vakantie informatie

Mozambique Informatie

Een van de best bewaarde geheimen van Afrika is Mozambique. Met prachtige stranden, een smeltkroes aan culturen, Portugese invloeden en een prachtige flora en fauna is dit land zeker dan een bezoek waard. Eindeloos wandelen op de standen van Tofo, duiken met de prachtigste en grootste vissen die je ooit gezien hebt en een keur aan heerlijke gerechten uit de veelzijdige keuken van het land; Mozambique heeft het allemaal. Deze Afrikaanse natie is nog niet erg toeristisch en veel minder ontwikkeld dan landen als Zimbabwe en Zuid-Afrika, maar dat is nu net de charme. Je voelt je een ontdekkingsreiziger in dit land waar de mensen bekend staan als heel erg vriendelijk en gastvrij en waar het weer altijd goed is, welk jaargetijde je ook uitkiest voor je bezoek.

Het land

Geografie

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zuid-Afrika, Swaziland en de Indische Oceaan. De kustlijn is maar liefst 2655 kilometer lang. Het land is bijna twintig keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Maputo.


Klimaat

Mozambique heeft een tropisch tot subtropisch klimaat. De luchtvochtigheid in de kuststreken in hoog, maar ook in de binnenlanden kan het vochtig worden. Het meer je naar het zuiden gaat, hoe meer de jaargetijden van invloed zijn. In de winter is het gemiddeld 20 °C en in de zomer is het heerlijk toeven bij temperaturen van rond de 35 °C. De beste periode om naar Mozambique te gaan is van mei tot oktober.

Natuur

Planten
De flora in Mozambique is exotisch en divers. Vooral in de Chimanimani bergen en in Maputaland, onder Maputo, vind je veel verschillende soorten. Deze streken worden wereldwijd als zeer belangrijk gezien in de botanische wereld. Ook de bomen, zoals de mahonie, ebben, acacia, rubberboom en apebroodboom zijn er uniek en geven het landschap kleur.

Dieren
Ondanks dat de vrij recente burgeroorlog een groot effect heeft gehad op de dierenpopulatie is er nog steeds veel wild te zien in diverse reservaten. Olifanten, giraffen, zebra’s, leeuwen, buffels; je vindt ze er allemaal, onder andere in de zes nationale parken die het land rijk is. Een stuk boven Maputo en aan de kust ligt het nationale park van Bazaruto, het meest bezochte park in het land, waar de infrastructuur erg goed is. Het park staat bekend om zijn keur aan exotische vogelsoorten, koralen en zeedieren, zoals schildpadden en dolfijnen.

Bevolking

Bevolking

In Mozambique wonen ongeveer 17 miljoen mensen, waarvan een groot deel van de bevolking ingedeeld kan worden in 16 grote stammen. De Makua, de grootste groep, leven vooral in de provincies Cabo Delgado, Niassa, Nampula en Zambezia. Andere grote groepen zijn de Makonde, Sena en Shangaan. Ongeveer 1 % van de bevolking is Portugees.

Religie

In Mozambique hangt het grootste deel van de bevolking inheemse religies aan, vaak vermengd met christelijke elementen. Verder vind je in Mozambique ook moslims en een kleine groep mensen die joods of hindoe zijn.

Cultuur

Mozambique is in grote mate beinvloed door de Portugese kolonisten die een grote stempel hebben gedrukt op de cultuur van het land. Maar ook de traditionele cultuur is nog goed vertegenwoordigd door bijvoorbeeld traditionele muziek en dans. Ook de talen van de verschillende stammen worden nog op veel plaatsen gesproken, ondanks dat Portugees de officiële taal van het land is.

Geschiedenis

Geschiedenis

Mozambique is al sinds mensenheugenis onderdrukt door volken van buitenaf. Eerst waren het de Arabieren die er een handelspost van maakten en slaven uit het land exporteerden. Ongeveer 500 jaar geleden ontdekte Vasco da Gama Mozambique, die Ilha de Mozambique wederom als belangrijke handelspost gebruikte op weg naar Indië. De door Da Gama als zeer vriendelijk omschreven bevolking werd al gauw tot slaaf gemaakt, zoals de kolonisten dat vaak deden. De havens van het land werden zeer belangrijk voor de slavenhandel in de wereld. Goud en ivoor waren belangrijke producten die uit de binnenlanden gehaald werden.

Na lange tijd onderdrukt te zijn geweest door de kolonisten zagen de Mozambikanen dat ze het slecht hadden onder het koloniale systeem. Gedwongen om op het minst vruchtbare land te leven en bestolen van hun rijkdommen door de Portugezen werden er verzetstroepen gevormd. Een tienjarige oorlog brak uit waarbij het bevrijdingsfront Frelimo tegenover de Portugezen stond. Na de Anjerrevolutie verlieten de Portugezen in 1975 vrijwel van de ene op de andere dag het land, dat in oorlogschaos werd achtergelaten met een groot gebrek aan geschoolde arbeiders en bijna geen infrastructuur. Op 25 juni 1975 werd de Republiek Mozambique uitgeroepen.

Nu het land op zichzelf was aangewezen richtte de marxistisch georiënteerde Frelimo zich op de DDR en de Sovjet-Unie die hielpen om het land op de rails te krijgen door middel van nationalisering van scholen, banken en boerenbedrijven. Al gauw werd duidelijk dat de ideeën onmogelijk goed konden worden uitgevoerd en het land ging in 1983 bijna failliet. Een droogte die het land drie jaar teisterde maakte de situatie nog uitzichtlozer. De onvrede bij de bevolking resulteerde in een verzetsbeweging tegen de Frelimo, de Renamo, die gesteund werd door onder meer Zuid-Afrika en een aantal Westerse landen. Deze ‘burgeroorlog’ tussen de Renamo en Frelimo zou 17 jaar lang duren en zorgen voor een totale verwoesting van het land. Maputo was eind jaren 80 een grote ravage en ook diverse bruggen, spoorwegen en ziekenhuizen in het land werden vernietigd. In 1990 werd besloten tot een staakt het vuren en in 1992 werd de vrede getekend. De marxistische ideologie werd verbannen en de wederopbouw van het land stond vanaf dat moment centraal.

Nu, als een democratische republiek, kan Mozambique alleen maar naar boven kijken. De wederopbouw van het land is een zware klus maar er wordt hard gewerkt aan een betere toekomst. Toch heeft het gewelddadige leven zijn sporen nagelaten in het dagelijkse leven en is er nog een lange weg te gaan.

Politiek en Economie

Politiek

Mozambique heeft een meerpartijenstelsel. De rechten van de mens staan hoog in het vaandel en men zet zich in voor een vrije markteconomie. Het Frelimo is aan de macht. De leider van het Frelimo en president van Mozambique is Joaquim Alberto. Elke vijf jaar zijn er verkiezingen.

Economie

Mozambique is een van de armste landen ter wereld, mede door de burgeroorlog die er jarenlang woedde en door het politieke wanbeleid. Een vrije markt en een snel groeiende economie, waarbij het toerisme en landbouw een belangrijke rol spelen, zorgen de afgelopen jaren voor grote vooruitgang. Toch dient er nog veel te gebeuren. Problemen als een gebrek aan belastingen en een slechte infrastructuur, mede door de jarenlange strijd tussen Frelimo en Renamo, zijn belangrijke punten op de agenda. De inflatie is de laatste jaren teruggedrongen en er wordt veel aandacht besteed aan het terugdringen van de armoede en aan juridische hervormingen.

Eten en Drinken

Eten

De keuken van Mozambique is een van de beste in Afrika, met een mix van Afrikaanse, Indiase en Portugese stijlen. Piri-piri, hete peper, wordt hier in veel gerechten gebruikt en zorgt voor de heerlijkste combinaties met vlees, vis en andere specialiteiten. Vooral de vis is hier fantastisch en je zou zeker de gamba’s eens moeten proberen. Bereidt met piri-piri is dit een heerlijk lokaal gerecht.

Drinken

Koffie en thee zijn overal verkrijgbaar, net als een aantal frisdranken en water uit een fles. Lokale specialiteiten zijn er niet in het bijzonder, al kun je op sommige plaatsen traditioneel gebrouwen bier krijgen. Het kraanwater kun je niet drinken.

Vervoer

Naar Mozambique

Om met het vliegtuig in Mozambique te komen, zul je moeten vliegen vanaf Johannesburg of Dar es Salaam (Tanzania). Vanuit Europa moet je dus altijd overstappen. De meeste reizigers combineren een bezoek aan Mozambique met een bezoek aan andere landen in zuidelijk Afrika en komen over land over de grens. Er zijn dan diverse mogelijkheden. Allereerst kun je met een minibus de grens over vanuit bijvoorbeeld Swaziland of Zuid-Afrika maar ook met een bus met meer luxe van Translux.
Daarnaast kun je ook met eigen vervoer de grens over alleen is het dan wel aan te raden om, vooral als je ver naar het noorden gaat, een voertuig met vierwielaandrijving te nemen. De wegen zijn op veel plaatsen erg slecht en vooral na regenval zie je de ‘potholes’, die soms wel een meter breed en diep zijn, niet. In het zuiden zijn de wegen begaanbaar voor een normale personenwagen, maar dan is het wel erg voorzichtig rijden.

In Mozambique

Wat vervoer betreft heb je verschillende mogelijkheden in Mozambique. Voor de wat avontuurlijkere reiziger zijn bus, trein en ook liften goede opties. Wil je het niet te spannend voor jezelf maken en houd je van een beetje comfort, dan is een auto het beste vervoermiddel.

Bus
In de steden rijden minibussen en taxi’s maar ook tussen grotere steden
heb je goede minibusverbindingen. De busreizen zijn voordelig en
vertrekken vaak vroeg op de dag, soms zelfs als rond 03.30 uur.

Trein
De enige echte passagierstrein rijdt tussen Nampula en Cuamba. Je kunt reizen in eerste, tweede en derde klas en er is een barrijtuig waar je wat te eten en te drinken kunt kopen.

Auto
Zoals gezegd is de auto een prima vervoersmiddel in Mozambique. Let goed op je snelheid want anders heb je zo een fikse boete te pakken of rijd je zo in de ‘potholes’ die de wegen moeilijk begaanbaar kunnen maken. Zorg dat je autopapieren altijd goed in orde zijn en dat je ze bij je hebt. Verder dien je twee gevarendriehoeken bij je te hebben. Zorg ook dat je altijd wat extra benzine bij je hebt voor noodgevallen.

Bezienswaardig

In Mozambique is aardig wat te zien en te doen, maar vooral het reizen door het land en daarbij de verschillende hoogtepunten aandoen maakt het speciaal. De Portugese bouwstijlen, de pittoreske dorpjes en marktjes en de prachtige natuur maken net zo goed deel uit van de bezienswaardigheden als de bekende highlights, waarvan er hier een aantal genoemd zijn.

Maputo
De hoofdstad van Mozambique heeft veel te bieden. Prachtig gelegen aan het water geniet je al van Maputo als je er alleen al doorheen rijdt. Je ziet er prachtige gebouwen, zoals het centraal station en de kathedraal van Nossa Senhora da Conceiao. Je kunt er echt fantastisch eten, zoals peri peri gamba’s en andere heerlijke lokale specialiteiten. Ook het nachtleven is er levendig en relatief veilig, al zul je als man toch in ieder geval een keer worden aangesproken door een van de vele prostituees.

Bazaruto Archipelago
Deze eilandengroep is een juweeltje met zandstranden, helder blauw water en allerlei bijzondere vissen en tropische riffen. Ga zitten onder een palmboom en geniet van dit unieke stukje natuur aan de andere kant van de wereld, waar bij eb ineens allemaal met schelpen bedekte zandbanken opduiken, die vervolgens weer meters onder water verdwijnen.

Inhambane / Tofo
De provincie Inhambane is niet alleen een van de oudste nederzettingen van Afrika, het is ook nog eens een prachtige provincie waar je je als bezoeker een soort Vasco da Gama voelt in de ongereptheid van de streek. De stranden van Tofo zijn een hoogtepunt te noemen waar je eindeloos alleen kunt zijn in de natuur en ook nog eens heel erg goed kunt duiken en relatief voordelig je duikbrevet kunt halen.

Ilha de Mozambique
Dit kleine, maar prachtige eiland geeft het multiculturele karakter van Mozambique goed weer. Het noordelijk deel van het eiland is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Werelderfgoed om de eens zo prachtige architectuur te kunnen behouden en restaureren.

Xai-Xai
Bekend om de witte stranden en het prachtige wildlife. Ook hier kun je fantastisch big game-vissen, snorkelen en duiken.

Stranden en Actief

Stranden

Met een kustlijn van meer dan 3000 kilometer is Mozambique een strandland bij uitstek. Overal langs de kust vind je hagelwitte stranden en een heldere, blauwe zee. Sommige stranden, zoals bij Tofo en Xai-Xai, zijn relatief toeristisch, toegankelijk en goed te combineren met watersport. Andere stranden zijn juist weer idyllisch en onontdekt.

Actief

Duiken
Je kunt in Mozambique echt fantastisch duiken. De beste plekken zijn Ponta d’Ouro, Tofo, Barra, Bazaruto en Pemba. Het water is warm en helder en de riffen en het onderwaterleven zijn er zeer divers.

Surfen
Voor surfen moet je in Ponta d’Ouro en Tofinho zijn. Hier zijn de golven het beste voor de echte surfdudes.

Vissen
Vissen is in Mozambique ook erg populair. Veel verschillende en exotische vissoorten vind je hier in het water. Je kunt met een georganiseerde tocht mee of op eigen gelegenheid.

Communicatie

Communicatie

Als je een brief of kaart naar Europa wilt sturen, duurt het ongeveer twee weken voordat deze aankomt, mits je de kaart of brief in Maputo post. Anders duurt het al snel veel langer. Internetten kan in iedere grote stad en dat geldt ook voor faxen. Je mobiele telefoon werkt in dit land ook gewoon, al is het bereik buiten de grote steden niet goed. In de drukker bevolkte gebieden kun je dus gewoon telefoneren.

Taal

Portugees is de officiële taal van Mozambique en wordt ook door praktisch iedereen gesproken. De Afrikaanse talen die in het land gesproken worden, stammen allemaal af van de Bantu talen. Engels wordt er nauwelijks gesproken. Bereid je hier op voor. Je verwacht in dit deel van de wereld misschien niet dat je met Engels niet altijd uit de voeten kunt, maar dat is in Mozambique toch echt wel het geval, zeker buiten de grote steden. Maar met een beetje Spaans, een goede wil en je handen en voeten kom je vast een heel eind.

Media

De nationale krant van Mozambique is de Noticias, geschreven in het Portugees. Verder zijn er enkele Engelstalige magazines verkrijgbaar. Op televisie kun je kijken naar de staatszender TVM en naar een commercieel station, RTK. De meeste goede hotels hebben naast deze zenders satelliettelevisie. Wil je Engelstalige radio luisteren in Mozambique, dan kun je luisteren naar Radio Maputo.

Douane

Reisdocumenten

Iedere bezoeker van Mozambique dient een visum te hebben voor ze het land in kunnen. Dit kun je het beste van tevoren regelen, maar bij de grens is het ook mogelijk. Kosten variëren van € 15 tot € 40, afhangend van hoe lang je in het land wilt blijven. Als je je visum aan de grens regelt, moet je rekening houden met wachtrijen en langzame douanebeambten die ondanks hun functie geen Engels spreken.

Verder dien je een extra reisverzekering af te sluiten (kan ook bij de grens), dien je een internationaal rijbewijs te hebben en ook een tijdelijk bewijs van invoer. Een hele hoop rompslomp die je allemaal bij de grens kunt regelen. Een internationaal rijbewijs dien je in Nederland al te regelen. Ook moet je de registratiepapieren van je auto laten zien bij de grens en dien je deze altijd bij je te hebben.

In- en uitvoer

In- en uitvoer van lokale valuta is verboden. Verder kun je zeer beperkte aantallen sigaretten en drank meenemen over de grens. De kans is groot dat je voertuig bij het binnenkomen en verlaten van Mozambique gecontroleerd wordt door de douane.

Gezondheid

Gezondheid

Malaria komt in bepaalde gebieden voor en je moet je dan ook goed laten informeren over de risico’s. De GGD in Nederland of lokale ziekenhuizen kunnen je up-to-date informatie geven over malaria en welke middelen je er het beste voor behoeden. Verder vind je in de grote steden wel ziekenhuizen, die over het algemeen niet echt goed zijn, maar zodra je wat verder het land intrekt, vind je echt helemaal niets. Als er echt iets ergs met je gebeurd kun je je, als het mogelijk is, het beste laten behandelen in Zuid-Afrika.

Gehandicapten

In Mozambique zijn de toeristische voorzieningen in het algemeen nog niet optimaal. Het is dan voor gehandicapten ook iets lastiger om er op vakantie te gaan. Er zijn op bepaalde plaatsen wel speciale voorzieningen, maar het hebben van een handicap zou je bij bepaalde activiteiten kunnen belemmeren tijdens je vakantie. Het is aan te raden om te informeren bij reisorganisaties die overland-reizen organiseren over de specifieke mogelijkheden.

Drinkwater

Je kunt het kraanwater in Mozambique niet drinken. Mineraalwater in flessen is overal te koop. Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid van Mozambique is de Metical, afgekortmet Mtc. Iets minder dan 30.000 Mtc is een euro dus je begrijpt dat je aardig wat bankbiljetten op zak dient te hebben om iets bruikbaars met het geld te doen. In de dunbevolkte gebieden dien je er verder ook rekening mee te houden dat mensen vaak geen wisselgeld hebben. Credit cards kun je, op goede hotels en benzinestations na, praktisch niet gebruiken. Wel zijn er op veel plaatsen geldautomaten, maar zorg vooral buiten de steden dat je genoeg contant geld op zak hebt, want voor je het weet sta je in de middle of nowhere zonder geld.

Fooi

Fooi geven voor service is normaal. Ga uit van 10 % fooi, tenzij je niet tevreden bent over de service. Gidsen, kruiers, obers en rangers kun je allemaal fooi geven.

Afdingen

Afdingen bij bijvoorbeeld marktkraampjes of bij stalletjes langs de weg is gebruikelijk. In winkels betaal je gewoon de prijs die op het prijskaartje staat.

Praktische informatie

Accommodatie

Er zijn beperkte accommodatiemogelijkheden in Mozambique. Dure hotels vind je in principe alleen in de grotere steden, goedkope hotels zijn iets makkelijker te vinden maar ook lang niet overal. De prijzen liggen over het algemeen iets hoger dan in andere Afrikaanse landen. Een backpacker hostel is de meest voordelige optie maar je moet het dan niet erg vinden om een kamer en douche te delen met andere gasten. Kamperen kan, maar wordt afgeraden om veiligheidsredenen; er bestaat gevaar voor overvallen maar ook voor landmijnen, die in de burgeroorlog gelegd zijn en niet allemaal onschadelijk gemaakt zijn. In plaatsen als Tofo en Xai-Xai zijn prima slaapplaatsen te vinden voor toeristen, bijvoorbeeld in hutjes op het strand of in resorts. Deze zijn niet altijd heel comfortabel maar wel veilig.

Elektriciteit

Het hoogspanningsnet in Namibië gebruikt 220.240 volts AC 50 hertz. Stopcontacten dragen maximaal 15 ampère. Je zult, om de stopcontacten te kunnen gebruiken, dus een adapter met drie ronde gaten moeten aanschaffen. Adapters zijn verkrijgbaar bij elektriciteitswinkels en bij fotozaken.

Feestdagen

1 januariNieuwjaar
3 februari
Heldendag
7 april
Vrouwendag
1 mei
Dag van de Arbeid
25 juni
Onafhankelijkheidsdag
7 september
Dag van de Overwinning
25 september
Dag van de Strijdkrachten
4 oktober
Dag van de Vrede
10 novemberMaputodag
25 december
Familiedag

Kinderen

Mozambique is een vakantieland dat geschikt is voor kinderen, mits niet te jong en mits ze een inspannende en avontuurlijke vakantie aankunnen. Reistijden zijn vaak lang, accommodatie niet altijd even comfortabel en de voorzieningen niet altijd van een hoog niveau. Er is ook een groot verschil tussen georganiseerde reizen en het verkennen van het land op eigen gelegenheid. Plan je reis dus gewoon goed en kijk dan of je denkt dat je kind aan het avontuur van Mozambique toe is.

Kleding

Zorg dat je altijd voldoende bescherming tegen de zon hebt. Zonnebrand, petjes en shirts met lange mouwen dien je altijd bij je te hebben om je te beschermen tegen de warme zonnestralen. Neem ook altijd voor de zekerheid warme kleding mee.

Openingstijden

De meeste winkels zijn open van 8.00 uur tot 18.00 uur, banken van 8.00 tot 15.00 uur en alleen doordeweeks.

Reistijd

Vanuit Nederland is het een flinke vliegreis naar Maputo, altijd met minimaal een overstap. De meeste mensen zullen er voor kiezen om Mozambique aan te doen op een reis door meerdere landen in zuidelijk Afrika en zullen het land over het land binnengaan. Neem ruim de tijd om te reizen tussen grote plaatsen want door het slechte wegennet en de grote afstanden ben je vaak lang onderweg.

Tijdsverschil

In Mozambique is het tijdens onze wintertijd een uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer is er geen tijdsverschil met Nederland en België.

Veiligheid

Mozambique is een relatief veilig Afrikaans land. Tijdens de burgeroorlog diende je hier zelfs nog in konvooien te reizen maar die tijd is gelukkig voorbij. De meest voorkomende problemen zijn diefstal en overvallen, maar ook hier hoef je als toerist niet mee geconfronteerd te worden.

Het is vooral belangrijk om een aantal regels in acht te nemen:

  • Loop bijvoorbeeld niet alleen en niet laat in de avond op straat.
  • Ga met een groepje op stap en neem een taxi als het wat later op de avond is.
  • Houd verder je waardevolle spullen zoals digitale camera’s of dure sieraden uit het zicht.
  • Neem het liefst geen tas mee naar markten of drukke gebieden.
  • Als je een auto huurt, laat er dan geen waardevolle spullen in liggen.
  • Als je in de auto zit is het verstandig om vooral bij stoplichten de ramen omhoog te draaien en de deuren op slot te doen. Autoroof wil namelijk nog wel eens voorkomen al is de situatie lang niet zo erg als bijvoorbeeld in Johannesburg.

Ook zou het best eens kunnen dat je in aanraking komt met de wet. Op veel plaatsen staan politieagenten langs de weg om bijvoorbeeld je papieren te controleren. Het is belangrijk om bij aanhouding beleefd te blijven tegen de onderbetaalde en soms corrupte politieagenten. Het zou best eens kunnen dat ze je een boete geven voor iets waar jij het totaal niet mee eens bent (bijvoorbeeld voor iets absurds als het dragen van een zonnebril achter het stuur, of juist niet) maar je zult het spel dan een beetje mee moeten spelen. Houd je of van den domme of stel moeilijke vragen als ‘Mag ik je chef spreken?’ of ‘Mag ik een bonnetje?’. Vuistregel is dat je respectvol moet blijven en vooral moet proberen uit te stralen dat je precies weet hoe het in Mozambique allemaal werkt. En je papieren moeten natuurlijk in orde zijn.

Al met al geldt voor Mozambique, zoals dat voor elke vakantie in het buitenland geldt: Ben je bewust van je omgeving en let altijd goed op wat je doet. Als je dan ook nog de bovengenoemde regels in acht neemt, dan heb je in Mozambique een hele veilige, avontuurlijke en onvergetelijke vakantie.

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Mozambique Informatie

ATP vakanties