vakantie informatie

Frankrijk Informatie

Frankrijk is al jaren een van de meest populaire vakantielanden voor Nederlanders. Niet zo gek, want Frankrijk ligt relatief dichtbij en heeft vakantiegangers genoeg te bieden. Of je nou aan het strand wilt liggen of liever gaat skiën; het kan allemaal. Ook zijn er prachtige Franse steden die absoluut een bezoek waard zijn. De populairste stad is hoofdstad Parijs. Veel toeristen trekken in de zomer naar de kust aan de Côte d’Azur, Bretagne of Normandië. Vooral in het zuidoosten vind je fijne stranden. Campings zijn er in overvloed, want kamperen blijft populair. Skiën kan in de Alpen of in de Pyreneeën. Verder is Frankrijk bekend om haar wijngaarden, haar goede keuken en de bekende stokbroden. Kortom; Frankrijk is een vakantieland dat veel te bieden heeft. Bienvenue en France!

frankrijk eiffel toren

Het land

Geografie

Frankrijk is met een oppervlakte van 544.000 km2 het grootste land in West-Europa. In het noorden grenst het land aan Het Kanaal, België en Luxemburg en in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italië, met de Middellandse Zee als natuurlijke begrenzing. In het zuiden grenst Frankrijk aan Spanje en Andorra en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Naast het Europese Frankrijk omvat de Franse staat vier overzeese departementen: Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique en La Reunion, vier overzeese gebiedsdelen: Nieuw-Caledonië, Frans-Polynesië, Wallis en Futuna en twee territoriale gebieden met een aparte status: Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon.


Het Europese Frankrijk is te verdelen in verschillende regio’s:

 • Het ÃŽle de France met de hoofdstad en toeristentrekker Parijs.
 • Noordwest-Frankrijk, met Normandië en Bretagne.
 • Noord- en Noordoost-Frankrijk, met de wijnstreken Campagne-Ardenne, Lorraine en de Elzas.
 • De Loire, ten zuiden van Parijs, bekend om zijn chateau’s in renaissancestijl.
 • Midden-Frankrijk, met de natuurgebieden Morvan, het Centraal Massief en de Alpen.
 • Zuidoost-Frankrijk, grenzend aan de Middellandse Zee met de
  regio’s Provence/Côte d’Azur en Languedoc-Roussillon als populaire
  vakantieoorden. Aan de grens met Italië ligt het vorstendom Monaco.
 • Zuidwest-Frankrijk, de kustgebieden langs de Atlantische Oceaan.
 • Corsica, het eiland voor de kust van Provence.

Klimaat

Het weer in Frankrijk verschilt erg per regio. Zo is het klimaat langs de westkusten veel gematigder dan in centraal Frankrijk waar de zomers heter en de winters kouder zijn. In de zomer wordt het langs de Middellandse Zee vaak met gemak 35 °C, terwijl het tegelijkertijd in Parijs niet warmer is dan 18 °C. ‘s Winters kan het in de bergen en het noordoosten erg vriezen, terwijl het langs de Côte d’Azur 18 °C kan worden.

Natuur

Planten
De plantengroei valt in Frankrijk samen met de klimaatgebieden. Zo kent waarschijnlijk iedereen wel de maquis, het mediterrane struikgewas dat grote delen van Zuid-Frankrijk bedekt. In het Middellandse-Zeegebied is de vegetatie toch duidelijk anders dan in de rest van het land. Zo groeien hier vijgen, amandelen en olijfbossen. Langs de Côte d’Azur worden sinaasappels en citroenen verbouwd en is het warm genoeg voor palmen.
De hooggebergten hebben weer een totaal ander karakter met veel naaldbossen en alpine bloemsoorten. In de rest van Frankrijk overheersen loofbossen, maar op de meer rotsachtige bodems groeien ook naaldbomen. In Bretagne vind je de kenmerkende kale heuvels waar voornamelijk gras en heide groeit.

Dieren
In Frankrijk zijn herten en wilde zwijnen vrij algemeen. In de Pyreneeën kun je zelfs lynxen en bruine beren aantreffen. Ook otters, bevers, schildpadden en zeehonden komen nog voor. Het mediterrane deel van Frankrijk kent weer een heel eigen dierenwereld. Zo broeden er in de Camargue flamingo’s en Egyptische gieren. Helaas wordt door de jacht in Frankrijk veel wild bedreigd. Zo zijn vooral trekvogels gewilde jachttrofeeën. Gelukkig kent Frankrijk wel enkele nationale parken waar de dieren worden beschermd, zoals de Camargue.

Bevolking

Bevolking

Hoewel het huidige Frankrijk ooit bestond uit verschillende koninkrijken, hertogdommen en graafschappen, hebben de Fransen een sterk ontwikkeld nationaliteitsgevoel; ze zijn in de eerste plaats Frans. Daarnaast heeft iedere Fransman een ‘regionale identiteit’. Deze wordt gekenmerkt door cultuur, traditie en het dialect van de betreffende regio. Frankrijk heeft (inclusief de overzeese gebieden) ruim 60 miljoen inwoners. De bevolking is ongelijk verdeeld over het land. Ruim driekwart van de Fransen woont in stedelijke gebieden. Een op de vijf woont in de agglomeratie Parijs.

Religie

Officieel is 80% van de Franse bevolking rooms-katholiek, maar net als in veel andere westerse landen gaan er nog maar weinig mensen naar de kerk. Als gevolg van de immigratie uit onder andere Noord-Afrika heeft Frankrijk daarnaast een grote moslimbevolking gekregen: 3 tot 5 miljoen. Er zijn kleinere aantallen protestanten en joden. De scheiding van kerk en staat werd definitief ingevoerd via de grondwet in 1905.

Cultuur

De Franse cultuur is op veel terreinen een voorbeeld geweest voor de rest van Europa. Frans werd vele eeuwen lang door de betere klassen als omgangstaal gesproken. Stromingen in kunst en cultuur, zoals bijvoorbeeld de Gotiek, de Romantiek, de Verlichting of de Art Deco, vonden allemaal hun oorsprong in Frankrijk. En nog steeds is Frankrijk het land waar de rest van de wereld zich op het gebied van mode en stijl door laat inspireren. Naast de ‘hoge cultuur’ kent elke regio ook zijn eigen cultuur en folklore. Elk dorp heeft zo zijn eigen festiviteiten, evenementen en religieuze optochten die door de bewoners met veel passie worden gevierd. De Fransen houden over het algemeen graag vast aan hun lokale tradities en feesten.

Geschiedenis

Geschiedenis

Het gebied dat nu Frankrijk is, wordt al sinds de prehistorie door mensen bewoond. Dat bewijzen de vondsten van vuurstenen gebruiksvoorwerpen. Waarschijnlijk leefde de Cro-Magnonmens zo’n 15.000 jaar geleden in de zuidwestelijke delen.

In de laatste 2000 jaar voor onze jaartelling was er al volop bedrijvigheid in het gebied. Vooral de Zuid-Franse kust was het handelstrefpunt van Etrusken (komend uit Italië), Feniciërs en Grieken. In de eeuwen vlak voor de jaartelling vestigden steeds meer Kelten, de Galliërs, zich in Frankrijk. In 121 voor Christus begonnen de Romeinen hun verovering van Gallisch gebied. Zo’n zeventig jaar later was heel Gallië onderworpen aan de Romeinse keizer Julius Caesar. Toen het Romeinse Rijk in verval raakte, kwamen de Franken aan de macht. De koning van de Franken, Clovis, versloeg de Romeinen definitief in 486. Daarop erkenden alle Frankische stammen hem als koning. Na de dood van Clovis ontstond er onenigheid over zijn opvolging en viel het land weer uiteen. Frankrijk werd in de 8e eeuw weer herenigd onder Karel de Grote.

Jeanne d’Arc
In de 9e eeuw kregen de Noormannen vaste voet aan wal. Zij roofden en plunderden de Franse kusten. Toen zij in 911 Normandië als leengebied kregen, staakten zij hun aanvallen. Tijdens de zware periode van de Honderdjarige Oorlog met Engeland (1337 – 1453) vocht Jeanne d’ Arc voor de Fransen. Zij zorgde voor de bevrijding van Orleans, maar viel zelf in handen van de Engelsen die haar op de brandstapel ter dood brachten. De nederlaag van de Engelsen volgden echter niet veel later. In de 16e eeuw verspreidde het protestantisme zich in Frankrijk, dat tot een aantal burgeroorlogen leidde. Toen Koning Hendrik IV, een protestant die zich tot het katholicisme had bekeerd, de troon besteeg kwam er rust in het land. De absolutistische macht van Lodewijk XIV, de zonnekoning, bracht Frankrijk macht en welvaart. Frankrijk heerste over heel Europa. Roerige tijden keren terug als revolutionairen en zelfs adel en bourgeoisie zich tegen de absolute monarchie keren. Met de bestorming van de Bastille was de Franse Revolutie in 1789 een feit. In 1792 veranderde de monarchie in een republiek. Daarna regeerde Napoleon. Hij herstelde rust en orde in eigen land, maar rukte wel op in heel Europa. Aan zijn militaire avonturen kwam in 1815, bij de Slag van Waterloo, een eind. De monarchie werd hersteld, maar niet voor lang. Na verlies in de oorlog met Duitsland, waarbij Frankrijk Elzas-Lotharingen aan de Duitsers moest afstaan (1871), werd het land opnieuw een republiek. Frankrijk kreeg Elzas-Lotharingen terug na de Eerste Wereldoorlog.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Frankrijk voor een groot deel bezet. De rest van Frankrijk kwam onder het zogenoemde Vichy-bewind, dat samenwerkte met de nazi’s. De grote geallieerde invasie, die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde, begon in juni 1944 met de landing op de Normandische stranden. Terwijl het ‘moederland’ zich herstelde van de oorlog, werd in de Franse koloniën gevochten tegen de nationalisten van Indochina (het huidige Vietnam, Laos en Cambodja) en Algerije. In Vietnam leidde de Franse nederlaag tegen de communistische opstandelingen bij Dien Bien Phu in 1954 tot de opdeling van het land in Noord- en Zuid-Vietnam. In datzelfde jaar brak ook een opstand uit in Algerije. Na een bloedige koloniale oorlog werd Algerije in 1962 onafhankelijk. Inmiddels waren ook de andere Noord-Afrikaanse koloniën van Frankrijk (Marokko en Tunesië) onafhankelijk geworden en was de tijd van Frankrijk als koloniale machthebber voorbij.

Politiek

Frankrijk is een republiek. De Franse presidenten drukken een enorme stempel op het land, omdat zij slechts een keer in de zeven jaar worden gekozen. Wie tweemaal wordt gekozen, zit dus veertien jaar in het zadel. Zo is de huidige president Jacques Chirac in 2002, bij gebrek aan beter en als tegenwicht voor het opkomende rechts-extremisme van Jean le Pen, voor de tweede maal gekozen. Chirac is echter niet populair onder de Fransen wat bij het referendum voor de Europese Grondwet in 2005 nog eens extra werd benadrukt: het merendeel van de Fransen stemde tegen waardoor Chirac de wet moest verwerpen.

Economie

Frankrijk is een van de belangrijkste economische mogendheden in de wereld. Voedsel en wijn vormen de basis van deze economie. Daarnaast is het toerisme een belangrijke economische sector in het zuiden van Frankrijk en in Bretagne en Normandië. Er bestaan echter grote verschillen in Frankrijk tussen de rijke steden en de arme industriegebieden en mijnregio’s. Hoewel dit verschil door de komst van de hoge snelheidstreinen en goedkopere vliegtickets iets is verkleind, is er nog veel werkeloosheid. Met name jongeren in de Franse voorsteden hebben moeite om een baan te vinden.

Eten en Drinken

Eten

De Franse keuken wordt vaak tot de cultuur van Frankrijk gerekend. De Fransen hebben dan ook een culinaire reputatie opgebouwd met hun verfijnde keuken en specialiteiten, die wereldwijd bekend zijn. Toch bestaat er niet zo iets als een typische Franse keuken, het is eerder zo dat elke regio zijn eigen specialiteiten kent. Zo eet men bijvoorbeeld aan de kust bruscade (gebarbecuede vis), in het oosten pruimen en wild, bouillabaisse (vissoep) in de Provence en Magret de Canard in het westen.

Drinken

En natuurlijk staat Frankrijk bekend om zijn uitstekende wijnen, roses en champagnes. Ook hier geldt dat elke regio zijn eigen specialiteit kent. Als je de smaak van een regio goed wilt leren kennen, kun je het beste een bezoek brengen aan een van de lokale wijnboerderijen.

Vervoer

Naar Frankrijk

Vliegtuig
Vliegen naar Frankrijk is in de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker geworden voor reizigers. De vluchten worden steeds goedkoper en vanuit Nederland kun je rechtstreeks op alle grote steden vliegen.

Trein
Per trein naar Frankrijk reizen is snel en efficiënt. Dagelijks vertrekken er vanuit Amsterdam meerdere internationale treinen naar Parijs, van waaruit je een aansluitende verbinding kunt nemen naar een andere plaats. De snelste manier om met de trein te reizen is met de Thalys, die je in 4 uur en 9 minuten naar Parijs brengt.

Bus
Met de bus naar Frankrijk kan een optie zijn, omdat dit een goedkope manier van reizen is. Daar staat echter tegenover dat de reis Amsterdam-Parijs 8 uur duurt. De buslijndienst wordt onderhouden door Eurolines en doet naast Parijs nog 13 andere steden aan.

Auto
De Autoroute du Soleil, die van Parijs naar Lyon loopt, is de snelste weg naar het zuiden van Frankrijk. De autoroute bestaat voornamelijk uit tolwegen. Houd in de zomer wel rekening met enorme files, vooral bij Lyon kunnen lange rijen auto’s staan.

In Frankrijk

Auto
Een auto is een goede manier om door Frankrijk te reizen en handig voor als je iets afgelegen plekken wilt bezoeken. Over het algemeen zijn de wegen van goede kwaliteit. Reizen met de auto gaat het snelst over de autoroute, de autosnelweg. Op deze wegen betaal je echter wel tol.

Bus
Net als bij ons is de bus ideaal voor stadsvervoer of vervoer naar de wat kleinere dorpen en afgelegen plaatsen. Er zijn goede busverbindingen tussen alle plaatsen.

Trein
De trein is een comfortabel middel om door Frankrijk te reizen. Er is een uitgebreid spoorwegnetwerk en de verbindingen zijn zeer goed. En als je jonger bent dan 25 jaar is het reizen per trein extra goedkoop.

Vliegtuig
Hoewel de trein in Frankrijk comfortabel en snel is, is het ook mogelijk om naar binnenlandse bestemmingen te vliegen. De nationale luchtvaartmaatschappij Air France vliegt tussen Parijs en de meeste grote steden. Naar de meeste bestemmingen wordt meerdere malen per dag gevlogen en de reistijd bedraagt hooguit 1 uur.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Frankrijk is een van de meest populaire vakantiebestemmingen en ontvangt per jaar meer dan 75 miljoen bezoekers! Hieronder de bekendste toeristenplaatsen:

Parijs
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Elk jaar wordt de stad overspoeld door toeristen uit de hele wereld.

Bretagne
Bretagne is erg geliefd bij ouders met kleine kinderen. Het heeft een lange kustlijn met gele stranden en kleine pittoreske vissersdorpjes.

Rhône-Alpes
De Alpen worden veel bezocht door wandelaars en skiërs. Ook ligt hier de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc.

Provence en de Côte d’Azur
De Provence en de Côte d’Azur worden het hele jaar goed bezocht. Zelfs in de winter wordt het hier niet kouder dan 18 °C. Naast het aangename weer vind je hier de steden Nice en Saint Tropez en het vorstendom Monaco.

Corsica
Corsica wordt van mei tot oktober bezocht door toeristen. Liefhebbers van zon, zee en vertier vermaken zich in de mooie plaatsen aan de kust. Het natuurreservaat Scandola is geliefd bij wandelaars.

Bezienswaardigheden

Het is onmogelijk om hier alle mooie plekken van Frankrijk te noemen, dus we houden het bij een beknopte versie van de meest populaire bezienswaardigheden:

Parijs
Parijs heeft zoveel te bieden op het gebied van kunst en cultuur dat het bijna onmogelijk is om alles in een mensenleven te zien, maar de hoogtepunten moet je in een vier- of vijfdaagse stedentrip zeker kunnen bekijken: de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Champs-Élysees, het Centre Pompidou, het Louvre met zijn wereldberoemde kunstcollectie (waaronder de Mona Lisa van Leonardo da Vinci!), de Notre Dame en de Mont Marte. Uitrusten kan onder meer in het Jardin du Luxembourg, waar kinderen zeilbootjes op de vijver kunnen laten varen, of in het deftige Jardin des Tuileries. Wie meer tijd heeft, kan ook de omgeving van Parijs bezoeken: Versailles of voor wie kinderen heeft EuroDisney, liggen beiden op circa een uur rijden van de stad.

Mont Saint Michel
De Mont Saint Michel is na Parijs de populairste bezienswaardigheid van Frankrijk. De ommuurde abdij staat op een rots en wordt door getijden en drijfzand gescheiden van het vasteland. Het geheel maakt een surrealistische indruk. Voor het mooiste uitzicht moet je wel volhouden en de vele trappen van de abdij naar boven beklimmen, maar als je eenmaal bovenop de berg bent is het uitzicht over de baai van de Mont Saint Michel adembenemend.

Lyon
Lyon is niet zo bekend bij de Nederlandse toerist, maar het is zeer de moeite waard. De stad heeft na Venetië de grootste collectie renaissancegevels ter wereld en staat zodoende sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast is er het
kunstenaarscollectief ‘Cite de la Creation’ dat de stad zijn moderne fresco’s schonk. Maar de stad heeft nog veel meer te bieden: zijn talrijke parken bijvoorbeeld, het Musee Historique des Tissus en het rijkelijk gevulde Musee des Beaux-Arts, en de vele, vele winkels.

Bordeaux
Bordeaux is wereldberoemd om zijn kwaliteitswijnen. Maar deze stijlvolle stad heeft een lange geschiedenis en veel
bezienswaardigheden, waaronder de 1000 jaar oude kathedraal Saint Andre en Tour Pey-Berland. De 18e-eeuwse herenhuizen en het prachtige Grand Theâtre stammen uit de tijd dat Bordeaux een welvarende handelsstad was. Voor wie graag meer te weten wil komen over het maken en proeven van wijnen, kan naar het Maison du Vin in het centrum van de stad gaan. Zij geven informatie over rondleidingen op wijngaarden van de Haut-Medoc, Saint-Emilion en Entre-Deux-Mers.

Provence
De Provence is al vanaf het begin van de 19e eeuw een gewilde plek bij toeristen. Het heeft dan ook van alles te bieden: een heerlijk klimaat, prachtige historische steden met oude monumenten en talloze musea, witte zandstranden en een azuurblauwe zee. Een bezoek aan Avignon, ooit de zetel van pausen, is zeer de moeite waard en ook het bruisende Marseille, het pittoreske Grasse, de parfumhoofdstad van de wereld, of het mondaine Cannes moeten niet worden vergeten.

Côte d’Azur
Als je aan de Côte d’Azur denkt (de vroegere Rivièra), denk je aan de rich and famous. Ze zijn er zeker, maar tegenwoordig is deze kuststrook van Zuid-Frankrijk ook voor gewone stervelingen een prima vakantieplek. Een bezoek aan Nice met zijn leuke winkelstraten en vele kunstgaleries is de moeite waard. Verder kun je Nîmes met zijn fraaie Romeinse amfitheater, bezoeken of toch de jet set ontmoeten in het pittoreske Saint Tropez.

Monaco
Als je toch in de Provence of aan de Côte d’Azur bent, moet je beslist een bezoek aan het nabijgelegen Monaco brengen. Dit kleine vorstendommetje (2 km2!) staat bekend om grote jachten en veel geld. Monaco was echter niet altijd zo rijk, maar de overgrootvader van de huidige Prins Albert was zo slim om in de 19e eeuw de eerste casino’s te openen in Monte Carlo. Deze gokpaleizen leverden de vorsten zoveel geld op dat de belastingen voor de inwoners van het stadstaatje werden afgeschaft.

Stranden en Actief

Stranden

Frankrijk heeft een kilometerslange kustlijn, zowel aan de Atlantische kust als aan de Middellandse Zee. De kilometerslange stranden van Zuid-Frankrijk behoren tot de mooiste van de Middellandse Zee. Heerlijke zandstranden zijn er onder andere bij Marseille en St. Tropez, terwijl de kust bij St. Maxime en St. Raphaël meer rotsachtig is. De stranden langs de Atlantische kust zijn ruiger met rotspartijen en kiezels. Hier komen vooral windsurfers aan hun trekken.

Actief

Met zoveel verschillende landschappen is het geen wonder dat je in Frankrijk alle soorten sporten kunt bedrijven. Hieronder volgen de

populairste:
Klimmen
In de Alpen kun je de meest uitdagende beklimmingen ter wereld maken, maar daarvoor moet je wel getraind zijn. Je kunt ook klimmen in de Pyreneeën en het Centraal Massief.

Fietsen
Met de Tour de France als belangrijkste sportevenement is het niet vreemd dat fietsen in Frankrijk een populaire sport is. Je kunt bijna overal fietsen huren. Voor de beginnende fietser zijn de vlaktes van Les Landes in Acquitanië ideaal. De meer getrainde fietser kan delen van de Tour de France rijden, zoals de tocht over de Mont Vetoux in de Provence.

Jeu de boules
Jeu de boules is de nationale sport van Frankrijk. Een stalen bal, ter grootte van een tennisbal, moet door de werper zo dicht mogelijk bij een kleiner houten balletje worden gegooid. Vaak zijn de plaatselijke dorpsbewoners de hele dag bijeen om hun nationale sport te beoefenen.

Skiën
Skiën is de sport in Frankrijk voor het winterseizoen (december-maart, soms zelf april). De Alpen biedt de beste skigelegenheden, maar je kunt ook goed skiën in de Pyreneeën en het Centraal Massief. Als je geen eigen skiuitrusting hebt kun je die ter plekke huren. Lessen worden in een groep of individueel gegeven.

Wandelen
Frankrijk heeft meer dan 30.000 kilometer aan wandelpaden met een aantal langeafstandspaden die zijn aangegeven op kaarten. Ook zijn er enkele oude pelgrimswegen te volgen, zoals bijvoorbeeld in de Morvan (Bourgondië), en loopt door Frankrijk een groot deel van het Sint Jacobspad naar Santiogo de Compestela in Spanje. Voor meer informatie kun je je het beste wenden tot het Frans Verkeersbureau.

Communicatie

Communicatie

Om vanuit Frankrijk naar Nederland te bellen kies je 00 + het landnummer + het nummer van degene naar wie je belt (zonder 0). Het landnummer van Nederland is 31.
Bijna alle telefooncellen in Frankrijk werken met een telefoonkaart. Telefoonkaarten (voor de telefooncellen, opwaarderen van beltegoed, prepaidkaarten) zijn te koop in postkantoren, tabakszaken en de meeste souvenirwinkels. Mobiel bellen kan eveneens overal in Frankrijk. Informeer voor vertrek wel even bij je eigen operator welk Frans netwerk je moet kiezen om je mobiele telefoon op Frans grondgebied te kunnen gebruiken.

Internet
Tegenwoordig kun je op veel plaatsen in de stad internetten. Bijvoorbeeld in internetcafes, in sommige hotels en in bibliotheken.

Taal

In Frankrijk wordt Frans gesproken. Verder wordt er in elke regio wel een eigen jargon, dialect of zelfs taal gesproken. Zo spreken de Zuid-Fransen Occitaans en de inwoners van Bretagne Bretons. Als toerist kun je tegenwoordig ook goed met Engels uit de voeten, dat vooral door de jongere generatie wordt gesproken.

Media

In Frankrijk kun je de wereldomroep, CNN en BBC World ontvangen. De belangrijkste Nederlandstalige kranten zijn bij de kiosk te verkrijgen.

Douane

Reisdocumenten

Inwoners van de Europese Unie hebben een geldend paspoort of een nationaal identiteitskaart nodig voor een bezoek aan Frankrijk.

In- en uitvoer

Taxfree winkelen op het vliegveld behoort helaas tot het verleden als je binnen de Europese Unie (EU) woont. Je mag als reiziger binnen de EU 800 stuks aan sigaretten,10 liter sterke drank en 90 liter wijn uitvoeren. Verder geldt voor iedereen dat om geldbedragen van meer dan 7.600 euro het land binnen of naar buiten te brengen, aangifte moet worden gedaan bij de douane.

Gezondheid

Gezondheid

Voor een bezoek aan Frankrijk zijn geen inentingen verplicht. Frankrijk kent ook niet veel bijtende insecten, maar als je de natuur in gaat, neem dan wel een middel tegen muggen mee. En neem in de zomer een zonnebrandcrème mee, want de zon kan intens schijnen. Neem alle geneesmiddelen die je gebruikt mee in je handbagage en neem een reisapotheek mee. Het kan zijn dat sommige medicijnen niet mogen worden ingevoerd. Neem daarover contact op met je huisarts en neem een verklaring mee.

De gezondheidszorg is in Frankrijk van goede kwaliteit. De meeste medicijnen kun je krijgen bij de apotheken, die worden aangegeven door een groen kruis op een witte achtergrond. Let er wel op dat alle rekeningen voor medische zorg contant betaald moeten worden. Bij ziekenhuisopname moet je direct je verzekeringsmaatschappij verwittigen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Informeer van tevoren bij je verzekeringsmaatschappij hoe de dekking in het buitenland is.

Gehandicapten

De laatste jaren zijn in Frankrijk de voorzieningen voor gehandicapten verbeterd. Alle openbare gebouwen (stadhuizen en vliegvelden) moeten faciliteiten voor gehandicapten hebben. Grote musea en monumenten zijn over het algemeen ook goed toegankelijk.

Drinkwater

Het kraanwater in Frankrijk is drinkbaar, maar waarschijnlijk zul je voorkeur geven aan mineraalwater uit flessen. Laat bij aankomst wel even de warme kraan lopen. Dit is een goede manier om de legionellabacterie te bestrijden.

Geldzaken

Geldzaken

In Frankrijk betaal je net als in Nederland met de euro, dus je hebt geen last van wisselkoersen of omrekenen! Pinnen kun je over het algemeen overal tegenwoordig. Creditcards worden meestal wel geaccepteerd in de grotere winkels, restaurants en hotels. De prijzen liggen ongeveer gelijk met Nederland.

Fooi

Het geven van fooien hoort er wel bij in Frankrijk. Vaak zit het bedrag al bij de rekening inbegrepen, maar mocht dit niet zo zijn, dan is een fooi van circa 10% gebruikelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

Auberge
De goedkoopste manier van overnachten in Frankrijk is in een jeugdherberg (Auberge). In de accommodatiefolder van Maison de la France vind je een lijst van deze jeugdherbergen. Er worden tevens eenvoudige plattelandsmaaltijden geserveerd.

Camping
Frankrijk telt meer dan 10.000 campings, van kleine campings rond een boerderij, eenvoudige gemeentecampings (camping municipal) tot grote luxueuze viersterrencampings met compleet ingerichte tenten en stacaravans. De kwaliteit van Franse campings is over het algemeen goed te noemen. Wildkamperen is verboden, tenzij je schriftelijke toestemming hebt.

Chambres d’Hôtes

Chambres d’Hôtes zijn vergelijkbaar met Bed & Breakfast. Bij een Table d’Hôtes kunt u ook ‘s avonds eten met de gastheer of -vrouw. De Chambres d’Hotes zijn over het algemeen landelijk gelegen en soms gevestigd in een landhuis, een boerderij of een kasteel.

Hotel
Hotels in Frankrijk variëren van eenvoudig (1 ster) tot zeer luxe (5 sterren). Deze sterren zeggen overigens niets over de kwaliteit. Ze verwijzen naar de diverse voorzieningen.
De goedkoopste hotels liggen aan de autosnelwegen (zoals Formule 1), grote doorgaande wegen en industrieterreinen. Een bekende naam is Logis de France, een groep samenwerkende hotels. Het zijn landelijk gelegen, sfeervolle familiehotels.

Huisje
Een leuk en niet al te duur alternatief voor camping en hotel, is het
huren van een huisje, in Frankrijk ‘gîte’ genoemd.

Elektriciteit

Net als in Nederland is de netspanning in Frankrijk 220 volt. De moderne (platte, ongeaarde) Eurostekker past in de stopcontacten.

Feestdagen

Behalve de in Nederland gebruikelijke feestdagen, worden in Frankrijk ook gevierd:

1 mei Dag van de Arbeid
8 mei Bevrijdingsdag Tweede Wereldoorlog
14 juli Nationale feestdag, Quartorze Julliet
15 augustus Maria-Hemelvaart
1 november Allerheiligen
2 november Allerzielen
11 november Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog

Daarentegen zijn Goede Vrijdag en Tweede Kerstdag geen feestdagen

Kinderen

Frankrijk is een goede vakantiebestemming voor kinderen. Met name de regio’s aan de Atlantische- en Middellandse Zee zijn populair. Naast zon, zee en strand biedt Frankrijk ook veel sportieve activiteiten en heeft het verschillende themaparken. EuroDisney is daarvan de bekendste, maar er zijn er nog veel meer. Als verblijfplaats is voor kinderen een camping meestal het leukst. Je kunt er voor kiezen om niet je eigen tent mee te nemen, maar een compleet ingerichte tent of stacaravan te huren. Eveneens makkelijk voor kinderen is het huren van een huisje. Hotels hebben soms familiekamers.

Kleding

Nog steeds is Parijs ‘s werelds modestad nummer 1 en de plek voor elke mode-fashionista. Je kunt hier alle modeontwerpers uit alle landen bewonderen en je helemaal te buiten gaan aan dure, exclusieve goederen. Helaas is dit voor gewone stervelingen onbetaalbaar, maar dan nog is het leuk om in de luxe warenhuizen van Parijs rond te kijken. Voor een bezoek aan Frankrijk is het verstandig om kleding voor alle weertypen mee te nemen, zelfs in de zomer. Zorg voor goede wandelschoenen, een paraplu, een regenjas en, zeker in de zomer, een zonnebril. In Zuid-Frankrijk kan het in de zomer erg warm worden. Neem dus luchtige kleding mee, maar ook een vestje of trui voor de avonden, want dan kan het behoorlijk afkoelen.

Openingstijden

Bank
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Postkantoor
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Buiten de grote steden tijdens de middagpauze vaak gesloten. Postzegels zijn ook te koop bij elke ‘Tabac’.

Winkel
Maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur.
Maandagochtend zijn veel winkels gesloten. Kleinere winkels gaan tussen de middag dicht. Grote supermarkten zijn vaak tot 21.00 of 22.00 uur open.

Levensmiddelenwinkels zijn ook open op zondagochtend.

Museum
De meeste nationale musea zijn op dinsdag gesloten. Gemeentelijke musea zijn op maandag gesloten.

Apotheek
Maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 19.00 of 20.00 uur.

Reistijd

De beste tijd om naar Frankrijk te reizen wordt voor een groot gedeelte bepaald door wat je er wilt gaan doen. De beste reistijd is zodoende afhankelijk van het soort vakantie dat je er wilt gaan vieren. Voor een skivakantie zijn de wintermaanden het beste, voor een strandvakantie het voorjaar en de zomermaanden, terwijl stedenreizen en cultuurvakantie het hele jaar door plaatsvinden.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Veiligheid

Frankrijk is over het algemeen een veilig land voor toeristen, maar zakkenrollen komt, met name in de grote steden, veel voor. Hieronder enkele voorzorgmaatregelen voor een veilig gebruik:

 • Noteer de nummers van je travellercheques en bewaar ze apart.
 • Bewaar je geld of mobiele telefoon niet in de
  achterzak van je broek of andere zichtbare plaatsen zoals heuptasjes.
  Bewaar waardevolle zaken het liefst in het kluisje van je hotelkamer.
 • Houd je tas altijd in het oog in restaurants, bars
  en de metro. Dieven hebben een voorkeur voor drukke metro’s,
  luchthavens, vlooienmarkten en treinstations. Wees daar dus extra alert.
 • Mocht je toch bestolen worden, doe dan direct
  aangifte bij de plaatselijke politie om geld terug te krijgen van de
  verzekering. Bewaar het proces-verbaal.
 • Voor vrouwen is Parijs niet gevaarlijker dan andere
  Europese steden, maar blijf alert en wijs mensen die je lastigvallen
  resoluut maar beleefd af.
 • Diefstal uit auto’s is wel een veel voorkomend
  probleem in Frankrijk. Laat daarom niets wat de aandacht kan trekken in
  de auto achter.
 • De buitenwijken van Parijs en de grote steden staan
  bekend om hun getto’s en zijn op zijn zachts gezegd nogal ruig. Blijf
  liever in het centrum.

Datum artikel: 20-01-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Frankrijk Informatie

ATP vakanties