vakantie informatie

Ierland Informatie

Ierland heeft een spectaculaire natuur met steile kliffen, schone stranden, groene heuvels, prachtige tuinen en visrijke meren. Je kunt er wandelen in de bergen en fietsen in de heuvels en valleien. Tegenover al dit natuurschoon staat het bruisende Dublin, waar Guinness uit de tap stroomt in de gezellige pubs van de trendy Temple Bar wijk. En Cork, de stad die maar steeds populairder wordt. Maar het land ademt ook mystiek, historie en cultuur uit. Overal kom je monumenten tegen uit de Keltische tijd. Er zijn kastelen en ruines en prachtige landhuizen. Beroemde schrijvers als James Joyce en Samuel Beckett zijn in Ierland geboren. En wie kent er niet U2 en Sinead O’Connor? Redenen genoeg om dit groene land met levendige steden en gastvrije Ieren eens uitgebreid te verkennen!


Het land

Geografie

Ierland ligt op het op twee na grootste eiland van Europa ten westen van Groot-Brittannië. De Republiek neemt vijf zesde van het eiland in, Noord-Ierland, dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort, beslaat de rest. Het eiland, dat ongeveer twee keer zo groot is als Nederland heeft een lengte van 450 kilometer en een breedte van 300 kilometer. De zee tussen Ierland en Engeland heet de Ierse Zee. In het zuiden, ter hoogte van Wales, ligt het St. George Channel en in het noorden ligt het North Channel. Ten westen van Ierland ligt de Atlantische Oceaan. Het landschap van Ierland is zeer afwisselend. In het oosten vind je de Wicklow Mountains en lege stranden en duinen. Midden-Ierland is een mix van meren en rivieren, groene heuvels, dalen, weidegronden en de bogs (veengebieden). De westkust is grillig. Je hebt er granieten,
kalkstenen en vulkanische rotsformaties en loodrechte kliffen. Het noorden van Ierland is heuvelachtig. Het eiland is onderverdeeld in vier provincies: Ulster, Munster, Leinster en Connacht en telt 32 graafschappen. De Republiek Ierland telt 26 graafschappen,
Noord-Ierland telt er 6.

Klimaat

De warme golfstroom van de Atlantische Oceaan zorgt voor een gematigd zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. Ierland is een vochtig land (van april tot oktober zijn er gemiddeld tien regendagen per maand) en het is er vaak bewolkt. Opvallend is dat het weer, vooral in de hoger gelegen gebieden, soms van het ene op het andere moment omslaat.

Natuur

Planten
Ierland is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Niet voor niets wordt het land ook wel ‘Het Groene Eiland’ genoemd. Er zijn niet zozeer veel bossen, maar wel enorm veel struiken, zoals de rododendron, de meidoorn en de wilde roos. Naast prachtige tuinen die opengesteld zijn voor bezoekers, zijn er in Ierland verschillende natuurreservaten, nationale parken en forest parks. Plantenliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan The Burren, een bijzonder kalksteenlandschap met spleten waartussen allerlei verschillende plantensoorten groeien, zoals alpengentianen, orchideeën en het maagdenhaar.

Dieren
De dierenwereld in Ierland is nogal arm. Er leven maar een paar kleine roofdieren en veel zoogdieren komen helemaal niet voor. Het land heeft wel zo’n 380 verschillende vogelsoorten en is dan ook erg populair bij mensen die van ‘birdwatching’ houden. Er is ook een enorme variatie aan zoet- en zoutwatervissen en vooral langs de westkust duiken er regelmatig zeehonden en dolfijnen op. Het enige reptiel dat in Ierland leeft is de hagedis. In het zuidwesten vind je edelherten en in het noordwesten reeën.

Bevolking

Bevolking

Ierland was nooit een erg dichtbevolkt land, maar het grote aantal mensen dat gestorven is tijdens de Grote Hongersnood (1845-1851) en de massale emigratie die de hongersnood als gevolg had, hebben er voor gezorgd dat Ierland een zeer dunbevolkt land is. Pas vanaf 1960 begon de bevolking weer aardig te groeien. Op het moment wonen er zo’n 4 miljoen inwoners in de Republiek Ierland, waarvan 50% onder de 30 jaar is. Een jong land dus! Over het algemeen zijn Ieren zeer gastvrij, behulpzaam en spraakzaam. Ze zijn er dol op om verhalen te vertellen en de draak te steken met zichzelf.

Religie

Officieel zijn kerk en staat gescheiden in de Ierse Repuliek en hoewel de autoriteit van de kerk de laatste jaren voor het eerst iets af begint te nemen, speelt de godsdienst nog altijd een zeer belangrijke rol. Zo’n 92% van de Ierse bevolking is rooms-katholiek. De meeste Ieren bidden nog ‘s ochtends en ‘s avonds, en op zondag gaan ze naar de kerk, waar soms wel zes missen per dag zijn. Pas sinds 1995 is het toegestaan om te scheiden en Ierse meisjes die ongewenst zwanger zijn, reizen vaak naar Engeland af, omdat abortus in Ierland nog altijd illegaal is.

Katholieke Ieren proberen minstens een keer in hun leven naar een van de Ierse bedevaartsplaatsen te gaan. Een bekend pelgrimsoord is Knock, waar jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bedevaartgangers naar toe trekken om Our Lady’s Shrine te bekijken. Andere bedevaartsplaatsen, waar katholieken voor boetedoening naar toe gaan, zijn Lough Derg, een eiland waar patroonheilige St. Patrick ooit gevast zou hebben en waar pelgrims nu naar toe gaan en 48 uur lang biddend doorbrengen zonder te eten of drinken en Croagh Patrick, Ierlands heilige berg waar katholieken de laatste honderd meter van een zware tocht over de heuvels vaak op blote voeten afleggen over de rotsachtige stenen. In Noord-Ierland wonen ongeveer een miljoen protestanten en 500.000 katholieken.

Cultuur

Ierland is het land van de legendes, de heldendichten en de mystiek. Overal vind je kastelen, ruines, kloosters, kerkjes, musea en archeologische bezienswaardigheden. In 2005 was Cork de Culturele Hoofdstad van Europa. Muziek speelt in Ierland een zeer belangrijke rol. U2, Sinead O’Connor en The Corrs zijn wereldberoemd. Ook muziek van de meer traditionele Ierse bands, zoals The Pogues and The Dubliners wordt wereldwijd beluisterd.

Ierland is verder een inspirerend land voor schrijvers. Wie kent er niet Samuel Beckett, Oscar Wilde en Jonathan Swift, de schrijver van Gulliver’s Travels. Misschien wel Ierlands beroemdste schrijver is James Joyce. Zijn Ulysses en The Dubliners spelen zich allebei in Dublin af.

Geschiedenis

Geschiedenis

Rond 6000 voor Christus verspreidt het neolithische volk zich over Ierland. Het Beakervolk vestigt zich vanaf 2000 voor Christus op het eiland. Uit dat tijdperk stammen de dolmen, een soort van hunebedden, de menhirs (staande stenen) en de ringvormige steenhopen die je tegenkomt in Ierland. Rond 500 voor Christus komen de Kelten. De Ieren zijn nog altijd trots op de sagen, mythen en legendes die ze aan de Kelten hebben overgehouden.

Noormannen
In 432 arriveert St. Patrick, die in korte tijd het volk tot het christendom bekeert. Volgens de overlevering gebruikte hij een shamrock (klavertje drie) om de Goddelijke Drie-eenheid uit te leggen. Sindsdien is de shamrock het symbool van Ierland. Veel kloosters in Ierland

werden in dit tijdperk gesticht. Dan vallen de Noormannen het land binnen en stichtten steden als Dublin, Cork en Limerick. De Keltische kloosterlingen bouwen ter bescherming hoge, ronde torens, die nu nog overal te zien zijn in Ierland. In 1014, tijdens de Battle of Contarf, verslaat opperkoning Brain Boru uiteindelijk de Noormannen. In 1155 komt Ierland in handen van koning Hendrik II van Engeland. Dit is het begin van de bijna 800 jaar durende strijd tussen de Engelsen en de Ieren. Een periode die gekenmerkt wordt door opstand en onderdrukking.

Hongersnood
Een dramatische periode in de Ierse geschiedenis begint in 1845 als de aardappeloogst verschillende jaren achter elkaar mislukt en The Great Famine uitbreekt: de grote hongersnood. Ruim een miljoen Ieren sterft en nog eens ruim een miljoen Ieren emigreert, voornamelijk naar Amerika. De Engelsen laten de Ieren tijdens The Great Famine links liggen en het verlangen dat ook daarvoor al bij de Ieren bestond naar een zelfstandige staat wordt steeds groter. In 1916 is er de mislukte Paasopstand die gevolgd wordt door een bloedige guerrillastrijd van de IRA (Irish Republican Army) tegen de Britten. In 1921 wordt uiteindelijk de Ierse Vrijstaat gesticht. Ulster, de zes grotendeels protestantse graafschappen in het noorden, blijven van Engeland. In 1937 wordt de officiële naam veranderd in Eire, de Keltische term voor Ierland en in 1949 tenslotte wordt de Republiek Ierland uitgeroepen.

Het verlangen van veel katholieken in Noord-Ierland om tot de Republiek te behoren heeft grote onrust in de jaren zestig tot gevolg. Deze zwarte pagina uit de geschiedenis van het eiland wordt The Troubles genoemd. Op 30 januari 1972, Bloody Sunday, worden dertien ongewapende katholieke demonstranten door het Britse leger doodgeschoten. Twee weken later brengt de IRA meer dan twintig bommen tot ontploffing. Jaren van terreur volgen. In 1998 volgt het Goede Vrijdag-akkoord, een vredesakkoord dat voorziet in een Noord-Iers bestuur met een gedeelde protestants-katholieke macht, maar het invoeren ervan gaat moeizaam.

Politiek en Economie

Politiek

Ierland is een parlementaire democratische republiek. Aan het hoofd van de republiek staat de president (Uachtaràn) die gekozen wordt door het volk voor een periode van zeven jaar. Sinds 1997 is Mary McAleese president van Ierland. In 2004 werd haar ambtstermijn verlengd, omdat er zich voor de verkiezingen geen tegenkandidaten hadden gemeld.
Het Ierse parlement bestaat uit de Dàil Eireann (het Lagerhuis) en de Seanad Eireann (het Hogerhuis). De Dàil Eireann is vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland en telt 166 leden die voor vijf jaar gekozen worden door alle inwoners van de Republiek die de Ierse of de Britse nationaliteit bezitten. Ierland kent een kiessysteem waarbij het land verdeeld is in meervoudige kiesdistricten. In ieder van de 42 kiesdistricten worden meerdere kandidaten gekozen. De Seanad Eireann telt 60 leden, waarvan er 11 worden aangewezen door de premier (Toaiseach), 6 door universiteiten en 43 door vijf professionele en culturele panelgroepen.

Economie

Sinds Ierland een enorme economische achterstand heeft ingehaald, behoort het land op dit moment tot de rijkste landen van de Europese Unie. In de jaren negentig van de vorige eeuw groeide de economie jaarlijks gemiddeld met 8%! Deze groei is grotendeels te danken aan de export, die is toegenomen doordat een groot aantal buitenlandse bedrijven, met name in de farmaceutische, de elektronische en de IT branche, zich in Ierland heeft gevestigd.

Eten en Drinken

Eten

Ierland heeft een traditionele keuken met veel verse producten en buitenlandse invloeden. Na een traditioneel Iers ontbijt zal de kat met je lege maag niet op stap gaan! Het ontbijt bestaat uit ‘homemade’ soda brood, potato cakes, een gebakken ei, worstjes, bacon, black pudding (bloedworst) en gegrilde tomaat. Een echt Iers gerecht dat ook in veel pubs geserveerd wordt, is de Irish Stew, een stoofpot met lamsvlees, aardappel en ui. Visgerechten zijn op het eiland ook zeer populair. Als je van oesters houdt, mag je het Clarinbridge Oyster Festival zeker niet missen!

Drinken

Het bekendste bier in Ierland is het populaire, donkerbruine Guinness, dat tegenwoordig in wel 150 landen ter wereld verkocht wordt. De echte liefhebber kan een bezoekje brengen aan de brouwerij in Dublin. Verder staan de Ieren natuurlijk bekend om de whiskey, zoals Paddy en Jameson. Omdat hun whiskey volgens de Ieren niet vergeleken kan worden met andere whisky’s, schrijven de Ieren het met de extra ‘e’. Whiskey wordt ook gebruikt voor Irish Coffee.

Vervoer

Naar Ierland

Hoewel het in principe wel mogelijk is, is het af te raden om te proberen met de trein of de bus gecombineerd met de ferry naar Ierland te reizen.

Vliegtuig
Vliegen is verreweg de snelste en de gemakkelijkste manier. Vanuit Amsterdam vliegen Aer Lingus en KLM naar Cork en naar Dublin. Met RyanAir kun je vanuit Eindhoven naar Dublin vliegen.

Boot
Je kunt er ook voor kiezen om met de boot en de auto te reizen. Er is geen rechtstreekse verbinding vanuit Nederland, maar je kunt wel via Groot-Brittannië of Frankrijk naar Ierland reizen. Als je ervoor kiest om via Frankrijk te reizen, is er in Roscoff een ferry die naar Cork gaat. Er is ook een ferry van Cherbourgh naar Rosslare. Reizen via Groot-Brittannië kan bijvoorbeeld door in Fishguard of in Pembroke de ferry te pakken naar Rosslare of in Holyhead de ferry naar Dun Laoghaire of Dublin Port. Ook vanuit Liverpool gaat er een ferry naar Dublin. Vanuit Swansea gaat er een ferry naar Cork. Je kunt ook via Noord-Ierland reizen. Neem dan de ferry die vanuit Stranraer naar Belfast gaat.

In Ierland

Auto
In Ierland rijdt men links en haalt met rechts in. Even lastig als je dat niet gewend bent, maar gelukkig zijn de wegen over het algemeen rustig en goed begaanbaar. Als je niet zelf met de auto gekomen bent, kun je liften, wat vrij populair is in Ierland, of, misschien wel zo handig, een auto huren. In bijna alle grote steden, op de vliegvelden en bij de ferry terminals zijn autoverhuurbedrijven te vinden.

Bus
De Expressway bussen van Bus Éireann hebben door het hele land
verbindingen met alle grotere plaatsen. Een retourticket is vaak amper duurder dan een enkele reis.

Trein
Vanuit Dublin zijn er treinverbindingen naar de tien grootste steden in Ierland en er is verder een treinverbinding met Belfast. Reizen met de trein is een stuk duurder dan reizen met de bus, maar op veel routes ook een stuk sneller.

Taxi
In de grote steden hebben de taxi’s een meter, maar op andere plekken is dat niet het geval. Let hier goed op en zorg ervoor dat je van tevoren een prijs afspreekt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Taxi’s kun je meestal niet op straat aanhouden.

Bezienswaardig

Dublin

Dublin, Ierlands trendy hoofdstad, is zeer populair bij toeristen. Vooral de vele pubs in de wijk Temple Bar zijn erg geliefd. Maar er is ook veel cultuur in Dublin. Mis vooral het Trinity College niet. Hier kun je het beroemde Book of Kells bewonderen, een manuscript uit de 8e eeuw waarin de vier evangeliën in het Latijn staan opgeschreven. Andere aanraders zijn St. Patrick’s Cathedral, Dublin Castle en de Guinness brouwerij.

Cork
Cork, de hoofdstad van het gelijknamige graafschap, is na Dublin de grootste stad van de Ierse Republiek. Hier kun je de Beamish en

Crawford Brewery bezoeken en het nabijgelegen Blarney Castle. Cork biedt ook een levendig uitgaansleven met gezellige pubs en restaurantjes. In het graafschap Cork ligt ook het prachtige vissersstadje Bantry. En vergeet niet een bezoek te brengen aan Cobh en het indrukwekkende Charles fort bij Kinsale.

Kerry
Samen met het graafschap Cork vormt Kerry het toeristische zuidwesten van Ierland. Hier vind je ruige kusten, steile kliffen, groene dalen en bergen en tal van eilanden. De Ring of Kerry is een route van bijna 180 kilometer rondom het Iveragh schiereiland. De weg voert je langs pittoreske dorpjes en een prachtige natuur. Je kunt de route in een dag met de auto of de bus volgen, maar je kunt hem ook fietsen. Trek er dan een dag of drie voor uit. Een goed startpunt is het stadje Killarney. Ook het schiereiland Dingle is absoluut de moeite waard.

Rock of Cashel
In het zuiden van Ierland, aan de rand van het dorpje Cashel ligt midden in een vlak gebied de 60 meter hoge kalkstenen Rock of Cashel met daar bovenop de overblijfselen van een spectaculair middeleeuws fort.

Clare
Bij een bezoek aan het graafschap Clare mogen het mysterieuze kalksteenlandschap van de Burren en de Cliffs of Moher niet gemist worden. De drukbezochte Cliffs of Moher zijn zeer spectaculair! De zeven kalkstenen klippen, die tussen de 120 en de 230 meter hoog zijn, komen loodrecht vanuit de oceaan omhoog. Ze strekken zich uit over een lengte van bijna acht kilometer. Het mooiste uitzicht over de Cliffs heb je vanaf O’Brien’s Tower.

Galway
De stad Galway in het gelijknamige graafschap is een populaire en bruisende studentenstad waar ieder jaar het Galway Arts Festival plaatsvindt. In het westelijke deel van het graafschap vind je de streek Connemara die gekenmerkt wordt door meren en bogs (veengebieden). Aan de grens van de Connemara liggen The Twelve Bens. In de baai van Galway liggen de drie Aran-eilanden (Inisheer, Inishmaan en Inishmore). Hier is de spreektaal Iers en je kunt er prachtige prehistorische forten bezichtigen. Op de eilanden kun je de bekende Aran Island Sweater kopen, een gebreide kabeltrui van schapenwol. Als je ook een bezoek brengt aan Noord-Ierland, dan mogen Belfast en The Giant’s Causeway niet gemist worden.

Belfast
Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, is een levendige stad met een prachtige ligging aan zee en omring door Cave Hill en de Black Mountain. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Belfast City Hall, het Ulster Museum en aan Belfast Castle.

Giant’s Causeway
De Giant’s Causeway is een dam (causeway) gevormd door bijna 40000 basaltblokken die bijna allemaal dezelfde zeskantige vorm hebben en die als pilaren de zee uitsteken. Het is een vreemd gezicht! De dam is door de natuur gevormd, maar volgens die Ieren, die dol zijn op legendes, was het de reus Fin McCool die hem bouwde.

Stranden en Actief

Strand

Je kunt natuurlijk geluk hebben, maar als je een typische zon-, zee- en strandvakantie wilt, is Ierland vanwege het klimaat misschien niet het meest ideale land. Als de temperatuur tegenzit, kun je op de Ierse zandstranden wel altijd prachtige wandelingen maken of je kunt er paardrijden. Wist je trouwens dat veel stranden in Ierland tot de schoonste ter wereld behoren? Mooie stranden vind je onder andere op het eiland Achill, in Donegal en Wicklow en in het zuidoosten van Ierland.

Actief

Wandelen
Ierland heeft verschillende populaire wandelroutes, zowel voor dagjesmensen als voor de meer avontuurlijke wandelaar. Door het milde klimaat is wandelen het hele jaar door mogelijk. Bekende langeafstandswandelingen zijn de Wicklow Way, de North Kerry Way en de Beara Way.

Fietsen
De glooiende heuvels en het groene landschap zijn uitermate geschikt voor fietsvakanties. In veel grote steden kun je mountainbikes huren. Je vindt in Ierland geen fietspaden, maar de wegen zijn over het algemeen vrij rustig en goed onderhouden en er zijn wel zo’n 25 fietsroutes uitgezet. Voor een fietsvakantie in Ierland is regenkleding geen overbodige luxe!

Vissen
Ierland wordt wel het paradijs voor hengelsportliefhebbers genoemd. De vele meren en rivieren, het gunstige klimaat en de verscheidenheid aan vissoorten hebben ervoor gezorgd dat het vissen een van de populairste ‘outdoor activities’ is geworden.

Paardrijden
Als je op zoek bent naar een paardrijdvakantie, dan is Ierland, ook wel Het Land van het Paard, een echte aanrader. Je kunt zelfstandig
prachtige tochten maken of deelnemen aan een groepstocht, maar je kunt bijvoorbeeld ook een crosscountry race bijwonen of een bezoek brengen aan de nationale paardenfokkerij in Kildare. Andere activiteiten die populair zijn in Ierland zijn surfen, scuba-diving en golf.

Communicatie

Communicatie

Als je geen mobiele telefoon bij je hebt, dan heb je om vanuit een telefooncel te kunnen bellen in Ierland een telefoonkaart nodig. Telefooncellen vind je bijna overal. De landencode voor de Republiek is +353. In zo’n beetje iedere stad in Ierland zijn internetcafes te vinden.

Taal

Ierland heeft twee officiële talen: het Engels en het Ierse Gaelic. Engels is de voertaal. Gaelic wordt alleen nog in een aantal streken gesproken, die de Gaeltacht genoemd worden en die zich voornamelijk in het westen en in het zuiden van Ierland bevinden.

Media

Ierland heeft zes nationale dagbladen en vijf zondagkranten. De ‘quality dailies’ zijn de Irish Independent, de Examiner en The Irish Times. Er zijn vier Ierse televisiekanalen (RTE 1, Network 2, TV3 en TG4) en zes nationale radiostations.

Douane

Reisdocumenten

Inwoners van de Europese Unie hebben voor Ierland een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig.

In- en uitvoer

Sinds 1 juli 1999 kun je binnen de Europese Unie helaas niet meer taxfree winkelen op vliegvelden en veerdiensten.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties zijn voor Ierland niet nodig. Het alarmnummer is 999 (voor politie, brandweer en medische hulp). Houd er rekening mee dat in pubs, restaurants en hotels roken verboden is in Ierland.

Gehandicapten

Een groot aantal hotels, restaurants en toeristische bezienswaardigheden in Ierland is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. De meeste accommodatiegidsen geven aan welke hotels geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

Drinkwater

Water uit de kraan is vaak lekkerder in de meer landelijke gebieden dan in Dublin, maar overal in Ierland is het veilig om kraanwater te drinken.

Geldzaken

Geldzaken

In Ierland betaal je met de euro (en in Noord-Ierland met de pond). De prijzen liggen over het algemeen hoger dan in Nederland. Bekende creditcards worden bij praktisch alle hotels, restaurants, tankstation en grotere winkels geaccepteerd. Zelfs bij B&B’s kun je vaak met je creditcard betalen. Pinnen met een Nederlandse bankpas is geen probleem. In het hele land vind je pinautomaten. Reischeques kunnen niet alleen bij banken, maar soms ook bij hotels en autoverhuurbedrijven worden ingeleverd.

Fooi

Als het bedieningsgeld al inbegrepen is, dan staat dit op de rekening en is het niet nodig om een fooi te geven. Geef anders een fooi van 10-15%. Aan de taxichauffeur geef je 10% en in een pub hoef je helemaal geen fooi te geven, tenzij het een pub is waar je aan je tafel bediend wordt.

Praktische informatie

Accommodatie

Of je nu een arme rugzaktoerist bent die met een tentje bij de boer wil kamperen of een rijke romanticus die wil baden in luxe in een romantisch kasteeltje; Ierland biedt mogelijkheden voor ieder budget.

Bed & Breakfast
B&B’s zijn zeer populair in Ierland. In een B&B’s logeren is niet echt een goedkope optie, maar het is natuurlijk wel een leuke manier om van de Ierse gastvrijheid te kunnen genieten.

Camping
In de meer toeristische gebieden is er een groot aantal campings. In de rustiger gebieden is het moeilijker om een officiële camping te vinden, maar je mag bijna overal vrij kamperen in Ierland. Vraag wel even toestemming aan de eigenaar van het stuk land waarop je wilt kamperen.

Cottage
Als je met het hele gezin reist, dan is het misschien het prettigst om een vakantiehuis of een cottage te huren. Dit is door het hele land mogelijk.

Hostel
Als je niet al te veel geld aan accommodatie wilt uitgeven, dan zijn er in Ierland meer dan 100 hostels. Hostels vind je vooral in de grote steden en langs de kust en vaak slapen mannen en vrouwen gescheiden.

Hotel
Hotels en pensions zijn er in verschillende categorieën door het hele land. In de grote steden vind je de bekende internationale hotelketens.
En wil je nou eens echt iets anders? Je kunt in Ierland ook een gipsy caravan huren en met paard en wagen in je eigen tempo rondreizen.

Elektriciteit

Het voltage in Ierland is 220 volt. Zorg voor een adapter, want de stopcontacten hebben bijna altijd drie contactpunten.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Ierland zijn:
1 januariNieuwjaarsdag
17 maart
St. Patrick’s Day
eerste maandag in meiMay Day Holidayeerste maandag in juniJune Holiday
eerste maandag in augustus
August Holiday
laatste maandag in oktoberOctober Holiday
25 december
Kerstmis
26 december
St. Stephen’s Day

Fotografie

Met uitzondering van sommige historische bezienswaardigheden mag je in Ierland overal fotograferen. Als je mensen wilt fotograferen, dan is het wel zo netjes om eerst even toestemming te vragen.

Kinderen

Door het grote aantal dierentuinen, de lange zandstranden, de mysterieuze kastelen en de vele buitenactiviteiten is Ierland zeer geschikt voor vakanties met kinderen.

Kleding

Al lijkt het ‘s ochtends nog zo’n mooie dag te worden, het weer slaat in Ierland vaak ineens om. Zorg er dus voor dat je ook op een zomerse dag altijd een trui of jas bij je hebt. Ook regenkleding en een paraplu komen vaak goed van pas!

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels zijn geopend van 9.00 uur tot 17.30 uur. Een keer in de week zijn ze gesloten om 13.00 uur. Het verschilt per stad welke middag dit is. Op donderdagavond is het koopavond en dan zijn de winkels tot 20.00 uur geopend. In de grote steden zijn er steeds meer winkels die ook op zondag open zijn.

Postkantoor
Het postkantoor is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.30/18.00 uur open. Op zaterdag kun je er van 9.00 uur tot 12.00 uur terecht. Op zondag is het postkantoor gesloten.

Pub
Pubs sluiten op maandag tot en met donderdag om 11.30 uur ‘s avonds. Op vrijdag en zaterdag blijven ze open tot 0.30 uur en op zondag gaan ze vaak al om 23.00 uur dicht.

Reistijd

De meeste toeristen komen tussen half maart en eind september naar Ierland. Buiten deze maanden zijn veel bezienswaardigheden gesloten of er zijn beperkte openingstijden. Het meest populair zijn de maanden juli en augustus en St. Patrick’s Day (17 maart). De prijzen voor accommodatie zijn dan ook het hoogst.

Tijdsverschil

In Ierland is het een uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

Ierland is een relatief veilig land. Let in grote steden (vooral in Dublin) op zakkenrollers en zorg ervoor dat je je auto in een bewaakte parkeergarage zet, want het aantal inbraken in auto’s is de laatste jaren toegenomen.

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Ierland Informatie

ATP vakanties