vakantie informatie

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een land in het Caribisch gebied dat sinds jaar en dag te boek staat als all inclusive bestemming bij uitstek. Zalig om even helemaal tot rust te komen in badplaatsen als Punta Cana en Puerto Plata, je te laten verwennen, lekker te eten en te drinken en te surfen, kiteboarden of duiken. Maar als je dat zat bent, kun je je ook heel goed op een andere manier vermaken. De Dominicaanse Republiek heeft een schitterende natuur en kleine authentieke dorpjes, zoals Samana waar je de lokale geuren op kunt snuiven. Mogen wij je een tip geven? Boek een week all inclusive, geniet van alle luxe en ga daarna nog lekker het land ontdekken. Meng je onder de bevolking, ontdek hun cultuur en de andere geheimen en schoonheden van de Dominicaanse Republiek.

dominicaanse republiek

Het land

Geografie

De Dominicaanse Republiek maakt deel uit van het eiland Hispaniola. Eenderde van dit eiland wordt ingenomen door Haiti. In het noorden grenst het land aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden aan de Caribische Zee. Na Cuba is de Dominicaanse Republiek zowel qua oppervlakte als bevolkingsomvang het grootste land in het Caribisch gebied. Met een oppervlakte van 48.482 km? is de Dominicaanse Republiek anderhalf keer zo groot als Nederland. De totale kust is maar liefst 1500 kilometer lang. Bijzonder is dat Hispaniola het enige eiland in de Caribische Zee is dat twee onafhankelijke landen herbergt.


Het eiland heeft hoogte- en dieptepunten. Het koraalrif Banco de la Navidad ligt bij de diepste vallei van de Atlantische Oceaan en is met een diepte van 9000 meter onder zeeniveau het op een na diepste punt in de wereld. Het hoogste punt in het Caribisch gebied staat op naam van de Pico Duarta met een top van 3175 meter. De bergketens op het eiland verdelen het landschap in verschillende delen met opmerkelijke klimaatverschillen tot gevolg. Ga je het eiland rond, dan kan het gebeuren dat je het ene moment nog op het strand zit in een droge omgeving, terwijl je een aantal kilometer verderop terechtkomt in een vochtig, begroeid bergland waar compleet andere dieren leven en planten groeien.

Klimaat

De Dominicaanse Republiek heeft een gematigd tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 25 ºC. Door de constante bries van de passaatwinden is het hier aangenaam warm. De temperaturen verschillen van plaats tot plaats en ‘s avonds kan het een stuk koeler zijn dan overdag. Verblijf je in de Cordillera Cental dan is het geen overbodige luxe om naast al je zomerspullen ook een warme trui in te pakken. Ga je naar de noordkust, dan zul je deze waarschijnlijk niet nodig hebben. Het zogenaamde ‘hurrican season’ loopt van juni tot november met in de maanden september en oktober de grootste kans op zware orkanen. Naarmate het orkaanseizoen nadert wordt het heter en vochtiger in de Dominicaanse Republiek en komen zware regenval en onweersbuien vaker voor. De maanden mei tot november staan bovendien te boek als de regentijd. Vooral aan de oostkust en in de hoofdstad levert dit veel water op. De heftigste buien (kortstondig en heftig) vallen in het centrale bergland.

Natuur

Planten
Het plantenrijk is al even indrukwekkend als de dieren die er leven. De Dominicaanse Republiek kent rond de 8000 verschillende plantensoorten. Naast honderden soorten palmen, waarvan de koningspalm een van de bekendste is, zijn er ook cactussen in overvloed (ruim vijftig soorten). De straten van de Dominicaanse Republiek worden gesierd met de jacaranda, de kruidnagelboom en de casuarina. Bijzonder is de kapokboom (ceiba). Voor de Arowakken was deze boom heilig. Het hele jaar door groeien er bloemen. Het mooiste plekje van het eiland qua bloemen is ongetwijfeld Cordillera Central. Tientallen soorten orchideeën, bromelia’s, lobelia’s en begonia’s sieren dit gebied. Al met al een ware bloemenzee die je eigenlijk met eigen ogen gezien moet hebben!

Dieren
Er leven een indrukwekkend aantal zoogdieren in de Dominicaanse Republiek waarvan de bultrugwalvis de grootste en meest bijzondere is. De kans om een zeekoe te zien, is klein. Deze bedreigde diersoort laat zich maar heel weinig zien. In Lago Enriquillo kun je oog in oog komen te staan met Amerikaanse krokodillen (Crocodylus Acutus). Een ander typisch Caribisch dier is de iguana, een leguaan die wel 1,5 meter lang kan zijn. De dieren die in de zee leven zijn zo divers dat je daar het idee krijgt rond te zwemmen in een aquarium. Op het land heb je kans om een aantal Caribische vogels te zien, waaronder het suikerdiefje, de palmtapuit (de nationale vogel) of de Caribische flamingo’s.

Bevolking

Bevolking

Het merendeel van de negen miljoen inwoners van het eiland wordt gevormd door de zogenaamde mulatten, een mix van Europeanen, Afrikanen en Amer-indianen. 15% van het totale aantal inwoners is blank en stamt af van de Spaanse bezetters. Slechts 10% van de bevolking is zwart. Het is opvallend dat de Dominicaanse Republiek een van de weinige landen is waar de bevolking niet overwegend een Afrikaanse oorsprong heeft.

Jaarlijks vertrekken tienduizenden Dominicanen uit hun vaderland in de hoop ergens anders een beter bestaan op te kunnen bouwen. Ze zien het buitenland als een paradijs en sluiten hun ogen voor alle nadelen van emigratie. De bevolkingsgroei is nog maar 1,33% per jaar.

Religie

Van de Dominicanen zegt 95% zich te kunnen identificeren met het rooms-katholieke geloof, maar dat betekent niet dat de kerken ieder weekend vol zitten. Een ieder beleefd religie op zijn of haar eigen manier. Terwijl een deel aangesloten is bij de officiële kerkgenootschappen, staan anderen meer open voor Afrikaanse godsdienstige rituelen, zoals voodoo. De scheiding tussen verschillende religies is niet altijd even duidelijk. De Dominicanen vermengen de verering van christelijke heiligen met de verering van Afrikaanse goden en houden hun eigen feesten en kleurrijke ceremonies.

Cultuur

De Dominicaanse cultuur kun je samenvatten in drie woorden; muziek, hanengevechten en honkbal. Belangrijkste muziekstroom voor de Dominicanen is de merengue. Wat ooit begon als het maken van muziek op zelfgemaakte instrumenten door slaven na zware arbeid op de plantage, is uitgegroeid tot de muziek van de Dominicanen. In de loop van de jaren is de merengue in verschillende vormen gegoten.

De Dominicanen lopen ook warm voor hanengevechten. Vrijwel ieder dorp heeft een eigen arena voor deze gevechten waar bovendien flink wordt gegokt. Honkballen doen de Dominicanen overal waar ze maar kunnen. Het spelletje dat ze ooit van de Amerikanen hebben geleerd is volkssport nummer een geworden. Iedere Dominicaan droomt (stiekem) van een carrière als honkballer en hoopt in de voetsporen te treden van hun grote held Sammy Sosa die het als honkballer heeft gemaakt in Amerika.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van de Dominicaanse Republiek verdiend geen schoonheidsprijs. Slavenhandel, corruptie en onderdrukking vullen de geschiedenisboeken over dit land. De bewoners is weinig ellende bespaard gebleven. Hoewel het tij de laatste jaren is gekeerd, moet er nog steeds hard worden gewerkt om de corruptie te bestrijden en de economie weer op gang te helpen.

Een kort overzicht:
Het waren de indianen die rond 3000 voor Christus het eiland ontdekten. Zij kwamen vanuit de tropische regenwouden en gingen wonen in grotten en onder overhangende rotsen bij de rivier. Om in leven te blijven aten ze vis en alles wat ze verder bij elkaar konden scharrelen. Met de komst van de Spanjaarden in 1492, onder leiding van Columbus, veranderde het rustige leventje van de indianen. Er brak een periode aan waarin het aantal indianen flink afnam. Naar schatting waren er in 1508 nog maar 60.000 van de 400.000 indianen overgebleven. Moord, slavernij en geimporteerde ziektes waren de voornaamste oorzaken voor deze afname. Toen er een tekort ontstond aan slaven werd er begonnen met het inschepen van Afrikaanse slaven. Zij werden niet alleen ingezet om in de suikerrietindustrie te werken, maar speelden ook een belangrijke rol bij de bouw van Santa Domingo. Dankzij de Afrikanen kwam er een kathedraal, het eerste ziekenhuis, het eerste nonnenklooster en de Alcazar, het paleis van Columbus.

Onafhankelijkheid
Een van de belangrijkste data in de geschiedenis van de Dominicaanse Republiek is 27 februari 1844. Op deze dag werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en erkende Spanje de Dominicaanse Republiek. Bijna iedere stad heeft wel een straat met de naam 27 Febrero ter herinnering aan deze gedenkwaardige dag. In zijn poging de economie nieuw leven in te blazen riep president Buenventura Báez de hulp van de Amerikanen in. De op macht beluste presidenten dachten meer aan hun eigen welzijn dan aan het belang van het land. Uiteindelijk leidde dit tot de bezetting van het land door Amerika. In deze periode legden de Amerikanen wegen aan, verbeterden de water- en elektriciteitsvoorziening en zorgden ervoor dat de export omhoog ging. Toen de Amerikanen vertrokken uit de Dominicaanse Republiek, kwam de dictator Rafael Leonidas Trujillo aan de macht die het land dertien jaar in zijn greep hield. Hij maakte het land tot zijn eigen bedrijf en had het merendeel van de bevolking in dienst.

Mijlpaal
De presidentsverkiezingen van 1996 zijn een mijlpaal in de recente geschiedenis van het land. Voor het eerst in tijden was er een president jonger dan vijftig jaar en niet afkomstig uit de rijke gebieden. Leonel Fernández, die in Amerika had gestudeerd, beloofde een nieuw begin, maar die belofte was moeilijk waar te maken. De bureaucratie en het gerommel in de politiek waren niet van de een op de andere dag voorbij. Zijn maatregelen hadden tot gevolg dat er weliswaar veel banen bij kwamen, maar dit waren grotendeels laagbetaalde banen in de toeristensector en vrijhandelszones. De ambtenaren die hun privileges verloren gingen er op achteruit en kwamen in opstand. Ondanks alle tegenslagen is het duidelijk dat er een nieuwe wind waait in het land en de Dominicaanse Republiek zich steeds positiever op de kaart zet.

Politiek en Economie

Politiek

Sinds 1966 is het land een democratie en werden er voor het eerst vrije verkiezingen gehouden waarbij het volk Joaquín Balaguer als president koos. Sindsdien wordt er iedere vier jaar een president gekozen. Op politiek gebied is de Dominicaanse Republiek een van de meest stabiele landen in het Caribsch gebied. De jaren dat Balaguer aan de macht was waren fraude, manipulatie en corruptie aan de orde van dag. Een typisch voorbeeld stamt uit 2004. In de aanloop van de verkiezingen viel meerdere keren per dag de elektriciteit uit omdat de rekeningen van de elektriciteitsbedrijven niet meer betaald werden door de regering. De huidige president Leonel Fernandez Reynavan van de Partido de la Liberacion Dominicana (PLD) heeft de taak op zich genomen om de koersen te stabiliseren, de kosten voor het levensonderhoud te verlagen en de buitenlandse handel en investeringen aan te trekken.

Economie

De Dominicaanse economie was in het verleden vooral afhankelijk van de landbouw en dan met name van de suikerrietindustrie. Tegenwoordig is de situatie veranderd en zijn ook toerisme en industrie belangrijk geworden. Daar staat tegenover dat de afhankelijkheid van buitenlandse investeerders en de wereldmarkt is toegenomen. Deze afhankelijkheid maakt het land kwetsbaar. De Dominicaanse Republiek weet zich met moeite staande te houden in een groeiende wereldeconomie. Een dieptepunt was het jaar 2004. In de eerste helft van dat jaar kende de Dominicaanse Republiek de hoogste inflatie in 23 jaar. Bovendien was het land, samen met Haiti, het enige land in Latijns-Amerika die geen groeiende economie had.

Eten en Drinken

¡Buen provecho! Oftewel eet smakelijk, maar dat zal tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek niet zo’n probleem worden. De keuken is er goed en divers met een mengelmoes van invloeden. Met name de Indiaanse en Spaanse invloeden overheersen, maar je vindt er ook Turkse en Afrikaanse accenten in terug. Verse ingrediënten vormen samen met sofrito (een mengeling van kruiden en specerijen) de basis van de Dominicaanse keuken.

Eten

Wil je eens een typisch Dominicaans ontbijt proberen, dan kun je mangu (gestampte groene banaan met olie en stukjes ui), huevos revueltos (met roereieren) en gefruite uien op je bord verwachten. Je ontbijt sluit je af met een kop chocola of koffie met melk. De lunch, la comida, is voor de Dominicanen de belangrijkste maaltijd en bestaat vaak uit rijst met bonen, vis of vlees en salade. Tijdens de lunch wordt water met ijs gedronken, gevolgd door een dessert en koffie. Rijst en bonen zijn de basis van een maaltijd. Het is aan de kok wat hij uiteindelijk hier van maakt.

Typische gerechten:


Sanocho

stoofgerecht van verschillende vleessoorten

Pescado con coco

vis met zeer speciale kokossaus


Sopa Criolla Dominicana

maaltijdsoep met vlees, pasta en uien

Pastelito

pasteitjes gevuld met kip, vlees of kaas

Bandera Dominicana

een combinatie van vlees, bonen en rijst

Drinken

Rum is de nationale drank van het land en wordt gemaakt van suikerriet dat in overvloed groeit in de Dominicaanse Republiek. Deze drank vind je ook veel terug in de cocktails die worden gemaakt. Er zijn ook volop verrukkelijke drankjes zonder alchohol, zoals een batida (fuitshake, gemaakt van melk, ijs en fruit) en jugo de naranja (sinaasappelsap). Een leuk souvenir is een fles mamajuana. Dit nationale gezondheidsdrankje bestaat uit een wonderlijk mengsel van boombast, wortels, kruiden en een geheim ingrediënt. Drink je hier van, dan verlengt het je levensduur. Het helpt bovendien tegen reuma, buikklachten en andere inwendige problemen.

Vervoer

Naar de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek heeft verschillende internationale luchthavens. Las Americas (twintig minuten van de hoofdstad Santa Domingo), Herrera (een kleine luchthaven ten noordwesten van Santa Domingo), Puerto Plata La Union International (kwartier van Playa Dorada, Sosua en Puerta Plata), La Romana en Punta Cana International, Maria Montez in Barahona, de kleine luchthaven Ios Caballeros in Santiago en de nieuwste luchthaven Arroya Barril in Samana. De meeste Nederlanders komen aan op de luchthavens in Puerto Plata, Punta Cana en Santa Domingo. Je kunt dagelijks met een directe vlucht naar de Dominicaanse Republiek. Gemiddeld zit je negen uur in het vliegtuig.

In de Dominicaanse Republiek

Rondreizen met het openbaar vervoer in de Dominicaanse Republiek is goed te doen. Hoewel het land geen treinen kent zijn er genoeg alternatieven en is deze manier van reizen erg goedkoop. Ook met eigen vervoer kun je prima het land ontdekken. De Dominicaanse Republiek heeft een uitgebreid wegennet. Probeer ‘s avonds rijden te voorkomen. De straatverlichting is schaars en in het donker kun je van alles op de weg tegenkomen.

Auto
Als je wilt gaan en staan waar en wanneer je wilt en het land tot in de verste uithoek wilt ontdekken, kun je een auto huren. Doe dit bij voorkeur bij een internationaal bekende maatschappij. Kies je voor een lokale maatschappij, dan kan het gebeuren dat je een slecht functionerende auto mee krijgt. Het is voordeliger om vooraf een reservering te maken. Boek je via een reisbureau dan kun je daar vragen of ze de autohuur kunnen regelen met het hotel of de plaatselijke touroperator. Als je zelf je reis regelt kun je het natuurlijk zelf bij je hotel proberen. Het is absoluut aan te raden om de volledige verzekering af te sluiten. In het geval van een ongeluk kunnen de kosten flink oplopen. Ook al ben je onschuldig, dan moet je toch eerst zelf betalen en krijg je pas later het bedrag terug.

Bus
Wil je op een redelijk ontspannen manier reizen, dan zijn de comfortabele bussen, voorzien van airco en toilet, een aanrader. Houd er wel rekening mee dat je alleen op de dag zelf kaartjes kunt kopen. Reserveren kan dus niet, maar over het algemeen is er altijd nog wel plek in de bus. Plan je een rit met een overstap, dan kun je niet meteen een kaartje kopen tot je eindbestemming. Je zult bij het overstappunt opnieuw een kaartje moeten kopen en moeten hopen dat er in die bus plaats is. Aangezien er meerdere bussen per dag naar de grote steden rijden lukt het je altijd wel om je eindbestemming te bereiken. Het kan hooguit gebeuren dat je een uur moet wachten op de volgende bus.

Carros publicos
Deze minibusjes rijden over het algemeen vaste routes en vormen een verbinding tussen de steden. Als toerist betaal je voor een ritje iets meer dan een Dominicaan, maar het blijft een goedkope manier van vervoer.

Guagua
De publieke taxi’s zijn vaak overvol en de merenguemuziek staat hard aan. De guagua stopt op dorpspleinen, langs de kant van de weg en op uitvalswegen. Wil je je echt mengen tussen de bevolking van de Dominicaanse Republiek dan is een ritje in dit meest gebruikte collectieve vervoermiddel een ervaring die je niet mag missen. De guaguas rijden min of meer vaste routes. Maar wat die route is, is moeilijk te achterhalen. Stap gewoon in en je ziet wel waar je uitkomt. Om de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

Taxi
Een taxirit is niet goedkoop, vergeleken met de prijzen van andere vervoermiddelen. Voor Europese begrippen valt de prijs echter mee en hoef je de taxi’s daarom niet links te laten liggen. Je hebt keus uit de hotel- en privetaxi’s. Probeer de taxi’s bij de grotere busstations in steden als Santa Domingo en Puerto Plata te vermijden. De chauffeurs zijn hier vervelend en proberen je meer te laten betalen voor een rit dan normaal is. Tip: Informeer bij je hotel wat een ritje kost en spreek voordat je instapt met de chauffeur een prijs af. Heb je geen zin om met een chauffeur in discussie te gaan over een prijs, dan kun je het beste een hoteltaxi nemen.

Vliegtuig
Vanaf het vliegveld Herrera gaan er dagelijks vluchten tussen de hoofdstad en Puerto Plata, Punta Cana en El Portillo. Naar al deze bestemmingen is het gemiddeld 35 minuten vliegen. Vanaf Las Americas gaan er (een keer per dag) vluchten naar Puerto Plata en Punta Cana.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Zuidelijke regio
In het zuiden van de Dominicaanse Republiek zijn naast de hoofdstad Santo Domingo vooral Juan Dolio, La Romana en Punta Cana plaatsen waar je je als toerist eens lekker in de watten kunt laten leggen. Een bezoek aan de Dominicaanse Republiek is niet compleet als je Santa Domingo niet hebt gezien. Santa Domingo is een stad waar je met gemak drie dagen rond kunt dwalen. Op de verschillende pleinen in het historische centrum vullen schilders het straatbeeld. Je kunt hier goed eten, flaneren langs de historische gebouwen, genieten van het bruisende nachtleven en de mooie muziek.
Pedernales is een gebied dat zich steeds verder ontwikkeld als nieuwe toeristische regio. Inmiddels kun je dit gebied goed met de auto bereiken en een van de natuurparken bekijken die hier liggen of gewoon een verlaten strand uitzoeken aan de kust. Keus genoeg als je bedenkt dat de kust een paar honderd kilometer lang is.

Noordelijke regio
In het noorden van de Dominicaanse Republiek zijn het vooral de plaatsen Sosua, Cabarete, Costambar en Playa Dorada die zijn uitgegroeid tot populaire vakantiebestemmingen. Hoewel het gebied rondom Samana ook steeds meer een toeristische trekpleister is geworden, vind je hier nog wel het authentieke karakter terug.

Bezienswaardigheden

Alle bezienswaardigheden noemen van een land dat anderhalf keer zo groot is als Nederland is een (bijna) onmogelijke opgave. Wij pikken er daarom een aantal hoogtepunten uit:

Santa Domingo
Santa Domingo, de bruisende stad met een kleine drie miljoen inwoners, wordt de eerste ‘Europese’ stad in de Nieuwe Wereld genoemd. Je kunt hier de eerste kathedraal, de eerste rechtbank, het eerste ziekenhuis en de eerste universiteit van Latijns-Amerika ontdekken. Indrukwekkende gebouwen herinneren aan de roerige geschiedenis van het land. Naast de Capilla de Nuestra Senora del Rosario staan de overblijfselen van een fort met daarin de kerker waar Columbus ooit gevangen zat. Op het Hispanidad square staat het museumpaleis Alcazar de Colon met een unieke collectie Spaanse meubelen en religieuze voorwerpen uit de 15e en 16e eeuw. De hoofdstad is bovendien de plek bij uitstek om te genieten van de creoolse keuken en de merengue. De bevolking is hier gastvrij en in een van de vele leuke barretjes en goede restaurants vliegen de avonden om.

Nationale parken
De nationale parken en natuurreservaten (maar liefst 31!) in de Dominicaanse Republiek worden door steeds meer vakantiegangers ontdekt. Bij de parken zijn bezoekerscentra waar je een routebeschrijving en (eventueel) een gids kunt krijgen voor een natuurwandeling. Makkelijker nog is het boeken van een verzorgde excursie. Dit kun je doen bij de meeste hotels aan de noord- en oostkust en in Santo Domingo. Het grootste nationale park van het land is Jaragua, het leefgebied van flamingo’s, verschillende reigers en pelikanen. In dit gebied zijn er bovendien grotten met inheemse inscripties.

Puerto Plata
De hoofdstad van de noordkust is een van de oudste nederzettingen op het eiland en voorlopig nog vrij van massale nieuwbouw en de drukte van verkeer. Tijdens je ontdekkingstocht door de stad kom je onder meer Victoriaanse pakhuizen en houten woonhuizen met veranda’s tegen. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Proeven van de traditionele rum kan in de rumfabriek van Brugal. Op werkdagen zijn er rondleidingen. Wat je zeker ook moet doen is het kolossale Christusbeeld op de Monte Isabel de Torres (780 meter) bekijken. Nee, je hoeft niet zelf omhoog te klimmen. Er loopt een kabelbaan naar de bergtop en het beeld en ook met de taxi kun je naar boven. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de kust.

Samana
Het schiereiland Samana en de gelijknamige plaats staan niet bekend om hun cultuurhistorische bezienswaardigheden, maar des te meer vanwege de bountyachtige omgeving met wonderschone stranden. Ben je in de maanden januari, februari en maart in de Dominicaanse Republiek dan mag je de whale watchingtrip naar de baai van Samana niet missen. In de eerste drie maanden van het jaar trekken de walvissen naar de Dominicaanse kust om daar te paren. Dit levert een indrukwekkend schouwspel op.

Stranden en Actief

Stranden

Kies je de Dominicaanse Republiek uit voor je strandvakantie, dan zit je goed. De keuze is enorm en de stranden zijn hier mooier dan waar ook in het Caribisch gebied. Het opsommen van alle stranden is een onmogelijke opgave, vandaar dat we de hoogtepunten er uit lichten. Aan de noordkust heb je Playa Dorada, een strand van twee kilometer met daar omheen hotels en uitgaanscentra. Een iets sfeervoller en kleiner strand kom je tegen in Sosúa. De stranden ten westen van Puerto Plata zijn rustig. Het strand van Cayo Levantado, een eiland in de Baai van Samaná, was jarenlang het exotische decor voor de reclames van Bacardi. Aan de oostkant van het land is de Kokospalmenkust bij Punta Cana en Bávaro met kilometers strand indrukwekkend. Wil je gewoon in alle rust op het strand liggen, dan vind je ten noordwesten van deze toeristenoorden een aantal stranden die nog niet door de massa zijn ontdekt.

Actief

Fietsen
De fiets wordt een steeds populairder vervoermiddel. Vooral langs de Amberkust en Kokospalmenkust wordt al aardig wat gefietst.

Wandelen
De Dominicaanse Republiek is een ideaal land voor middelgrote wandelingen. Een uitdaging zijn de Pico Duarte (3175 meter) en de La Pelona (3087 meter). Behalve een route naar de top zijn er in dit natuurgebied ook verschillende trektochten uitgezet.

Watersport
Windsurfers verzamelen zich bij Playa Cabarete wat inmiddels een wereldberoemde plek is geworden mede dankzij een beschutte kust, hoge golven en de juiste wind. Playa Grande is een lang en breed strand en net als Playa Cabarete een ideale plek om te surfen.
Duiken in de Dominicaanse Republiek is bijzonder, maar verwacht niet teveel variatie in duiklocaties. Bovendien is veel koraal door vissers kapot gemaakt. Laat je hier niet door weerhouden, zoek de juiste plekken uit en je hebt de ervaring van je leven. Voor de kust bij Santo Domingo kun je bijvoorbeeld duiken naar wrakken, waaronder het wrak van het oude piratenschip de Hickory. De kuststrook bij Monte Cristi is het beste duikgebied.

Communicatie

Communicatie

Internet
Het aantal internetcafes in de Dominicaanse Republiek wordt met de week groter. Veel Dominicanen hebben thuis geen computer met internet en maken daarom gebruik van de cafes. Het aanbod is groot en internetten is niet duur. In hotels is het internetten vaak duurder dan in de cafes waar de lokale bevolking ook komt.

Post
Ga je maar een weekje naar de Dominicaanse Republiek dan is het versturen van kaarten overbodig aangezien een kaart al snel tien werkdagen onderweg is. Vergeet je por avion op je kaart te zetten, dan is deze zelfs enkele maanden onderweg.

Telefoon
Mobiel bellen vanuit de Dominicaanse Republiek is duur. Toch kan een mobiele telefoon handig zijn in geval van nood. Check daarom bij je provider of jouw telefoon in de Dominicaanse Republiek werkt. Het land heeft een goed netwerk voor telefoonverbindingen. Vanuit de verschillende telefooncentra in het land kun je met een telefoonkaart vrij gemakkelijk bellen naar Nederland. Wil je vanuit de Dominicaanse Republiek naar huis bellen, dan is het toegangsnummer 011-31 gevolgd door het netnummer (zonder 0) en abonneenummer.

Taal

Spaans is de officiële taal in de Dominicaanse Republiek. In de toeristencentra spreken de Dominicanen over het algemeen ook een redelijk woordje Engels en Duits. De bevolking is aardig en altijd bereid om je, desnoods met handen en voeten, de weg te wijzen. Wil je je goed voorbereiden, dan is een Spaans woordenboekje handig voor als je er niet uit komt.

Media

In de meeste hotels kun je een groot aantal televisiezenders ontvangen waaronder Amerikaanse, Duitse en Spaanstalige kanalen. De kranten zijn Spaanstalig. Er zijn zes ochtendkranten en drie avondkranten. Duitse en Engelse tijdschriften zijn in sommige winkels en hotels te koop. Als je goed zoekt kom je buitenlandse kranten tegen (geen recente versies!).

Douane

Reisdocumenten

Om de Dominicaanse Republiek in te mogen moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst nog minstens zes maanden geldig is. Een visum heb je niet nodig. Met een paspoort en een toeristenkaart, die je bij aankomst koopt, kun je maximaal drie maanden in de Dominicaanse Republiek verblijven.

In- en uitvoer

Voor goederen geldt dat je deze tot een maximumwaarde van € 175 per persoon belastingvrij mag meenemen naar Nederland. Kom je boven dit bedrag dan moet je belasting betalen over het goedkoopste artikel. De volgende zaken mag je zonder problemen meenemen: 200 sigaretten of vijftig sigaren of 250 gram pijptabak, een fles sterke drank of twee liter wijn en vijftig gram parfum.
Let er goed op dat je geen souvenirs aanschaft die op de lijst van verboden in te voeren zaken staan, zoals sieraden van koraal. Ook met namaakartikelen moet je uitkijken.

Gezondheid

Gezondheid

Temperatuurverschillen, andere eetgewoonten en het reizen kunnen een klap voor je lichaam zijn. Wees verstandig en geef je lichaam even de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. Het is handig om medicijnen tegen diarree en verstoppingen mee te nemen. Houden de klachten te lang aan (drie dagen), ga dan naar een huisarts. Verder moet je rekening houden met muggen en strandvlooien.

Vaccinatie
Of je inentingen nodig hebt is sterk afhankelijk van wat je gaat doen in de Dominicaanse Republiek. Blijf je aan de kust dan is het veelal niet noodzakelijk om je in te laten enten. Trek je het binnenland en de jungle in, dan is het raadzaam ingeënt te zijn tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en eventueel geelzucht. Om helemaal zekerheid te hebben raden we je aan voor vertrek bij de GG&GD langs te gaan.

Ziekenhuis
De Dominicaanse Republiek kent hospitals en clinicas. Een hospital is een vrij primitief ziekenhuis, bedoeld voor arme en onverzekerde mensen. Mocht je keus hebben, laat je dan behandelen in een clinica. Deze prive-klinieken hebben over het algemeen wat modernere apparatuur. Houd er rekening mee dat je na behandeling direct moet betalen en je de medicijnen zelf moet gaan kopen. Het is handig om je
verzekeringsgegevens altijd bij de hand te hebben, evenals je paspoort en een creditcard. Als je onverwachts naar het ziekenhuis moet, kom je daar niet voor problemen te staan.

Gehandicapten

In de Dominicaanse Republiek zijn nauwelijks voorzieningen voor gehandicapten. Wil je toch graag het land bezoeken, probeer dan via een reisbureau een accommodatie te vinden waar je als gehandicapte goed uit de voeten kan.

Drinkwater

Hoewel de Dominicanen het water dat uit de kraan komt zelf wel drinken, is het sterk af te raden om dit ook te doen. Om maagklachten te voorkomen kun je beter water uit flessen drinken.

Geldzaken

Creditcard
De meeste hotels en restaurants accepteren creditcards. Gebruik je kaart alleen als er elektronische apparatuur aanwezig is die aangesloten is op de computer. Geef je zomaar je pas mee dan kan het zijn dat je thuis voor verrassingen komt te staan en ontdekt dat je twee keer voor dezelfde maaltijd hebt betaald. Visa is de meest gangbare creditcard, gevolgd door Mastercard en American Express.

Geld
De officiële munteenheid in de Dominicaanse Republiek is de Dominicaanse peso (RD$), bestaande uit 100 centavos. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 centavos en bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 pesos. In de steden en grote hotels kun je ook terecht met dollars. Zorg dat je altijd wat kleingeld bij je hebt voor fooien of andere kleine uitgaven. Maak voor vertrek naar Nederland je geld op, want je mag dit niet uitvoeren. Kijk voor de actuele wisselkoers op www.gwk.nl.

Travellercheques
Loop niet met teveel contant geld op zak, maar wissel je cheques een of twee keer per week bij je hotel of bij de bank. Verlies en diefstal van deze cheques zijn verzekerd.

Fooi

Een fooi geven is niet verplicht, maar als je tevreden bent is 5 of 10% fooi een mooi gebaar.

Afdingen

Onderhandelen over de prijs is niet meer dan normaal op plekken waar geen officiële prijzen gelden. Probeer het dus niet in restaurants of supermarkten, maar bij straatventers en op markten ben je een dief van je eigen portemonnee als je de volle mep gaat betalen.

Praktische informatie

Accommodatie

De Dominicaanse Republiek heeft voldoende mogelijkheden om te overnachten. Hoewel het merendeel van de mensen neerstrijkt in een all inclusive resort, zijn er ook genoeg goedkopere alternatieven om je vakantie door te brengen. Probeer hotels, motels en pensions die kamers per uur verhuren te vermijden. Dit betekent dat hier prostituees werken en de kamers geboekt worden door verliefde stelletjes die nog bij hun ouders wonen. De kamerprijzen worden vaak aangegeven exclusief belasting. Blijf je langer dan een week dan is het soms mogelijk om een lagere prijs voor je kamer te betalen.

Appartement

Heb je geen zin om in de watten gelegd te worden in een resort en wil je de kosten een beetje binnen de perken houden, dan is een appartement een goede optie. De appartementen bestaan veelal uit een of meerdere slaapkamers, een keuken en een zitgelegenheid. Voordat je een appartement boekt is het wel handig om te kijken of er een winkel in de buurt zit en hoe het transport is geregeld.

Cabanas en condos
Cabanas zijn eenvoudige kamers bij mensen thuis en een condo is een appartement. Als je budget niet zo groot is, dan is dit een goede optie. De kwaliteit van de kamers en appartementen verschilt, evenals de prijs, daar moet je dus net mazzel mee hebben. Kun je het echter goed vinden met de eigenaar dan kun je hier de vakantie van je leven hebben.

Hotel
Rondreizen van hotel naar hotel is over het algemeen geen probleem. In iedere stad is er nog wel een slaapplaats te vinden. Voordat je een kamer boekt is het aan te raden om snel even een kijkje te nemen in de kamer om te checken of de airco het doet, hoe het gesteld is met de hygiëne en het matras. Houd er rekening mee dat het personeel in de kleinere hotels vaak alleen Spaans spreekt.

Pension
De Dominicaanse Republiek kent ook pensions, maar deze zijn in de meeste gevallen van mindere kwaliteit dan je gewend bent in Nederland.

Elektriciteit

Het voltage in de Dominicaanse Republiek is 110 volt. Wil je elektrische apparaten gebruiken, vergeet dan niet om een adapter mee te nemen. Verblijf je in de betere hotels of resorts dan is daar vaak 230 volt aanwezig. In de kleinere hotels kan de elektriciteit nog wel eens uitvallen. Wees hier op voorbereid en stop voor de zekerheid een zaklamp in je koffer.

Feestdagen

26 januari

Dia de Duarte, ter nagedachtenis van Pablo Duarte, de stichter van de Republiek en nationale held.
27 februari Dia de la Independencia, dag van de onafhankelijkheid.
maart/april Semanta Santa, de Stille Week begint met processies en kent veel feesten in het paasweekeinde.
begin juni Pinksteren, in de eerste weken wordt het feest van de
heilige geest (Spiritu Santo) gevierd met Afrikaanse muziekinstrumenten.
16 augustus Gedenkdag van de restauratie van de republiek. Deze dag worden evenementen georganiseerd.
12 oktober Dia de la Raza, de dag van de rassen in Santa Domingo.
24 december tot 6 januari Belangrijke periode voor de Dominicanen.
Het is de tijd van de familiefeesten met 24 december als belangrijkste
dag. Na de mis op kerstavond is er een uitgebreid feestmaal.

Fotograferen

De Dominicanen vinden het over het algemeen geen probleem als je ze wilt fotograferen. Vraag altijd wel even toestemming. Dit kan met een heel simpel permiso? (is het toegestaan?) of pueda? (mag ik?). Ze vinden het helemaal leuk als je ze het resultaat laat zien op je beeldscherm (in het geval van een digitale camera). Soms kun je in internetcafes je digitale foto’s op cd branden, maar gok daar niet op. Zorg dat je voldoende opslagcapaciteit hebt. Fotografeer je nog niet digitaal, neem dan je eigen rolletjes uit Nederland mee en zorg dat ze niet bloot staan aan extreme temperatuurwisselingen. Koop je ze toch ter plaatse, kijk dan altijd even naar de houdbaarheidsdatum van het rolletje.

Kinderen

Veel resorts organiseren activiteiten speciaal voor kinderen. De restaurants zijn kindvriendelijk, maar wel zonder voorzieningen zoals een speelhoek of kinderstoel.

Kleding

Pak voor je vakantie naar de Dominicaanse Republiek vooral lichte en luchtige kleding in. Ga je regelmatig uit eten of naar een nachtclub, dan is het verstandig om iets extra’s mee te nemen. Door de airconditioning kan het daar soms flink koud zijn. Ga je wandelen, neem dan stevige schoenen mee en een pet om je hoofd te beschermen tegen de zon. In de bergstreken kan het handig zijn om een waterdicht jack en een trui te hebben. Om je voeten tegen zee-egels en stenen te beschermen zijn badschoenen handig.

Openingstijden

De levensstijl in de Dominicaanse Republiek is relaxter dan wij gewend zijn in Nederland. Het kan best voorkomen dat je midden op de dag voor een gesloten winkel staat. Vooral in het laagseizoen doen mensen het wat rustiger aan.

Banken: maandag tot vrijdag 8.30 tot 15.00 uur. Bij de bank wordt altijd om een identiteitsbewijs gevraagd.

Postkantoor: maandag t/m vrijdag 8.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Winkels: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 19.00 uur en op zaterdag tot 14.00 uur. Grote zaken zijn op zaterdag en zondag vaak tot 20.00 uur geopend.

Reistijd

Wat de beste reistijd is, hangt af van je vakantieplannen. Ga je windsurfen dan zijn de maanden januari tot oktober geschikt. Wil je walvissen gaan kijken, dan kan dat alleen van half januari tot half maart. Het orkaanseizoen loopt van juni tot november waarbij de meeste stormen tussen half augustus en half september plaatsvinden. Augustus is de warmste maand. De meeste regen valt tussen april en december. De buien die vallen zijn hard, maar ook snel weer over. Een dag of zelfs meerdere dagen regen is meer uitzondering dan regel. De rustigste maanden (wat het aantal toeristen betreft) zijn maart tot juni en van september tot december.

Tijdsverschil

Het land kent geen zomer- en wintertijd. In de winter is het er vijf uur vroeger. Als we hier in Nederland de klok een uur vooruit hebben gezet, is het verschil zes uur.

Veiligheid

De Dominicaanse Republiek kun je qua criminaliteit het beste vergelijken met een grote stad in Nederland. In Amsterdam let je net iets beter op je tas dan in kleinere steden. Doe dat ook in de Dominicaanse Republiek. Loop niet opzichtig met je camera rond, laat waardevolle sieraden thuis, haal waardevolle spullen uit de auto en loop ‘s nachts niet door verlaten straten. Twijfel je over de veiligheid, let dan op of je kinderen ziet spelen. Als hun ouders de straat veilig voor hun kinderen vinden, dan moet jij er als toerist ook kunnen lopen.

TIP

Het mag misschien een overbodige tip zijn, maar ga nooit onder een palmboom met kokosnoten zitten en parkeer je auto er niet onder. Je zult de eerste niet zijn die gewond raakt door een kokosnoot of flink in de buidel moet tasten vanwege een deuk.

Datum artikel: 23-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Dominicaanse Republiek

ATP vakanties