vakantie informatie

Italië Informatie

‘Eerst Napels zien en dan sterven’, luidt het gezegde. Maar eigenlijk mag je geheel Italië niet missen. Want of je nou van cultuur, strand, wandelen, lekker eten of gewoon relaxen houdt, Italië biedt het allemaal! Vergaap je aan de schitterende kunstcollecties, dwaal door de pittoreske straatjes en verbaas je over de vele historische gebouwen. Steden als Rome, Milaan, Florence en Venetië zijn een groot openluchtmuseum. Even genoeg cultuur gehad? Het Gardameer en het strand bieden verkoeling en ontspanning. Ook op culinair gebied komt niemand iets te kort. Alleen al het overheerlijke ijs maakt een bezoek aan Italië meer dan de moeite waard. Eigenlijk is er maar een nadeel aan een vakantie naar Italië; er is zoveel te zien en te beleven dat je al gauw tijd te kort komt.

italie

Het land

Geografie

Italië, ‘de laars van Europa’, ligt in het Middellandse-Zeegebied. In het noorden grenst het aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Met de Adriatische zee aan de oostkant, de Ionische Zee aan de zuidkant en de Tyrrheense en Ligurische Zee aan de westkant is Italië verder omringd door water. De eilanden Sardinië en Sicilië liggen ten zuidwesten van Italië. Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse zee en geografisch gezien de punt van de ‘laars’ van Italië. Op het eiland bevind zich de grootste nog actieve vulkaan van Europa; de Etna.


Italië is onder te verdelen in verschillende regio’s:

  • Noordoost- Italië, met de bij wandelaars en wintersporters geliefde Dolomieten, het sprookjesachtige Venetië en Verona.
  • Noordwest-Italië, met de Alpen, een gedeelte kuststrook aan de Middellandse Zee, de modestad Milaan en Turijn.
  • Midden-Italië, met het populaire Toscane en de steden Florence en Pisa.
  • Rome, de hoofdstad en toeristentrekker van Italië.
  • Zuid-Italië, bestaande uit het gebied van Napels tot aan Sicilië en Sardinië.

Klimaat

Het weer in Italië verschilt per regio. Het noorden (met de Alpen) is ‘s winters koud en zomers warm en nat. Het midden van Italië kent milde winters en broeierige zomers. Ook het zuiden wordt gekenmerkt door hete zomers. Veel Italianen trekken in de zomer naar het noorden om hun vakantie in koelere sferen door te brengen.
De meeste regen valt in de herfst en winter in het noordelijke deel.

Natuur

Planten
Olijfbomen, wijngaarden, pijnbomen en cipressen bepalen voor een groot deel het rijke plantenleven in Italië. Dit is te danken aan het warme mediterrane klimaat. De vegetatie verschilt wel enigszins per regio. Zo zie je in het noorden, vooral in de bergen, veel naaldwouden, terwijl je in het Zuiden veel cipressen en wijnakkers tegenkomt. Olijfbomen vind je in heel Italië. In het voorjaar is de natuur op zijn mooist. Alles is groen en de bloemen bloeien volop. In de zomer en herfst is het landschap helaas vaak verdort vanwege de hitte.

Dieren
Hoewel het niet meteen opvalt, heeft Italië een rijk dierenleven. De meeste houden zich schuil in de nationale parken, maar ook in het wild kun je zomaar een Ibex (wilde berggeit) of een steenbok aantreffen. Ook beren, lynxen, wilde katten, wolfen, reptielen, konijnen, patrijssen en de zeldzame steenarend komen nog voor. Helaas wordt veel wild bedreigd. Dit komt zowel door ontbossing als door de jacht. Gelukkig worden de dieren wel beschermd in de nationale parken. In totaal zijn er negentien parken, die gezamenlijk 5% van de totale oppervlakte van Italië omvatten. De twee grootste nationale parken zijn Stelvio en Gran Paradiso. Beide parken liggen in het noorden.

Bevolking

Bevolking

Een Italiaan is niet gewoon een Italiaan, maar een Siciliaan, Toscaan of Romaan. Ze zijn trots op hun regio en op hun nationaliteit. Italianen hechten veel waarde aan traditie en uiterlijk vertoon. Ook familiebanden zijn zeer belangrijk. Grootouders, kinderen en kleinkinderen die bij elkaar in een huis leven is nog heel gewoon. Al komt het wel meer voor in het zuiden, waar de mensen armer zijn. De grens tussen het rijke noorden en het arme zuiden bevindt zich ergens tussen Rome en Napels. Tot in de jaren 70 groeide de Italiaanse bevolking sterk. Op dit moment telt Italië 57 miljoen inwoners, waarvan het merendeel in de grote steden woont.

Cultuur

Italianen zijn met recht trots op hun cultuur. Waar vind je immers meer archeologische vindplaatsen, kerken, beeldhouwwerken, schilderijen en monumentale gebouwen dan in Italië?
Veel grote kunstenaars komen uit Italië. Denk maar aan Michelangelo, Da Vinci, Raphaël, Botticelli en Titian. Maar ook de muziek en de film
vinden er rijkelijk aftrek. Wie herinnert zich niet de beroemde fonteinscène uit La dolce vita van Fellini of de wereldberoemde filmster Sophia Loren?
Ook nu nog ogen films als La stanza del figlio en La vita è bella wereldwijd succes.

Religie

Met het Vaticaan als uithangbord van het katholicisme is het niet vreemd dat ruim 85% van de Italianen rooms-katholiek is. Tot 1984 gold het rooms-katholicisme zelfs als staatsgodsdienst, waardoor het verschillende privileges had. Tegenwoordig verliest het katholicisme aan populariteit, maar dat wil niet zeggen dat Italië geen kerkelijk leven meer kent. Nog steeds zijn de katholieke feesten en rituelen enorm populair. Naast katholieken wonen er ook moslims (voornamelijk in het zuiden), ortodoxen, joden en protestanten in Italië.

Geschiedenis

Geschiedenis

Italië heeft een roerige geschiedenis. Veroveringen, oorlogen en onderwerping waren aan de orde van de dag. De eerste mensen hebben zich waarschijnlijk rond 2000 voor Christus in Italië gevestigd. Rond 900 voor Christus verspreidden de Etrusken zich in Italië. De Etrusken waren een ontwikkeld volk. Ze brachten de Latijnse taal en het begin van de democratie naar Italië en bouwden bruggen, kanalen en wegen. Rond 753 voor Christus hebben ze Rome gesticht. Uiteindelijk werden ze verdreven door de Romeinen en ging hun macht verloren.

De Romeinen regeerden lange tijd en hun gebied werd door verovering al snel uitgebreid met zo’n beetje heel Zuid-Europa, een gedeelte Noord-Afrika en de landen om de Rode Zee. De Romeinse burgers hadden een goed leven. Het zware werk werd door slaven gedaan en het Romeinse volk vermaakte zich met populair volksvermaak als gladiatorengevechten. In de derde eeuw na Christus kwam het keerpunt. Keizer Constantijn bekeerde zich tot het Christendom en stelde Byzantium aan als hoofdstad. Een periode van onrust volgde en het rijk werd in tweeën gedeeld. Het West-Romeinse rijk viel ten prooi aan de Germanen (Goten en Longobarden), terwijl het Oost-Romeinse/ Byzantijnse rijk zijn macht bleef houden. Jaren van strijd tussen Turken, Germanen, Saracenen, Franken en andere volken volgden. De macht van de Paus en de katholieke kerk was enorm nadat door middel van kruistochten het Heilige keizerrijk werd gesticht.

In de 15e eeuw kwam in Florence de Renaissance op. Gloriejaren volgden. In 1861 werd het koninkrijk Italië uitgeroepen. Er waren echter grote verschillen tussen noord en zuid, vooral op economisch gebied. In de Tweede Wereldoorlog steunde Italië onder leiding van Mussolini Duitsland. De jaren daarna waren roerig en nog steeds is er veel politieke onenigheid.

Politiek en Economie

Politiek

Italië is een republiek. Het parlement en de regionale
vertegenwoordigers kiezen de president voor zeven jaar. Momenteel is C.A. Ciampi de president van Italië. Het parlement bestaat uit een kamer van afgevaardigden met 630 leden en een senaat met 315 leden. De laatste jaren wordt de Italiaanse politiek gedomineerd door schandalen. In 1993 werd een netwerk van corruptie blootgelegd waar een groot aantal politici en zakenlieden in betrokken was. Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat zich twee coalities vormden; centrum-links en centrum-rechts. Nu nog is het rommelig in de politiek en vinden vaak vervroegde verkiezingen plaats.

Economie

Na jaren van economische groei, zit Italië in een recessie. Het werkloosheidspercentage stijgt en de staatsschuld groeit. Ook het verschil tussen het rijke industriële noorden en het arme agrarische zuiden is enorm. Voor de bezoeker is dit echter niet merkbaar. Je zult hooguit merken dat historische bouwwerken erg lang in de steiger staan of verwaarloosd worden omdat er niet genoeg geld is om het op te knappen.

Eten en Drinken

‘s Ochtends een cappuccino met een zoet broodje, ‘s middags pasta en ‘s avonds uitgebreid tafelen; dat is de Italian style. Er is niet echt een typisch Italiaanse keuken. Het is meer zo dat elke regio zijn eigen specialiteiten heeft. In het noorden en aan de kust wordt veel vis geserveerd. In midden-Italië houdt men van eenvoudige maar smaakvolle gerechten, gebaseerd op de boerenkeuken. In het Zuiden zijn zeevruchten en aubergines populair. Pizza en pasta wordt overal in Italië gegeten. Wat niet ontbreekt in de Italiaanse keuken zijn mozzarella, ricotta, olijven, uien, knoflook en tomaten.

Vervoer

Naar Italië

Alle wegen leiden naar Rome, is het gezegde. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om Italië te bereiken.

Bus/auto
Met de auto naar Noord- of Midden Italië rijden is goed te doen, mits je het niet erg vindt om lang onderweg te zijn. Ook vertrekken er regelmatig bussen van Nederlandse maatschappijen naar de Italiaanse steden.

Trein
Er gaan treinen vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Milaan. Van daaruit kun je een aansluitende verbinding nemen naar een andere plaats. Wel is het nodig om van tevoren te reserveren.

Vliegtuig
Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar de meeste grote plaatsen in Italië vliegen. Een vlucht naar Rome duurt ongeveer twee uur en een kwartier.

In Italië

Alle grote steden hebben een goed openbaar vervoernetwerk en de Italiaanse wegen zijn goed onderhouden.

Auto
Het is bijna overal mogelijk een auto te huren. Denk er wel aan dat het in de grote steden, vooral in Rome, ontzettend druk en chaotisch is. Veel Italianen nemen het niet zo nauw met een rood verkeerslicht, maar toeteren liever om te waarschuwen dat ze er aan komen. Wees dus voorzichtig in het verkeer!

Boot
Als je een van de eilanden wilt verkennen, kun je dat heel makkelijk met de veerboot doen. Ook hier is reserveren noodzakelijk. Vanuit enkele kustplaatsen vertrekken ook boten richting Griekenland, Corsica, Slovenië en Kroatië.

Bus/metro
Bussen zijn overal en enkele grote steden hebben een metronetwerk. Je koopt je kaartje voordat je vertrekt en activeert deze aan boord. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de metrohokjes, kiosks en de zogenoemde Tabacchi.

Taxi
Gebruik alleen officiële taxi’s (met een bord taxi op het dak). Spreek vooraf een prijs af en ga bij voorkeur naar een taxistandplaats.

Trein
Italië heeft een goed spoorwegnetwerk. Er rijden verschillende soorten treinen, van langzame stoptreinen tot razendsnelle intercity’s. Als je in het hoogseizoen met de intercity wilt reizen, doe je er goed aan om te reserveren. Meer informatie vind je op de website
www.trenitaliaplus.com.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Italië kent veel toeristische hotspots. Sowieso zijn alle grote steden erg geliefd. We noemen de bekendste toeristenplaatsen:

Rome
Rome is de hoofdstad van Italië. Elk jaar wordt de stad overspoeld door massa’s toeristen uit de hele wereld. Als je niet van drukte houdt, mijd de stad dan in de zomermaanden.

Venetië
Venetië trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Ook hier geldt dat de stad vooral in de zomermaanden op zijn drukst is.

Noordoost-Italië
De Dolomieten zijn erg geliefd bij wandelaars of skiërs. De steden Verona en Venetië liggen ook in deze regio.

Toscane en Umbrië
Midden-Italië wordt goed bezocht. Niet alleen omdat het een ongekend mooi landschap heeft, maar ook omdat er schitterende steden in de buurt liggen. Wie wil er nou niet een dagje naar Florence, Siena of Pisa? Ook het Gardameer trekt veel bezoekers, voornamelijk kampeerders.

De eilanden
Sicilië en Sardinië worden van april tot oktober goed bezocht door toeristen. Sardinië is vooral bij wandelaars zeer geliefd.

Bezienswaardigheden

Het is onmogelijk om alle mooie plekken van Italië te noemen, dus we houden het bij een beknopte versie van de meest populaire bezienswaardigheden.

Rome
Rome is een groot openluchtmuseum. Verwonder je over het machtige Colosseum, waar de gladiatoren duizend jaar geleden streden. Wandel over het Forum Romano, ooit het politieke en religieuze centrum van Rome. Rust uit op de vele mooie pleinen, zoals het Piazza Navona en gooi een muntje in de Trevifontein. Natuurlijk breng je een bezoek aan het Vaticaan, waar de Paus gevestigd is. En hopelijk heb je nog tijd over voor het Pantheon, de Spaanse trappen en de vele kerken en kathedralen die Rome rijk is.

Venetië
Als je in Venetië loopt, waan je je in een sprookje. Een stad in het water, omringd door kanalen, bruggetjes, pleinen, paleizen en boten. Het meest imposante is het San Marco plein, waar misschien nog wel meer duiven lopen dan mensen.
De romantische zielen onder ons kunnen een tochtje per gondel waarschijnlijk niet weerstaan. Niet goedkoop, wel heel bijzonder!

Florence
Als je aan Florence denkt, denk je aan kunst. Het is de stad van Da Vinci, Dante, Michelangelo, Botticelli en Donatello. Het Uffizi is een van de grootste kunstmusea van Florence met werken van Michelangelo en Botticelli.
Naast kunst biedt Florence schitterende pleinen, bruggen en gebouwen. Een van de grootste trekkers is de Duomo Santa Maria de Fiore, oftewel de Dom. Deze heeft een enorme oranje koepel en is de op drie na grootste kathedraal van Europa. Nog steeds is het een raadsel hoe men destijds zo’n grote koepel heeft kunnen bouwen.

Pompeji
Toen in 79 na Christus de vulkaan de Vesuvius uitbrak, bedolf deze de stad onder zes meter lava en as. De mensen werden in hun slaap verrast en waren op slag dood. In 1748 begonnen de eerste opgravingen van Pompeji en wat te voorschijn kwam overtrof ieders verwachting; een volledig bewaarde Romeinse stad. In sommige huizen zie je zelfs nog de contouren van overledenen liggen. Geen enkele andere vindplaats geeft zo’n goed beeld van een oude Romeinse stad als Pompeji.

Sicilië
Waar denk je aan bij Sicilië? Juist, aan de maffia, de Etna-vulkaan, mooie rotsachtige baaien en prachtige steden. Je kunt een bezoek brengen aan Palermo, de hoofdstad met haar prachtige paleizen. Ook de tempelvallei, met Griekse tempels uit 500 voor Christus is zeker de moeite waard. Wil je een nog werkende vulkaan zien? Bezoek dan de Etna, voor het laatst uitgebarsten in 2001. Van de maffia merk je als toerist vrijwel niks.

Stranden en Actief

Stranden

Italië is omringd door water, dus stranden zijn er te kust en te keur, variërend van uitgestrekte stranden tot rotsachtige baaien. Een van de mooiste stranden grenst aan de Franse kust; de Bloemenrivièra. Ook de rivièra di Levante aan de westkust is zeer geliefd. Aan de zuidkust vind je schitterende kusten met helderblauw water. Veel zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme. Op Sicilië kun je het beroemde Spaggia dei Conigli strand aandoen. Op dit strand leggen schildpadden elk jaar hun eieren in het hagelwitte zand.

Actief

Wandelen
De Alpen, de Dolomieten, de heuvels van Toscane en de eilanden Sardinië en Sicilië zijn populaire wandelgebieden. In de Alpen zijn gemarkeerde wandelroutes en staan om de zoveel kilometer berghutten. Ook worden er regelmatig georganiseerde trektochten gehouden door onder andere Club Alpino Italiano (CAI).

Watersport
Zwemmen, duiken, surfen, vissen; er is veel mogelijk in Italië. Bij de meeste meren en drukbezochte stranden kun je boten, kano’s en windsurfattributen huren. De Federazione Italiana di Attivita Subaque verzorgt duikcursussen.

Wintersport
Het populairste wintersportgebied bevind zich rond de Alpen, met de Dolomieten als centrum. Ook op de Etna op Sicilië kun je skiën.

Communicatie

Communicatie

Bellen, internetten, een kaartje versturen; er zijn voldoende mogelijkheden om met het thuisfront te communiceren. Je kunt in een openbare telefooncel bellen met behulp van een internationale telefoonkaart. Deze zijn te koop bij kiosks, postkantoren en Tabacchi. Ook mobiel bellen is mogelijk, maar helaas vrij prijzig. Internetten kan op alle grote spoorwegstations, in internetcafes en op universiteiten. Je ansichtkaart verstuur je bij voorkeur per expresse (posta prioritaria), want de reguliere post doet er soms wel een maand over. Denk er ook aan dat je post met een zegel uit Vaticaanstad of San Marino alleen in deze plaatsen kunt posten.

Taal

In Italië wordt Italiaans gesproken. Sommige Italianen spreken Duits, Ladin (vlakbij Oostenrijk) en Frans (in de buurt van Milaan).

Media

In Italië kun je de wereldomroep ontvangen. Ook CNN en RTL zijn te ontvangen. Buitenlandse kranten komen vaak tegen de middag in de kiosk te liggen. Nederlandse kranten zijn vrij schaars.

Douane

Reisdocumenten

Inwoners van de E.U. kunnen Italië binnen met een geldig paspoort of identiteitskaart.

In- en uitvoer

Tax-free shoppen op het vliegveld behoort helaas tot verleden tijd wanneer je binnen de E.U. reist. Je mag 55 liter bier, 45 liter wijn en achthonderd sigaretten uitvoeren. Het is verboden om voorwerpen van archeologische vindplaatsen mee te nemen.

Gezondheid

Gezondheid

Smeren, smeren, smeren; in het hoogseizoen voorkom je een hoop ellende door je huid te beschermen met een goede zonnebrandcrème. Drink voldoende water en draag eventueel een petje. Gebruik je medicijnen? Neem deze dan mee in je handbagage. Sommige medicijnen mogen niet worden ingevoerd. Neem dan een verklaring van je arts mee.

Vaccinaties zijn niet nodig, maar neem wel een goede insectenzalf mee. Vooral muggen zorgen voor veel overlast, met name aan het water. Als je gaat wandelen, draag dan een hoofddeksel en controleer je lichaam op teken. Je kunt namelijk flink ziek worden van een tekenbeet.

Op sommige stranden kun je kwallen of zee-egels tegenkomen. Draag dan bij voorkeur waterschoenen.

In alle grote steden zijn medische klinieken en apotheken. In prive-klinieken krijg je de beste service en spreekt men redelijk Engels. Vraag bij je zorgverzekering na hoe de dekking in het buitenland is.

Alarmnummer: 113
Spoedeisende hulp: 118

Gehandicapten

Italië is niet echt ingesteld op rolstoelgebruikers. Men is echter overal behulpzaam en veel musea en kerken hebben al een speciale oprit voor rolstoelen. Als je het bij het boeken van een hotel aangeeft, is men vaak bereid een kamer op de benedenverdieping te regelen.

Drinkwater

In de meeste Italiaanse plaatsen is het water wel drinkbaar, maar geven de mensen de voorkeur aan mineraalwater uit flessen. In Rome is het water wel goed te drinken en kun je overal op straat water tappen uit kraantjes en fonteintjes.

Geldzaken

Geldzaken

Net als in Nederland, betaal je in Italië met de euro. Veel hotels, restaurants en benzinestations accepteren creditcards. In kleine dorpjes kun je beter contant geld meenemen. Pinnen kan bij de geldautomaten in de steden en op de luchthavens. Het gemiddelde prijsniveau is hetzelfde als in Nederland.

Fooi

Hoewel het niet verplicht is, is een fooi van 10% gebruikelijk. Sommige restaurants tellen al 15% bedieningskosten bij de rekening op.

Praktische informatie

Accommodatie

Of je nou een luxe hotel, appartement of camping zoekt, Italië biedt het allemaal. De prijzen verschillen enorm per accomodatiesoort en over het algemeen is overnachten in Italië niet erg goedkoop.

Appartement

De appartementen in Italië zijn meestal van goede kwaliteit. Vooral de villa’s, vakantiehuisjes en boerderijen in Toscane zijn schitterend. Tijdig reserveren voorkomt teleurstellingen.

Camping

De meeste campings in Italië zijn goed en beschikken over alle faciliteiten die je nodig hebt voor een geslaagde vakantie. Veel campings beschikken over bungalows en compleet ingerichte stacaravans. Ook is er plaats voor tenten, caravans en busjes.

Hostel
Voor een hostel betaal je rond €12 per nacht. Mannen en vrouwen slapen apart van elkaar op slaapzalen. De hostel organisatie van Italië is de AIG.

Hotel
De hotels in Italië worden gewaardeerd met een tot vijf sterren en zijn over het algemeen niet goedkoop. In de zomermaanden betaal je het meest. De prijzen voor een hotelkamer variëren tussen de € 50 en € 250.

Feestdagen

Italië heeft erg veel feesten, velen zijn per streek verschillend. Hieronder vind je de vaste feestdagen:

1 januari

Nieuwjaarsdag

6 januari

Driekoningen

25 april

Nationale Bevrijdingsdag

1 mei

Dag van de Arbeid

2 juni

Feest van de Republiek

15 augustus

Maria Hemelvaart

1 november

Allerheiligen

8 december

Maria Onbevlekte Ontvangenis

25/26 december

Kerstmis

Elektriciteit

In Italië is de netspanning 220 – 230 Volt. Meestal kunnen de gewone Europese stekkers gebruikt worden. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er verwisselbare stekkers en adapters te koop.

Kinderen

Italianen zijn dol op kinderen en zullen er alles aan doen om het verblijf voor je kind zo leuk mogelijk te maken.

Kleding

Met Milaan als modehoofdstad, is Italië het modeland bij uitstek. Je kunt er de allermooiste schoenen en lederwaar scoren. Italianen lopen er over het algemeen zeer stijlvol bij en je zult de Italiaanse man niet snel in een korte broek zien. Neem voor een bezoek aan Italië in de zomer luchtige kleding mee, maar
let erop dat het ‘s avonds af kan koelen. Stevige stappers zijn geen overbodige luxe want veel straatjes hebben gladde, onregelmatige keien. Ga je een religieus gebouw binnen? Zorg dan dat je degelijke kleding aan hebt, die je knieën en schouders bedekt. Met een korte broek of hemd kom je namelijk niet binnen!

Musea

Italië is het Mekka voor museumliefhebbers. De grote steden als Rome en Florence bieden veel musea, waaronder het Vaticaans museum met de beroemde Sixtijnse kapel.
De openingstijden verschillen, maar meestal zijn de musea een dag per week gesloten op zondag of maandag.

Openingstijden

Er zijn geen vaste openingstijden in Italië, maar over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

Archeologische vindplaatsen: van 9.00 uur tot een uur voor zonsondergang.

Banken: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.30 uur en van 15.00 tot 16.00 uur.

Kerken: van 7.00 tot 12.30 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Gesloten voor toeristen tijdens de diensten.

Musea: dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur

Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur, zaterdags van 8.30 tot 12.00 uur

Winkels: dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 13.00 uur en 15.30 tot 20.00 uur, maandag van 15.30 tot 20.00 uur.

Reistijd

Elk moment is een goed moment om Italië te bezoeken. Het ligt aan je persoonlijke wensen welke periode het best bij je past. Van ongeveer mei tot oktober is het erg druk in de grote steden. In augustus is het iets minder druk omdat de Italianen dan zelf met vakantie zijn, maar het nadeel is dat het dan erg heet is. In de kustplaatsen zijn juli en augustus de drukste maanden. De skiperiode duurt van december tot maart.

Veiligheid

Italië is een veilig land voor toeristen. Helaas komt diefstal en zakkenrollerij wel voor, voornamelijk in de steden. Zelf kun je voorzorgsmaatregelen nemen om je spullen veilig te houden. Draag je portemonnee niet in je broekzak of andere zichtbare plaatsen, zoals heuptasjes. Loop niet met opzichtige camera’s op verlaten plaatsen of langs drukke
wegen waar een scooterrijder hem snel kan meegraaien. Laat spullen nooit onbewaakt achter en geef grote bedragen liever uit in de vorm van travellercheques. Mocht je toch bestolen worden, doe dan binnen 24 uur aangifte van diefstal bij de politie. En niet te vergeten: sluit een reisverzekering af!
Voor vrouwen geldt dat ze beter niet ‘s nachts alleen over straat kunnen, maar daarop is Italië geen uitzondering. Pas ook op voor niet officiële taxichauffeurs of gidsen en voor de Roma-zigeuners. Een veelgebruikte truc van deze laatste groep is de afleidingsmanoeuvre. Een persoon leid je af, terwijl de andere (vaak nog een kind) toeslaat om je te bestelen.

Datum artikel: 24-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Italië Informatie

ATP vakanties