vakantie informatie

Denemarken Informatie

Denemarken is het land van de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Als je in Denemarken bent geweest, begrijp je hoe hij aan zijn inspiratie kwam. Je vindt er prachtige kastelen, mooie zandstranden, authentieke vissersdorpjes, uitgestrekte natuurgebieden en maar liefst 406 eilandjes. De hoofdstad Kopenhagen ligt op het grootste eiland Zealand. Boegbeeld van deze kleurrijke stad is het bekende beeldje van het sprookje De Kleine Zeemeermin. Verder biedt Kopenhagen voor elk wat wils. Er zijn middeleeuwse straatjes, er is een haven met kleurrijke huisjes aan de kade en je vindt er interessante musea. Shopaholics vermaken zich in de Strøget, de langste winkelstraat van Europa. Denemarken ligt ten noordoosten van Nederland en is dichterbij dan je misschien denkt. In ongeveer acht tot tien uur rijd je via Duitsland naar Denemarken.

denemarken

Het land

Geografie

Ten noorden van Nederland en Duitsland vind je het eerste land op de Scandinavische route: Denemarken. Denemarken is het land van de eilandjes: ruim 400 kleine en grotere eilanden, en een langgerekt schiereiland: Jylland. Van de westelijke groep eilanden is Fyn het grootst.


Klimaat

Het klimaat in Denemarken wordt sterk bepaald door de Noordzee. In de zomer is het koel en in de winter is het nooit echt koud. Zelfs in de wintermaanden schommelt de temperatuur over het algemeen rond het vriespunt. Voor een warme zomer hoef je niet naar Denemarken te gaan. In juli ligt de gemiddelde temperatuur namelijk rond de 15 à 16 °C. Het weer in Denemarken is over het algemeen net zo wisselvallig als in Nederland. De grootste hoeveelheid neerslag valt in de brede strook tussen de Noordzeekust, Midtjylland, op Thy, in Himmerland en bij de meren rondom Skanderborg.

Natuur

Planten
Hoewel Denemarken ooit een dichtbebost land moet zijn geweest, bestaat nu nog maar 11% van het landoppervlak uit bos. Behalve over uitgestrekte heidevelden, beschikt Denemarken ook over een paar grote hoogveengebieden. De Denen zijn grote liefhebbers van bloemen en planten, wat zich uit in prachtige parken en landgoederen. Vooral braamstruiken, lijsterbesbomen, vlierbesstruiken en allerhande rozen doen het goed in het Deense klimaat.

Dieren
De Deense dierenwereld lijkt sterk op die van de Lage Landen, weinig grote zoogdieren dus. In veel steden vind je hertenkampen, maar in het wild is de kans op een ontmoeting met een hert helaas zeer klein. Wel kom je wellicht vossen, dassen, eekhoorns, hazen of vleermuizen tegen. Ook vogels zijn in Denemarken sterk vertegenwoordigd: veel vogels die broeden op de noordelijke toendra’s, maken hier een tussenstop. Fazanten, houtduiven en eenden maken grote kans aan jagers ten prooi te vallen. Roofvogels en zangvogels echter zijn beschermde vogelsoorten.

Bevolking

Bevolking

Een Deen is geen extravert persoon, in die zin dat je geen kleurrijke figuren tegenkomt en de mensen hun karakter niet op straat tentoonspreiden. Hiermee is niet gezegd dat de Denen een kleurloos volk zijn, maar de Deense folklore speelt zich voornamelijk af binnen het dagelijkse leven, in de huiselijke kring. Kennismaken met de Denen vereist geen speciale toenaderingstechnieken, maar gebeurt in eerste instantie vrij vormelijk. Toch zijn de Denen heel gastvrij en zeker niet individualistisch ingesteld. Denemarken heeft een traditie van een liberale, tolerante en moderne wetgeving.

Religie

De Evangelisch-Lutherse Kerk is de staatskerk van Denemarken, maar in de Deense grondwet is volledige vrijheid van godsdienst vastgelegd. Echter, de ontkerking heeft ook in Denemarken zijn intrede gedaan, met name in de grote steden. Op het platteland is men veelal nog zeer trouw aan de kerk. Denemarken kent tien bisdommen en de kerk is nog steeds zeer actief op het gebied van zending, ook in het eigen land.

Cultuur

De Denen hebben een grote liefde en belangstelling voor archeologie. Deze liefde gaat zo ver dat ze zich niet beperken tot het bestuderen van het verleden. Op bijvoorbeeld de Hjerl Hede en bij Lejre zijn complete prehistorische nederzettingen nagebouwd. Ook de beroemde Vikingschepen hebben nog steeds hun aantrekkingskracht niet verloren op de Denen. In Roskilde ligt een scheepstimmerwerf waar deze schepen worden nagebouwd. Ook opvallend is de enorme belangstelling voor het geschreven woord. In Denemarken zijn zeer veel bibliotheken en literaire cafes te vinden.

Geschiedenis

Geschiedenis

Gedurende de 9e tot en met de 11e eeuw, de tijd van de Vikingen, was Denemarken een grootmacht. De Vikingen hebben het land kennis laten maken met het christendom, totdat het land in 1536 officieel luthers werd. In de 17e eeuw hebben Denemarken en Zweden enkele malen oorlog gevoerd, totdat Denemarken in de oorlog van 1655-1658 de landstreek Skane definitief verloor. Daarna bewerkstelligde de Deense liberale beweging in relatief korte tijd, ongeveer 19 jaar, dat Denemarken een constitutionele monarchie werd. Na deze woelige periode beleefde Denemarken in de eerste helft van de 19e eeuw zijn ‘gouden tijd’. Dit is ook de tijd van de wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen, de filosoof/theoloog Søren Kierkegaard en de beeldhouwer Bertel Thorvaldsen. Aan het einde van de 19e eeuw legde Denemarken de grondslag voor de huidige welvaartsstaat. In de Eerste Wereldoorlog bleef Denemarken neutraal, en in de Tweede Wereldoorlog probeerde het land dit eveneens. Duitsland schond echter de Deense neutraliteit door op 9 april 1940 Denemarken binnen te vallen. Denemarken bleef bezet totdat de geallieerden op 5 mei 1945 de Duitsers tot overgave dwongen.

Politiek en Economie

Politiek

Sinds 1849 is Denemarken een constitutionele monarchie. Dit betekent dat, net als in Nederland, de macht van het staatshoofd beperkt is. De uitvoerende macht ligt bij het parlement en de ministerraad. Het huidige kabinet wordt gevormd door 23 ministers in een centrumrechtse coalitie. Denemarken is lid van de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de OESO en de Noordse Raad. De laatstgenoemde is vergelijkbaar met de Benelux, en wordt gevormd door Noorwegen, Finland, IJsland, Zweden en Denemarken.

Economie

Denemarken blinkt uit op het gebied van sociale zekerheden en behoort tot de best georganiseerde welvaartsstaten. Er wordt veel geinvesteerd in onderwijs en wetenschappen. Denemarken kent, op enkele incidenten na, een stabiele en rustige samenleving. In het in 2001 gehouden referendum wezen de Denen de euro af, en het lijkt er niet op dat Denemarken op korte termijn alsnog warmloopt voor de invoering ervan.

Eten en Drinken

Hoewel de eetgewoonten van de Denen niet veel verschillen van de onze, is de presentatie vaak heel anders. In vrijwel alle hotels is een ontbijt bij de logies inbegrepen. Ook kunnen in veel hotels niet-hotelgasten tegen betaling ontbijten. Een handige regeling, aangezien de meeste eetgelegenheden pas laat in de ochtend open gaan.

Een typisch Deense lunch bestaat uit smørrebrød, een letterlijke vertaling van ‘boterham’. Deze boterham is echter iets heel anders dan een Nederlandse boterham! Bestaat een Nederlandse boterham uit veel brood en een beetje beleg, bij smørrebrød is het precies andersom. Er bestaan wel honderd varianten, welke te koop zijn bij een smørrebrødwinkel. Het is niet goedkoop, maar dan heb je ook echt wat.

Andere traditionele Deense gerechten zijn braendende kaerlighed (puree van aardappelen met spek), forloren hare (hachee met wildsaus) en diverse stamppotvariaties. Deze liggen echter doorgaans vrij zwaar op de maag. Voor de rest kennen de meeste gerechten een vrij internationaal karakter. Kager (gebak of koeken) en ost (kaas) zijn de gebruikelijke nagerechten.

Vervoer

Naar Denemarken

Vliegen
In 1 à 1,5 uur vlieg je vanaf Schiphol of Brussel naar Denemarken. Het grootste vliegveld van Denemarken is Kastrup Lufthavn op het eiland Amager in Øresund, de gezamenlijke internationale luchthaven van København en het Zweedse Malmö. De tweede luchthaven van Denemarken is Billund Lufthavn, in het hartje van Jylland. Billund heeft geen station, maar er rijden snelbussen naar grote steden en streekbussen naar station Vejen.

Trein
Er gaan geen rechtstreekse treinen naar steden in Denemarken, dus moet je in Duitsland overstappen. Vanuit Hamburg gaan treinen naar diverse plaatsen in Denemarken. Aangezien de diensten slecht op elkaar aansluiten, moet je rekening houden met lange wachttijden.

Bus
In de zomermaanden vertrekken zowel vanuit Nederland (Groningen, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam) als België (Antwerpen en Brussel) bussen naar Denemarken. Soms hebben deze als eindbestemming Noorwegen of Zweden. De reguliere uitstapplaatsen zijn København, Odense en grote verkeersknooppunten op Jylland, maar soms moet je onderweg op een andere bus overstappen.

Auto
Sinds de opening van de Storebaeltsbro is Denemarken vanuit het zuiden rechtstreeks over land te bereiken. Wanneer je echter de kortste route naar København wilt rijden, ben je aangewezen op de autoveerboot van het Duitse Puttgarden naar Rødby Havn op het eiland Lolland. De reis met de veerboot duurt 50 minuten en de verbinding is zeer goed: 24 uur per dag, elk halfuur. Wanneer je niet met de veerboot gaat, dien je voor de brugverbindingen rekening te houden met toltarieven. Deze variëren van € 32 tot € 64. Het grote prijsverschil zit vooral in de vraag of je je caravan of aanhanger meeneemt. Dit is namelijk meteen een stuk prijziger.

In Denemarken

Het openbaar vervoer is in Denemarken sowieso goed geregeld. Ook de wegen zijn goed onderhouden, dus qua mobiliteit hoef je je in Denemarken geen zorgen te maken.

Trein
Denemarken kent een zeer dicht spoornetwerk. Alle treinen zijn zeer comfortabel en bieden allerlei faciliteiten. Ook zonder reservering kun je er terecht, maar op de meeste trajecten is het verstandig om te reserveren. Voor het meenemen van fietsen geldt dit des te sterker. Een aanrader is wellicht de ScanRail Pass (voor als je ook in andere Scandinavische landen wilt reizen) of de Euro Domino (alleen voor in Denemarken). Deze kaarten geven recht op vrij reizen op alle trajecten. De kaarten zijn verkrijgbaar bij de NS (Nederland) of de NMBS (België), de ScanRailkaarten ook bij de loketten aan de Deense stations.

Bus
Denemarken heeft een zeer dicht busnetwerk, veelal streekvervoer (korte afstand) maar ook enkele interregionale busdiensten (met over het algemeen København als eindbestemming). Een gratis dienstregeling kun je op het busstation krijgen of bij het plaatselijk toeristenbureau. De kaartjes koop je gewoon bij de chauffeur. De tickets zijn geldig voor zowel bus als trein en binnen de aangegeven zonetijd mag je zo vaak overstappen als je wilt.

Auto
Het Deense (snel)wegnetwerk is vrij eenvoudig van opzet. Er is een west-oostverbinding: van de veerhaven Esbjerg via de brug over de Lille Baelt naar het vliegveld Kastrup (onder København). Houd er wel rekening mee dat LPG niet overal even gemakkelijk verkrijgbaar is. Daarnaast is het in Denemarken verplicht om ook overdag dimlicht te voeren. Parkeren in Denemarken? In de meeste steden geldt langs de weg een parkeerverbod. Hoewel dit vaak niet of niet duidelijk staat aangegeven, weerhoudt dit de politie er echter niet van om bekeuringen uit te schrijven of zelfs je auto weg te slepen. Om dit te vermijden, kun je het beste aan voorbijgangers vragen of je er wel mag parkeren.

Boot
Sinds de opening van de Storebaeltsbro is het belang van de internationale veerdienst sterk afgenomen. Ook de binnenlandse veerdiensten hebben aan deze brug een behoorlijke concurrent. Tussen Jylland en Sjaelland zijn er echter nog heel wat diensten, en ook voor verbindingen over kortere afstand kun je nog gebruikmaken van de veerboot.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Denemarken bestaat uit verschillende regio’s, welke allemaal hun eigen schoonheid hebben. Deze regio’s zijn:

Bornholm
Een klein (590 km2) eiland met een zeer afwisselend landschap met zandstranden, duinen, rotsen, kliffen, maar ook een binnenland met akkers, bossen, moerassen en meren. Naar Scandinavische begrippen gemeten, heeft Bornholm een zeer mild klimaat: er groeien zelfs vijgen en druiven (bij Svaneke). Het gebied langs de zuidkust is een waar zwemparadijs, de noordkust biedt prachtige rotsen. Het eiland bestaat uit graniet, leisteen, zandsteen en leem. Geologisch gezien lijkt het daarmee op Zweden.

Faeröer eilanden
De Faeröer eilanden zijn een West-Europese eilandengroep. Zij liggen middenin de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland en horen bij het koninkrijk Denemarken, maar niet bij de Europese Unie. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Faeröer eilanden: de papegaaiduikerspopulatie is wereldberoemd.

Falster
Falster bestaat uit laagland met enkele lichte heuvels. Het is een populair vakantiegebied. Vooral in het zuidelijke puntje kan het druk zijn in de zomermaanden, want in Gedser vindt men de veerboten naar Rostuck.

Funen
Funen is na Seeland het grootste eiland van Denemarken. Het wordt door tunnels en bruggen verbonden met Jylland en Seeland en heeft de bijnaam ‘de tuin van Denemarken’. Gezien zijn ligging heeft het veilige strandjes en stranden. Funen is ook het eiland waar de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (1805) en de componist Carl Nielsen (1865) geboren zijn.

Jylland
Het schiereiland Jylland grenst in het zuiden aan de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het eiland is groot (29.775 km2) en redelijk plat. Zon- en natuurliefhebbers doen er goed aan naar Jylland te gaan: het schiereiland heeft de meeste zonuren van heel Denemarken en een zeer rijke natuur. Uniek is het feit dat het schiereiland omgeven wordt door maar liefst drie heel verschillende zeeën.

Lolland
Het zuidelijkste eiland van de grotere Deense eilanden is Lolland. Lolland heeft een prachtige kust met zeer lange zandstranden. Voor de vakantiegangers die liever wat actievers doen: er zijn ook verschillende attractieparken te vinden. Wil je liever wat cultuur snuiven, neem dan eens een kijkje bij de grafheuvels uit het vikingtijdperk.

Møn
De bezoekers van het eilandje Møn komen niet alleen voor het strand en de zee, maar ook zeker voor de prachtige krijtrotsen in het oosten. Het westen van Møn is daarentegen vrijwel vlak.

Sjælland
Sjælland is het grootste eiland van Denemarken. Het ligt tussen Zweden en het Deense eiland Funen. Op dit eiland is ook de hoofdstad Kopenhagen gevestigd. Het hart van Denemarken is hier te vinden. Aan de kust vind je zandstranden met uitstekende mogelijkheden om te zwemmen of te surfen. Landinwaarts tref je groene grasvelden en graanlanden.

Bezienswaardigheden

In Denemarken is genoeg te zien en te beleven. Wat je ook zoekt, je zult er zeker iets van je gading vinden. Het is ondoenlijk om alle bezienswaardigheden die Denemarken rijk is, te noemen, maar hier volgen enkele tips:

Roskilde
In Roskilde vind je een speciaal museum voor Vikingschepen. Een indrukwekkende reis terug naar oude glorietijden. Tevens vind je in Roskilde de koninklijke begraafplaats. Roskilde was ooit de hoofdstad van Denemarken en kreeg zodoende een kathedraal. Hierin worden nog steeds alle koninklijke overledenen begraven.

Kopenhagen
In Kopenhagen tref je het wereldberoemde zeemeerminbeeld aan, gebaseerd op een sprookje van H.C. Andersen. Ook in Kopenhagen: het beroemde Tivoli-pretpark. Door zijn kleinschaligheid straalt het een bijzondere en gemoedelijke sfeer uit.

En als je er toch bent, neem dan ook een kijkje bij het Rosenborg Slot. Je vindt hier een museum over de Deense koninklijke geschiedenis, en zelfs de kroonjuwelen!

Høje Taastrup
In Høje Taastrup is men momenteel bezig met de bouw van Hans Christian Andersen Fairytale World.

Møn
Ben je een vogelliefhebber, vergeet dan vooral niet om een bezoekje te brengen aan het vogelreservaat op Møn.

Jylland
Tijdens je bezoek aan Denemarken mag je het wereldberoemde Legoland natuurlijk niet overslaan. Je vind het op Jylland.

Funen
Zoals eerder gezegd, heeft op Funen de wieg van H.C. Andersen gestaan. Wie heeft er als kind (en misschien ook als volwassene) niet genoten van zijn prachtige sprookjes? In het H.C. Andersens Hus vind je een bibliotheek met internationale uitgaven van H.C. Andersens werken en een verzameling schilderkunst, geinspireerd door zijn gedichten.

Stranden en Actief

Stranden

Wanneer je een strandvakantie wilt, ben je in Denemarken aan het goede adres. Waar je ook zit, verder dan 55 kilometer van de kust verwijderd ben je nooit. De stranden in Denemarken verschillen niet zoveel van de onze. Bornholm heeft een rotsachtige kust, met alleen aan de zuidzijde wat meer ruimte om te zonnebaden. Ook het drukstbevolkte deel van Denemarken, de strook van oostelijk Sjaelland, heeft slechts heel smalle strandjes. Daarnaast moet vermeld worden dat er zeer weinig vertier te vinden is aan het strand: de kuststroken zijn nauwelijks bewoond. Ook hotels ontbreken vrijwel, dus een Deense strandvakantie betekent over het algemeen: kamperen, of bungalows/pensions.

Actief

De Denen zijn een tamelijk sportief volkje. Voor de liefhebber van wat actievere vakanties is er derhalve genoeg te doen.

Fietsen
Voor een fietsvakantie is Denemarken ideaal: vlak en licht glooiend, rustige landweggetjes en een uitstekende bewegwijzering. Voor het huren van een fiets kan je terecht bij het toeristenbureau ter plaatse. Bij de ‘Turistkontorer’ vind je gidsjes voor korte tochtjes. Meestal alleen in het Deens, maar soms ook in het Engels, Duits en een enkele keer zelfs in het Nederlands.

Wandelen
In Denemarken vind je zo’n 200 gemarkeerde wandelroutes. Bij de Deense staatsbosbeheer (Skov- og Naturstyrelsen), de lokale toeristenbureaus en bij bibliotheken kun je gratis folders krijgen waarin de meeste van deze gemarkeerde wandelroutes beschreven staan. Voor wandelingen buiten de gemarkeerde routes heb je over het algemeen topografische kaarten nodig, deze zijn een stuk lastiger verkrijgbaar.

Communicatie

Communicatie

Zin om het thuisfront te laten weten hoe het ermee staat? Voor minimaal 5 kroner (starttarief) bel je vanuit een telefooncel naar Nederland of België. Echter, het aantal telefooncellen waarin alleen telefoon- of creditkaarten worden geaccepteerd, groeit. Een telefoonkaart koop je bij de telefoonwinkel of een boekhandelaar. Liever een mailtje sturen? Op steeds meer postkantoren is het mogelijk om te internetten. Helaas is daarvoor vaak wel een Deense creditcard vereist. Gelukkig zijn er in Denemarken steeds meer internetcafes te vinden. Liever een kaartje sturen met de ouderwetse Tante Post? Postzegels zijn verkrijgbaar in postkantoren, kiosken en souvenirwinkels. De post is er beter geregeld dan in Nederland en België, en vaak duurt het maar enkele dagen voordat je kaart of brief het thuisfront heeft bereikt.

Taal

Het Deense koninkrijk bestaat uit drie landen die allemaal een eigen taal hebben. Deze talen zijn het Groenlands, het Føroyisch en het Deens. Voor ons is het niet gemakkelijk om Deens te spreken, maar vanwege de eenvoudige Deense grammatica kun je wel Deens leren lezen en schrijven. Ook hebben veel Denen een opvallend goede kennis van het Duits en Engels. Toch is het aan te raden een klein conversatiegidsje mee te nemen.

Media

Ook in Denemarken is de wereldomroep te ontvangen.

Douane

Reisdocumenten

Als inwoner van de Europese Unie kun je met je (geldig) paspoort of identiteitskaart heel Denemarken binnen. Aan de grens vindt, vanwege het Schengenverdrag, geen controle meer plaats.

In- en uitvoer

Alle artikelen voor persoonlijk gebruik mogen zonder problemen mee Denemarken in. Wat de uitvoer betreft mogen reizigers uit de Europese Gemeenschap de volgende waren vrij van tol invoeren:

  • 1,5 liter sterke drank van meer dan 22%
  • 20 liter port, champagne of mousserende wijn
  • 110 liter bier
  • 90 liter wijn
  • 300 sigaretten of 150 cigarello’s of 75 sigaren of 400 gram tabak

Op koffie, thee en parfums staan geen beperkingen.

Gezondheid

Gezondheid

De gezondheidszorg is in Denemarken goed geregeld. Iedere buitenlander kan gratis aanspraak maken op een behandeling in een Deens ziekenhuis. Medicijnen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept en vaak duurder dan in Nederland, dus het beste is om medicijnen van huis mee te nemen. Denk er in dat geval wel aan om een medicijnenpaspoort mee te nemen, dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Voor een reis naar Denemarken zijn geen speciale inentingen of andere voorzorgsmaatregelen vereist.

Gehandicapten

Denemarken staat bekend om zijn enorme welwillendheid ten opzichte van gehandicapten. Bereikbaarheid en toegankelijkheid zal derhalve in de meeste gevallen geen problemen opleveren.

Drinkwater

Het water uit de Deense kranen is niet alleen drinkbaar, het is over het algemeen ook lekkerder dan in Nederland.

Geldzaken

Geldzaken

Zoals bekend, hebben de Denen de invoering van de euro afgewezen. De nationale munteenheid is de krone, onderverdeeld in 100 øre. De waarde van de krøne schommelt zo rond de 14 eurocent. De munten zijn onderverdeeld in 25 en 50 øre en 1,2, 5, 10 en 20 kroner. Bankbiljetten zijn er ter waarde van 50, 100, 500 of 1000 kroner. Er zijn veel geldautomaten waar je met je bank- of giropas, of met je creditcard, contant geld kunt opnemen. Houd er wel rekening mee dat hieraan een klein bedrag aan opnamekosten verbonden is.

Fooi

De service in hotels, restaurants en taxi’s worden doorberekend in de prijzen, zodat het geven van fooien niet gebruikelijk is. Natuurlijk ben je altijd vrij om je waardering uit te spreken door middel van een fooi, maar dit kan eventueel leiden tot Deense verbazing.

Afdingen

Afdingen is in Denemarken niet gebruikelijk. Verboden is het uiteraard niet.

Praktische informatie

Accommodatie

Boerderij
Vooral in het noorden en midden van Jylland, en aan de westkant van Sjaelland, is het mogelijk om tegen betaling te gast te zijn op de boerderij. Halfpension, volpension of zelf verantwoordelijk zijn voor je prak; mogelijkheden genoeg.

Hotel
In Denemarken hebben de hotels een tot vijf sterren. Aan het blauwe gevelbord met de rode H kun je zien tot welke categorie het hotel van jouw keuze behoort. Hoewel de prijzen sterk variëren, zijn de hotels in Denemarken in ieder geval niet goedkoop.

Jeugdherberg
In Denemarken blijf je eeuwig jong! In zoverre dan, dat je ongeacht je geboortejaar terecht kunt in de vele jeugdherbergen en familiehostels. De enige voorwaarde is een lidmaatschap bij de NJHC, VJHC of een andere jeugdherbergorganisatie. Als je geen lid bent, kun je bij de jeugdherbergen een tijdelijk lidmaatschap verkrijgen door een gastenkaart te kopen. In de jeugdherbergen slapen mannen en vrouwen apart, maar voor gezinnen is tegen betaling van een toeslag meestal een aparte kamer beschikbaar. Hiervoor moet wel gereserveerd worden.

Kamperen
In Denemarken zijn ruim 500 campings te vinden, aangeduid met tussen de een en drie sterren. Ook bestaat er vaak de mogelijkheid om een trekkershut te huren. Om op de camping te mogen verblijven, heb je een internationaal kampeercarnet nodig. Dit is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB. Let op: in Denemarken is wildkamperen niet toegestaan.

Kroer
De kro (meervoud: kroer) is tot ver buiten Denemarken beroemd. De kro is vergelijkbaar met de Engelse ‘inn’. De meeste kroer zien eruit als gewone hotels, maar onderscheiden zich qua inrichting en de kwaliteit van de (veelal traditionele) maaltijden.

Vakantiehuisjes/bungalows
In vrijwel elke streek in Denemarken zijn vakantiehuisjes en bungalows te huur. Vaak is het meenemen van huisdieren toegestaan, op voorwaarde dat ze de noodzakelijke inentingen (waaronder rabiës) hebben gekregen.

Elektriciteit

Denemarken kent dezelfde netspanning als Nederland en België: 220 volt. Ook de stopcontacten zijn over het algemeen hetzelfde, maar in sommige hotels en vakantiecentra wordt gebruikgemaakt van een aansluiting voor geaarde apparaten, die niet bruikbaar is voor Nederlandse en Belgische stekkers. In dat geval heb je een adapter nodig

Feestdagen

Op officiële feestdagen zijn de winkels, kantoren en scholen gesloten. Deze officiële feestdagen zijn:

1 januari Nieuwjaarsdag
eind maart/april Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen
4e vrijdag na Pasen Bededag
mei/begin juni Hemelvaart en Pinksteren
5 juni Dag van de Grondwet
25 en 26 december Kerstmis

Daarnaast zijn er een aantal feestdagen waarbij de meeste gelegenheden wel gewoon geopend zijn. Deze zijn:

16 april Verjaardag van de koningin
11 juni Verjaardag van prins Henrik
23 juni Midzomerfeest
1 november Allerheiligen

Op de avond voor Kerstmis en op 31 december sluiten de meeste bedrijven en winkels om 12.00 uur.

Kinderen

Gezien het belang van het gezinsleven in Denemarken, wordt overal rekening gehouden met de aanwezigheid van kinderen.

Kleding

De Denen zijn over het algemeen goed gekleed, vaak beter dan in Nederland of België. Wie graag op zoek gaat naar de nieuwste mode, zal in Denemarken zeker aan zijn/haar trekken komen. Vooral in København zijn vele leuke winkels en boetiekjes.

Openingstijden

Het is moeilijk om een overzicht te geven van vaste openingstijden, omdat de Deense wetgeving hierin heel vrij is. Over het algemeen zijn de openingstijden als volgt:

Winkels: maandag tot en met donderdag van 9.00 à 10.00 uur tot 17.30 à 18.00 uur, vrijdag van 9.00 à 10.00 uur tot 19.00 à 20.00 uur en zaterdag van 9.00 à 10.00 uur tot 12.00 à 14.00 uur. Op de eerste zaterdag van de maand zijn veel winkels tot 17.00 uur geopend.

Banken: meestal van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.00 of 16.00 uur. Sommige (kleinere) banken zijn tussen de middag een uurtje gesloten.

Kerken: op zaterdagmiddag, zondagmorgen en tijdens doordeweekse diensten is er over het algemeen geen mogelijkheid tot toeristisch bezoek. Wil je als toerist een kerk bezoeken, doe dit dan op een doordeweekse dag. In sommige kerken is er al vanaf 7.30 uur iemand aanwezig.

Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 9.00 à 10.00 uur tot 17.00 of 18.00 uur, op zaterdag ‘s middags of de hele dag gesloten.

Tijdsverschil

Er zit geen tijdsverschil tussen Denemarken en Nederland/België.

Veiligheid

De Deense politie is sterker vertegenwoordigd dan de Nederlandse. Behalve gezond verstand hoef je geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen om je veiligheid te waarborgen.

Datum artikel: 29-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Denemarken Informatie

ATP vakanties