vakantie informatie

Fiji Informatie

Op Fiji lijk je in een Bountyreclame terecht te zijn gekomen. De talloze witte stranden, kraakheldere lagunes, wuivende palmbomen en exotische bloemen vormen het decor. Deze archipel in de Grote Oceaan is bij uitstek geschikt voor een ultiem romantische huwelijksreis, maar ook perfect voor een low budget of sportieve vakantie. Dankzij de vele koraalriffen en het glasheldere water is het bovendien een van de mooiste duiklocaties ter wereld. Wat je reisdoel ook is, je zult zonder uitzondering hartelijk worden ontvangen door de gemoedelijke, gastvrije Fijiërs. Drink samen de beruchte kava, beleef een lovo, een feestmaal bereid in een authentieke ondergrondse oven, eet het op onder begeleiding van meke, traditionele dans en muziek, en je kunt je nauwelijks nog voorstellen dat Fiji ooit bekend stond als de beruchte kannibaaleilanden.

fiji

Het land

Geografie

Fiji is een archipel van 332 eilanden gelegen ten zuiden van de evenaar in het centrale deel van de Grote Oceaan. Om precies te zijn ligt het op de scheidslijn van Polynesië en Melanesië, recht boven Nieuw-Zeeland. Het hele land beslaat zo’n 1,3 miljoen km², waarvan slechts 1,5 % land. Van alle eilanden worden er 110 bewoond. Het hoofdeiland is Viti Levu, waar ongeveer driekwart van de inwoners woont en de hoofdstad Suva ligt. Het tweede eiland is Vanua Levu, op ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Viti Levu. De overige eilanden zijn allemaal een stuk kleiner.


Klimaat

Er heerst een tropisch klimaat op Fiji. Het is er altijd warm, met een aangenaam zeebriesje en bijna altijd zon. De meeste neerslag valt in oktober tot en met april. Dan is er ook hardere wind, met name in het oostelijke deel van de archipel. Van november tot april kunnen er cyclonen voorkomen; wees in die periode goed op de hoogte van het plaatselijke weerbericht. De gemiddelde temperatuur in de zomer (juni-augustus) is 23 °C, in januari tot en met maart is die 26 °C. September en oktober zijn de minst hete maanden.

Natuur

Planten
Aan kokospalmen en exotische bloemen is op Fiji geen gebrek. Er zijn orchideeën in overvloed maar de nationale bloem, de tagimaucia, komt alleen op het eiland Taveuni en bovenop de bergen van Vanua Levu voor. Op sommige eilanden bevindt zich tropisch regenwoud met bijzondere fauna, zoals de geneeskrachtige, maar vreselijk stinkende vrucht noni. Op het vulkanische eiland Viti Levu is het landschap ruig, met meer jungle dan wit zandstrand.

Dieren
Zoals gebruikelijk op eilanden, is het dierenrijk onder water gevarieerder dan op het land. Bijna elk eiland is omgeven met koraalrif waar de mooiste tropische vissen langs zwemmen. Op sommige plekken trekken dolfijnen en walvissen langs de kust, en ook haaien en schildpadden zijn een bekende verschijning. Aan land zijn er dieren als papegaaien, reptielen en mangoesten te vinden.

Bevolking

Bevolking

De eilanden worden bevolkt door zo’n 860.000 inwoners, samengesteld uit afstammelingen van oorspronkelijke bewoners (van Melanesische of Polynesische oorsprong) en Indiërs die door de Britten als landarbeiders werden geimporteerd. Een klein percentage is van overige Europese of Aziatische oorsprong. Tussen Indische en inheemse Fijiërs is helaas nog wel eens sprake van vijandschap, ontstaan door het groeiende aantal Indische Fijiërs dat door de oorspronkelijke bewoners als bedreigend werd ervaren. Fijiërs staan bekend om hun enorme vriendelijkheid. De bevolking is erg gastvrij en leeft in een zeer laag tempo. De mensen zijn trots op hun cultuur en hun land en dorpsbewoners leven grotendeels nog volgens eeuwenoude gebruiken.

Religie

Religie is op Fiji evenredig verdeeld aan de bevolkingssamenstelling: het christelijke geloof komt het meeste voor en bijna 40% is hindoe en 8% moslim. De oorspronkelijke religie was een van voorouder- en godenverering. Door missionarissen werd deze vervangen door het christendom, wat tot op heden erg enthousiast belijdt wordt door de Fijiërs. Op zondag is dan ook bijna alles gesloten.

Cultuur

Fiji stond vroeger bekend als de kannibaaleilanden. Kannibalisme was geen uitzondering in de voortdurende oorlog tussen de verschillende stammen van Fiji. Deze praktijk wordt tegenwoordig uiteraard alleen nog maar in musea tentoongesteld. De stammenstructuur is wel grotendeels bewaard gebleven en dorpsbewoners leven nog volgens traditionele gewoonten. Het dorpshoofd is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de verdeling van land. De functie van dorpshoofd is erfelijk. De Indische gemeenschap heeft in de loop der jaren een duidelijke stempel gedrukt op het dagelijks leven, vooral in steden. Indische Fijiërs bezitten een groot deel van de winkels en bedrijven en op straat zie je hun kleurige sari’s en ruik je de aromatische curry’s.

Geschiedenis

Geschiedenis

Fiji wordt al vanaf ongeveer 1500 voor Christus bewoond door Polynesiërs. Na ongeveer honderd jaar werd de bevolking vermengd met Melanesiërs. De Fijiërs leefden in stamverband en deze structuur is tot op heden blijven bestaan. Er was veel strijd en oorlog tussen de stammen, koningen en dorpshoofden en daarbij werd het opeten van de verslagen vijand niet geschuwd. De Nederlander Abel Tasman was in 1643 de eerste westerling die Fijische grond betrad. Echter, het duurde daarna nog honderden jaren voordat de westerling definitief voet aan de grond kon en durfde te zetten op de beruchte kannibaaleilanden. Pas in de 19e eeuw kwam een stroom Europeanen op gang die naar Fiji kwamen om handel te drijven in zeekomkommers en sandelhout. In 1874 werd Fiji tenslotte een Britse kolonie, en dat bleef het bijna een eeuw lang. In die tijd legden de Britten vele suikerplantages aan en brachten zij Indische arbeiders om de plantages te bewerken. De Indische arbeidskrachten tekenden een tienjarig contract, waarna zij zelf mochten beslissen op Fiji te blijven of niet. In 1970 werd Fiji een onafhankelijke republiek. Sindsdien hebben een aantal politieke coups plaatsgevonden in de jonge democratie, die weliswaar zonder bloedvergieten zijn gepleegd, maar wel tekenend zijn voor het nog instabiele politieke klimaat op Fiji.

Politiek en Economie

Politiek

Fiji is een democratische republiek. Het land is ingedeeld in vier divisies (Centraal, Oostelijk, Westelijk en Noordelijk) en een onafhankelijke provincie: Rotuma. Er komen vaak politieke ongeregeldheden voor: vanaf 1987 zijn er drie coups gepleegd. Na de algemene verkiezingen van mei 2006 is Laisenia Qarase de minister-president, maar de politieke situatie is instabiel.

Economie

De officiële economie van Fiji is grotendeels gebaseerd op toerisme en export van producten als hout en, voor een derde deel van het totaal, rietsuiker. Het toerisme heeft vaak te lijden onder de politieke instabiliteit van het land. De middenstand is voor het merendeel in handen van Indische Fijiërs. Een groot deel van de bevolking is echter niet betrokken in de officiële economie omdat veel gemeenschappen nog altijd zelfvoorzienend zijn.

Eten en Drinken

Eten

Op Fiji worden de meeste levensmiddelen zelf verbouwd en verhandeld op de markt. Er is dan ook weinig houdbaar eten te koop in de supermarkten. De Fijische keuken is te verdelen in inheems en Indisch-Fijische gerechten. De laatste worden gekenmerkt door curry’s met rijst en traditioneel brood, roti. De inheemse gerechten worden vaak bereid in lolo: kokosmelk. Er wordt veel vis en groente gegeten. Bij een traditioneel feestmaal, een lovo, wordt het eten bereid in een ondergrondse oven. Onder begeleiding van traditionele zang en dans, meke, wordt het feestmaal genuttigd.

Drinken

Kava, door Fijiërs Yaqona genoemd, is de nationale drank. Het is een geestverruimend non-alcoholisch middel, gemaakt van de peperachtige kavawortel. Het drinken van kava is een sociale aangelegenheid en er wordt altijd een bepaalde ceremonie gevolgd. De drank maakt de lippen en de tong een beetje gevoelloos en men voelt zich opeenvolgend ontspannen, euforisch en rustig en tevreden. Het is geen verslavende drank, maar meningen verschillen over de langdurige effecten. Het kan in elk geval geen kwaad om het tijdens je vakantie eens uit te proberen!

Vervoer

Naar Fiji

Fiji is te bereiken per vliegtuig. De vlucht duurt ongeveer 26 uur en kost rond de 1700 euro.

In Fiji

Auto
Op de eilanden Viti Levu, Vanua Levu en Taveuni zijn auto’s te huur. Je moet minimaal 21 jaar zijn en een geldig Nederlands rijbewijs laten zien. Er wordt links gereden en de maximum snelheid is 80 km/u. Overigens loopt alleen op Viti Levu een geasfalteerde weg, daarom worden bijna alleen terreinwagens verhuurd die ook op de ruige, onverharde wegen kunnen rijden. De kustweg van Viti Levu loopt om het hele eiland heen en is dus ideaal om het eiland te verkennen.

Boot
Vervoer van en naar de eilanden gaat het makkelijkst per boot. Er varen dagelijks zowel veerboten als particuliere bootjes en catamarans.

Openbaar vervoer
Alleen op Viti Levu rijden er bussen, verder is er geen openbaar vervoer op Fiji.

Taxi
Officiële taxi’s hebben een geel kenteken en er dient van tevoren over de prijs te worden onderhandeld, want er is bijna nooit een meter.

Vliegtuig
De binnenlandse maatschappijen Fiji en Sunflower Airlines verzorgen een ruim aanbod aan vluchten tussen de eilanden. Turtle Airlines vliegt op charterbasis met watervliegtuigen. Je kunt ook, in combinatie met je internationale ticket, speciale vliegpassen kopen waarmee je vier keer kunt vliegen in dertig dagen.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Lomaitivigroep
Dit is het hart van Fiji, een kleine, pittoreske en rustige eilandengroep, nog ondoordrongen van de moderne, gehaaste maatschappij. De eilandjes liggen ten oosten van Viti Levu en hebben stuk voor stuk prachtige stranden, waarop ook schildpadden komen om eieren te leggen. Tussen mei en september trekken de bultrugwalvissen, soms vergezeld door dolfijnen, langs de oostkust van het eiland Ovalau.

Mamanucagroep
Op Monuriki, een van de twintig eilandjes van deze eilandengroep werd de film Cast Away opgenomen. Omdat de Mamanucas dichtbij Viti Levu liggen, kun je er eventueel ook makkelijk heen voor een dagtripje. Op de Mamanuca eilanden kun je geweldig snorkelen en ultiem ontspannen.

Taveuni
Taveuni wordt ook wel ‘Garden Island’ genoemd vanwege zijn vruchtbare vulkanische grond, waarop tropisch regenwoud weelderig groeit. Het ligt naast Vanua Levu en er bevinden zich veel bergen en watervallen. Voor de echte waaghals die niet bang is voor wat blauwe plekken is er de natuurlijke Waitavala Waterslide. Voor vogelliefhebbers is dit een geweldige plek en ook duikers kunnen hun hart ophalen, want hier zijn de mooiste duiklocaties van de Pacific te vinden, bijvoorbeeld Rainbow Reef met zijn verscheidenheid aan kleurig zacht koraal en de Somosomo Strait, wereldberoemd onder ervaren duikers.

taveuni

Vanua Levu
Ten noorden van Viti Levu ligt het tweede eiland van Fiji. Het heeft een erg mooi landschap met regenwouden, kokosnootplantages en prachtige vergezichten over de oceaan. Het eiland is nog niet erg toeristisch, dus de natuur is nog ongerept. De westelijke kust is zelfs alleen toegankelijk per boot!

Viti Levu
Op Viti Levu, het grootste eiland van Fiji, vind je winkels, koloniale gebouwen, Indische markten, musea, maar ook authentieke dorpjes. Ook is er in de binnenlanden prachtige jungle en in de natuurparken kun je er tijdens een mooie wandeling van genieten. Je kunt ook over de kustweg rond het eiland heen rijden om alles te bekijken. Het is daarom zeker de moeite waard om na de landing op het internationale vliegveld van Nadi een paar dagen op dit eiland te blijven.

Yasawagroep
Deze eilandengroep van ongeveer twintig eilandjes heeft een wat droger klimaat dan de rest van Fiji en een heuvelachtig landschap. Technologie is er nog niet echt doorgedrongen. Het motto is: relax. Er zijn geen winkels, postkantoren of medische en telefonische diensten. Ook dit is een toplocatie om te duiken, met helder zicht onder water en prachtig koraalrif. Je kunt ook een kajaksafari maken langs de kusten, of een kleine cruise langs de eilandjes.

Bezienswaardigheden

Arts Village
Het Arts Village op Viti Levu is een cultureel centrum met winkels, restaurants, nagebouwde dorpen en shows waarin het oude Fiji weer tot leven komt. Een vast onderdeel van die shows is vuurlopen, vilavilairevo. Vuurlopen wordt ook nog voor toeristen gedemonstreerd bij sommige grotere hotels en resorts en tijdens Suva’s jaarlijkse Hibiscusfestival.

Blue Lagoon
Op het eiland Nanuya Lailai (Yasawa Group) is de Blue Lagoon, waar het zand net even iets witter en het water blauwer lijkt dan op alle andere prachtige stranden en baaien.

Fiji Museum
In Suva (Viti Levu) kun je het Fiji Museum bezoeken en alles te weten komen over Fiji, van kannibalisme tot kolonialisme.

Navala
Navala is een traditioneel Fijisch dorp in de hooglanden van Viti Levu. Het gehele dorp bestaat uit originele bure, de traditionele hutten.

Zandduinen van Sigatoka
Op Viti Levu is deze natuurlijke bezienswaardigheid van maar liefst vijf kilometer lang, een kilometer breed en twintig tot zestig meter hoog te zien. Deze zandduinen zijn miljoenen jaren oud. Je kunt er overheen wandelen en in het bezoekerscentrum kun je terecht voor meer informatie over dit imposante natuurverschijnsel. In de Sigatoka Vallei zijn overigens ook nog vele archeologische en culturele bezienswaardigheden te bewonderen.

Stranden en Actief

Stranden

Het behoeft geen nadere uitleg dat de stranden op Fiji talrijk en prachtig zijn. Het water is warm en ondiep, en er is bijna nergens een branding. Topless of naakt zonnen en zwemmen is overal verboden. Wees wel voorzichtig met kostbare spullen, want de laatste jaren is het aantal diefstallen op stranden toegenomen.

Actief

Duiken
Fiji kent de mooiste en de veiligste duiklocaties ter wereld; het is gewoon moeilijk keizen tussen alle prachtige kliffen, kusten en riffen. Het is ook een perfecte plek om te leren duiken, dankzij de rustige zee, ondiepe lagunes en het warme water. Er zijn veel duikscholen die bekend staan om hun goede kwaliteit en veiligheidsvoorzieningen. De instructeurs spreken goed Engels en ook kinderen boven de acht jaar kunnen lessen nemen.

Fietsen
Op Viti Levu, Vanua Levu, delen van Ovalau en Taveuni kun je goed fietsen. Door de ruige wegen worden er bijna alleen mountainbikes verhuurd.

Kajakken en rafting
Op Viti Levi zijn enkele rivieren die geschikt zijn voor raften. Een mooie route is bijvoorbeeld vanaf Nadi door de Namosi Hooglanden. Er worden ook trips georganiseerd waarbij je in zeven uur tijd de Wainikoroiluva River afzakt, afwisselend in een raft en een uitgeholde boomstam. Er worden ook kajaktochten georganiseerd, waarbij je om eilanden heen vaart en ze van een andere kant leert kennen.

Snorkelen
Snorkelen kan overal: het zicht is prima, het water ondiep en er is geen branding.

Surfen
Op Viti Levi, bij de monding van de Sigatoka rivier, is de enige branding van Fiji te vinden. Voor de rest moet je de kust verlaten om golven te vinden. In het algemeen is surfen aan bepaalde restricties verbonden, omdat bijna elk gebied eigendom is van een bepaald dorp en voor het gebruik daarvan moet toestemming worden gevraagd aan het dorpshoofd.

Communicatie

Communicatie

Dankzij een satellietverbinding kun je met behulp van een internationale telefoonkaart naar Nederland bellen. De landcode van Fiji is 679. Verder zijn communicatiemiddelen schaars en verouderd en is er weinig dekking voor de mobiele telefoon.

Taal

Naast Fijisch en Hindi wordt Engels gesproken. Engels is de officiële voertaal en wordt gebruikt tegenover toeristen, door instanties en tussen Indische Fijiërs en inheemse Fijiërs.

Media

Fiji heeft een nationale televisiezender, toepasselijk genaamd Fiji One. Verder zijn er zenders als MTV, Cartoon Network, de Indische zender Sky en een Bollywoodzender te ontvangen. De Fiji Sun en de Fiji Times zijn de grootste landelijke dagbladen.

Douane

Reisdocumenten

Voor een verblijf van maximaal vier maanden is een visum niet nodig. Je paspoort moet nog minstens drie maanden na verblijf geldig zijn.

In- en uitvoer

Je kunt voor de zekerheid een aankoopbewijs meenemen als je dure spullen zoals een laptop invoert. Als de waarde van de invoer boven de FJD 10.000 is, dient dit te worden aangegeven. Je mag per persoon 400 Fijische dollars, twee liter sterke drank, vier liter wijn of bier, 500 sigaretten en 500 gram sigaren/tabak vrij uitvoeren. Voor drugssmokkel staan zware straffen die in zeer primitieve gevangenissen moeten worden uitgezeten.

Gezondheid

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Fiji. Vaccinatie tegen difterie, tetanus, polio en hepatitis A wordt wel aanbevolen. Voor een verblijf langer dan twee weken moet je je ook tegen buiktyfus inenten en blijf je langer dan drie maanden dan is een inenting voor hepatitis B noodzakelijk. Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht voor iedereen die naar Fiji komt vanuit een gebied met gele koorts.

Gehandicapten

In de Pacific zijn mindervaliden een gelijkwaardig deel van de samenleving en inwoners zullen dan ook meteen een helpende hand toesteken als het nodig is. Aan de andere kant zijn er op Fiji niet vaak voorzieningen voor mindervaliden getroffen. Het openbaar vervoer, de stoep en ingangen etcetera zijn niet rolstoelvriendelijk. Voordat je bij een hotel reserveert, is het daarom slim eerst naar de faciliteiten voor mindervaliden te vragen.

Drinkwater

Water uit de kraan drinken kan op de meeste plekken wel, maar wordt voor de veiligheid afgeraden.

Geldzaken

Geldzaken

Op Fiji wordt betaald met de Fijian Dollar, afgekort FJD. Een euro is 2.20393 FJD waard. Het prijsniveau is redelijk gelijk aan dat van Nederland. Er zijn weinig pinautomaten te vinden; deze bevinden zich alleen op de grootste eilanden. Ook in de winkels kan niet altijd worden gepind. Zorg dus voor genoeg contant geld!

Fooi

Het geven van fooi is niet gebruikelijk en niet nodig aangezien servicekosten en belasting bij de prijs zijn inbegrepen.

Afdingen

Ook afdingen is niet gebruikelijk, met uitzondering van de prijsbepaling in taxi’s.

Praktische informatie

Accommodatie

Budget
Er is genoeg goedkope accommodatie te vinden en deze budgetresorts zijn meestal goed voorzien. Prijzen (tijdens hoogseizoen) variëren van FJD 20 tot FJD 30 voor een bed op zaal, FJD 40 tot FJD 80 voor een eenpersoonskamer en FJD 60 tot FJD 90 voor een tweepersoonskamer.

Camping
Kamperen is niet gebruikelijk op Fiji. Een paar campings met basisvoorzieningen zijn te vinden op Taveuni, de Yasawa en Kadavu eilanden, Vanua Levu en aan de Coral Coast van Viti Levu. Voor kamperen in de natuur moet toestemming worden gegeven door de grondeigenaar (vaak het dorpshoofd).

Exclusief
Voor degene met een dikke portemonnee is er een exclusieve mogelijkheid: een prive-eiland. Het eilandje Wadigi van de Mamanucagroep is een van de eilanden die geheel af te huren is. Een exclusief verblijf op het echte ‘Blue Lagoon’-eiland is ook mogelijk: het eiland waar de film is opgenomen, Nanuya Levu (Yasawa groep), werd in 1972 gekocht door kabeltelevisiegigant Richard Evenson en is nu af te huren als prive-eiland. En op Nukubati (Vanua Levu) beleef je de ultieme romantiek: het eiland wordt alleen aan volwassen stelletjes verhuurd. Rijke stelletjes wel te verstaan: dit exclusieve verblijf kost FJD 8100 per nacht (minimaal vijf dagen).

Hotel/Resort
Bijna alle accommodatie op Fiji heeft het predikaat ‘resort’, van budgethotel tot vijfsterren vakantiepark. In nagenoeg elk geval zijn de kamers verzorgd en netjes, met eigen sanitair. De gemiddelde prijs voor twee personen tijdens hoogseizoen is tussen de FJD 90 en FJD 170. Op kleine eilandjes waar niet veel faciliteiten zijn om te eten of om eten te kopen, zitten drie maaltijden standaard bij de prijs is in. Bij sommige resorts overnacht je in een traditionele hut met rieten dak, een bure.

Elektriciteit

De netspanning op Fiji is 240 volt. De stopcontacten zijn driepolig: voor het gebruik van Nederlandse elektrische apparatuur is dus een adapter of wereldstekker nodig.

Feestdagen

1 en 2 januariNieuwjaar
eerste vrijdag van mei Dag van de jeugd
laatste maandag van mei Ratu Sir Lala Sukuna dag
12 juniVerjaardag van de Koningin
10 oktoberFiji Day (onafhankelijkheidsdag)
25 decemberKerst
26 december Boxing Day

Fotografie

Als je wilt fotograferen in een dorp waar je te gast bent, is het netjes eerst even toestemming te vragen aan het dorpshoofd. De eilanden zijn allemaal erg fotogeniek, dus vergeet je fototoestel en batterijenlader of fotorolletjes niet!

Kinderen

Fiji is erg kindvriendelijk. Bij hotels zijn vaak extra voorzieningen voor kinderen als oppasdiensten, buggy’s, kinderstoelen en pierebadjes. Er zijn speciale kindertarieven en in restaurants kindermenu’s.

Kleding

Fijiërs zijn redelijk conservatief. Omdat ze aan toeristen gewend zijn, kijken ze niet op van schaarsgeklede buitenlanders maar bij bepaalde gelegenheden, bijvoorbeeld een traditioneel feest in een dorp, is het netjes om je wat conservatiever te kleden.

Openingstijden

De postkantoren, winkels en cafes zijn maandag tot en met vrijdag van 8.00 of 9.00 tot 17.00 uur open en op zaterdag soms tot 13.00 uur. Banken zijn over het algemeen van 9.00 tot 16.00 uur open en in het weekend gesloten. Op vrijdag sluiten sommige banken al om 15.00 uur. Restaurants zijn open tijdens lunch van 11.00 tot 14.00 uur, en dan vanaf 18.00 tot 21.00 of 22.00 uur. Op zondag zijn de meeste restaurants alleen ‘s avonds open.

Reistijd

In principe kun je op elk tijdstip in het jaar Fiji bezoeken. Enkele punten om in overweging te nemen: in juni en juli zijn de prijzen het hoogst omdat het hoogseizoen is; tussen november en april kunnen er cyclonen voorkomen; in januari tot en met maart is de temperatuur het hoogst en in september en oktober het laagst.

Tijdsverschil

Op Fiji is het 11 uur later (in de Nederlandse zomertijd 10 uur).

Veiligheid

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor beroving en diefstal wegens een toename van de criminaliteit, met name op Viti Levu. Vermijd ook samenscholingen en protesten wegens de onrustige politiek. Wees er ook op bedacht dat de houding tegenover homoseksuelen negatief is en er zelfs een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar staat op het uitvoeren van homoseksuele handelingen, ook in private ruimten. In steden nooit ‘s nachts rondlopen, zelfs niet in een groep, maar altijd een taxi nemen.

Datum artikel: 12-11-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Fiji Informatie

ATP vakanties