vakantie informatie
Op vakantie naar Egypte

Egypte Informatie

Egypte is een fascinerend vakantieland en een van de best ontwikkelde landen van Afrika. Wie droomt er niet van om de piramides van dichtbij te bekijken, de woestijnen te verkennen, in de geschiedenis van het land te duiken of kennis te maken met de farao’s? Hoewel bijna heel Egypte uit woestijn bestaat, is er meer dan genoeg te bewonderen. Spectaculair is de beklimming van de Mozesberg, een wandeling door de Sinai of een safari door de Westelijke Woestijn. Wie het allemaal wat rustiger aan wil doen kan de steden Luxor, Cairo of El Gouna, het Venetië van Egypte ontdekken. Onvergetelijk is ook de Nijlcruise waarbij je een tocht maakt over de langste rivier ter wereld en in alle rust vanaf het dek van het uitzicht kunt genieten. Egypte is een perfecte bestemming om cultuur en zon te combineren.

egypte pyramides

Het land

Geografie

Egypte, gelegen aan de zuidkant van de Middellandse Zee op de grens van Afrika en Azië, heeft Soedan, Israël en Libië als buurlanden. Het land bestaat bijna volledig uit woestijnen. Egypte is met een grondoppervlakte van 1.000.000 km? bijna dertig keer zo groot als Nederland. Het leven in een woestijnachtige omgeving is mogelijk dankzij de Nijl die met een lengte van 850 kilometer de langste oase ter wereld is. De Nijl is overigens ook de enige rivier die het land rijk is. De bevolking bewoont het vruchtbare gedeelte van het land bestaande uit het Nijldal, de Nijldelta, de grote Faiyum-oase en langs het Suezkanaal. Hoge bergen zijn er alleen in de Oostelijke Woestijn en in de Sinai.


Klimaat

Met uitzondering van de noordkust heeft Egypte een typisch woestijnklimaat met weinig tot geen regen, grote hitte overdag en koele nachten. Kenmerkend voor het woestijnklimaat zijn de grote verschillen tussen dag en nacht. In het zuiden is het altijd lekker weer, zelfs in de winter. In het noorden is het in dit seizoen wel wat koeler. Door de lage luchtvochtigheid is het in de zomermaanden op veel plaatsen in Egypte redelijk uit te houden. Je moet dan wel een beetje de hitte kunnen verdragen. De temperaturen kunnen uiteenlopen van 30 ºC aan de kust en 40 ºC in het zuidelijker gelegen Luxor en Aswan tot nog hogere temperaturen in de Westelijke Woestijn. De tropen, met de daarbij behorende subtropische temperaturen, beginnen iets ten zuiden van Aswan.

Natuur

Egypte is vrij kaal. De woestijnen zijn vrijwel onbegroeid en bossen komen hier niet voor. Planten die je nog wel in dit land ziet zijn eucalyptusbomen, dadelpalmen, granaatappels, acacia’s en vijgenbomen. In de woestijn leven nog wat wilde dieren, maar de meeste beesten in Egypte worden gehouden door mensen en bestaan uit kamelen, koeien, ezels, paarden, kippen, schapen, geiten en duiven. Krokodillen zijn te vinden in het Nassermeer. Daarnaast leven slangen, trekvogels en reigers in Egypte.

Bevolking

Bevolking

Egypte kampt met overbevolking. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat maar slechts 4% van het land geschikt is voor bewoning en landbouw. Het deel van Egypte dat bewoond kan worden moet zo’n 68 miljoen Egyptenaren herbergen en de bevolking groeit stevig door. Jaarlijks komen er ruim een miljoen Egyptenaren bij. Belangrijkste oorzaken van de bevolkingsgroei zijn het ontbreken van seksuele voorlichting, het analfabetisme en de verbeterde gezondheidszorg (waardoor de kindersterfte is gedaald). Bovendien is een groot gezin niet alleen een bewijs van vruchtbaarheid, maar zorgen veel kinderen ook voor een goede oudedagsvoorziening, iets dat vanwege het ontbreken van voldoende sociale voorzieningen geen overbodige luxe is. De bevolkingsgroepen in Egypte:

  • Fellahin: Deze boeren van de traditionele landbouwnatie Egypte vormen de overgrote meerderheid van de Egyptische bevolking. De Fellahin stammen af van de farao’s. Hun naam is afkomstig van falaha, het Arabische woord voor ‘de grond bebouwen’. Dit conservatieve volk houdt heel erg vast aan hun eigen landbouwtraditie.
  • Kopten: Dit volk stamt af van de faraonische bewoners. Het land kent ongeveer vier miljoen Koptische christenen. Zij zijn bijna niet te onderscheiden van de andere Egyptenaren, met dat verschil dat veel Kopten een klein kruis op hun hand of pols hebben getatoeëerd en ze minstens een heiligenportret bezitten. De verhouding tussen de Kopten en de islamieten is niet altijd even goed geweest. Doordat de Kopten door de islamitische Arabieren in een maatschappelijk isolement werden verdrongen en een aantal beroepen niet door hen uitgeoefend mocht worden, gingen veel Kopten zich specialiseren in vrije beroepen, zoals de handel. Hierdoor kregen ze een grote invloed op het economische leven.
  • Nubiërs: De donkergekleurde islamitische Nubiërs woonden in een rijk dat zich uitstrekte van Aswan tot Soedan. Het rijk bestaat niet meer, maar de bevolking is in dit gebied blijven wonen. Door de geisoleerde ligging van het gebied bleven de eigen cultuur, traditie en taal van dit volk grotendeels bewaard. Door allerlei aanpassingen in het landschap werden de Nubiërs een aantal keer gedwongen om te verkassen. Uiteindelijk kwamen ze terecht in dorpen rond Kom Ombo die door de overheid waren gebouwd. Aangezien veel, vooral oudere, mensen zich hier niet thuis voelen, is een aantal teruggekeerd naar het zuiden in een poging daar een bestaan op de bouwen.
  • Bedoeienen: De bedoeienen (nomaden) vormen een kleine minderheid. Zonder vaste verblijfplaats slaan ze hun tenten op in de woestijn waar ze maar willen. Dit volk leefde van oorsprong vooral van het vervoeren van goederen door de woestijn. Tegenwoordig werken veel bedoeienen in de toeristenindustrie of in de olievelden. Het voorbestaan van deze rondtrekkende groepen wordt bedreigd door de overheid die liever ziet dat deze mensen zich op een vaste plek vestigen en zo de stabiliteit van het land niet
    bedreigen.

Religie

Zo’n 90% van de Egyptische bevolking is islamiet. De meeste Egyptenaren zijn soennieten en maken deel uit van de belangrijkste stroming binnen de islam. Een ander deel van de bevolking is aanhanger van de Koptische kerk. Ondanks de Romeinse onderdrukking was het christelijke geloof in de derde eeuw de belangrijkste religie geworden. Voordat het christendom in Egypte helemaal ingeburgerd was, werden de diensten bij de mensen thuis gehouden.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Egypte is niet in een paar zinnen samen te vatten. Egypte is een land met een indrukwekkend en invloedrijk verleden en heeft in de loop van de jaren verschillende veranderingen ondergaan. Vandaag de dag is Egypte nog steeds in beweging. De geschiedenis van Egypte start zo’n 20.000 jaar geleden als mensen door de natuur gedwongen worden een eenheid te vormen. Doordat Egypte steeds droger begon te worden moest de bevolking uitwijken naar vruchtbare gebieden. Egypte werd toen verdeeld in twee gebieden. Deze ‘Twee landen’ kende ieder hun eigen goden en heersers en hadden ook een eigen hoofdstad. Tussen 2686 en 2181 voor Christus duiken de eerste farao’s op in de geschiedenis. In die periode worden ook de eerste piramides gebouwd.

Het Middenrijk
In de periode die bekend staat als het Middenrijk werd in eerste instantie gestreden om de macht. Toen in 2060 voor Christus Mentoehotep I aan de macht kwam, werd het op politiek gebied rustig in het land. De handel maakte een bloeiperiode door en doordat het economisch beter ging konden mensen een uitgebreidere begrafenis betalen. Uit deze tijd zijn dan ook verschillende mooie graftombes teruggevonden. Ook de Egyptische cultuur en en architectuur ontwikkelde zich verder met als resultaat een aantal prachtige bouwwerken, zoals de Piramide van Amenemhat III. De periode 1570 tot 1070 voor Christus staat te boek als de Gouden Eeuw van Egypte waarin de architectuur en kunst zich nog verder
ontwikkelden. De beroemdste farao’s, denk aan Toetanchamon, Ramses I tot en met Ramses XI en Armenhotep, stammen uit deze tijd. De grootste en machtigste farao was Ramses II. Kolossale bouwwerken op zijn naam werden langs de Nijl geplaatst om mensen af te schrikken. De invloed van Rames II duurde maar liefst 67 jaar. Alexander de Grote Uiteindelijk was het gedaan met de macht van de farao’s en werd honderden jaren lang gestreden om de macht. De Perzen kwamen uiteindelijk als overwinnaars uit de strijd, maar niet voor lang. In 333 voor Christus behoorde het land toe aan Alexander de Grote. Hij stichtte een nieuwe hoofdstad. Alexandrië werd een machtig handelscentrum waar de wetenschap, kunst en literatuur tot bloei kwamen. Na de dood van Alexander de Grote werd zijn generaal Ptolemaeus de koning van Egypte. Het lukte hem niet om de oude Egyptische cultuur te laten herleven, ondanks de bouw van verschillende traditionele tempels. In de periode 51 tot 30 voor Christus regeerde koningin Cleopatra. Ze hield de touwtjes in handen door zo goed mogelijk van haar vrouwelijkheid gebruik te maken. Haar regeerperiode kwam ten einde toen ze werd verslagen door de Romeinen.

Ontwikkeling tot republiek
Onder keizer Augustus herleefde het oude Egypte weer even totdat Sint-Marcus naar Egypte kwam om het christelijke geloof te verkondigen. Veel Egyptenaren zagen overeenkomsten tussen het christelijke geloof en de Egyptische goden en lieten zich bekeren. In de 7e eeuw kwamen Arabische moslims naar Egypte en wat eerder gebeurde met het Christendom, gebeurde nu met de islam. Egypte werd overgenomen door de Arabieren en werd ingelijfd als een provincie van het Arabische Rijk. In de jaren die volgen heersen verschillende volkeren over Egypte. Sprookjesachtige paleizen herrijzen en de Citadel, een Middeleeuws fort in het hartje van Cairo wordt gebouwd. In de 16e eeuw raakte het land door de Osmaanse Turken in een isolement en werd een verlaten land. Het was Napoleon die Egypte weer glans gaf en op de kaart zette. Onder Mohammed Ali werd het land gemoderniseerd en kwamen er spoorwegen, werden kanalen gegraven en werd de landbouw uitgebreid. Inmiddels groeide bij de bevolking de drang naar onafhankelijkheid. In 1952 kwam er een einde aan de macht van Mohammed Ali en een jaar later werd Egypte een republiek.

Politiek en Economie

Politiek

Egypte is een republiek. Aan het hoofd staat een president die wordt gekozen voor een ambtstermijn van zes jaar. De president heeft de uitvoerende macht in handen en wijst een of meerdere vice-presidenten, een premier en een ministerraad aan. Het land kent een eenkamerparlement met 454 leden en daarnaast een raadgevend orgaan met 210 leden. In 2005 gingen de Egyptenaren weer naar de stembus en voor het eerst hadden ze de keuze uit meer dan een kandidaat. Jarenlang regeerde Hosni Mubarak op basis van verkiezingen waarbij hij de enige kandidaat was en waarbij de kiezers slechts de keuze hadden tussen ja en nee. In september 2005 deden meerdere – door president Moebarak goedgekeurde – kandidaten mee aan de verkiezingen. Met 88% van de stemmen werd president Moebarak herkozen.

Economie

Het overgrote deel van de Egyptische bevolking leeft onder de armoedegrens. Veel mensen hebben daarom ook dubbele banen. Echte werkloosheid kent het land niet. Voor een hongerloontje is er altijd wel werk te vinden en anders heeft de Egyptenaar altijd wel ergens familie die hem uit de brand helpt en een baan regelt. Van oudsher is Egypte een landbouwstaat. De pogingen van president Nasser om het land naar Sovjetrussisch voorbeeld om te vormen tot een industriestaat liepen op niks uit. Sadat, die Nasser na zijn overlijden opvolgde, kondigde enkele ingrijpende wijzigingen aan. Zo werd het land opengegooid voor buitenlandse investeerders en werd de particuliere sector gestimuleerd. Maar ook de pogingen van Sadat om de economie op orde te krijgen waren geen succes. Er stroomde meer geld Egypte uit dan dat er binnenkwam, met tekorten op de handelsbalans tot gevolg. Mubarak, de opvolger van Sadat, deed eveneens de nodige pogingen om Egypte economisch gezond te maken, maar onder meer de enorme bevolkingsgroei werkt tegen.

Landbouw
Egypte is altijd een landbouwstaat geweest en nog steeds is landbouw een belangrijke sector voor de economie. Een derde van de werkende bevolking is werkzaam in deze sector. Graan, suikerriet, rijst, katoen en mais zijn de belangrijkste landbouwproducten. Katoen is het belangrijkste exportproduct, maar niet erg geliefd bij de boeren om te verbouwen vanwege de hoge belasting op katoen. De tuinbouwsector is zich sinds 1987 sterk gaan ontwikkelen en Egypte produceert enkele tientallen soorten fruit en groenten. Komkommers, tomaten en paprika’s zijn de meest gekweekte soorten. Egypte voorziet voor 50% zelf in zijn behoefte aan landbouwproducten. Uitgevoerd worden aardappelen, uien, citrusvruchten, meloenen, witte druiven, aardbeien, paprika’s en kruiden. Veeteelt komt alleen kleinschalig voor. Veel zuivelproducten en vlees moet ingevoerd worden omdat de eigen productie niet toereikend is.

Handel
De toeristenindustrie, dienstensector en kleinschalige handel brengen bij veel mensen brood op de plank. Als toerist zie je dit onder meer terug op straat waar veel Egyptenaren hun diensten aanbieden of met koopwaar leuren. Egypte kent een aantal vrijhandelszones die zijn ingesteld om de internationale handel te stimuleren en het land interessant te maken voor buitenlandse investeerders. De commerciële bedrijven doen het hier over het algemeen beter dan de staatsondernemingen.

Eten en Drinken

Eten

De Egyptische keuken bevat invloeden uit zowel het Midden-Oosten als Griekenland, Italië en Frankrijk. Het eten is smakelijk, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. De Egyptenaren zelf eten driemaal per dag een warme maaltijd. Groenten worden bij de maaltijd nauwelijks geserveerd, wat je wel vaak krijgt zijn aardappelen of tomaten. Fruit is in Egypte volop verkrijgbaar. Was en schil het fruit voordat je het gaat eten!

Drinken

De nationale drank van Egypte, naast water (maiya), is zwarte thee (chai) met veel suiker. Deze dorstlesser kun je ook drinken zonder suiker (saada), maar daar moet je dan wel nadrukkelijk om vragen. In toeristencentra weten ze over het algemeen wel dat niet iedereen van veel suiker houdt. Bestel je een kopje koffie dan wordt die op de Turkse manier gezet (met drab onder in het kopje). Mineraalwater (maiya ma’adaniya) is overal verkrijgbaar. Let wel goed op dat de dop onbeschadigd is. Alcohol is voornamelijk verkrijgbaar in bars van de luxueuzere hotels. Omdat het land veel islamieten kent die geen alcohol mogen drinken, wordt het niet op prijs gesteld om in het openbaar alcohol te nuttigen.

Vervoer

Naar Egypte

Boot
Veerboten en cruiseschepen varen vanuit Frankrijk, Griekenland, Cyprus en Italië naar Egypte. Dit is echter niet een van de goedkoopste manieren van reizen.

Vliegtuig
De meeste Europese luchtvaartmaatschappijen doen Egypte regelmatig aan. De meeste vliegtuigen landen in Cairo, maar ook Alexandrië, Hurghada en Sharm el Sheikh hebben een internationale luchthaven.

In Egypte

Auto
Een auto huren kun je onder meer bij Budget, Avis, Herz, de grotere hotels of bij kleinere bedrijfjes. Om een auto te huren moet je ouder dan 25 jaar en jonger dan zeventig jaar zijn. Bovendien moet je beschikken over een internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB). De huurprijzen liggen lager dan bij ons en ook voor de benzine hoef je een stuk minder te betalen. Voordat je met de auto weggaat, kijk dan goed of de auto in orde is. In de grotere steden zijn volop benzinepompen, maar ga je naar schaarser bewoonde gebieden of de woestijn, vul dan altijd tijdig je tank. Het verkeer in Egypte is over het algemeen chaotisch en maar weinig mensen houden zich aan de verkeersregels. ‘s Nachts rijden is helemaal gevaarlijk vanwege de vele onverlichte obstakels. De Egyptenaren zelf hebben de neiging om te rijden zonder licht en op het moment dat er een tegenligger aankomt hun licht te ontsteken.

Boot
Cruisen over de Nijl is een populaire bezigheid. Vraag bij het plaatselijke reisbureau naar de mogelijkheden. De prijzen variëren nogal, afhankelijk van de mate van hygiëne en comfort. Bij de reisbureaus kun je ook terecht voor het boeken van een tocht per felukka, de traditionele zeilboot. Je kunt ook rechtstreeks een reis bespreken met felukka-bezitters, maar ding dan wel af.

Bus
De busverbindingen in Egypte zijn goed en veel plekken zijn per bus te bereiken. Egypte kent vier belangrijke busmaatschappijen die ieder een deel van het land voor hun rekening nemen. De vrij luxe rood/zwart/goud gekleurde bussen van de Arab Union Transport Company rijden tussen Cairo en Alexandrië, Luxor, Hurghada en Aswan. De Upper Egypt Bus Company rijdt in groene bussen langs de Nijldelta, naar en door Faiyum en gaat langs de Rode Zee. De busverbindingen in het noorden komen voor rekening van West Delta Bus (blauwe bussen). De groen/gele bussen van de East Delta Bus Company rijden in de Sinai.

FietsFietsen huren is beperkt mogelijk in Egypte. In Luxor kun je ze vrij gemakkelijk huren, maar de kwaliteit is vaak zeer slecht. In Aswan en Hurghada worden ook fietsen verhuurd. Je moet er wel rekening mee houden dat de hitte en het chaotische verkeer niet echt zorgen voor prettige fietsomstandigheden.

Taxi
Naast de gewone taxi’s rijden er ook luxueuzere die geen meter hebben. Deze luxere taxi’s staan meestal bij de toeristenhotels. Denk er goed om dat chauffeurs hier meer vragen voor een ritje dan ergens anders. Ding dus af en bepaal vooraf met de chauffeur hoeveel je ritje gaat kosten. Taxi’s kunnen gewoon op straat staande gehouden worden. Het komt, vooral ‘s avonds, voor dat chauffeurs geen zin hebben om je mee te nemen. Chauffeurs van normale taxi’s willen onderweg, als de taxi niet vol is, nog wel eens andere passagiers oppikken. Bekijk van tevoren goed waar je heen wilt. Niet iedere chauffeurs kennen alle straten. Soms is het handiger om globaal de bestemming op te geven en als je daar in de buurt komt preciezer te kijken.

Trein
Egypte kent twee soorten treinen. Naast de gewone treinen die over het algemeen langzaam, vol, goedkoop en smerig zijn, kent het land exprestreinen die flink doorrijden, voorzien zijn van airconditioning en slaapwagens. Een reservering voor de exprestrein is noodzakelijk en kan tot maximaal zeven dagen voor vertrek bij zowel het station als het reisbureau. Er zijn spoorlijnen van Cairo naar Alexandrië, naar Suez, naar Port Said, naar Marsa Matruh, Luxor en Aswan. Bij de loketten op de stations zijn er altijd twee rijen, een voor mannen en een voor vrouwen waarbij de vrouwenrij over het algemeen het kortste is. Schroom niet om de vrouw(en) in het gezelschap de kaartjes te laten halen. Zo voorkom je dat je achter het net vist.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

De woestijn is een van de grootste attracties voor ons buitenlanders. Hoewel de Egyptenaren dit gebied het liefst mijden bij gebrek aan vruchtbaarheid, doen wij niks liever dan de geheimen van de woestijn ontdekken. De meest indrukwekkende woestijn is de Sinai, een ruig landschap dat afgewisseld wordt met vlakke gebieden langs de kust. Andere grote woestijnen zijn de Westelijke Woestijn, direct naast Libië en de bergachtige Oostelijke Woestijn. Beperk je je liever tot steden dan heb je onder meer keus uit Cairo en Alexandrië. Eenzaam zul je je in deze steden niet snel voelen. In Cairo leven maar liefst vijftien miljoen mensen. Het iets rustigere Alexandrië herbergt er ‘slechts’ vijf miljoen. Ook de Nijlvallei kent een aantal indrukwekkende steden waaronder Luxor en Aswan. Badplaatsen vind je vooral langs de Rode Zeekust. De exotische toeristenoorden zijn de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond geschoten en ware paradijsjes geworden voor de duikliefhebber, strandaanbidder of feestvierder. Voor een zonvakantie zit je goed in Hurghada, El Gouna, Sharm el Sheikh, Taba, Dahab of Nuweiba.

Bezienswaardigheden

Alleen een bezoek aan Cairo maakt de reis naar het land van de farao’s al de moeite waard. Deze ‘toegangspoort tot Egypte’ heeft werkelijk van alles te bieden voor ieder type vakantievierder. Cultuurliefhebbers bezoeken het prachtige Egyptisch Museum, de indrukwekkende Mohammed Ali Moskee en de Piramiden van Gizeh. Actievelingen maken een wandeling door zowel het Islamitische als het Koptische Cairo. Zodra de zon onder gaat barst het nachtleven los en beginnen de Arabische buikdansshows of de openluchtconcerten in het Opera-complex. Alexandrië is een boeiende stad met enerzijds een Europees karakter, maar anderzijds nog duidelijke overblijfselen van een bijzonder Egyptisch en Romeins verleden. Kantoorgebouwen staan broederlijk naast karakteristieke huisjes en hoewel dit een bruisende studentenstad is overheerst de historie. Het indrukwekkende verleden zie je terug bij het Amfitheater, de Qaitbay Citadel of de Zuil van Pompeius. Luxor lijkt net een groot openluchtmuseum met mooie overblijfselen uit de oudheid, zoals de Tempel van Luxor. Ook Aswan is een aanrader met de beroemde Aswandam en de tempels van Ramses II. De Egyptische woestijnen ontdek je het beste tijdens een jeepsafari, een wandeltocht door de Rode Zeebergen of tijdens een tocht met een gids door het ruige landschap van de Sinai. De woestijnen herbergen verlaten ruines en kloosters, zoals het St. Catharinaklooster in de Westelijke Woestijn of het St. Antoniusklooster in de Oostelijke Woestijn.

Stranden en Actief

Stranden

Alle badplaatsen aan de Rode Zeekust zijn voorzien van een (groot) aantal stranden. Een aanrader in El Gouna is Zeytuna Beach, een strand dat gelegen is aan een wonderschone lagune. In Dahab liggen volop prachtige goudgele stranden. Taba en Nuweiba zijn badplaatsen in opkomst. Hier zijn de stranden een stukje rustiger dan de stranden in de populaire vakantieoorden.

Actief

De badplaatsen rond de Rode Zee zijn een walhalla voor watersporters. Diepzeeduiken, vissen en windsurfen kun je bijna overal. Het ‘vissersdorpje’ Hurghada is op de kaart gezet vanwege het scuba-duiken. Dahab is eveneens een populaire bestemming voor duikers en surfers. Net iets buiten de stad vind je het beroemde ‘Blauwe Gat’ en het Napoleonrif. Ook zijn er genoeg duikcentra te vinden.

Communicatie

Communicatie

In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden om te telefoneren in Egypte een stuk beter geworden. Kwamen verbindingen eerst nauwelijks tot stand, tegenwoordig gaat het telefoneren naar het buitenland vlekkeloos. De beste manier om naar Nederland te bellen is door een gesprek aan te vragen in een van de grote hotels of naar naar de telefoonkantoren te gaan. Binnen enkele minuten is de verbinding gelegd. Ook in Egypte kennen ze mobiele telefoons. In de grote steden en langs de hoofdwegen heb je een uitstekende verbinding. Wie kaartjes naar het thuisfront wil sturen kan deze kwijt in de blauwe brievenbussen. Er zijn ook rode brievenbussen, maar die zijn voor post binnen Egypte. Je moet er wel rekening mee houden dat de Egyptische post iets langzamer is dan je in Nederland gewend bent.

Taal

In Egypte wordt overwegend Egyptisch-Arabisch gesproken. Een kleine 2% spreekt berbers, koptisch of Nubisch. Het Egyptisch-Arabisch is een dialect van het officiële Arabisch. Veel opschriften zijn in het Arabisch. Een klein woordenboekje kan handig zijn bij het vertalen van busnummers of om te ontdekken op welke dag een evenement wordt gehouden.

Media

De kranten in Egypte zijn over het algemeen niet interessant voor westerlingen. De Egyptian Gazette verschijnt in het Engels, evenals het weekblad Middle East Times. Al Ahram wordt als meest serieuze krant van Egypte gezien, maar die verschijnt alleen in het Arabisch. Buitenlandse kranten zijn in de grote hotels verkrijgbaar.

Douane

Reisdocumenten

Om dit land te bezoeken heb je zowel een paspoort als een visum nodig. Controleer voor vertrek of je paspoort na vertrek uit Egypte nog minstens zes maanden geldig is, anders kom je het land niet in. Een visum kun je al in Nederland regelen, maar dat moet dan via de Egyptische ambassade en is duurder en omslachtiger dan het aanschaffen van een visum op het vliegveld in Egypte. Boek je een reis via een touroperator, dan regelt deze vaak al een visum voor je. Het is echter goedkoper om dit zelf te doen op het vliegveld van Egypte. Het scheelt je de helft en dan ben je maar rond de € 10 kwijt.

In – en uitvoer

Kostbare bezittingen, zoals camera’s moet je bij aankomst in Egypte aangeven. Op een D-formulier kun je ook aangeven hoeveel contant geld je bij je hebt. Mocht je de aangegeven goederen tijdens de vakantie verliezen of wordt het gestolen, doe dan aangifte bij de politie en vraag om een aangifteformulier. Doe je dit niet dan moet je bij vertrek uit Egypte invoerrechten betalen. De ontbrekende spullen worden dan als verkocht beschouwd. Qua invoeren wordt er bij de douane over het algemeen niet moeilijk gedaan, mits je spullen niet in overdreven aantallen meeneemt. Officieel mag je honderd Egyptische ponden, een liter sterke drank en tweehonderd sigaretten invoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Apotheek
Moet je onverhoopt naar de apotheek, dan kun je je daar redden in het Engels of Frans. Bij de apotheek wordt een ruim assortiment moderne geneesmiddelen verkocht. Ook medicijnen, die in Nederland alleen op recept te krijgen zijn, zijn hier te koop.

Diarree
Laat je maag wennen aan het ‘vreemde’ eten en drinken en let vooral de eerste dagen goed op met wat je eet en drinkt. Heel veel toeristen krijgen in Egypte diarree. Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en te wennen aan de omgeving. Mocht je toch ziek worden, neem dan Diarem of Imodium. Vergeet vooral niet je vochttekort aan te vullen in de vorm van mineraalwater (zonder prik!). Heb je na 24 uur nog klachten in de vorm van ernstige buikkrampen en koorts, probeer dan norit en bezoek een arts. Om darmproblemen te voorkomen kun je beter hete thee dan koude frisdranken drinken.

Muggen
Tussen half april en half september zijn er veel muggen. Vraag aan je huisarts of apotheek om antimalariatabletten. Vergeet ook de crèmes tegen muggenbeten niet.

Uitdroging
Pas goed op voor uitdroging. Je merkt vaak niet hoeveel vocht je verliest, tot het te laat is. Drink, om dit te voorkomen, ten minste twee liter water per dag en neem eventueel zouttabletten.

Vaccinatie
Om te voorkomen dat je tijdens je vakantie ziek op bed ligt en niet optimaal van je vakantie kunt genieten is het aan te raden om ruim voor vertrek bij de GG & GD een afspraak te maken voor eventuele inentingen tegen onder meer cholera, tyfus, DTP en geelzucht.

Gehandicapten

Egypte is voor gehandicapten niet het makkelijkste vakantieland. Hoge stoepen en wc’s die bestaan uit een gat in de grond, kunnen lastige obstakels zijn. De tempels zijn (met een beetje hulp) te bezoeken, maar dat geldt niet voor de graftombes. Voor rolstoelgebruikers is een stad als Cairo niet altijd even fijn om rond te rijden, vooral niet in het islamitische gedeelte waar de straten nauw zijn en het verkeer langs je heen raast.

Drinkwater

Het kraanwater is meestal wel te drinken, maar door de grote hoeveelheden chloor smaakt het vaak vies. Gebruik als drinkwater daarom mineraalwater uit flessen. Voor het poetsen van je tanden kun je het water uit de kraan wel gebruiken.

Geldzaken

Geldzaken

Cheque en pin
Alle banken en veel grote hotels en restaurants accepteren traveller cheques. Alleen op plaatsen waar heel weinig toeristen komen kan het wat moeilijker zijn om je cheques kwijt te kunnen. Met je pinpas kun je tegenwoordig op steeds meer plekken terecht.

Creditcard
De duurdere hotels en restaurants, evenals bepaalde winkels, reisbureaus en autoverhuurbedrijven accepteren creditcards. Lang niet alle cruiseschepen accepteren creditcards. De meest gangbare creditcards zijn Visa, Mastercard en American Express. Je moet er rekening mee houden dat er bij het afrekenen met een creditcard vaak nog een provisie bij het bedrag wordt opgeteld.

Geld
De Egyptische munteenheid is het pond (ginih). Deze is verdeeld in 100 piasters (qirsh). Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 PT en van £E 1, 5, 10, 20 en 50. Let goed op wat je uitgeeft, want de biljetten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk grote biljetten in je portemonnee hebt zitten, want Egyptenaren zijn niet dol op het geven van wisselgeld waar bovendien een chronisch gebrek aan lijkt te zijn. Van dit gebrek wordt bij toeristen af en toe handig misbruik gemaakt en het kan zomaar gebeuren dat je geen wisselgeld terug krijgt. Ook van gescheurde, verouderde of beschadigde biljetten moeten Egyptenaren niks weten en die biljetten worden vaak geweigerd. Neem ze dus zelf ook niet aan! Om ponden terug te wisselen als je het land verlaat moet je je wisselbewijs kunnen tonen. Bewaar deze daarom goed! Overigens kun je in de toeristische gebieden gewoon met euro’s betalen. Kom niet aan met grote coupures, maar zorg dat je kan betalen met briefjes van 5 of 10 euro. Het wisselgeld krijg je vaak zelfs in euromunten.

Fooi

Fooi, ook wel Baksjisj genoemd, is uitgegroeid tot een ware plaag. Ooit bedoeld als welkomstgeschenk wordt er nu te pas en te onpas om Baksjisj gevraagd. Vooral de toerist wordt hier de dupe van. In de ogen van de Egyptenaren ben jij rijk omdat je de reis naar hun land hebt kunnen maken en kun je best wat missen. Vooral kinderen en gidsen hebben er tegenwoordig een handje van. Geef nooit zomaar geld, alleen aan diegene die iets extra’s voor je heeft gedaan. Geef ook nooit teveel. In het hotel kun je fooi achterlaten voor de schoonmakers en in restaurants bijvoorbeeld tot 15% van het totaalbedrag. Taxichauffeurs regelen zelf hun fooi door te doen alsof ze geen wisselgeld hebben en teveel voor een ritje te vragen.

Afdingen

Afdingen is in Egypte heel normaal. Wees daarom geen dief van je eigen portemonnee en ding af. Over het algemeen is het redelijk als je iets meer dan de helft van het gevraagde bedrag betaalt, maar dat hangt ook van de situatie af. Ga op je gevoel af, bedenk goed wat je ergens voor wilt geven en laat doorschemeren dat je ook wel zonder dat product kunt.

Praktische informatie

Accommodatie

Camping
Campings kent Egypte bijna niet. De campings die het land heeft zijn niet de meest geschikte accommodaties Er is vaak geen schaduw en ook fatsoenlijke faciliteiten ontbreken. Zonder eigen vervoer moet je er al helemaal niet aan (willen) beginnen. In Giza zijn twee campings en in de badplaatsen Sharm el Sheikh, Dahab, Nuweiba, Hurghada en bij het Katharinaklooster zijn ingerichte hutjes en tenten te huur. Dendara heeft bovendien een kampeerplaats.

Hotel
Vrijwel iedere (toeristische) plaats beschikt over hotels, maar alleen de hotels in de grotere steden voldoen aan de Europese standaard. De tophotels in Egypte zijn net zo duur als hier in Nederland, maar toch loont het om dit soort hotels vanuit Nederland te boeken. Over het algemeen hebben drie-, vier- en vijfsterrenhotels een zwembad, restaurant en airconditioning en zijn de hotels vrij schoon. In de eenvoudige hotels is er vrijwel nooit warm water en moet je gebruik maken van een gemeenschappelijke douche. De kamers zijn weliswaar vrij goedkoop, maar ook tamelijk vuil. Wil je toch in zo’n hotel overnachten, neem dan zelf een slaap- of lakenzak mee.

Elektriciteit

In Cairo is de stroomspanning 220 volt of minder, afhankelijk van de vraag. In Alexandrië en in sommige andere plaatsen is de spanning nog 110 volt.

Fotografie

Egypte is een land waar veel te fotograferen valt. Heb je geen digitale camera, neem dan voldoende filmrolletjes mee uit Nederland. In Egypte kun je ze ook kopen, maar de prijzen wisselen en door de hitte kunnen de films snel in kwaliteit teruglopen. De vroege ochtend en late middag zijn, in verband met het licht, de beste tijden om te fotograferen. In tempels en moskeeën is het toegestaan om foto’s te maken, in graven ook, maar daarvoor moet je vaak betalen. Als je graag wilt fotograferen op plaatsen waar het eigenlijk niet mag, dan wil het geven van een fooi nog wel eens wonderen doen. In musea mag je over het algemeen niet fotograferen. Bij het fotograferen van armoede of vrouwen moet je er wel rekening mee houden dat dit niet altijd op prijs wordt gesteld. Het vastleggen van vrouwen is in strijd met de islam en soms speelt bijgeloof een rol.

Kleding

‘s Avonds kan het in Egypte flink afkoelen. Stop daarom in ieder geval een dikke trui of een vest in je koffer. Als bescherming tegen de zon is een pet of shirt met lange mouwen handig. Neem vooral niet teveel kleding mee en al helemaal geen kunststof kleding, katoen is veel lekkerder in dit klimaat.
Kleding is door het droge klimaat vrij snel droog, dus wat je ‘s avonds wast, is vaak de volgende dag alweer droog. Als je van plan bent een moskee, kerk of klooster te bezoeken trek dan kleding aan die niet teveel bloot laat zien.

Openingstijden

Banken
Banken zijn op maandag tot donderdag geopend van 8.30 tot 12.30 of 13.30 uur. Sommige banken zijn op zondag van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Vrijdag is een islamitische rustdag en dan is de bank, evenals op zaterdagen en feestdagen gesloten. Mocht je op die dagen toch geld nodig hebben dan kun je in grotere hotel wisselen waar de koers soms weinig verschilt van die van de bank.

Musea
De meeste musea zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 14.00 uur en op vrijdag tot 11.30 uur. Monumenten en opgravingen zijn over het algemeen dagelijks te bezichtigen van 8.00 tot 16.00 uur, maar soms zijn ze geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Postkantoren
De postkantoren zijn dagelijks geopend van 8.30 tot 15.00 uur. Op vrijdag zijn ze gesloten. In Cairo zijn de postkantoren van 8.00 tot 19.00 uur geopend.

Winkels
De winkels zijn in de wintermaanden (december tot maart) geopend van 10.00 tot 19.00 uur. In de zomermaanden is dit van 9.00 tot 20.00 uur. Vaak sluiten de winkels tussen 13.00 en 16.00 uur, met uitzondering van Cairo en Alexandrië waar de meeste winkels de hele dag open blijven. Vrijdag is voor de islamiet wat de zondag voor ons is. Het kan dus zijn dat sommige winkels op die dag gesloten zijn. Tijdens de ramadan is er helemaal geen peil op te trekken, dan openen en sluiten de ondernemers hun zaak zoals het uitkomt.

Reistijd

De meeste toeristen bezoeken Egypte in de lente (maart, april, mei) of in de herfst (september, oktober, november). In de lente kan er een hete woestijnwind waaien. Deze khamsin veroorzaakt zandstormen met windsnelheden van ver boven de 100 km/u liggen. De betekenis van khamsin is vijftig, vanwege het feit dat de wind vijftig dagen lang in Egypte kan blijven hangen. Voor Zuid-Europese zomertemperaturen bezoek je Alexandrië aan de kust. Hier kennen ze niet alleen zachte zomers en winters, maar hier valt gemiddeld ook de meeste neerslag van heel Egypte (gemiddeld dertig regendagen). In het zuiden van Egypte valt bijna helemaal nooit een druppel.

Tijdsverschil

In Egypte is het meestal een uur later dan in Nederland. De Egyptische zomertijd loopt van 1 mei tot 30 september. Wanneer bij ons de zomertijd in is gegaan en in Egypte nog niet, dan is er geen tijdsverschil.

Veiligheid

Crimineel is Egypte niet. Natuurlijk moet je, net als in een hoop andere landen, wel oppassen voor zakkenrollers en tasjesdieven. Geld en andere waardepapieren kun je het beste onder je kleding dragen. Laat verder geen waardevolle spullen in je hotelkamer of auto liggen en stop dure apparatuur in een onopvallende tas. Hoewel er in Egypte aanslagen worden gepleegd maakt dat dit land niet onveiliger dan een land als Spanje of
Groot-Brittannië. De politie in Egypte doet er alles aan om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Het toerisme is tenslotte een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

TIPS

  • Egypte is een islamitisch land en de bevolking is daar iets terughoudender dan hier. Kijk een beetje uit met openlijke blijken van genegenheid, zoals zoenen, hand in hand lopen en omarmen.
  • Vrouwen moeten er rekening mee houden dat ze op vakantie gaan naar een land waar de vrouwen hun lichaam van top tot teen bedekken. Het dragen van mouwloze t-shirts en shorts kan ongepast zijn.
  • Wij Nederlanders beschouwen stiptheid als iets normaals, maar in Egypte wordt daar heel anders tegenaan gekeken. Haast komt van de duivel, aldus een Arabisch spreekwoord. De Egyptenaren lijken nooit haast te hebben en verwachten dat ook niet van anderen.
  • Egypte.nl is de website waar je moet zijn bij het boeken van een reis naar Egypte. Het brede en scherp geprijsde aanbod bestaat uit strandvakanties, rondreizen, duikreizen, vliegtickets en stedentrips. Egypte.nl biedt (rond)reizen aan naar in totaal 9 topbestemmingen in Egypte: Sharm el Sheikh, Hurghada, Cairo, Luxor, Aswan, El Gouna, Dahab, Marsa Alam en El Queir.

Datum artikel: 19-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Egypte Informatie

ATP vakanties