vakantie informatie

Cyprus Informatie

Cyprus is het eiland van de godin van de liefde. Aphrodite zou volgens de Griekse mythologie uit het schuim van de zee zijn geboren, om vervolgens aan land te gaan in het plaatsje Petra tou Romiou op Cyprus. Deze plek, beter bekend als de Rots van Aphrodite, is nu een populaire plaats bij verliefde stelletjes die van de zonsondergang willen genieten. Het eiland Cyprus heeft een zonnig klimaat, heerlijke stranden, een schitterende natuur en veel culturele bezienswaardigheden. Breng een bezoek aan de ruines van het oude Kourion; boven op een rots met uitzicht op zee, bewonder de oude haven en de mozaieken van Pafos, of ga schildpadden spotten op Lara Bay. En wist je dat Cyprus zowel een Grieks als een Turks gedeelte heeft? Zo kom je het beste van twee culturen tegen in een land.

cyprus

Het land

Geografie

Cyprus ligt in het Aziatische deel van de Middellandse Zee, grofweg onder de zuidoostkust van Turkije en ter hoogte van Syrië en Libanon. Het eiland heeft de vorm van een koekenpan. In het noorden ligt het Kyreniagebergte. Daaronder de Mesaoria-vlakte met hoofdstad Nicosia. In het zuiden strekt zich het Troodosgebergte uit. Daar ligt ook de Olympus, de hoogste berg van het eiland. De ‘steel’ van de koekenpan is het glooiende schiereiland Kárpas.


Klimaat

Cyprus heeft een Middellandse Zeeklimaat. De gemiddelde temperatuur loopt uiteen van 22 tot 37 ºC. De zomers zijn heet en droog: het kwik kan oplopen tot wel 45 ºC. De winters zijn mild en vochtig, met sneeuw en vorst in het Troodosgebergte.

Natuur

Planten
Cyprus staat bekend om zijn wilde bloemen. Van de 1800 soorten bloemen en planten zijn er zo’n 150 uniek voor het eiland. Het vroege voorjaar is de beste tijd om de bloeiende bloemen te zien. Er zijn velden vol boterbloemen, anemonen en krokussen. In het Troodosgebergte groeien circa 45 verschillende soorten orchideeën. Ook zie je overal wijngaarden, olijf- en fruitbomen.

Dieren
Cyprus is een stopplaats voor vogels op de reis tussen Europa en Afrika. Vogelaars kunnen er hun lol op met de vele soorten die ze er zullen zien. Ook zijn er vleermuizen, gekko’s en hagedissen. Zeeschildpadden leggen in de zomermaanden hun eieren op de stranden bij het plaatsje Lara. Vanaf de kust kun je zeehondjes zien. Een van de kenmerkende dieren voor Cyprus is de moeflon. Helaas worden deze wilde schapen bedreigd door boeren en hobbyjagers.

Bevolking

Bevolking

Cyprus heeft 780.000 inwoners. De bevolking bestaat uit Griekse en Turkse Cyprioten. Na de Turkse bezetting in 1974 vestigden veel inwoners van het Turkse vasteland zich in Noord-Cyprus. Een groot aantal Griekse Cyprioten vluchtte na de bezetting.

Religie

Bijna 80% van de inwoners is Grieks Orthodox, zo’n 18% is moslim. De overige inwoners zijn Apostoliërs, Maronieten en Anglicanen.

Cultuur

Cyrpus staat bekend als het eiland van de goden. Aphrodite, de Godin van de Liefde, zou in de golven bij het strand van Petra tou Romioú zijn geboren. Verhalen uit de Griekse mythologie worden uitgebeeld in de bekende mozaieken van Nea Pafos. Het is daarom een leuk idee om een boekje over mythologie mee te nemen. De Cypriotische cultuur is een mix van de Griekse en Turkse cultuur. Volksdansen speelt een belangrijke rol. De meest bekende dans is natuurlijk de sirtaki, het meest bekende instrument de bazouki (een soort mandoline).
Het leven gaat er gemoedelijk aan toe. In de dorpjes zit men bij elkaar op een plein, onder de olijfbomen, om met elkaar te kletsen en koffie te drinken. Bijgeloof maakt een groot deel uit van het dagelijks leven. Zowel in het Turkse als Griekse deel draagt men een blauw oog bij zich, om het kwaad te weren.

Geschiedenis

Geschiedenis

Al in 10.000 voor Christus werd Cyprus bewoond. Rond 1200 voor Christus arriveerden de eerste Griekse immigranten. Zij stichtten een aantal stadskoninkrijken, waaronder Pafos, Tamassos en Salamis. Het eiland is altijd in trek geweest bij andere volkeren. Onder meer de Assyriërs, Perzen, Romeinen en Byzantiërs heersten over het eiland. Van 1571 tot 1878 maakte het eiland onderdeel uit van het Ottomaanse (Turkse) Rijk. De verstandhouding tussen de Griekse en Turkse inwoners verslechterde tijdens de Griekse vrijheidsstrijd in 1821.
Groot-Brittannië dwong in 1878 de Turken het eiland te verpachten. De Britten wilden een strategische basis in het Midden-Oosten hebben. Toen Turkije in de Eerste Wereldoorlog de kant van Duitsland koos, namen de Britten de leiding helemaal over en maakten van Cyprus in 1925 een kroonkolonie. De Grieks-Cyprioten droomden toen al van aansluiting bij Griekenland (de zogenaamde enosis).

Zelfstandige staat
In 1960 werd Cyprus een zelfstandige staat. De gemoederen tussen de Turkse en Griekse inwoners liepen hoog op. Begin jaren zestig braken er bloedige gevechten uit tussen de bevolkingsgroepen. In 1964 werd daarom een vredesmacht van de Verenigde Naties op het eiland gestationeerd. Toen in 1967 een militaire junta in Griekenland aan de macht kwam, keerde de Grieks-Cypriotische regering zich tegen de enosis. Extremisten ensceneerden op initiatief van de Griekse dictators in juli 1974 een coup tegen het regime. Dit was voor Turkije aanleiding om troepen naar de noordkust van het eiland te sturen, wat leidde tot een tweedeling van het eiland. Tot op de dag van vandaag loopt een demarcatielijn van oost naar west, dwars door hoofdstad Nicosia. Sinds 1974 zijn er vele internationale bemiddelingspogingen ondernomen. In 1983 riep het Turkse deel eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Alleen Turkije erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus. De meest recente bemiddelingspoging uit 2004 mislukte. Daardoor maakt alleen het Grieks-Cypriotische deel onderdeel uit van de Europese Unie.

Politiek en Economie

Politiek

In Cyprus bestaan twee regeringen naast elkaar. Alleen de regering van de republiek Cyprus wordt door de internationale gemeenschap erkend. De president van de republiek wordt om de vijf jaar gekozen. Hij benoemt een raad van ministers, die verantwoordelijk is voor de uitvoerende taken. De huidige president is Tassos Papadopoulos, hij is zowel staatshoofd als regeringsleider. Het parlement bestaat uit 80 zetels. Daarvan worden er 56 bezet door Grieks-Cypriotische volksvertegenwoordigers en 24 zetels zijn bestemd voor het Turkse deel van Cyprus. Maar de Turks-Cypriotische zetels worden sinds 1963 niet bezet. De parlementsverkiezingen vinden eveneens om de vijf jaar plaats. Noord-Cyprus stond van 1976 tot 2003 onder leiding van Rauf Denktash. Bij de verkiezingen werd hij verslagen door de huidige leider Mehmet Ali Talat.

Economie

Zoals er ook twee regeringen naast elkaar bestaan, bestaan er op Cyprus ook twee verschillende economieën. Het zuiden leeft van het toerisme en de export van citrusvruchten, aardappelen, druiven, wijn, cement, kleding en schoeisel. Het noorden is minder welvarend. Geld wordt verdiend met de export van citrusvruchten, aardappelen en textiel, en langzaam maar zeker, met toerisme.

Eten en Drinken

Eten

De Cypriotische, Griekse en Turkse keuken zijn nauw aan elkaar verwant. Veel gerechten zijn hetzelfde, maar hebben andere namen. Lamsvlees, geitenkaas, groente, aardappelen, olijfolie en rijst vormen de hoofdingrediënten. Voor wie niet kan kiezen uit de vele gerechten, is de meze een aanrader. De meze bestaat uit verschillende kleine hapjes.

Enkele bekende gerechten zijn:
Dolmádes
met rijst gevulde wijnbladeren
Halloumígeitenkaas, vooral gegrild erg lekker
Kebab
broodje met lamsvlees
Keftedes
pittig gekruide gehaktballetjes
Moussaká
een souffle van aardappels, gehakt, aubergines en bechamelsaus
Souvláki
spies met gegrild lams-, varkens of rundvlees
Tzatsiki
romige saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook

Drinken

Met zoveel wijngaarden, is het niet gek dat er zoveel verschillende wijnen zijn. Ze zijn goedkoop, lekker en er is volop keus. Verder is er Cypriotische brandy, gin, wodka en natuurlijk ouzo. Ook koffie wordt er veel gedronken. Overal vind je zogenaamde kafenion, koffiehuizen, waar de Cyprioten zich te goed doen aan mokkakoffie.

Vervoer

Naar Cyprus

Er is een ruime keus uit chartervluchten en lijndiensten van Schiphol naar Larnáca en Pafos. De vlucht duurt ongeveer vier uur.

In Cyprus

Cyprus is makkelijk te bereizen. Het eiland is klein. De afstand tussen de verst uiteengelegen plaatsen is 220 kilometer. De wegen zijn goed en het verkeer is niet chaotisch. Ook op de fiets is het eiland goed te doen. Er rijden geen treinen en er zijn geen binnenlandse vluchten.

Auto/motor
Met de auto (of motor) kun je overal op het eiland komen. Een auto huren vormt geen probleem. Op het hele eiland wordt links gereden. Wil je van het zuiden naar het noorden, dan moet je rekening houden met de tijden waarop je de grens over mag steken. Dagtripjes vormen geen probleem.

Bus
In en tussen plaatsen rijden bussen, maar niet erg frequent. De meeste bussen rijden maar een of twee keer per dag.

Fiets/brommer
Cyprus leent zich goed voor fietstochten. Bijna overal kun je een fiets huren, of een goede kopen. Je eigen fiets mee brengen, kan natuurlijk ook. In het Troodosgebergte kun je flitsende mountainbikes huren. Brommers zijn te huur in de meeste toeristisch plaatsen.

Taxi
De taxi’s in het zuiden kennen een dag- en nachttarief. Je kunt ze bestellen of gewoon op straat aanhouden. In het noorden hebben de taxi’s geen meters, dus spreek van tevoren een prijs af. Servicetaxi’s zijn busjes waar acht personen in passen. Ze rijden tussen verschillende steden en vormen een handige vorm van transport. Toeristentaxi’s wachten je op zodra je in Nicosia de demarcatielijn bent gepasseerd. Ze brengen je naar waar je wilt in Noord-Cyprus en maken, als je wilt, zelfs een ronde langs verschillende
bezienswaardigheden.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Republiek Cyprus
Het Griekse deel van Cyprus kent mooie natuurgebieden, interessante culturele bezienswaardigheden en prachtige stranden. Ook zijn er leuke stadjes te bezichtigen, zoals Limassol, Larnaca en Ayiá Napa.

Koúrion
Gelegen op een rotsplateau, vind je de ruines van de Romeinse stad Curium met de processieweg, het stadion en de Villa van Eustolios. Het amfitheater is een absoluut hoogtepunt. Gaaf bewaard gebleven en met prachtig uitzicht op zee.

Pafos
Geinteresseerd in geschiedenis? Dan kom je in het schilderachtige havenstadje Pafos zeker aan je trekken. De stad werd in 320 voor Christus gesticht en ademt historie uit. Beroemd zijn de mozaieken die in de jaren zestig werden ontdekt. Ze liggen op de vloeren van verschillende Romeinse villa’s en vertellen grotendeels verhalen uit de mythologie. Het huis van wijngod Dionysos heeft de meeste mozaiekvloeren. De verhalen staan in het teken van gelukkige liefdesparen en van wijn. Pafos is tevens bekend om zijn koningsgraven. Het zijn de graven van rijke inwoners uit de 3e eeuw voor Christus.

Petra tou Romioú
Vooral de symboliek maakt dat je deze plek niet over moet slaan. Zeker niet als je op vakantie bent met je geliefde. Het verhaal wil dat Aphrodite, de Godin van de Liefde, hier voor het eerst het land heeft betreden. De omgeving, met zijn steile kusten, is erg mooi.

Nicosia
Dwars door hoofdstad Nicosia loopt de ‘Green Line’, de grens tussen het Turkse en Griekse deel. Het Cypriotisch Museum, het aartsbisschoppelijk paleis in de oude stad en de sfeervolle wijk Laiki Yitonia zijn zeker een bezoek waard.

Troodosgebergte
Het Troodosgebergte staat bekend om zijn mooie natuur. Maar er zijn ook prachtige kloosters en kerken uit het Byzantijnse tijdperk te vinden. Veel ervan zijn, vanwege de goed bewaard gebleven fresco’s, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. In het westelijk deel van het gebergte ligt het Kykko-klooster; een rijk versierd klooster waar jaarlijks talloze pelgrims op afkomen.

Noord-Cyrpus
In Noord-Cyprus zijn een aantal interessante tripjes te maken. De mooie havenstad Kyrenia met zijn Byzantijnse fort is zeker een bezoek waard. Vlakbij is het bergdorpje Bellapais, dat beroemd werd door de Britse schrijver Lawrence Durrell. Hij beschreef de unieke sfeer van het dorp. Interessant is ook het 13e eeuwse klooster. Liefhebbers van burchten mogen zeker de burchten van St. Hilarion, Buffavento en Kantara niet overslaan. Wie van lekker fietsen en ongerepte stranden houdt, vervolgt zijn weg richting het oosten, naar het Kárpas-schiereiland. Tien kilometer boven Famagusta aan de oostkust liggen de ruines van Sálamis. Deze stad werd in de 11e eeuw gesticht en is de voorloper van Famagusta. Interessant zijn de koningsgraven, het theater en het gymnasium.

Stranden en Actief

Stranden

De breedste stranden zijn te vinden rond Ayiá Napa en Protaras. In het noorden zijn de stranden langgerekt en ongerept.

Actief

Fietsen
Het hele eiland, maar vooral het Troodosgebergte, leent zich uitstekend voor een paar mooie of stevige fietstochten.

Skiën
Van januari tot maart ligt er sneeuw op de hellingen van de Olympus. Daar kun je de lange latten onder binden en gáán.

Wandelen
In het Troodosgebergte en in de natuurgebieden is het heerlijk wandelen. In een aantal natuurgebieden zijn wandelroutes uitgezet.

Watersport
Met zoveel stranden is het niet verwonderlijk dat je op veel plekken in Cyprus lekker kunt watersporten. Vooral in de toeristische gebieden is er volop gelegenheid om te duiken, snorkelen, windsurfen, zwemmen en vissen.

Communicatie

Communicatie

Een kaartje of mailtje sturen, internetten en bellen behoren allemaal tot de mogelijkheden. Er zijn telefooncellen geschikt voor munten en (lokale) telefoonkaarten. Mobiel bellen kan ook.

Taal

Op Cyprus wordt Grieks en Turks gesproken. Met Engels en Duits kun je er prima uit de voeten. Op het Griekse deel wordt op straatnaamborden vaak ook Engels gebruikt. Houd er rekening mee dat de Grieken en Turken elk eigen namen hebben voor steden en dorpen.

Media

In toeristische plaatsen zijn Nederlandse kranten en tijdschriften verkrijgbaar.

Douane

Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat na aankomst minstens 90 dagen geldig is, volstaat. Wie een stempel van Noord-Cyprus in zijn paspoort heeft, kan niet meer het Griekse deel van Cyprus in. Bij een uitstapje naar het noorden, houden de Turken hier rekening mee. Zij geven een stempel op een losse dagpas.

In- en uitvoer

Je kunt de normale hoeveelheden tabak en alcohol invoeren. Dat zijn 200 sigaretten, 1 liter gedistilleerde drank of 2 liter wijn.

Gezondheid

Gezondheid

Voor Cyprus zijn geen vaccinaties vereist. De medische zorg is goed, maar de ziekenhuizen zijn over het algemeen niet zo goed uitgerust als in Nederland. Apotheken vind je overal in de grote plaatsen. Doe het in de zomerse hitte kalm aan. Met temperaturen die op kunnen lopen tot 45 ºC, heb je zo een zonnesteek te pakken. En dat je je goed insmeert met zonnebrandmiddelen, spreekt voor zich.

Gehandicapten

In het Griekse deel is een aantal hotels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, in het noorden zijn die er nauwelijks. Ook de terreinen met archeologische opgravingen zijn moeilijk begaanbaar met een rolstoel.

Drinkwater

Het water uit de kraan is veilig te drinken. Maar door aanhoudende droogte kan Cyprus kampen met watergebrek. Flesjes mineraalwater zijn overal te koop.

Geldzaken

Geldzaken

Het Cypriotische pond is ongeveer 1,70 euro waard. Je kunt je geld en traveller’s cheques het beste omwisselen op het eiland zelf, daar is de koers het beste. Geldautomaten zijn er aanwezig en de gangbare creditcards worden geaccepteerd. In Noord-Cyprus betaalt men met de Turkse lira, maar Cypriotische ponden en euro’s worden meestal ook aangenomen.

Fooi

Het is gebruikelijk om een fooi te geven, die ongeveer 10% van de rekening bedraagt.

Afdingen

Afdingen is op het hele eiland niet gebruikelijk. Op de markten kun je evenwel een poging wagen.

Praktische informatie

Accommodatie

Campings
In Zuid-Cyprus zijn een stuk of zeven campings waar je je tent kunt opslaan, in het noorden zes. De zuidelijke campings hebben betere faciliteiten dan de noordelijke.

Jeugdherbergen
Allen Zuid-Cyprus heeft een aantal jeugdherbergen.

Hotels
Hotels zijn er in alle prijsklassen. Van gezellige Bed & Breakfast en pensionnetjes tot luxe studio’s en vijfsterren-hotels.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. De Nederlandse stekkers passen niet in de stopcontacten, dus neem een wereldstekker mee.

Feestdagen

Republiek Cyprus1 januari
Nieuwjaar
6 januari
Driekoningen
25 maart
Griekse Onafhankelijkheidsdag
1 april
Dag van de Cypriotische Vrijheid
1 meiDag van de Arbeid
15 augustus
Maria Hemelvaart
1 oktober
Cypriotische Onafhankelijkheidsdag
28 oktoberOchi-dag (een Griekse Nationale
feestdag, waarop nee (ochi) is gezegd tegen het Italiaanse ultimatum
aan het begin van de Tweede Wereldoorlog)
25 en 26 decemberKerstmis
Noord-Cyprus1 januari
Nieuwjaar
23 april
Kinderfeest
1 mei
Dag van de Arbeid
20 juli Dag
van vrede en vrijheid (datum waarop de Turken in 1974 Cyprus bezetten)
30 augustusBevrijdingsdag
29 oktober
Turkse nationale feestdag
15 november
Onafhankelijkheidsdag

Daarnaast worden er in Noord-Cyprus islamitische feesten als de Ramadan, het Suiker- en Offerfeest gevierd. De data waarop deze plaatsvinden, verschuiven, omdat er gerekend wordt met de maankalender.

Fotografie

Fotorolletjes en batterijen zijn goed verkrijgbaar. Vooral in de lente, met de kleurexplosie van de wilde bloemen, is het goed fotograferen. Pas op in de buurt van de demarcatielijn, die mag niet worden gefotografeerd. Soldaten, militaire instellingen en het checkpoint in Nicosia mogen evenmin op de gevoelige plaat worden vastgelegd. In kloosters en kerken is het beleefd vooraf aan monniken en nonnen te vragen of ze op de foto willen.

Kinderen

Cyprioten zijn gek op kinderen. Ze zijn overal welkom, tot na middernacht. In de meeste restaurants zijn speciale kinderstoelen en in hotels kunnen vaak ook kinderbedjes worden bijgeschoven op de kamer.

Kleding

‘s Zomers zit lichte en luchtige kleding het lekkerst. Maak het in kloosters, kerken en moskeen niet te luchtig. Shorts zijn er verboden en vrouwen moeten de schouders en knieën bedekken. In de winter wil er nogal eens een bui vallen. Een regenjas of paraplu is dan handig. De wandelaars nemen stevige schoenen mee en wie het Troodosgebergte in de winter bezoekt, doet er verstandig aan lekkere warme kleding mee te nemen.

Openingstijden

De openingstijden verschillen per seizoen en dag. Ook zijn er verschillen tussen noord en zuid. Over het algemeen geldt:

Banken: maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 13.00 uur
Postkantoor: maandag tot en met vrijdag 07.30 tot 13.30 uur en in steden vaak ook 14.30 tot 17.00 uur
Winkels: de hele dag tot ‘s avonds circa 20.00 uur. In de zomer wordt er een siësta gehouden van 14.00 tot 17.00 uur.

Reistijd

De beste tijd om Cyprus te bezoeken is april en mei. Er valt dan geen regen meer en het is er nog niet al te heet.

Tijdsverschil

In Cyprus is het een uur later dan in Nederland

Veiligheid

Op Cyprus is het over het algemeen veilig. Net als in andere landen komen zakkenrollerij en diefstal wel eens voor. Let op in de buurt van demarcatielijn. Als je die per ongeluk oversteekt (en dat wil in een natuurgebied nog wel eens gebeuren), kun je worden gearresteerd. De alarmnummers voor politie, brandweer en ambulance zijn overal 199 en 112.

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Cyprus Informatie

  1. micheline cornelis
    1-01-2009 17:13
    1

    hartelijk dank voor deze goede uitleg

Een reactie toevoegen over Cyprus Informatie

ATP vakanties