vakantie informatie

Mexico Informatie

Mexico is een uniek land vol contrasten in zowel bevolking, cultuur als landschap. Woeste bergketens worden afgewisseld door dorre woestijnen en tropische regenwouden door besneeuwde vulkanen. Een onvergetelijke ervaring is een bezoek aan traditionele indiaanse dorpen waar de indianen hun tradities, taal en kleurrijke kledij hebben weten te behouden. De Maya’s, Azteken, Tolteken, Mixteken en Zapoteken hebben indrukwekkende paleizen, tempels en piramides nagelaten. Naast alle bezienswaardigheden heeft Mexico ook badplaatsen, waaronder Puerto Vallarta en Acapulco met beschutte baaien en lange stranden om eens helemaal bij te komen van een jaar hard werken. De relatief hoge temperaturen maken een verblijf in Mexico voor zon-, zee- en strandaanbidders wel heel aantrekkelijk.

mexico

Het land

Geografie

Mexico, met een grondgebied van 1,97 miljoen km?, behoort bij Noord-Amerika en is zestig maal groter dan Nederland. In grootte is Mexico, na Brazilië en Argentinië, het derde land van Latijns-Amerika. In het noorden grenst het land aan de Verenigde Staten en in het zuiden aan Guatemala en Belize. Het landschap van Mexico is zeer gevarieerd met bergen, woestijnen, rivieren, vulkanen en een tropisch regenwoud. Een groot gedeelte van het land ligt op een hoogte van meer dan duizend meter. Het landschap kan onderverdeeld worden in zes verschillende regio’s:

  1. Het noordwesten, tussen de westelijke Sierra Madre en de Stille Oceaan, is een savanne-achtig gebied met landbouwvalleien. Hier wordt door grootgrondbezitters katoen, tomaten, tarwe, suikerriet en groente verbouwd. Het schiereiland Baja California behoort ook tot deze regio en is niet alleen droog en woestijnachtig, maar ook bergachtig.
  2. In het noordoosten, tussen de oostelijke Sierra Madre en de golfkust, is het wat minder droog en worden vooral sinaasappels, soja en suikerriet verbouwd, evenals bananen, tabak en koffie. Richting het zuiden wordt het gebied tropischer.
  3. Het noorden is een bergachtig gebied, gelegen tussen de oostelijke en westelijke Sierra Madre. Dit gebied heeft te kampen met grote droogte en een tekort aan water. In de geirrigeerde valleien wordt katoen verbouwd. Veeteelt is hier een belangrijke bron van inkomsten.
  4. Het zuiden biedt een gevarieerd landschap met valleien, kustvlakten en bergen. Vanwege de geringe mogelijkheden voor landbouw is dit gebied een van de armste regio’s van het land. Hier wonen veel inheemse volkeren. Aan de kust zijn de omstandigheden voor verbouw wat beter, daar komen onder meer koffie, bananen, mais en bonen vandaan.
  5. Het centrum, Centraal-Mexico, wordt gekenmerkt door een enorme hoogvlakte met hoogtes tot 2500 meter. In deze regio woont het merendeel van de Mexicaanse bevolking. De twee dichtstbevolkte steden van Mexico, Mexico-stad en Guadalajara liggen hier.
  6. Het schiereiland Yucatán, wordt grotendeels door zee omgeven. Het zuidoostelijke gedeelte bestaat uit tropisch regenwoud. Sisalplantages liggen meer noordwaarts waar het wat droger is.


Klimaat

Het klimaat van Mexico kent slechts twee seizoenen en is te verdelen in een droog- en regenseizoen. De droge tijd (wintertijd) duurt van oktober tot mei en het regenseizoen (zomertijd) loopt van mei tot oktober. De zon die in deze tijd van het jaar recht boven Mexico staat, laat de warme, vochtige lucht stijgen waardoor zware regenbuien ontstaan. Deze korte, hevige buien vallen vaak in de namiddag. Het klimaat verschilt per streek en hoogte. Zo kunnen de gebieden langs de kust erg heet zijn en een hoge vochtigheidsgraad hebben. Rond de bergen in het binnenland is het meestal mild, maar met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.

Tijuana, in het uiterste noordwesten, kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter. De bekende toeristenplaatsen, zoals Acapulco, Puerto Vallarta, Veracruz, Cancún en Cozumel kennen een gemiddelde jaartemperatuur die ligt tussen de 23 en 26 ºC. In het regenseizoen liggen de temperaturen veel hoger dan in het droge seizoen en dat gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Op het schiereiland Yucatán komen de temperaturen overdag nauwelijks onder de 24 ºC. Ook voor de andere laagvlakten in het zuiden geldt dat de temperatuurverschillen gering zijn.

In de noordelijke steppen en woestijnen zijn de temperatuurverschillen wel groot. ‘s Zomers is het overdag bloedheet maar ‘s winters dalen in de nacht de temperaturen regelmatig tot onder het vriespunt. Een groot deel van de Mexicaanse hoogvlakte kenmerkt zich door een lenteachtig karakter. Gebieden boven de tweeduizend meter, waaronder Mexico-stad, behoren tot de koude gebieden waar de gemiddelde temperatuur beneden de 17 ºC ligt. Maar ook in deze gebieden kunnen de verschillen groot zijn. Zo is het in Mexico-Stad, dat op 2240 meter hoogte ligt, het hele jaar door vrij lenteachtig qua temperatuur terwijl het hoog in de bergen streng kan vriezen.

Natuur

Planten
Dankzij het gevarieerde klimaat heeft Mexico een grote diversiteit aan flora en fauna. Het land kent duizenden verschillende plantensoorten, zoals de dahlia en de begonia die oorspronkelijk uit Mexico komen. De heuvelruggen en valleien zijn bedekt met bloeiende bomen, zoals magnolia, jacaranda, oleander, poinsettia, hibiscus, banderillobloem en gardenia. De honderden soorten orchideeën zorgen voor een kleurrijk landschap. Ook is Mexico rijk aan cactussen. Het land heeft de meeste cactussoorten ter wereld op haar grondgebied, met name in de staten Baja California, Puebla, Sonora, Oaxaca en Guerrero. In vochtige gebieden groeit de ahuehuete, een reuzencipres en nationale boom van Mexico. In Chiapas en Yucatán bevindt zich nog een deel van het oorspronkelijke regenwoud van Mexico waar onder meer moerbeibomen, braaknotenbomen en sapotillebomen groeien.

Dieren
In Mexico vliegen meer dan duizend vogelsoorten rond waaronder kolibries, Mexicaanse gaaien en flamingo’s. Het gevarieerde landschap is een goede thuisbasis voor de verschillende dieren. In de noordelijke woestijnen leven de met uitsterven bedreigde wolven en in het tropisch regenwoud huist de tapir. De rivieren en de poelen van het woud zijn het thuisfront van krokodillen en kaaimannen. Andere woestijndieren zijn hazen, konijnen, dassen, slangen, insecten en hagedissen. In de zuidelijke tropische regenwouden komt de zeldzame jaguar nog voor, samen met de ocelot, de margay en de jaguarundi. Bijzonder is de zilvergrijze poema die alleen nog in de bergen voorkomt. Schildpadden zwemmen graag rond in de Mexicaanse wateren. Walvissen zijn van januari tot half maart te bewonderen voor de kust van Baja California. Verder leven in de zeeën rond Mexico dolfijnen, roodvissen, goudmakrelen, barracuda’s, roggen, zwaardvissen, marlijnen, inktvissen, tonijnen en haaien (onder andere de stierkophaai, citroenhaai en verpleegsterhaai). Vele soorten koraalvissen leven rondom de koraalriffen en in de lagunes.

Bevolking

Bevolking

Mexico heeft ruim honderd miljoen inwoners. Het merendeel (60%) is mesties. Mestiezen zijn kinderen voortgekomen uit een vermenging van Spanjaarden met indiaanse vrouwen. Indianen maken ongeveer 30% van de bevolking uit. De resterende 10% is van Europese, Arabische en Afrikaanse afkomst. De indianen zijn weliswaar een van de armste en meest achtergebleven groepen van de bevolking, maar zij hebben nog wel hun eigen tradities en taal weten te behouden. Dit is mede mogelijk door de geisoleerde ligging van de dorpen waar de indianen nog een eigen manier hebben van bijvoorbeeld pottenbakken en weven. De indianen zijn onder te verdelen in bijna zestig verschillende groepen waarvan de meeste in het zuiden en het midden van Mexico wonen.

Religie

In Mexico is ruim 90% van de bevolking katholiek. Zij vereren de Heilige Maagd Maria van Guadalupe. Daarnaast zijn er nog wat kleine groeperingen waaronder protestanten, joden en aanhangers van andere godsdiensten. Het Mexicaanse christendom wordt gekenmerkt door een hoge mate van syncretisme, de versmelting van het rooms-katholieke en protestantse geloof, met het indiaanse geloof.

Cultuur

De muralisten nemen een belangrijke plaats in in de Mexicaanse cultuurgeschiedenis. Hoewel er wereldwijd veel grote schilderingen zijn gemaakt, zijn ze geen van allen van dezelfde kwaliteit als de Mexicaanse. De belangrijkste muralisten zijn Rivera, Orozco en Siqueiros. Wat je in Mexico ook veel aantreft is volkskunst, zoals pottenbakken, weven, het beschilderen van maskers en levensbomen. Wat betreft muziek zijn Mexicanen vooral liefhebber van hun eigen muziek. In de corrido worden de actuele gebeurtenissen bezongen, zoals politieke gebeurtenissen en ongelukken. De mariachi muzikanten zie je vooral in restaurants, bars en op pleinen waar ze het publiek vermaken met liederen over verloren liefdes en verlangen. Op de Mexicaanse feesten zijn volksdansen een veel gezien verschijnsel. De dansers dragen speciale kostuums en soms ook maskers.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Mexico start met de komst van de nomaden. Onduidelijk is in welk jaar zij zich hier precies vestigden. Wel duidelijk is dat de nomaden jagers waren die in de Nieuwe Wereld op zoek gingen naar voedsel en via Canada en de Verenigde Staten uiteindelijk in Mexico aankwamen. Rond 7000 voor Christus gingen deze jagers over op landbouw met het verbouwen van tomaten, bonen en pompoenen. Twee eeuwen later deed mais zijn intrede. De bevolking werd steeds afhankelijker van landbouw en er ontstonden ook steeds meer kleine nederzettingen. De voormalige nomaden verspreidden zich steeds meer over Mexico en vanaf 2000 voor Christus kon worden gesproken van een cultuurgeschiedenis die onder te verdelen is in de preklassieke, de klassieke en de postklassieke periode.

2000 voor Christus – 900 na Christus
In de pre-klassieke periode, van 2000 voor Christus tot 300 na Christus, kwam rond 1200 voor Christus de eerste stedelijke cultuur van Mexico tot ontwikkeling. De Olmeken waren de eerste kunstenaars in Midden-Amerika en vervaardigden zware stenen koppen. Deze periode kenmerkte zich verder door de hoge beschavingen die keramiek en piramidevormige bouwwerken vervaardigden. De cultuur van de Olmeken wordt beschouwd als de moedercultuur van Midden-Amerika aangezien deze bevolking veel invloed heeft gehad op de religie, kunst en landbouw van de latere beschavingen, waaronder die van de Azteken en de Maya’s. Rond 400 voor Christus kwam er op onverklaarbare wijze een einde aan deze beschaving. In de klassieke periode, van 200 tot 900 na Christus waren er een aantal hoog ontwikkelde beschavingen in Mexico, waaronder de Zapoteken en de Mixteken. Van de Zapoteken is niet zoveel bekend, wel hebben historici kunnen achterhalen dat deze bevolking een kalender kende, grafkamers bezaten en mensen offerden aan hun goden. De Mixteken waren een artistiek volk en de vele schilderijen, mozaieken en keramiek herinneren aan deze beschaving. De Maya’s bereikten in de periode van 300 tot 900 na Christus hun hoogtepunt. Zij hadden geen centraal bestuur waardoor iedere stad dienst deed als een zelfstandige staat. Het was een echte standenmaatschappij en de mensen geloofden in reincarnatie. Op het gebied van de wiskunde staken de Maya’s met kop en schouders boven de rest uit. Zij hadden een nauwkeuriger kalender dan wij nu hebben.

900 – 1521 na Christus
In de postklassieke periode, van 900 tot 1521 na Christus, kregen de militairen het voor het zeggen. Belangrijke culturen in deze periode waren die van de Azteken en de Tolteken. De Tolteken kwamen rond 900 na Christus aan de macht en ontwikkelden een eigen architectuur met vierkante zuilen en pilaren om tempeldaken te dragen en ommuurden steden. Na het uiteenvallen van het Tolteken-rijk kwamen de Azteken aan de macht. Na omzwervingen vestigden de Azteken zich uiteindelijk op een eilandje in het meer van Texcoco. Zij geloofden dat deze plaats uitgekozen was door de oppergod Huitzilopochtli die de Azteken naar een plaats zou leiden waar zij een adelaar zouden vinden met een slang in zijn snavel. Op het bewuste eilandje in het meer van Texcoco vonden ze zo’n adelaar. De afbeelding van de adelaar met een slang in de snavel is sinds 1821 het nationale symbool van Mexico. In 1325 begonnen de Azteken met de bouw van drijvende tuinen in het meer van Texcoco. Uiteindelijk ontstond hier, midden in het meer, de stad Tenochtitlán, met kanalen, bruggen, paleizen en riolering. De stad breidde zich in rap tempo uit en de Azteken groeiden in 1428 uit tot het machtigste volk in de vallei van Mexico. De Spaanse veroveraar Hernán Cortes zette als eerste Europeaan op 21 april 1519, samen met enkele honderden soldaten, voet aan Mexicaanse wal. Na jaren van strijd vielen de Spanjaarden in 1521 weer aan en dolven de Azteken het onderspit waarbij de hoofdstad Tenochtitlán werd verwoest. Het land werd tot Nieuw-Spanje gedoopt.

1522 – 1917
Mexico staat sinds 1535 onder Spaans gezag. In 1810 begon pater Miguel Hidalgo een opstand tegen de Spanjaarden. Dit leidde tien jaar later tot de onafhankelijkheid van Mexico en het einde van twee eeuwen overheersing van de Spaanse machthebbers. In 1821 werd Mexico weliswaar officieel onafhankelijk, maar de instabiliteit leidde in 1846 tot een van de grootste nederlagen in de Mexicaanse geschiedenis. In een oorlog met de Verenigde Staten raakte Mexico de helft van haar land kwijt waaronder Nieuw-Mexico, Texas en Californië. In 1855 kreeg Mexico door een machtswisseling een nieuwe grondwet waarin het recht op gratis onderwijs en de vrijheid van godsdienst en meningsuiting waren opgenomen. Ook de scheiding tussen kerk en staat en de herverdeling van het vele land dat de kerk bezat waren hierin geregeld. De conservatieven kwamen tegen deze ontwikkelingen in opstand, maar de drie jaar durende burgeroorlog werd gewonnen door de liberalen. De Mexicaanse Revolutie brak uit in 1910 en hoewel het volk blij was met een nieuwe leider bleek deze niet in staat om de vele problemen op te lossen en kwam hij beloftes niet snel genoeg na. De Revolutie eindigde met het aannemen van de grondwet van 1917, maar kostte wel het leven aan meer dan een miljoen mensen. Een van de hoofdpunten van de grondwet was de landhervorming.

1929 – heden
In 1929 werd de Partido Nacional Revolucionario (PNR), de voorloper van de huidige PRI, de Partido Revolucionario Institucional, opgericht. De partij groeide uit tot de machtigste partij van Mexico en had tot 2000 continu de macht in handen. Oprichter Plutarco Elias Calles gebruikte de partij vooral om achter de schermen invloed uit te oefenen. De machthebbers en hun aanhang probeerden zich zoveel mogelijk te verrijken, zelfs al was het door middel van criminele activiteiten. De bevolking werd er financieel gezien niet beter van. Eind jaren zestig begon de onvrede over het bestaande stelsel toe te nemen. In juli 1968 eisten studenten, kort voor de aanvang van de Olympische Spelen, ingrijpende hervormingen. Deze opstand eindigde in een bloedbad met honderden doden. Een grote olievondst, eind jaren zeventig in de Golf van Mexico, leidde in eerste instantie tot een nog grotere rijkdom voor de machthebbers, maar nadat er veel geld in de infrastructuur van het land was gestoken daalden de olieprijzen en kwam Mexico opnieuw in een crisis terecht. De verschillen tussen arm en rijk namen toe. Met de komst van president Salinas de Gortari in 1988 keerde het tij. De economie, evenals het toerisme bloeide op en buitenlandse investeerders kregen weer meer vertrouwen. De jaren die volgden kenmerkten zich door onrust onder de bevolking en fraude bij verkiezingen. De peso-crisis in 1995 was een van de zwaarste in de geschiedenis van het land. Met buitenlandse hulp kwam Mexico er weer bovenop.

Politiek en Economie

Politiek

Mexico is een federale republiek met aan het hoofd de president Vincente Fox. Hij is bovendien regeringsleider en hoogste officier van het leger. De president wordt voor een periode van zes jaar gekozen en is niet meer herkiesbaar. Verkiezingen kennen maar een ronde, het komt dus voor dat presidenten met minder dan 50% van de stemmen gekozen worden.

Economie

De Mexicaanse economie is in de afgelopen eeuwen sterk veranderd. De industrie is een steeds belangrijkere rol gaan spelen terwijl het belang van de landbouwsector is afgenomen. Inmiddels heeft het land zich ontwikkeld tot een diensteneconomie waarbij de detailhandel en toerisme een belangrijke plaats innemen. Mexico is economisch gezien sterk verbonden met de Verenigde Staten. Maar liefst 90% van de Mexicaanse export gaat naar dit land. Naast Nederland, Spanje en Duitsland is de Verenigde Staten de grootste investeerder in Mexico.

Eten en Drinken

Eten

Wie aan Mexicaans eten denkt, denkt automatisch aan tortilla’s en taco’s. Dat is ook niet zo verwonderlijk, gezien het feit dat deze maisproducten een belangrijke rol spelen in het voedsel van de Mexicaan. Wat voor ons de aardappel is, is voor de Mexicaan de mais. De basis van de oorspronkelijke Mexicaanse keuken is de maistortilla. Naast de mais horen bruine bonen (frijoles) bij de maaltijd. Ook de chili’s, de Spaanse pepers, worden veel gebruikt. De Mexicaanse keuken kent meer dan tweehonderd soorten pepers, waaronder rode, groene, oranje en gele. Een nog groter aantal sauzen zijn onder invloed van de Spanjaarden ontstaan in de kloosterkeukens. Het Mexicaanse eten is over het algemeen pittiger dan het eten dat je in Nederlandse restaurants gewend bent. In Mexico heb je op het gebied van eten volop keus, naast de Mexicaanse keuken zijn er Italiaanse, Spaanse, Chinese, Franse en Japanse restaurants.

Drinken

De nationale dranken van Mexico zijn tequila, cerveza en mezcal. Tequila wordt gezien als de nationale drank van Mexico en wordt onttrokken aan de maguey (agave) plant die in en om het dorpje Tequila groeit. Wijn drinken de Mexicanen maar weinig. Bier is er in de soorten Corona, Bohemia, Sol, Tecate, Behemia, Carta Blanca, Modelo, XX en XXX. Mexico heeft een lange traditie op het gebied van non-alcoholische dranken. Een goed voorbeeld is de thee van kruiden en andere bestanddelen, getrokken in kokend water en gemixt met suiker. De populairste zijn tamarindo, die wordt getrokken van peulen van de tamarinde en jamaica die wordt gemaakt van gedroogde bladen van de hibiscus. Mexicanen drinken ook graag milkshakes (licuados) die gemaakt zijn van melk, fruit, yoghurt en honing. De beste koffie van de wereld komt uit Mexico. Hier wordt de cafe de olla op een unieke traditionele manier gemaakt.

Vervoer

Naar Mexico

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen bijna dagelijks naar Mexico. Bij vertrek uit het land moet je vaak nog luchtvaartbelasting betalen (ongeveer US$ 25). Soms is deze belasting al verwerkt in het ticket. Bij alle Amerikaanse grensplaatsen is er een aansluiting met de busdiensten in Mexico. De Amerikaanse bussen zijn duurder dan de Mexicaanse maatschappijen.

In Mexico

Auto
Mexico beschikt over een goed wegennet en het huren van een auto is daarom een goede optie om het land te verkennen. Het is mogelijk om in de toeristische steden een auto te huren, maar je kunt het beste de autohuur al in Nederland regelen aangezien dit goedkoper is. Let er voordat je de auto in ontvangst neemt op dat alle beschadigingen en dergelijke genoteerd staan in het contract. Mocht je een auto willen huren in Mexico dan kun je terecht op de meeste luchthavens, bij de lokale verhuurbedrijven of bij je hotel. Wil je de auto op een andere plaats afleveren dan waar de auto is opgehaald, dan worden er ‘drop off’ kosten in rekening gebracht. Afhankelijk van de afstand tussen beide plaatsen kan deze hoog oplopen. Zorg altijd voor voldoende benzine in de auto, want de afstand tussen benzinestations kan groot zijn. De auto’s rijden op loodvrije benzine (sin plomo). In Mexico is het de gewoonte de pompbediende een kleine fooi te geven. De wegen in Mexico zijn goed en vergelijkbaar met onze provinciale wegen. De tolwegen zijn nog een stukje beter, maar ook relatief duur. Deze wegen zijn ideaal als je haast hebt, maar speelt tijd geen rol, dan zijn de binnenwegen veel interessanter. Maak je gebruik van de tolweg, zorg dan dat je altijd voldoende contante peso’s op zak heeft.

Openbaar vervoer
Treinen rijden er alleen tussen Los Mochis en Chihuahua in het noorden van Mexico. Met de bus kun je bij wijze van spreken in ieder uithoek van het land komen. Mexico heeft een uitstekend wegennet en de bussen zijn goedkoop, redelijk comfortabel en rijden op tijd. Er rijden eerste- en tweedeklas bussen. De eersteklas bussen stoppen minder vaak en zijn uitgerust met airco en comfortabele stoelen. Het prijsverschil tussen de eerste- en tweedeklas bussen is minimaal. Op www.ticketbus.com.mx kun je de prijzen van bustickets bekijken, evenals de vertrektijden en de reistijden. Via deze site kun je ook buskaartjes reserveren. Stadsbussen zijn een goedkoop vervoermiddel om de stad of omliggende dorpen te bezoeken. Ze zijn vaak wel vol en lawaaierig.

Taxi
De taxi’s in Mexico zijn, in vergelijking met Europa, erg goedkoop. De meeste taxi’s, met uitzondering van de taxi’s in Mexico-Stad, hebben geen meter. Het is daarom aan te raden om voor de rit een prijs met de chauffeur af te spreken. De tarieven van taxi’s verschillen per standplaats. Taxi’s die bij hotels staan zijn veelal duurder dan die iets verder van het hotel verwijderd zijn. Taxi’s die op een taxistandplaats staan kennen een hoger tarief dan de taxi’s die je in de straat aanschiet.

Vervoer vanaf de luchthaven
Om in Mexico-Stad te komen kun je kiezen voor een ritje met een taxi of een minibusje. Het busje, dat je deelt met meerdere mensen maakt onderweg vaak een aantal stops. Een taxi is duurder dan het reizen per minibusje. Je kunt ook de metro kunnen nemen naar het centrum.

Vliegtuig
De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen in Mexico verzorgen dagelijks vluchten van Mexico-Stad naar vrijwel elke grote stad in Mexico. Vliegen kan soms een goed alternatief zijn voor een lange busreis. Op een binnenlandse vlucht wordt nog wel luchthavenbelasting geheven, maar dit bedrag is vaak in het ticket verwerkt. Wie meerdere binnenlandse vluchten maakt, kan bij de vliegmaatschappijen Aeromexico en Mexicana airpassen aanschaffen. Eenmaal geland op Benito Juarez, kunt u overstappen op een binnenlandse vlucht om verder te reizen.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

De hoofdstad van Mexico, Mexico-Stad, is een stad vol contrasten met enerzijds mooie gebouwen en musea en anderzijds de krottenwijken. De stad kent rustige plekjes, terwijl elders het verkeer door de straten scheurt. Het koloniale gedeelte van Mexico met steden als Guadalajara, Uruapan, San Miguel de Allende en Pátzcuaro is de plek bij uitstek om je te verdiepen in de geschiedenis van dit land. Tijdens je tocht door deze streek kom je door koloniale dorpjes en steden en kun je genieten van het vruchtbare en afwisselende landschap van deze streek. Met name in Michoacán is de indiaanse cultuur nog aanwezig. Strandliefhebbers trekken richting de Pacifische kust met de badplaatsen Mazatlán, Puerto Vallarta, Acapulco en Manzanillo. Het noorden van Mexico wordt door veel toeristen nog overgeslagen. Zij missen dan de Barranca del Cobre (de koperen canyon), een gebied dat meer dan zestig miljoen jaar geleden is ontstaan door erosie, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. In dit gebied leven de Tarahumara, de belangrijkste overgebleven indianenstam van de Sierra Madre.

Bezienswaardigheden

In Mexico-Stad zul je je niet snel vervelen. De vele wijken in en rond het centrum hebben allemaal hun eigen bezienswaardigheden. Naast historische gebouwen zijn er mooie brede boulevards, pleinen, parken, winkels en markten waar je je als toerist uitstekend kunt vermaken. De Barranca del Cobra is een wonderschoon natuurgebied dat je per trein kunt verkennen. Het gebied is vier keer zo groot als de Grand Canyon en bevat een kleine veertig tunnels en 86 bruggen. Architectonische hoogstandjes zijn er volop in het koloniale Mexico. Een rondreis langs de verschillende plaatsen in dit gebied is makkelijk te realiseren aangezien de afstanden tussen de steden niet zo groot zijn. De musea in de verschillende dorpen en steden zijn interessant als je je wil verdiepen in de kunst of geschiedenis van het land.

Stranden en Actief

Stranden

Hoewel de stranden aan de Pacifische kust niet zo mooi zijn als de stranden aan de Caribische kust, is het hier toch goed toeven. Puerto Vallarta heeft ruim veertig meter lange zandstranden. Een mooi strand dicht bij het centrum is Playa de los Muertos. Over het algemeen geldt hoe verder de stranden verwijderd liggen van het centrum, hoe rustiger. Vervoer naar stranden is in badplaatsen niet zo’n probleem, er rijden vaak minibusjes tussen de stranden. De grootste attractie van Acapulco zijn de stranden. Playa Caleta en Playa Caletilla zijn vooral populair bij zonaanbidders die ‘s ochtends aan het strand willen liggen. Playa Hornos en Playa Hornitos staan vooral bekend als middagstranden en liggen dicht bij het centrum. Alle stranden in Mexico zijn openbaar en gratis toegankelijk.

Actief

Fietsen
In Loreto (Baja California), Oaxaca, San Cristobal de Las Casa, San Patricio-Melaque, Puerto Vallarta en Barranca del Cobre is het mogelijk om fietsen te huren en met gidsen op excursie te gaan.

Wandelen
Mexico kent volop wandelroutes. De populairste en meest ontwikkelde routes bevinden zich in de Barranca del Cobre, Pueblos Mancomunados (Oaxaca) en Parque Nacional Sierra San Pedro Mártir (Baja California). Andere routes, waarvoor je geen klimervaring nodig hebt, zijn er in Parque Nacional El Chico, La Maliche, Nevado de Toluca en Reserva de la Biosfera El Cielo. Het is aan te raden om met een gids op pad te gaan. De beste tijd van het jaar om te wandelen verschilt per plaats. Maar over het algemeen zijn de maanden oktober tot februari het geschiktst.

Watersport
Duiken & Snorkelen
Het Caribisch gebied is wereldberoemd vanwege het heldere water en de uitstekende mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Mooie plekken zijn onder meer Isla Mujeres, Cozumel, Playa del Carmen en Punta Allen. Aan de Pacifische kust kun je goed duiken bij Puerto Vallarta, Mazatlán en Manzanillo. Goed snorkelen kun je bij Acapulco, Playa Tenacatita, Faro de Bucerías en Playa Troncones. Bij Baja California zijn Mulege, Cabo San Lucas en La Paz goede plekken om te duiken. Wil je op een ongewone plaats gaan snorkelen, dan moet je naar de lagunes van Cuatro Cienegas in de Chihuahuan woestijn.

Windsurfen
De Pacifische kust is voor windsurfers de plek bij uitstek met fantastische golven. Enkele goede plekjes bevinden zich tussen San Jose del Cabo en Cabo San Lucas in Baja California, maar ook bij Ensenada, Playa Azul, Playa Revolcadero, Boca de Pascuale en Barra de Nexpa is het goed surfen.

Communicatie

Communicatie

In de meeste toeristische plaatsen zijn internetcafes te vinden.

Telefoon
Telefoongesprekken kun je voeren vanuit een publieke telefooncel of bij een caseta de larga distancia, een winkel waar de gewenste verbinding voor je wordt gelegd. Bel je vanuit een telefooncel dan heb je een telefoonkaart (tarjeta telefonica of tarjeta Ladatel) nodig die je kunt kopen in winkels en kiosken. In sommige telefooncellen kun je ook je creditcard gebruiken. Als je wilt bellen bij een caseta de larga distancia dan kun je aangeven of je collect (por bobrar) wilt bellen of niet.

Taal

De officiële voertaal is Spaans. Verder zijn er vijf indiaanse taalgroepen, waarvan weer bijna zestig dialecten zijn afgeleid. Om in contact te komen met de Mexicanen, werkt enige kennis van de Spaanse taal in je voordeel. De Mexicanen zullen het ook waarderen als je een poging doet hun taal te spreken.

Media

In de grote Mexicaanse steden verschijnt het Engelse dagblad The News met internationaal nieuws en Mexicaans nieuws. Verder zijn er een groot aantal Spaanstalige dagbladen. De Amerikaanse tijdschriften Time en Newsweek zijn ook verkrijgbaar.

Douane

Reisdocumenten

Wie als toerist naar Mexico reist, heeft geen visum nodig, wel een paspoort dat nog tot minstens zes maanden na thuiskomst geldig is. Bovendien mag je niet langer dan zes maanden in Mexico verblijven. Naast een paspoort heb je ook een toeristenkaart nodig. Deze wordt uitgereikt in het vliegtuig of op het vliegveld. Een toeristenkaart is eventueel ook verkrijgbaar bij het Mexicaanse consulaat. De toeristenkaart moet je invullen en ondertekenen. Bij aankomst geef je bij de douane een deel van de kaart af. Bij vertrek lever je het resterende deel in bij de douane.

In- en uitvoer

Iedere (volwassen) bezoeker van Mexico mag vijftig sigaren, vierhonderd sigaretten of 250 gram tabak en drie liter bier, wijn of sterke drank invoeren. Fruit, bloemen of planten mogen niet worden ingevoerd. Bij vertrek moet je officieel alles aangeven wat je in Mexico hebt gekocht. In de praktijk wordt deze regel echter zeer soepel toegepast. Archeologische voorwerpen mag je niet uitvoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Door het verschil in hoogte, tijd en voedsel kan het zijn dat je wat last krijgt van maag- en darmklachten. Dit is meestal niet te voorkomen aangezien je lichaam moet wennen aan de nieuwe omstandigheden. Een goed middel om diarree onder controle te houden is Immodium. Geef je lichaam ook de tijd om te wennen aan de omstandigheden. Drink veel water, maar nooit uit de kraan. Er zijn genoeg plaatsen waar je flessen water kunt kopen. Let ook goed op wat je eet. Zo is ijs vaak een broedplaats voor bacteriën. Ook ijsklontjes zijn af te raden. Let op dat het vlees dat je eet goed doorbakken of gebraden is. Eet alleen gekookte groenten of fruit dat je zelf geschild hebt. Verblijf je in een luxe hotel dan kun je daar in het restaurant wel gewoon fruit en ijs eten. Vergeet vooral niet om een insectenwerend middel mee te nemen, muggen kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. In de apotheken (farmacia) zijn naast medicijnen ook drogisterijartikelen te koop. Over het algemeen is het makkelijk om zonder recept iets van de apotheek te kopen. Medicijnen zijn vaak goedkoper dan in Nederland.

Vaccinatie
Mexico kent geen verplichte inentingen, maar voor bepaalde gebieden worden wel inentingen aangeraden. Tip: Ga ruimschoots voor je vertrek naar Mexico bij een GGD bij je in de buurt langs om te informeren naar het meest recente inentingsadvies.

Gehandicapten

Mexico is nog niet erg rolstoelvriendelijk, hoewel steeds meer hotels, restaurants, publieke gebouwen en archeologische zones toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. In de grote toeristenplaatsen en de luxere hotels kun je je over het algemeen goed redden.

Drinkwater

Het is af te raden om water uit de kraan te drinken tenzij je in een luxe hotel overnacht waar het water uit de kraan gezuiverd is. In de overige hotels staat over het algemeen een fles of karaf met gezuiverd water op de kamer of anders staat er op de gang een grote fles. In de supermarkten kun je drinkwater (agua mineral sin gas) kopen.

Geldzaken

Geldzaken

In de meeste plaatsen kun je pinnen, maar wil je geld wisselen bij een bank, houdt er dan rekening mee dat dat vaak alleen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 15.00 uur. Bij de banken kunnen lange rijen staan. Makkelijker is om je geld te wisselen bij de zogenaamde ‘casas de cambio’. Deze zijn vaak ook langer open dan de banken.

Creditcard
Bij veel gelegenheden kun je terecht met een creditcard (Visa, Mastercard, American Express). Voor bijvoorbeeld de huur van auto heb je sowieso een creditcard nodig.

Geld
De peso in de Mexicaanse munteenheid en wordt aangeduid met $ als teken. Een peso heeft 100 centavos. Munten zijn er ter waarde van 5, 10, 20 en 50 centavos en 1, 2, 5, 10 en 20 peso. Bankbiljetten zijn er in omloop van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 pesos. Op bankbiljetten en munten die in de periode 1993-1995 zijn uitgegeven staat Nuevos Pesos (nieuwe pesos) of de afkorting N$. De waarde van de Nuevos Pesos is gelijk aan de waarde van de Pesos. De huidige koers van de Pesos kun je terugvinden op www.gwk.nl.

Fooi

In restaurants en bars is dit vaak 10 tot 15%. Overigens is dit eigenlijk geen fooi, maar bedieningsgeld. Het is niet gebruikelijk om een taxichauffeur een fooi te geven, in tegenstelling tot professionele gidsen, kamermeisjes en pompbediendes.

Afdingen

Afdingen is op de volksmarkten, in tegenstelling tot winkels en supermarkten, heel normaal. Bieden tot onder de helft van de vraagprijs is geen schande en je hoeft je niet bezwaard te voelen als de verkoper met zijn prijs zakt. Hij zal tenslotte nooit zijn waren onder de inkoopsprijs verkopen.

Praktische informatie

Accommodatie

Camping
Kampeerterreinen zul je weinig tegenkomen in Mexico. Veelal zijn ze gericht op reizigers uit de Verenigde Staten die met een camper rondreizen. Er zijn over het algemeen geen restaurants en winkels op het kampeerterrein en bovendien liggen ze vaak ver buiten het centrum (en van de bezienswaardigheden) en ontbreken goede openbaar vervoerverbindingen.

Hotel
Mexico kent een gevarieerd aanbod van hotels, van superluxe hotels tot eenvoudige hotels en van all-inclusivehotels tot middenklassehotels. Wie op zoek is naar een slaapplaats doet er goed aan om eerst de kamer te bekijken en er op te letten of er bijvoorbeeld water en airco is en of de kamer aan je wensen voldoet. Voor wie laat in de avond aankomt in een drukke stad kan de zoektocht naar een (acceptabele) kamer moeilijker verlopen.

Elektriciteit

Het elektriciteitsnet in Mexico is 110 volt. Wil je elektrische apparaten gebruiken dan is het handig om een adapter mee te nemen.

Feestdagen

6 januari Driekoningen, de kinderen zetten hun schoen op het balkon en er wordt een ronde koek gegeten. Wie in zijn stuk het Jezusbeeldje aantreft, moet op 2 februari een feest geven.
7 januari Sint-Antonius, kinderen nemen hun huisdieren, die voorzien zijn van linten en bloemen mee naar de kerk om ze daar te laten zegenen.
24 februari Vlaggendag, overal in het land luiden de klokken om te herdenken dat in 1821 voor het eerst de Mexicaanse vlag werd ontplooid.
29 maart Dag van de Kruik, waarbij buren en vrienden elkaar een met de hand geschilderd vaasje of kruikje geven voorzien van een paar vriendelijke woorden.
5 mei Cinco de Mayo, de overwinning op het Franse leger in 1862 bij de stad Puebla wordt in de stad op grootse wijze gevierd.
eind mei/begin juli Corpus Christie: Kinderen worden in de kerk gezegend. Vooral in de hoofdstad trekken de kinderen verkleed naar de Zocalo waar een feest wordt gehouden.
1 september Nationale feestdag. De president brengt verslag uit aan het volk over de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
15 en 16 september Onafhankelijkheidsfeest. Op 15 september om 23.00 uur herhaalt de president op het balkon van het Nationaal Paleis in Mexico-stad de kreet van de onafhankelijkheid die door Hidalgo in 1810 is uitgeroepen. Een dag later is het groot feest in de stad met een parade en vuurwerk.
2 november Allerzielen, wordt ook wel de Dag van de Dood genoemd. Op deze dag bouwen families altaars ter ere van de voorouders. Men gelooft dat de geesten van overledenen voor een dag terugkomen op aarde.

Fotografie

Wie in Mexico wil gaan fotograferen doet er goed aan om rekening te houden met de omgeving. Niet iedere Mexicaan stelt het op prijs dat hij of zij door toeristen wordt gefotografeerd of dat (hun) armoede wordt vastgelegd. Vraag daarom altijd toestemming als u een foto wilt nemen van mensen. Bij sommige inheemse volken wordt fotograferen gezien als het stelen van de ziel.

Kinderen

Mexicanen zullen kinderen met open armen ontvangen. Je moet er wel rekening mee houden dat kinderen gevoelig kunnen zijn voor de verandering in temperatuur, een ander slaappatroon en ander eten. Geef ze, net als jezelf, de tijd om te wennen aan de nieuwe omstandigheden. Bescherm je kinderen bovendien goed tegen de zon.

Kleding

Door het gevarieerde klimaat van Mexico is het raadzaam om op alles voorbereid te zijn. Als je op een plaats bent die op 2000 meter of hoger ligt, hou er dan rekening mee dat het ‘s avonds flink kan afkoelen. Ga je in het regenseizoen naar Mexico dan is een paraplu geen overbodige luxe. Bezoek je archeologische zones dan zijn wandelschoenen aan te raden. Bovendien kunnen wandelschoenen en een lange broek bescherming bieden tegen muggen en ander ongedierte. Bij een fel schijnende zon is een hoofddeksel raadzaam. Wie kerken en indiaanse dorpen bezoekt doet er goed aan om zich niet te bloot te kleden. Van mannen wordt verwacht dat ze een lange broek dragen en dat het bovenlijf niet ontbloot is. Vrouwen moeten schouders en bovenarmen bedekken.

Openingstijden

Bank
Banken zijn over het algemeen geopend van 9.00 tot 15.00 uur.
Musea
De meeste musea zijn geopend op dinsdag tot en met zondag. De openingstijden verschillen per museum. Op zon- en feestdagen is de toegang veelal gratis, evenals de toegang tot de archeologische zones.
Postkantoor
De openingstijden van postkantoren verschillen per stad. In de meeste gevallen zijn ze geopend van 9.00 tot 19.00 uur en gesloten op zaterdagmiddag en zondag.
Winkels
De meeste winkels zijn op maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur geopend. Soms zijn ze ook op zondag geopend. In kleine steden zijn de winkels van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 20.00 uur geopend.

Reistijd

Mexico is het hele jaar door te bezoeken. Wie echter de drukte wil vermijden doet er goed aan om in het Mexicaanse laagseizoen te gaan en de periodes rond Kerstmis en Pasen te vermijden. Als hoogseizoen geldt de periode van 15 december tot Pasen. De prijzen voor accommodaties liggen dan ook hoger. De zomer, herfst en het late voorjaar worden gezien als het laagseizoen. Strandliefhebbers kunnen de stranden qua temperatuur het best bezoeken van november tot mei. Een geschikte tijd voor een bezoek aan het binnenland zijn de maanden februari tot juni.

Tijdsverschil

Mexico kent drie tijdzones. In het grootste gedeelte van Mexico wordt Hora Central gebruikt. Het tijdsverschil met Nederland is zeven uur (tijdens onze zomertijd is dat acht uur). In Mexico is het zeven (of acht) uur vroeger dan in Nederland. Een tijdsverschil van acht uur (in onze zomertijd negen uur) tref je aan in de noordwestelijke staten Sonora, Sinaloa, Nayarit en het zuidelijke gedeelte van Baja California. In dit gebied wordt de Hora Montaña gebruikt. Het noorden van Baja California gebruikt Hora del Pacífico. Hier is het altijd negen uur later dan in Nederland, aangezien dit gebied ook een zomertijd hanteert.

Veiligheid

Pas goed op je spullen, vooral op plekken waar het druk is en veel mensen samenkomen, zoals bij markten, luchthavens en stations. Loop niet te opzichtig rond met je spullen en zorg ervoor dat je weinig contant geld op zak hebt. De belangrijkste documenten kun je achterlaten in een kluisje in je hotel. Het is af te raden om ‘s avonds in afgelegen en slecht verlichte wijken rond te dwalen. Mocht je toch overvallen zijn, doe dan gelijk aangifte. Met een kopie van het proces-verbaal kun je het beroofde op de verzekering verhalen. In het geval van een ongeval waaraan je schuldig bent, is het handig te weten dat de Mexicaanse wetgeving ervan uitgaat dat je zelf je (eventuele) onschuld moet bewijzen. Kom je echt in de problemen, dan kun je contact opnemen met de ambassade. In het geval van een verkeersovertreding is het niet ongewoon dat je steekpenningen moet betalen aan de politieagent. Dit bespaart je in veel gevallen verdere moeilijkheden.

Datum artikel: 23-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Mexico Informatie

ATP vakanties