vakantie informatie

Gambia Informatie

Gambia wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Dit land aan de Afrikaanse westkust heeft exotische schoonheid in de vorm van adembenemende witte stranden, een boeiende Afrikaanse cultuur en natuurschoon in de nationale parken. Gambia is het ‘no problem’ land en de mensen zijn er bijzonder aardig. Handig om te weten voordat je naar Gambia vertrekt. Je begrijpt dan meteen waarom sommige zaken nogal op zich laten wachten en waarom de Gambianen je altijd de hand willen schudden. Er zijn weinig bezienswaardigheden en er is geen rijke historie. Toch zijn er voldoende excursiemogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld op junglesafari, de plekken bekijken waar vroeger de slavenhandel plaatsvond of de typisch Gambiaanse keuken leren kennen. Overigens praten bewoners altijd over Gambia als The Gambia, en over de rivier de Gambia als River Gambia.

gambia

Het land

Geografie

Gambia is in feite een smalle strook land langs de rivier de Gambia. Gemiddeld is het land zo’n 35 kilometer breed, behalve bij de kust waar een breedte van 70 kilometer wordt gehaald. De lengte is 320 kilometer. Gambia ligt ingeklemd tussen Senegal en de Atlantische Oceaan in West-Afrika en heeft een vlak landschap, met hooguit wat licht glooiende heuvels. Het hoogste punt is slechts 46 meter. De hagelwitte stranden zijn de toeristische trekkers van Gambia. Het landschap heeft verder vooral een oranje-rode kleur, doordat er ijzeroxide in het zand zit. Langs de oevers van de rivier de Gambia is vooral veel moerassig mangrovegebied te vinden. Voor de kust ligt James Eiland.


Klimaat

Gambianen zijn gewend hun leef- en werktempo aan te passen aan het klimaat. Als je Gambia bezoekt, zul je merken dat dit een aanrader is. Geen haast, geen snelheid, doe het rustig aan. Gambia heeft een subtropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur in de hoofdstad Banjul is 27 °C. De temperatuur is vrij constant, maar de wind heeft veel invloed op de gevoelstemperatuur. Komt de wind uit het oosten, dan is de temperatuur drukkend. Vanuit het noordoosten (Sahara) is de wind warm. In het kustgebied is het aangenamer vertoeven dan in het binnenland vanwege de verkoelende wind vanuit de oceaan (westen).
In het binnenland is een duidelijk verschil tussen het droge en natte seizoen. Van november tot en met mei is het droge seizoen, waarin de zon onophoudelijk schijnt. In mei en november kan er wat bewolking zijn, met soms een klein beetje regen. In de regentijd (juni tot en met oktober) valt er vooral neerslag gedurende de avond. De
luchtvochtigheid is dan hoog. Aan de kust heb je weinig last van de regentijd, aangezien de temperaturen hier constanter zijn.
In de Sahara komen soms zandstormen voor, meestal aan het begin van het jaar. Je hebt hier bijna geen last van. In uitzonderlijke gevallen zal de lucht gedurende drie dagen stoffig zijn van het fijne zand. Tonkolong, letterlijk ‘de duivel verplaatst zich’, is een kleine windhoos die ontstaat bij warmte. Het is niet fijn om hier doorheen te lopen of rijden, maar het levert geen gevaar op.

Natuur

Planten
Het mangrovegebied langs de oevers van de rivier Gambia is vergelijkbaar met een groene strook. De mangrovebomen zijn altijd groen, met gele bloemen erin. De boom gedijt goed in zout water van minimaal 20 °C en in brak water. Dan kunnen ze zo’n 25 meter hoog groeien. Bomen die verder veel voorkomen in Gambia zijn de Baobab en de Kapokboom. De Baobab bomen vallen op door hun grillige vormen en enorme lengte. Ze kunnen zo’n 22 meter hoog worden en 1000 jaar oud. Bijzonder aan deze boom is dat hij het water dat in de regentijd valt, opvangt in zijn flesvormige stam, zodat het tijdens de droge tijd gebruikt kan worden. Er groeien bijna nooit bladeren aan de Baobab. De Kapokboom, die maar liefst 50 meter hoog kan worden, wordt veelvuldig gebruikt voor het vullen van matrassen en kussens. Door de aanwezigheid van ijzeroxide, is de grond zeer geschikt om pinda’s te verbouwen. Ook vind je in Gambia veel bamboesoorten, die worden gebruikt als voedsel voor dieren, basismateriaal voor huizenbouw en als grondstof voor houtskool.

Dieren
Verwacht geen groot wild tegen te komen in Gambia. Giraffen en neushoorns zijn verdwenen door het vele jagen en het verdwijnen van de leefgebieden van veel dieren. Er is een Nationaal Park te bezoeken, het Abuko Nature Reserve, waar leeuwen en hyena’s leven. Daarnaast is er nog het Bijilo Forest Park, met wandelroutes langs verschillende kleine beestjes en vogels.

Vogels
Opvallend zijn de honderden vogelsoorten die in Gambia te vinden zijn. Roofvogels, flamingo’s, pelikanen, ijsvogels en regenwulpen zijn te bekijken tijdens vele vogeltochten. Bijvoorbeeld vanuit Lamin en Tanji.

Vissen
In de Atlantische Oceaan zijn veel vissoorten te vinden. Vaak zijn deze erg zeldzaam, zoals de gitaarvis of de longvis. Zin om te vissen? Ga dan niet zonder begeleiding op pad.

Klein wild
Aapjes kijken is ook een favoriete activiteit in Gambia. Er zijn veel apensoorten verspreid over het land te vinden. Krokodillen zijn in Gambia ook goed te bekijken in hun natuurlijke omgeving. Verder zijn er nog kleine antiloopsoorten, wilde zwijnen en wrattenzwijnen.

Reptielen
Slangen en hagedissen zul je veel tegenkomen in Gambia. Slangen – soms met een dodelijke beet – leven alleen in het water.

Bevolking

Bevolking

De meeste van de 1,6 miljoen inwoners leven aan de kust. De Gambiaanse bevolking stamt af van vele andere volken, net als de bevolking in andere Afrikaanse landen. Zo’n 98% is Afrikaans, waarvan ruim 40% Mandinka is, 20% Fula, 15% Wollof, 10% Jola en 10% Serahuli. Alle volkeren hebben hun eigen gebruiken, cultuur en taal. Zo leven de Mandinka vooral op het platteland van veeteelt en landbouw. De Fula zijn vooral nomaden die van plaats naar plaats trekken. Hun huidskleur is opvallend licht. De Wolof is een handelsvolk uit de Sahara en woont vooral in de stedelijke gebieden. De Jola is goed in het vormen van clans, families die zelfstandig binnen een stam gevestigd zijn. Opvallende mensen binnen de Gambiaanse bevolking zijn de 1000 Libanezen, die veel bakkerijen, restaurants en een belangrijk deel van de voedingsmiddelenimport in handen hebben. Verder de 25.000 werklustige Senegalezen en de Aku, die afstammen van teruggekeerde en bevrijde slaven. De Aku zijn vaak Christenen met een Engelse achternaam.

Religie

Godsdienst: 85 % moslims, 5% christenen

Cultuur

Doordat de bevolking van Gambia bestaat uit afstammelingen van vele andere volkeren, zijn er veel verschillende culturen te vinden in het land. Algemeen geldt dat de Gambiase bevolking het belangrijk vindt om elkaar uitgebreid te begroeten. Ze vinden zichzelf het vriendelijkste volk van de wereld en uiten dit door uitgebreid handen te schudden en te informeren naar het leven en de familie van de ander. Volgens de islam mag een man vier vrouwen hebben en in Gambia is dit dan ook heel gewoon. Polygamie maakt de familieverhoudingen ingewikkeld. Men is niet alleen elkaars halfbroer, maar ook neef, oom of zoon. Gambianen groeien op in zogenaamde compounds. Dit zijn meerdere woningen of hutjes binnen een omheining, van een familie.

Geschiedenis

Geschiedenis

De bevolking van Gambia bestaat uit vijftien verschillende volkeren. De historie van deze volkeren is eeuwenlang mondeling doorverteld, voordat deze schriftelijk werd vastgelegd. We gaan hier niet in op de oorsprong en geschiedenis van alle verschillende stammen en volkeren, maar geven een samenvatting van wat zich de laatste eeuwen afspeelde in het gebied dat nu Gambia wordt genoemd. De Gambianen leven en denken grensoverschrijdend. Een groot gedeelte van de Senegambia geschiedenis gaat over een groter deel van West-Afrika. Ondanks dat Gambianen er trots op zijn tot een stam te behoren, is er door de jaren heen sprake geweest van vermenging, met name met Europeanen. De stammen leven inmiddels vredig naast elkaar, hooguit is er eens onenigheid over een stuk grond.

Er zijn in Gambia sporen van beschaving gevonden uit 500 na Christus. In de 500 jaar daarna was vooral de handel belangrijk tussen de regio’s ten noorden en ten zuiden van de Sahara. In de 14e eeuw vervulde het keizerrijk Mali een belangrijke rol. Tot het keizerrijk behoorde een groot deel van West-Afrika en er was veel handel tussen Mali en de Arabische staten in het noorden. Hierdoor werd de islam wijd verbreid in Afrika. In de 15e eeuw vestigde een groep mensen van de Malinke-stam zich in het huidige Gambia, samen met hun islamitische geloof. Ze staan bekend als de Mandinka, de stam waarvan 40% van de Gambiaanse bevolking afstamt.

Ondertussen gingen de Portugezen in de 15e eeuw de wereld ontdekken om meer invloed te krijgen op de handel in Afrika. In 1456 leidde deze ontdekkingstocht tot de aankomst van de Portugezen op James Island, net voor de kust van Gambia. De Portugezen haalden van hieruit producten uit Afrika, zoals ivoor, ebbenhout, bijenwas, goud en slaven. Er wordt gezegd dat de naam van de rivier de Gambia uit deze tijd stamt, van het Portugese woord ‘cambio’, dat ruil of handel betekent.

Tegelijkertijd start de slavernij. De Portugezen vervoerden duizenden slaven vanuit Gambia naar Brazilië, waar veel werknemers nodig waren om de daar aanwezige Portugese bedrijven te runnen. Hoewel slavernij niks nieuws was in Afrika, hebben de Portugezen ervoor gezorgd dat de handel op grote schaal plaatsvond. Tot en met de eerste helft van de 16e eeuw hadden ze zelfs het alleenrecht, totdat de Engelsen zich gingen bemoeien met deze vorm van handel. Vervolgens deden ook de Fransen mee.

De Duitsers waren de eersten die een echte nederzetting in Gambia bouwden, op James Island (1651). Tien jaar later werd dit fort overgenomen door de Engelsen, die op hun beurt tegenstand kregen van de Fransen, piraten en de Afrikaanse koningen aan land. In Banjul en Barra kwamen vervolgens een tweede en derde nederzetting, waardoor het fort op James Island minder belangrijk werd. Deze nederzettingen waren aan de riviermond van de Gambia geplaatst, zodat er beter zicht was op de handelsroutes. Fort James bleef een belangrijke overslagplaats voor slaven.

In 1820 werd de rivier de Gambia officieel Brits, aangestuurd vanuit Sierra Leone. In 1886 werd Gambia een Britse kroonkolonie en vervolgens bepaalde Frankrijk en Engeland de grens tussen het Franse Senegal en het Engelse Gambia.

Toen de slavernij ten einde liep, moesten de Britten nieuwe bronnen van inkomsten zoeken. Ze plantten aardnoten (pinda’s) in het gebied, waarvan olie gemaakt wordt. Tot de dag van vandaag is dit een belangrijk exportproduct van zowel Gambia als Senegal.

In 1965 is Gambia onafhankelijk geworden. Alle mensen in Gambia praten nog steeds uitstekend Engels, naast de verschillende talen die de stammen van oudsher spreken. Gelukkig is de prijs van pinda’s in de zeventiger jaren enorm gestegen, waardoor Gambia destijds een economische groei heeft mogen meemaken. Daarnaast is Gambia ontdekt door toeristen, wat ook een enorme impuls heeft gegeven aan de economie. Sinds 1970 is Gambia dan ook een volledig onafhankelijk republiek, met de gekozen president Jawara aan het hoofd.

Vanaf de tachtiger jaren zijn er enkele opstanden geweest tegen president Dawda Jawara. In 1994 verstootte luitenant Yahya Jammeh president Jawara en zorgde gedurende een korte periode voor een militaire staat. Inmiddels is Jammeh meerdere malen herkozen als president. Officieel volgens rechtsgeldige verkiezingen, maar corruptie is de Gambianen niet vreemd. In 2004 is een oliebron ontdekt, die hopelijk voor een nieuwe economische impuls gaat zorgen, nu de pinda-industrie minder winstgevend is.

Politiek en Economie

Politiek

Gambia is sinds 1970 een republiek, gevormd door de Britten. Vijf jaar eerder, in 1965, werd Gambia al onafhankelijk verklaard. Aan het hoofd staat de president. Verder is er een parlement en een kamer met 45 volksvertegenwoordigers (de National Assembly). In deze kamer zitten nog acht leden zonder stemrecht, waaronder de minister van justitie, een voorzitter, een plaatsvervangend voorzitter en vijf plaatsvervangende leden. In 1994 werd president Jawara afgezet op verdenking van corruptie. Luitenant Jammeh leidde de staatsgreep en volgde Jawara op. In 1996 is een referendum gehouden over de grondwet en zijn er nieuwe parlements-
en presidentsverkiezingen gehouden. Jammeh werd hierbij tot president gekozen.

Economie

Het grootste deel van de Gambiaanse bevolking leeft van landbouw en veeteelt. Daarnaast is er werkgelegenheid op het gebied van de verwerking van pinda’s, huiden en vis. Doordat Gambia weinig industrie heeft, moeten de meeste producten worden ingevoerd vanuit het buitenland. De prijzen liggen hierdoor relatief hoog, al lijkt Gambia voor Nederlandse begrippen goedkoop. Het toerisme is de nieuwste industrie, die nog steeds groeiende is.

Eten en Drinken

Eten

De meeste restaurants in Gambia zijn gewend te koken voor toeristen. De kaart is hierop aangepast. In Gambia eet men veel rijst, kip en natuurlijk vis. Meestal wordt het eten op open vuur klaargemaakt. Aanraders zijn lokale gerechten als Tio-Gio (pindasoep) en Domada (rijst met pindasaus). Verdere lokale gerechten zijn de Lady Fish, Affra (kluifjes kip of lam), de Snappers, gamba’s en kreeften.
Wil je echt Afrikaans eten? Dan is dit goed mogelijk in de steden. Let daarbij wel op of een en ander op hygiënische wijze is klaargemaakt. Eet ook geen rauw of slecht gekookt/gebakken voedsel. Ook het eten van ongewassen fruit is sterk af te raden. In Gambia krijgen goede restaurants, met een internationale keuken een GLVA keurmerk. In deze restaurants zijn regelmatig controles.

Drinken

Gambia is een warm land, dus het is verstandig veel water te drinken. Het beste kun je dit uit flessen drinken, hoewel het kraanwater officieel drinkbaar wordt bevonden. Voorkom het gebruik van ijsklontjes in je drankje, mits deze gemaakt zijn van mineraalwater. Gambianen drinken vanwege het islamitische geloof officieel geen alcohol, maar niet iedereen houdt zich strikt aan die regel. Gambianen hebben er geen bezwaar tegen als je wel alcoholhoudende dranken nuttigt, maar het is niet altijd op voorraad. In Gambia is een bierfabriek, de Banyul Brewery. Het bier is goed te drinken en wordt verkocht in groene flesjes. Ook is er palmwijn verkrijgbaar. Gambianen drinken thuis veel thee, die voor Nederlandse begrippen erg zoet en sterk is.

Vervoer

Naar Gambia

Gambia heeft een modern vliegveld, Banjul International Airport. Er zijn veel voorzieningen. Je landt er na 6 uur vliegen. De meeste vliegmaatschappijen hebben een rechtstreekse verbinding naar Gambia. Eventueel is er een overstap, waardoor de vliegtijd 9 à 10 uur in beslag neemt. Bij aankomst en vertrek vul je een formulier in dat op de heenreis verkrijgbaar is aan boord van het vliegtuig en op de terugweg bij het inchecken. Bij aankomst op Banjul Airport lever je dit formulier in bij de paspoortcontrole.

In Gambia

In Gambia zijn twee hoofdwegen te onderscheiden. Eentje loopt aan de zuidkant van de rivier de Gambia en de ander loopt langs de noordoever. Deze laatste is een onverharde weg. Ongeveer eenderde van de wegen in Gambia is verhard, al proberen de Gambianen het wegennet snel te verbeteren.

Auto
De verkeersregels zijn nogal onduidelijk in Gambia. Daarnaast is het wegennet niet optimaal. Een huurauto is dus geen aanrader. Wil je toch met de auto op pad, zorg dan voor een geldig rijbewijs. Je moet minimaal 25 jaar zijn om een auto te kunnen huren. Verstandiger is het om voor een auto met chauffeur te zorgen. Leuk weetje: er is slechts een stoplicht in Gambia!

Bus
In Gambia rijden GPTC bussen. Ze zijn vaak overvol. Het centrum van het openbaar vervoer is in Serekunda. Via de zuidoever van de rivier kun je naar Basse Santa Su reizen of in sommige gevallen naar Fatoto. Via de noordoever van de rivier kun je reizen naar Lameng Koto, vlakbij Georgetown.

Trein
Er is geen spoornet in Gambia.

Fiets en bromfiets
Ook hiervoor geldt dat de verhuur wordt afgeraden vanwege de slechte kwaliteit van de wegen en de onduidelijke verkeersregels. Wil je toch een (brom)fiets huren? Zorg dan dat je erg goed oplet!

Taxi
Je kunt in Gambia prima met de taxi reizen. Vaak kun je via je hotel een groene toeristentaxi krijgen, of ze staan er zelfs al klaar. We raden je aan van tevoren de prijs vast te stellen, ondanks dat dit vaak op borden wordt aangegeven. Dit voorkomt misverstanden. Daarnaast zijn er nog gele taxi’s met twee groene strepen. Ook hierbij kun je het beste van tevoren de prijs per taxi afspreken (dus niet per persoon!). Zorg dat je pas aan het einde van de rit betaalt. Verder zijn er nog zogenaamde bushtaxis. Dit zijn goedkope, maar vaak overvolle taxibusjes met een geel nummerbord. Ze rijden vaste routes van startplaats naar eindbestemming en weer terug. Is het busje op z’n eindbestemming? Dan dien je over te stappen op een volgend busje. Je betaalt hierbij altijd een vaste trajectprijs per enkele busrit. Je betaalt halverwege de rit, zodra de chauffeur het aangeeft.

Veerboot
Op veel plaatsen tussen Banjul en Fatoto kun je de rivier oversteken met een veerboot. In de meeste gevallen moet je hier gepast betalen.

Bezienswaardig

Gambia staat niet bekend om een rijke geschiedenis of de vele bezienswaardigheden. Toch zijn er leuke excursies mogelijk.

Stedenbezoek

De hoofdstad Banjul
De hoofdstad Banjul is een bezienswaardigheid op zich. De stad ademt een Britse koloniale sfeer uit. Je kunt een bezoek brengen aan de Grote Moskee, de Albert Market, Russel Street en Arch 22.

Serekunda
Veel namen van steden in Gambia eindigen op ‘kunda’, dat zoiets betekent als ‘de plek van’. De Gambiaanse steden zijn ontstaan door een samenvoeging van meerdere dorpen, compounds of doordat er een handelspost gevestigd was. Serekunda is zo’n stad. Het is het centrum van het openbaar vervoer en door de strategische ligging uitgegroeid tot stad. Inmiddels is het wel de grootste stad in Gambia, veel groter dan de hoofdstad Banjul. Er is een drukke, kleurrijke markt.

Brikama
De stad Brikama heeft een leuke houtsnijmarkt. Niet ver van Brikama, tussen Serekunda en Abuko, is een veemarkt.

Bakau
Bakau staat vooral bekend vanwege de goede uitgaansgelegenheden. Gezellige terrassen, barretjes en pizzeria’s sieren het straatbeeld. De collectie van het nationale museum is te bewonderen in het Independence stadion. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de slavernij. In het nabijgelegen Katchikally ligt een krokodillenvijver. Veel Gambianen geloven in de heilzame werking van dit water en gaan zich er wassen. Zoals de naam belooft, zijn er ook echte krokodillen te zien. Er is er zelfs eentje, de door de krokodillengemeenschap verstoten Charley, die voor mensen uitermate aaibaar is.

Fajara
Fajara is een plaats waarvan de golfbaan het bekendst is. Er is ook een indrukwekkende begraafplaats, die de moeite van het bekijken waard is. Hier zijn veel militairen uit de Tweede Wereldoorlog begraven.

Georgetown
Georgetown speelde een belangrijke rol gedurende de slavenhandel, net als Juffureh. Er zijn veel historische gebouwen, zoals de ruines van een vroeger slavenhuis, die helaas niet heel goed onderhouden zijn. De vroegere school voor chiefs ‘Armitage High School’ is hier ook te vinden.

Lamin
Vanuit Lamin Village kun je begeleide kanotochten maken door het mangrovegebied. De gids vertelt je over de vele vogelsoorten in Gambia. Dus leuk om een verrekijker mee te nemen! Ook zul je hier veel aapjes tegenkomen.

Jimbana Park
Ten noorden van de rivier ligt een betrekkelijk nieuw eco-kamp, tussen Barra en Juffureh. Het is opgebouwd door de bewoners van het dorp Bakalarr dankzij (Nederlandse) ontwikkelingshulp. Er is een restaurant, een oude overslagplaats voor pinda’s en veel ongerepte natuur. Ook kun je hier overnachten in tenten of bungalows.

Stonehenge
Bij Wassu en Kerr Batchm zijn stenen cirkels te bewonderen. Het komt overheen met het bekende Stonehenge in Groot-Brittannië, alleen is het kleiner en minder oud. Voor zover is achterhaald, staan de stenen op de plek waar stammen vroeger hun leiders en krijgers begroeven.

Bezoek eens een school
In Gambia kun je gewoon bij een school aanbellen en word je enthousiast ontvangen. Er zijn veel lagere scholen (primary schools) waar men het prachtig vindt je eens rond te leiden. Zo krijg je een andere kijk op het land en de Gambianen. Het is aan te raden dat je uitdeelspulletjes meeneemt. Gambiaanse scholen en dorpen hebben veel aan pennen, blocnotes, kleding of geld.

Natuur en Nationale parken
In Gambia zijn meerdere nationale parken en natuurreservaten.

 • Het Kiang West National Park is het grootse nationale park
  (11.000 hectare) met diverse soorten tropisch woud, mangrove moerassen
  en andere landschappen, zoals savanne.
 • In het Bijilo park, vlakbij Kololi, zijn vele vogelsoorten en apen te ontdekken.
 • Het Abuko Nature Reserve is een nationaal park in de jungle met een 3 kilometer lang pad erdoorheen.
 • Ten oosten van Georgetown ligt het Baboon Island National Park.
  Het is niet toegankelijk voor publiek. Hier leven meerdere apensoorten,
  waaronder chimpansees, die je verder niet in Gambia zult vinden.
 • Naar Baobab Island ga je voor een actieve excursie, op 15
  kilometer van Brikama. Op het eiland is een restaurant en er zijn meer
  dan 100 vogelsoorten te ontdekken. Heb je geen excursie geboekt, maar
  ga je op eigen gelegenheid? Dan kun je vanaf de wal roepen en dan word
  je met een bootje opgepikt.
 • Makasutu Culture Forest ligt middenin de jungle, maar vlakbij de
  kust. Het is een gebied waar je onder leiding van een gids al wandelend
  of per boot de prachtige natuur ontdekt. Ook kun je er kennismaken met
  lokale ambachten. Je kunt er bijvoorbeeld houtsnijden, kookles krijgen
  en pottenbakken.

Stranden en Actief

Stranden

Gambia is een heerlijke strandbestemming. Het is maar 6 uur vliegen, er is geen of amper tijdsverschil en de zon schijnt er gegarandeerd. Bovendien beschikt het land over prachtige brede zandstranden langs de Atlantische kust. De belangrijkste badplaatsen zijn Kololi Beach, Kotu Beach, Fajara (langs de zogenaamde Serekunda Coast), Bakau en Banjul. Paradise Beach wordt vaak het mooiste strand van Gambia genoemd. Het ligt bij Sanyang, op de weg van Serekunda naar Gunjur.

Actief

Safari
Er zijn veel bureautjes die excursies aanbieden. Ga pas met ze in zee als de verzekeringen gegarandeerd goed geregeld zijn. Zorg in ieder geval voor bescherming tegen de zon in de vorm van een hoofddeksel, crème of olie, muggencrème en een fles water. Een favoriete excursie is de jungle- en strandsafari. Je gaat dan binnenkijken bij mensen thuis en op scholen. Zo kun je op een leuke manier kennismaken met het Gambiaanse leven. De terugweg is via het strand, waar je eerst even kunt zonnebaden.

Vissen
Echt actief is het niet, maar je kunt in Gambia creek- en sportvistripjes boeken. Je verblijft een dag op een boot, in de kreken van de rivier de Gambia of op zee, en gebruikt daar de lunch. Er komen in Gambia veel exotische vissen voor die soms zelfs dodelijk zijn. Het is dus handig om ervaren vissers in de buurt te hebben.

Watersport
De watersportmogelijkheden zijn in Gambia niet zo uitgebreid. Bij enkele hotels zijn surfplanken, waterscooters en waterfietsen te huur.

Golf
Bij Fajar ligt een golfbaan. Je kunt hier lid worden voor een dag om gebruik te maken van de 18-holes baan.

Tennis
Bijna alle hotels hebben tennisbanen aangelegd. Tussen 10.00 en 16.00 uur is het doorgaans te warm om te tennissen, dus zorg dat je er vroeg of juist laat bij bent. Squashen is overigens steeds meer in opkomst.

Paardrijden
In de omgeving van sommige hotels zijn maneges te vinden. Het wordt steeds populairder om tochtjes te paard te maken langs het strand of door de bush. In de meeste gevallen gaat er een instructeur mee op pad, die je langs enkele bezienswaardigheden leidt.

Communicatie

Communicatie

Telefoon
Telefoneren vanuit Gambia kan prima. Er zijn telefoonkaarten verkrijgbaar bij de kantoortjes van Gamtel. Deze kun je gebruiken bij alle openbare telefoontoestellen. Meestal kun je ook bellen vanuit je hotel, al wordt daar vaak een flinke toeslag bij gerekend. Bellen is goedkoper na 18.00 uur en vooral tussen 23.00 uur en 07.00 uur ‘s ochtends.
Informeer bij je eigen provider of je met je eigen mobiele telefoon bereikbaar bent in Gambia en daarvandaan kunt bellen. Mobiel bellen kan ook via SIM-kaarten van Africell en Gamtel. Stop deze in je eigen telefoon en je hebt een Gambiaans nummer. Beltegoedkaarten zijn te koop bij de kantoortjes van Gamtel.

Internet
In Gambia zijn genoeg internetmogelijkheden te vinden, onder andere in internetcafes aan de kust.

Taal

De officiële Gambiaanse taal is Engels. De taal wordt bij alle officiële instanties gebruikt, net als op scholen. Naast het Engels wordt met name Madinka, Wollof en Fula gesproken.

Douane

Reisdocumenten

Voor een reis naar Gambia heb je een geldig paspoort nodig, dat bij vertrek uit Gambia nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is voor een toeristisch bezoek van minder dan 28 dagen niet vereist. Bij aankomst en vertrek vul je een formulier in dat op de heenreis verkrijgbaar is aan boord van het vliegtuig en op de terugweg bij het inchecken. Bij aankomst op Banjul Airport lever je dit formulier in bij de paspoortcontrole.

In- en uitvoer

Je mag de volgende artikelen probleemloos invoeren in Nederland:

 • 1 liter sterke drank en 1 liter wijn of bier
 • 200 sigaretten of 250 gram tabak of 50 sigaren
 • artikelen die maximaal 1000 dalasis waard zijn. Artikelen die je
  invoert om hulp te bieden aan scholen, ziekenhuizen etc. worden hierbij
  niet meegerekend.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties voor DTP, Hepatitis A worden aanbevolen. Blijf je langer dan 3 maanden in Gambia? Dan zijn vaccinaties tegen buiktyfus en hepatitis B ook gewenst. In december en januari komt in Gambia malaria voor. Zorg in die periode dus voor voorzorgsmaatregelen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je uit een endemisch gele koorts gebied komt.

In Gambia zijn de medische faciliteiten verre van uitmuntend. In de meeste hotels komt wel regelmatig een arts op spreekuur. Verder zijn er 3 ziekenhuizen en een aantal gezondheidscentra. Kijk zelf bij een behandeling altijd even mee of naalden goed ontsmet zijn. Bij de GGD is eventueel een doosje met gesteriliseerde spuiten verkrijgbaar. De voertaal van de artsen in Gambia is Engels. Rekeningen dien je ter plekke contant te betalen, een ziekenhuisopname moet echter direct gemeld worden bij je verzekeringsmaatschappij.

Gehandicapten

Informeer altijd vooraf of een hotel geschikt is voor mindervaliden. In slechts enkele gevallen levert een rolstoel binnen een hotelcomplex geen problemen op. De mogelijkheden buiten het hotel zijn minimaal. Er zijn soms enkele rolstoelvriendelijke excursies, maar het ontbreekt er aan rolstoelliften.

Drinkwater

Om ziektes en diarree te voorkomen kun je beter geen kraanwater drinken. Haal liever flessen mineraalwater. Als je ergens water bestelt, let er dan op dat de fles onaangebroken is.

Geldzaken

Geldzaken

De Gambiaanse munt is de Dalasi (D). Deze is onderverdeeld in 100 Bututs. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 25 en 50 en 100 Dalasi. Daarnaast zijn er munten van 1, 5, 10, 25 en 50 Bututs en een munt van 1 Dalasi. Je mag bij vertrek uit Gambia niet meer dan 100 Dalasi meenemen. Je mag ook niet meer geld uitvoeren dan je op de heenreis hebt meegebracht. Geld en travellers cheques zijn inwisselbaar bij banken en hotels. Als je omhoog zit, kun je gebruikmaken van een ‘onofficieel’ geldwisselkantoor, maar dit is verder niet aan te raden. Pinnen is nog niet mogelijk en betalen met een creditcard kan nog lang niet overal. Vraag van tevoren dus even, in geval van een etentje bijvoorbeeld, of je met creditcard kunt betalen. Vaak betaal je een kleine vergoeding (meestal 2 tot 4% van het af te rekenen bedrag). De openingstijden van banken wisselen per stad.

Fooi

Gambianen verwachten een fooi in geval van dienstverlening. Velen moeten er zelfs van leven. Het is handiger de liftjongen, barman of schoonmaker tijdens je verblijf vaker een klein bedrag te geven, dan een groter bedrag bij je vertrek.

Afdingen

Afdingen is normaal in Gambia, met name op straat en op markten. Je kunt vaak 30 tot 50% van de prijs afkrijgen. In bars, restaurants en supermarkten zijn de prijzen vastgesteld en wordt afdingen niet gewaardeerd.

Praktische informatie

Accommodatie

Het hoogseizoen loopt in Gambia van november tot mei.

Hotel
De meeste hotels liggen aan de kust en in (de omgeving) van Bakau, Fajara en Serekunda. De hotels voldoen aan de meeste eisen, al zal – omdat het toerisme in Gambia nog in opbouw is – niet alles gaan zoals je het gewend bent in Nederland. Er zijn geen kwaliteitsnormen vastgesteld. In Gambia is volop keuze uit hotels in alle prijscategorieën. Veel hotels hebben een zoetwater zwembad. Probeer altijd een airco op je kamer te boeken. Naast koelte zorgt dit ook voor minder muggen op de kamer.

Camping
Het zal lastig zijn een camping te vinden waar je een tentje kunt opslaan. Er zijn in Gambia vooral overnachtingsplekken die een tussenweg zijn tussen een hotel en een kamp in de natuur. Je komt dan al snel terecht in hutjes, villa’s of lodges in een natuurlijke omgeving.

Hostel
Er zijn met name in Banjul en Brufut hostels te vinden. Deze zijn niet aangesloten bij een internationale organisatie.

Lodge
In de bush zijn veel lodges, kleine huisjes of hutjes. Van hieruit kun je vaak vogels spotten, boottochtjes boeken of leuke trips naar de bush maken.

Elektriciteit

Het elektriciteitsnetwerk van Gambia is 220 Volt. Adapters kun je het beste vanuit Nederland meenemen. ‘s Avonds is er weleens stroomuitval, waarop veel hotels voorbereid zijn door hun eigen generator te gebruiken. De meeste hotels hebben aangepaste stopcontacten, maar neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
eind van de Ramadan Eid-al-Fitr
18 februari Onafhankelijkheidsdag
variabel Goede Vrijdag, 2e Paasdag
maart/april Tabaski (moslimfeest van twee dagen)
Islamitisch Nieuwjaar
1 mei Dag van de Arbeid
juni/juli Eid-al-Moulid (geboortedag van de profeet Mohamed, 3 maanden na Tabaski
22 juli Verjaardag van de tweede Republiek
25 december Kerst

Fotografie

Je kunt bijna overal fotograferen of filmen. Houd wel rekening met beleefdheidsvormen en vraag toestemming als je mensen op de foto vast wilt leggen. Gambianen verwachten vaak een kleine vergoeding, dus zorg ervoor dat je kleingeld op zak hebt. Ga zonder toestemming geen foto’s maken van militaire installaties, vliegvelden, havens, veerboten en mensen in uniform.

Kleding

Zorg vooral voor luchtige, katoenen kleding in je koffer. Lange mouwen, rokken en broeken zijn vooral ‘s avonds aan te bevelen vanwege de muggen. Voor de momenten in de zon is het raadzaam een pet of zonnehoed te dragen. Goeie schoenen zijn handig in geval van excursies. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Openingstijden

Banken: de openingstijden wisselen per stad en bank. Bekijk ter plaatse de openingstijden.

Postkantoor: de openingstijden wisselen per stad en postkantoor. Bekijk ter plaatse de openingstijden.

Winkels: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur. Vrijdag en zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur. In toeristische gebieden wijken de openingstijden af.

Reisadvies

Gambia is een vrij veilige vakantiebestemming.

Reistijd

In het kustgebied heb je weinig last van de regentijd. Dat maakt Gambia tot een uitstekende zonbestemming gedurende het gehele jaar. In de regentijd (juni tot en met oktober) zijn excursies naar het binnenland alleen onder voorbehoud mogelijk.

Tijdsverschil

In de zomertijd is het in Gambia 2 uur vroeger, in de winter slechts 1 uur.

Veiligheid

Gambia is een veilig land met lage criminaliteitscijfers. De sfeer is er ontspannen en men haast zich niet. Toch is het verstandig altijd je bagage in de gaten te houden en extra op te letten voor zakkenrollers, met name op drukke plaatsen zoals markten, veerboten etc. Ga verder niet mee met mensen naar donkere plaatsen, om het zekere voor het onzekere te nemen.
Gambia staat bekend om de zogenaamde hustlers en bumsters. Dit zijn mannen die jong en werkloos zijn en graag profiteren van toeristen, die in hun ogen rijk zijn. Ze zullen je regelmatig hun diensten aanbieden, bijvoorbeeld als gids. Hier zul je meer last van hebben als je met een toeristenbus meereist dan wanneer je individueel een uitstapje maakt. De beste manier om ermee om te gaan is door ze vriendelijk maar zeer duidelijk af te wimpelen.

Datum artikel: 24-01-2009 Informatie

Zie ook:

6 Reacties op Gambia Informatie

 1. Ellis
  18-02-2009 16:09
  1

  Heb je misschien ook informatie over de slavernij in gambia?

 2. Annemarie
  3-09-2009 16:20
  2

  Wat weinig bekend is dat de tumba Fly in Gambia voorkomt. Een vliegje dat zijn eitjes in vochtige kleding of handdoeken legt. Als deze eitjes in aanraking komen met de huid dan nestelen ze zich hierin. Het zijn eerst kleine rode bultjes die groeien tot enorm pijnlijk rode bulten. Uiteindelijk zal de larf er zelf uitkruipen. Men kan vaseline op de bulten smeren, dan stikken de larven. Ook kun je ze eruit drukken en met een pincet eruit halen. Een strijkijzer over je kleding of handdoek is ook een optie, dat dood de eitjes.

 3. Pedro
  12-04-2010 21:14
  3

  is er veel criminaliteit in Gambia?

 4. marlot
  10-10-2010 20:07
  4

  superveel goede informatie zeg!

 5. hallo
  28-03-2011 10:35
  5

  Je moet eerst lezen voordat je gaat vragen.
  Er staat dat het vrij veilig is en alles wat jullie vragen staat al in de tekst.

 6. Alphonsa
  23-06-2011 17:14
  6

  Supergoede informatie.

  Een toevoeging:
  Lokale gidsen zijn prima, althans wij hebben goede ervaringen met Simon.
  Google eens Simon Tours Gambia.
  Dit is beter dan zelf een taxi te nemen, waarvan de taxichauffeur niet echt leuke plekjes weet aan te bevelen.

Een reactie toevoegen over Gambia Informatie

ATP vakanties