vakantie informatie

Duitsland Informatie

Ons buurland lijken we vooral te kennen vanwege het bier, de braadworst, de Oktoberfeesten en als tegenstander tijdens het EK of WK voetbal. Op toeristisch gebied kun je er ook goed terecht. Dagtochtjes naar steden als Keulen, Bremen en Aken, een weekendje naar Berlijn of Dusseldorf of skiën op de pistes in Winterberg; Duitsland is eigenlijk best divers. Natuurliefhebbers ontdekken het gevarieerde landschap en gaan wandelen in het Zwarte Woud of Sauerland. Wie actief wil zijn gaat wildwatervaren in de bergen, fietsen of skiën. Cultuur is er ook volop in de vorm van bezienswaardigheden, moderne kunst en festivals. Aanrader is de Romantische Strasse: een tocht van 350 kilometer van de Main tot aan de Alpen. Onderweg kom je langs schitterende plaatsen met een rijke culturele historie.

neuschwanstein

Het land

Geografie

Duitsland ligt ten oosten van Nederland, midden in Europa en beslaat een oppervlakte van 360.000 km?. De hoofdstad is Berlijn. Het land is verdeeld in 16 Bondsstaten, de Bundesländer genoemd. In Duitsland wonen meer dan 81 miljoen mensen.


Klimaat

Duitsland ligt in een gematigde klimaatzone. In het noorden is het in de winter niet echt koud en in de zomer niet bijzonder warm. In het oostelijk deel heerst een landklimaat. Daar zijn de temperaturen iets extremer en is het er een stuk kouder in de winter en erg warm in de zomer. In de Alpen valt de meeste regen.

Natuur

Duitsland is een land met een zeer gevarieerd landschap en veel verschillende soorten planten en dieren. Het landschap is in drie verschillende soorten te verdelen. Kustgebieden in het noorden en oosten, de meren, vooral te vinden in het noorden, de hooglanden in Zuid Duitsland en de bergen en dan vooral de Alpen.

Planten
Het land staat vooral bekend om zijn bosrijke streken waar vooral veel loofbomen, zoals eiken, beuken en berken voorkomen. Ongeveer 31% van Duitsland is bebost. Maar je vindt ook vele andere planten en bloemen in het vaak kleurrijke landschap. De edelweiss is van alle soorten waarschijnlijk de bekendste. Deze plant groeit hoog in de Alpen.

Dieren
Het dierenrijk in Duitsland is kenmerkend voor Midden-Europa. Veel verschillende vogelsoorten en kleinere zoogdieren, zoals eekhoorns, vossen en herten. Bedreigde diersoorten, zoals de lynx en de bever komen nog wel voor maar de kans dat je ze ook zult zien is vrij klein.

Bevolking

Bevolking

De Schwaben zijn zuinig, in Beieren wonen boeren en alle Duitsers zijn arrogant. De meeste clichebeelden over Duitsers zijn allang niet meer relevant. Duitsland is een multiculturele samenleving met onder meer zeven miljoen allochtonen. De meeste daarvan komen uit Turkije maar ook uit het voormalige Joegoslavië, Griekenland en Italië. Vooral in de grote Duitse steden is deze smeltkroes van culturen duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Verder noemt de Duitser zijn samenleving een Leistungsgesellschaft (prestatiemaatschappij), waarbij werk en carrière erg belangrijk zijn.

Religie

Het Evangelische en de Rooms Katholieke Kerk zijn in Duitsland sterk vertegenwoordigd. Dat de Evangelische Kerk zo groot is, is niet echt verwonderlijk aangezien de grondlegger van de protestantse gemeenschap en bestrijder van het rooms-katholicisme, Maarten Luther, een Duitser was. Naast deze twee grote stromingen zijn er nog diverse kleinere godsdiensten met aardig wat aanhangers.

Cultuur

Duitsland, een land met veel grote namen uit de geschiedenis. Goethe, de gebroeders Grimm, Bach, Beethoven en Einstein waren allemaal Duitsers en de grote schat aan cultureel erfgoed is vandaag de dag terug te zien in de ruim 2000 musea die Duitsland rijk is.

Geschiedenis

Geschiedenis

Langs de belangrijke rivieren vestigden zich in het eerste millennium voor Christus de Kelten die niet lang daarna grotendeels werden verdreven door Germaanse stammen. De Germanen vochten vele oorlogen met de Romeinen om grondgebied. In de 5e eeuw na Christus profiteerden zij van de zwakke positie van Rome en namen zij delen van het Romeinse Rijk in. Na het instorten van het Romeinse Rijk heersten de Kelten in het gebied tussen de Elbe en de Rijn en begon het christendom een steeds grotere rol te spelen. Duitsland werd een koninkrijk waarvan Otto I de eerste heerser was.

De 13e eeuw na Christus was een belangrijke periode voor Duitsland omdat toen de Hanze werd opgericht, een handelsverbond tussen meer dan 160 steden in en buiten Duitsland die zorgde voor controle over de handel tussen de Oostzee en Engeland. Niet alleen de handel maar ook kunst, cultuur en diverse ambachten beleefden in deze periode een hoogtepunt. In de 16e eeuw raakt Duitsland meer en meer in de ban van het Humanisme. De Reformatie wordt in 1517 in gang gezet door Maarten Luther, die zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg spijkert. Dan volgt er een reeks van godsdienstige oorlogen die Duitsland verdelen in een protestants noorden en een katholiek zuiden. Een deel van de Duitse gebieden wordt door de Fransen bezet tijdens de Napoleontische Oorlogen maar die worden ook weer verslagen na Napoleons nederlaag bij Waterloo. In de periode hierop volgend wordt Duitsland in hoog tempo geindustrialiseerd en ontstaat in 1871 het Tweede Duitse Keizerrijk onder Otto von Bismarck.

Duitsland werd een federatie van 25 staten waarbij er veel spanningen waren tussen kerk en staat maar waar ook grote economische vooruitgang werd geboekt. Begin 20e eeuw was Duitsland een machtige staat die steeds imperialistischer werd, wat de spanningen binnen Europa vergrootte. In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Deze oorlog kost aan duizenden het leven en bracht Duitsland weinig goeds. In het Verdrag van Versailles, het vredesverdrag wat Duitsland tekende in 1919, stond onder meer dat de Duitsers grote gebieden land af moesten staan en herstelbetalingen moesten doen. Dit bracht het land in een grote economische malaise, waarvan Adolf Hitler jaren later profiteerde.

In 1939 vallen de Duitsers Polen binnen en is WO II een feit. In de oorlogsperiode wordt half Europa door de Duitsers bezet alvorens door de geallieerden bevrijd te worden in 1945. Er zijn dan in vijf en een half jaar 55 miljoen mensen omgekomen, waaronder talloze joden die onder meer stierven door de gruweldaden in de concentratiekampen van de Duitsers. Na WO II wordt Duitsland verdeeld in vier zones om de democratie te kunnen herstellen. De spanningen tussen de Sovjet-Unie en het Westen lopen dan hoog op en de Koude Oorlog breekt uit. Een groot deel van deze oorlog wordt in Duitsland uitgevochten. Duitsland wordt in 1949 verdeeld in de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR). West-Berlijn wordt een enclave in Oost-Duitsland. Het zijn roerige tijden waarin veel mensen uit de DDR naar de BRD proberen te vluchten. Dit wordt in Berlijn tegengehouden door de bouw van de Berlijnse muur. Mede door de Glasnost politiek van Sovjetleider Gorbatsjov valt diezelfde muur in 1989 en komt drie weken later de Duitse hereniging tot stand. Sindsdien ondergaat Duitsland een integratieproces en is het een van de belangrijkste landen in Europa.

Politiek en Economie

Politiek

Duitsland is een republiek met 16 bondsstaten. Het Duitse parlement heeft zitting in de Bondsdag in Berlijn. Elke vier jaar wordt er een nieuw parlement gekozen. De Bondskanselier van Duitsland is Angela Merkel. De grootste partijen zijn SPD, CDU, FDP en Bundnis 90/Die Grunen.

Economie

Duitsland is na de VS en Japan de sterkste economie ter wereld. Werkgelegenheid en vergrijzing zijn wel een probleem. De modernisering en integratie van de Oost-Duitse economie blijft een kostbaar langetermijnprobleem.

Eten en Drinken

Eten

Duitsland heeft geen gerenommeerde cuisine zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, maar toch kun je er lekker eten. Er wordt vaak regionaal eten geserveerd en er zijn diverse buitenlandse restaurants waar je buitengewoon goed kunt eten. Verder is Duitsland een echt ontbijtland en kun je bijna overal tot in de middag uitgebreid ontbijten. In veel restaurants heb je een uitgebreide ontbijtmenukaart. Duitsland heeft tal van gelegenheden waar je lekker kunt eten. Restaurants heb je in alle soorten en maten, een Gasthaus is een traditioneel restaurant dat vooral regionale gerechten serveert, in een Imbiss eet je vooral kleinere snacks en in een cafe vind je veel ontbijt- en lunchgerechten.

Drinken

Duitsland is een bierland, waar elke streek zijn eigen tradities van bierbrouwen heeft. Er zijn talloze soorten waarvan de gewone Pilsener en het Weissbier de bekendste zijn. Maar ook de wijn is in Duitsland van hoge kwaliteit. Bekende wijnen zijn de Moezel- en Rijnwijnen.

Vervoer

Naar Duitsland

Duitsland is op alle mogelijke manieren te bereiken. Per auto kun je als burger van de EU (met geldig paspoort) probleemloos de grens over op diverse plaatsen, met de trein kom je in alle grote en kleinere plaatsen en ook met de bus zijn er diverse mogelijkheden. Daarnaast kun je het land ook prima per vliegtuig bereiken want elke grote stad heeft wel een vluchthaven.

In Duitsland

Auto
De wegen in Duitsland zijn van hoge kwaliteit. De welbekende Autobahn is een netwerk van kwaliteitswegen waarop je gemakkelijk van A naar B kunt komen. Er is een keur aan wegrestaurants en benzinestations. Je dient uiteraard wel je autopapieren in orde te maken voordat je naar Duitsland vertrekt. Verder houden de Duitsers zich over het algemeen goed aan de verkeersregels maar staan ze er ook om bekend dat ze hard rijden. Als je nog nooit in Duitsland gereden hebt kun je het beste zo veel mogelijk rechts blijven rijden om te wennen aan de rijstijl van het land.

Bus
Duitsland heeft een uitgebreid busnetwerk waarmee je prima kunt reizen, alleen is het over het algemeen niet goedkoper of sneller dan reizen per trein.

Trein
De treinverbindingen in Duitsland zijn prima in orde. Tussen de grote steden rijdt de ICE trein die je met hoge snelheid op je plaats van bestemming brengt. Voor de kleinere plaatsjes dien je vaak over te stappen. Let wel op dat je voor de ICE van tevoren moet reserveren.

Vervoer in de steden
In de grote steden is wat vervoer betreft een keur aan mogelijkheden. De taxi en de stadsbus zijn min of meer gelijk aan die in Nederland. Voor een vervoerschema kun je op het treinstation van de betreffende stad terecht. Een snelle, comfortabele en goedkope manier van vervoer is de metro of de tram, de S-Bahn en de U-Bahn genoemd. In de meeste grote steden kan je een speciale toeristenkaart kopen waarmee je ongelimiteerd met de tram en metro kunt reizen. Ideaal als je de diverse bezienswaardigheden van een stad wilt zien. Koop wel een kaartje, want controleurs in burger staan paraat om onaangekondigd de kaartjes te controleren.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Duitsland kent vele bezienswaardigheden en toeristische gebieden. Hieronder noemen we een aantal hotspots, waaronder een aantal grote Duitse steden.

Hamburg en Bremen
Deze twee stadstaten, en van oudsher belangrijke Hanzesteden, liggen in het noordwesten van Duitsland en zijn zeker een bezoek waard. Het stadsbeeld van Hamburg wordt vooral gedomineerd door de haven. Het is een metropool met vele highlights, zoals de rosse buurt St. Pauli met de bekende Reeperbahn en de vele parken en meren. Bremen is een wat kleinere stad met een rijke historie die teruggaat tot de tijd van Karel de Grote. Bezienswaardig zijn de schitterende kathedraal en het stadhuis, maar ook het standbeeld van de Bremer stadsmuzikanten.

Duitse Alpen
Een deel van de Alpen ligt in Duitsland en dit gebied is zowel in de zomer als in de winter een toeristische trekpleister. Ideaal om te wandelen en klimmen in de zomer of voor de wintersport.

Zwarte Woud
Dit prachtige natuurgebied, bedekt met hoge sparrenbossen biedt vele mogelijkheden. Je kunt er prachtig wandelen en goed kamperen, maar de streek staat ook bekend om de water- en wintersportmogelijkheden.

Oktoberfest
Het Oktoberfest, dat jaarlijks wordt gehouden in Munchen is een van de grootste volksfeesten ter wereld. Er wordt tijdens het Oktoberfest vooral heel erg veel bier gedronken over een periode van 16 dagen, van eind september tot de eerste zondag van oktober.

Keulen
Keulen, is een van de oudste steden van Duitsland en heeft een rijke historie, vele jaarlijkse evenementen en prachtige monumenten. Zo is de Dom zeker een bezoekje waard en kun je als Nederlander gemakkelijk de grens over voor het Duitse carnaval of de gezellige kerstmarkt.

Munchen
De hoofdstad van Beieren is een veelzijdige, grote stad met veel interessante musea en andere toeristische attracties. Daarnaast is de streek ook erg mooi en ben je in no-time in de bergen om te skiën of wandelen.

Berlijn
Berlijn is een wereldstad met allure. Niet alleen vind je er veel oude historie, ook de sfeer van de meer recente gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad zijn nog duidelijk zichtbaar. Zo zijn er nog resten te vinden van de Berlijnse muur en is er nog steeds een duidelijk verschil voelbaar tussen het oosten en het westen van de stad. Er zijn te veel prachtige en belangrijke historische monumenten om op te noemen dus neem vooral je tijd om de stad te leren kennen. Het is namelijk vooral de algemene sfeer die de stad maakt tot wat ze is. Je zult overigens versteld staan hoe uitgestrekt de stad is en hoeveel groen je er vindt in de vorm van parken, bossen en velden. Elk deel van de stad heeft zijn eigen karakter dus wijk ook eens af van de standaard toeristenroutes en duik bijvoorbeeld eens stadsdelen zoals Prenzlauerberg of Mitte in.

Potsdam
Goed te combineren met Berlijn is een bezoek aan Potsdam. De hoofdstad van de bondsstaat Brandenburg is vooral bekend om Schloss Sanssouci, met maar liefst elf paleizen.

Stranden en Actief

Stranden

Duitland staat niet bepaald bekend om zijn stranden, vandaar dat zoveel Duitsers naar Nederland komen om te zonnen en te zwemmen. Toch zijn er mogelijkheden in Duitsland, bijvoorbeeld aan de Oostzee en zijn er diverse grote meren waar je lekker kunt zonnebaden en een frisse duik kunt nemen.

Actief

Duitsland leent zich goed voor actieve vakanties op diverse gebieden.

Bergsport
In de Alpen maar ook in andere delen van Duitsland zijn er diverse mogelijkheden voor de bergsport. Ook voor para- en hanggliding zijn er legio mogelijkheden.

Fietsen
Fietsen is een leuke manier om Duitsland te leren kennen. In de toeristische gebieden vind je over het algemeen goede fietspaden en routes. Je kunt je fiets ook meenemen in de S-Bahn en U-Bahn, mits je daar een geldig vervoersbewijs voor hebt natuurlijk.

Wandelen
Wandelroutes zijn er praktisch overal in Duitsland, voor zowel beginners als voor gevorderden. De wandelpaden in de bergen zijn waarschijnlijk het meest interessant. Kaarten en wandelroutes zijn op diverse plaatsen verkrijgbaar.

Watersport
Zeilen, kanoën, windsurfen, het zijn allemaal zeer populaire bezigheden in Duitsland. Laat je informeren over de mogelijkheden in het gebied waar je van plan bent naar toe te gaan.

Wintersport
Naast de Alpen zijn ook Sauerland, het Zwarte Woud en Thuringen goede
wintersportgebieden.

Communicatie

Communicatie

De gebruikelijke communicatiemiddelen staan, net als in Nederland, tot je beschikking in Duitsland. Internetten, een brief posten of telefoneren, het werkt allemaal min of meer net als thuis. Internetcafes vind je in de grote steden en op treinstations.

Taal

In heel Duitsland spreekt men Duits. Er zijn diverse dialecten die iets lastiger te begrijpen zijn, zoals dialecten in Zuid-Duitsland, maar met een beetje basiskennis van het Duits kun je je best redden. Sommige Duitsers spreken ook Engels of Frans maar ga er niet vanuit dat je met iedereen een vreemde taal kunt spreken. Duitsers zijn trots op hun taal en zijn, in tegenstelling tot Nederlanders, niet gewend om zomaar te switchen naar een andere taal.

Media

Duitsland heeft een keur aan radio- en televisiezenders zoals SAT 1, ZDF en ARD. Première is de Duitse equivalent van Canal +. In Duitsland zijn de meeste televisieprogramma’s in het Duits, dus ook Engelse series zijn in het Duits nagesynchroniseerd. Ook in bioscopen moet je hier goed op letten. Bijna alle films zijn nagesynchroniseerd. In de grote steden heb je ook bioscopen die de Originalfassung (afgekort OG, originele uitvoering) van een film laten zien. De belangrijkste kranten zijn de Berliner Zeitung, Suddeutsche Zeitung, Bild en de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Douane

Reisdocumenten

Als inwoner van de EU dien je een geldig paspoort of identiteitskaart bij je te hebben. Dan kun je je verder vrij verplaatsen binnen het land.

In- en Uitvoer

Het importeren van drugs is verboden net als de import van beschermde plant- en diersoorten. Er is een maximum aan het importeren van drank en sigaretten. Inwoners van de EU mogen belastingvrij maximaal 800 sigaretten, 110 liter bier en 90 liter wijn meenemen.

Gezondheid

Gezondheid

Als je in Duitsland reist, brengt dat geen bijzondere medische risico’s met zich mee. Er zijn voldoende ziekenhuizen en apotheken. Het kraanwater is gewoon drinkbaar. Sluit wel een goede aanvullende reisverzekering af voor vertrek.

Gehandicapten

De voorzieningen voor gehandicapten zijn in Duitsland redelijk in orde. Grote musea en bezienswaardigheden, stations, luchthavens en banken zijn goed toegankelijk hoewel dit niet geldt voor alle kleinere musea en historische gebouwen. Raadpleeg Touristik Union International (TUI) voor meer informatie.

Drinkwater

Overal in Duitsland is het kraanwater drinkbaar. In bepaalde gebieden kun je zelfs uit rivieren en bronnen drinken.

Geldzaken

Geldzaken

In Duitsland betaal je, net als in Nederland, met de euro. Creditcards zijn algemeen geaccepteerd maar zorg dat je altijd contant geld op zak hebt, vooral in de kleinere stadjes en dorpen.

Fooi

Net als in Nederland is in eetgelegenheden 10% van de totale rekening gebruikelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

Hotel
Hotels zijn er in alle prijsklassen, afhankelijk van service en kwaliteit. Je hebt kleine hotels maar ook internationale ketens zoals Holiday Inn of Ramada.

Jeugdherberg
Duitsland heeft een uitgebreid netwerk van jeugdherbergen. Dit is een zeer goedkope manier van accommodatie waar je slaapt op zalen en waar vaak jongere reizigers verblijven.

Kamperen
Er zijn in Duitland meer dan 2000 campings door het hele land. De meeste campings zijn kwalitatief goed. Vaak vind je bij een camping een winkel, cafe of zwembad.

Pension
Een goed alternatief voor een hotel is een pension. Vaak iets minder formeel en niet zo duur. Zeer geschikt voor bijvoorbeeld families.

Feestdagen

Nieuwjaar
Goede Vrijdag
Pasen
Dag van de Arbeid (1 mei)
Pinksteren
Hemelvaart
Duitse hereniging (3 oktober)
Kerstmis

Musea

Duitsland is een museumland bij uitstek met meer dan 2000 musea. Vooral in grote steden als Berlijn, Frankfurt en Dusseldorf kan je je hart ophalen.

Openingstijden

De regels wat betreft openingstijden zijn in Duitsland strikt. Zo zul je weinig winkels open zien op zondag of in de avond. De meeste winkels gaan doordeweeks open om 9.00 of 10.00 uur en sluiten rond 19.00 of 20.00 uur. In het weekend sluiten de winkels een paar uur vroeger, uiterlijk om 16.00 uur.

Tijdsverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland.

Veiligheid

In Duitsland dien je dezelfde veiligheidsregels in acht te nemen als in Nederland. Het is geen gevaarlijk land voor toeristen maar je moet wel goed oppassen voor zakkenrollers en tasjesdieven, vooral in de grote steden. Ga verder nooit alleen op pad en blijf ‘s avonds laat uit de buitenwijken. Het openbaar vervoer is in Duitsland erg veilig en de U-Bahn rijdt in sommige steden de gehele nacht door. Bewaking op de stations en in de trein zorgt ervoor dat je je als reiziger op je gemak voelt.

Datum artikel: 31-12-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Duitsland Informatie

ATP vakanties