vakantie informatie

Malediven Informatie

Maar liefst 1190 koraaleilanden met spierwitte stranden, een azuurblauwe zee en een tropische vegetatie; dat zijn de Malediven (ook wel Maldiven genoemd). Dit stukje paradijs op aarde ligt in Azië, ten zuidwesten van India en Sri Lanka. Het is een zeer populaire bestemming bij duik- en snorkelliefhebbers. De onderwaterwereld is hier werkelijk sprookjesachtig met tropische vissen, wuivend koraal, dolfijnen, schildpadden en verborgen grotten. Negentig van de eilanden zijn speciaal voor toeristen gereserveerd. Hier staat alles in het teken van relaxen. De gewone bevolking leeft op de andere eilanden. Wil je meer dan duiken en aan het strand liggen, ga dan op dagexcursie naar hoofdstad Male. Deze kleine stad heeft geen stranden, maar is vooral de moeite waard vanwege de oosterse sfeer en de indrukwekkende Grand Friday moskee.

malediven

Het land

Geografie

De Malediven is een eilandengroep van ongeveer 1200 koraaleilanden die geen van allen breder zijn dan een kilometer. Deze eilanden zijn gegroepeerd in 26 atollen (ringen van vulkanische eilandjes). Je vindt ze in het continent Azië in de Indische Oceaan, 700 kilometer ten zuidwesten van India. De eilanden bevinden zich binnen een gebied van 90.000 kilometer. 298 Kilometer daarvan is land. Deze vorm is ontstaan door het zinken van land en door wind en erosie. Daarom is er onder water veel te zien aan koraalriffen en lagunes en verandert het aantal eilanden regelmatig.


Klimaat

Op de Malediven is het tropisch warm. Omdat het eilanden zijn, wordt het er door de wind echter niet veel heter dan in het Middellandse Zeegebied. Het is er wel vochtig warm. De zon schijnt het hele jaar door en het is er tussen de 28 en 33 ºC. Van mei tot juli is het regenseizoen. De beste tijd om te duiken is in het droogseizoen van januari tot maart.

Natuur

Planten
In het water rondom de eilanden zijn koraal en vele wieren te vinden. Door de natuurramp El Niño en het broeikaseffect stierf 90% van het koraal in de ondiepe delen af waardoor het witgrijs werd. In december 2004 werd het gebied zwaar getroffen door de tsunami. Nog steeds wordt gewerkt aan de wederopbouw. De exacte schade die deze ´zeebeving´ aan het koraal heeft aangericht, is nog niet vastgesteld. Het toerisme op de Malediven wordt verzocht te letten op de bescherming van het milieu. Er zijn zelfs enkele ecoprojecten op bepaalde eilanden. De begroeiing op de eilanden bestaat voornamelijk uit kokospalmen, scaevolastruiken met leerachtige bladeren, wurgvijgen en hibiscusstruiken. Verder zijn er fruitbomen met bananen, mango´s en papaja´s te vinden.

Dieren
De voornaamste diersoort op de Malediven is vis en deze zijn te vinden in alle tropische soorten en maten: papegaaivissen, trekkervissen, lip- en diklipvissen. De blauwgestreepte doktersvissen verdedigen hun terrein aan de rifranden. Het is een kleurrijk geheel onder water. Boven water zwemmen dolfijnen, schildpadden en kreeften en soms een hamerhaai. In de oerwouden woont de Kuramathi, de vliegende hond. De gewone hond komt in dit land niet voor vanwege de islamitische godsdienst.

Bevolking

Bevolking

Er wonen ongeveer 349.000 mensen op de eilanden van de Malediven. De levensverwachting is laag, ongeveer 69 jaar. De arbeidsbevolking in het toerisme komt, vanwege hun scholing, voornamelijk uit India en Sri Lanka. De eilanden voor bewoners en toeristen zijn strikt gescheiden.

Religie

Rond 500 voor Christus vestigen de eerste boeddhisten zich vanuit Sri Lanka op de Malediven. Vandaag de dag leeft men echter streng volgens de regels van het geloof van de islam, naar het land gebracht door de Arabische zeevaarder Abu Yusuf Barakat al Barbari in 1153. Om deze reden zijn de winkels doorgaans op vrijdag dicht in plaats van de christelijke rustdag zondag. Tussen december en maart wordt vier weken gevast met de ramadan. De inwoners zijn Soennitische moslims en beschermen hun geloof tegen de invloeden van buitenaf. Jongens gaan naar de koranschool en leren daar Arabisch.

Cultuur

De Malediven zijn voornamelijk ingericht voor het toerisme. De bewonerseilanden worden strikt gescheiden gehouden van die van de toeristen. In de hoofdstad kun je een bezoekje brengen aan een theehuisje voor een kopje thee of een short eat (snack). Op de markten in de hoofdstad en op sommige eilanden kun je souvenirs kopen, waaronder handgesneden houten doosjes van de laurierboom, sarongs, batikstoffen, zijden sjaals, geweven matten en andere producten. In sommige hotels of restaurants kun je kennis maken met de Maledivische dans Bodu Beru, welke wordt begeleidt door trommels en gedanst door uitsluitend mannen. Deze dans schijnt oorspronkelijk uit Afrika te komen.

Geschiedenis

Geschiedenis

De Malediven liggen op een belangrijke handelsroute met Sri Lanka, India en China. Al vanaf 2000 voor Christus werden de eilanden aangedaan door zeevaarders uit Fenicie, Egypte, Griekenland en China met hun handel tussen Afrika, India en China. Het land is rond 500 voor Christus nog boeddhistisch, maar in 1153 brengt een Arabische zeevaarder de islam naar de Malediven en maakt van de eilandengroep een Sultanaat. Tussen 1517 en 1792 komen de Portugezen, Hollanders en Britten het land binnen, die allen hun eigen handelsverdragen regelen. In 1932 wordt het Sultanaat door de Britten omgevormd tot een monarchie met een gekozen koning en een grondwet. In 1953 worden de Malediven een republiek, maar de eerste president Amin Didi is geen succes en moet zelfs vluchten voor het woedende volk. In 1965 wordt de eilandengroep onafhankelijk verklaard en treden toe tot de Verenigde Naties. Pas in 1972 wordt het toerisme toegestaan op de eilanden en breken er nieuwe tijden aan. Hotelcomplexen schieten uit de grond en bieden arbeid aan de inwoners. In 1998 wordt de president Maumoon Abdul Gayoom voor de vierde keer president. Hij heeft onder meer te maken gehad met een poging tot een staatsgreep door 90 tamil tigers in 1988, maar die is met medewerking van India niet gelukt.

Politiek en Economie

Politiek

De Republic of Maldives is een presidentiële republiek en het staatshoofd en religieus leider is sinds 1978 Maumon Abdul Gayoom. Het parlement bevindt zich in de hoofdstad Male. De eilandengroep is op bestuurlijk gebied onderverdeeld in 20 atollen die allemaal een regionaal bestuur hebben.

Economie

De economie van de Malediven heeft een grote klap gehad toen de tsunami in 2004 toesloeg. De eilandengroep is grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit toerisme (30%) en tijdens de eerste periode van de wederopbouw waren 19 van de 87 resorts gesloten voor reparaties en verbouwing. Het toerisme is inmiddels volledig hervat. De overige inkomsten komen uit de visvangst.

Eten en Drinken

Eten

Met een ligging in de zee is het niet verwonderlijk dat er veel vis op het menu staat: vers, gezouten, gedroogd, gekookt of gebakken. Schildpadden worden nu beschermd en zijn dus niet meer op de menukaart te vinden. In plaats daarvan is de kreeft gekomen. Er is ook kip te krijgen. Alles wordt begeleid door rijst of Roschi (gebakken brood) en veel gerechten zijn erg scherp door de veel gebruikte rode pepers. Er worden veel snacks gegeten, ‘short eats’ genoemd, in de vorm van gefrituurde, met van alles gevulde, deegenvelopjes of ‘gulha’, deegballetjes met vis gevuld. In hotels wordt de keuken aangepast aan de toeristen en hebben ze vaak een Europese kok in dienst. Traditionele gerechten zijn te proeven in gespecialiseerde restaurants of op de thema-avonden in de grote hotels.

Veel voorkomende gerechten zijn:
Voorgerechten: Garudihiya (vissoep)
Hoofdgerechten: Kukulhu Biriyani (kipgerecht), Maybaiy (Maledivische paella)
Nagerechten: Kirukeyo (rijstepap), Gulaabu Jaamoo (deegballetjes met pijnboompitten in zoete siroop), verse tropische vruchten.

Drinken

Het populairst zijn vruchtensappen van onder andere de mango, papaya, passievrucht, watermeloen en kokosmelk. Typisch Maledivisch is Soojee, een drankje van melk, suiker, rozijnen en noten. Verder is er op de hoteleilanden ook wijn, bier en frisdranken te krijgen.

Vervoer

Naar de Malediven

Vliegtuig
Vliegen op de Malediven gaat voornamelijk als onderdeel van een all-inclusive pakket, te boeken bij een touroperator of reisbureau. De vluchten duren tien uur vanaf Nederland en gaan rechtstreeks naar het vliegveld in de hoofdstad Male, op het speciaal hiervoor verlengde eiland Hulhule.

Boot
Een andere, luxere mogelijkheid is een cruise. Ook dit dien je al vooraf aan de reis naar de Malediven te boeken bij een touroperator of reisbureau.

Op de Malediven

Auto
Alleen in de hoofdstad Male zul je auto´s, minibusjes en brommers aantreffen. De andere eilanden zijn te klein om op rond te rijden. Alle eilanden zijn niet breder dan een kilometer en prima lopend te ontdekken.

Bus en trein
Er is geen bus- en treinvervoer beschikbaar op de eilanden.

Taxi
In de hoofdstad Male rijden taxi´s. Deze zijn op straat aan te houden. Voor de afstanden is het eigenlijk niet nodig. Het kan handig zijn voor veel bagage en de airconditioning die de auto´s hebben.

Boot
Het vervoer van en naar de luchthaven en andere eilanden gebeurt per boot. Transport is meestal inbegrepen in de hotelpakketten. Elk eiland heeft zijn eigen boot.Geduld is hier een schone zaak. Sommige dure hotels hebben een eigen speedboot. Eilandhoppen is echter alleen mogelijk als je het georganiseerd doet. Er zijn een paar ferryboten beschikbaar.

Watervliegtuig
Voor de wat verder gelegen eilanden kun je gebruik maken van de (wat duurdere, maar snellere) watervliegtuigen.

Bezienswaardig

Bezienswaardigheden

Male
In de hoofdstad van de Malediven heerst een Aziatische bedrijvigheid. Je kunt er een bezoek brengen aan theehuisjes, de islamitische minaret en de Vrijdagsmoskee die dateert uit 1656. Toeristen kunnen deze laatste bekijken vanaf de galerij op de eerste verdieping. Denk er wel aan je schoenen uit te doen en je schouders en knieën te bedekken. Verder is er het oude Sultanpaleis in het Sultanplantsoen. Dit paleis herbergt nu het Nationaal Museum. Het museum bezit spullen uit de sultantijd en opgravingen uit de boeddhistische tijd (onder andere een boeddhabeeld van koraal). Je kunt hier ook prima winkelen voor kleding of souvenirs in de oriëntaals Aziatische rommelwinkeltjes of in de toeristenwinkels, of een bezoek brengen aan de traditionele vismarkt of de groente- en fruitmarkt.

Thulhaadhoo
Thulhaadhoo is het centrum van kunstnijverheid. Hier worden de lakdoosjes van laurierhout gemaakt en verkocht.

Stranden en Actief

Stranden

Elk eiland heeft een prachtig parelwit strand. Niet vanaf alle eilanden valt in de zee te zwemmen, in verband met koraal op ondiep niveau.

Actief

De Malediven is een land van watersport. Het is een van de populairste duiklocaties in de wereld. Naast duiken en snorkelen kun je er windsurfen, waterskiën, (catamaran)zeilen en kanoën. Buiten al deze watersporten kun je ook overal volleyballen, voetballen, badmintonnen, tennissen, squashen, fitnessen en tafeltennissen. Er zijn nachtvisexcursies te boeken en je kunt er gaan parasailen.

Communicatie

Communicatie

Internet
De meeste hotels beschikken over een internetconnectie en er zijn in de hoofdstad enkele internetcafes.

Telefoon
In alle hotels kun je internationaal bellen. Voor bellen naar Nederland draai je eerst 0031, dan het netnummer zonder 0, gevolgd door het abonneenummer. Het landennummer van de Malediven is 00-960.

Taal

De taal van de bevolking is Dihevi. Op de hoteleilanden wordt overwegend Engels gesproken.

Media

Er zijn maar weinig internationale kranten beschikbaar. In de grote hotels is er satelliet-tv. Voor de meest recente frequenties en programmatijden van de Wereldomroep.

Douane

Reisdocumenten

Een visum voor je reis naar de Malediven is niet nodig. Je moet wel in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit de Malediven nog tenminste zes maanden geldig is. Bij aankomst krijg je een toeristenkaart voor dertig dagen die je goed moet bewaren. Dit is nog te verlengen met zestig dagen. Bij vertrek met een lijnvlucht dien je nog US$ 10 tax te betalen op de luchthaven.

In- en uitvoer

Er heerst een streng verbod op invoer van alcohol, wapens, harpoenen, niet-islamitisch religieus drukwerk, varkensproducten, chemicaliën, naaktfoto´s en dubieuze videobanden. Deze producten worden ingenomen bij de douane. Ook het bezit van drugs is streng verboden en je mag geen koraal of schildpadden uitvoeren. Wat wel mag is: 200 sigaretten of 50 sigaren, 1 liter sterke drank, 2 liter wijn en 50 gram parfum.

Gezondheid

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht, maar als je net uit een Afrikaans of Zuid-Amerikaans land komt dan moet je aan kunnen tonen dan je gevaccineerd bent tegen gele koorts. De Tsunami heeft in dit land geen gezondheidsrisico´s met zich meegebracht. De GGD raadt vaccinaties aan tegen DTP en geelzucht.

De Malediven is een tropisch land, dus drink veel, eet veel zout en zit niet te lang in de zon. Neem een kleine reisapotheek mee, het is moeilijk aan medicijnen te komen. Sommige resorts hebben een dokter in dienst en er zijn artsen in elke eilandhoofdstad. De ziekenhuizen zijn in Male.

Gehandicapten

Mensen in een rolstoel kunnen goed terecht op de eilanden Full Moon Beach Resort en Kurumba. Er zijn geplaveide wegen en rolstoeltoegankelijke kamers. Het reisbureau weet welke accommodatie en welke duikscholen geschikt zijn voor rolstoelen.

Drinkwater

Het kraanwater is niet drinkbaar. Er is overal mineraalwater in flessen te koop.

Geldzaken

Geldzaken

De officiële munteenheid is de rufiua (Rf.), maar alle hoteleilanden berekenen alles in de US$. Verder accepteren ze de gebruikelijke creditcards en reischeques. Contant geld kun je opnemen bij de banken in Male. Zij betalen op vertoon van creditcard en paspoort dollars uit. Neem wat dollars mee voor de aanschaf van souvenirs en fooien.

Fooi

In hotels en restaurants is het gebruikelijk een kleine fooi te geven aan het schoonmaak- en bedieningspersoneel en aan kruiers.

Afdingen

Afdingen is niet gebruikelijk op de Malediven. Je kunt het op de lokale markt voor souvenirs proberen, maar succes is niet gegarandeerd.

Praktische informatie

Accommodatie

Alle hotels zijn luxe en van alle gemakken voorzien. Er zijn hotels en huisjes aan het strand. Ze zijn bijna uitsluitend te boeken bij het reisbureau waar je de totale reis boekt. Ter plekke accommodatie zoeken zal op korte termijn niet lukken en ook van hotel veranderen is bijna onmogelijk, tenzij vooraf geregeld. De complete reis met vluchten en accommodatie begint bij € 900. Als je wel los je eigen vluchten en accommodatie regelt, zul je nog meer kwijt zijn aan maaltijden en drankjes, die erg duur zijn. In de hotels zijn winkeltjes en restaurants aanwezig en vaak ook een sportruimte. De hotels organiseren excursies naar andere eilanden, duikexcursies en andere activiteiten.

Elektriciteit

De netspanning op de Malediven is 220 volt. Tegen een borgsom is in hotels een adapter te krijgen, mocht je eigen stekker niet passen.

Feestdagen

Op de volgende officiële feestdagen zijn winkels en banken gesloten:

1 januari Nieuwjaar
26 juli Onafhankelijkheidsdag, einde van het Britse protectoraar, 1965
3 november Victory Day, gedenkdag voor de doden van de in 1988 verijdelde poging tot staatsgreep
11 november Dag van de stichting van de republiek, 1968

Verder worden de islamitische feesten volgens de islamitische
maankalender gevierd

tussen december en maart Ramadan
afsluiting ramadan Ud ul Fitr-feest
juni/juli Maul Id, geboortedag van Mohammed
10 weken na de ramadan Bodu Id, begin van de bedevaart naar Mekka

Fotografie

Filmmateriaal is thuis goedkoper, dus het is verstandig dit van huis mee te nemen. Het is wel zo netjes vooraf toestemming te vragen als je personen fotografeert. Malediviers zijn niet cameraschuw. Er is tevens onderwaterapparatuur te huren bij een aantal duikbases. Het is ook leuk een eigen onderwaterwegwerpcamera mee te nemen, mocht je die kunnen vinden.

Kinderen

Er is prima te reizen met kinderen. Veel eilanden en resorts zijn op families gericht. Het is echter wel tien uur vliegen, dus zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben tijdens de vlucht.

Kleding

Luchtige kleding is het hele jaar door aan te raden. Het is een islamitisch land, dus nudisme en topless zonnebaden zijn streng verboden. Ga tevens correct gekleed naar de hoofdstad, dus met schouders en benen bedekt. Waterschoenen zijn aan te raden op het strand, in verband met scherp koraal.

Openingstijden

Over het algemeen zijn de winkels en restaurants op de eilanden de hele dag tot laat in de avond open. Ze gaan voor het gebed dicht en vrijdag is de islamitische rustdag, waarop de winkels en restaurants gesloten zijn.

Reistijd

Het hele jaar door is geschikt om de Malediven te bezoeken.Het hoogseizoen valt tussen oktober en april. Van mei tot juli is het zuidwestmoeson. Dan valt de meeste regen en is het vochtiger. Dit betekent af en toe een bui en dan schijnt de zon weer. In januari tot en met maart is het droogste seizoen en de best tijd om te snorkelen en te duiken.

Tijdsverschil

Het is op de Malediven tijdens onze zomertijd drie uur later dan in Nederland en in onze wintertijd vier uur later.

Veiligheid

De Malediven kunnen zichzelf het veiligste land in de wereld noemen. Het criminaliteitscijfer is praktisch nul. Ga natuurlijk wel altijd voorzichtig om met waardevolle spullen en papieren. Laat deze bijvoorbeeld in een kluis in het hotel en laat je camera niet slingeren.

Datum artikel: 4-01-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Malediven Informatie

ATP vakanties