vakantie informatie

Finland Informatie

Land van duizenden meren en bossen. Je vindt er de rust en ontspanning waar je naar zoekt in deze saunacultuur met zijn helblauwe luchten. Maar ook de actieve reiziger zal er prima aan zijn trekken kunnen komen. De gastvrije Fin biedt haar gasten ieder denkbaar winterspel, waaronder schaatsen en snowboarden. Neem deel aan een hondensledetocht in Lapland en ervaar de zomerse middernachtzon of het winterse noorderlicht. Levendigheid vind je in de steden waar je de harmonie van moderne en historische bouwstijlen aantreft. Smalle steegjes in bijvoorbeeld het presidentiële Helsinki. Wat de inwendige mens betreft mag een Oostzeeharing en een glas Finse karnemelk niet ontbreken. Een laatste tip: Neem de tijd om dit weidse land tussen Scandinavië en Rusland te ontdekken en maximaal te ervaren!

finland


Het land

Geografie

Finland, ‘maagd met twee moeders’ – Rusland en Zweden – wordt omarmd door de Finse en Botnische Golf. Westelijk grenst het aan Zweden, noordelijk aan Noorwegen en oostelijk aan Rusland. De hoofdstad Helsinki is gelegen aan de Botnische Golf en dient daarmee als toevoer voor Finland. Qua grootte is Finland het zesde land van Europa waarbij eenderde deel van het land zich boven de poolcirkel bevindt. Finland is onder te verdelen in vier gebieden:

  • de zuid- en westkust met de Ã…landeilanden
  • het centraal en oostelijk het merengebied
  • het woudengebied van Kuusamo
  • Fins Lapland

Klimaat

Finland heeft, afgezien van Lapland, overwegend een gematigd landklimaat. Juli is de warmste maand, waarbij de temperaturen kunnen variëren van 17 tot 32 °C. Februari is de koudste maand en de temperatuur ligt dan om en nabij de -4 °C. In Lapland kan in de zomer een temperatuur gemeten worden van 17 °C, dit dankzij de lange dagen volop zon (70 etmalen aaneengesloten zonlicht!). In de winter echter wordt duidelijk wat een toendraklimaat inhoudt en kan een temperatuur gemeten worden van -35 °C.

Natuur

Planten
Dennen en sparren zijn de meest gevonden bomen in Finland. In het noorden zal men onder dwergberkjes dikwijls rendiermos en poolbloemen aantreffen. Lapland herbergt met zijn toendra- en bergflora onder andere addervarens, muurpepers en rotsviooltjes. Het zuidwesten van het land wordt voornamelijk door Europees eiken beslagen maar ook essen, elzen, espen en linden maken het bosbeeld. Een tiende van de bossen bestaat uit loofbomen waarbinnen de berk het meest voorkomend is. Door het hele land vindt men korenbloemen en bossterretjes.

Dieren
Finland kent een rijk dierenleven. Je vindt er, naast de door het hele land voorkomende ringslangen en adders, ook bruine beren, lynxen en vossen. Wolven worden onderhouden in reservaten. De roofdieren zijn er beschermd. Typerend zijn de elanden, waarvan Finland er 120.000 telt. Deze zijn altijd eigendom van een rendierhouder en dienen niet benaderd te worden. In het noorden leven er op de berghellingen lemmingen en in het zuiden zal men sporadisch een zeehond kunnen zien. Klein in aantal en goed beschermd, zijn de arenden en uilen. Ongeveer de helft van de vissoorten leeft in zoetwater. Voornaamste vissoorten in Finland zijn de Oostzeeharing, de snoek en de zalm.

Bevolking

Bevolking

Finland telt ruim vijf miljoen inwoners, waarvan een miljoen in Helsinki en haar voorsteden woont, en is daarmee een dunbevolkt gebied. Er bestaat een grote aanhoudende trek naar de steden en Finland heeft een van de laagste geboortecijfers van de wereld. Finland wordt onderverdeeld in twee bevolkingsgroepen, de Finnen en de Lappen (de ‘Samen’). Op te merken is dat de westelijke Finnen een voornamelijk Zweedse cultuur hanteren en de oostelijke Finnen een Russische. De Samen, de Fin, is evenals het land zelf, rustig en kalm. Met de talrijke meren en bossen, waar ook de Fin zelf graag naartoe trekt, mag hij een natuurliefhebber genoemd worden.

Cultuur

De Fin hecht grote waarde aan zijn culturele identiteit. De eigen geschiedenis, waaronder de strijd voor onafhankelijkheid, biedt voor kunstenaars een duurzame bron van inspiratie. Naast producent van gerespecteerde artistieke en industriële producten met de natuur als basis -denk aan het glas- en aardewerk van Arabia-, is de Fin vooral een lezer. De grootste boekhandels van Europa vindt men in Helsinki waar het ‘Nationale Epos Kalevala’, het Finse heldendicht van de hand van Elias Lönnrot, zeker een van de meest gelezen werken zal zijn. Dans en festival staan hoog op de lijst van amusement voor de Fin. Dit naast bioscoop-, theater- en concertbezoek. De dans bij uitstek in Finland is de Finse tango. In tegenstelling tot de vurige Argentijnse tango, is die van de Finnen zacht en romantisch. De tango dient als uitlaatklep voor de verlegen Fin.

Religie

De Finse grondwet garandeert volledige vrijheid van godsdienst. In de 12e eeuw werden de Finnen bekeerd tot het christendom. Begin 1500 vloeide dit over in het lutherse geloof tot welke kerk thans circa 90% van de bevolking behoort. Ook bestaat er de orthodoxe kerk, echter hiertoe behoort slechts 1%. Deze Russisch-orthodoxe kerk levert ondanks haar kleine aanhang en haar positionering, in voornamelijk de grensstreek met Rusland, een grote bijdrage aan het culturele leven van Finland. Finland telt ongeveer 3000 rooms-katholieken. De 1000 leden van de joodse gemeenschap hebben een synagoge in Helsinki. De moslims, circa 900, hebben daar een moskee.

Geschiedenis

Geschiedenis

Vikingen, de Zweedse periode, Russische overheersing en de onafhankelijkheid zijn termen die de geschiedenis van Finland kenmerken. De eerste menselijke bewoners van Finland treffen we rond 8000 voor Christus. Vanuit Gotland en de Aland-eilanden vinden rond de 8e  eeuw de Vikingen, vanuit Zweden, het Finse land. De Finnen werden op rooftocht van de Vikingen onderworpen aan slavernij. Tegelijkertijd dreven de Finnen in het Russische, in goede verstandhouding, handel met de Russen. In de 12e eeuw vervolgt de agressie zich vanuit Zweden. Deze keer onder het christelijke mom van kruistocht tegen het heidense Finland. Medio 16e eeuw krijgt Finland enige autonomie doordat het een zelfstandig hertogdom van Zweden wordt. Aan de zuidoostzijde doemen eind 17e eeuw de Russen vanuit de nieuwe hoofdstad Sint-Petersburg op. Zij bezetten Finland om het in 1721 bij de Vrede van Nystad aan Zweden terug te geven. Rusland kon onder tsaar Alexander I, bondgenoot van Napoleon, doen met Finland wat haar goeddunkte en na de oorlog van 1808 tot 1809 werd bij de vrede van Frederikshamn besloten dat Zweden Finland moest terugoverhandigen aan Rusland. Hiermee begint de Russische overheersing.

Onafhankelijke staat
Aanvankelijk behield Finland veel van de eigen privileges en had het niet bijster veel te duchten van de Russificatie. In 1899 werd onder tsaar Nicolaas II Finland ingelijfd. Zelfs een internationaal verzoek, het zogenoemde Februarimanifest, bood de Finnen geen soelaas. De verloren oorlog van de Russen met Japan in 1905 en de sociale onrust in Rusland zelf met als hoogtepunten de Februari- en Oktoberrevolutie van 1917, maakten dat Finland zich onafhankelijk verklaarde. Op 18 december 1917 werd Finland als onafhankelijke staat erkend. Zoals in geheel Europa ondervond ook Finland de opkomst van het nationaal-socialisme. Na het door Finland afhouden van een pact met Duitsland, sloot Stalin een pact met Duitsland waarin besloten werd dat Rusland de vrije hand zou krijgen in Finland. Op 30 november 1939 bombardeert Stalin Helsinki, waarmee de winteroorlog zijn begin vindt. De Finnen boden kranig weerstand, onder andere door oorlogvoering op ski’s, echter na 105 dagen moest Finland capituleren. Finland schaarde zich vervolgens geheel aan de zijde van Duitsland. De naoorlogse periode wordt gekenmerkt door ‘de val’ van Rusland en de daarmee gepaard gaande inflatie en werkloosheid voor Finland. In 1994 treedt Finland toe tot de Europese Unie. Buitenlandse investeringen en opkomst van communicatietechnologie (Nokia) maken dat Finland zich bij aanvang van de 21e eeuw economische groei toe mag dichten.

Politiek en Economie

Politiek

Sinds 1917 is Finland een republiek. Iedere vier jaar worden de 200 volksvertegenwoordigers democratisch gekozen. Het kiesrecht wordt verworven bij het bereiken van de leeftijd van achttien jaar, ongeacht geslacht. De president heeft een ambtstermijn van zes jaar en wordt rechtstreeks gekozen. De president is de machtigste partij van het land. Zo benoemt hij de regering en beschikt hij over de macht om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Ook is hij opperbevelhebber van het leger. Zittend president is Tarja Kaarina Halonen. De Finnen noemen haar ‘Rode Tarja’, vanwege politieke richting en haarkleur. De grootste drie partijen in Finland zijn de Finse Sociaal Democraten, de Centrum Partij en de Nationale Coalitie Partij.

Economie

De welvaart bleef na de Tweede Wereldoorlog achter bij dat van de Scandinavische staten. Debet hieraan waren de schulden aan Rusland. Deze werden stipt afgelost en het vertrouwen groeide. Dit resulteerde in een sterke groei van de economie gedurende de jaren zeventig en tachtig. De groei werd gehandhaafd. Finland onderhoudt momenteel goede financiële betrekkingen met Noord-Amerika en behoort tot de tien rijkste landen ter wereld. De basis voor de Finse economie is hout. Dit grootste exportproduct wordt dan ook sterk gecontroleerd door de overheid. Naast dit groene goud zijn het de bio- en communicatietechnologie die bijdragen aan de Finse economie. Grote kans dat je met een Nokia-telefoon belt!

Eten en Drinken

Veel gerechten zijn streek- en seizoensgebonden. Zo kun je jezelf tijdens het jachtseizoen in Lapland een stuk rendiervlees niet ontzeggen. Overal in Finland behoort brood tot de maaltijd. Zo zal een Fin je graag zijn Kalakukko, roggebrood gevuld met spek en zoetwatervisjes, aanbieden. Als snack op straat kun je genieten van Finse worstjes, met of zonder broodje, met ketchup, uitjes en mosterd. Het zal gezien de geografische ligging niemand bevreemden dat er op het menu vaak Zweedse en Russische invloeden te vinden zijn. Dit maakt de Finse keuken tot een breed georiënteerde keuken. Bij de maaltijd wordt veelal melk of karnemelk gedronken. De Fin is een liefhebber van koffie en wodka. Zoals bekend mag worden verondersteld, is, zoals in meerdere noordelijke landen, alcohol onderworpen aan strikte supervisie van de overheid. Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je niet te proberen sterke drank te bestellen.

Gerechtentip van de Fin:
Vooraf
Rendiervleessalade (salade, rijst en gerookt rendiervlees)

Hoofdgerecht
Stromelingschotel (aardappelen, varkensrib, Oostzeeharing, melk, eieren, uien, peper)

Nagerecht
Marianne-bavarois (mariannesnoepjes, eieren, suiker, slagroom)

Geserveerd met een glas vers gebrouwen Sahti, smakelijk eten!

Vervoer

Naar Finland

Je kunt op alle mogelijke manieren naar Finland reizen. Voorkeur heeft echter het vliegtuig. Dit omdat de landroutes je helemaal langs Noord-Zweden of Sint-Petersburg zullen leiden.

Vliegtuig
Vanuit Nederland reis je met het vliegtuig, in een kleine tweeënhalf uur, rechtstreeks naar Helsinki. Finnair en KLM vliegen dagelijks. Vanaf het vliegveld kun je met de bus of een taxi naar het centrum van Helsinki dat 20 kilometer verwijderd is van het vliegveld. Het spreekt voor zich dat de taxi vele malen duurder is dan de bus.

Boot
Een andere mogelijkheid is om met de boot aan te meren aan het Finse vasteland. Vanuit Rostock (Noord-Duitsland) vertrekt er gedurende juni tot en met september een veerpont die je in 24 uur via Tallinn naar Helsinki brengt. Ook is het mogelijk om vanuit Sint-Petersburg of Stockholm met de boot naar Helsinki te varen. Houd rekening met tijdige boeking van de (auto)plaats.

Trein
Ook met de trein is Finland te bereiken. Via Hamburg reis je naar Stockholm of Rodbyhavn van waar de overtocht naar Helsinki plaatsvindt.

Vervoer in Finland

In Finland zelf reizen levert geen enkel probleem op. De snelwegen zijn prima berijdbaar en zullen voor de meeste mensen qua drukte een verademing zijn. Neem wel de lange afstanden in acht. Ook bestaat de mogelijkheid dat er een eland oversteekt. Tussen de grotere steden zijn goede treinverbindingen en in de steden zelf zijn er vele busverbindingen. Helsinki heeft ook trams en een metro.

Vliegtuig
Binnenlandse vluchten zijn talrijk en doorgaans zijn de tarieven laag. De vluchten worden verzorgd door Finnair. Actuele informatie is altijd te vinden op www.finnair.fi.

Trein
Het treinnetwerk van Finland is goed. Net als in Nederland zijn er twee klassen te onderscheiden. Het verdient aanbeveling om kaartjes voor de langere afstanden te reserveren. De trein rijdt door tot in Lapland.

Bus
Het busnetwerk beslaat geheel Finland. In het noorden van Lapland is de bus het enige openbaarvervoermiddel. Tarieven zijn landelijk gelijk.

Boot
Bootdiensten vallen veelal onder de particuliere sector. Bij de rederijen kun je terecht voor passagiersdiensten en tochten over de meren.  Het vaarseizoen duurt van midden juni tot eind augustus.

Taxi
De taxi (Taksi) kun je, wanneer het bordje verlicht is, overal aanhouden. Uiteraard kun je ook de standplaats raadplegen of een taxi per telefoon bestellen. De tarieven zijn hoger van 22.00 uur tot 6.00 uur en op zondagen.

Bezienswaardig

Denk je aan Finland, dan denk je aan Helsinki en sauna, aan rendieren en meren, aan de middernachtzon en het noorderlicht, aan Lapland. Het zijn dan ook de dingen die de toerist zullen uitnodigen om te ervaren.

Helsinki
Met de voorsteden en zijn vier bijbehorende eilanden meegeteld, heeft Helsinki circa een miljoen inwoners. Omgeven door water vormt de stad het culturele en zakelijke centrum van Finland. Het heeft alles dat je van een metropool verwacht. Indrukwekkende architectuur, winkels en vele uitgaansgelegenheden. Buiten dat je er kunt wandelen door het vele groen dat de stad rijk is, kun je er vanaf het centrale classicistische marktplein een rondvaart om de eilandjes maken of allerhande waar kopen bij de marktkooplui. Staatsbegrafenissen en officiële herdenkingen vinden plaats op het Senaatintori en in de Dom die aan dit plein ligt. De universiteit en de overheidsgebouwen, zoals het Senaatsgebouw en het Ridderhuis zijn ook gelegen aan dit senaatsplein. Als je met het openbaar vervoer zult reizen, ontkom je er niet aan, maar ook als je niet met de bus of trein hoeft te reizen is het station een bezoek waard. Befaamd architect Eliel Serienen ontwierp het monumentale stationsgebouw. Ook aan het stationsplein bevindt zich het Nationaal Theater en het Fins Nationaal Kunstmuseum (Ateneum). Hier vind je buiten kunst van eigen bodem ook de meesters van buiten de landsgrenzen. Gauguin, Rembrandt en Van Gogh zullen niet ontbreken. Zoals het een hoofdstad betaamt, biedt Helsinki huis aan vele gebouwen van belang, niet alleen wat vorm of architectuur betreft, maar zeker ook in betekenis. Het parlement, het operagebouw, de Rotskerk en het olympische complex zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden die op iedere toeristische ‘to do list’ behoren wanneer het om Helsinki gaat. Voor de muziekliefhebber mag een bezoek aan het Sibeliusmonument niet ontbreken. Hier staan de stalen orgelpijpen met aan de voet het hoofd van Jean Sibelius, componist van ‘Finlandia’. Helsinki, stad van cultuur, architectuur en kunst.

Sauna
Zoals ten tijde van de Romeinen het badhuis als ontmoetingsplaats gold, zo heeft in Finland de sauna ook een sociale functie. Er vinden dikwijls zakelijke besprekingen of etentjes plaats in de sauna. Mannen en vrouwen maken gescheiden gebruik van de sauna. De Fins-Oegrische traditie van de sauna heeft naast het belang van hygiëne ook het belang van reinigen in zich. De sauna is een plaats van rust waar geen zonde als vloeken of vrijen begaan wordt. Wat de Engelsen met thee hebben, hebben de Finnen met sauna. Zelfs in tijd van oorlog werd er een kleine sauna gebouwd opdat de soldaat hier gebruik van kon maken als hij dat wilde. Bezoek zeker een van de ruim anderhalf miljoen sauna’s die Finland telt.

De meren
Het merenstelsel van Saimaa is voor de Fin en zijn bezoeker een vakantieoord bij uitstek. Dit gebied in Karelië telt maar liefst 33.000 eilandjes! In de zomer heerst de zon en in de winter de sneeuw. Zo kun je er, afhankelijk van het jaargetijde, zwemmen en langlaufen. Reis je noordelijk langs de meren, neem dan de tijd voor de watervallen van de Vuoksirivier en later voor de beren- en wolvenroute.

Lapland
Lapland telt circa 200.000 bewoners en beslaat zowat de helft van Finland. Feitelijk heten de bewoners de Samen. Lappen is de naam die buitenstaanders aan hen geven. De Samen zijn trots en zullen wellicht wat gereserveerder overkomen dan de Fin. Met de verbetering van de bereikbaarheid van Lapland, is ook daar de modernisering niet uitgebleven. Momenteel raakt Lapland zelfs in trek bij de avontuurlijke wintersporter. Ook kun je er prachtige tochten maken met rendier- of hondensledes. Poort naar Lapland is de stad Rovaniemi. Rovaniemi ligt nagenoeg op de poolcirkel. Ga je noordelijker, doe dan Inari aan. Hier vind je buiten een prachtige omgeving, het museum van de Samen. Een aanrader!

Het licht
In januari en februari zul je kunnen genieten van het wonderlijke noorderlicht. De gloeiende molecuuldeeltjes in de lucht zorgen voor een visueel spektakel. De stand van de aarde zorgt er in de zomermaanden voor dat de zon niet ondergaat. Midden in de nacht zul je probleemloos een boek kunnen lezen. Lapland biedt niet te missen ervaringen.

Stranden en Actief

Stranden

Aan de oevers van Finland is er voornamelijk sprake van rotsstranden. Wel vind je op verscheidene plekken een zandstrand. Hiervan wordt, wanneer het weer het toelaat, gretig gebruik van gemaakt. Pori en Kalajoki zijn aan de kust tegenover Zweden de populairste ‘badplaatsen’ waar Hanko en Tammisaari dat aan de zuidkust zijn. De inwoners van Helsinki zoeken in de regel het eiland Pihlajasaari op om een duik te nemen. Let voordat je gaat zwemmen wel op of het water, vooral de bodem, geschikt is voor recreatief zwemmen. Verder zijn, zoals je mag verwachten, overal in het land openlucht- dan wel overdekte zwembaden te vinden.

Actief

Wandelen
We spraken al over de beren- en wolvenroute, maar het moge duidelijk zijn dat Finland met zijn verscheidenheid aan landschap vele wandelmogelijkheden biedt. Of het nu een stadswandeling of een bergwandeling is wat je zoekt, je vindt het in Finland. Houd rekening met mogelijk barre omstandigheden in het noorden van Finland. Ook is het zaak een kaart of GPS-systeem mee te nemen wanneer je op een trektocht gaat. Je zult niet de eerste zijn die verdwaalt.

Wintersport
Als je de reisprogramma’s een beetje gevolgd hebt, zal het je bekend zijn dat Finland steeds meer bezocht wordt door wintersporters. Langlaufers, skiërs en snowboarders vinden elkaar op de Finse paden en pistes. De pistes zijn voorzien van alle gemakken die de wintersporter graag ziet. Paden tussen de bomen, buckels en funparken zijn geen uitzondering. Ga er niet van uit dat het gelijk is aan het ons qua wintersport bekendere Oostenrijk of Frankrijk. Het is kleiner geschaald en luxer te noemen. De schaatsmogelijkheden mogen niet onderbelicht blijven. Met regelmaat wordt er een álternatieve elfstedentocht gehouden. Hierbij doen met dezelfde regelmaat Nederlanders mee. Naast het feit dat er landelijk kunstbanen zijn, is het natuurlijk het natuurijs op de meren dat het schaatsen in Finland meer dan zomaar aantrekkelijk maakt.

Watersport
Het zal je niet verbazen dat het land van duizend meren talloze mogelijkheden tot watersport biedt. Zeilen, kano- en wildwatervaren of surfen. Het Finse water biedt alles voor zowel de rustzoekende als de avontuurlijke watersporter.

Fietsen
Ten slotte stippen we nog aan dat er in Finland ook de mogelijkheid is tot het maken van fietstochten. Maak hierbij gebruik van de door de overheid opengestelde paden. Deze paden lopen langs de meren en de kuststreek. Voor de mountainbiker zijn er in Noord-Lapland en Karelië prachtige gebieden.

Safari
Mocht je dan toch in Noord-Lapland zijn, ga dan op safari. Dit doe je met een rendier of een sneeuwscooter. Deze safari’s variëren van een dag tot een meerdaagse overlevingstocht.

Paardensport
De Fin is op paarden bijna net zo dol als op rendieren. Het is een veel bedreven sport en Helsinki heeft een van de grootste drafbanen van Europa. Paarden worden op diverse plaatsen in het land verhuurd.

Communicatie

Communicatie

De Finse providers bieden over het algemeen goede dekking en bereikbaarheid voor een ieder met een abonnement. Voor zover je geen gebruik maakt van een eigen mobiele telefoon (duur!), kun je op het postkantoor gebruik maken van de openbare telefooncel. Uiteraard is het ook mogelijk om vanuit je hotel of appartement naar huis te bellen. De hotels zijn hoogwaardig en de mogelijkheid om vanaf je kamer het internet op te kunnen, ontbreekt dan ook niet. Mocht je onverhoopt een kamer hebben waar internet niet mogelijk is, dan is er in de steden in een van de internetcafes vast wel een plaatsje vrij om het thuisfront een mailtje te sturen. In Finland kost het versturen van een ansichtkaart € 0,60. Kleine moeite, groot plezier.

Taal

Het Fins maakt deel uit van de Fin-Oegrische talen en is daarmee verwant aan het Ests en het Hongaars. De Fin spreekt Fins (circa 93%) en Zweeds (circa 6%), beide talen zijn officieel. In Lapland spreekt men Sami. Ook wordt in de grensstreek met Rusland hier en daar Russisch gesproken.

Media

De nieuwsberichten op de radio worden ook in het Engels uitgezonden. Kranten berichten gedurende de zomer het weer en nieuws eveneens in het Engels. Mocht je een Nederlandse krant zoeken, dan kun je in de grote steden terecht bij de zogenoemde R-Kiosken (Rautakirja, uitgever). Deze zijn herkenbaar aan het opvallende blauw met gele logo. In de hotels is vanzelfsprekend CNN te ontvangen. Voor de filmliefhebber zal het een geruststelling zijn te weten dat in Finland de films niet worden nagesynchroniseerd. Evenals in Nederland is er sprake van ondertiteling.

Douane

Reisdocumenten

Inwoners van de Europese Unie kunnen met een geldig paspoort zonder enig probleem de Finse grens over.

In- en uitvoer

Voor inwoners van de Europese Unie is het onmogelijk om taxfree inkopen te doen. Je mag een liter sterke drank invoeren (meer dan 22% alcohol) , drie liter zwak-alcoholische drank en vijftien liter bier. Voor personen tussen 18 en 20 jaar is het verboden om sterkedrank in te voeren. Vanaf zeventien jaar mag je aan tabak 300 sigaretten of 150 cigarillos of 75 sigaren of 400 gram andere tabaksproducten invoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Het mag gezegd worden dat de Finse gezondheid op een hoog niveau verkeert. Er zijn vele gezondheidscentra en poliklinieken waar je ambulante hulp zult kunnen vinden. Veelal is de hulp in deze centra gratis. De ziekenhuizen vragen begrijpelijkerwijs een vergoeding. Deze zul je voor moeten schieten, maar zal later gedeclareerd kunnen worden bij je zorgverzekeraar. Ook artsen in het particuliere circuit, waaronder tandartsen, zullen om een vooruitbetaling verzoeken, maar ook hierbij geldt dat deze gerestitueerd wordt door de zorgverzekeraar. De artsen spreken Engels en in de meeste gevallen zal ook de apotheker je in het Engels te woord kunnen staan. Je hebt voor een bezoek aan Finland geen vaccinaties nodig. Verzeker je ervan dat je, wanneer je noordelijk reist, uitgerust bent met een goed anti-muggenmiddel. De muggen daar zijn in de zomermaanden agressiever.

In Finland draai je het internationale gratis alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Ook in Finland valt de ambulance, politie en de brandweer onder dit centrale nummer.

Gehandicapten

Zoals je van een welvarend land mag verwachten, biedt Finland prima voorzieningen voor gehandicapten. Er zijn vakantiehuizen en hotels die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Drinkwater

Het water uit de kraan is in Finland goed drinkbaar. Het drinkwater is weinig kalkrijk. Indien er geen kraan of bron aanwezig is, kun je in de winkels mineraalwater verkrijgen.

Geldzaken

Geldzaken

In Finland betaalt men met de euro. Pinnen kan vrijwel overal in de steden, mits je een Cirrus of Maestro logo op je bankpas hebt staan. Betalen met creditcard is gemakkelijk en geniet bij de Fin zelfs de voorkeur boven contant geld.

Fooi

Finland kent geen ‘fooiencultuur’. In het restaurant is de fooi doorgaans al inbegrepen in de prijs. Wel gangbaar is het om de prijs naar boven toe af te ronden. Fooien aan een portier of een taxichauffeur zullen in dank worden aanvaard, maar worden niet gezien als een verplichting. Detail is dat degene die een ander uitnodigt voor een biertje ook zorgdraagt voor de fooi.

Praktische informatie

Accommodatie

Naast de hotels en campings is Finland bij uitstek geschikt om te verblijven in een vakantiehuisje of blokhut.

Hotel
Moderne hotels zijn talrijk in Finland en van alle basisgemakken voorzien. In de meeste gevallen is er bij het hotel een sauna. Bij Nederlandse reisbureaus zijn zogenaamde Finncheques te krijgen. Met deze cheques kun je bij veel hotels in Finland terecht.

Kamperen
Finland heeft het zogenoemde Allemansrecht dat inhoudt dat je ook zou mogen wildkamperen. De campings zelf, groot in hoeveelheid, zijn vaak gelegen op de prachtigste plekken van Finland, dus wildkamperen is eigenlijk helemaal niet nodig. Prettig is natuurlijk ook dat je een lekkere douche kunt nemen en dat je spullen worden bewaakt.

Hostels/Jeugdherbergen/Zomerhotels
Goedkoper voor leden. Je ligt met twee tot vier medereizigers op een kamer en je hebt een gezamenlijke keuken tot je beschikking. De prijzen zijn laag. Laagst in prijs zijn de zomerhotels. Hier vind je kamers van studenten die gedurende de zomer worden vrijgesteld aan budgetreizigers.

Vakantiehuisjes
Geen betere manier om Finland te ervaren dan met een verblijf in een vakantiehuisje. Stel je voor: Wakker worden en uitkijken over het meer, een tochtje in de roeiboot plannen en bij terugkomst heerlijk ontspannen in de sauna en ‘s avonds een drankje voor de openhaard. Ook wanneer je kinderen hebt, is het vakantiehuisje een perfecte verblijfsoptie. Natuurlijk is er een grote variatie in de luxe van een huisje, maar altijd is het charmant en de ervaring meer dan waard!

Feestdagen

Buiten Kerstmis en oudejaarsdag heeft Finland de volgende feestdagen:

6 januari  Driekoningen
5 februari Runeberg dag 
28 februari Kalevala Dag
9 april Dag van de Finse taal
maart/april Pasen
30 april/1 mei Vappu
rond 21 juni  Midzomernacht
6 december Onafhankelijkheidsdag

In Finland heeft men het gebruik naamdagen te vieren. Op deze dagen stuur je degene met de naam van de dag een kaartje of een kadootje.

Elektriciteit

De netspanning bedraagt in Finland 220 Volt (50 Hz). Wandcontactdozen zijn gelijk aan die in Nederland. De contacten voor de telefoon zijn wel anders.

Kinderen

Finland en zijn bewoners verwelkomen ieder kind even hartelijk. Veel vakantiehuisjes zijn helemaal klaar voor de kleine bezoekers.

Kleding

Zich mooi kleden kun je aan de noordelijke staten wel toevertrouwen. Denk aan het Zweedse H&M of het Deense Only. De Finnen kleden zich stijlvol en hebben gevoel voor mode. Fashionspecialisten noemen Finland up and coming, ook als het de mode betreft. Naast de gangbare merkkleding kleedt de traditionele Fin zich in klederdracht. Dit zul je voornamelijk zien in orthodoxe gebieden van Karelië of in Lapland.

Musea

Finland is rijk aan musea. Van moderne kunst- tot architectuur- en regionale musea. Beroemd is het Ateneum te Helsinki en het Saami Museo in Inaari. De meeste musea zijn op maandag gesloten.

Openingstijden

Banken: maandag tot en met vrijdag van 9.15 tot 16.15 uur.
Musea: over het algemeen van 9.00 tot 17.00 uur. Sommige musea zijn tussen de middag gesloten. Deze hebben doorgaans ruimere sluitingstijden.
Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Winkels: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur (opening van 8.00 tot 20.00 uur is toegestaan). Zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur (toegestaan tot 18.00 uur). De supermarkten zijn geopend tot 20.00 uur.

Reistijd

Mei tot en met september wordt aangemerkt als de beste reistijd naar Finland. In deze maanden is de temperatuur goed te doen en zul je in sommige gebieden zelfs kunnen zwemmen, bijvoorbeeld aan de zonnige westkust. Lapland is het hele jaar door koud (gunstigste temperaturen rond de 10 °C in de zomermaanden). Als je daar voor sledetochten of wintersport naartoe gaat, zul je ongetwijfeld niet terugdeinzen van temperaturen onder nul.

Veiligheid

Finland is een zeer veilig land. Cijfers met betrekking tot criminaliteit zijn beduidend lager dan het Europese gemiddelde. Dit geldt ook voor de Finse steden. Uiteraard dien je wel dezelfde preventieve zorg in acht te nemen als in Nederland.

Datum artikel: 31-12-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Finland Informatie

ATP vakanties