vakantie informatie

Isla Margarita Informatie

Isla Margarita staat bekend als de ‘Parel van de Caraiben’. Deze bijnaam heeft het eiland niet alleen te danken aan de paradijselijke stranden en de wuivende palmbomen, want Isla Margarita betekent ook letterlijk pareleiland. Toen Christoffel Columbus er in 1498 voet aan wal zette, zag hij indianen rondlopen die parels droegen. De zee bleek vervolgens vol te liggen met pareloesters. Tegenwoordig heeft het toerisme de parelvisserij verdrongen als voornaamste bron van inkomsten. Geen wonder: op Isla Margarita dans je de salsa, nip je liggend in een hangmat aan een cocktail en kun je het hele jaar door lekker zonnen en surfen. Wie wat langer op het eiland verblijft, kan ook makkelijk een tripje naar het vasteland maken en de regenwouden intrekken.

isla margarita

Het land

Geografie

Isla Margarita is onderdeel van Venezuela. Het eiland ligt 38 kilometer ten noordoosten van het vasteland in de Caribische Zee. Isla Margarita is het grootste van drie eilanden die samen de deelstaat Nueva Esparta vormen. De aanduiding ‘groot’ moet je niet al te letterlijk nemen, want Isla Margarita is slechts 67 kilometer breed en 33 kilometer lang. Het westelijke deel (Peninsula de Macanao) is een schiereiland. Dit deel is met het oosten verbonden door een brug en de uit mangroven bestaande Laguna van Restinga. Het westen is droog en dichtbegroeid, het oosten telt vele stranden en in het zuiden zijn mangrovebossen.


Klimaat

Isla Margarita heeft een subtropisch klimaat. Het hele jaar door is de temperatuur gemiddeld 29 °C. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober.

Natuur

Een groot deel van het eiland, zo’n 40%, bestaat uit nationale parken en beschermd natuurgebied. Het meest bekende natuurgebied is La Restinga met zijn mangroven. Mochima is een maritiem nationaal park tussen Isla Margarita en Puerto la Cruz op het vasteland. Een must voor duikers en snorkelaars.

Planten
Voor een klein eiland als Isla Margarita, is de begroeiing divers. Er zijn steppeachtige planten en verschillende soorten cactussen, bloeiende bomen en orchideeën. De nationale bloem van Venezuela is de paarse orchidee, de guayacán (met paarsblauwe bloemetjes) is het plantensymbool van Isla Margarita. Op het eiland groeien palmbomen, dadelbomen en de uva de playa. Deze laatste is een scheefgroeiende boom, die ongeveer acht meter hoog wordt en er hangen trossen eetbare roodpaarse druiventrossen aan.

Dieren
Veel verschillende soorten vogels zijn er te zien, waaronder pelikanen, witte ibissen, grote zilverreigers, haviken en de Margarita-parkiet. De onderwaterwereld biedt een grote hoeveelheid kleurige vissen.

Bevolking

Bevolking

Op het eiland wonen ongeveer 350.000 mensen. De oorspronkelijke inwoners heten Margariteños. De groei van het toerisme bracht Venezolanen van het vasteland, Colombianen en inwoners van het Middellandse Zeegebied naar het eiland.

Religie

Margariteños zijn overwegend katholiek. Daarnaast zijn er inwoners die het jodendom, het protestantisme en de islam aanhangen.

Cultuur

Lekker de salsa dansen, feesten en muziek maken: het zit de Margariteños in de genen. Een ‘gewone’ middag op het strand wordt al snel een vrolijke happening. De cuatro, een kleine viersnarige gitaar, wordt tevoorschijn gehaald en iedereen gaat los. Het eiland telt vele kunstenaars die kleurige keramiek, cuatros en andere volkskunst creëren.

Geschiedenis

Geschiedenis

Voordat Christoffel Columbus in 1492 Isla Margarita in zicht kreeg, leefden er indianen op het eiland. Zij leefden van landbouw en visserij. Toen de Spaanse ontdekkingsreizigers ontdekten dat de zee rond het eiland vol parels lag, was het snel gedaan met de rust. Rond 1500 werd de eerste Europese nederzetting op het eiland gesticht. Parels zo groot als eieren werden opgedoken. Door overbevissing raakte de voorraad pareloesters na vijftien jaar uitgeput, maar bij het eiland Coche werden nieuwe oesterbedden ontdekt. In 1600 wordt La Asuncion door de Spanjaarden uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad. Vanuit deze plaats waren de aanvallen van Engelse en Hollandse piraten makkelijker af te weren. Op 4 mei 1810 wordt de eerste onafhankelijkheidsbeweging opgericht, in 1814 is Isla Margarita de eerste vrije staat in het Midden- en Zuid-Amerikaanse gebied. Hoewel de Spanjaarden een jaar later zonder tegenstand de leiding over het eiland weer overnemen, wordt een jaar later alweer de nieuwe republiek aangekondigd door Simon Bolívar. De Slag van Carabobo (op het vasteland) in 1824 luidt de volledige onafhankelijkheid in. Het tijdperk van 1830 tot 1958 wordt gekenmerkt door revoluties en dictaturen. Ook de afgelopen jaren is de politieke en economische situatie niet altijd stabiel geweest.

Politiek en Economie

Politiek

Venezuela is een federale republiek die bestaat uit 22 staten, een federaal district en 72 federale gebiedsdelen. De president wordt rechtstreeks gekozen voor een periode van zes jaar. Hij is zowel staatshoofd als regeringsleider. Het parlement bestaat uit 165 leden. De huidige president is Hugo Chávez.

Economie

Olie is een van belangrijkste exportproducten van Venezuela. De hogere olieopbrengsten hebben tot een groei van de economie geleid, maar lang niet alle inwoners profiteren daarvan. De economische situatie is instabiel. Venezuela leunt erg sterk op de olieopbrengsten en is erg kwetsbaar voor de ontwikkelingen in de wereldeconomie. Isla Margarita moest het lang hebben van de inkomsten uit de parelvisserij. Inmiddels komen de meeste inkomsten uit toerisme.

Eten en Drinken

Eten

Vis en zeevruchten staan prominent op de menukaarten. Dat kan eigenlijk ook niet anders op een eiland. Garnalen, inktvis, mosselen en ander lekkers uit de zee worden dagelijks vers gevangen. Daarnaast bevatten veel gerechten bonen, kip en groenten. Fruit is er in overvloed.

Enkele bekende gerechten zijn:

Arepas brood een soort brood van maismeel, water en zout
Empanadas kleine, dubbelgevouwen pannenkoekjes, met een vulling van kaas of vlees
Pabellon vlees met rijst, zwarte bonen en banaan
Patilla de Venezolaanse barbecue met spiezen met worst en verschillende soorten vlees
Sancocho vissoep, met onder andere pompoen en uiteraard stukjes vis
Sopa de chipi-chipi een pikante soep met kleine clams
Tortilla omelet

Drinken

Rum is de bekendste drank van het eiland en natuurlijk de cocktail Margarita. Ook zijn er vele soorten Venezolaanse wijnen. Bierliefhebbers nemen een Polar. Er is een ruime keuze in vruchtensappen en koffie. Een andere favoriete drank is cocada, een soort milkshake met kokosnoot en rum.

Vervoer

Naar Isla Margarita

Vanaf Schiphol vetrekken een aantal malen per week vluchten naar Isla Margarita. De meeste zijn chartervluchten, die onderdeel uitmaken
van een all inclusievakantie. De vlucht duurt zo’n tien uur.

Op Isla Margarita

Auto
De bekende autoverhuurmaatschappijen zijn op het eiland vertegenwoordigd. Het wegennet is goed, maar het concept verkeersregels is niet overal goed doorgedrongen. Let dus goed op!

Boot
Met de boot kun je naar Cumaná en Puerto La Cruz op het vasteland, maar het duurt enkele uren voor je er bent. De veerdienst doet er zo’n vijf uur over, maar er zijn ook snellere boten die de afstand in twee uur afleggen. Verschillende bedrijven laten boten varen in nationale parken.

Bus
Met kleine busjes, de zogenaamde por puestos, doorkruis je het hele eiland. Er zijn geen bushaltes, je houdt de bus gewoon aan langs de kant van de weg.

Scooter/brommer
Scooters en brommers kun je in de meeste toeristische plaatsen huren.

Taxi
De taxi’s hebben over het algemeen een vast tarief, maar het kan geen kwaad om vooraf duidelijk een prijs af te spreken.

Bezienswaardig

Cerro El Copey
Dit natuurpark ligt in het binnenland van Isla Margarita en is een aanrader. Je vindt er de Cerro San Juan, de hoogste berg van het eiland en mooie flora en fauna.

El Valle del Espíritu Santo
Deze plaats was in de 16e eeuw de hoofdstad van Isla Margarita en ligt in het groene binnenland. Voornaamste trekpleister is het Mariabeeld, dat in de Pachegro zou zijn gevonden door indianen. Het beeld staat in een suikerzoete kerk, die eruitziet als een soort schuimtaart. Duizenden pelgrims komen in september naar het bedevaartsoord om er te bidden en te offeren.

La Asuncion
De huidige hoofdstad is de oudste stad op het eiland en dat is te zien. Je treft er historische gebouwen aan, zoals het Santa Rosa-kasteel en de 16e-eeuwse kathedraal.

La Restinga
Een prachtig nationaal park met mangroven en eilanden. Het vormt de verbinding tussen de twee schiereilanden Margarita en Macanao. Je vaart er met een boot doorheen en kijkt je ogen uit. In het heldere water kun je zeesterren, oesters en vissen zien. Ook leven er verschillende soorten vogels in het gebied, waaronder pelikanen en witte ibissen.

Macanao
Het schiereiland Macanao ziet er heel anders uit dan Margarita. Hier vind je heuvels, cactussen en veel natuur. Een aanrader voor vogelliefhebbers. Er zijn bijna 150 verschillende vogelsoorten te zien, waaronder de Margaritaparkiet. Een leuke manier om te schiereiland te verkennen, is door middel van een paardrijdtocht. In het plaatsje Boca de Río is een mooi zeemuseum met een bijzondere collectie skeletten, koraal en schelpen.

Mochima
Het maritiem nationaal park Mochima (wat ‘land met veel water’ betekent) bestaat uit tal van eilandjes, een deel van het vasteland van Venezuela en uiteraard het omliggende water. Met de boot kun je er mooie tochten maken en je kunt er heerlijk duiken en snorkelen. Met een beetje mazzel zie je er dolfijnen. Je bereikt het park vanuit Puerto de la Cruz op het vasteland.

Pampatar
Pampatar is een oude vestingstad, die in 1530 werd gesticht. Prominent aanwezig is het 17e-eeuwse fort van San Carlos Borromeo. Net buiten Pampatar liggen de zoutvlaktes.

Porlamar
Porlamar is de belangrijkste stad op het eiland. Van vissersdorp uitgegroeid tot een stad met luxe hotels en restaurants. In de oude stad kun je heerlijk ronddwalen, op de Avenida 4 de Mayo is het goed winkelen. Je kunt langs zee wandelen, de vissersboten zien binnenkomen en een kijkje nemen bij de befaamde sigarenrokende visverkoopsters van de Mercado de Conejeros.

Stranden en Actief

Stranden

Op Isla Margarita zijn tientallen rots- en zandstranden. Elk strand heeft een andere sfeer. In het noordoosten is er door de passaatwinden een sterke branding en kunnen er gevaarlijke zeestromingen zijn. Bekende badplaatsen zijn Playa El Agua. Playa El Yagua (een windsurfersparadijs), Parguito en Guacuco aan de noordoostkust. In het noordwesten is het water kalmer en de badplaatsen wat minder toeristisch. Enkele van de badplaatsen die hier liggen, zijn Puerto Cruz, Juangrieco en Playa Caribe.

Actief

Paardrijden
Het schiereiland Macanao leent zich uitstekend voor een tocht te paard.

Watersport
Op Isla Margarita kun je volop watersporten. Surfers uit de hele wereld weten de weg te vinden naar Playa El Yague, een van de zeven beste windsurfplaatsen op de wereld. Daarnaast kun je visexcursies maken, snorkelen, duiken, zeilen en uiteraard zwemmen.

Communicatie

Communicatie

Internationaal bellen kun je het beste doen vanuit openbare telefooncellen. De telefoonkaarten die hiervoor nodig zijn, kun je overal kopen. Bellen vanuit de hotelkamer is doorgaans erg duur, vanwege de hoge toeslag die hotels rekenen. Mobiel bellen kan niet overal, maar sms’en gaat over het algemeen zonder problemen. Een mailtje kun je sturen vanuit een van de internetcafes en een kaartje sturen kan natuurlijk ook altijd.

Taal

Op Isla Margarita spreekt men Spaans. Het is handig om een taalgidsje mee te nemen, want de kennis van het Engels van de bewoners van Isla Margarita is gebrekkig.

Media

In hotels en in toeristische plaatsen zijn buitenlandse kranten en tijdschriften te koop, maar dit zijn meestal Engelstalige uitgaven.

Douane

Reisdocumenten

Je moet een geldig paspoort hebben, dat minimaal zes maanden na terugkeer geldig moet zijn. Je paspoort (of een kopie ervan) moet je altijd bij je dragen, omdat je je altijd moet kunnen legitimeren.

In- en uitvoer

Drugs, zuivel en andere bederfelijke etenswaar mag je niet mee het land innemen. Als je vertrekt, zorg er dan voor dat je Bolivars op zijn. Het geld mag je niet uitvoeren. Hoewel Isla Margarita een belastingvrij shoppingparadijs is, moet je er rekening mee houden dat je niet alles belastingvrij kunt meenemen naar Nederland. Je mag onder meer 200 sigaretten, 1 liter sterke drank en 50 gram parfum invoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Smeer je goed in! Isla Margarita ligt vlakbij de evenaar en daar schijnt de zon een stuk feller. Inentingen zijn niet vereist, maar inentingen tegen Hepatitis A, gele koorts en DTP worden wel aanbevolen. Neem hierover van te voren contact op met de GG & GD. Doe dit zeker als je ook van plan bent naar het vasteland te gaan. De gezondheidszorg is uitstekend op Isla Margarita.

Gehandicapten

Gehandicapten zullen het niet eenvoudig krijgen op Isla Margarita. Rolstoelen passen niet in de lokale busjes en natuurgebieden zijn ook niet berekend op gehandicapten.

Drinkwater

Je kunt beter geen water uit de kraan drinken. Flesjes mineraalwater zijn overal te koop.

Geldzaken

Geldzaken

De nationale munteenheid is de Bolivar, die bestaat uit 100 centimos. Traveller’s Cheques en creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Geld uit de automaat trekken kan ook. Geld en Traveller’s Cheques kun je het beste wisselen bij banken en geldwisselkantoren. Houd je ver van geld wisselen op de zwarte markt. Dit is niet toegestaan en strafbaar. Er wordt streng op gecontroleerd.

Fooi

De meeste restaurants berekenen bedieningsgeld, maar verwachten daarnaast ook nog een fooi. Ongeveer 5 tot 10% is gangbaar. Ook taxichauffeurs en andere mensen die werkzaam zijn in de dienstverlening stellen wat extra’s op prijs.

Praktische informatie

Accommodatie

Veruit de meeste vakantiegangers boeken een all inclusievakantie, waarbij de prijs van het ticket, het verblijf in het hotel en eten en drinken is inbegrepen. Het is mogelijk om een losse vlucht te boeken en ter plaatse zelf een hotel, appartement, Bed & Breakfast of villa te huren. Ze zijn er in alle prijsklassen.

Elektriciteit

Het voltage is 110 volt. Je kunt het beste een adapter en een wereldstekker meenemen uit Nederland.

Feestdagen

Op Isla Margarita wordt heel wat afgefeest. Naast de officiële feestdagen hebben plaatsen hun eigen, meestal religieuze, festivals. Een van de meest bekende is La Asuncion op 10 augustus, de Maria Hemelvaart.

1 januari Nieuwjaarsdag
Februari Carnaval
Maart/april Witte Donderdag, Goede Vrijdag
19 april Dag van de Revolutie
1 mei Dag van de Arbeid
24 juni Slag om Carabobo
5 juli Onafhankelijkheidsdag Venezuela
24 juli Geboortedag Simon Bolivar
12 oktober Columbusdag
25 december Kerstmis

Fotografie

Er zijn mooie, kleurrijke plaatjes te schieten op Isla Margarita. De felgekleurde voorgevels van de woningen lenen zich daar uitstekend voor. Fotorolletjes en andere benodigdheden zijn goed verkrijgbaar. Fotografeer je digitaal? Neem dan voldoende geheugensticks mee.

Kinderen

Geen feest compleet zonder kinderen. Complete families zijn tot ‘s avonds laat buiten te vinden. Kinderen zullen zich ongetwijfeld vermaken aan het strand, maar de stroming kan gevaarlijk zijn voor de kleintjes. De noordelijke punt van het eiland loopt ook steil af in zee.

Kleding

Lichte en luchtige kleding is het lekkerst om te dragen. En een pet- of zonnehoed en een goede zonnebril zijn zeker geen overbodige luxe.

Openingstijden

Banken: van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur
Musea en bezienswaardigheden: de openingstijden zijn verschillend. Doorgaans van 9.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur.
Winkels: van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur.

Reistijd

Op Isla Margarita is het hele jaar door mooi weer. Van mei tot oktober is het regenseizoen, maar dat vormt in principe geen beletsel om te gaan. De buien die vallen zijn hevig, maar kort. Het hoogseizoen loopt van december tot april.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Isla Margarita is vijf uur, in onze zomertijd zes uur.

Veiligheid

Diefstal is een veel voorkomend probleem in het centrum van Porlamar en in de badplaats El Yague. Laat dure sieraden thuis en loop niet opzichtig rond met dure camera’s of mobieltjes. Loop ook niet met grote geldbedragen op zak.

Datum artikel: 24-01-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Isla Margarita Informatie

ATP vakanties