vakantie informatie

Maleisië Informatie

Maleisië fascineert. Het land is kleurrijk, charmant, divers en heeft naast wonderlijke vergezichten, volop zonovergoten stranden en regenwouden. Kortom, welkom in wederom een pareltje van het werelddeel Azië. Het land bestaat uit twee heel verschillende continenten. Het oosten, onderdeel van het eiland Borneo met de gebieden Sabah en Sarawak en het westen, de Peninsular, gelegen tussen Singapore en Thailand. Een heel groot deel van Maleisië (55%) is oerwoud. Een aanrader is het maken van een trektocht door de onaangetaste jungle van Sarawak. Of een jungletrip door het nationale Park Taman Negara dat een van de oudste regenwouden van de wereld herbergt. Maleisië is bovendien een land waar drie grote Aziatische culturen samenleven. De bevolking van Maleisië bestaat voor ongeveer 58% uit Maleisiërs en inheemse volkeren, zo’n 24% is Chinees en ongeveer 8% van de bevolking is Indiër.

Het land

Geografie

Maleisië bestaat uit twee verschillende delen: West- en Oost-Maleisië. West-Maleisië wordt ook de Peninsular genoemd. Het schiereiland grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. De bergketen Barisan Titiwangsa met dichtbegroeid regenwoud splitst het eiland in tweeën. De westkust ligt aan de Straat van Malakka, van oudsher een belangrijke scheepvaartroute. De oostkust kijkt uit over de Zuid-Chinese Zee, die beide delen van Maleisië scheidt. De voormalige Britse koloniën Sabah en Sarawak vormen Oost-Maleisië. De gebieden liggen op het eiland Borneo, ten noorden van de Indonesische staat Kalimantan. In het noordoosten van Sarawak ligt het islamitische sultanaat Brunei, een van de kleinste en rijkste landen ter wereld.


Klimaat

Maleisië heeft een warm en vochtig klimaat. Het hele jaar door is de temperatuur ongeveer hetzelfde, zo’n 27 °C. Ook waaien er moessons. De oostkust van de Peninsular en Sabah hebben van november tot maart te maken met de noordoost-moesson. De overige maanden van het jaar trekt de zuidwest-moesson over de westkust.

Natuur

Planten

De Indo-Maleisische regenwouden, de oudste ter wereld, kennen een enorme plantenrijkdom. Er zijn duizenden soorten planten, waarvan een groot aantal nergens anders groeien. Het meest opmerkelijk is de rafflesia, die in volle bloei een doorsnede van een meter bereikt. De bloem is alleen te vinden op Sabah en Sarawak. Daarnaast zijn er vele soorten orchideeën en hardhoutbomen. Kenmerkend voor Maleisië is ook de Tualang, een loofboom die wel tachtig meter hoog kan worden. In het westen zijn er mangrovebossen, de oostkust is een lang strand.

Dieren

Zowel op het vasteland als in de onderwaterwereld valt er voor de liefhebbers voldoende te zien. Olifanten, tijgers, tapirs en varanen bijvoorbeeld. Maar ook panters, luipaarden, honingberen en herten. Apen kom je op heel veel plaatsen tegen, orang-oetans voornamelijk aan de noordkust van Borneo. Ook zijn er vele soorten vlinders en vogels, waaronder de neushoornvogel. Uitkijken geblazen is het voor de koningscobra, de gevaarlijkste van de slangen die in de oerwouden kronkelen. Duikers en snorkelaars kunnen de Indische zeekoe (doejong), haaien en zeeschildpadden zien. De kap van tropisch hardhouten bomen in de oerbossen bedreigt de wilde dieren. Door het stichten van nationale parken wordt getracht de flora en fauna te beschermen, wat met name op Borneo nog niet goed lijkt te lukken.

Bevolking

Bevolking

In Maleisië woont een bonte mix van culturen en bevolkingsgroepen. De bevolking bestaat uit Maleisiërs, Indiërs en Chinezen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Orang Asli. Meer dan de helft van hen leeft in het oerwoud op de Peninsular. Op Sabah en Sarawak leven eveneens verschillende stammen, veelal in traditionele longhouses op de oevers van de rivieren.

Religie

De islam is de staatsgodsdienst. Het merendeel van de Maleisiërs is moslim, maar er is ook ruimte voor het belijden van andere religies. Het boeddhisme, confucianisme, hindoeisme en het Christendom zijn er vertegenwoordigd. De Orang Asli en de inheemse bewoners hebben hun eigen volksgodsdiensten. Cultuur Zo divers als de bevolking is, zo divers zijn de culturele uitingen. Je kunt kijken naar een voorstelling met Wayang Kulit-poppen of luisteren naar een Chinese opera. Werkelijk kunstig zijn de batikstoffen en het houtsnijwerk. De nationale sport is vliegeren. Tijdens het internationale vliegerfestival dat elk jaar wordt gehouden, zweven de meest kleurrijke vliegers door de lucht.

Geschiedenis

In de loop van de geschiedenis heeft Maleisië een grote aantrekkingskracht gehad op andere landen. Het schiereiland ligt aan de Straat van Malakka, de doorgangsroute voor schepen van en naar India en China.
Over de allervroegste geschiedenis van Maleisië is niet veel bekend. De oudste archeologische vondsten dateren van 10.000 jaar geleden. De oorspronkelijke bewoners zijn de Orang Asli. Zo’n 4.000 jaar geleden trokken de Proto-Maleisiërs vanuit Zuid-China naar de kustgebieden en omliggende eilanden. Ruim 2.000 jaar later kwam er een nieuwe groep in de gebieden wonen: de Deutero-Maleisiërs. Zij zijn de voorouders van de huidige Maleisiërs. De Indiase en Chinese scheepvaart gebruikte Maleisië al vroeg als pleisterplaats. Het aanwezige goud maakte de belangstelling voor het schiereiland nog groter. Indiërs vestigden er hun eigen ministaten en vorstendommen. Havenstad Malakka groeide in de 15e eeuw uit tot een waar machtscentrum. De welvaart groeide, mede dankzij de steun van China. Rond dezelfde tijd werd de islam geintroduceerd. De rijkdom van Maleisië bleef niet onopgemerkt. De Portugezen, Nederlanders en Britten namen de leiding in Malakka over in respectievelijk 1511, 1641 en 1795. De V. O.C. wilde het monopolie op de specerijenhandel in de hele regio. Vandaag de dag zijn er nog steeds sporen terug te vinden van de Nederlandse aanwezigheid. In het centrum van Malakka staat het Stadhuys en een Hollandse kerk. De Engelsen gingen een stap verder. Zij trokken het land in en regeerden over het hele schiereiland. Ook Sarawak en Sabah waren Britse koloniën. In 1957 werd Maleisië onafhankelijk, zes jaar later voegden Sarawak en Sabah zich bij de federatie.

Politiek en Economie

Politiek

Maleisië is een parlementaire democratie. Het land bestaat uit twee federale territoria en dertien deelstaten. Elke deelstaat heeft een eigen parlement en een eigen regering. Aan het hoofd staat een gouverneur of een sultan. De negen sultans kiezen elke vijf jaar een vorst. Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 154 leden. De leden van de Senaat worden deels gekozen, deels benoemd. De huidige minister-president is Abdullah Badawi.

Economie

Maleisië is een relatief rijk land. Hypermoderne kantoorgebouwen schieten er uit de grond. De handel in tin, rubber en palmolie waren altijd de grootste pijlers van de Maleisische economie. De laatste decennia zijn er grote veranderingen opgetreden. Industrie, bouw en handel namen toe, evenals het toerisme. De vondst van gas- en olievoorraden in de kustgebieden droeg aan de welvaart bij. In 1997 werd Azië getroffen door een economische crisis. Al binnen een paar jaar slaagde Maleisië erin daar weer uit te krabbelen. Het land richt zich onder meer op het produceren van elektronische goederen en profileert zich ook op IT-gebied.

Eten en Drinken

Eten

Een sateetje en bakje sojamelk bij een eetstalletje aan de weg. Of een visgerecht met kokos op een bananenblad bij een strandtent. Het eten in Maleisië is exotisch en kent veel invloeden van de buurlanden. De meeste gerechten, met veel rijst, groenten, vis en vlees, kennen we uit de Indonesische, Indiase, Thaise of Chinese keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden, sambal en kokosmelk. De Nyonya-cultuur kent een eigen keuken. In Nyonya komen invloeden uit de Chinese en Maleisische keuken samen: Chinese ingrediënten en lokale specerijen als citroengras. Het bekendste gerecht uit deze keuken is laksa lemak, een pittige noedelsoep op basis van kokosmelk. Exotische vruchten als papajas, pomelo’s en mango’s zijn er volop verkrijgbaar. De grootste is de doerian. De vrucht is zo groot als een voetbal en heeft een aparte smaak, waar je van moet houden.

Bekende Maleisische gerechten:

Sate
stukjes kippen- of varkensvlees op een spies, overgoten met scherpe pindasaus

Soto Ayam
scherpe kippensoep

Sambal udang
curry-garnalen

Rendang
in kokosmelk gekookt en stevig gekruid rundvlees

Nasi lemak
in kokosmelk gekookte rijst, met stukjes vlees, ansjovis en ei. Wordt gegeten als ontbijt

Nasi goreng
gebakken rijst

Drinken

De dorst lessen de inwoners met sojamelk, verse vruchtensappen, Chinese thee of flessen mineraalwater. Wie van bier houdt, kan een Anchor- of Tigerbiertje drinken. Alcohol is aan de gehele oostkust (de islamitische staten) slecht verkrijgbaar en duur.

Vervoer

Naar Maleisië

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Kuala Lumpur vliegen. De vlucht duurt zo’n 12,5 uur.

In Maleisië

Auto

Het schiereiland kun je makkelijk per auto verkennen. De grote verhuurmaatschappijen zijn er goed vertegenwoordigd. Het verkeer in grote steden doet chaotisch aan. Met name brommers en motoren schieten overal vandaan. De onverharde wegen maken van rijden op Borneo geen pretje. Vaak is een 4WD nodig. Het verkeer in Maleisië rijdt links.

Boot

Veerboten en kleinere boten varen tussen het vasteland en de eilanden voor de kusten. Tijdens de moesson kan het bootverkeer tussen de oostkust en eilanden voor de kust worden afgelast. Tussen het schiereiland en Borneo varen geen boten. In Oost-Maleisië wordt volop gevaren. Rivieren zijn er de belangrijkste verbindingswegen.

Bus/metro

Maleisië heeft een uitstekend openbaar vervoersysteem, zowel in als tussen de steden. De langeafstandsbussen zijn comfortabel en goedkoop. De wat duurdere bussen hebben airconditioning. Op Sarawak en Sabah zijn geen grote busstations, maar er rijden wel bussen en mini-bussen. Kuala Lumpur is de enige stad met monorail en forensentreinen, de zogeheten light rail transport.

Taxi

De meeste taxi’s in Maleisië hebben een vaste prijs. Ook zijn er shared taxi’s voor de langere afstanden. Die vertrekken doorgaans pas als er vier passagiers zijn.

Trein

Per trein kun je vanuit Singapore helemaal naar Bangkok reizen. Ook gaat er een trein dwars door het oerwoud: van Gemas naar Tumpat aan de oostkust. De exprestreinen hebben twee klassen, de lokale treinen zijn over het algemeen alleen derde klas. Sabah heeft een spoorlijn tussen Kota Kinabalu en Tanom, in Sarawak rijden geen treinen.

Trishaws

De driewielers zijn een leuke manier van vervoer. Je ziet de stad eens van een andere kant. Vooral toeristen maken er gebruik van voor korte ritjes in de stad. Vaak is het ook mogelijk om een trishaw een dagdeel te huren. Het is raadzaam van tevoren een prijs af te spreken.

Vliegtuig

Sarawak en Sabah kun je alleen per vliegtuig bereiken. Er gaan geregeld vluchten van het schiereiland naar Kota Kinabalu en Kuching. De vluchten duren twee tot drie uur.

Bezienswaardig

Maleisië biedt voor elk wat wils. Liefhebbers van cultuur, sport, jungle en stranden komen er volop aan hun trekken.

West-Maleisië

Kuala Lumpur

De hoofdstad van Maleisië is een opvallende mix van oud en nieuw. Je vindt er moderne wolkenkrabbers en traditionele Chinese huizen. Het hart van het oude centrum is het Merdekaplein. Eromheen staan historische gebouwen zoals de Selangor Club en het indrukwekkende Sultan Abdul Samadgebouw. Als je verder loopt, kom je in Chinatown.
De markt, tot laat in de avond geopend, zorgt voor veel reuring. De Brits-koloniale invloed is onder meer terug te zien in de Lake Gardens, Dit park heeft een prachtige orchideeëntuin en vlinderpark. Ook staat daar het Nationale Monument, het parlementsgebouw en het Muzium Negara. De gouden driehoek is het zaken-, uitgaans- en winkelgebied. Het bekendste gebouw is de Petronas Twin Towers, tot voor kort het hoogste gebouw ter wereld. Vanuit Kuala Lumpur kun je een trip maken naar de Batu Caves. Dit is een kleurrijk versierd hindoetempelcomplex, in grotten van kalkstenen heuvels.

Malakka

Het gaat wat ver om te zeggen dat je je in Malakka helemaal thuis in Nederland waant, maar het Stadthuys en de Christ Church in het centrum geven wel een vertrouwd gevoel. Een erfenis van de V. O.C., die goed bewaard is gebleven. Malakka is een prettige stad om doorheen te dwalen. Het compacte oude centrum ademt historie uit.
Het Malakka Cultural Museum geeft meer inzicht in de lokale cultuur. Het museum is gevestigd in een prachtige replica van het sultanspaleis.

Cameron Highlands

De hillstations in de koele berggebieden zijn een vinding van de Britten om aan de drukkende hitte van de stad te kunnen ontsnappen. Dat hebben ze niet verkeerd bedacht, merk je als je in de Cameron Highlands bent. Trek je bergschoenen aan en maak een paar stevige wandelingen door de jungle. Vergaap je aan de intense kleuren van het oerwoud, de theeplantages, de rozentuinen en de vele vlinders.

Pangkor

Pangkor is een klein eiland voor de westkust bij Lumut. Ideaal om er in een dag omheen te fietsen. Onderweg zie je kleine vissersdorpjes en authentieke paalwoningen en hoor je het geluid van brullende apen.

Penang

Het eiland aan de westkust is een van de grootste toeristische trekpleisters van Maleisië. Het is de oudste nederzetting van de Britten en dat is vooral in Georgetown nog goed te zien. Penang is ook het meest Chinese eiland van het eiland. In Georgetown is een Chinatown en overal staan Chinese kongsihuizen en tempels. Bijzonder mooi is de Kek Lok Si Tempel op Penang Hill. Ook liefhebbers van strand en uitgaan komen op Penang niets te kort.

Langkawi

Lekker lui in luxe wentelen? Dat doe je op Langkawi. Een ideale plek om na een rondreis door Maleisië even te relaxen. Resorthotels, watersporten en belastingvrij winkelen zijn de grootste trekkers van het eiland.

Taman Negara Nationaal Park

Voor het ultieme junglegevoel ga je naar Taman Negara. Dit is het oudste nationale park van Maleisië waar je geweldige tochten kunt maken. De pret begint al op de heenreis, omdat je er alleen per boot naar toe kunt. Wie wat langere tochten naar verder gelegen delen in het park maakt, heeft meer kans wilde dieren te spotten.

Perhentian

De oostkust van Maleisië is een langgerekt zandstrand. Voor de kust liggen paradijselijke eilanden waar het goed toeven is. In het noorden liggen de Perhentian eilanden. Ze staan garant voor oogverblindend witte stranden en dagenlang snorkelplezier.

Tioman

Bij het zuidelijke deel van de oostkust ligt Tioman eiland. Een bounty-eiland op zich, maar ook de plek waarvandaan je verder kunt naar de eilanden uit het televisieprogramma Expeditie Robinson. Hier kun je de locaties met eigen ogen bekijken en je een echte Robinson wanen.

Oost-Maleisië

Sarawak

Sarawak is een van de minst bekende delen van Maleisië. En dat is zonde, want het is er prachtig. Kuching is een prettige stad, met een relaxte sfeer en een van de mooiste musea van Maleisië. Het Sarawak Museum verhaalt over de inheemse volkeren en de lokale flora en fauna. Maar het echte leven is natuurlijk een stuk aantrekkelijker. Met een boottocht over de rivier Batang Rejang laat je je varen naar de dorpen waar de Dajaks in traditionele longhouses leven. Mooie trektochten maak je onder meer in de nationale parken Niah en Gunung Mulu. Beide parken hebben indrukwekkende grotten.
De Niah Caves hebben een extra ‘attractie’. Dagelijks worden de nestjes verzameld die de vogels boven in de grotten maken. De vogelnestjes zijn bij Chinezen zeer geliefd: zij maken er vogelnestjessoep van.

Sabah

De eilanden voor de kust van Sabah zijn toplocaties voor duikers en snorkelaars. Het oerwoud op het vasteland is prachtig. In het Mount Kinabalu Nationaal Park ligt Mount Kinabalu, de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Net als in Sarawak speelt ook in Sabah de rivier een grote rol. Vanuit een boot over de Sungai Kinabatangan heb je de meeste kans om wilde dieren te zien. Wie de rafflesia wil zien bloeien, gaat naar het Rafflesia Forest Reserve. Het Sepilok Orang Oetan centrum moet je niet overslaan. In het centrum worden orang-oetans opgenomen en voorbereid op een terugkeer naar het oerwoud. Dagelijks komen er dieren terug om er te worden gevoed.

Stranden en Actief

Stranden

De gehele oostkust van het schiereiland is een lang zandstrand. De eilanden voor de oostkust zijn ware paradijsjes. Ook op enkele plaatsen aan de westkust en de eilanden Langkawi, Penang en Pangkor zijn zandstranden te vinden.

Actief

Wandelen Met zoveel oerwouden en prachtige natuur leent Maleisië zich uitstekend voor wandeltochten. In de Nationale Parken kun je eenvoudige wandelingen van een paar uur maken, maar ook meerdaagse trektochten.

Watersport

Maleisië is een Mekka voor liefhebbers van duiken en snorkelen. Vooral bij de eilanden aan de oostkust en voor de kust van Sabah is de onderwaterwereld mooi. Verder kun je er kanoën, vissen en waterskiën. In Sabah kun je raften op de rivier.

Avontuurlijke sporten

Bergbeklimmen, mountainbiken en klimmen in grotten behoren tot de mogelijkheden.

Communicatie

Communicatie

Bellen met het thuisfront is in Maleisië niet moeilijk. Telekom Malaysia heeft telefooncellen speciaal voor internationaal belverkeer, maar vanaf elke telefoon kun je in principe naar het buitenland bellen. Je kunt ook mobiel bellen, maar dat is doorgaans nogal prijzig. Een mailtje sturen kan in internetcafes en in hotels.

Taal

Het Bahasa Malaysa (Maleis) is de officiële voertaal. Daarnaast wordt er Engels, Chinees en Tamil gesproken.

Media

In Maleisië kun je de Wereldomroep ontvangen. Nederlandse kranten zijn er niet verkrijgbaar.

Douane

Reisdocumenten Nederlanders hebben geen visum nodig voor een verblijf dat korter duurt dan drie maanden. De enige vereiste is een paspoort dat na vertrek nog zes maanden geldig is.

In- en uitvoer

Je mag een liter alcohol en 200 sigaretten het land mee in- en uitnemen en een aannemelijke hoeveelheid persoonlijke goederen. Het invoeren van pornografie is verboden en op het smokkelen van drugs staat in een aantal gevallen de doodstraf.

Gezondheid

Gezondheid

Een goede zonnebrandcrème is onontbeerlijk. Smeer je goed in, ook als de lucht bewolkt is. De tropische hitte maakt snel moe. Drink voldoende en span je niet te veel in op het heetst van de dag. Het is raadzaam je te vaccineren tegen hepatitis A, evenals een DTP-vaccinatie.
In Sabah en Sarawak steekt cholera soms de kop op. Als je de oerwouden intrekt, doe je er verstandig aan middelen tegen malaria te nemen. Ook brengen muggen de dengue-koorts over. Momenteel is er sprake van een uitbraak. Insectenwerende zalf of lotion met DEET is onontbeerlijk. De muggen steken vooral in de schemering. Draag vooral lichte kleding met lange mouwen en broekspijpen. Onze tip: Mugwerende kleding van Nosilife.
Neem ruim voor aanvang van je reis altijd even contact op met een GG& GD bij je in de buurt, voor de laatste ontwikkelingen.
In Maleisië zijn goed opgeleide artsen, moderne ziekenhuizen en apotheken. Het is verstandig een goede reisverzekering af te sluiten, en goed te letten op de voorwaarden voor de vergoeding van gemaakte ziektekosten.

Gehandicapten

Voor gehandicapten is Maleisië geen makkelijk land. Verharde voetpaden en zebrapaden zijn er niet of nauwelijks.

Drinkwater

In de grote steden is het kraanwater te drinken. Maar neem het zekere voor het onzekere en koop water in flessen.

Geldzaken

Geldzaken

In Maleisië betaal je met de Maleisische ringgit (RM). Een ringgit is 25 eurocent waard. De ringgit is verdeeld in 100 sen. Er zijn biljetten van 5, 10, 20 50 en 100 ringgit en munten met een waarde van 1, 5, 10, 20 en 50 sen en van 1 ringgit. De actuele koersen kun je bekijken op www.gwk.nl Er zijn voldoende banken, geldautomaten en wisselkantoren te vinden. Creditcards van de grote maatschappijen en travellers cheques worden breed geaccepteerd. Op het platteland heb je contant geld nodig.

Fooi

Fooi is niet gebruikelijk. In hotels en restaurants wordt al 10% bedieningskosten bij de rekening opgeteld. Als de service erg goed was, kun je wel wat kleingeld achterlaten.

Afdingen

Op de vele markten en in kleine winkeltje is afdingen tot volkssport verheven. Echte pingelaars krijgen zo tweederde van de oorspronkelijk genoemde prijs af. Als je afdingen moeilijk vindt, houd dan voor jezelf een bedrag aan dat je ervoor over hebt.

Praktische informatie

Accommodatie

In Maleisië kun je het zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt. Van hutje op het strand tot luxe resort, het kan allemaal.

Hostels

De hostels of Chinese budgethotels zijn populair onder rugzaktoeristen. Vaak zijn er ook slaapzalen waar je per nacht vanaf RM12 tot RM30 voor betaald. Hutten op het strand zijn een avontuurlijk en goedkoop alternatief. De prijzen zijn ongeveer hetzelfde als in budgethotels.

Hotels

In Maleisië heb je hotels in alle soorten en maten. Middenklassehotels kosten vanaf RM100, de hele luxe hotels kunnen wel meer dan RM800 kosten. Longhouses Op Borneo kun je overnachten in traditionele longhouses. Het is commercieel, maar geeft een aardig idee van het dagelijks leven van de inheemse bewoners.

Adressen

Nederlandse Ambassade in Maleisië, The Ampwalk 218, Jalan Ampang, 50480 Kuala Lumpur Telefoon: 00-60-3-21686200, Fax: 00-60-3-21686240, e-mail: nlgovkl@netherlands.org.my
Maleisische Ambassade in Nederland, Rustenburgweg 2, 2517 KE Den Haag, Telefoon: 070-3506506, Fax: 070-3506536
Verkeersbureau van Maleisië, Rossmarkt 11, 60311 Frankfurt am Main, Duitsland, Telefoon: +49-69-283-782/783, Fax: +49-69-13379121, E-Mail: mtpb. frankfurt@arcormail.de

Elektriciteit

In Maleisië is de netspanning 220-240 Volt. Gewone Europese stekkers kunnen er niet gebruikt worden, dus neem een wereldstekker mee.

Feestdagen

De kalender van Maleisië staat bomvol feesten. Naast de nationale feestdagen, zijn er lokale festiviteiten die per deelstaat verschillen. Elke religie heeft zijn eigen inbreng. De belangrijkste dagen voor de moslims, boeddhisten en hindoes worden allemaal gevierd. Omdat deze religies werken met een maankalender, verschuiven de data waarop deze festiviteiten plaatsvinden.

De nationale feestdagen zijn:

1 januari Nieuwjaarsdag

januari Hari Raya Qurban (Islamitische Offerfeest)

Chinees Nieuwjaar

Hari Raya Tussa (Islamitisch Nieuwjaar)

11 april Mawlid al-Nabi (Geboortedag profeet Mohammed)

1 mei Dag van de Arbeid

12 mei Wesak Dag (Geboorte, Verlichting en Dood van Boeddha)

3 juni Verjaardag van de Yang di-Pertuan Agong (koning)

31 augustus National Day, met nationalistische optochten en parades

21 oktober Deepavali Festival (Hindoestaanse Feest van het Licht)

Rond oktober Hari Raya Puasa (Einde van de islamitische vastenmaand Ramadan)

25 december Kerstmis

Fotografie

Met al zijn contrasten is Maleisië een groot Kodak-moment. Maar niet iedereen vindt het prettig gefotografeerd te worden. Zeker niet in tempels of moskeeën of als er religieuze ceremonies plaatsvinden. Vraag voor de zekerheid vooraf of je een foto van iemand mag nemen.
In Maleisië kun je goede fotoapparatuur en toebehoren voor een goede prijs krijgen. Een digitaal fototoestel is het handigst, maar een ‘ouderwets’ fototoestel werkt natuurlijk ook prima. Fotorolletjes zijn wijd verkrijgbaar. Houd rekening met de hitte en vocht. Filmpjes die in de hitte liggen, kunnen verkleuren. Een beschermhoes van vochtabsorberende stof is een aanrader. De mooiste foto’s maak je in het vroege morgenlicht en de late namiddag. De contrasten en kleuren zijn dan minder scherp.

Kinderen

Voor kinderen is er genoeg te doen in Maleisië. Ze kunnen lekker zwemmen, buitenspelen en naar pretparken. Ze zullen volop aandacht krijgen van de inwoners: een westers kind vinden ze maar wat leuk. Potjesvoeding en andere nuttige kinderspullen zijn steeds beter verkrijgbaar. Het gebruik van een kinder- of wandelwagen kan lastig zijn. Er zijn onverharde voetpaden en niet al het openbaar vervoer heeft ruimte voor karretjes.

Kleding

In Maleisië draagt men westerse en kleurige, traditionele kledij. In de islamitische delen bedekken de vrouwen hun haren met een hoofddoek en zwemmen geheel gekleed. Draag bedekte kleding, maak het niet te bloot. Niet in tempels en moskeeën, maar ook niet op straat. Luchtige en licht gekleurde kleding is in het tropische klimaat het beste. Stevige wandelschoenen mogen niet ontbreken, zeker niet als je van plan bent het oerwoud in te gaan. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Openingstijden

In Maleisië veranderen de openingstijden snel en ze variëren per staat. In de islamitische staten is vrijdag een vrije dag, in de andere staten de zaterdag. In het algemeen geldt: Banken: maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 16.00 uur, zaterdag van 09.30 tot 11.30 uur. Postkantoren: maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur Musea: dagelijks van 09.00 tot 16.30 uur. Winkels: van maandag tot en met zaterdag van 09.30 tot 19.00 uur. In toeristenplaatsen dagelijks van 09.00 tot 22.00 uur

Reistijd

De beste reistijd is van mei tot september, maar ook in de andere maanden kun je rustig naar Maleisie gaan. Doordat de regentijden elkaar afwisselen, is er altijd wel een ‘droog’ gedeelte te bezoeken. Van november tot maart zijn er heftige regenbuien aan de Oostkust, waardoor het Taman Negara Nationaal Park en de eilanden slecht tot niet toegankelijk zijn.
De rest van het jaar trekt de zuidwest-moesson over de westkust. Deze regenbuien duren overigens maar kort.

Tijdsverschil

In Maleisië is het zeven uur later dan in Nederland. Als het bij ons zomertijd is, bedraagt het verschil zes uur.

Veiligheid

Maleisië is een relatief veilig land voor toeristen. Het religieuze fundamentalisme neemt toe, maar heeft nog niet de extreme vormen aangenomen zoals in enkele andere islamitische landen. Het is af te raden naar de oostkust van Sabah en de eilanden (waaronder Sipadan en Pandanan) te reizen. In het recente verleden zijn er door de groepering van Abu Sayyaf buitenlanders gekidnapt. Houd de site van het ministerie van buitenlandse zaken in de gaten( www.minbuza.nl) Vrouwelijke reizigers moeten extra opletten. Onder Maleisische mannen leeft het beeld dat westerse vrouwen een losse moraal hebben en ze kunnen vrouwen lastig vallen.
Tasjesdieven, creditcardfraude en oplichtertrucs komen ook voor. Wees alert, maar niet paranoia.
Het gratis alarmnummer voor de ambulance en politie is 999.

Datum artikel: 5-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Maleisië Informatie

ATP vakanties