vakantie informatie

Japan Informatie

Japan is een land van contrasten. Enerzijds is het een heel modern land, anderzijds is Japan erg traditioneel. Je vindt er hypermoderne wolkenkrabbers, maar ook eeuwenoude tempels. Er wordt sushi gegeten, maar ook hamburgers worden steeds populairder, vooral onder jongeren. Japanners weten zich als geen ander aan te passen aan de hedendaagse maatschappij, zonder hun eigen identiteit te verliezen. Het boeddhisme is het belangrijkste geloof in Japan, op de voet gevolgd door het Shinto; het geloof in goden en geesten. De hoofdstad van Japan is het superdrukke en moderne Tokyo. Deze stad moet je gezien hebben. Andere bezienswaardigheden in Japan zijn de stad Nikko met haar prachtige tempels, watervallen en vulkanen, de tempelstad Kyoto en de eeuwenoude stad Nara.

Het land

Geografie

Vanuit de tien kilometer diepe Stille Oceaan rijzen langs de oostkant van Azië vier reuzen van bergtoppen tot ver boven het wateroppervlak. Omringd door circa duizend eilandjes vormt zich daar Japan. Driekwart van het land is dicht bebost gebergte en niet geschikt voor bewoning of bebouwing. De vier eilanden waaruit Japan voornamelijk bestaat zijn: Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu. Hierbij is Honshu het grootste eiland. Tokio en Kioto liggen op Honshu.


Klimaat

Japan kent net als wij vier jaargetijden. Je kunt zeggen dat de uitersten wat hoger en lager liggen dan bij ons. De zomer is warmer en de winter is kouder. De beste maanden om naar Japan af te reizen zijn de lentemaanden maart tot en met mei. Tokio en Kioto kennen in de zomer een gemiddelde temperatuur van circa 25 ºC en in de winter ligt de temperatuur rond de 5 ºC. De lengte van het land maakt dat er redelijk wat verschillen zitten in deze temperaturen. Je kunt er van uitgaan dat het noorden meer koude dagen kent dan het zuiden.

Natuur

Planten

Vanwege de klimaatzones is er grote verscheidenheid aan bloemen, planten en bomen. Van sparren in Hokkaido tot palmen op Okinawa. Veel meer dan bloemen en planten zijn het bomen die het land van Japan begroeien. De Japanse ceder, de Ginkgo, de Camelia en de Bamboe zul je het meest aantreffen. Hierbij is de ceder het spectaculairst. Deze kan hoogten bereiken van 70 meter! De Japanner heeft een grote liefde voor kleur en bloem en ze maken er dan ook schitterend gekleurde parken en tuinen. Denk hierbij aan gebruik van de kersenbloesem, irissen en chrysanten.

Dieren

Hoewel ze er zijn zul je ze niet snel tegenkomen; beren en apen. Je zou ze kunnen zien op Hokkaido, mocht je er gericht voor naar Japan gaan. Veel voorkomend zijn vogels en herten. Verder zijn er konijnen en hazen, en wat betreft kleine roofdieren vossen en dassen te vinden. Wat je als Europeaan direct op zal vallen, is het weinige vee. Daar waar je in Nederland niet ver hoeft te reizen om grazende koeien te zien, zul je er in Japan grote moeite voor moeten doen. Zo worden koeien op stal gehouden. Typerend zijn de speciaal gekweekte Koi karpers met hun prachtige kleuren.

Bevolking

Bevolking

Japan heeft circa 130 miljoen inwoners van wie de meesten op het grootste eiland Honshu wonen. Tokio en Osaka nemen van deze 130 miljoen al zo’n 53 miljoen mensen voor hun rekening. Ongeveer 20% van het land is geschikt voor landbouw, industrie en bewoning. Dat maakt Japan een behoorlijk dichtbevolkt gebied. Er wordt vanuit gegaan dat de Japanse bevolking ontstaan is uit een mengeling van emigranten uit China, Korea, Polynesië en Siberië. Hierbuiten wordt aangenomen dat de Ainu de afstammelingen zijn van de originele bewoners. Van de Ainu wonen er nog ongeveer 15.000 op Hokkaido, minderend in aantal. Een andere minderheid is de Burakumin, ofwel de dorpsmensen. Dit is een geisoleerde groep met sterk minder maatschappelijke kansen dan de gewone Japanner.

Cultuur

Een bezoek aan Japan mag je gerust een cultuurshock noemen. Weinig landen die hun cultuurgoed zo goed beschermen, uniek achten en bewaren. Voorname oorzaak hiervoor is de afsluiting die Japan heeft gekend ten aanzien van buitenlandse invloeden. Van begin 17e eeuw tot halverwege de 19e eeuw is het land geheel verstoken geweest van andere invloeden dan die van het eigen land. Bijzondere uitzondering hierop zijn de Nederlanders welke als enige land handel dreven met Japan. Dit gebeurde dan op het eiland kunstmatige eiland Deshima, bij Nagasaki. Als je er bent zul je merken dat de Japanner je dan ook als een niet-Japanner zal behandelen, niet onvriendelijk maar simpelweg als een vreemdeling, een Gaijin.

Religie

Het oudste geloof in Japan is het Shintô en haar verering van de Shintôgoden. Deze heten de Kami en zijn feitelijk geesten die overal in bestaan, zoals in stenen, bergen of bomen. Het Shintô vindt het begin zo rond de christelijke jaartelling. Rond de 6e eeuw komt vanuit Korea het boeddhisme naar Japan. Na enige aanpassingen van de Boeddha’s wordt het geintegreerd met het Shintô. De twee geloven sluiten op elkaar aan en vele Japanners zijn daardoor aanhanger van beide. Shintô geldt vooral als geloof ten aanzien van het leven zelf, niet het gedeelte van na de dood. Hier sluit het boeddhisme op aan omdat deze verlossing biedt. Japan kent circa 2 miljoen christenen en 200.000 moslims. Een leer die niet vergeten mag worden is het Confucianisme. Niet feitelijk een geloof maar meer een filosofie, die van de loyaliteit die wordt aangehangen door de Shoguns en de Samurai.

Geschiedenis

Geschiedenis

Voor de eerste tekenen van beschavingen in Japan gaan we terug tot 10.000 jaar voor Christus. Het Jomon-tijdperk is de periode waarin de eerste (kuil) woningen en aardewerk ontstaan. Vanaf 300 tot 300 na Christus is er sprake van de Yayoi-periode. In deze fase is er de natte rijstbouw, brons- en ijzerproductie en op draaischijf gemaakt aardewerk. Aansluitend tot circa 710 na Christus is er de Kofun-periode. Hierin ontstaat een keizerrijk met gecentraliseerde macht en de introductie van het boeddhisme. Van 710 tot 1192 duurt de Nara- en Heian-periode. Hierin is vooral in de Nara (destijds hoofdstad) veel sprake van Chinese invloeden. Verplaatsing van de hoofdstad van Nara naar Heiankyo (het huidige Kioto) in 794 luidt de Heian-periode in. In dit tijdperk ontwikkelt zich de Japanse taal. Het Heiantijdperk wordt gevolgd door de Kamakura- en de Muromachi-periode. In de Kamakura-periode ligt Japan met regelmaat onder vuur van de Chinese Kublai Kahn maar de natuur weet een handje te helpen en een tyfoon vernietigt tot twee keer toe de Mongoolse vloot. Wanneer de Shogun moet worden opgevolgd ontstaat er een conflict tussen de geadopteerde en geboren zoon van de Shogun. Het verdeelt het land in twee kampen. De strijd wordt gewonnen door Nobunaga en Ieyasu die samen aan de eenwording van Japan gaan werken. Binnenlandse strijd met clans en afgesplitste groepen resulteren in een overwinning voor Ieyasu die zich in 1603 tot Shogun laat benoemen. Keizerrijk Japan is nu een keizerrijk met een machthebber. Het is het tijdperk van de Samoerai. Er bestaat een vier rangen kastenstelsel met in de top de Samoerai, gevolgd door de boeren, de ambachtslieden en de kooplieden. De macht van de Samoerai is groot. Zo zijn zij gerechtigd mensen te doden die onbehoorlijk gedrag vertonen. In deze Samoeraiperiode wordt Japan, op de Nederlanders na, geheel afgesloten van de wereld. Het is rond 1850 dat de afsluiting ter discussie wordt gesteld. Onderhandeling met het Westen, voornamelijk met de Amerikanen, brengt Japan ertoe het land open te stellen. Het zijn de Samoerai die de openstelling nog bevechten, maar het Shogunaat en het verzet komen in 1867 ten val. De macht keert dan bij de keizer -keizer Mutsuhito, ook wel Meiji- terug. Doel van de keizer was het maken van een modern Japan. Bij modernisering volgens het westen hoorde in de ogen van Japan ook het kolonialiseren en zo gebeurde het dat het in oorlog kwam met China.

Oorlogsdrift

We schrijven 1894. Meningsverschillen tussen China, Rusland en Japan over de annexaties en teruggaven van gebieden leidden tot de Japanse inval in Rusland in 1904. Met de Verenigde Staten als mediator kreeg Japan enkele Koreaanse gebieden. In de Eerste Wereldoorlog schaart Japan zich aan geallieerde zijde en neemt Duitse bezettingen in China in. De wrede Japans-Chinese oorlog start in 1937, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsdrift van Japan stuit op weerstand vanuit Amerika en de laatste wordt zwijgend de oorlog verklaard. Tijdens de onderhandelingen bombardeert Japan Pearl Harbor op 7 december 1941. Zoals we weten sloegen de Verenigde Staten genadeloos terug met de atoombom. Op 6 en 9 augustus 1945 worden Hiroshima en Nagasaki dodelijk getroffen. Zes dagen hierna geeft Japan zich onvoorwaardelijk over. Na de Tweede Wereldoorlog verliest de keizer (Hirohito) de macht en volgt er democratisering van Japan. In 1952 wordt Japan weer een soevereine staat. De opbouw begint. Zoals we allemaal weten is Japan uitgegroeid tot een economische wereldmacht en behoort het tot de G8.

Politiek en Economie

Politiek

Japan heeft een democratisch samengestelde regering. Stemrecht heb je vanaf je twintigste. Het Japanse parlement bestaat uit twee kamers (Kokkai of Diet) ; het Huis van Afgevaardigden en het Huis van Raden. Het Huis van Afgevaardigden wordt voor vier jaar gekozen en et Huis van Raden voor zes jaar, dit met vervanging van de helft om de drie jaar. De premier op dit moment is Koizumi Junichiro, hij komt uit de Liberaal Democratische Partij. Deze hoort met de Democratische Partij van Japan tot de twee grootste partijen. De rol van de keizer, nu Akihito, is symbolisch. Hij staat voor eenheid van het volk.

Economie

Nadat Japan was platgebombardeerd in 1945 begonnen zij met de hulp van de VS aan de wederopbouw. De industrie werd direct leven ingeblazen door het uitbreken van de Koreaanse oorlog in 1948. Hierbij draaiden de fabrieken die oorlogsmaterieel maakten op volle toeren. In 1949 werd het Ministry of International Trade and Industry (MITI) opgericht en deze controleerde en begeleidde de ontwikkelingen en technologieën van bedrijven. Deze doordachte aanpak van de vooruitgang en het karakter van Japan om als een hechte groep te willen werken maakten dat de Japanse economie sterk steeg en bleef stijgen. Denk bij export aan Japanse auto’s of foto- en videocamera’s, zoals die van Canon en Nikon.

Eten en Drinken

De Japanner eet met zijn ogen. Dit zul je terugzien in ieder gerecht. De kok zal zijn uiterste best doen een gerecht er altijd tiptop uit te laten zien. De keuken bestaat voornamelijk uit rijst en vis, vlees wordt wel gegeten, maar in mindere mate. Het slachten van dieren is lang verboden geweest. Bij ons is natuurlijk vooral de sushi bekend, maar daarnaast wordt de gehele Japanse keuken bekender nu de Japanse restaurants steeds meer de kop op steken. In Japan eet men net als bij ons drie maaltijden per dag. Iedere maaltijd zal rijst in zich hebben, hierbij eet je dan een ei, soep met tofu, vis of vlees. Neem bij het eten een lekker kopje Japanse thee of als je trek hebt in een borrel een sake. Voor de moedigen onder ons is er de Japanse kogelvis, de Fugu. Deze vis is zeer giftig (onder andere de lever) en wordt alleen bereid door gediplomeerde koks. Dit omdat je aan verkeerde bereiding dood zult gaan.
Tip: probeer voor je afreist naar Japan alvast te oefenen in het eten met stokjes! Soep mag je opslurpen.

Vervoer

Kijk naar de ligging van Japan en je weet dat je er alleen met het vliegtuig kunt komen. In de regel zul je op Tokio (Narita) vliegen. Hiervandaan zijn er prima bus- en treinverbindingen naar andere plaatsen, waaronder Yokohama en het nationale vliegveld Haneda waarvandaan je een binnenlandse vlucht kunt nemen. Houd er rekening mee dat je plaatsen voor de trein uiterlijk een dag van tevoren reserveert. In Japan Efficiënt en punctueel. Zo laat het vervoersnet van Japan zich het best omschrijven. Je kunt er blindelings van op aan dat de treinen rijden op de tijden die zijn aangegeven. Een verademing.

Vliegtuig

Binnen Japan kun je vanuit Tokio meer dan zestig plaatsen met het vliegtuig aandoen. De afstanden zijn er groot en een binnenlandse vlucht is zeker prettig, maar let er wel op dat de prijzen aan de hoge kant zijn. De meeste mensen zullen gebruik maken van de trein.

Trein

Het spoorwegennetwerk van Japan is betrouwbaar en prettig. Treinen rijden op tijd. Er rijden in Japan hogesnelheidstreinen, Shinkansen. Het tarief voor deze treinen ligt hoger maar de tijd die je uitspaart rechtvaardigt de hogere prijs. Let op de stations goed op waar je in- en uitstapt. Aarzel bij twijfel niet om een Japanner om hulp te vragen. Je zult ervaren dat de japanner zeer behulpzaam is en je alles uitgebreid uitlegt.

Bus

Reizen met de bus is langzamer dan per trein maar gaat net zo efficiënt. Kijk voor je instapt even of je genoeg geld op zak hebt, afrekenen doe je als je uitstapt.

Metro

In Tokio, Kioto, Yokohama, Osaka en Sapporo kun je de metro nemen. Ook hier geldt, frequent en punctueel, ook op de stations die dagelijks meer dan 1 miljoen mensen te verwerken krijgen! De lijnen worden aangegeven bij kleur. Neem de tijd om het netwerk na te gaan en uit te vinden waar je precies moet uitstappen. Ook hier geldt, vragen staat vrij.

Boot

Tussen de eilandjes varen veerboten. Het is aan te raden om de goedkopere klasse te nemen. Mocht je contact krijgen met (Japanse) medereizigers, dan levert dit altijd een stukje avontuur en informatie op die je in de duurdere klasse niet zult vinden.

Taxi

Misschien ken je ze van televisie of film. De taxichauffeurs gaan gekleed in uniform, met witte handschoenen. Niet alle chauffeurs zullen Engels kunnen spreken. Neem voor de zekerheid de naam van je bestemming in geschreven Japans mee. De prijzen van een taxirit zijn duurder dan in Nederland.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Tokio

De hoofdstad van Japan is Tokio, To-kyo; oostelijke hoofdstad, vroeger Edo geheten. Tokio heeft circa 12 miljoen inwoners. De agglomeratie Tokio-Yokohama telt ruim 35 miljoen mensen. Kioto Een oase van rust ten opzichte van Tokio is Kioto. In deze stad met bijna 2 miljoen inwoners is de cultuur bewaard gebleven. Je vindt hier vele tuinen en tempels.

Nagasaki en Hiroshima

Hier viel de atoombom. Nagasaki en Hiroshima zijn plaatsen geworden die de vrede markeren. Er zijn veel gedenktekens die ons nooit zullen laten vergeten wat er gebeurde. In Nagasaki zul je ook veel Nederlandse invloed vinden, zoals het nagebouwde Huis Ten Bosch.

Fuji-Yama

De berg Fuji bezit een vulkaan op 3776 meter. De vulkaan is in 1707 voor het laatst tot uitbarsting gekomen. Mocht je hier naartoe gaan, ga dan na of de top zichtbaar zal zijn. Er zijn dagen dat je door de wolken niets van de berg zult kunnen zien.

Bezienswaardigheden

Wat moet je zeker zien? Een gangbare reisduur leent zich prima voor de volgende bezienswaardigheden. Tokio In Tokio zal de drukte op je afkomen; neonreclame, drukke kruispunten, hoge gebouwen, een wirwar van mensen. Bekijk het stationsgebouw van Tokio en je waant je even in Amsterdam. Niet zo gek als je bedenkt dat dit station een kopie is van Amsterdam CS. In de buurt vind je het keizerlijk paleis. Een perfect plekje om jezelf te laten vereeuwigen op de gevoelige plaat. Tokio kent vele wijken waarvan Ginza de uitgaanswijk is. Ook winkelen is hier geen enkel probleem, maar zorg wel dat je voldoende Yen op zak hebt. Wil je je vooronderstelling van het elektronisch Japan bevestigd zien, ga dan zeker ook naar de wijk Shinjuku waar je alle gadgets op elektronicagebied kunt vinden.
Bezoek de Tokio-Tower, een kopie van de Eiffeltoren en beklim Sunshine City, een zestig verdiepingen tellende wolkenkrabber. Met enig geluk zie je de berg Fuji! Kioto Het rustige Kioto telt ongeveer 2000 tempels. Als gezegd werd Kioto gespaard in de oorlogen en zo kun je daar de meeste oude cultuur opsnuiven.

De tempels, de paleizen en de tuinen bieden veel moois. Een must is het Kinkakuji, het Gouden Paviljoen. De legende vertelt dat het paviljoen zo mooi is dat hij door een monnik in de brand werd gestoken. Hij is herbouwd en weer net zo mooi. Mocht je nog een dag over hebben om in de buurt van Kioto te blijven, dan is Nara een aanrader. Je vindt ook hier prachtige tempel en Pagodes. Het Narapark met de mooie begroeiing en de herten als bewoners zal de kroon zijn op het bezoek. De Japanse Alpen Wandelen en klimmen kun je goed in de zogenoemde Japanse Alpen. Beginpunt is Matsumoto, centraal gelegen op Honshu. Matsumoto herbergt een oude burcht uit 1504. Voor de avontuurlijke, zowel beginnend als gevorderde bergbeklimmer. Hokkaido De natuurliefhebber kan hier zijn geluk niet op. Weinig cultuur maar een wondermooie natuur is wat het eiland Hokkaido omschrijft. Grote stad op Hokkaido is Sapporo, sterk groeiend en van alle stedelijke gemakken voorzien, maar niet te vergelijken met Tokio. Neem de veerboot vanaf Honshu om er te komen en de natuur te omarmen.

Stranden en Actief

Stranden

Japan is niet geschikt voor een strandvakantie. De stranden zijn niet gemaakt en/of onderhouden om er zonaanbidders een plekje in het zand te bieden. Kortom, voor een strandvakantie is Japan alles behalve te adviseren. Het is natuurlijk mogelijk om uit te waaien aan een van de kusten maar aangelegde paden en strandmogelijkheden zoals wij die kennen zijn er niet of nauwelijks.

Actief

Wandelen

Of het nu door de drukke wijken van Tokio of door de tuinen van Kioto en Nara is, een wandeling in Japan is heerlijk. Voornamelijk de talrijke natuurgebieden in de niet-stedelijke gebieden zijn uitermate geschikt voor sightseeing te voet. De Japanner steekt veel energie in park- en tuinaanleg. Het verschil in landschap laat de wandelaar ook veel keuze in het te lopen gebied. Zo spraken we net al over het beboste Hokkaido en de Japanse Alpen, om van de berg Fuji nog maar te zwijgen.

Fietsen

Japan is prima per fiets te doen, althans als je goed bent in kaartlezen. De afstanden zijn groot maar het land en de wegen lenen zich prima om de fiets te nemen.

Wintersport

Skiën en snowboarden is in opkomst en wordt door meer en meer Japanners beoefend. Daisetsuzan National Park op Hokkaido biedt alles voor de wintersporter.

Sport

Volkssport nummer 1 is honkbal. Honkbal wordt met net zoveel enthousiasme beoefend en bekeken als voetbal bij ons. Voetbal is wel redelijk in opkomst maar haalt het nog lang niet bij de populariteit van honkbal. De originele cultuursporten verdienen natuurlijk ook vermelding. Karate en judo zijn wereldwijd bekend en beoefend. Daarnaast ken je ook vast het sumoworstelen en misschien zelfs ook wel de beroemde K1 gevechten met zijn finales in het grootse Tokio-dome.

Communicatie

Communicatie

Met een betrouwbaar postsysteem als het Japanse kun je met een gerust hart een kaartje naar de thuisblijvers sturen. Een postzegel voor op een ansichtkaart kost 70 Yen, € 0,53. Er zijn meer dan voldoende publieke telefooncellen van waaruit je even naar huis kunt bellen. Japan kent het G3-netwerk. Hierop werken onze telefoons niet. Vaak kun je een telefoon huren bij je provider of een telefoon aanschaffen die geschikt is voor G3.
Om je mail te checken kun je terecht bij de internetcafes in de steden, deze komen er steeds meer.

Taal

In Japan spreekt men Japans. Men vermoedt dat het Japans verwantschap heeft met de Altaische (Turks-Tataarse) talen en het Koreaans. In tegenstelling tot wat je zou verwachten heeft het in beginsel geen band met het Chinees, ware het niet dat door het onderlinge contact tussen de landen enkele uitspraken een Chinese klank meekregen. Ga er vanuit dat andere talen dan het Japans door de Japanner bijna niet beheerst worden.

Media

Op de Japanse televisie is van alles te zien, van film tot spelshow. In Japan kun je zelfs op je mobiel televisie kijken via de satelliet. Westerse kranten kun je vinden in de steden bij de kiosken. Japan kent een Engelse avondkrant. Naar de bioscoop wordt in Japan helemaal geweldig, zo introduceren ze de geurbioscoop waarbij je bij bijvoorbeeld romantische scènes een bloemengeur zult kunnen ruiken. De films worden ondertiteld.

Douane

Reisdocumenten

Als je een paspoort hebt dat geldig is tot zes maanden na de datum van je vertrek vanuit Japan, dan mag je probleemloos Japan in. Draag je paspoort altijd bij je. In- en uitvoer Je mag 500 gram tabak en drie flessen alcoholhoudende drank invoeren. Vinden ze drugs in je bagage, dan ga je gegarandeerd de cel in.

Gezondheid

Gezondheid

Het zorgssysteem in Japan is hoogstaand. De kosten van zorg zijn hoog dus zorg ervoor dat je optimaal verzekerd bent als je afreist naar Japan. Afhankelijk van waar je behandeld zou moeten worden kan het zo zijn dat de taal een belemmering vormt. Probeer dan iemand bij je te hebben die je klacht kan uitleggen aan de arts.
Je hebt voor Japan geen vaccinaties nodig. Mocht je bepaalde medicijnen gebruiken, informeer dan bij je reisagent of bij de ambassade naar de bekendheid ervan in Japan. Alarmnummer politie: 110 Alarmnummer ziekenwagen of brandweer: 119 Algemeen hulpnummer: 0120 – 461997

Gehandicapten

Binnen de steden is de begaanbaarheid voor gehandicapten prima. Buiten de steden is dit minder, maar mocht je een hindernis tegenkomen waarbij je hulp nodig hebt, dan is iedere Japanner meer dan bereid je te helpen.

Drinkwater

Het kraanwater is in geheel Japan drinkbaar.

Geldzaken

In Japan betaal je met de Yen. Een Yen is gelijk aan € 0,76. Naast het gebruik van contanten kun je ook met creditcard betalen. Het spreekt voor zich dat dit binnen de steden op meer plaatsen kan dan daarbuiten. De banken zijn geopend maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Pinautomaten zie je nog niet zo heel veel maar ze komen er steeds meer. Nu kun je bij de automaten in de banken terecht. Check even of je pas een Eurocheque, Cirrus of Maestro logo heeft. Je kunt er van uitgaan dat Japan bijzonder veilig is en dat het geen gevaar oplevert om contant geld bij je te dragen. Niet verliezen natuurlijk.

Fooi

In Japan geef je geen fooi.

Praktische informatie

Japan kent vele onderkomens, in zowel westerse als Japanse stijl. Leukste is natuurlijk de Japanse stijl.

Het Japanse hotel. Bij het binnengaan doe je je schoenen uit en draag je huispantoffels. De kamers zijn minimaal ingericht. Je kunt je was in een mand achterlaten en deze zal dan voor je vertrek weer schoongewassen zijn. De menu’s zijn vastgesteld en eet je op de kamer. Wassen doe je gezamenlijk, mannen en vrouwen gescheiden. Let er goed op dat je jezelf eerst van top tot teen wast voordat je in bad gaat. Een ervaring op zich!

Hotel

Zo je wilt kun je ook verblijven in een van de vele westerse hotels in Japan. De kamers zijn er zoals je ze kent en voorzien van alle gemakken, zoals televisie en airconditioning.

Jeugdherberg

Niet alleen voor ‘jeugd’. Je moet wel lid zijn van de Internationale Jeugdherbergcentrale om er te kunnen slapen. Goedkoper dan een westers hotel.

Minshuku

Het Japanse hostel of bed and breakfast. Deze slaapplaats zul je voornamelijk tegenkomen in de kleine plaatsjes waar deze gerund worden door gezinnen. De sfeer is ongedwongen en de prijs is laag.

Camping

Niet veel voorkomend en gesloten buiten de zomer om. Je kunt er tenten huren. Heel veel gebruik wordt er niet van gemaakt. Informeer voor je gaat naar het waar en hoe van deze slaapoptie.
Meer informatie Voor meer informatie bezoek je www.japantravelinfo.com. Adressen Japanse ambassade, Tobias Asserlaan 2, 2517 KC ‘s Gravenhage +31-(0) 70 – 346 95 44 Nederlandse ambassade in Japan, 6-3 Shiba-Koen 3 Chrome, Minato-ku, Tokyo 105-0011 tel: +81-354010411

Elektriciteit

In Japan gebruikt men 100 Volt en platte pennen in de stekkers. Zaak dus om een adapter mee te nemen. De hotels hebben doorgaans wel 110 en 220 Volt.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag

11 februari National Foundation Day

20 of 21 maart Voorjaar Lente Dag

29 april Groene Dag

3 mei Grondwetdag

5 mei Kinderdag

20 juli Marinedag

15 september Ouderendag

3 november Cultuurdag

23 november Arbeids Gedenkdag

23 december Keizer Geboortedag Feestweken

29 december tot

6 januari Nieuwjaarsweek

27 april tot 6 mei Gouden week

Midden augustus O Bon Festival

Kinderen

Japan verwelkomt onze kleine medemens net zo hartelijk en beleefd als de grote mensen.

Kleding

Je zult voor Japan geen uitzonderlijke kleding aan hoeven schaffen. Het klimaat vraagt hier niet om. Als je de bergen in gaat of richting het noorden trekt, dan is warme kleding wel gewenst natuurlijk. Aan te raden is het dragen van makkelijke schoenen, makkelijk om aan en uit te doen. Hou in de tempels rekening met wat geslotener kleding. De kleding in Japan is over het algemeen erg modern en in Tokio zul je jongeren tegenkomen die naar het punk neigen en hun eigen progressieve stijl uitdragen.

Musea

De musea in Japan zullen veelal allemaal Japanse kunst en geschiedenis tentoonstellen. Oorzaak hiervoor is de lange afsluiting van de rest van de wereld geweest. Bekendste musea zijn het National Museum of Japanese History in Sakura en het Kyoto National Museum.

Openingstijden

Banken: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Musea: alle dagen geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Grotere postkantoren zijn zeven dagen per week geopend. Winkels: maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 20.00 uur. De warenhuizen sluiten een half uur eerder.

Reistijd

Het voor- en het najaar zijn de beste periodes om Japan te bezoeken. Vanwege het milde landklimaat zijn de winters gemiddeld kouder en de zomers warmer dan in Nederland. Je kunt Japan het hele jaar door bezoeken als je niet te gevoelig bent voor wat warmer/kouder weer.

Datum artikel: 5-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Japan Informatie

ATP vakanties