. Meestal onverhard en vaak kilometers lang zonder ook maar iets of iemand tegen te komen. Wees daarom altijd goed voorbereid en zorg dat je te allen tijde voldoende water en benzine bij je hebt en dat de auto in orde is. Neem hierbij geen risico’s! Auto’s rijden er links, huurauto’s dienen ruim van tevoren geboekt te worden en je hebt niet per se een auto nodig met vierwielaandrijving.

Bus
De grotere plaatsen worden ook aangedaan door bussen van Intercape Mainliner of Star Line buses. Ook per minibus kun je goedkoop over grote afstanden reizen. Dit is overigens een goedkope manier van reizen, maar niet de meest veilige manier.

Trein
Er zijn diverse toeristische treinen die het landschap van Namibië doorkruisen. Zo kun je heen en weer tussen Windhoek en Swakopmund met de Desert Express en vijftien dagen treinen met de Shongololo Dune Express.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Windhoek
In de hoofdstad van Namibië wordt de diversiteit van de cultuur van het land pas echt goed duidelijk. Alle verschillende culturen komen hier samen in het geografische hart van Namibië.

Swakopmund
Deze toeristische stad zorgt voor veel vertier op het culturele vlak en voor zon, zee en strand. Diverse musea zijn een bezoekje waard en het klimaat is er heerlijk. Je kunt hier na een tocht door de Namib Desert heerlijk uitrusten. Misschien dat je dan een duik zult wagen in het koude water van de Atlantische Oceaan.

Etosha National Park

Dit wildpark is een van de mooiste van het continent. Door de vele open vlaktes en de grote hoeveelheid drinkplaatsen in het park, kun je optimaal genieten van het rondlopende wild. Giraffen, neushoorns, leeuwen, kuddes buffels, verschillende antilopen en zelfs luipaarden. Hoe dan ook, Etosha zul je nooit meer vergeten.

Skeleton Coast Park

Ga op avontuur langs de ruwe kustlijn van Namibië waar door de eeuwen heen vele schepen schipbreuk hebben geleden. Een aantal van de wrakken kun je nog zien.

Fish River Canyon

Deze uitgesleten vallei die uitmondt in een ander natuurjuweel, de Orange River, is, op de Grand Canyon in de VS na, de grootste van de wereld. Je hebt hier spectaculaire uitzichten en je kunt er prachtig wandelen.

Namib Desert

De oudste woestijn ter wereld kent veel afwisseling in het landschap. Zand, rotsen, duinen; je vindt ze er allemaal. Overnachten in de woestijn is mogelijk en best avontuurlijk na een wandeltocht of een middag sandboarden.

Stranden en Actief

Stranden

In Namibië vind je talloze verlaten stranden waar je uren kunt wandelen en kunt zwemmen in de zee. Als je van drukke toeristische stranden houdt, ben je in dit land niet aan het juiste adres. In Swakopmund vind je er nog wel een aantal, maar Namibië is vooral het land van de ongereptheid. En dat geldt ook voor de stranden.

Actief

Namibië is vooral een land met een prachtige natuur waar je echt met open mond van zult genieten. Etosha, de Namib Desert, Fish River Canyon en Skeleton Coast Park zijn daar de bekendste voorbeelden van. Om en rond deze publiekstrekkers zijn er tal van mogelijkheden om avontuurlijk te hiken, voor beginners, maar ook voor gevorderden. Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten, zoals sandboarden, quats rijden in de duinen, raften, duiken en vissen. Deze activiteiten zijn op veel plaatsen mogelijk.

Communicatie

Communicatie

In de grotere plaatsen zijn alle moderne communicatiemiddelen aanwezig. Internetten, bellen en faxen is allemaal mogelijk. Kom je iets verder buiten de stedelijke gebieden, dan wordt het allemaal een flink stuk primitiever. Het mobiele telefoonnetwerk reikt niet verder dan de grote steden, vaste telefooncellen zijn een stuk schaarser en droom er ook maar niet van dat je ook maar ergens kunt internetten. Een kaartje sturen is mogelijk, maar het is lastig om te zeggen hoe lang het duurt voor iets op de bestemming aankomt. Het is wel zo dat de internationale post iets efficiënter geregeld is dan de lokale post. Net als in andere Afrikaanse landen geldt: is het belangrijk, stuur het dan aangetekend.

Taal

De officiële taal van Namibië is Engels, maar er worden zeer veel inheemse talen gesproken, waarvan Ovambo de grootste taalgroep is. Duits en Afrikaans komen eveneens voor.

Media

Diverse Engelstalige kranten en magazines zijn in Namibië verkrijgbaar. Er zijn veel tijdschriften van Zuid-Afrikaanse makelaardij over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je vindt er in de grote steden tijdschriftenstalletjes, net als in Nederland.

Op televisie is het een stuk eentoniger. De NBC (Namib Broadcasting Corporation) heeft maar liefst een zender die iedereen kan ontvangen. Heb je DSTV satelliet televisie, zoals in veel hotels, dan ontvang je ook nog een keur aan regionale en internationale zenders (rond de vijftig zenders).

Douane

Reisdocumenten

Mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort hoeven geen visum te hebben om Namibië binnen te mogen. Een paspoort, nog minstens zes maanden geldig, is voldoende. In Windhoek kun je overigens visums regelen voor andere Afrikaanse landen, zoals Mozambique, Malawi, Zimbabwe, Kenia en Angola. Als deze landen op je route liggen, is het wellicht verstandig om dit al even te regelen als je toch in de stad bent.

In- en uitvoer

Als je iets wilt invoeren vanuit een van de landen van de Southern African Customs Union (Zuid-Afrika, Botswana, Lesotho en Swaziland), is dat belastingvrij. Vanuit andere landen kun je maximaal 400 sigaretten, 250 gram tabak, twee liter wijn en 250 ml parfum belastingvrij invoeren. Ook het uitvoeren van deze artikelen is beperkt.

Gezondheid

Gezondheid

Het is uiteraard aan te raden om een goede all-risk verzekering af te sluiten voor je vertrekt naar Namibië. Inentingen zijn niet verplicht, maar het is wel aan te raden maatregelen te nemen tegen DTP, Hepatitus A en bilharzia. Een malariakuur is ook aan te raden, maar deze ziekte heerst maar in sommige gebieden van het land, zoals in de Zambezi en Kwando riviergebieden in Capprivi en het noordoostelijke grensgebied met Angola. Je kunt altijd bij de GGD informeren naar up-to-date informatie over malaria, maar ook in het land zelf is er genoeg informatie te krijgen.

De ziekenhuizen en andere medische voorzieningen zijn voor Afrikaanse begrippen goed. Als je naar het ziekenhuis moet, ga dan naar een prive-kliniek en niet naar een openbaar ziekenhuis. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij opname je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk in. HIV/Aids komt veel voor in Namibië dus let daar goed op en probeer activiteiten met betrekking tot seks en drugs te vermijden.

Gehandicapten

Namibië is een ruig en uitgestrekt land, waarbij grote stukken per auto afgelegd moeten worden en waar veel natuurlijke hoogtepunten moeilijk begaanbaar zijn. Er zijn op bepaalde plaatsen wel speciale voorzieningen voor gehandicapten, maar het hebben van een handicap zou je bij bepaalde activiteiten kunnen belemmeren tijdens je vakantie. Het is aan te raden om te informeren bij reisorganisaties die overland-reizen organiseren over de specifieke mogelijkheden.

Drinkwater

Het water dat in Namibië uit de kraan komt, is niet altijd drinkbaar. Neem dus altijd voldoende drinkwater in fles mee, vooral als je onderweg bent en buiten de steden.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar die gelijk loopt aan de Zuid-Afrikaanse Rand. 100 Rand is ongeveer € 12. Je kunt in het land ook met randen betalen. Bij banken in de grotere steden kun je meestal wel pinnen, maar zorg wel dat je altijd contant geld op zak hebt.

Fooi

Fooi geven in restaurants in vrij gebruikelijk. Ga uit van 10% van de totale rekening. Ook op andere plaatsen zullen mensen om fooi vragen. De gidsen, kruiers, spoorvolgers, maar ook medewerkers van het benzinestation en obers, zijn vrij afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Het is aan te raden om fooi te geven op basis van de kwaliteit van de service.

Afdingen

Afdingen, bijvoorbeeld op een markt, is vrij gebruikelijk. Bij winkels in de grotere steden niet.

Praktische informatie

Accommodatie

Er zijn in Namibië vele mogelijkheden wat accommodatie betreft. Je kunt kiezen voor super luxe maar ook voor lekker primitief. Zo vind je er zeer luxe hotels,
betaalbare lodges, jeugdherbergen en hostels, waar je zowel je eigen kamer kunt krijgen als een gedeelde kamer, en campings. Ook in de wildparken heb je in verschillende prijsklassen en kun je ook kamperen. Wildkamperen in niet aan te raden en in wildparken zelfs verboden.

Elektriciteit

Het hoogspanningsnet in Namibië gebruikt 220.240 volts AC 50 hertz. Stopcontacten dragen maximaal 15 ampère. Je zult, om de stopcontacten te kunnen gebruiken, dus een adapter met drie ronde gaten moeten aanschaffen. Adapters zijn verkrijgbaar bij elektriciteitswinkels en bij fotozaken.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
21 maart
Onafhankelijkheidsdag
variabel
Goede Vrijdag
variabel
Paasmaandag
1 mei
Dag van de Arbeid
4 mei
Cassinga Dag
25 mei
Afrika Dag
1 juni
Hemelvaartsdag
26 augustus
Heldendag
10 december
Mensenrechtendag
25 december
Eerste Kerstdag
26 december
Tweede Kerstdag

Kinderen

Een vakantie in Namibië is prima geschikt voor kinderen, mits ze niet heel jong zijn. Het land staat garant voor een avontuurlijke vakantie waarbij je wel rekening dient te houden met lange reistijden van A naar B en waar de activiteiten voor kinderen redelijk inspannend kunnen zijn (wandelingen bijvoorbeeld). Verder is er van alles te doen, is er ontzettend veel ruimte voor de kids om zich uit te leven en kun je er zelfs schnitzels met frietjes eten.

Kleding

In chique restaurants dien je je soms netjes aan te kleden, maar verder kun je in Namibië met vrijetijdskleding prima uit de voeten. Zorg wel dat je ook warme kleding bij je hebt omdat het ‘s nachts erg koud kan worden en dat je goede wandelschoenen bij je hebt. Verder spreekt het voor zich dat je je goed dient te beschermen tegen de zon met een hoge factor zonnebrand en een petje of hoed. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Openingstijden

De meeste zaken en winkels zijn door de week open van 8.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Reistijd

De reistijd naar Windhoek vanaf Schiphol is rond de vijftien uur, afhankelijk van de vliegmaatschappij waarmee je reist. Hierbij is wel de overstaptijd in Engeland of Duitsland inbegrepen.

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het een uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil.

Veiligheid

Namibië is voor Afrikaanse begrippen een veilig land. Desondanks is het een land met grote armoede en is het belangrijk dat je je daar altijd bewust van bent. Houd dure sieraden, fotoapparatuur en geld dus uit het zicht, ga nooit alleen op stap en vermijd stille plekken in de grote steden, vooral na zonsondergang. Gebruik verder je gezonde verstand en ben je bewust van je omgeving. Dan heb je waarschijnlijk een heerlijke en veilige vakantie in Namibië.

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Namibië Informatie

ATP vakanties