vakantie informatie

Kenia Informatie

Karibu! Oftewel welkom in Kenia. Wie aan Kenia denkt, zal het vrijwel meteen associëren met bont geklede mensen, wilde dieren en parelwitte stranden. Allemaal juist. Maar Kenia is zoveel meer. Kenia staat bekend als een van de meest westerse Afrikaanse landen. Toch heeft het haar Afrikaanse identiteit niet verloren. Er zijn veel verschillende soorten stammen en in veel dorpen lopen de mensen nog in traditionele kledij. Oude rituelen worden er nog in ere gehouden. Dit is erg mooi om te zien, maar het meest indrukwekkend zijn toch wel de Afrikaanse dieren. Kenia is het land bij uitstek voor het maken van een indrukwekkende safari, waarbij je allerlei dieren, waaronder kuddes olifanten, nijlpaarden of leeuwen in hun natuurlijke leefomgeving langs kunt zien komen. Onvergetelijk toch?

kenia

Het land

Geografie

Kenia ligt in Oost-Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Haar buurlanden zijn Tanzania (in het zuiden), Oeganda (ten westen), Soedan en Ethiopië (in het noorden) en Somalië (in het oosten). De Indische Oceaan ligt aan de oostkant. Met een oppervlakte van 582.646 km? is Kenia vijftien keer zo groot als Nederland. Het landschap is afwisselend. De hoogste berg is Mount Kenya (5.200 meter). Deze maakt deel uit van een groot gebergte in de buurt van hoofdstad Nairobi, dat ook Rift Valley omringt. Rift Valley, oftewel de Grote Slenk, is een brede kloof, gevormd door breuken in de aardkost, die van Turkije tot aan Mozambique loopt. De Keniaanse kust bestaat uit brede zandstranden. Voor de kust vind je koraalriffen, waar je goed kunt duiken. In totaal is de Keniaanse kust ongeveer 450 kilometer lang. Grote delen van het land bestaan uit vruchtbaar gebied, moerassen en meren. Langs de westgrens is het land droog en dor.


Klimaat

Omdat Kenia op de evenaar ligt, heeft het een tropisch klimaat met redelijk constante temperaturen van rond de 30 °C. De grote hoogteverschillen zorgen er echter voor dat de temperaturen ‘boven’ en ‘beneden’ erg van elkaar verschillen. In de hoger gelegen delen van het land is het koel en kan het zelfs vriezen, terwijl het in de woestijn bloedheet is. Het lange regenseizoen duurt van maart tot juni. Het korte regenseizoen van oktober tot december. In het korte regenseizoen duren de buien minder lang, maar ze zijn wel heftig.

Natuur

Planten

Helaas kent Kenia een van de ergste vormen van ontbossing ter wereld. Bossen moeten plaatsmaken voor landbouwgrond of worden aangetast door wild. Gelukkig kun je desondanks nog steeds genieten van de prachtige bloemen en planten die Kenia rijk is. Langs de kust vind je palmen, mangrovebossen, fruitbomen en koraalriffen. De oevers van Lake Victoria zijn bedekt met de papyrusplant. Indrukwekkend zijn de Baobab bomen, die meteen opvallen vanwege hun grillige vormen en enorme lengte. De Boabab kan wel 22 meter hoog worden!

Dieren

Overal in het land komen wilde dieren voor die we in Nederland alleen van de dierentuin kennen. De nationale parken en wildreservaten lenen zich bij uitstek voor het spotten van wild.

De grote negen

De olifant, de neushoorn, de leeuw, de buffel, het luipaard, het jachtluipaard, het nijlpaard, de zebra en de giraffe; oftewel de grote negen. In Kenia kun je ze allemaal tegen komen. Ook vind je er verschillende antilopesoorten, apen, hyena’s, jakhalzen en krokodillen.

Vogels

In Kenia leven maar liefst duizend vogelsoorten, waaronder de flamingo, de maraboe, de gier, de ibis, de struisvogel, de kraai en de neushoornvogel. VissenEen veel voorkomende vis is de nijlbaars. Ooit werd deze, soms wel twee meter lange vis, uitgelaten in de meren om de Kenianen van voedsel te voorzien. Helaas nam het verhaal een andere wending. De nijlbaars vrat voornamelijk andere vissen op, waardoor de Keniaanse bevolking deze grote vis liever kwijt dan rijk is. Tegenwoordig vind je de nijlbaars op vele menukaarten, ook in Europa.

Bevolking

Bevolking

In Kenia wonen ongeveer 32 miljoen mensen, verdeeld over meer dan zeventig volkeren waarvan de Bantoe de grootste is. De meeste Kenianen hebben Afrikaanse voorouders, maar enkelen hebben Aziatische, Arabische of Europese voorouders. De Keniaanse bevolking wordt steeds westerser, waardoor tradities dreigen te vervagen. Buiten de steden dragen de mensen echter nog steeds hun traditionele kledij en houden vast aan oude gewoontes. Kenianen zijn gastvrij en vriendelijk zolang je rekening houdt met bepaalde omgangsvormen. Beleefdheid is erg belangrijk. Een gesprek aanknopen zonder eerst te groeten is uit den boze. Dus bij voorkeur geen “Hee, hoe laat is het?” maar “Goedemiddag, hoe gaat het met u? alles goed met de gezondheid van uw familie? Mag ik dan vragen hoe laat het is?” De groet wordt gevolgd door een handdruk met de rechterhand. Gebruik nooit je linkerhand, zelfs niet om iemand iets aan te reiken. Verder stellen de Kenianen het op prijs dat je interesse toont en je eervol gedraagt. Wees niet brutaal en gedraag je niet als een betweter. Kussen in het openbaar is not done.

Religie

De drie belangrijkste godsdiensten in Kenia zijn het christendom, de islam en het hindoeisme. Het christendom heeft de meeste aanhang. De moslimgemeenschap bevind zich voornamelijk langs de kustplaatsen en neemt ongeveer 30% van de totale bevolking in. Het hindoeisme wordt aangehangen door een klein deel van de bevolking, voornamelijk met een Aziatische achtergrond.

Cultuur

Er is niet zoiets als een typisch Keniaanse cultuur. De volkeren waarmee Kenia is opgebouwd hebben elk hun eigen kunst en cultuur. Er is veel beeldende kunst, met name maskers, poppen en beelden waaraan een magische kracht wordt toegekend. Muziek en dans zijn niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Dansen wordt gezien als een uiting van emoties, zowel blij als verdrietig.

Geschiedenis

Geschiedenis

De oorsprong van de mens begint miljoenen jaren geleden in Oost-Afrika. In Rift Valley werden vondsten gedaan die naar de steentijd verwijzen. Vanaf 500 voor Christus komen de eerste Bantoevolkeren in Kenia aan. Zo’n dertienhonderd jaar later volgden de Arabieren. Zij zijn verantwoordelijk voor de stichting van onder andere Mombasa en Malindi en brachten de Islam naar Kenia. De handelsbetrekkingen die de Arabieren voerden met landen als China en Indonesië leidde tot een vermenging van al die volkeren. Zo ontstond de Swahilicultuur. In 1498 verschijnt de Portugees Vasco da Gama in beeld. Dit leidde tot een tweehonderd jaar lange Portugese overheersing. Invloedrijke islam-sultans en Turkse piraten riepen de heilige oorlog uit tegen de Portugezen, die de bevolking tot het christendom wilde bekeren. In 1696 slaagde de imam van Oman erin een eind te maken aan de Portugese overheersing. De slavenhandel begon al in de 9e eeuw. In de 19e eeuw bereikte het, onder Frans bestuur, zijn hoogtepunt. Slaven werkten voornamelijk op de vele koffie- en theeplantages. Het werk was hard en de slavenhandelaars waren meedogenloos. Dagelijks werden er op de markt zo’n driehonderd slaven verkocht. In 1833 werd de slavenhandel door Groot-Brittannië verboden. Pas in 1873 kwam er echt een eind aan. Een van de belangrijkste tegenstanders van de slavenhandel was de Schot Davis Livingstone. Hij bezocht Afrika als missionaris, arts en ontdekkingsreiziger en was geschokt door de slavernij. In 1886 wordt Kenia Brits grondgebied. Protesten tegen de blanke overheersing leidden tot de oprichting van de Kykuya Central Association (KCA), die meer vrijheden voor Afrikanen eiste. Jaren van verzet volgden. Onlosmakelijk verbonden met de KCA was Jomo Kenyatta, die later president van Kenya werd. Vele partijen volgden, maar door de onenigheid tussen de verschillende Afrikaanse volkeren was het moeilijk om stabiliteit teweeg te brengen. In 1964 werd de republiek Kenia uitgeroepen. Kenia is nu een onafhankelijke staat.

Politiek en Economie

Politiek

Kenia is een republiek met aan het hoofd een president. De vice-president en het kabinet worden benoemd door de president. De president wordt direct gekozen voor een periode van vijf jaar. Van 1978 tot december 2002 was Daniel Arap Moi president van het land. Bij de verkiezingen van 2002 was hij niet meer herkiesbaar en nam oppositieleider Mwai Kibaki het stokje over.

Economie

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar Kenia hoort tot de twintig armste landen ter wereld. Dit ondanks een grote economische groei. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, maar ook de landbouw neemt een groot deel van de inkomsten op zich. Belangrijke exportproducten zijn koffie, thee, kokos, ananas, rozen en cashewnoten.

Eten en Drinken

Eten

Zie je liever geen krokodil op je bord? Geen nood. In Kenia kun je zowel Keniaans als westers eten. Vooral hotels serveren voornamelijk doorsnee westerse maaltijden. Van de uitheemse keuken is de Indiase keuken, met haar vele currygerechten, het populairst. Vegetariërs zullen moeite hebben een geschikt gerecht te vinden omdat bijna overal vlees in verwerkt is.

Typisch Keniaanse gerechten:

Nyama choma

gegrild kippen- of geitenvlees, meestal erg taai
Mandazi

een soort donut
Ugali

maispap met vlees en groenten
Irio

stoofpot met als basis erwten en pompoenen
Sukumi wiki

koolgerecht

Drinken

Hoewel Kenia een grote hoeveelheid koffie en thee exporteert, vallen beiden in het land zelf nogal tegen. Men drinkt het met enorm veel suiker en melk. Als je hier niet van houdt, vraag dan duidelijk om een kop koffie of thee zonder melk of suiker. Cappuccino is wel goed te drinken. Frisdranken en sterke drank zijn volop verkrijgbaar. Het kan zijn dat je geen alcoholische dranken kunt kopen in moslimgebieden. Het lokale bier is goed te drinken.

Vervoer

Naar Kenia

Veel vliegmaatschappijen vliegen rechtstreeks of via een overstap naar Kenia. KLM en Kenya Airways vliegen dagelijks van Amsterdam naar Nairobi. De vlucht duurt ongeveer tien uur.

In Kenia

Auto
Je kunt in alle toeristische gebieden een auto huren. Of je ook zelf wilt rijden is de vraag. Het is ook mogelijk een auto met chauffeur te huren. Dit is geen overbodige luxe, aangezien de wegen vaak moeilijk begaanbaar zijn. Voor sommige routes geldt dat je, wegens de onveiligheid, alleen onder politiebegeleiding mag rijden. Vraag dit altijd na of kijk op www.minbuza.nl voor de laatste reisadviezen.

Bus
Moet je een lange afstand afleggen? Dan reis je in een luxe touringcar. Let op: luxe is een ruim begrip. Het is raadzaam om ruim op tijd een kaartje te kopen. Tussen Nairobi en Mombasa rijden duurdere en luxere expresbussen. Ook hier dien je je plaats van tevoren te reserveren. Kortere afstanden worden gereden met gammele en verouderde bussen.

Taxi
Spreek altijd van tevoren een prijs af. Buiten het centrum van de stad zijn taxiritten erg prijzig.

Trein

De hoofdspoorlijn loopt van Mombasa, via Nairobi, naar Kisumu. Reis bij voorkeur eerste of tweede klas en reserveer op tijd. Vanuit Nairobi kun je naar andere plaatsen reizen.

Vliegtuig
De meeste belangrijke plaatsen in Kenia zijn met het vliegtuig bereikbaar. Centraal vertrekpunt is vliegveld Wilson Airport in Nairobi.

Bezienswaardig

Bezienswaardigheden

Of je nou op safari gaat, koraalriffen bewonderd of een wandeling door de natuur maakt; het is allemaal de moeite waard. We maken een selectie van belangrijke bezienswaardigheden.

Nairobi
Eigenlijk is Nairobi niet echt een bezienswaardigheid. We noemen het toch omdat veel toeristen de stad aandoen. Nairobi is een goede uitvalsbasis voor het regelen van geldzaken, excursies of een Visum. Je moet er niet naartoe gaan voor een cultureel uitstapje. De stad was in 1900 nog een moeras en is in honderd jaar tijd uit de grond gestampt. Nairobi heeft vele sloppenwijken, waar de criminaliteit hoog is. Wil je er toch wat tijd doorbrengen? Bezoek dan het Nationaal Museum, Snake Park (met echte slangen, krokodillen en schildpadden), de Jamia Moskee of de Jain tempel. Om de stad te bezichtigen heb je ongeveer twee dagen nodig.

Nationale parken
In de nationale parken ga je ‘op safari’. Vanuit een auto of bus bewonder je het dierenleven en eventueel breng je de nacht door in een luxe lodge of tent. Terwijl je je ogen sluit, hoor je op de achtergrond de apen roepen en de leeuwen brullen. Een aantal van de meest bezochte parken is: Amboseli, Abardare, Mount Kenya, Masai Mara en Lake Nakaru. Masai Mara en Amboseli staan bekend als de mooiste parken.

Rift Valley
Toeristen bezoeken Rift Valley om te genieten van de natuur. Woestijnen, bergen, meren en heuvels maken Rift Valley tot een prachtplek. Rift Valley loopt van het noorden bij Lake Turkana tot aan het zuiden en gaat daar Tanzania in. Lake Turkana heeft als bijnaam ‘zee van jade’ en verwijst naar de kleur van het water. Meer naar beneden vind je Nakuru, een van de belangrijkste vogelgebieden van Kenia. Vanuit hier kun je een bezoek brengen aan het door flamingo’s bewoonde Lake Nakuru. In het zuiden van Rift Valley, vlakbij de grens van Tanzania, vind je de bekende parken Amboseli en Masai Mara. Je staat er opeens oog in oog met de Maasai, een origineel Afrikaans volk. Ook leven er tal van dieren, zoals leeuwen, olifanten en verschillende vogelsoorten.

Mount Kenya
Veel toeristen komen naar Mount Kenya om de berg te beklimmen en het nabijgelegen park te bezoeken.

Stranden en Actief

Stranden

De kustlijn van Kenia is ongeveer 450 kilometer lang en bestaat uit schitterende witte palmstranden met koraalriffen. Mombasa is de grootste kustplaats. Hier vind je stranden die absoluut de moeite waard zijn. Tiwi Beach is een echte aanrader. De tweede grote badplaats van Kenia is Malindi. Malindi Marine Park is een van de mooiste onderwaterparken en heeft prachtige koraalriffen en tal van duikmogelijkheden.

Actief

Safari
Je kunt een georganiseerde safari maken en met een gids in een jeep of bus door het park rijden. Ook kun je met je eigen auto rondrijden. Het is ten strengste verboden om je voertuig te verlaten. De reden mag duidelijk zijn.

Snorkelen
De onderwaterparken aan de kust lenen zich bij uitstek voor snorkelen of duiken. De onderwaterwereld van Kenia is zeer indrukwekkend met kleurige vissen en koralen.

Wandelen
Een populaire wandelplaats is Mount Kenya. De berg is goed begaanbaar voor de geoefende bergwandelaar, maar je kunt hem beter onder begeleiding van een gids beklimmen. Mount Kenya is 5200 meter hoog.

Zwemmen
Je kunt zwemmen in het zwembad of in de zee. Het water is schoon en het is veilig zolang je de stromingen in de gaten houdt en niet te diep in zee gaat in verband met haaien. Zwemmen in stilstaand water, zoals meren, wordt afgeraden vanwege de kans op bilharzia besmetting.

Communicatie

Communicatie

Telefoneren is mogelijk, maar erg prijzig. Beter is om met je mobieltje te bellen. Vraag bij je provider na of dit mogelijk is vanuit Kenia. Internetten kan in de grote steden en toeristencentra. Nederlandse kranten zijn vrijwel niet verkrijgbaar.

Taal

Officieel wordt er in Kenia Engels gesproken. In praktijk spreken de meeste Kenianen Swahili. Dit is een mengelmoes van de oorspronkelijke Bantoetalen en Arabische invloeden. Overal in Kenia kun je je in het Engels verstaanbaar maken.

Douane

Reisdocumenten

Zonder geldig paspoort kom je Kenia niet in. Ook moet je paspoort bij het verlaten van het land nog minstens zes maanden geldig zijn. Verder dien je in het bezit te zijn van een visum. Je kunt een visum halen bij de Keniase ambassade in Den Haag.

In- en uitvoer

Wat mag je in- en uit voeren? In elk geval geen drugs, pornografie, producten van beschermde diersoorten en vuurwapens. Wel mag een liter wijn of sterke drank, 200 sigaretten, 250 gram tabak en 250 milliliter parfum. In- en uitvoer van buitenlandse valuta boven de $50.000 is niet toegestaan.

Gezondheid

Gezondheid

Kenia is een tropisch land en kent dus ook tropische ziektes. We noemen de meest voorkomende.

Ingewandsstoornis
Veel voorkomend is diarree. Je kunt het al krijgen van ander eten, drinkwater of de hoge temperatuur. Gebruik een diarreeremmend middel (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts.

Insectenbeten
Neem altijd een goed insectenwerend middel met DEET mee. In Kenia zitten namelijk veel muggen en steekvliegen. Draag wijdzittende kleding die je armen en benen bedekt.

Malaria
Malaria is de meest voorkomende tropenziekte. Enkele vormen kunnen zelfs dodelijk zijn. Wees daarom goed voorbereid. Neem malariapillen in en bescherm je tegen muggenbeten.

Knokkelkoorts
Dit virus wordt overgebracht door besmette muggen. Knokkelkoorts is te herkennen aan hoge koorts, zware hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en soms huiduitslag. De ziekte is goed te behandelen mits je er op tijd bij bent.

Bilharzia
Bilharzia, een maag/darmaandoening, wordt veroorzaakt door wormen die in stilstaand water leven. Begeef je daarom nooit in stilstaand water. Bilharzia uit zich na het zwemmen of pootje baden in jeukende bultjes. Na een paar weken word je echt goed ziek met verschijnselen als pijn bij het plassen, hoesten, kortademigheid, koorts en buikpijn. Een hoop narigheid kun je voorkomen door de juiste inentingen te halen. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP, hepatitis-A en buiktyfus worden aanbevolen. Informeer altijd bij de GGD voor de laatste informatie. Mocht je toch ziek worden, laat je dan behandelen in een ziekenhuis in een van de grote steden (Nairobi, Mombasa en Malindi). Buiten de steden kan behandeling een probleem worden.

Gehandicapten

Maar weinig accommodaties zijn ingesteld op rolstoelgebruikers. Men zal er echter alles aan doen om de minder-validen zo goed mogelijk te helpen. Ga je als minder-valide op safari, meld dit dan van tevoren. Vaak is extra begeleiding nodig.

Drinkwater

Om ziektes en diarree te voorkomen kun je beter geen kraanwater drinken. Haal liever flessen mineraalwater. Als je ergens water bestelt, let er dan op dat de fles onaangebroken is.

Geldzaken

Geldzaken

In Kenia betaal je met de shilling. Deze kun je niet in Nederland halen, dus wissel je euro’s op het vliegveld van Kenia in voor shilling. In de toeristische plaatsen worden de prijzen vaak in Amerikaanse dollars aangegeven. Het is dan mogelijk om met dollars (en vaak ook met de euro) te betalen. Ook travellercheques en creditcards (Visa en Mastercard) worden meestal geaccepteerd.

Fooi

De lonen in Kenia zijn laag. Het is daarom wel zo aardig om een fooi te geven. Meestal is 10% gebruikelijk.

Afdingen

In Kenia hoort afdingen er bij. Onderhandel altijd over de prijs. In supermarkten is afdingen niet gebruikelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

Kenia heeft volop keus in accommodaties. Wil je kamperen of toch liever een luxe hotel? Het is allemaal mogelijk en nog voor een redelijke prijs ook.

Camping
Veel wildparken hebben kampeermogelijkheden. Deze zijn meestal vrij basic. Ook in de buurt van Nairobi en de kustplaatsen vind je campings. Wildkamperen is niet veilig en wordt dan ook sterk afgeraden.

Hostel
In Nairobi vind je een hostel, aangesloten bij een internationale vereniging.

Hotel
Hotels zijn er in verschillende prijsklassen. Hoe meer je betaalt, hoe luxer je verblijf. De prijzen zijn seizoensafhankelijk. Van april tot juli betaal je minder.

Lodge
In de wildparken vind je geweldige lodges (huisjes). Veel lodges hebben een zwembad en een drinkwaterplaats. Bij zo’n drinkwaterplaats kun je de wilde dieren van heel dichtbij bewonderen.

Elektriciteit

Het elektriciteitsnetwerk van Kenia is 220 -240 Volt. In de meeste gevallen heb je een afwijkende stekker nodig. Een wereldstekker voldoet.

Feestdagen

1 januari

Nieuwjaarsdag
maart

Goede Vrijdag en Pasen
1 mei

Dag van de Arbeid
1 juni

Madaraka Dag
10 oktober

Moi Dag
20 oktober

Kenyatta Dag
12 december

Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december

Kerstmis

Fotografie

Het is begrijpelijk dat je het leuk vindt om de Keniaanse bevolking vast te leggen op film. Vraag echter wel om toestemming. Vaak zal je moeten betalen voor een kiekje. Verder is het verboden om openbare gebouwen, militaire objecten of politiefunctionarissen te fotograferen. Neem bij voorkeur een fotorolletje van thuis mee. De kwaliteit van de films in Kenia laat vaak te wensen over.

Kleding

Draag liever geen nietsverhullende zomerkleding, maar draag iets dat je knieën en schouders bedekt. Dit wordt door de bevolking zeer gewaardeerd, vooral in moslimsteden. Ook is het verstandig om lange ruimvallende kleding te dragen om je te beschermen tegen muggen en andere insecten. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Openingstijden

De onderstaande openingstijden zijn richtlijnen. Raadpleeg voor de zekerheid de openingstijden ter plaatse. Banken: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.Winkels: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Tussen de middag vaak gesloten.

Reisadvies

Kijk voor het meest actuele reisadvies op www.minbuza.nl, de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reistijd

Wil je je vakantie niet in de regen doorbrengen? Reis dan in het droge seizoen. Van juni tot oktober is het koel en droog en van november tot februari is het heet en droog. In januari en februari is de luchtvochtigheid aan de kust enorm hoog, waardoor het niet erg aangenaam is.

Tijdsverschil

Gedurende de zomertijd is het in Kenia een uur later dan in Nederland. Gedurende de wintertijd is dit twee uur.

Veiligheid

Vanwege de armoede in Kenia is de onveiligheid in delen van het land toegenomen. Dit betekent dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen. Loop niet te koop met sieraden of dure camera’s en loop niet in de avonduren op straat. Ook kun je beter niet op afgelegen plaatsen komen. De kans om overvallen te worden is groot. In sommige streken van Kenia wordt aangeraden om met politiebegeleiding te reizen. Op www.minbuza .nl vind je de laatste informatie over veiligheid in Kenia.

Datum artikel: 24-04-2009 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Kenia Informatie

  1. laurian
    24-03-2010 18:28
    1

    hoi het is goed en ik heb morgen mijn spreekbeurt over kenia en ik heb al allemaal plaatjes mijn ouders zijn er ook geweest dus ik heb spullen

Een reactie toevoegen over Kenia Informatie

ATP vakanties