vakantie informatie

Engeland Informatie

Engeland: het land van links rijden, dubbeldekkers, the tube, pubs en marmelade. Engeland maakt deel uit van Groot-Brittanië, samen met Wales, Schotland en Noord-Ierland. Het biedt op toeristisch gebied volop mogelijkheden. De hoofdstad Londen, met het beroemde Buckingham Palace en de Big Ben, mag je niet missen. Wist je trouwens dat Londen geweldige winkels heeft, maar dat het tevens een van de duurste steden ter wereld is? Kies je Engeland als je vakantiebestemming dan is het niet onverstandig om een paraplu of regenpak in je koffer te stoppen. Het klimaat is hier nogal onbestendig. Maar ach, wat maakt het uit als je lekker aan je lunch zit in een pub of een van de musea bekijkt! Natuurlijk is het ook wel eens mooi weer. Op warme dagen kun je dan heel goed terecht op de stranden in het zuid-westen van Engeland. En als je toch in die regio bent, bezoek dan het historische Stonehenge.

Het land

Geografie

Engeland maakt deel uit van een eilandengroep ten westen van het Europese vasteland en vormt samen met Schotland, Wales en Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk. Engeland heeft een oppervlakte van 130.422 km² en is daarmee ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Het is het grootste en dichtbevolktste land van het Verenigd Koninkrijk en bestaat voornamelijk uit laagland met heuvels.
De grootste rivier is de Theems, die een lengte van 336 kilometer heeft. In het noorden grenst Engeland aan Schotland, in het westen aan Wales en aan de Ierse Zee, die Engeland van de Republiek van Ierland en Noord-Ierland scheidt. In het zuiden wordt Engeland van Frankrijk gescheiden door Het Kanaal. De afstand tussen Dover en het Franse Calais is 35,4 kilometer. In het oosten wordt Engeland door de Noordzee gescheiden van Nederland en België. The Isle of Wight, Lundy en de Scilly-eilanden behoren ook tot Engeland.
The Isle of Man en de Kanaaleilanden (Jersey, Guernsey, Alderney en Sark) daarentegen horen geografisch gezien wel bij Engeland, maar het zijn eigenlijk Dependencies of the Crown (onderhorigen aan de Kroon). Staatkundig gezien horen ze dus niet bij Engeland en ze maken ook geen deel uit van de Europese Unie.


Klimaat

Engeland heeft een mild zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. Het is in Engeland vaak mistig en het kan er behoorlijk waaien en regenen. Op veel plaatsen regent het wel tweehonderd dagen per jaar! Maar vooral in het zuiden aan de kust in Cornwall, waar zelfs palmbomen groeien, komen prachtige zomers voor. In het westen is het natter dan in het oosten en in het noorden is het kouder dan in het zuiden. De gemiddelde zomertemperatuur is 19 °C en de gemiddelde wintertemperatuur is 4 °C.

Natuur

Planten
Engeland heeft een zeer gevarieerde natuur met heuvels, bergen, meren, valleien, heidevelden, stranden en bossen. Oorspronkelijk waren er veel meer bossen in Engeland, maar vanaf de middeleeuwen is men begonnen met het ontginnen van de bossen voor landbouwgrond en uiteindelijk bleef er nog maar zo’n 7% van de oorspronkelijke bossen over. Verschillende bossen zijn inmiddels herplant, voornamelijk met coniferen.
Als je van een bosrijke omgeving houdt, ga dan naar New Forest of Sherwood Forest. De Salisbury Plain heeft krijtgronden en vooral in het noordwesten en in het zuidwesten komt er veel heidegrond voor. Moorland vind je in Dartmoor, het noorden van Peak District, de Pennines en de North York Moors.
Devon en Cornwall hebben prachtige rotskusten en aan de oostkust vind je de beroemde whitecliffs. Op de Kanaaleilanden groeien prachtige subtropische bloemen en planten. Er zijn in Engeland negen National Parks en een groot aantal Areas of Outstanding Natural Beauty.

Dieren
Veelvoorkomende dieren in Engeland zijn vossen, dassen, egels, vleermuizen, konijnen, hazen, wezels en grijze eekhoorns. De rode eekhoorns zijn bijna uitgestorven. Er komen ook heel veel vis- en vogelssoorten voor. Engeland heeft verschillende speciale vogelreservaten. Ook otters en boommarters leven in Engeland en in de bossen vind je soms edelherten en reeën.
In het Lake District komen wilde geiten voor en New Forest staat bekend om de wilde pony’s. Ook in Dartmoor en Exmoor zie je soms wilde pony’s. In het North York Moors National Park komt de adder voor. Ook zeehonden laten zich regelmatig zien langs de kust en heel af en toe zijn er dolfijnen te zien.

Bevolking

Bevolking

Engeland telt ongeveer 51 miljoen inwoners. Tijdens de Industriële Revolutie zijn er veel mensen uit Schotland, Wales en Ierland komen wonen en in de 19e en de 20e eeuw was Engeland ook zeer populair bij Russische, Poolse, Vietnamese en joodse vluchtelingen. Vanaf 1950 zijn er ook veel inwoners van de ex-koloniën naar Engeland gekomen. Er wonen in Engeland niet alleen veel mensen uit het Caraibisch gebied, Afrika en Bangladesh, maar ook veel Indiërs en Pakistani. De emigranten wonen voornamelijk in en om de grote steden. De Engelsen worden meestal beschreven als gereserveerde, beleefde en galante mensen met een goed gevoel voor humor. Na een avondje in de pub verdwijnen deze kwaliteiten soms…

Cultuur

De Engelse cultuur is overweldigend! Door het hele land vind je prachtige kastelen, zoals Leeds Castle en Warwick Castle en beroemde kathedralen, zoals de kathedralen van Salisbury, Durham, Winchester en Canterbury. De eerste bewoners van Engeland hebben mysterieuze prehistorische monumenten, zoals Stonehenge achtergelaten en ook de Romeinen hebben overduidelijk hun sporen nagelaten. Zo kun je nog altijd Hadrian’s Wall bekijken en zijn er op verschillende plekken Romeinse villa’s en mozaieken te bewonderen. Verder vind je in Engeland prachtige landhuizen en paleizen en de mooiste tuinen en parken waar je uren doorheen kunt wandelen. Veel van dit natuurschoon is in handen van de National Trust. Zij onderhouden, net als English Heritage, ook veel landhuizen en andere monumenten. Engeland heeft ook veel goede musea en laten we de beroemde universiteiten van Cambridge en Oxford niet vergeten.
Engelse muziek is al lange tijd razend populair. The Beatles, The Rolling Stones, Oasis en Robby Williams, iedereen kent hun muziek. En het Glastonbury Rock Festival, de Britse versie van Pinkpop, is het grootste festival van Europa. Ook het Engelse theater en de Engelse literatuur zijn wereldberoemd. Wie kent er niet Shakespeare, Dickens, Austen en Chaucer? Welk kind heeft geen kennis gemaakt met Peter Rabbit en Alice in Wonderland of met de nu zo populaire Harry Potter?
In Engeland maakt ook sport een belangrijk onderdeel van de cultuur uit. Vooral voetbal, cricket en rugby zijn populair. Maar er wordt ook veel gegolfd en paardgereden. Niet alleen sporten de Engelsen zelf veel, maar ze zijn er ook dol op om naar sport te kijken. Grote sportevenementen zijn bijvoorbeeld de Oxford-Cambridge Boatrace, de roeiregatta in Henley, de Derby en de Royal Ascot (paardenrennen) en natuurlijk Wimbeldon.

Religie

De staatskerk in Engeland is sinds 1534 de Aglicaanse kerk (The Church of England). Wereldwijd zijn er zo’n 75 miljoen aanhangers van de Anglicaanse kerk. Ongeveer 42 miljoen hiervan wonen in het Verenigd Koninkrijk. De Anglicaanse kerk heeft in Engeland twee kerkprovincies met een aartsbisschop, namelijk Canterbury en York. Deze kerkprovincies vormen samen met de Anglicaanse kerken wereldwijd de Anglican Communion. Engeland kent vrijheid van godsdienst, maar het staatshoofd moet lid zijn van de Anglicaanse kerk en moet beloven de kerk te beschermen.
De aartsbisschop van Canterbury heeft het recht het staatshoofd te kronen in Westminster Abbey in Londen. Meer dan 70% van de Engelse bevolking behoort tot een kerk, waarvan ruim 53% anglicaans-protestants is en bijna 10% rooms-katholiek. Op de derde plek komt de islam met ruim 2,5%.

Geschiedenis

Geschiedenis

Rond 4000 voor Christus komen de eerste bewoners naar Engeland. Deze neolitische immigranten zijn de makers van de prehistorische stenencirkels van Stonehenge en Avebury. Dan komen de Kelten vanuit Centraal-Europa. Rond 500 voor Christus hebben zij zich over heel Engeland verspreid en de Keltisch-Britse cultuur wordt de overheersende cultuur. Maar in 43 na Christus vallen de Romeinen Engeland binnen en rond 80 na Christus is de nieuwe provincie Britannia (het grootste deel van het huidige Engeland en Wales) geheel onder Romeinse controle.
De bewoners van het huidige Schotland zaten absoluut niet te wachten op de komst van de Romeinen. Keizer Hadrianus besluit om Schotland niet te proberen te veroveren, maar bakent zijn keizerrijk af door een grote muur te bouwen van kust tot kust in het noorden van Engeland. Dit is de beroemde Hadrian’s Wall, die je nog altijd kunt bekijken, net als vele villa’s en mozaieken uit de tijd van de Romeinse overheersing.

Dark Ages

De macht van de Romeinen neemt langzaam af, het gaat slechter met Engeland, veel Romeinen verlaten Engeland en de Dark Ages breken aan. In de 5e eeuw arriveren de Angelen en de Saksen. Dit volk verdrijft de Keltisch-Britse stammen naar Wales, Schotland en Ierland en tegen het einde van de 6e eeuw was het huidige Engeland bijna helemaal Angel-Saksisch en verdeeld in verschillende koninkrijken.
In de 8e en 9e eeuw zijn het de Vikingen die het land binnenvallen. Ze verspreiden zich over het noorden en het oosten van Engeland en de Angelen en de Saksen blijven aan de macht in het zuiden en het westen.
In 1066 arriveert Willem met een enorm leger vanuit Normandië en na de beroemde slag bij Hastings laat hij zich tot de nieuwe koning van Engeland kronen. Hij krijgt de prestigieuze naam van ‘Willem de Veroveraar’ en bouwt gigantische kastelen (waarvan er veel ook nu nog te bewonderen zijn) om de Angel-Saksisch bevolking in het gareel te houden. Vele koningen volgden en in 1338 begint de Honderdjarige Oorlog met Frankrijk. Een periode van rampen en verval, vooral in 1348 als de Zwarte Dood Engeland bereikt. Een derde van de bevolking sterft. Pas in 1453 komt er een einde aan de Honderdjarige Oorlog en kort daarna, in 1455, stort Engeland zich alweer in de Rozenoorlogen, een strijd om de troon die steeds weer oplaait en gevoerd wordt tussen de huizen Lancaster (of Tudor) en York.

Wereldoorlogen

Vanaf het eind van de 16e eeuw breekt de periode van de expansie aan. De Britten reizen heel de wereld af op zoek naar nieuwe gebieden en in drie eeuwen tijd onstaat een enorm koloniaal rijk waarvan onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, delen van Canada en de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, West-Indië, India, Hong Kong, Signapore en verschillende eilanden in de Caraiben deel uitmaakten.
Het Britse Rijk werd het grootste imperium dat er ooit geweest was en het hielp de Britse economie in sneltreinvaart te groeien.
De Industriële Revolutie start als eerste in Engeland. In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Een gruwelijke oorlog die vier jaar duurt en een enorm aantal Britten het leven kost. De mannen die terugkeren van het front vinden een economie die aan het instorten is en een stijgende werkloosheid.
In 1932 is het werkloosheidcijfer tot bijna drie miljoen gestegen. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.
Van juli tot november 1940 is er de Battle of Britain en probeert Duitsland tijdens de blitzkrieg met massale luchtaanvallen het Verenigd Koninkrijk te veroveren. Veel steden worden verwoest, maar het lukt Duitsland niet om het sterke Engeland, onder leiding van Sir Winston Churchill, eronder te krijgen. In 1944 start de grote aanval van de Engelsen samen met de Amerikanen en de Canadezen tegen de Duitsers.
In juni 1944 landen ze op het strand in Normandië, de dag die als D-day de geschiedenis in is gegaan en in mei 1945 is Duitsland verslagen.

Iron Lady

Na de Tweede Wereldoorlog komen er steeds meer anti-koloniale nationalistische bewegingen op in de Britse kolonies en steeds meer kolonies eisen onafhankelijkheid. Uiteindelijk wordt het Britse Gemenebest, nu het Gemenebest van Naties, gevormd: een vrijwillige verbintenis tussen onafhankelijke soevereine staten, die voornamelijk bestaat uit het Verenigd Koninkrijk en veel van de voormalige Britse kolonies.
In de jaren zeventig gaat het slecht met de economie. De oliecrisis, de enorme inflatie, de verouderde industrie en aanhoudende arbeidsconflicten staan een gezonde economie in de weg. Maar in 1979 wordt Margeret Thatcher, de Iron Lady, gekozen als minister-president. Ze verlaagt de directe belastingen en verhoogt de indirecte belastingen, ze perkt de macht van de vakbonden in, bezuinigt op overheidsuitgaven, laat de verliesgevende kolenmijnen sluiten en privatiseert veel van de overheidsbedrijven.
De eerste jaren is er weinig verbetering te zien, maar vanaf 1981 begint Thatchers politiek vruchten af te werpen en langzaamaan gaat het steeds beter met de economie. In 1992 wordt Thatcher aan de kant geschoven en opgevolgd door John Major. Maar in 1997 komt er een einde aan achttien jaar regering door de Conservative Party als de Labour Party de verkiezingen wint en Tony Blair minister president wordt.

Politiek en Economie

Politiek

Engeland vormt samen met Schotland, Wales en Noord-Ierland een constitutionele monarchie. Sinds 1952 is het gezag in handen van Queen Elizabeth II en met Prins Charles als de kroonprins. Het parlement van het Verenigd Koninkrijk heeft de wetgevende macht en bestaat uit twee kamers: The House of Lords (het Hogerhuis) en The House of Commons (het Lagerhuis). De leden van The House of Lords worden niet gekozen, maar erven hun zetel of worden gekozen door de Kroon. The House of Commons is de belangrijkste kamer en bestaat uit 669 gekozen leden. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de twee grootste partijen in The House of Commons de Labour Party (centrum-links of sociaal-democratisch) en de Conservative Party (conservatief). De huidige premier van het Verenigd Koninkrijk is Tony Blair van de Labour Party.

Economie

Nadat Thatcher eind jaren zeventig en in de jaren tachtig flink had ingegrepen in de Britse economie, gaat het nu al jaren goed. Het Verenigd Koninkrijk heeft nu zelf een zeer sterke economie die sinds 1992 bijna continu gegroeid is. De werkloosheid is relatief laag, met als voornaamste probleemgebieden het noorden van Engeland en The Midlands. De belangrijkste sectoren zijn de dienstverlening en de financiële sector en het grootste aandeel in de economie hebben Londen en het zuidoosten van Engeland.

Eten en Drinken

Eten

Met een full English breakfast kun je de dag met een stevige maaltijd beginnen! Het Engelse ontbijt dat je in de meeste hotels en Bed & Breakfasts (B& B’s) geserveerd krijgt, bestaat uit spek, worstjes, gebakken ei, gegrilde tomaat, witte bonen in tomatensaus, geroosterd brood en een kopje thee of koffie. Soms worden er ook champignons bij geserveerd. Maar denk niet dat de Engelsen ieder dag met zo’n ontbijt starten. Ze zijn vooral dol op cereal of toast met jam.
Typisch Engelse gerechten zijn fish and chips, steak and kidney pie (pastei met rundvlees en niertjes) en bangers and mash (worstjes met aardappelpuree). Veel van deze gerechten worden als pub food geserveerd. Een populair lunchgerecht in pubs is de Ploughman’s lunch die bestaat uit een groot stuk cheddar (soms ook stilton of brie), dik gesneden brood, pickled onion, salade en een appel. Een ander populair lunchgerecht is de Cornish pasty, een pasteitje in de vorm van een halve maan met groente erin en soms ook met vlees.
De Engelsen eten ook veel buitenlandse gerechten. Ze zijn dol op de Italiaanse, de Chinese, de Thaise en vooral de Indiase keuken. Overal vind je curry houses en het favoriete gerecht van de Engelsen is Chicken Tikka Masala. Op zondagmiddag eten de Engelsen de Sunday Roast. De maaltijd, die ook vaak in pubs geserveerd wordt, bestaat meestal uit roast beef, aardappelen, verschillende soorten gekookte groente en Yorkshire puddings.

Drinken

De Engelsen zijn gek op thee en stoppen maar al te graag voor a cup of tea in een van de vele teashops. Bij hun thee eten ze vaak scones met clotted cream (dikke room) en aardbeienjam. De Engelsen zijn ook niet vies van een biertje. Je kunt een pint of half a pint bestellen en er wordt onderscheid gemaakt tussen lager (licht van kleur en smaak), bitter (donkerder van kleur en zwaarder) en stout (het donkerste en zwaarste bier).

Vervoer

Naar Engeland

Auto
Via de Eurotunnel kun je met de auto dag en nacht naar Engeland reizen zonder gebruik te maken van de boot. Je rijdt in het Franse Calais met de auto op een trein en vijfendertig minuten later kom je aan in Folkestone.

Boot
Als je de auto graag wilt meenemen naar Engeland en je wilt niet door de Eurotunnel, dan is de boot een goede optie. Met Stena Line vaar je in ruim 3,5 uur van Hoek van Holland naar Harwich. Je kunt ook kiezen voor de langzamere nachtboot.
Met P& O Ferries kun je vanaf Rotterdam of Zeebrugge naar Hull varen. Je doet een nacht over de reis. P& O Ferries verzorgt ook overtochten vanaf Calais in Frankrijk naar Dover, net als Sea France.
DFDS Seaways vaart met nachtboten tussen IJmuiden en Newcastle en vanuit het Belgische Oostende vaar je in zo’n vier uur naar Ramsgate. Met Norfolk Line kun je ook vanuit Duinkerken naar Dover.

Bus
Het is niet de snelste manier, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de bus naar Engeland te reizen. Met Eurolines van Amsterdam naar Londen doe je er ongeveer tien uur over en er vertrekken dagelijks bussen.

Trein
Je kunt vanuit Nederland via België en Frankrijk door de Kanaaltunnel met de trein naar Engeland. Als je vanuit Amsterdam naar Londen reist, stap je in Brussel over op de Eurostar en doe je er ongeveer zes uur over.

Vliegen
Vliegen is een snelle en makkelijke manier om naar Engeland te gaan. De vliegtijd van Amsterdam naar Londen bedraagt minder dan een uur. Met British Airways kun je vanaf Amsterdam naar London Gatwick of naar London Heathrow vliegen.
BMI Baby verzorgt vanaf Amsterdam vluchten naar Birmingham, Nottingham (East Midlands) en London Heathrow.
Met Easy Jet kun je vanaf Amsterdam naar London Stansted, London Gatwick en London Luton vliegen en verder naar Bristol en naar Liverpool.
Vanuit Amsterdam kun je met KLM rechtstreeks naar onder andere Londen, Bristol, Birmingham, Manchester en Newcastle vliegen. Je kunt met KLM ook rechtstreeks van Rotterdam naar London Heathrow.
Er zijn ook andere airlines die rechtstreekse vluchten van Rotterdam Airport naar London verzorgen. Zo vlieg je met Transavia van Rotterdam naar London Stansted en met VLM naar London City.
VLM verzorgt ook rechtstreekse vluchten van Rotterdam naar Guernsey en van Amsterdam naar London City.
Ryan Air vliegt vanaf Eindhoven naar London Stansted.

In Engeland

Auto
In Engeland rijdt men links. Dat is natuurlijk even wennen, vooral op rotondes, maar verder is het land zeer geschikt voor reizen met de auto. Het wegennet is uitgebreid en overzichtelijk en je kunt bijna overal komen met de auto. Parkeren kan vooral in de grote steden zeer lastig zijn. De meeste grote steden kennen dan ook het Park& Ride systeem. Je laat je auto achter op een enorme parkeerplaats aan de rand van de stad, waar bussen stoppen die je voor een klein bedrag naar het centrum brengen.

Bus
Veel lange afstandslijndiensten in Engeland worden verzorgd door National Express. Reizen met de bus duurt over het algemeen langer dan reizen met de trein, maar het is ook een stuk goedkoper en er zijn goede verbindingen tussen alle grotere plaatsen in het hele land. Je kunt bij National Express ook de speciale Tourist Trail Pass kopen. Meer informatie over reizen met de bus kun je vinden op www.nationalrail.com.

Trein
Het treinverkeer in Engeland is geprivatiseerd en er rijden dan ook treinen van allerlei verschillende maatschappijen rond. Reizen met de trein is niet goedkoop, maar de verbindingen zijn over het algemeen goed en er zijn prachtige treinroutes door het hele land. Houd er rekening mee dat twee enkele reizen vaak veel duurder zijn dan een retourtje.

Taxi
De prijzen van taxi’s zijn in Engeland heel redelijk. Reizen met de taxi is in Londen duurder dan in andere grote steden.

Tube
De snelste en makkelijkste manier om rond te reizen in Londen is de ondergrondse, ofwel de tube. De tube is niet goedkoop, maar brengt je dicht bij alle belangrijke bezienswaardigheden en bij het vliegveld Heathrow.

Bezienswaardig

Londen

In de bruisende hoofdstad van Engeland zul je je niet gauw vervelen! Trendy winkels, clubs en pubs gaan hier hand in hand met elegante boutiques, theaters, parken en restaurants. Londen heeft een aantal geweldige musea, zoals het British Museum, het Natural History Museum, de National Gallery, het Victoria & Albert en de Tate Galleries. Londen is dan misschien een dure stad, maar bijna alle musea zijn gratis.

Breng ook een bezoek aan het bijzondere Westminster Abbey. Hier kun je de kroningsstoel bekijken en de grafstenen van vele beroemde schrijvers en dichters. Tegenover Westminster Abbey liggen de Houses of Parliament en de Big Ben.
Loop via N˚ 10 Downing Street, de residentie van de premier naar Trafalger Square en Buckingham Palace. Bekijk de kroonjuwelen in de Tower of London, het fort dat vlak bij de Tower Bridge ligt.
In Londen vind je een aantal bijzondere wijken. In Covent Garden treden straatartiesten op en je kunt er heerlijk winkelen. Vanuit Covent Garden loop je via Chinatown naar Soho, een echte uitgaanswijk die vooral populair is bij homo’s. Je kunt in Soho lekker en betaalbaar eten. Ook Greenwich is zeer de moeite waard. Als je van markten houdt, breng dan een bezoek aan de Camden Market of aan de Portobello Market in het levendige en kosmopolitische Notting Hill.
In augustus wordt hier ook het Notting Hill Carnival gevierd. Vanaf Leicester Square, waar je beroemde bioscopen vindt en waar veel films in première gaan, loop je gemakkelijk naar Piccadilly Circus en de beroemde winkelstraten Regent Street en Oxford Street.

Cotswolds

De Cotswolds is een gebied met glooiende heuvels, valleien en slaperige typisch Engelse dorpjes met honingkleurige cottages van kalksteen. Zeer de moeite waard zijn bijvoorbeeld de dorpjes Stow-on-the-Wold, Painswick, Castle Combe, Chipping Campden, Broadway, Stanton, Stanway en Snowshill.

Cornwall

De kust van Cornwall met haar aangename klimaat, kliffen en vissersdorpjes is overweldigend. Vooral het stuk tussen Land’s End en St Ives is adembenemend mooi. St Ives en ook Torquay zijn toeristisch, maar ook zeer de moeite waard. De zee, de stranden, de haven en de smalle straatjes van St Ives hebben altijd al kunstenaars aangetrokken en er is zelfs een Tate Gallery.

Lake District

Het Lake District, dat in het noordwesten van Engeland ligt, is een nationaal park en wordt wel het mooiste gebied van Engeland genoemd. Het Lake District heeft niet alleen groene valleien, rotsachtige bergen, intrigerende landhuizen en pittoreske dorpjes, maar vooral ook een groot aantal prachtige meren. Windermere, Ullswater, Derwent Water en Coniston Water zijn het meest populair en bezaaid met bootjes. Minder toeristisch, maar ook zeer de moeite waard zijn Crummock Water, Wastwater and Buttermere.

Yorkshire

Of je nu een liefhebber bent van de natuur, van cultuur of van stedentrips, Yorkshire heeft het allemaal. Voor de natuurliefhebber is er het nationaal park North York Moors. Het park heeft een glooiend landschap met verlaten dalen en een prachtige kustlijn. Ook het andere nationaal park, the Yorkshire Dales, is een echte aanrader. Dit gebied heeft een overweldigende natuur met lieflijke dorpjes en indrukwekkende kastelen en landhuizen. Hier vind je ook Fountains Abbey & Studley Royal Water Garden dat op de Werelderfgoedlijst staat. In de charmante stad York, die omringend wordt door stadsmuren, kun je uitgebreid winkelen en mag je natuurlijk niet de beroemde kathedraal missen. Zo’n 25 kilometer ten noordoosten van York ligt Casle Howard, een prachtig landhuis uit de 18e eeuw dat te zien is in de BBC verfilming van Brideshead Revisited.

Stonehenge

Stonehenge, het wereldberoemde prehistorische monument dat zo’n vijftien kilometer ten noorden van Salisbury ligt en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, mag je natuurlijk ook niet missen! De mysterieuze cirkel van stenen was waarschijnlijk een ceremoniële plek waar de zon werd geëerd en waar de wisselingen van de seizoenen werden gevierd. Een bezoek aan de kathedraal van het nabijgelegen Salisbury is ook zeer de moeite waard.

Hadrian’s Wall

Ook de bijna 130 kilometer lange Romeinse Hadrian’s Wall staat op de Werelderfgoedlijst. Sommige stukken muur zijn inmiddels verdwenen, maar de restanten van de muur zijn nog steeds te bewonderen net zoals een aantal gerestaureerde forten en kastelen, zoals Segedunum en Arbeia. Het meest interessante stuk van de muur ligt tussen Birdoswald (Cumbria) en Housesteads (Northumberland). Langeafstandswandelaars kunnen de Hadrian’s Wall Path National Trail volgen die langs de volledige lengte van de muur loopt. De wandeling is niet alleen interessant is voor cultuurliefhebbers, maar ook voor natuurliefhebbers.

Oxford

In de universiteitsstad Oxford kun je tal van prachtige colleges van binnen en van buiten bekijken. Ook de Bodleian Library en het Ashmolean Museum mogen niet gemist worden. De stad heeft veel gezellige pubs en je kunt er goed winkelen. Vergeet tijdens het winkelen de Victorian Covered Market niet. Op een mooie zomerdag is het leuk om door de Botanic Gardens te lopen of om een punter te huren en een boottocht te maken op de Cherwell of de Theems. Net buiten Oxford, in het mooie plaatsje Woodstock, ligt Blenheim Palace, het indrukwekkende landhuis waar Sir Winston Churchill geboren is.

Cambridge

Net als ‘the other place’ (zoals men in Cambridge over Oxford praat) heeft de beroemde universiteitsstad Cambridge prachtige middeleeuwse gebouwen en een groot aantal colleges, de een nog indrukwekkender dan de ander. King’s College en de bijbehorende prachtige gotische kapel mag je niet missen. De meeste mensen vinden Cambridge nog mooier dan Oxford, hoewel de echte Oxford-liefhebbers hier natuurlijk niets van willen weten…

Canterbury

Canterbury is zeer de moeite waard! Maak een wandeling door het prachtige middeleeuwse centrum en bezoek de beroemde kathedraal. Nadat in deze kathedraal in 1170 Thomas Becket werd vermoord, werd Canterbury een pelgrimsoord. De Canterbury Tales Visitor Attraction leert je alles over de pelgrims waar Chaucer over schrijft in zijn beroemde Canterbury Tales.

Engeland heeft nog veel meer bezienswaardigheden die eigenlijk niet gemist mogen worden. Zo is er de beroemde kathedraal van de universiteitsstad Durham, in het noordoosten van Engeland. In het zuidwesten van Engeland ligt Bath, het Florence van Engeland, een stad die beroemd is om de Romeinse baden en om de prachtige architectuur. En dan is er Windsor, net buiten Londen, met het indrukwekkende Windsor Castle en het uitgestrekte Windsor Great Park. Vanaf Windsor wandel je zo naar Eton College, de wereldberoemde Engelse school. Houd je van de Beatles? Ga dan naar Liverpool, waar de Beatlemania begon. En als je op zoek bent naar een bruisende uitgaansstad, probeer dan eens Manchester of Newcastle.

Stranden en Actief

Stranden

Vooral in het zuidwesten van Engeland, waar het klimaat het aangenaamst is, vind je prachtige baaien, zandstanden en rotskliffen. Zo heeft Devon aantrekkelijke stranden en in Cornwall is de kust aan beide kanten van Land’s End gewoonweg fantastisch. In Cornwall vind je ook de stranden van Newquay, Woolacombe, Polzeath en Croyde, die geliefd zijn bij surfers. Ook in het noordwesten van Engeland vind je een aantal populaire badplaatsen, zoals Blackpool, Southport en Morecambe.
De beroemdste badplaats van Engeland is Brighton. Door het bruisende uitgaansleven en de gezellige pubs is Brighton zeer populair bij jongeren. De stad, die aan de zuidkust ligt, heeft een aantal leuke kleine winkelstraten, the Lanes, met aparte boetiekjes en is geliefd bij kunstenaars. Het opvallendste gebouw van Brighton is het oosters aandoende Royal Pavilion.

Actief

Wandelen
Engeland is een perfect wandelland. Er zijn overal officiële wandelpaden die je rechtstreeks door weilanden van particulieren voeren of door dichte bossen en langs de prachtigste kusten. Mooie gebieden voor langeafstandswandelingen zijn The Cotswolds, Exmoor National Park, North York Moors National Park, Yorkshire Dales National Park, de kliffen van Cornwall en Devon en het Lake District. Meer informatie over wandelen in Engeland vind je op www.ramblers.org.uk.

Fietsen
Het heuvelachtige en afwisselende lanschap van Engeland is zeer geschikt voor fietsvakanties. Hoewel er niet, zoals in Nederland, overal fietspaden zijn, zijn er veel stille landweggetjes en vredige dorpjes, waar je heerlijk kunt fietsen. Vooral het Lake District, The Cotswolds en Hadrian’s Cycleway zijn populair. Je kunt zelf je fiets meenemen, maar het is ook mogelijk om in Engeland een fiets te huren.
Meer informatie over fietsen in Engeland vind je op www.ctc.org.uk en op www.sustrans.org.uk.
Paardrijden, golfen en klimmen zijn eveneens populaire activiteiten in Engeland.

Communicatie

Communicatie

Als je geen mobiele telefoon bij je hebt, dan kun je in Engeland vanuit een telefooncel bellen met munten of met een telefoonkaart. Telefoonkaarten vind je bij het postkantoor en bij de meeste newsagents. In sommige telefooncellen kun je ook je creditcard gebruiken. De landencode van Engeland is +44. Internetcafes vind je overal in Engeland. De prijzen liggen vaak hoog, maar in veel bibliotheken kun je dertig minuten gratis gebruik maken van het internet.

Taal

In Engeland wordt Engels gesproken.

Media

Engeland heeft een enorm aantal kranten, variërend van sensationele tabloids als de Sun en News of the World tot kwaliteitskranten als de Daily Telegraph, de Guardian, de Independent en de Times. De meeste kranten hebben ook een (vaak bijzonder dikke) zondagseditie. Ook tijdschriften zijn er in overvloed. Wat voor hobby je ook hebt, er is een tijdschrift voor. Het populairste opnieblad is de Economist. Ook Private Eye en de Europese edities van Time en Newsweek zijn overal verkrijgbaar.
De BBC is een waar instituut in Engeland en verzorgt de belangrijkste radio- en televisiezenders van het land. Maar er zijn ook verschillende commerciële radio- en televisiezenders. Naast BBC1 en BBC2, zijn vooral de commerciële zenders ITV, Channel4 en Channel5 populair. De Engelsen zijn vooral dol op soaps, sitcoms, quizshows en programma’s over koken, huizen en tuinieren.

Douane

Reisdocumenten

Inwoners van de Europese Unie (EU) hebben voor Engeland een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig.

In- en uitvoer

Je mag vanuit een ander land uit de EU maximaal 10 liter sterke drank, 20 liter likeur, 90 liter wijn en 110 liter bier invoeren. Voor Guernsey en Jersey: 2 liter niet-mousserende wijn en of 2 liter alcoholhoudende drank tot 22% of 1 liter sterke drank (alcoholpercentage boven 22%). Voor tabaksartikelen geldt: maximaal 800 sigaretten, 400 cigarillo’s, 200 sigaren en 1 kilogram tabak. Vanuit Guernsey en Jersey mag je maximaal 200 sigaretten, 100 cigarillo’s, 50 sigaren en 250 gram tabak invoeren.
Door Nederlandse dierenartsen gecertificeerde honden en katten mogen worden meegenomen. Meenemen van hond/kat op korte termijn is echter niet mogelijk. Begin ongeveer zes maanden voor vertrek met de vele voorbereidingen. De regels voor Jersey kunnen afwijken van die van Groot-Brittannië.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties zijn voor een bezoek aan Engeland niet nodig. De alarmnummers voor politie, brandweer of ambulance zijn 999 en 112.

Gehandicapten

Veel openbare gelegenheden, bezienswaardigheden en hotels in Engeland zijn goed toegankelijk voor gehandicapten. De Royal Association for Disability and Rehabilitation (RADAR) publiceert ieder jaar een gids met informatie over accommodatie en openbaar vervoer ingesteld op gehandicapten. Meer informatie vind je op www.radar.org.uk.

Drinkwater

Het kraanwater kun je gewoon drinken in Engeland.

Geldzaken

Geldzaken

In Engeland betaal je met de Pond. Een pond bestaat uit honderd pence. Engeland is een duur land en de prijzen liggen over het algemeen hoger dan in Nederland. Bekende creditcards worden bij de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Pinnen met een Nederlandse bankpas is geen probleem. In het hele land vind je pinautomaten.

Fooi

Als er geen servicekosten bij de rekening inbegrepen zijn, is het gebruikelijk om een fooi van 10 tot15% te geven in restaurants en hotels. In pubs hoef je geen fooi te geven. Aan de taxichauffeur geef je 10%.

Praktische informatie

Accommodatie

Engeland biedt door het hele land overnachtingsmogelijkheden voor ieder budget, maar echt goedkoop is het vaak niet.

Bed & Breakfast

B& B’s zijn vaak goedkoper dan hotels en zijn dan ook zeer geliefd in Engeland. Als je in een B& B verblijft, slaap je in iemands woonhuis. Soms heb je een eigen badkamer, soms moet je een badkamer delen met andere gasten in het huis. De prijzen van kamers in B& B’s lopen nogal uiteen, maar reken op een bedrag tussen de 15 en de 30 euro inclusief een heerlijk full English breakfast. B& B’s vind je overal in Engeland: langs de weg en in grote steden, maar ook in de kleinste dorpjes.

Bunkhouses

Veel wandelaars en fietsers of mensen die niet veel te besteden hebben, maken gebruik van bunkhouses. Een overnachting kost hier tussen de 5 en 10 Pond. Qua voorzieningen zit een bunkhouse tussen een hostel en een camping in. Er zijn meestal douches en keukenvoorzieningen, maar de slaapvoorzieningen zijn erg basic. Vaak heb je niet veel meer dan een matras.

Camping

In heel Engeland vind je kampeerterreinen, variërend van een weiland met een kraan en een toilet tot luxueuze campings met meer faciliteiten dan je je kunt indenken. Vrij kamperen is verboden, tenzij je toestemming hebt gekregen van de landeigenaar. Voor informatie over campings in Engeland ga naar www.ukcampsite.com of naar www.visitbritain.com.

Hostel

Engeland heeft een groot aantal hostels. Een goede optie voor mensen die niet zoveel te besteden hebben. Hostels zijn populair in Engeland, dus boek ruim op tijd, want zeker in drukke periodes is de kans groot dat je zonder bed eindigt. De meeste hostels hebben gescheiden slaapzalen voor mannen en vrouwen. Voor meer informatie over hostels in Engeland kijk op www.yha.org.uk of www.independenthostelguide.co.uk.

Hotel

Hotels zijn er in Engeland in alle soorten en maten. Vergeleken met de rest van Europa is een hotelkamer vaak duur. Naast de bekende hotelketens vind je een groot aantal kleine, vaak karaktervolle hotels in pubs of in landhuizen. Voor meer informatie kijk op www.visitbritain.com.
Wil je wel eens iets anders? Je kunt in Engeland onder andere in een kasteel, een molen of zelfs in een vuurtorenwachtershuisje verblijven. Meer informatie over bijzondere accommodatie vind je op www.enjoyengland.com.

Adressen

Nederlandse Ambassade in Engeland 38 Hyde Park Gate London SW7 5DP +44 (0) 20 7590 3200 www.netherlands-embassy.org.uk Engelse Ambassade in Nederland Lange Voorhout 10 2514 ED Den Haag 070 4270427 www.britishembassy.gov.uk Brits Toeristenbureau Postbus 20650 1001 NR Amsterdam 020 6890002 www.visitbritain.com/nl

Elektriciteit

Het voltage in Engeland is 240 volt. De stekkers hebben drie vierkante pootjes en zijn dus anders dan in Nederland.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen van Engeland zijn:

1 januari Nieuwjaar

maart/april Goede Vrijdag

maart/april Pasen

eerste maandag van mei May Day

laatste maandag van mei Spring Bank Holiday

laatste maandag van augustus Summer Bank Holiday

25 en 26 december Kerstmis

Fotografie

In Engeland mag je in principe overal fotograferen, alleen bij sommige bezienswaardigheden moet je extra betalen of mag je helemaal niet fotograferen. Als je mensen wilt fotograferen, vraag dan eerst even om toestemming.

Kinderen

Engeland is zeer geschikt voor een vakantie met de kinderen. Er zijn heerlijke stranden en bossen, ouderwetse stoomtreinen, spannende kastelen en verschillende pret- en themaparken. Ook Londen heeft aan kinderen veel leuks te bieden. Je vindt er Madame Tussauds en The London Eye, maar kinderen zijn vaak ook dol op een ritje door de stad in een van de openluchtbussen of een bezoek aan het Science Museum of het Natural History Museum.

Kleding

Doordat het weer in Engeland zo wisselvallig is, is het aan te raden altijd een trui of regenjas mee te nemen en een paraplu.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.30 of 18.00 uur geopend. Op donderdag blijven winkels vaak tot 20.00 uur open en in veel kleinere plaatsen gaan de winkels een middag per week dicht. Welke middag dat is, verschilt van plaats tot plaats. In veel grotere steden zijn de winkels ook op zondag geopend, van 10.00 tot 17.00 uur. Sommige grote supermarkten zijn gedurende de week 24 uur per dag open.

Postkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur geopend. Grotere postkantoren zijn ook op zaterdag geopend, tot 12.30 uur. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.30 uur geopend en grotere banken ook op zaterdagochtend. Sinds november 2005 hoeven de pubs niet meer om 23.00 uur hun deuren te sluiten. Veel pubs sluiten nu pas tussen 1.00 en 3.00 uur.

Reistijd

In verband met de vele regen kun je Engeland misschien het beste in het voorjaar of in de zomer bezoeken, hoewel deze seizoenen natuurlijk ook geen garantie bieden voor een regenvrije vakantie. Juli en augustus zijn de drukste maanden, maar Londen wordt het hele jaar door druk bezocht. Rond de kerst is het prachtig versierd in Londen en komen veel toeristen kerstshoppen.

Tijdsverschil

In Engeland is het een uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

Engeland is een relatief zeer veilig land, maar let vooral in de grote steden op zakkenrollers. Wees in Londen voorzichtig met illegale taxichauffeurs die je benaderen op stations.

Datum artikel: 5-10-2008 Informatie

Zie ook:

2 Reacties op Engeland Informatie

 1. netherton wazir
  28-09-2010 04:45
  1

  iIK ZOEK EEN HUIS IN CORNWALL IN DE BUURT VAN 450 POND PERMAAND EN 3 SLAAPKAMERS EN KEUKEN EN BAD EN TOILET EN WOONKAMER.IK WIL WEER TERUG NA 23JAAR OM DAAR TE WONEN.PS HELP ONS EEN HUIS TE VINDEN AUB.

  MET VRIENDELIJKE GROET MEVR NETHERTON WAZIR

 2. e.g.zijlstra
  23-05-2011 11:32
  2

  ik zou graag willen vernemen of er ook restricties verbonden zijn aan het dragen van een geïmplanteerde ICD voor wat betreft het rijden met een prive auto. Hopelijk kunt u mij nader informeren. Met dank, E.G.Zijlstra

Een reactie toevoegen over Engeland Informatie

ATP vakanties