vakantie informatie

Jordanië Informatie

Wie Jordanië zegt, ziet in gedachten de rode stad Petra opdoemen. Tweeduizend jaar geleden werd deze stad bevolkt door de Nabateeërs, nu is Petra een inspiratiebron voor de reiziger op zoek naar cultuurschatten. Maar Jordanië is meer dan de rotspartijen van Petra. Het is ook het land van Koningin Noor, de Dode Zee en kruisvaarderskastelen. Het land herbergt diverse bezienswaardigheden die nauw verbonden zijn met de bijbel. In het spoor van dit heilige geschrift mogen Madaba en de berg Nebo dan ook niet ontbreken op je rondreis. Sluit je reis door dit gastvrije en veilige land in het Midden-Oosten af op het strand van Aqaba. Vergeet daarbij Aqaba’s adembenemende onderwaterwereld niet. Daarmee is Jordanië een land waar cultuur en ontspanning hand in hand samen gaan.

jordanie petra

Het land

Geografie

Jordanië is een koninkrijk in het Midden-Oosten, ten oosten van de rivier de Jordaan. In het westen grenst Jordanië aan Israël en de Westelijke Jordaanoever, Syrië ligt noordelijk en Irak en Saudi Arabië flankeren het land in het oosten. Jordanië kent in het zuiden van het land een kleine kuststrook met een lengte van circa 30 kilometer. De officiële naam van Jordanië luidt het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië. Het land is tweemaal zo groot als Nederland en heeft 5,8 miljoen inwoners. Van noord naar zuid is de afstand 380 kilometer en van oost naar west op het breedste punt zo´n 400 kilometer.


Klimaat

Jordanië kent een uiteenlopend woestijnklimaat. Het land is te verdelen in drie landschappen: de Jordaanvallei, het heuvelland in het westen en tenslotte het Oost-Jordaanse woestijnplateau. De winters (van november tot april) zijn koud en nat. Zo zijn de berggebieden ten westen en oosten van de Jordaan koud en kennen ze vorst en sneeuw. De zomers (mei tot november) zijn daarentegen droog en heet, vooral op het plateau en in de Jordaanvallei. Vanwege de vochtige lucht en de hoge temperaturen is het ´s zomers in Jordanië maar moeilijk uit te houden.

Natuur

Planten
De variëteit in het Jordaanse landschap is even groot als de variëteit in vegetatie. Naast de nationale bloem van Jordanië, de dieppaarse iris, kent het land veel meer natuurpracht. De lente, van februari tot mei, is bij voldoende regenval het hoogseizoen voor planten en bloemen. Er groeien dan meer dan 2000 soorten planten en bloemen. De plantengroei bestaat vooral uit steppevegetatie. In de woestijn bloeien vlak na de regenval doornstruiken, grassen en veel eenjarige planten. Gaat de zon weer schijnen, dan verdort deze vegetatie snel. In het hoogland van Jordanië is zo´n 65.000 hectare bos. Hier groeien pijnbomen, cipressen, acacia´s, vlinderbomen, ingevoerde eucalyptusbomen en eiken.

Dieren
De schaarse dierenwereld heeft aan de kust een mediterraan karakter en in het binnenland een woestijnkarakter. Het land kent circa 70 soorten zoogdieren, 73 reptielsoorten, 150 vogelsoorten, 4 amfibiesoorten, 20 zoetwatervissen en maar liefst duizend vissoorten die leven in de Golf van Aqaba. Hiervan zijn een aantal soorten bijzonder, zoals de vlindervis, clownvis, ballonvis en zeepaardjes.

Bevolking

Bevolking

De Jordanese bevolking bestaat voor 95% uit Arabieren. Hiervan is meer dan de helft van Palestijnse afkomst. Zij zijn in de oorlogen van 1948 en 1967 massaal gevlucht naar Jordanië, waar zij automatisch het staatsburgerschap krijgen. Het overgrote deel van hen is goed geintegreerd in het dagelijkse leven in Jordanië. Je herkent de Palestijnse Arabieren aan hun rode hoofddoek, in tegenstelling tot de zwarte variant die de overige Arabische mannen dragen. Tevens kent Jordanië enkele honderdduizenden Bedoeienen. Maar een enkeling van hen gaat nog volledig nomadisch door het leven. Het stimuleringsbeleid van de regering heeft daar zeker toe bijgedragen. Vanaf de jaren vijftig in de vorige eeuw zijn er volledige nederzetting van stenen huizen, scholen en gezondheidscentra voor hen opgezet. De traditie van het trekken houden ze echter tot op de dag van vandaag in ere, zij het niet zo massaal meer. Vooral in het zuiden van het land zie je hun zwart/grijze tenten van geitenhaar staan. Ze slaan hun kamp voor een paar maanden op, vergezeld door hun kuddes van schapen, geiten en dromedarissen. Zodra het voedsel voor de kuddes opraakt, verkassen ze. Hun tenten zijn onderverdeeld in een mannen- en een
vrouwengedeelte. In het mannengedeelte worden de gasten onthaald. De werkverdeling tussen mannen en vrouwen is duidelijk afgebakend. Zo zorgen de mannen voor de voedselvoorraden en de veiligheid. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het huishoudelijke werk, zoals water halen, het bakken van brood en het maken van kleding. De kinderen worden er vaak op uit gestuurd met de kuddes in de woestijn. De Jordaniër is goed opgeleid. 97% Van de kinderen gaat naar de basisschool en het land kent zes staatsuniversiteiten. De Palestijnen in Jordanië zijn goed opgeleid en bekleden hoge posten in de regering, het bedrijfsleven en de wetenschap.

Religie

Het mag niet verbazen dat de staatsgodsdienst in dit land in het Midden-Oosten de islam is. Van de islamieten is ruim 90% soenniet en 3% sjiiet. Daarnaast kent het land een kleine christelijke minderheid.

Cultuur

Ahlan Wa Sahlan – welkom in het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië. Deze gastvrijheid merk je al bij aankomst op Queen Alia International Airport in Amman, waar deze tekst je verwelkomd. Cultuur en ontspanning gaan samen in dit Arabische land dat toeristen trekt in het spoor van de bijbel. Zij willen deze spirituele bezienswaardigheden met eigen ogen aanschouwen. Jordanië is ook het land van zijn vroegere Koning Hoessein en zijn bekende vierde vrouw, Koningin Noor. Hoessein overleefde meerdere conflicten en oorlogen met menig Amerikaanse president, westers en oosters regeringsleider en Arabisch potentaat.

Geschiedenis

Geschiedenis

Het grondgebied van Jordanië was in vroegere tijden een belangrijk kruispunt van handelswegen. De eerste tekenen van menselijk leven in dit gebied dateren van circa 10.000 jaar geleden, het stenen tijdperk. Tijdens het bronzen tijdperk (1950 tot 1200 voor Christus) werd de bevolking weer nomadisch en nam de invloed van Egypte toe. In 330 voor Christus nam Alexander de Grote Jordanië in. Hierop volgende een periode van enorme bloei en nieuwe steden werden gesticht. In het zuiden ontstond in die tijd het rijk van de Nabateeërs met als hoofdstad Petra. In het jaar 64 na Christus werd Jordanië door de Romeinen ingenomen. Zo ontstond een machtige handelsfederatie, genaamd Decapolis. Na de Romeinen veroverderden de Byzantijnen in het jaar 324 Jordanië. Ook dat leverde een florissante periode op het gebied van cultuur en economie op. Dat bleef doorgaan toen het moslimleger uit Arabië zijn slag sloeg in het jaar 636. In 1516 werd het gebied ingenomen door de Ottomaanse Turken. Tot de 19de eeuw bleef Jordanië een uithoek van het Ottomaanse rijk. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Jordanië in grote lijnen zijn huidige vorm.

Politiek en Economie

Politiek

Jordanië is een constitutionele monarchie. De kleinzoon van de stichter, Koning Hoessein die reeds op 18-jarige leeftijd in 1953 de troon besteeg, heeft het land meer dan 40 jaar geregeerd. Inmiddels heeft hij het stokje overgedragen aan zijn zoon, Koning Abdullah. De grondwet kent de koning een uitgebreide macht toe. Het parlement bestaat uit twee kamers; het huis van afgevaardigden telt 80 leden en de senaat 40 door de koning benoemde senatoren.

Economie

De economie van Jordanië heeft tijdens de Golfoorlog flink geleden. Koning Hoessein weigerde zich bij de geallieerden aan te sluiten. Het gevolg was dat de geldkraan door de Golfstaten dichtgedraaid werd. Het land kwam hierdoor vrijwel volledig geisoleerd te staan. Nadat de koning afstand deed van het bijstaan van Irak kwam er hulp van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Sindsdien is de situatie voor Jordanië verbeterd. De bevolking stelt de band met de Verenigde Staten en het Westen zeer op prijs. Deze stabiele relatie draagt bij aan de standvastigheid van de regio.

Eten en Drinken

Eten

Een kennismaking met de Jordaanse keuken is onvermijdelijk een ontmoeting met de Arabische eetgewoonten. Om het land en zijn culturele tradities echt te leren kennen is het eten van een gerecht uit deze keuken dan ook een must voor de bezoeker. Enkele gerechten:


Tabuleh
Salade van peterselie, tomaten, uien en grof gemalen tarwekorrels

Hummus
Kekererwten met citroensap, knoflook en sesamolie
Ful Gesmoorde grote bonen

Mansaf
Het Jordanese nationale gerecht bij uitstek, lamsvlees met yoghurt en rijst
Musakhan In olijfolie met specerijen, uien en pijnboompitten gebraden kip. Wordt met brood geserveerd.

Verder kent het land diverse Arabische zoetigheden, zoals konafa, harise en baslava.

Drinken

De duurdere restaurants schenken alcoholische dranken. De lokale Arabische drank die zeker het proberen waard is tijdens een verblijf in Jordanië, is Arak. Dit is een anijsdrankje verdund met water en met een zeer hoog alcoholpercentage. De inwoners van Jordanië drinken aan het einde van een maaltijd vaak een sterke zoete koffie, Qahwa mushata. Deze koffie wordt aan gasten gepresenteerd als ´Turkish coffee´. Wil je liever een kop koffie die de smaak moet evenaren zoals wij die gewend zijn, bestel dan een ´American coffee´.

Vervoer

Naar Jordanië

Vliegtuig
Jordanië ligt op ongeveer vijf uur vliegen van Amsterdam. Dit is de snelste manier om het land binnen te komen. Alle Europese luchtvaartmaatschappijen onderhouden rechtstreekse verbindingen met de luchthaven Queen Alia, vernoemd naar de derde vrouw van Koning Hoessein. Deze ligt op ongeveer 30 kilometer van de hoofdstad Amman.

Bus
Hoewel de trip veel tijd in beslag neemt, is het voor de ware avonturier ook mogelijk om Jordanië per bus te bereiken. Een aantal Europese steden heeft busverbindingen met het Turkse Istanbul. De reistijd bedraagt zo´n 60 uur. Vanuit Istanbul zijn er aansluitende busverbindingen naar Damascus in Syrië (48 uur) en verder naar Amman (4 uur).

Auto
Het is ook mogelijk om de 4000 kilometer lange weg tussen Europa en Amman per auto af te leggen. De conditie van de weg is goed; ongeveer de helft van het traject verloopt langs een vierbaansweg.

Boot
Aqaba aan de Rode Zee is de aanleghaven voor alle passagiers- en vrachtschepen. De reistijd via de Middellandse Zee en het Suezkanaal bedraagt ongeveer een week.

Vervoer in Jordanië

Jordanië is een klein land met een infrastructuur die niet erg afwijkt van die van de Europese landen rondom de Middellandse Zee. Wegwijzers zijn zowel in het Engels als in het Arabisch opgesteld. In de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 40 km/uur, op de gewone wegen buiten de bebouwde kom 80 km/uur en op de snelwegen zijn snelheden van 100 km/uur toegestaan. Voer je je eigen auto Jordanië in voor een periode van maximaal drie maanden, dan heb je een ‘Carnet de Passage’ nodig.

Bus
Reizen per openbare bus is beslist de goedkoopste manier om in Jordanië van a naar b te gaan. De blauw/witte bussen van JETT bieden veruit de beste kwaliteit. Er zijn er dagelijks meerdere busverbindingen tussen Amman en Aqaba en Amman en Petra. Daarnaast is er enkele malen per week een verbinding met buitenlandse steden als Damascus en Cairo.

Huurauto
Huurauto´s zijn relatief duur. De meeste verhuurders hebben hun hoofdkantoor in Amman. Voor de dagprijs die een buitenlander betaalt, geldt over het algemeen dat
daarbij een onbeperkt aantal kilometers afgelegd mag worden. Informeer hiernaar.

Taxi
In de grote steden zijn voldoende taxi´s voorhanden. Ze zijn herkenbaar aan hun opvallende gele kleur. Afdingen is niet nodig; alle taxi´s zijn voorzien van een meter. Taxi´s zijn relatief goedkoop. Een uurtje de stad verkennen per taxi is dan ook aan te bevelen.

Jeep
Het is in Wadi Rum populair om de woestijn per jeep te verkennen. Deze zijn in deze omgeving dan ook veelvuldig te huur.

Kameel
In Petra en Wadi Rum zijn kamelen te huur voor een rondrit, of om simpel een lange tocht naar de bezienswaardigheden gemakkelijker en in stijl af te leggen. Zo’n trip levert ook leuke kiekjes op.

Paard/ezel
In Petra kun je de paar honderd meter die overbrugd moeten worden tussen de entree en de ingang van de kloof per paard afleggen. Ben je eenmaal langs de Schatkamer, dan kun je ervoor kiezen om de rotsen naar Ed Deir -ofwel het Klooster- niet zelf te beklimmen maar een ezel dit klimwerk te laten doen. Hoewel het gevaarlijk lijkt, gaat het meestal verrassend goed.

Vliegtuig
Het land kent een binnenlandse vlucht tussen Amman en Aqaba. Dit is een vlucht van een uur en er zijn meerdere verbindingen per dag.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Jordanië kent vele plaatsen die het bezoeken meer dan waard zijn. We noemen de bekendste toeristenplaatsen:

Amman
Hoofdstad van Jordanië met anderhalf miljoen inwoners. Een van de belangrijkste metropolen in het Midden-Oosten.

Jerash
Ooit een van de mooiste steden uit het Romeinse rijk, nu de best bewaarde ruinestad in Jordanië.

Petra
De ´rode stad´ met de bekende Schatkamer is voor menig toerist het hoogtepunt van een reis naar Jordanië.

Kerak
Dit kruisvaarderskasteel is door christelijke ridders tussen 1100 en 1200 gebouwd. De vesting is goed bewaard gebleven en is beslist een bezoekje waard.

Dode Zee
Zwemmen in de Dode Zee is niet alleen voorbehouden aan een trip naar Israël; ook Jordanië doet mee aan deze vorm van gezondheidstoerisme.

Madaba
Bekend om de vloer van mozaiek die het Heilige Land afbeeldt.

Wadi Rum
Breng een bezoekje aan de woestijn, bij voorkeur per jeep of kameel.

Aqaba
Badplaats in het zuiden gelegen aan de Rode Zee, waar ontspanning en het actief bewonderen van de levendige onderwaterwereld hand in hand gaan.

Bezienswaardigheden

Jerash
Deze oude stad, ook wel Gerasa geheten, is gesticht onder het bewind van Alexander de Grote. Vervolgens hebben de Nabateeërs de stad uitgebreid ter bescherming van hun karavaanroutes naar Damascus. Tenslotte hebben de Romeinen de stad verder ontwikkeld tot een cultureel centrum. De bisschoppen van het Byzantijnse Rijk hebben een aantal prachtige kerken gebouwd. Niet te missen hoogtepunten voor de reiziger anno 2006 zijn de Artemistempel, de straat Cardo Maximus, de kerken, het hippodrome en de tempel van Zeus.

Petra
Deze oude ruinestad van de Nabateeërs trekt dagelijks duizenden toeristen. Allen laven zich aan de pracht van met name de Schatkamer en het Klooster. Lopend door de kilometerlange ‘siq’ (kloof), kom je bij de Al-Khazneh, oftewel de Schatkamer aan. Deze graftombe is 43 meter hoog en 28 meter breed en is een imposant bouwwerk. Uitgehouwen in zandsteen konden ze in destijds meer dan je zou verwachten. Vervolgens word je als vanzelf geleid naar het gebied achter de Schatkamer met onder andere amfitheaters, koningsgraven en het centrum van Petra. Een klim van ongeveer een uur leidt tot de tempel van Ed Deir, ofwel het Klooster, een ander meesterwerk van de Nabateeër bouwmeesters.

Aqaba
Stad in het zuiden van het land die de laatste dertig jaar qua inwonersaantal vertienvoudigd is. Gelukkig is de nummer een attractie van Aqaba, de prachtige onderwaterwereld met bonte koraalbanken en tropische vissen, nog zeer intact. Door sommigen geliefd en door anderen verguisd, neemt het All Inclusive-concept ook hier vaste vormen aan.

Stranden en Actief

Stranden

Zwemmen, snorkelen, duiken of zonnebaden. In Jordanië moet je hiervoor in Aqaba zijn. Daarnaast kun je ook een krantje gaan lezen al drijvend in de Dode Zee, iets noordelijker gelegen dan Aqaba. De waterpret in Jordanië blijft tot deze twee plaatsen beperkt.

Actief

Het Mekka voor de strandtoerist biedt ook voor de liefhebber van actieve sporten genoeg vertier. Waterskiën, windsurfen, duiken of snorkelen, het is mogelijk in Aqaba. Laat je tijdens je bezoek aan Jordanië Aqaba en de Dode Zee links liggen en wil je toch aan je trekken komen op sportief gebied? Bezoek dan het grootste sport- en vrijetijdscentrum van het land in Amman. Dit is het Al-Hussein Sports City met talrijke sportterreinen en zwembaden. Sportfanaten kunnen daarnaast gedurende de maanden maart tot mei en van september tot oktober boven Wadi Rum ballonvaren.

Communicatie

Communicatie

Je kunt vanuit Jordanië brieven en kaarten naar het thuisfront sturen. Deze doen er zeker een week over om hun bestemming te bereiken. Postzegels zijn verkrijgbaar bij postkantoren, souvenirwinkels en bij de receptie van de grotere hotels. Ook in Jordanië is het internet aan een opmars bezig. Vooral in de grotere steden schieten internetcafes als paddestoelen uit de grond. Wil je een internationaal telefoongesprek voeren? Ga dan naar telefoonkantoren of de grotere hotels. Om vanuit Jordanië naar Nederland te bellen moet je 0031 draaien, naar België 0032. Het internationale landennummer van Jordanië is 00962. Bellen is zeker niet goedkoop. Het is aanzienlijk goedkoper om het thuisfront via sms op de hoogte te houden van je avonturen. Neem je mobiele telefoon dan ook mee. Vergeet niet voor vertrek te informeren bij je provider wat de kosten zijn het gebruik van je mobiel in het buitenland.

Taal

Het Arabisch is de officiële taal van Jordanië, daarnaast wordt er ook Engels gesproken.

Douane

Reisdocumenten

Om Jordanië binnen te komen heb je een geldig visum nodig. Dit kun je regelen bij aankomst op de luchthaven in Amman. Het is ook mogelijk om voor je vertrek een visum bij de ambassade van Jordanië in Den Haag aan te vragen.

Je kunt persoonlijk bij de ambassade in Den Haag (zie adressen) een visum aanvragen, of dit verzoek schriftelijk per post doen. Benodigdheden: een paspoort dat na terugkomst in Nederland minimaal 6 maanden geldig is, een pasfoto en een invulformulier dat te downloaden is op de site www.jordanembassy.nl.
Prijzen: single entry € 16,50 of multiple entry € 31,50. Werktijden van de ambassade: 09.30 tot 11.30 uur voor het indienen van een visumverzoek, 15.00 tot 15.30 uur voor het ophalen van het visum. Tip: bel vooraf, ze willen nog wel eens gesloten zijn op tijden waarop ze open behoren te zijn!

Het is handig om een kopie van je paspoort te maken in geval je deze mocht verliezen. Maak van de pagina waar je foto en je naam op staat, en de pagina waarop je visum staat een kopie. Stop deze op een andere plaats dan waar je je paspoort bewaart in je bagage.

Gezondheid

Gezondheid

Met de nodige zorg voor hygiëne en huidverzorging zul je, afgezien van onschuldige darmklachten, meestal geen gezondheidsproblemen ervaren op een trip naar Jordanië. Diarree is naast verbranding het meest voorkomende gezondheidsprobleem. Meestal wordt dit veroorzaakt door de verandering in voedingspatroon, de hitte of onschuldige bacteriën. Let bij diarree op dat je voldoende vocht binnen krijgt. Zorg bij hitte dat je voldoende drinkt en dat je huid beschermd is met een goede zonnebrandcrème. Die kun je het beste in Nederland kopen. In ons land is het assortiment aanmerkelijk groter en de prijzen zijn lager.

De vaccinaties die de GGD adviseert voor reizen naar Jordanië: DTP, Hepatitis A en eventueel buiktyfus.

Mocht je tijdens je verblijf in Jordanië een beroep doen op artsen, apotheken en/of medicijnen, dan ben je in de regel aan een betrouwbaar adres. Vraag bij een arts of de
eventueel voorgeschreven medicijnen echt noodzakelijk zijn. Ze hebben enigszins de neiging hierin te overdrijven. Je kunt overigens vrijwel alle medicijnen
zonder recept krijgen. Let daarbij wel op de verpakkings- en houdbaarheidsdatum.

Een goede reisapotheek voor een trip naar Jordanië: verband, pleisters, watten, een schaartje, jodium, een thermometer, pijnstillers, ORS-zakjes in geval van diaree om mineralen en suikers aan te vullen en Imodium of Diacure om de diarree te stoppen, een insectenwerend middel als DEET en een jeukverzachtende zalf.

Geldzaken

Geldzaken

In Jordanië betaal je met de dinar (JD). Een Jordaanse dinar is in augustus 2005 ongeveer € 1,30 waard. De dinar is onderverdeeld in 1000 fils. Het is mogelijk om zowel buitenlandse valuta als JD onbeperkt het land in te brengen. De wisselkoers in Jordanië is echter gunstiger. Op het vliegveld in Amman is er een pinautomaat in de aankomsthal. Pinkaarten met Cirruslogo geven geld uit dit apparaat.

Fooi

Het gemiddelde loon van de Jordaniër is laag. Zo was het gemiddelde jaarinkomen eind jaren negentig van de vorige eeuw circa 1500 Amerikaanse dollars. Dit verklaart waarom de meeste mensen in de dienstverlenende sector aangewezen zijn op fooien. Het geven van fooien wordt dan ook vanzelfsprekend gevonden. Als vuistregel geldt dat 5% van de totale rekening in restaurants, bagagedragers een halve dinar per koffer en kamerservice 1 à 2 dinar per nacht. Bij een ritje per taxi rond je de prijs af tot de volgende JD.

Afdingen

Aan de goederen in Jordanië hangt maar zelden een prijskaartje. Afdingen is dan ook geboden, en dat is een kunst op zich! Heb je een leuk voorwerp op het oog, bijvoorbeeld een waterpijp, keur het dan wat geringschattend en leg het aan de kant. De verkopers houden je goed in het vizier, in de aanslag om een voor hun goede deal te maken. Sla deze fase dus niet over en laat nooit merken dat je iets graag wilt hebben. Dan begint het afdingen, bij voorkeur op een waterpijp met een ander motiefje dat in de buurt staat. Zeg dat je de gevraagde prijs te hoog vindt, en grijp zijdelings naar de pijp die je wel wilt kopen. Bekijk het afkeurend en vraag terloops naar de prijs. Is deze volgens de verkoper bijvoorbeeld duizend dinar, begin dan te lachen. Zeg dat het voorwerp niet meer dan 200 dinar waard is, maar dat je bereid bent om 300 dinar te betalen. De handelaar zal op zijn beurt uitbarsten in lachen. Hij zal een net iets lagere prijs voorstellen. Bekijk het voorwerp nog eens, keur het nogmaals, en merk op dat er een vlekje of een andere oneffenheid op zit. De handelaar stelt een weer iets lagere prijs voor. Je pakt een biljet en vertelt dat je niet meer kunt betalen. Als de verkoper weigert, zeg dan dat je het jammer vindt en vertrek. Meestal zal de verkoper je achterna komen. Ga dan gewoon door met afdingen. Komt hij je niet achterna, dan weet je dat de geboden prijs een goede is. Het assortiment van goederen is beperkt in Jordanië. Dezelfde waterpijp kun je dus prima bij een volgend stalletje kopen voor een eerlijke prijs.

Praktische informatie

Accommodatie

Van internationale luxe hotels tot eenvoudige resthouses; Jordanië kent een heel scala aan overnachtingsmogelijkheden.

Hotel
De helft van de overnachtingsmogelijkheden is, net als de Jordanese bevolking, geconcentreerd rondom Amman. In totaal telt het land circa 400 hotels en pensions, onderverdeeld in de categorieën ‘geclassificeerd’ en ‘niet-geclassificeerd’. Die laatste missen de voor westerlingen zo bekende ‘sterrenindeling’. Het seizoen bepaalt hoe het staat met de hotelbezetting. Gedurende de zomermaanden overtreft de vraag van Arabische badgasten in Aqaba het aanbod. Van december tot maart lijkt het of de hotelkamers in en om Petra enkel bevolkt worden door Europese gasten.

Resthouse
Deze voormalige, door de staat beheerde hotels, verdienen extra aandacht. Veelal zijn ze gelegen in de buurt van bezienswaardigheden en bieden ze een prima prijs-kwaliteitverhouding. Vooraf reserveren is daarom noodzaak.

Kamperen
Het landschap in Jordanië nodigt uit tot kamperen. Toch is dit niet zo aanlokkelijk omdat de infrastructuur te wensen over laat. Enkel in Petra is er een smaakvol kampeerterrein. In Wadi Rum moet je je eerst aanmelden bij de ´Wadi Rum Tourist Association´ dat zich tegenover het Government Resthouse bevindt.

Elektriciteit

Jordanië heeft 220 volt, 50 hertz wisselstroom. Dat is, als de stroom niet uitvalt. Veel mensen hebben daarom thuis of op het werk een noodaggregaat. De elektrische spanning kent in veel plaatsen schommelingen, en stopcontacten zijn niet altijd uniform. Zeker is dat Nederlandse stekkers niet altijd passen in het stopcontact. Je kunt adapters kopen in elektriciteitswinkels ter plaatse. Het is aan te raden een adapter mee te nemen.

Feestdagen

De nationale feestdagen van Jordanië zijn:

15 januari Dag van de Boom
30 januari Verjaardag van Koning Abdullah
22 maart Dag van de Arabische Liga
1 mei Dag van de Arbeid
25 mei Onafhankelijkheidsdag
10 juni Dag van de Arabische Revolutie
14 november Verjaardag van oud-koning Hoessein

Naast de nationale feestdagen kent Jordanië als islamitisch land ook islamitische feestdagen. Aangezien de islamitische kalender is gebaseerd op de waarneming van de maan vallen deze feesten ieder jaar op een andere dag.

Bezoek je Jordanië tijdens de Ramadan, dan kun je daarvan hinder ondervinden. Veel restaurants zijn gesloten en eten en drinken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Respecteer te allen tijden de gewoontes van je gastheren en -dames. Ga dus niet midden voor hun ogen uitgebreid eten.

Fotografie

Het staat je vrij om in Jordanië overal te fotograferen, met uitzondering van militaire objecten of de politie. Mensen, en vooral kleine kinderen, willen graag op de foto. Twijfel je, vraag dan om toestemming. Wees voorzichtig met het fotograferen van vrouwen, biddende mensen en plekken die volgens de Jordaniër geen positief beeld van het land geven. Fotomateriaal is vrijwel overal te koop. Let bij je aankoop wel goed op de bewaarplaats (uit de zon), de houdbaarheidsdatum en of je het juiste rolletje hebt (film of dia).

Kinderen

Jordanië is goed bereisbaar voor kinderen. In plaatsen als Jerash zul je veel kinderen uit de stad zelf tegenkomen. Zij vinden het leuk om met buitenlandse kinderen te spelen; het contact met de lokale bevolking is zo gemakkelijk gelegd.

Kleding

Neem voor een bezoek aan Jordanië luchtige kleding mee. Zorg er voor dat er niet te veel lichaamsdelen onbedekt zijn. Dit kan starend gedrag van Jordaniërs opleveren, zeker als vrouwelijke gasten in hun ogen te bloot gekleed gaan. Vrouwen doen er dan ook goed aan om jurken of broeken te dragen tot minstens de hoogte van de knie. Laat ook de schouders bedekt. Op het strand zijn badpakken geschikter dan bikini´s en topless zonnen is al helemaal uit den boze. Voor de heren geldt dat zij zonder problemen kunnen rondlopen in -niet te- korte broeken. Met een lange broek zit je altijd goed. Ga je een moskee bezoeken? Doe dat dan blootsvoets en kleed je conservatief. Dus geen korte broeken en hemdjes zonder mouwen.
Neem voor een bezoek aan Jordanië in de zomer vooral gemakkelijke en luchtige kleding mee. In de winter is een regenjas een must, naast een paar warme truien en stevige wandelschoenen.

Openingstijden

Vrijdag is de wekelijkse vrije dag. De meeste winkels, overheidsinstanties en banken zijn dan gesloten.

Postkantoor: Zaterdag tot en met donderdag van 7.30 tot 18.00 uur Vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur

Reistijd

De beste reistijd om dit prachtige land in het Midden-Oosten te bezoeken is zonder meer het voorjaar, van maart tot mei. De temperaturen zijn dan aangenaam en je kunt de pracht van de in bloei staande bloemen en planten aanschouwen. Zelfs de woestijn komt dan tot leven. Oktober is ook aan te raden. Van november tot maart moet je rekening houden met regelmatige regenbuien en tussen december en februari wordt het aanmerkelijk koeler.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Jordanië en Nederland is een uur. Het is in Jordanië een uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Misschien zou je het op het eerste oog niet verwachten, maar Jordanië is een bijzonder veilig land om te reizen. Ondanks de vele brandhaarden die het land omringen, is het een van de veiligste landen in het Midden-Oosten. Neem als vrouw wel bijzondere maatregelen qua kleding en ga bij voorkeur met een gezelschap op stap.

Datum artikel: 24-01-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Jordanië Informatie

ATP vakanties