vakantie informatie

Malta Informatie

Malta; sfeervolle havens, met op de voorgrond rijk gekleurde vissersbootjes en op de achtergrond grote kathedralen. Het ultieme vakantiekiekje maak je hier. Malta ligt tussen Europa en Afrika in en heeft dus zowel mediterrane als Arabische invloeden. Bij helder weer kun je de bergen van Sicilië zien, dat driehonderd kilometer verderop ligt. Malta is geen groen eiland. Bossen of rivieren vind je er niet. Het eilandje Gozo is een stuk groener, met prachtige kliffen en baaien.
Bezienswaardigheden op Malta zijn de ridderstad – en tevens hoofdstad- Valetta. Hier kun je een bezoek brengen aan het grootmeesterpaleis, de kathedraal en de sfeervolle haven. Bekende toeristenplaatsen zijn St. Pauls Bay, St. Julian’s, Sliema en Bugibba. Strandliefhebbers worden teleurgesteld, want Malta heeft voornamelijk rotsplateaus.


Het land

Geografie

De Maltezer archipel bestaat uit het hoofdeiland Malta, het noordelijk gelegen Gozo, het eiland Comino en de onbewoonde eilandjes Cominotto en Filfla. De Maltezer archipel ligt in de Middellandse Zee, tussen Europa en Afrika in. De dichtstbijzijnde ‘buurlanden’ zijn Italië, Griekenland en Tunesië. Bij helder weer kun je vanuit het noorden zelfs de bergen van Sicilië zien. Malta is vrij vlak en droog. Er zijn vrijwel geen bergen, bossen, rivieren of beekjes. Indrukwekkend zijn de Dingli kliffen, die met een hoogte van 253 meter steil uit zee oprijzen.

Klimaat

Zachte winters en warme zomers; Malta heeft een subtropisch klimaat. Zomers wordt het hier wel 40 °C en ‘s winters wordt het meestal niet kouder dan 12 °C. De winter mag dan niet koud zijn, maar brengt wel veel regen met zich mee. De regentijd begint eind september en eindigt ongeveer in april.

Natuur

Planten
Malta heeft geen bossen en weinig inheemse plantensoorten. Er groeien wel eucalyptusbomen, johannesbroodbomen, olijfbomen, acacia’s en palmen, maar deze zijn uit andere landen afkomstig. Wat je wel veel aantreft, zijn wilde kruiden, zoals tijm, venkel, munt en salie. Ook vruchtenbomen, fruitbomen, wijnranken en tomatenplanten komen veel voor op Malta.

Dieren
Verwacht geen scala aan wilde dieren op Malta. Er leven wezels, konijnen, ratten, muizen, egels, vleermuizen en hagedissen. Er leven slechts dertien vogelsoorten, omdat Malta door haar gebrek aan bos en water geen paradijs is voor vogels.

Bevolking

Bevolking

Malta en Gozo tellen samen maar liefst 398.000 inwoners en hebben hiermee de hoogste bevolkingsdichtheid van Europa. De vraag naar woonruimte is dan ook enorm. Ook de emigratiecijfers zijn hoog. Het zijn voornamelijk de hoger opgeleiden die Malta verlaten en jaren later, met zakken geld, terugkeren naar hun thuisbasis. Behalve geld nemen ze ook andere normen en waarden mee. Het gevolg is dat het traditionele rollenpatroon, zoals dat er vroeger was, sterk is veranderd. Vrouwen zijn niet meer bij voorbaat huisvrouw, maar kiezen ervoor om een eigen carrière te hebben, uit te gaan en lol te maken. Ook kiezen ze er nog maar zelden voor om als maagd het huwelijk in te gaan.

Religie

Het grootste gedeelte (93 %) van de Maltezen is rooms-katholiek. Religie neemt dan ook een belangrijke plaats in in het openbare leven.

Cultuur

Malta is bewoond geweest door verschillende volken. Carthagen, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Noormannen, Castilianen, Fransen en Engelsen hebben er hun sporen achtergelaten. Zo vind je er bouwwerken uit de tijd van de Maltezer kruisridders, maar ook prehistorische tempels.
De Maltezen zijn zeer gastvrij, hebben een rijk sociaal leven en het familieleven staat centraal. Er heerst sowieso een ‘ons kent ons’ cultuurtje. Feesten en trouwerijen worden uitbundig gevierd, met zoveel mogelijk mensen.

Geschiedenis

Geschiedenis

Sporen wijzen erop dat de eerste bewoners op Malta zo’n 7000 jaar geleden leefden. Een volgende groep leefde van omstreeks 4000 v Christus tot 2500 v Christus Zij bouwden veel tempels ter verering van de goden. Nu nog zijn de ruines van deze tempels te bezichtigen op Malta.

In de achtste eeuw v. Christus werd Malta ingenomen door de Feniciërs, maar zes eeuwen later kwamen de Romeinen aan de macht. Zij noemden het eiland Melita, waarvan de huidige naam Malta is afgeleid. Een belangrijke gebeurtenis in deze tijd was de schipbreuk van de apostel Paulus. Volgens de overlevering strandde hij in St. Paul’s Bay, waarna hij de bevolking bekeerde tot het christendom.
Na de Romeinse overheersing volgde een Arabische periode met Medina als toenmalige hoofdstad van het Arabische rijk. In de 13e eeuw worden de islamieten steeds meer onderdrukt en het christendom wint steeds meer terrein. Als de johannieters zich in 1530 op Malta vestigen, nadat ze door de Osmanen van Rhodos werden verdreven, wordt de strijd tussen de Osmanen en de johannieters verder gevoerd op Malta. De strijd eindigt pas in 1641. De johannieters noemen zich de Maltezer Orde en stichten stad na stad.
Rond 1800 komt er een eind aan de heerschappij van de Maltezer Orde, door ingrijpen van Napoleon. Om de Fransen uit Valetta te drijven, zocht de Maltese bevolking steun bij de Britten. De Fransen worden verdreven en Malta wordt een Britse kroonkolonie en een belangrijk steunpunt voor de Britse vloot in de Tweede Wereldoorlog. In 1964 wordt Malta een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest, maar pas in 1974 wordt de onafhankelijke republiek Malta uitgeroepen. Op 1 mei 2004 treedt Malta toe tot de Europese Unie.

Politiek en Economie

Politiek

Malta is lange tijd deel geweest van het Britse Rijk. Pas in 1964 werd Malta onafhankelijk. Tien jaar later werd het een parlementaire en grondwettelijke republiek met een indirect gekozen president als staatshoofd. De heersende politieke partijen zijn een christen-democratische en een socialistische partij. Beide zijn erg invloedrijk en worden op de voet gevolgd door de Maltezen, die een grote interesse in politiek hebben.

Economie

Het gaat goed met de economie van Malta. Er is vrijwel geen werkloosheid en de munt is stabiel. Malta is een populair industrieland vanwege haar hoge arbeidsmoreel, vrije handelszones en moderne technologieën. Ook het toerisme zorgt elk jaar weer voor aanzienlijke inkomsten.

Eten en Drinken

Eten
De Maltezer keuken werd lange tijd beinvloed door de smaak van de Britten, dat wil zeggen: veel fish and chips, steaks en azijn. Gelukkig kun je tegenwoordig naast deze junkfood ook genieten van de authentieke Maltezer keuken. Deze kent voornamelijk Arabische en Italiaanse invloeden. Veel olijven, tomaten en witte kaassoorten dus. Een zeer geliefde vleessoort op Malta is konijnenvlees.

Typisch Maltezer gerechten:

Aljotta
gekruide vissoep met veel knoflook

Nqarrun fil-forn
ovenschotel met macaroni, gehakt, tomaten en kaas

Fenkata
konijnenvlees

Qarnit stuffat gesmoorde inktvis in een wijnsaus met tomaat, olijven, noten en rozijnen

Bringiel mimli
gevulde courgette

Pastizzi
gebakken deegrolletjes met verschillende vullingen

Mqaret
ruitvormig gebak met dadels en anijs

Drinken
Een populaire drank op Malta is Kinnie; een bitterzoete limonade van water, ongeschilde sinaasappels en kruiden. Ook internationale dranken, zoals Coca Cola en Fanta zijn verkrijgbaar. Maltezer biermerken zijn Cisk en Hop Leaf. In de zomer is het lime & lager bier geliefd; bier met een scheut citroensiroop.

Vervoer

Naar Malta

Malta is vanuit Nederland te bereiken met het vliegtuig. De vlucht duurt ongeveer drie uur. Vanuit Sicilië kun je per ferry naar Malta.

In Malta

Auto
Op Malta rijdt men links; een erfenis uit het Britse tijdperk. Dat kan dus even wennen zijn. Op rotondes rijdt het verkeer linksom en op kruispunten heeft verkeer van links voorrang. Je hebt op Malta geen internationaal rijbewijs nodig, een Nederlands rijbewijs volstaat.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is goed geregeld. De oranjegele bussen zijn een ware bezienswaardigheid. Ze zijn weliswaar lawaaierig, oud en oncomfortabel, maar ze zien er erg mooi uit. Vanuit Valetta rijden de streekbussen naar alle dorpen op het eiland. Kaartjes voor enkele ritten koop je gewoon bij de bestuurder, maar dag- of weekkaarten zijn te koop bij het busstation. Op Gozo rijden minder bussen en is het verstandiger om een huurauto te nemen.

Taxi
De taxi’s op Malta zijn wit en hebben een rode nummerplaat. De prijs van de rit wordt bepaald door een meter.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Sliema en St. Julians’s
Sliema is de op een na grootste stad van het eiland en grenst aan het toeristenoord St. Julian’s. Beide plaatsen bieden een stadse sfeer, leuke winkels en een bruisend nachtleven. In Sliema komen voornamelijk dagjesmensen, terwijl St. Julian’s zowel overdag als ‘s avonds overspoeld wordt door toeristen. Beide plaatsen hebben een mooie promenade aan zee, waarlangs bootjes in de haven dobberen en voor een fotogeniek plaatje zorgen.

St. Paul’s Bay
In het noorden van Malta ligt de populaire St. Paul’s Bay, bestaande uit de aan elkaar gegroeide vissersdorpjes Qawra, Bugibba en Xemxija. St. Paul’s Bay is in snel tempo uitgegroeid tot de meest populaire baai van het eiland. De mooie rotsstrandjes zijn bij zowel de lokale bevolking als de toeristen populair. Het uitgaansleven is met name in Qawra en Bugibba te vinden.

Mellieha
Mellieha is een leuk dorpje, gelegen op een heuvel met een schitterend uitzicht over de baai en de omgeving. Aan deze baai bevindt zich ook een van de weinige zandstranden. Vanuit Mellieha zijn er een aantal leuke excursies te maken, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het even verderop gelegen Popey’s Village. Ook ligt Mellieha dichtbij de haven, vanwaar de ferry naar Gozo vertrekt.

Bezienswaardig

Medina
Malta’s oudste stad is Medina. Machtige stadsmuren, burgachtige kerken en honingkleurige paleizen geven de stad een sprookjesachtige sfeer. Medina heeft een romantische uitstraling, je kunt er heerlijk wandelen door de slingerende straatjes, of een terrasje pakken. Het landschap rondom Medina is werkelijk schitterend, want vlakbij vind je de Dingli-kliffen. Deze kliffen rijzen met een hoogte van 253 meter steil op uit zee.

Valletta
Valletta, de levendige hoofdstad van Malta, heeft veel culturele hoogstandjes, zoals de oude vestingen rondom de stad, een oude kathedraal en het prachtige grootmeesterpaleis. Vanuit de tuinen van Barraca kun je een wandeling maken over de stadsmuren en heb je een prachtig uitzicht over de Grand Harbour en de stad Sliema. In Valletta zijn ook een aantal musea, zoals het Nationaal Archeologisch Museum en het Nationaal Museum voor Schone Kunst.

Gozo
Gozo, het ‘groene broertje van Malta’ is een charmant en rustig eiland vol heuvels, groene dalen en karakteristieke dorpjes. De kust is grillig met prachtige baaien en schitterende zandstranden en het water is erg helder. De hoofdstad van Gozo is Victoria (Rabat), maar de meeste toeristen bezoeken de plaatsjes Xlendi en Marsalforn. Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden op Gozo, zoals de citadel in Victoria. Dit oude vestingstadje was de voormalige hoofdstad van het oude Gozo. Een groot deel van de citadel bestaat uit ruines, maar een aantal gebouwen en de kathedraal verkeren nog in goede staat. Een andere publiekstrekker is het Azure Window; een monumentale kalksteenboog over het water. Ook het Ggantija tempelcomplex in Xaghra is zeer de moeite waard. De twee tempels daar behoren tot de oudste bouwwerken ter wereld en zijn zeer indrukwekkend.

Zuidkust
Langs de zuidkust vind je een aantal prachtige natuurverschijnselen en ruines uit de oudheid. In de buurt van Dingli zijn grotwoningen en ondergrondse kerkjes te zien. Bij Benghisa kun je de Hasan grot bezoeken en bij Wied iz-Zurrieg de zeegrot Blue Grotto. Vlakbij de prachtige Blue Grotto liggen de steentijdtempels Hagar Qim en Mnajdra. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de azuurblauwe zee.

Comino
Het kleine autovrije eilandje Comino is een geliefde bestemming voor dagjesmensen. Het beschermde natuurgebied is een oase van rust en zomers bloeien overal heerlijk geurende kruiden. Ga je naar Comino, dan mag je de Blue Lagoon, een prachtige helderblauwe baai, zeker niet overslaan.

Stranden en Actief

Strand

Malta kent voornamelijk rotsstranden, maar in het noorden van het eiland en op Gozo vind je enkele zandstranden.
Badschoenen worden aangeraden, want op de bodem van de zee komen veel zee-egels voor. Topless zonnen wordt, buiten het hotel om, niet gewaardeerd. Hieronder vind je een lijst met populaire stranden:

 • Paradise Bay: een idyllisch zandstrand aan een baai bij de haven van Marfa/ Cirkewwa. – Golden Bay: Mooi en druk strand in het noorden van Malta.
 • Gnejna Bay: In het noordwesten liggen de rotsplateaus en zandstranden van Gnejna Bay. Het is de enige plek op Malta waar naturisme wordt geaccepteerd.
 • Ramla Bay: mooi geelbruin zandstrand, omgeven door kliffen. Zeer geschikt voor kinderen. Het strand ligt op het eiland Gozo.
 • Blue Lagoon: mooiste baai van de Maltezer Archipel, gelegen op het eilandje Comino.

Actief

Duiken
Malta is dankzij haar heldere zee en de mooie rotskusten een ideale duikbestemming. Er zijn onderwatergrotten en scheepswrakken om naar toe te duiken en het onderwaterzicht is erg goed. De populairste duikplekken vind je in het noorden van Malta en op de eilandjes Gozo en Comino. Duikles kun je nemen in een van Malta’s dertig duikscholen. Om te kunnen duiken, heb je een gezondheidsverklaring van je huisarts nodig.

Wandelen
Er zijn geen uitgezette wandelroutes op Malta, maar wie van wandelen houdt, moet zeker eens een tocht maken over de steile Dingli-kliffen.

Watersport
Watersportliefhebbers komen prima aan hun trekken op de toeristische stranden van Malta. Je kunt waterskiën, waterfietsen, kanoën of op een bananenboot. Op veel stranden bestaat de mogelijkheid om een surfplank te huren.

Communicatie

Communicatie

Bellen, internetten, een kaartje versturen; er zijn voldoende mogelijkheden om met het thuisfront te communiceren. Je kunt in een openbare telefooncel bellen met behulp van een telefoonkaart. Deze zijn te koop bij kiosken en postkantoren. De post doet er ongeveer een week over. Internetten kan in de internetcafes.

Taal

Het Maltees behoort tot de groep van Noord-Afrikaanse (Arabische) talen, maar de uitspraak is beinvloed door het Italiaans. Engels wordt over het algemeen goed gesproken en verstaan.

Media

Veel kranten en radiostations op Malta zijn Engelstalig. Buitenlandse kranten zijn verkrijgbaar bij de kiosk. Een groot deel van de media is in handen van de politieke partijen.

Douane

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Malta heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Wanneer je langer dan drie maanden blijft, moet je een visum bezitten.

In- en uitvoer

De volgende producten mogen ingevoerd worden:

 • 200 sigaretten, of 50 sigaren of 250 gram tabak.
 • een fles alcoholhoudende drank
 • tot maximaal Lm 1000 (Maltezer munteenheid)

De volgende producten mogen worden uitgevoerd:

 • 200 sigaretten, of 50 sigaren of 250 gram tabak
 • een liter sterke drank of twee liter wijn
 • 50 milliliter parfum
 • 500 gram koffie
 • 100 gram thee
 • tot maximaal Lm 1000 (Maltezer munteenheid)

Gezondheid

Gezondheid

De gezondheidszorg op Malta is goed. Je hebt geen speciale vaccinaties nodig voor een bezoek aan Malta, maar een inenting tegen DTP wordt aangeraden. Ook adviseren we je om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, want de zon brandt behoorlijk. Drink altijd voldoende water om uitdroging te voorkomen en draag op het heetst van de dag een hoofddeksel.

Drinkwater

Het wordt afgeraden om leidingwater te drinken.

Geldzaken

Geldzaken

Op Malta betaal je met de Maltezer lira, ook wel Maltezer pond (Lm) genoemd. Tien Lm is ongeveer twintig euro. Creditcards worden bij de meeste grote hotels en restaurants geaccepteerd. Geldautomaten zijn op vele plaatsen te vinden, en zijn aangesloten bij onder meer Eurocard en Cirrus zodat de meeste bankpasjes gebruikt kunnen worden.

Update: Sinds 01-01-2008 heeft Malta ook de euro als wettig betaalmiddel.

Fooi

In de restaurants wordt een fooi van 10% verwacht.

Afdingen

Afdingen is niet gebruikelijk op Malta.

Praktische informatie

Accommodatie

Op Malta zijn voldoende hotels, vakantieparken, appartementen en pensions in verschillende prijsklassen. Vooraf reserveren wordt aangeraden. Campings op Malta en Gozo zijn er niet. Alleen op het eilandje Comino is een camping te vinden.

Elektriciteit

De stekkers en stopcontacten op Malta zijn driepinnig, net als in Groot-Brittannië. Om Nederlandse apparatuur aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk, heb je dus een adapter nodig.

Feestdagen

1 januari
Nieuwjaar

10 februari
St. Paul’s Shipwrecked; vuurwerk in Valetta

februari/ maart
carnaval met processie in Valetta, Rabat en Victoria

Pasen
Bij de processie op Goede Vrijdag dragen mannen gekleed in Jezusoutfit grote poppen van papiermache

31 maart
Freedom Day

tweede zondag in juni
Festa in Zebbug en Mgarr

28/29 juni
Mnarja-feest in Buskett Gardens met folklore en landbouwmarkt

eind juli
Jazz festival in Valetta

15 augustus
Maria Hemelvaart

eerste zondag in september
Festa in Zurrieq en Slima (een van de grootste feesten op het eiland)

8 september
Our Lady of Victory met regatta in Grand
Harbour ter nagedachtenis aan het beleg van de Turken en Duitsers.
Tevens festa in Mellieha, Naxxar, Senglea en Xaghra

begin oktober
Opening theaterseizoen in Valetta

8 december
Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, festa in Cospicua

Kinderen

Maltezen zijn zeer kindvriendelijk. Ook zijn er enkele leuke attracties voor kinderen op Malta: het Playmobil FunPark in Popeye Village en het Splash en Fun Park.

Kleding

Maltezen zijn zeer modieus ingesteld. Vanwege de warme zomers is luchtige kleding aan te raden. In het regenseizoen kun je maar beter regenkleding meenemen. Wanneer je een kerk binnengaat, wordt het op prijs gesteld als je je gepast kleedt, dus met bedekte schouders en knieën.

Openingstijden

Banken: maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 13.00 uur.
Postkantoren: maandag tot en met zaterdag van 7.30 tot 12.45 uur
Winkels: maandag tot en met vrijdag: 09.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur.

Reistijd

De droge periode duurt van mei tot september. Wie niet tegen extreme hitte kan, kan Malta beter vermijden in de maanden juli en augustus. Het voorjaar is aangenamer.

Veiligheid

Malta is een veilig land voor toeristen. Neem net als in elk ander land zelf voorzorgsmaatregelen om je spullen veilig te houden. Draag je portemonnee niet in je broekzak of op andere zichtbare plaatsen, zoals heuptasjes en laat spullen nooit onbewaakt achter. En niet te vergeten: sluit een reisverzekering af!

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Malta Informatie

 1. Petra
  31-01-2009 20:01
  1

  Ls,

  Sinds 01-01-2008 heeft Malta ook de euro als wettig betaalmiddel.

  Vriendelijke groet

  Petra

Een reactie toevoegen over Malta Informatie

ATP vakanties