vakantie informatie

India Informatie

Feesten op de parelwitte stranden, de woestijn doorkruisen per kameel, tijgers spotten op de rug van een olifant, mediteren in een van de vele tempels, het kan allemaal in India, een van de meest magische landen op aarde. Naast indrukwekkende natuurgebieden heeft India boeiende (miljoenen)steden als Calcutta, Delhi, Bombay en Bangalore waar je dagenlang rond kunt dwalen zonder je ook maar een moment te vervelen. India is het land waar economische vooruitgang samengaat met het behoud van eeuwenoude tradities. Het land van de Taj Mahal en de heilige Ganges. Het land waar je op een drukke straat koeien, riksja’s, fietsers en de nieuwste BMW aantreft. Kortom, een veelzijdig land met een fascinerende cultuur dat je minstens een keer gezien moet hebben.

india

Het land

Geografie

India is reusachtig en bestaat grofweg uit vier delen. Naast het bergachtige noorden met een deel van de Himalaya bergketen, heb je het vruchtbare kustgebied, het droge Deccan-plateau en het rivierengebied met de heilige rivier de Ganges. Van west naar oost grenst India aan Pakistan, Afghanistan, China, Tibet, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. In het zuiden ligt een kustlijn van 3218 kilometer lengte, waar in het westen de Arabische Zee tegenaan spoelt, in het zuiden is dat de Indische Oceaan en in het oosten de Golf van Bengalen.


Klimaat

India kent verschillende klimaatzones die variëren van een tropisch klimaat in het zuiden tot een gematigd klimaat in het noorden. Het grootste gedeelte van India wordt echter gekenmerkt door een moessonklimaat en heeft drie seizoenen. Van oktober tot februari is het ‘winter’ met warme, zonnige dagen. In het noorden zijn de nachten koud. Van april tot juni is het zomer en is het zeer warm en vochtig. Van juli tot september is de moesson, deze schuift vanuit het zuiden over India.

Natuur

Of je nu van stranden, jungles, woestijnen of berglandschap houdt, India biedt voor ieder wat wils. In alle windstreken zijn natuurparken te vinden waar je oog in oog kunt komen te staan met een tijger, de bijna uitgestorven barasingha (Indische moerashert), de chital, de hoelman, de gaur, nigai of zelfs een luipaard. Verder leven er een groot aantal vogels waaronder zwarte ibissen, jufferkraanvogels en slangenarenden. Zowel in het noorden als in het noordoosten kom je (bamboe)bossen tegen, terwijl de begroeiing is het zuiden bestaat uit palmbomen met regenwoud.

Bevolking

Bevolking

In India, dat 2,42% beslaat van het totale wereldoppervlak, wonen een miljard mensen, wat neerkomt op 16% van de wereldbevolking. De meeste mensen wonen in de overbevolkte steden. De bevolking bestaat uit ruim 400 etnische groepen. Hoewel het kastensysteem in 1947 onwettig werd verklaard, speelt het nog altijd een belangrijke rol in het leven van miljoenen Hindoes. Zo worden nog steeds veel huwelijken, zelfs bij de meest moderne Indiër, gearrangeerd.

Cultuur

Indiërs zijn trots op hun cultuur en vinden het leuk dit de delen met toeristen. Kijk daarom niet gek op als ze vragen naar je favoriete Indische gerecht, de indrukwekkendste bezienswaardigheid en of je al wat Hindi kunt spreken. Bij filmliefhebbers is India vooral bekend vanwege Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld. De film is enorm populair onder de bevolking en voor velen een vlucht uit de realiteit. De officiële nationale sport van India is hockey. Cricket is de populairste sport en daarmee de onofficiële nationale sport.

Religie

Godsdienst speelt een belangrijke rol in India. De meeste Indiërs zijn aanhangers van het hindoeisme. Hieruit zijn het boeddhisme, jainisme en later het sikhisme ontstaan. Ook het jodendom, christendom, zoroastrisme en de islam zijn tegenwoordig in India vertegenwoordigd.

Geschiedenis

Geschiedenis

India heeft een zeer rijk verleden. Sporen van menselijk leven gaan zo’n 40.000 jaar terug. Van toen tot aan het heden is veel gebeurd. Rond 9000 jaar geleden ontwikkelde zich de Indusvalleibeschaving die zijn hoogtepunt bereikte tussen 2600 en 1900 voor Christus. In deze periode hoorde Alexander de Grote van de rijkdommen die het land bezat en probeerde daarom India te veroveren. Het land heeft vele overheersers gekend die hun sporen hebben nagelaten. De herinneringen aan deze tijd zie je onder meer terug in gebouwen en ruines.

Portugal was het eerste Europese land dat om Kaap de Goede Hoop zeilde en India bereikte. De Portugezen vestigden daar de kolonie Goa. In de 17e eeuw volgde de Engelsen en in 1676 vestigden ook de Fransen zich in India. Van 1858 tot 1947 werd India geregeerd als een onderdeel van het Britse Rijk. De laatste bezetter, het Britse Koninkrijk, verliet India in 1947. Veel Indiërs spreken Engels. Vanwege de problemen tussen moslims en Hindoes werd het land in tweeën gesplitst, te weten India en Pakistan. Tot op de dag van vandaag staan beide landen niet bepaald op goede voet met elkaar.

Politiek en Economie

Politiek

India heeft een democratisch bestel met een president aan het hoofd van de staat. De minister-president staat aan het hoofd van de regering. Het parlement bestaat uit twee kamers (Huis van het volk en het Hogerhuis). India is verdeeld in 25 deelstaten. Elke deelstaat vaardigt zijn parlementsleden af naar Delhi. Van zijn kant stuurt Delhi een gouverneur naar iedere staat. Elke staat kent zijn eigen bestuur en wetgevende vergadering en kiest zijn eigen vertegenwoordigers die de plaatselijke belangen behartigen.

Economie

India is een ontwikkelingsland. Zo’n 25% van de bevolking is te arm om voldoende eten te kopen. Er is een relatief grote groep middenklassers. Zij beschikken doorgaans over een behoorlijk appartement, een koelkast, auto en computer. De economie is groeiende, mede doordat de industrie zich gestaag uitbreidt, hierbij geholpen door de lage lonen. De dienstensector is ook een sterke groeisector dankzij het hoge opleidingniveau in India. Vooral de IT-sector is bloeiende. De Indiase economie is sinds het begin van de jaren 90 geliberaliseerd.

Eten en Drinken

Eten

Als je aan India denkt, denk je al snel aan curry, maar door de verschillen in landschap, klimaat, godsdienst en traditie is er sprake van meer dan een Indiase keuken. Elke bevolkingsgroep heeft weer haar eigen specialiteit. In het noorden zijn de diverse broodsoorten, zoals naan, chappatti en roti befaamd. Deze smaken heerlijk bij lamsvlees en kipspiesjes. Aan de kust kun je genieten van gegrilde gamba’s of braam geblust met een flinke hoeveelheid kokos om de pittige smaak te neutraliseren. In India wordt overal veel groente gegeten, vooral in het zuiden waar men voornamelijk vegetarisch is. Bestel eens een thali (schotel). Aan de rand van het bord staan zes of meer schaaltjes met elk een andere groente. Ook zal er dahi (yoghurt), chutney en mighai (een pudding) bij worden geserveerd.

Typische gerechten:

Sambar
een pittige heldere groentesoep

Bhaji
groenten of vlees in een jasje van kikkererwtendeeg

Dosa
gebakken rijstpannenkoek met vulling

Samosa
groenten met kruiden in deeg, in een driehoekige vorm gevouwen

Drinken

Een befaamde drank in India is de lassi, een dunne yoghurtdrank. Verder wordt er veel chai gedronken (sterke thee met melk en suiker). Daarnaast worden er veel verse vruchtendranken gedronken.

Vervoer

Naar India

Vliegtuig
De meeste grote vliegtuigmaatschappijen vliegen naar India. De belangrijkste internationale luchthavens aldaar zijn New Delhi, Mumbay, Calcutta en Chennai. Vaak is het mogelijk om zonder een meerprijs op de ene luchthaven aan te komen en vanaf een andere te vertrekken.

Over land
In de jaren zestig en zeventig gingen veel budgetreizigers over land richting India. Als je van plan bent over land te reizen, vergeet dan niet de nodige visa aan te vragen. De makkelijkste manier om over land te reizen is met de trein, maar per fiets, auto of motor is ook mogelijk.

In India

Je kunt India op zeer veel manieren doorkruisen, neem bijvoorbeeld een kameel, de riksja, de bus of de trein. Bekijk per uitstapje welk vervoermiddel het meest geschikt is.

Auto
Als je in India een auto wilt huren dan doe je dat automatisch met chauffeur. Het is een fijne manier van reizen aangezien je vrij bent om te gaan, staan en stoppen wanneer je wilt. Verder weet een goede chauffeur de beste routes, eethuisjes en sanitaire voorzieningen en kan hij je beschermen tegen onbetrouwbare gidsen een kooplieden.

Boot
Een bootreis kan een mooie belevenis zijn. Bijvoorbeeld een tocht over de Ganges, of de stille wateren van Kerala. Als je van Zuid- naar Noord-Calcutta wilt, is de pont een goede manier.

Bus
Bussen kennen in India verschillende klassen. De meest luxe bussen zijn uitgerust met airconditioning. De goedkoopste bussen gaan pas weg als het niet alleen ín de bus maar ook op de bus volgepropt zit met mensen. Hoewel het geen comfortabele manier van reizen is, is het zeker een hele ervaring.

Taxi, riksja
Meestal hebben taxi’s geen werkende meter. Spreek dan, evenals met de bestuurder van de riksja, van tevoren een prijs af. Indien je tussendoor wilt stoppen dan betaal je achteraf nog wat extra’s voor de wachttijd.

Trein
India is een zeer populair land bij treinliefhebbers. Het land heeft een uitgebreid spoorwegnet. Er worden op sommige trajecten nog stoomtreinen gebruikt. Als je van plan bent veel per trein door India te reizen, is het handig een spoorweggids te kopen waarin de belangrijkste dienstregelingen zijn vermeld. Deze zijn te koop op alle grotere stations.

Bezienswaardig

India is eigenlijk een grote bezienswaardigheid met al de bedrijvigheid en prachtig geklede vrouwen. Maar hieronder staan enkele hotspots van India.

Delhi
In Delhi kom je ogen te kort. Riksja’s zijn in deze stad een hele uitkomst. Laat je bijvoorbeeld naar de Sonehri Masjid (Gouden Moskee) rijden en naar de Kinari Bazar, een straat waar alles te koop is voor een bruiloft. Ook het monument van Mahatma Gandhi, een pelgrimsoord voor Indiërs, is zeker een bezoekje waard.

Agra en omgeving
In Agra en omgeving heb je een ruime keus aan middeleeuwse forten, boeddhistische stoepa’s, een National Park, hindoetempels en natuurlijk de Taj Mahal.

Rajastan
Rajastan is India’s populairste toeristengebied. Je kunt er forten bezoeken, boodschappen doen op de markt en tochtjes maken op de prachtig beschilderende olifanten.

Mumbai (Bombay)
Mumbay is aardig met zijn tijd meegegaan en is nu de modernste stad van India. Het is tevens de stad van de filmindustrie, de stad van Bollywood. De films hebben vaak een gemakkelijke verhaallijn en zitten vol dans en zang. Ga eens naar de bioscoop en ervaar zelf hoe de Indiërs genieten, de schurk uitschelden, de held toejuichen en alle liedjes meezingen.

De westkust: Goa en Kerala
Deze streek is uitermate geschikt voor mensen die houden van watersport en stranden. Aan de westkust heerst een zeer ontspannen sfeer. Goa heeft zeker meer te bieden dan party’s en ouwe hippies. Er zijn ook forten, tempels en specerijenplantages te bezichtigen. Wat je zeker niet mag missen is een boottocht over de binnenwateren van Kerala. Het leven vindt daar vaak letterlijk op het water plaats. Huizen zijn in het water gebouwd en kinderen worden per boot naar school gebracht. Bovendien bezit dit gedeelte van India een overweldigende natuur.

Varanasi
Varanasi is de heiligste stad voor de Hindoes en een pelgrimsoord bij uitstek. Sterf je in deze stad dan bereik je zo goed als zeker de staat van moksa (redding, bevrijding). Om die reden zijn er in Varanasi dan ook een hoop sterfhuizen. Mensen die oud en/of ziek zijn wachten hier hun dood af. Maar Varanasi is meer dan dood. Varanasi is de plek die onophoudelijk wordt bezocht door pelgrims die tijdens hun tocht religieuze liederen zingen. Naast pelgrims wemelt het er van de priesters, goeroes en straatventers. Niet te missen is een nachtelijk tochtje over de rivier waarbij de boot wordt verlicht met kleine olielampjes.

De Westelijke Himalaya
De frisse lucht en het ruige landschap nodigen uit voor een kortere of langere trekking. In een dag kan de Gangotrigletser, de bron van de Ganges, worden bezocht en in vijf dagen kan de Pinadarigletsjer worden bereikt. Op sommige routes worden de wandelpaden veel belopen door talloze pelgrims die naar de pelgrimstempels gaan. Er zijn ook paden waar u vrijwel niemand zal tegenkomen.

Stranden en Actief

Stranden

De kusten van India bezitten schitterende stranden die van dit land een ideale bestemming maken voor een strandvakantie. De bekendste badplaatsen zijn Puri, Mumbai, Chennai, Mamallapuram en Goa met onder meer Calangute, Baga Beach en Colva Beach. Wil je liever in alle rust zonnebaden dan kun je het beste naar Gujarat, Kerala, West-Bengalen, Andhra Pradesh of Kerala. Maar ook op Goa vind je een aantal rustige stranden waaronder Honnavar, Ankola en Karwar.

Actief

Cricket
Cricket is de nationale sport. Je zult veel kinderen en jongeren op straat zien spelen.

Paardrijden
Vooral in Udaipur en enkele andere steden in Rajastan kun je te paard deelnemen aan goedgeorganiseerde expedities. Ook is het mogelijk om alleen te rijden.

Wandelen
De Westelijke Himalaya is veruit de populairste wandellocatie van India. Er zijn lichte en zware trekkings te maken. Wie onder de 3350 meter blijft heeft weinig voorbereiding nodig, mits de conditie enigszins op pijl is. Voor een wandeling kun je een Engelstalige gids inhuren, evenals dragers en pony’s voor je bagage.

Watersport
Zwemmen, duiken, vissen; er is veel mogelijk in India. Diepzeeduiken is populair op de Andaman-eilanden en bij Goa. De uitrusting hiervoor is te huur bij de locale duikcentra, deze bieden vaak ook cursussen aan op elk niveau. Vrouwen kunnen over het algemeen, met uitzondering van enkele plaatsen in Goa, beter een T-shirt over hun badkleding aandoen om de plaatselijke bevolking niet te ergeren.

Communicatie

Communicatie

In de grote steden zijn internetcafes. Ook in kleinere plaatsen is het vaak mogelijk te internetten, alleen is de kwaliteit van de verbinding niet altijd even optimaal. Bellen kan vanuit hotels en vanuit een telefooncel op straat (waar PCO_STD_ISN op staat). Of je met je mobiele telefoon kunt bellen, ligt aan je provider.

Taal

India kent vele talen. De enige officiële taal is het Hindi. Daarnaast wordt er veel Engels gesproken. De verschillende staten hebben nog 21 andere officiële talen op hun grondgebied ingesteld. Verder zijn er nog zo’n duizend andere talen en dialecten.

Media

Een groot aantal kranten in India zijn Engelstalig waaronder de Times of India en The Hindu. Sommige hotels hebben satelliettelevisie met CNN en BBC World service.

Douane

Reisdocumenten

Voor een reis naar India heb je een geldig paspoort en visum nodig. Het toeristenvisum kun je zelf ophalen bij de Indiase ambassade of op laten sturen.

In- en uitvoer

Kleine kado’s, een liter wijn, een liter sterke drank en 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak zijn zonder problemen in te voeren. Commerciële goederen moeten worden aangegeven, evenals goederen boven de vijfduizend euro. Drugs zijn ten strengste verboden. Juwelen met een waarde boven de zesduizend roepies, dierenhuiden, planten en producten van meer dan honderd jaar oud, mogen niet zonder meer geëxporteerd worden. Daarvoor is een exportvergunning nodig.

Gezondheid

Gezondheid

Voor de laatste informatie over vaccinaties en malariapillen kun je contact opnemen met je huisarts of plaatselijke GGD. Er zijn genoeg goede dokters te vinden in hotels en drogisterijen, maar toch is het aan te bevelen je eigen pilletjes, zalfjes en cremes mee te nemen. Tevens kunnen wij de geweldige mugwerende kleding van NosiLife van harte aanbevelen. Als je last van je maag hebt, kun je de maaltijd het best beperken tot versgekookte vegetarische gerechten.

Gehandicapten

India is niet erg geschikt voor gehandicapten. Veel bezienswaardigheden zijn hier niet op toegerust. Men heeft in India wel veel respect voor gehandicapten en ouderen. Er zullen daarom altijd genoeg mensen zijn die willen helpen.

Drinkwater

Het is aan te raden veel water te drinken, maar neem alleen water uit flessen. Er zijn ook waterzuiveringstabletten te koop. Dit kan een uitkomst bieden voor plekken waarbij het moeilijk is om aan flessen water te komen, zoals tijdens een trekking in de Himalaya.

Geldzaken

Geldzaken

In India wordt er met roeppies betaald. Er zijn biljetten met een waarde variërend van 500 tot 2 roepies. Duurdere hotels en (hotel)winkels en de duurdere restaurants accepteren internationaal erkende creditcards. Alle buitenlandse en een aantal Indiase banken hebben een geldautomaat die VISA-, Master- of Diners Club-kaarten accepteert. De instructies op het scherm zijn in het Engels.

Fooi

In India is het gebruikelijk fooi te geven. In hotels is 10 roepies voldoende voor het dragen van de bagage, de roomservice etcetera. In restaurants geef je 10% van de rekening. Een goede gids geef je zo’n 100 roepies per dag, net als een chauffeur.

Afdingen

Afdingen is in India heel normaal. Hoeveel je kunt afdingen is moeilijk te zeggen, daarvoor kun je het beste op je eigen gevoel afgaan.

Praktische informatie

Accommodatie

De hotels in India hebben in de jaren 90 grote veranderingen ondergaan. Door het toenemende toerisme zijn deze sterk verbeterd. Duurdere hotels hebben vaak extra faciliteiten als telefoons, bars, restaurants en televisies. De hotels variëren in prijs van 25 euro voor een hotel met een ster tot meer dan 300 euro voor een vijfsterrenhotel.

Elektriciteit

Het voltage is 220 en soms 230V. Dit is geschikt voor je Nederlandse apparatuur.

Feestdagen

India staat bekend om de vele feesten. Doordat de Hindoes en moslims een andere kalender gebruiken vallen de feesten elk jaar op andere data. Hieronder is aangegeven op welke maanden ze meestal plaatsvinden.

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van India zijn:

1 januari Nieuwjaar

26 januari Dag van de Republiek

Januari/februari Sankranti/Pongal

Februari/maart Shivarati Holi Ramnavami Mahavir Jayanti

Goede Vrijdag en Pasen

April/mei Id-UI-Zuha(Bakri id) ID-Ul-Fitr (Ramzan ld)

15 augustus Onafhankelijkheidsdag

Augustus/september Janmastami

2 oktober Mahatma Gandhi’s Geboortedag

September/oktober Dussehra Diwali

25 december Kerstmis

Fotograferen

Het boeiende straatleven, de prachtige kleuren en de indrukwekkende gebouwen vragen er om op de foto vastgelegd te worden. Wil je veel foto’s gaan maken en je fotografeert nog niet digitaal, dan is het aan te raden om je rolletjes vanuit Nederland mee te nemen. In India zijn ze ook te koop, maar je ze zijn vrij duur en dan is het maar afwachten wat de kwaliteit is. Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd toestemming.

Kinderen

India kan ook voor kinderen een onvergetelijke ervaring worden. Zorg ervoor dat de kinderen voldoende kunnen acclimatiseren en voldoende water drinken.

Kleding

Hoe minder je meeneemt hoe beter. Het kopen van kleding is in India een leuke en goedkope bezigheid. Naast veel winkels met confectiekleding zijn er tal van winkels met schitterende stoffen van wol, katoen, kasjmir, zijde en fluweel. Je kunt een stof uitzoeken en daar in een mum van tijd een kledingstuk van laten maken. Vaak hebben kleermakers een boek vol plaatjes zodat je het gewenste model aan kunt wijzen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, een op maat gemaakt overhemd kost zo’n 3 euro. In het noorden van India zul je warmere kleding nodig hebben voor de kille ochtenden en avonden. Lange broeken zijn het handigst voor wandelingen in de jungle. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Openingstijden

De openingstijden van musea kunnen van week tot week wisselen. Locaties beheert door de Archeological Survey of India zijn meestal van zonsopgang tot zonsondergang geopend.
Overheidskantoren zijn van maandag tot vrijdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Winkels en hotels zijn open zolang er genoeg (potentiële) klanten zijn.

Tijdsverschil

In India is het 4,5 uur later. Tijdens onze zomertijd is het tijdsverschil 3,5 uur.

Veiligheid

India is in principe een veilig land om te reizen, zowel overdag als ‘s nachts. Toch is enige voorzichtigheid geboden. Zorg ervoor dat je geld en waardepapieren apart van elkaar op je lichaam draagt.

Datum artikel: 12-11-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over India Informatie

ATP vakanties