vakantie informatie

IJsland Informatie

IJsland, het meest dunbevolkte land van Europa, roept bij de meeste mensen beelden op van watervallen, geisers, warmwaterbronnen, gletsjers, ijs, sneeuw, hoge bergen, vulkanen en eindeloze meren. Dit beeld klopt helemaal met de werkelijkheid. IJsland is dan ook de ideale bestemming voor mensen die van natuurschoon houden. Houd je van sprookjes? De IJslanders geloven in oude sagen en legenden en in sprookjesfiguren, zoals elfen, trollen, geesten en zombies. Ook voor je gezondheid is IJsland goed. De Blue Lagoon, een meer met zuiver, mineraalrijk zeewater midden in een lavaveld, is de populairste attractie van IJsland. Geen kuuroord dat hier tegenop kan! Reykjavik is de hoofdstad van dit dure vakantieland. Toch is het zeker de moeite waard om daar te winkelen, uit eten te gaan en het nachtleven in te duiken.

iceland

Het land

Geografie

IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Noordelijke IJszee en de Straat van Denemarken. Het is het meest westelijk gelegen land van Europa en op Groot-Brittannië na het grootste Europese eiland. Het landschap wordt gekenmerkt door actieve vulkanen, gletsjers, rivieren, ijskappen, watervallen, bergen en lavavelden. Slechts 20% van het land is begroeid.

Klimaat

IJsland heeft een mild zeeklimaat met koele zomers en milde winters. Maar pas op; het weer kan ineens omslaan en dan wordt het bar koud. ‘s Zomers zijn de nachten licht en in juni gaat de zon niet onder. Je kunt dan genieten van de middernachtzon.

Natuur

De natuur in IJsland is ronduit spectaculair. In de nationale parken en ook daarbuiten kun je prachtige wandelingen maken.PlantenVulkanisme en de koele zomers maken de omstandigheden voor de groei van bomen en planten slecht. Slechts 20% van het eiland is begroeid. Je treft er voornamelijk berken, wilgen, mossen en gras aan. Planten, bloemen, groenten en fruit groeien in kassen, die door warmwaterbronnen worden verwarmd. Dieren De poolvos is het enige zoogdier dat van nature op IJsland voorkomt. Verder komen er onder meer rendieren, koeien, IJslandse paarden en IJslandse schapen voor. Aan vogels en vissen is er geen gebrek. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten, waaronder stormvogels, sneeuwuilen en papegaaiduikers. In de rivieren en zee zwemmen onder meer zalm, forel en kabeljauw. Aan de kust kun je verschillende soorten walvissen, dolfijnen en zeehonden zien.Veelvoorkomende ‘dieren’ van de vervelende soort zijn muggen. Ze komen veelvuldig voor bij moerassen en meren en zijn actief bij windstil weer. Ze zijn voornamelijk irritant, ze brengen geen vervelende ziektes over.


Bevolking

Bevolking

IJsland heeft bijna 300.000 inwoners, die afstammen van de Noormannen, Schotten, Ieren en Scandinaviërs die in vroeger tijden hun toevlucht tot het eiland zochten.

Religie

De grootste groep godsdienstigen (93%) is de evangelisch-lutherse. De overige 7% is rooms-katholiek of hangt een andere religie aan.

Cultuur

IJslanders zijn sportieve mensen, die van lezen houden. Het aantal boeken dat wordt uitgegeven, is in vergelijking met andere landen erg hoog. IJslanders geloven diep in hun vele eeuwenoude sagen en legenden. Elfen, trollen, geesten en zombies zijn enkele van de wezens waarover de verhalen gaan. Een typisch IJslands souvenir is de wollen Lopi-trui met de bekende ingebreide patronen.   

Geschiedenis

Geschiedenis

De eerste bewoners van IJsland waren Ieren, die er rond 800 na Christus leefden. Aan het eind van de 9e eeuw vestigden Noormannen zich op IJsland. Al in 930 richten zij een parlement op, het Althing, dat nu nog steeds bestaat. Tot aan het eind van de 12e eeuw werden er talloze stammenoorlogen uitgevochten, die zijn vastgelegd in de beroemde IJslandse sagen. In 1264 sloten Noorwegen en IJsland een unie en had Noorwegen het monopolie op de handel met IJsland. Het eiland viel van 1397 tot 1854 onder heerschappij van Denemarken, die tevens het handelsmonopolie van Noorwegen overnam. In 1904 kreeg IJsland volledig zelfbestuur en werd in 1918 semi-onafhankelijk. Dat hield in dat de IJslanders het Deense koningshuis bleven erkennen. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog werd IJsland achtereenvolgens door Engeland en Amerika bezet. IJsland riep zichzelf in 1944 uit tot republiek en was na de oorlog een van de oprichters van de NAVO. Tussen 1952 en 1975 breidde IJsland zijn visserijzone aanzienlijk uit. Dit had de drie zogenaamde kabeljauwoorlogen met Engeland, Noorwegen, Canada en Denemarken tot gevolg.

Politiek en Economie

Politiek

IJsland is een parlementaire republiek. Aan het hoofd staat president Olafur Ragnar Grimsson. Eens in de vier jaar worden de president en de 63 leden van het Althing (het parlement) gekozen. Het kabinet staat onder leiding van minister-president Halldor Asgrimsson.

Economie

IJsland is een welvarend land. De economie is sterk afhankelijk van visserij en de visverwerkende industrie. Andere belangrijke bronnen van inkomsten zijn toerisme, geothermische energie, de ontwikkeling van waterkrachtcentrales en de luchtvaart.

Eten en Drinken

Eten

Als je van griezelen houdt, dan ben je bij de IJslandse keuken aan het goede adres. Wat dacht je bijvoorbeeld van svid (gekookte schapenkop), of hakarl (bedorven haaienvlees) dat wordt beschouwd als een delicatesse. Houd je wel van vis, maar spreekt bedorven haai je niet aan? Dan kun je je te goed doen aan bijvoorbeeld zalm, forel, kabeljauw, stokvis en garnalen. Ook worden er veel gerechten met lams- en schapenvlees gegeten. Enkele typisch IJslandse gerechten: Blodmör bloedpudding, een schapenmaag met daarin schapenbloed, meel, niervet en kruiden  Hardfiskur stokvis Hangikjöt gerookt lam Kjötsúpa vleessoepSkyr uitgelekte yoghurt Tomat-kryddsíld haring in tomatensaus 

Drinken

Alcohol is duur in IJsland. Je moet 21 jaar zijn om het te kunnen kopen. Dat kan alleen in horecagelegenheden en in staatswinkels. Desalniettemin staat het lokale drankje stijf van de alcohol. Het heet Brennevín en is gemaakt van aardappelpuree, komijn en karwijzaad. 

Vervoer

Naar IJsland

BootVanuit Bergen in Noorwegen en Hanstholm in Denemarken vertrekken ‘s zomers autoveerdiensten van Smyril Line. De boten komen aan in Seyðisfjörður.Vliegtuig Het hele jaar door gaan er lijndiensten van Amsterdam naar Reykjavik. De vlucht duurt ongeveer drie uur. Ook worden er veel vluchten met speciale groeps- en familietarieven uitgevoerd.

In IJsland

AutoDe grote autoverhuurmaatschappijen hebben een vestiging op IJsland. Naast reguliere auto’s, verhuren zij ook 4WD’s. Het huren van een auto is echter duur. Je kunt wel je eigen auto, motor of camper meenemen. De infrastructuur is goed, maar buiten het zomerseizoen zijn niet alle wegen begaanbaar vanwege sneeuwval. De belangrijkste weg, de ringweg, gaat bijna helemaal het eiland rond. Niet over elke rivier in het binnenland is een brug. Dat betekent dat je met de auto door de rivier moet waden. Huurauto’s zijn hier echter niet voor verzekerd. Overigens is het verboden om buiten de begaande paden en wegen te rijden. Bus De meeste delen van IJsland en het hoogland zijn in de zomer bereikbaar per bus. Treinen rijden er niet. In het voor- en naseizoen geldt er een beperkte busdienstregeling. Er zijn verschillende maatschappijen met eigen routes en dienstregelingen. Je kunt diverse buspassen kopen, waarmee je vaak ook korting krijgt op overnachtingen. FietsOver IJsland fietsen is niet makkelijk, maar wel onvergetelijk. Gravel en een stevige wind zijn de grote tegenstanders. TaxiDe prijzen voor een taxirit zijn vastgesteld en alle taxi’s hebben een meter. In de avonden en weekends geldt een toeslag.VeerbootHet openbaar vervoer gaat gedeeltelijk per veerboot. Sommige plaatsen zijn alleen per boot bereikbaar.VliegtuigVanuit IJsland kun je naar verschillende plaatsen in IJsland vliegen.

Bezienswaardig

Eigenlijk is heel IJsland bezienswaardig. Het landschap en het natuurschoon is overal adembenemend. Als je de ringweg vanuit Reykjavík met de klok mee volgt, kun je de volgende hoogtepunten zien: ReykjavíkReykjavík is de hoofdstad van IJsland. De naam betekent rookbaai. Reykjavík ligt in het zuidwesten en bestaat uit twee delen: de oude stad met zijn witgeschilderde huizen en het moderne deel. Reykjavík is een hippe stad waar je lekker kunt stappen, winkelen en cultuur kunt opsnuiven. Het nationaal museum moet je zeker niet overslaan als je geinteresseerd bent in het ontstaan en de geschiedenis van het land. Je kunt een kijkje nemen in de levendige haven, de kunstmatig aangelegde geiser Geysit zien spuiten en naar Ábaejarsafn. Dit is een openluchtmuseum met oude gebouwen, dat tevens meer vertelt over de manier van leven uit vroeger tijden. Het grootste openluchtzwembad van IJsland is Laugardalur. Daar in de buurt vind je ook een boerderijpark, waar alle dieren die op IJslandse boerderijen voorkomen, zijn samengebracht. Wil je meer weten over vulkanen, wip dan even over naar het eilandje Videy. Daar wordt twee keer per dag de indrukwekkende Volcano Show gehouden. ZuidwestenHet zuidwesten is het gebied waar de meeste bezoekers op afkomen. Je vindt er lavavelden, bergen, geothermische activiteiten en natuurlijke hete bronnen. Ook ligt hier het sprookjesachtig blauwgekleurde meer Blue Lagoon. Wat je verder moet zien: de spectaculaire waterval Gullfoss en het geothermische veld rond Geysir, met Strokkur. Dit is de hoogst spuitende vulkaan van het land. Ook erg mooi is het natuurgebied Thingvellir en de vogel- en rotsenkliffen Krýsuvíkurbjarg, Hafnaberg, Holmsberg en Vogastapi.WestenIn het westen ligt een indrukwekkende fjordenkust. In dit gebied zijn talloze kliffen, lavavelden, gletsjers en pittoreske vissersplaatsjes. De 444 meter hoge klif Látrabjerg huist een van de grootste kolonies van zeevogels in de wereld. NoordenTemidden van prachtige landschappen, valleien, bergen en rotsachtige kust, kun je van de middernachtzon genieten. Het noorden is tevens echt klassiek vulkanisch gebied. Je vindt er modderpoelen, zwavelbronnen en explosiekraters. Je kunt wandelen over de rand van een van deze kraters, de Hverfjall. Ook zijn in dit deel van het land de basaltkolommen van Hljodaklettar. Natuurgebied Mývatn staat bekend om de vele vogels en de vulkanische activiteiten.OostenMooi gekleurde rotsen, fjorden, lava, bergen, geothermische activiteiten en ook woestijnen en oases zijn de trekpleisters van het oosten.ZuidenDe Vatnajökull in het zuiden is de grootste gletsjer van Europa. Ten noorden ervan ligt Ódádahraun, ‘s werelds grootste lavaveld. De berg Kverkfjöll heeft ijsgrotten, stoomspuiters, modder en zwavel. De Nationale Parken Skaftafell en Thorsmörk zijn eveneens een bezoek waard, net als de explosiekraters Hnausapollur en Ljotipollur. Voor meer hete bronnen en een prachtig landschap, reis je af naar Landmannalaugar. Tevens zijn er in het zuiden bossen, watervallen en grasland. In veel plaatsen in dit gebied staan nog gebouwen uit de vikingtijd en de middeleeuwen. Vanaf de zuidkust kun je naar de Westmann-eilanden, waar vele zeevogels huizen.Binnenland Het binnenland van IJsland, ook wel de Centrale Hooglanden genoemd, is een goed gebied voor avonturiers. Ook hier vind je natuurlijk geothermische activiteiten, bergen en andere natuurelementen die IJsland zo bijzonder maken. Het binnenland is in de zomer begaanbaar, er zijn een aantal routes van noord naar zuid. 

Stranden en Actief

Stranden

De zandstranden kun je ongeveer op de vingers van twee handen tellen. Je vindt ze onder meer bij Akranes, Gardskagi en Sandvík. De overige stranden zijn van zwarte lava.

Actief

FietsenFietsen is alleen aan te raden als je getraind bent. De omstandigheden zijn namelijk niet ideaal met veel wind, bergen en gravelwegen. PaardrijdenBij boerderijen en steden kun je een paard huren en tochten maken, desgewenst met gids. RaftenOp IJsland zijn genoeg wilde rivieren om de adrenaline door je aderen te jagen. Zowel voor de beginnende als de geoefende rafter. SkiënZowel in de winter als in de zomer kan er op IJsland geskied worden.VissenIn de rivieren, meren en op zee kan er volop naar vis gehengeld worden. Er wordt voornamelijk op zalm en forel gevist. In de winter kun je ijsvissen. WandelenWandelen is een van de betere manieren om IJsland te zien. Er zijn een aantal schitterende nationale parken om doorheen te dwalen.WintersportBehalve skiën, kun je op IJsland gletsjertochten maken, ijsklimmen, ijsvissen, schaatsen en een tocht met een sneeuwmobiel maken. ZwemmenIJsland heeft bijna alleen maar buitenzwembaden. Het hele jaar door wordt er gezwommen. Dat kan omdat de baden worden gevuld met het water uit heetwaterbronnen en de temperatuur 25 tot 30 °C is.

Communicatie

Communicatie

Internetten, bellen, faxen en een kaartje sturen behoren allemaal tot de mogelijkheden. Met je mobieltje heb je ook bereik in dichtbevolkte gebieden. Als je veel in het binnenland reist, kun je een NMT-toestel huren. NMT verzorgt lange afstandsdiensten voor mobiele telefoons, maar is erg duur.

Taal

De voertaal is IJslands en kent drie eigen letters: Þ/þ, Ð/ð en ý. Met Engels kun je je er prima redden.

Douane

Reisdocumenten

Voor IJsland heb je geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitskaart dat tot drie maanden na vertrek geldig is, volstaat.

In- en uitvoer

Je mag 200 sigaretten of 250 gram tabak invoeren. Ben je 21 jaar of ouder, dan mag je alcoholische dranken meenemen. Je kunt kiezen uit: 6 liter bier en 1 liter wijn,  6 liter bier en 1 liter sterke drank, 1 liter wijn en 1 liter sterke drank of 2,25 liter wijn. Ook mag je 3 kilo levensmiddelen meenemen. Als je laarzen of visspullen meeneemt, let er dan op dat deze ongebruikt of ontsmet moeten zijn. Dit moet je kunnen aantonen met een bewijs van ontsmetting van een veterinaire dienst.

Gezondheid

Gezondheid

De medische zorg op IJsland is bijzonder goed. In de grotere plaatsen en dorpen zijn ziekenhuizen of medische centra aanwezig. Het alarmnummer is 112.

Gehandicapten

Veel winkels, restaurants en hotels op IJsland zijn toegankelijk voor gehandicapten. Een aantal heeft zelfs speciaal ingerichte kamers. Ook zijn er veerboten die toegankelijk zijn gemaakt voor rolstoelgebruikers en er zijn ook bussen die – op aanvraag – speciale toers uitvoeren.

Drinkwater

Op IJsland kun je veilig water uit de kraan drinken.

Geldzaken

Geldzaken

Op IJsland betaal je met de IJslandse Kroon. Meestal is het voordelig om je euro’s ter plekke in te wisselen of te pinnen. De creditcards van de grote maatschappijen worden bijna overal geaccepteerd, net als Travellers Cheques. Goed om te weten is dat IJsland, op Japan na, het duurste land ter wereld is.

Fooi

Fooi geven is niet gebruikelijk.

Afdingen

In IJsland heeft men vastgestelde prijzen.

Praktische informatie

Accommodatie

BoerderijHet begrip boerderij moet je ruim zien. Een boerderijarrangement kan net zo goed in een hotel of zomerhuisje zijn. Bij deze arrangementen draait het erom dat je ter plekke onder meer kunt vissen, varen en tochten over gletsjers kunt maken. Hotel Er zijn hotels in elke prijsklasse: van eenvoudig pension tot luxueus sterrenhotel. Het loont de moeite om vooraf te checken bij reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen. Zij bieden vaak korting op overnachtingen, die alleen vanuit het buitenland zijn te boeken. JeugdherbergIJsland telt 25 jeugdherbergen, die voor iedereen toegankelijk zijn. Als je je aansluit bij Hostelling International (via StayOkay in Amsterdam), krijg je vaak korting op de overnachtingsprijs. CampingVan juni tot september kun je je tent opzetten in een van de ongeveer 125 campings op IJsland. De prijzen per overnachting verschillen, afhankelijk van de faciliteiten die de camping heeft.SchoolEen aantal scholen en internaten wordt in de zomer gebruikt als onderkomen voor toeristen.

Adressen

Nederlandse ambassade Borgartúni 33 IS – 105 Reykjavik Tel.: 00-354 533 1002 Fax: 00-354 561 7266 E-mail: consulnl@skogarsel.isConsulaten van IJslandFrancois Haverschmidtwei 28914 BC LeeuwardenTel.: 058-845 82 34Fax: 058-845.8235E-mail: info@gerardvanklaveren.nlWeena 3253013 AL  RotterdamTel.: 010-224 63 87Fax: 010-224 64 86Herengracht 471017 BS  AmsterdamTel.: 020-638 03 70Fax: 020-624 52 30

Elektriciteit

Het voltage is 220 volt. Je kunt de apparaten van thuis gewoon gebruiken.

Feestdagen

Bij seizoensfeesten en het binnenhalen van de schapen houden veel plaatsen hun eigen feesten. De officiële feestdagen zijn:1 januari Nieuwjaarsdag maart/april Witte Donderdag maart/april Goede Vrijdag maart/april Pasen april Eerste Zomerdag 1 mei Dag van de Arbeid mei Hemelvaartsdag mei/juni Pinksteren 17 juni Onafhankelijkheidsdag eerste maandag augustus Dag waarop iedereen vrij is en er allerlei feesten worden gegeven 25 december Eerste Kerstdag 26 december Tweede Kerstdag 31 december Oudejaarsavond

Fotografie

Met al dat natuurschoon kom je bij wijze van spreken film te kort om te fotograferen. Als je nog niet op een digitale camera bent overgestapt, neem dan voldoende filmrolletjes van thuis mee. In IJsland zijn ze een stuk duurder en alleen verkrijgbaar in bewoonde gebieden.

Kinderen

Als je kind gek is op gletsjers, watervallen en ander spectaculair natuurschoon, zal het zich in IJsland prima vermaken. Badderen in natuurlijke bronnen is natuurlijk altijd een feest.

Kleding

Neem lekker warme kleding, stevige wandelschoenen en een waterdichte jas mee. Ook thermisch ondergoed en sokken zijn een aanrader, zeker als je het binnenland in gaat. Een goede zonnebril mag ook niet ontbreken in je bagage.

Openingstijden

De openingstijden verschillen per plaats en seizoen. In grotere plaatsen en in de zomermaanden zijn winkels en kantoren doorgaans langer geopend. Over het algemeen genomen geldt: Bank maandag tot en met vrijdag van 09.15 tot 16.00 uurPostkantoormaandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uurWinkelmaandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 13.00-16.00 uur.

Reistijd

In de maanden juli en augustus is bijna alles in IJsland in full swing. Het weer is goed te doen, het binnenland is begaanbaar, musea zijn geopend en de bussen rijden volgens schema. In juni en september zijn openingstijden en busdiensten beperkt, in de overige maanden is veel gesloten en rijden bussen soms helemaal niet. Houd je van vogels, dan moet je zeker in juni komen. In de zomermaanden is het ‘s nachts bijna overal licht. In de wintermaanden heb je korte dagen en vriest het behoorlijk. Overigens worden er het hele jaar excursies en (wandel)tochten gehouden.

Tijdsverschil

Op IJsland is het ‘s zomers twee uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil een uur.

Veiligheid

Criminaliteit komt weinig voor in IJsland. Iets anders waar je voor moet uitkijken, zijn plekken waar de aardkorst erg dun is en voor bronnen met te heet water.

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over IJsland Informatie

ATP vakanties