vakantie informatie

Marokko Informatie

Sprookjesachtige steden, extreme landschappen, exotisch eten en gastvrije mensen; dat is Marokko. Van alle Afrikaanse landen, ligt Marokko het dichtst bij Europa. Enkel de smalle straat van Gibraltar scheidt Marokko van de Spaanse kust. Marokko kent prachtige steden, waaronder de koningssteden Marrakech, Fès, Meknès en Rabat met een indrukwekkende cultuur en markten. Het landschap is zeer divers, met gigantische bergen, woestijnen en rivieren. Ook strandliefhebbers komen er prima aan hun trekken. In de winter kun je bovendien skiën in het Atlasgebergte. Voor een rondreis kun je in het voor- of najaar in Marokko terecht, voor een zonvakantie zijn de zomermaanden geschikt. De vraag is dus niet: ‘Wat is er te doen in Marokko?’, maar ‘Wat ga jij doen in Marokko?’.

Het land

Geografie

In het uiterste zuidwesten van Afrika ligt Marokko. Op slechts vijftien kilometer afstand ligt, gescheiden door de straat van Gibraltar, de zuidpunt van Spanje. Marokko heeft een oppervlakte van 447.000 km² en grenst aan Algerije en Mauritanië. In het noorden ligt de Middellandse Zee en in het westen de Atlantische Oceaan. Marokko bestaat veelal uit bergen. Het rifgebergte in het noordoosten is 2448 meter hoog en kijkt uit op zee. Het Atlasgebergte, bestaat uit drie delen: de Hoge-Atlas, Midden-Atlas en Anti-Atlas. Samen nemen ze een groot deel van het binnenland in. Het Hoge-Atlas gebergte is het grootst en bevind zich in de omgeving van Marrakech. In het zuiden ligt de Sahara woestijn. Het dorre landschap wordt afgewisseld met zandduinen, meren en diepe openingen.


Klimaat

Ga je naar Marokko? Neem dan zowel een trui als een t-shirt mee, want er zijn grote temperatuurverschillen. Aan de kust heerst een gematigde temperatuur (17 tot 25 ºC). In de binnenlanden (de gebergtes) is het warm en droog in de zomer en koud in de winter. In de woestijn is het droog en heet. Temperaturen boven de 40 ºC zijn geen uitzondering, terwijl het ‘s nachts flink koud kan worden. De meeste regen valt in het noorden.

Natuur

Planten
Het noorden van Marokko heeft een mediterrane plantengroei, die naar het zuiden toe steeds tropischer wordt. De bossen bestaan uit kurkeiken, dennen en eucalyptussen. Ook vind je er de argania; een inheemse boomsoort met vruchten waar olie van gemaakt wordt. Geiten zijn dol op de bladeren van deze boom. Dadelbomen en palmen vind je vooral in de oase in de woestijn.

Dieren
De dieren in Marokko hebben zowel een Afrikaans als een Europees karakter. Veel Afrikaanse dieren, zoals de leeuw, zijn helaas uitgestorven. Panters, gazellen en apen (magot) komen nog wel sporadisch voor. Dieren die wel veel voorkomen zijn: kamelen, ooievaars, slangen, geiten en ezels. In de woestijn leven nog jakhalzen, hyena’s, vossen en reptielen.

Bevolking

Bevolking

In Marokko leven ongeveer 31 miljoen mensen. Grofweg kun je ze onderverdelen in twee groepen; de Arabieren en de berbers. In praktijk komt het erop neer dat het grootste deel Arabisch-berbers is. De berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Ze wonen in de bergen en de woestijn. De Arabieren vestigden zich in Marokko nadat zij in de 15e eeuw uit Spanje werden verdreven. Ze wonen voornamelijk in de grote steden en aan de kust. Meer dan de helft van de Marokkanen woont in de stad, maar ook de kustgebieden zijn dichtbevolkt.

Religie

Ongeveer 98% van de Marokkaanse bevolking is aanhanger van de islam. Het zijn bijna allemaal soennitische moslims, dat wil zeggen dat ze de letterlijke betekenis van de Koran ondersteunen. Vijf keer per dag worden de Marokkanen aangeroepen om te bidden. Tijdens de Ramadan vasten ze een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang als teken van boetedoening. Naast moslims wonen er ook joden en christenen in Marokko. Volgens de Marokkaanse grondwet zijn alle Marokkanen gelijk, dus ook de joden en de christenen worden getolereerd.

Cultuur

Traditie
Marokkanen zijn erg traditioneel. Zowel mannen als vrouwen kleden zich zeer ingetogen. De armen en schouders zijn bedekt en de meeste vrouwen bedekken ook hun hoofd. De emancipatie is nog niet ver doorgedrongen, vooral niet in de kleinere dorpen. De vrouw is ondergeschikt aan de man en zorgt voor het huishouden en de kinderen. Familiebanden zijn erg belangrijk en het gezag van de ouderen telt. Verder is het belangrijk om te weten dat de linkerhand in de Marokkkaanse cultuur als onrein wordt gezien. Raak dus nooit in het openbaar je eten aan met je linkerhand.

Kunst
De Arabische architectuur in Marokko heeft veelal een Spaans-Moorse oorsprong met sprookjesachtige en oosterse elementen. Veel gebouwen hebben een religieuze achtergrond. De berberarchitectuur is minder uitbundig. De gebouwen zijn massief en onopvallend. Vaak zijn ze gemaakt van natuurlijke materialen, zoals klei of stro. Muziek en dans zijn belangrijk in het Marokkaanse leven. Er wordt gedanst op feesten en verjaardagen. Naast de bekende buikdans zijn er verschillende soorten populaire dansen, zoals de taskiouine; een mannelijke krijgsdans.

Geschiedenis

Geschiedenis

De sporen van de eerste mens in Marokko gaan terug naar 800.000 voor Christus. Het gebied had in vroegere tijden de naam Mauretania. Het werd echter veroverd door de Romeinen die het in tweeën deelden. Het huidige Marokko maakte deel uit van de streek Mauretania Tingitana. Rond 700 werd het gebied veroverd door Arabieren die de islam met zich mee brachten. Zij waren het die in 789 de stad Fès stichtten; destijds het economisch centrum van Marokko. In de 11e eeuw trokken de Almoravieden, oorlogszuchtige berbers, op om de islam te zuiveren. Ze stichtten Marrakech, dat de nieuwe hoofdstad werd. De berbers bezetten Spanje, maar kwamen al gauw ten val toen een andere groepering de macht overnam. Het bleef een periode van veroveringen en heroveringen. Spanjaarden en Portugezen trokken binnen, werden teruggedreven en probeerden steeds opnieuw de macht te grijpen. In de 17e eeuw werd het Sharifische rijk gesticht. Hun steun aan Algerije (dat in oorlog was met Frankrijk) leidde tot hevige strijd met Frankrijk en Spanje. In de 19e eeuw werd Marokko onder protectoraat gezet van Frankrijk. Spanje bezitte drie enclaven; Melilla, Ceuta en Ifni. Marokkaanse nationalisten richtten een onafhankelijkheidspartij op. Dit leidde uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van Marokko in 1956. De Spaanse enclave Infi werd teruggegeven, maar Ceuta en Melilla bleven van Spanje. De nieuwe koning Hassan II streefde naar eenheid in het land, maar stuitte op interne problemen. Vooral in de Sahara bleef het lange tijd onrustig. Ook was er onvrede over deelname van Marokkaanse militairen aan de internationale strijd tegen Irak. In 1999 overlijdt koning Hassan II. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Mohammed VI.

Politiek en Economie

Politiek

Marokko is een constitutionele monarchie. De koning is een afstammeling van de profeet Mohammed. Hij is staatshoofd en bewaker van het geloof. De koning is dus zeer machtig. Hij stelt het kabinet samen en vaardigt wetten uit. Verder is het land opgedeeld in provincies en wilaya’s. Deze staan ook weer onder het gezag van daarvoor aangestelde
bestuurders.

Economie

De werkloosheid in Marokko is hoog, er zijn veel analfabeten en de landbouwsector is onstabiel. Hierdoor is de economie nogal problematisch. De belangrijkste inkomsten komen uit de landbouw, bodemschatten (witgoud en erts), de industrie (textiel, metaal en voedingsmiddelen) en het toerisme.

Eten en Drinken

Eten

Hou je van geurige specerijen en volle smaken? Dan zul je de Marokkaanse keuken zeker waarderen. Kruiden en specerijen vormen de basis van de gerechten. Veelgebruikt worden kurkuma, gember, saffraan, kamoun, kerrie en spaanse peper. Varkensvlees wordt wegens geloofsovertuiging niet gegeten. Lam, kip en vis worden wel veel in gerechten verwerkt. Verder eet men veel fruit en vruchten.

Typisch Marokkaanse gerechten:

Tajine
stoofgerecht met vlees of vis, groenten, specerijen, vruchten, amandelen en honing

Couscous
geplette tarwe met groenten en vlees

Harira
soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen

Tanjia
gekruid en gestoomd lamsvlees

Kaab-el-ghzal
koekjes met amandelen en oranjebloesem

Drank

Vanwege hun geloof drinken de meeste Marokkanen geen alcohol. Toeristen kunnen wel gewoon alcohol kopen. Populair zijn de vruchtensappen, limoune, die overal verkocht worden. Typisch Marokkaans is muntthee. Het wordt geserveerd bij ontvangstceremonieën en bestaat uit blaadjes verse munt en veel suiker. Het is uiterst onbeleefd om een glas muntthee af te slaan als het je aangeboden wordt door je gastheer. Ook koffie wordt regelmatig gedronken, zij het niet zo vaak als muntthee. De kofie is sterk en zwart en wordt soms op smaak gebracht met kaneel of kardemom.

Vervoer

Naar Marokko

Wil je zo snel mogelijk naar Marokko? Neem dan het vliegtuig. Er gaan rechtstreekse vluchten naar Casablanca, Tanger en Marrakech. Als je iets meer tijd hebt, kun je ook met de bus, trein of auto gaan. De makkelijkste route is via Spanje. Zorg wel dat je een internationaal rijbewijs hebt als je met de auto naar Marokko gaat.

In Marokko

Auto
Het wegennet in het noorden en in de buurt van de grote steden is van goede kwaliteit. Het kan een voordeel zijn om over een auto te beschikken omdat niet alle plaatsen met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Wel moet je goed oppassen in het verkeer. Marokkanen rijden niet bepaald voorzichtig!

Bus
Het busvervoer is goedkoop en redelijk uitgebreid. De steden zijn in elk geval allemaal per bus bereikbaar. TreinHet spoorwegnetwerk voldoet, maar is naar onze maatstaven sterk verouderd. De steden zijn per trein bereikbaar.

Vliegtuig
Het is mogelijk om binnenlandse vluchten te maken, maar dit is erg duur. Als student krijg je korting op vertoon van je studentenkaart.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

De kust
Marokko beschikt over een groot kustgebied met een prettig klimaat. De meest bezochte kustplaatsen zijn: Agadir, Tanger, Asilah, Oualidia, Essaouira en Casablanca.

De koningssteden Marrakech, Fès, Rabat en Meknès
In de koningssteden waan je je terug in de tijd. De mystieke sfeer van oude gebouwen, moskeeën, paleizen, straatverkopers, ezeltjes en oosterse geuren bezorgen je het echte ‘1001 nacht’ gevoel.

Het dal van de Drâa
Het dal van de Drâa is een van de mooiste gebieden van Marokko. Het ligt in de zuidelijke oasen en is vernoemd naar de langste rivier van Marokko; de Drâa. Wandel door de groene natuur, langs de citrusbomen en palmen, maar let op, ook hier viert het toerisme hoogtij.

Bezienswaardigheden
Vier koningssteden, prachtige stranden, een overwelmende natuur; er is genoeg te zien in Marokko. Dit zijn onze tips:

Marrakech
Een rode stad temidden van duizenden palmbomen, middeleeuwse straattaferelen en mystieke gebouwen; koningsstad Marrakech is net een sprookje. De naam ‘rode stad’ is verleend aan de terracotta kleurige huisjes. Marrakech is net een grote kermis. Er lopen acrobaten, goochelaars, slangenbezweerders en waarzeggers. Je kunt er dagenlang rond struinen en een bezoek brengen aan het Bahia paleis (met harem), het Djeema- el-Fna plein of het grafmonument van de Säadieden. Marrakech is zeker de moeite waard!

Fès
Fès is de oudste koningsstad van Marokko. Het is een echte handwerkersstad waar traditionele ambachten nog op grote schaal worden beoefend. De stad heeft twee historische wijken en een nieuwe moderne wijk waar zich de meeste hotels bevinden. De belangrijke bezienswaardigheden, musea, tuinen en paleizen bevinden zich in de oude stad. In Fès beland je in een heel andere tijd. Overal ruik je geuren; cederhout, olie, parfum, wierook, koffie, kruiden, muntthee en ezelpoep. Want ezels lopen overal in Fès. Ze zijn het dagelijkse vervoermiddel in de oude medina.

Casablanca
Casablanca is de grootste en meest moderne stad van Marokko. De stad heeft twee gezichten. Aan de ene kant wonen er rijke mensen in luxe huizen en aan de andere kant heb je de sloppenwijk. In Casablanca zijn interessante bezienswaardigheden. Zo is er de indrukwekkende Hassan II moskee. Deze is gebouwd in zee en wordt tot een van de mooiste moskeeën ter wereld gerekend.

Chefchaouen
Een vriendelijk stadje met wit-blauwe huisjes; dat is Chefchaouen. Het stadje ligt aan de voet van het Rifgebergte. Het uitzicht is prachtig. Geen plaats om lang te blijven, maar zeker een aanrader.

De Ouzoud- watervallen
Ten noordoosten van Marrakech liggen de Ouzoud watervallen. Deze storten zich van honderd meter naar beneden. Via kleine trappetjes, bevolkt door verkopers, kun je midden in de waterval terecht komen. Als je eenmaal beneden bent, kun je met een boot verder. Het uitzicht is adembenemend.

De zandduinen in de woestijn
De zandduinen van Erg Chebbi mag je niet missen. Sommige duinen zijn wel 150 meter hoog. Het is een magisch gezicht, al die verschillende tinten rood en goud en de schaduwen en lichtinval die het tot een zeer fotogeniek plaatje maken.

Stranden en Actief

Stranden

De kust van Marokko bestaat uit parelwitte stranden en ruige rotsen. De stranden zijn schoon en het water is helderblauw. De Atlantische kust is winderig en dus ideaal voor surfliefhebbers. De grootste badplaats is Agadir.

Actief

Duiken
Er zijn enkele duikverenigingen, zoals ProNautic, Oadi en FFESSM in de plaats Tanger.

Kameeltochten
In het zuiden kun je per kameel de woestijn in. Je ziet de oasen, de zandduinen en je kunt er overnachten als je dat wilt.

Paardrijden
Het is mogelijk om per paard een tocht te maken. Informeer bij bureaus die hierin gespecialiseerd zijn.

Skiën
De bergen in de Hoge-Atlas zijn prima skigebieden. Een van de belangrijkste plaatsen is Oukaimeden, vlakbij Marrakech. Het skiseizoen loopt van november tot april.

Wandelen
Trek nooit de bergen in zonder goede gids. Informeer bij de ANGAMM, de organisatie voor gidsen in Marokko. Deze bevind zich in Marrakech. Neem goede bergschoenen mee, alsmede een warme trui en een regenjas. ‘s Avonds koelt het erg af in de bergen.

Watersport
Marokko biedt mogelijkheden om te zeilen, surfen, kanoën of raften. Zeilen kan het best aan de Middellandse Zeekust, terwijl surfers beter naar de Atlantische kust kunnen gaan. Hier zijn de golven hoog. Kanoën of raften kan in de bergen, waar talloze riviertjes stromen. Zorg wel voor een goede instructeur.

Communicatie

Communicatie

Ook vanuit Marokko kun je in contact blijven met familie en vrienden. Sinds kort is het ook mogelijk om te internetten. In de steden schieten steeds meer internetcafes uit de grond. Er zijn veel openbare telefooncellen waar je kunt bellen met munten of een telefoonkaart. Ook zijn er speciale telefoonwinkels. Mobiel bellen is erg prijzig. Informeer bij je aanbieder naar prijzen en bereikbaarheid.

Netnummer Marokko: 212
Netnummer Nederland: 031

Taal

Het Arabisch is de officiële taal van Marokko. Veel Marokkanen spreken echter een Arabisch dialect dat vermengd is met de berbertaal. Het berbers is onder te verdelen in drie groepen: Tamazight, dat gesproken wordt in Midden-Atlas, Tachelhit, dat gesproken wordt in Hoge-Atlas, Anti-Atlas en de Sousvallei, en Tarafit dat gesproken wordt in het Rifgebergte. De berbertaal wordt alleen onderling gesproken. Op scholen en in de media spreekt men Arabisch. De meeste Marokkanen spreken een aardig woordje Frans. Engels wordt minder goed gesproken.

Media

Nederlandse kranten zijn alleen in de grote steden verkrijgbaar. Ze zijn een dag oud, omdat ze met vertraging worden geleverd. De westerse zenders CNN en BBC World zijn per satelliet te ontvangen.

Douane

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Marokko heb je een geldig paspoort nodig. Blijf je langer dan negentig dagen, dan heb je ook een visum nodig. Ook voor de buurlanden van Marokko moet je een visum hebben. Deze kun je aanvragen bij de ambassade.

In- en uitvoer

De in- en uitvoer van Marokkaans geld is verboden. Je mag wel euro’s invoeren, maar bedragen boven de €2200 moeten worden aangegeven. Op drugsmokkel staan hele hoge straffen. Let goed op je bagage, voor je het weet laat iemand jou voor drugsmokkel opdraaien. De volgende producten mogen worden uitgevoerd:

een liter sterke drank of twee liter wijn.
tweehonderd sigaretten, of vijftig sigaren, of vierhonderd gram tabak.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht voor Marokko, maar inentingen tegen DTP, Hepatitus A en tyfus worden wel aangeraden. Veel voorkomende ziektes zijn:

Ingewandsstoornis
Veel voorkomend is diarree. Je kunt het al krijgen van ander eten, drinkwater of de hoge temperatuur. Gebruik een diarreeremmend middel (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts.

Bilharzia
Bilharzia, een maag/darmaandoening, wordt veroorzaakt door wormen die in stilstaand water leven. Begeef je daarom nooit in stilstaand water. Bilharzia uit zich na het zwemmen of pootje baden in jeukende bultjes. Na een paar weken word je echt goed ziek met verschijnselen als pijn bij het plassen, hoesten, kortademigheid, koorts en buikpijn.

Rabiës
Rabiës, oftewel hondsdolheid, komt nog veel voor in Marokko. Je kunt het krijgen als je gebeten wordt door een besmet dier. Ga loslopende beesten, vooral honden, uit de weg. Je kunt je laten vaccineren, maar ook dan moet je nog naar de arts wanneer je gebeten wordt.Raadpleeg voor je op vakantie gaat altijd de laatste gezondheidsadviezen bij de GGD.

Gehandicapten

Er zijn weinig voorzieningen voor gehandicapten.

Drinkwater

Het water uit de kraan is niet drinkbaar. Koop mineraalwater uit afgesloten flessen en gebruik geen ijsklontjes. Schil je fruit en eet geen rauwe groenten als je niet zeker weet of ze zijn gewassen met gereinigd water.

Geldzaken

Geldzaken

In Marokko betaal je met de dirham (dh). Een dirham is ongeveer € 0,10. Het is verboden om dirhams in of uit te voeren. Wissel je euro’s in voor dirhams op wisselkantoren op het vliegveld of de bank. Pinnen kan bij de geldautomaten. Ook creditcards worden bij de meeste restaurants, hotels en winkels geaccepteerd. Travellercheques zijn een goed alternatief als je niet te veel contant geld op zak wilt hebben.

Fooi

Veel Marokkanen in dienstverlenende beroepen moeten leven van de fooien. Geef daarom altijd een fooi van 5 à 10%.

Afdingen

In Marokko hoort afdingen bij het dagelijkse leven. Ga er vanuit dat de eerste prijs altijd te hoog is en onderhandel over een betere prijs. Vaak gebeuren deze onderhandelingen onder het genot van een glas muntthee.

Praktische informatie

Accommodatie

Marokko heeft luxe en eenvoudige accommodaties die helemaal niet duur zijn.

Appartement
Vooral in Marrakech en de kustplaatsen zijn veel appartementen en huisjes (riads) te huur. Vooral als je met meer mensen bent, is een appartement helemaal niet duur.

Camping
Er zijn wel wat campings in Marokko, maar de kwaliteit ervan is niet al te best. Er zijn ongetwijfeld wel een paar goede campings, maar dan moet je hard zoeken.

Hostel
In Casablanca, Rabat, Marrakech, Fès, Meknès, Asni, Chefchaoun, Tanger en Zaroe vind je hostels. Deze bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Hotel
De hotels in Marokko zijn geclassificeerd van een tot vijf sterren. De een- en tweesterrenhotels zijn eenvoudig en goedkoop. De drie- en viersterrenhotel zijn comfortabel en de vijfsterrenhotel zijn erg luxieus. Een hotelkamer kost, afhankelijk van de categorie, tussen de honderd en duizend dirham.

Feestdagen

1 januari
Nieuwjaarsdag

11 januari
Onafhankelijkheidsmanifest

3 maart
Nationale Feestdag

1 mei
Dag van de Arbeid

9 juli
Jongerendag

14 augustus
Herdenking Wadi-Eddahab

20 augustus
Dag van de Revolutie

6 november
Dag van de Groene Mars

18 november
Onafhankelijkheidsdag

Ook zijn er variabele islamitische feestdagen.

Fotografie

Het is uiterst onbeleefd om mensen zonder toestemming te fotograferen. Ook is het verboden om militaire instellingen of overheidsinstellingen vast te leggen op film.

Kleding

Omdat de temperatuur ‘s avonds erg kan dalen is het verstandig om ook warme kleren mee te nemen. Draag geen uitdagende kleding en bedek je schouders en knieën.

Musea

Interessante musea zijn het archeologisch museum in Rabat, het Dar Batha in Fès, het Dar Jamai Museum in Meknès en het Jardin Majorelle in Marrakesh.

Openingstijden

Bank: ‘s winters van maandag tot en met vrijdag van 8.15 tot 11.30 en 14.15 tot 16.00 uur, in de zomer van 8.00 tot 11.30 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.

Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.30 uur

Musea: zondag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur, zaterdag gesloten.

Winkels: De meeste winkels zijn een of meer dagen per week gesloten. Vaak op zaterdag, zondag of maandag. Controleer de openingstijden ter plekke.

Reisadvies

Op dit moment wordt aangeraden om extra voorzichtig te zijn wanneer je Marokko bezoekt. Dit door de steeds dreigender vorm van terrorisme.

Reistijd

Wil je liever niet in extreme hitte rondlopen? In het voor- en najaar is de temperatuur zeer aangenaam in het binnenland. Dit is dus een goede periode voor een bezoek aan een van de steden. Wil je aan het strand liggen? Ga dan in de zomer. In de winter kan het best koud zijn, maar in het zuiden schijnt nog steeds de zon. Skiën kan dan in het Hoge-Atlas gebied.

Tijdsverschil

In de winter is het in Marokko een uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is dat twee uur.

Veiligheid

Marokko is een relatief veilig land. Sinds het opkomende terrorisme hebben er echter aanslagen plaatsgevonden waardoor waakzaamheid geboden is. Neem verder de volgende veiligheidsmaatregelen in acht:

 • loop niet te koop met waardevolle spullen
 • ga ‘s avonds niet alleen op straat
 • draag als vrouw geen uitdagende kleding, vermijd eenzame plekken en ga niet liften
 • pas op voor smokkelaars
 • ga niet in zee met illegale gidsen of taxichauffeurs.

Handig om te weten:

Het is verboden voor niet-moslims om een moskee te betreden.

Datum artikel: 1-11-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Marokko Informatie

 1. manu
  25-09-2010 04:57
  1

  kijk even naar geografie, marokko ligt niet in het uiterste zuidwesten…

Een reactie toevoegen over Marokko Informatie

ATP vakanties