vakantie informatie

Curacao Informatie

Curacao, het grootste eiland van de Nederlandse Antillen, is een populaire bestemming onder Nederlanders. In 2005 ging er een recordaantal mensen op vakantie naar dit Caribische eiland. Hoewel je bij Curacao in eerste instantie vooral denkt aan zon, zee en strand, is er meer te doen. De actieveling vermaakt zich op dit eiland met duiken, mountainbiken, quadrijden of het zwemmen met dolfijnen. Maar vergeet ook vooral niet de natuur van Curacao te ontdekken. Het Christoffelpark is zeker de moeite waard en kun je per auto, fiets of te paard bezoeken. Ook de grotten van Hato moet je gezien hebben voordat je het eiland verlaat. Hier kun je, onder begeleiding van een gids, de overblijfselen van de eerste inwoners van Curacao bekijken.

curacao

Het land

Geografie

Met een oppervlakte van ongeveer 450 km? is Curacao het grootste eiland van de ABC-eilanden, waar naast Curacao ook Aruba en Bonaire deel van uitmaken. Samen met een aantal andere eilanden maakt Curacao deel uit van de Kleine Antillen, die samen met de Grote Antillen de Antillen vormen. Het eiland ligt op een kleine 70 kilometer afstand van het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Ten zuidoosten van Curacao ligt Klein-Curacao, een klein onbewoond eilandje van 2,5 kilometer lang en nog geen kilometer breed. Curacao is vrij vlak. De hoogste berg, de Christoffelberg, is 372 meter hoog. De noord- en de zuidkust verschillen nogal van elkaar. Aan de zuidkust tref je de meeste stranden aan. Hier vind je de baaien en ondiepe inhammen. De noordkust daarentegen is woest, rotsachtig en stijl.


Klimaat

Op Curacao is altijd veel zon en weinig regen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27,5 ºC. Het verschil tussen de dag- en nachttemperaturen en de zomer- en wintertemperaturen is klein. De warmste maanden op het eiland zijn augustus, september en oktober.

Natuur

Planten
In totaal komenop het eiland zo’n vijfhonderd planten- en bomensoorten voor. Curacao is vrij droog en daarom vind je er meer cactussen dan bomen. Enkele bomen die je tegen kunt komen zijn de palmboom, de divi-divi boom (waaiboom) en de mangroves. Ook groeit er op het eiland veel aloë vera. Je moet uitkijken voor de manzanillaboom. Het fruit van deze bomen, die groeien op het strand, is giftig en het sap van de vruchten kan irriteren.

Dieren
Roze flamingo’s, hagedissen, leguanen en geiten zijn enkele dieren die je tijdens je vakantie op het eiland tegen kunt komen. Voor vogelliefhebbers valt er genoeg te spotten, zo vliegen onder meer kolibries, suikerdiefjes en parkieten op het eiland rond. Een dier dat je zeker gezien moet hebben, is het Curacaos hertje, ook wel biná of witstaarthert genoemd. Dit beschermde diertje zie je vooral in het Christoffelpark.

Bevolking

Bevolking

De bevolking van Curacao heeft een multicultureel karakter. Op dit eiland leven onder meer Surinamers, Nederlanders, Chinezen, Portugezen, Afrikanen en Venezolanen samen. In het dagelijks leven zie je vooral de Spaanse, Nederlandse en Afrikaanse invloeden terug. Het grootste gedeelte van de bevolking is Curacaoënaar, dat wil zeggen dat ze geboren en getogen zijn op dit eiland. Het bevolkingsaantal schommelt vanwege de emigratie, maar ligt rond de 150.000 inwoners.

Religie

Het merendeel van de bevolking is katholiek. Ditkomt doorde Spanjaarden die er alles aan hebben gedaan om de inwoners van Curacao te bekeren tot het katholicisme. Daarnaast leven er protestanten, joden, moslims, doopsgezinden, mormonen, Jehova’s Getuigen en methodisten op het eiland.

Cultuur

Zowel invloeden van Europese als Afrikaanse culturen hebben de cultuur van Curacao gemaakt tot wat het nu is. Een voorbeeld van de Afrikaanse cultuur is de tambu, een eeuwenoude traditie van muziek en dans. Maar ook de muziekinstrumenten die uit Afrika komen, zie je nu terug op Curacao. Familie, en dan met name de moeder, is op Curacao heel belangrijk. De families zijn over het algemeen groot en hecht en veelal zorgen de kinderen later voor hun ouders.

Geschiedenis

Geschiedenis

Curacao is ontstaan door oude gesteenten die boven zeeniveau werden getild. De eerste mensen die dit stuk lang bewoonden waren (waarschijnlijk) de Arawak-indianen die hier rond 2500 jaar voor Christus aankwamen. De Spanjaarden duiken op rond 1499. Zeevaarder Amerigo Verspucci geeft als eerste Europeaan een beschrijving van het eiland. Omdat de ABC-eilanden in de ogen van de Spanjaarden nutteloos zijn, vertrekken ze weer en nemen de indianen mee om ze als slaven te laten werken. Hier komt in 1526 een einde aan als Curacao een wettig bestuur krijgt. De Spanjaarden worden in 1634 verdreven door de West-Indische Compagnie die de eilanden vooral interessant vinden vanwege de zoutpannen. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Peter Stuyvesant wordt in 1642 gouverneur. In deze tijd worden de plantages aangelegd en komt de slavenhandel op gang. Dat duurt tot 1863 als de slavernij wordt afgeschaft.
Als de West-Indische Compagnie in 1791 failliet gaat, wordt Curacao een echte Nederlandse kolonie. In de 18e eeuw komt de Nederlandse kolonie tweemaal in handen van de Engelsen die dit eiland willen gebruiken in de strijd tegen de Fransen. In 1816 komt er een eind aan de strijd en wordt Curacao weer een deel van het koninkrijk. Tot in het begin van de 20e eeuw leeft Curacao van de handel, landbouw en visserij. Door de ontdekking van olievelden in Venezuela bloeit de economie op. Na de Tweede Wereldoorlog is er op veel eilanden in de Caribische Zee de behoefte om onafhankelijk te worden. In 1945 krijgen de Nederlandse Antillen een autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis is de arbeidersopstand van 1969 waarbij doden en gewonden vallen.

Politiek en Economie

Politiek

Curacao maakt samen met Bonaire, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten deel uit van de Nederlandse Antillen. Samen met Nederland en Aruba vormt Curacao het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 1954 hebben de Nederlandse Antillen een zelfstandig bestuur. Curacao heeft te maken met een tweeledige regering. Naast een bestuursorgaan voor alle eilanden van de Nederlandse Antillen heeft ieder eiland een eigen bestuur. Deze Eilandenraad wordt iedere vier jaar gekozen. Op 8 april 2005 heeft de bevolking zich uitgesproken over de positie van Curacao als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Uiterlijk juli 2007 zal Curacao daadwerkelijk de status van autonoom land krijgen.

Economie

De belangrijkste bronnen van inkomsten voor Curacao zijn toerisme, olie en financiële dienstverlening. Ook de haven speelt een belangrijke rol en dagelijks komen hier meerdere vracht- en cruiseschepen aan. De toeristen die van deze cruiseschepen komen, zorgen vooral in de maanden oktober tot april voor een enorme stimulans van de economie.

Eten en Drinken

Eten

De keuken van Curacao is divers dankzij onder meer de Spanjaarden, Portugezen, Nederlanders en Indonesiërs. Aangezien er weinig tot niets groeit en bloeit op het eiland worden bijna alle producten geimporteerd. Op het eiland kun je goed eten bij de verschillende restaurants in diverse prijsklassen. Het zal je niet verbazen dat er veel vis op de menukaarten voorkomt. Op Curacao wordt over het algemeen licht ontbeten. ‘s Middags is het tijd voor een stevige maaltijd en ‘s avonds wordt er vaak nogmaals warm gegeten, al zijn het dan voornamelijk snacks. Typische gerechten

Funchi een moes van maismeel
Ayaka bananenblad met vleesvulling
Keshi yená gevulde kaas
Banana hasá gekookte of gebakken banaan

Drinken

Vruchtendrankjes zijn geliefde drankjes.

Vervoer

Naar Curacao

Curacao is goed per vliegtuig te bereiken. Er vliegen dagelijks meerdere maatschappijen op dit eiland. Vlieg je zonder tussenstop, dan ben je in 9 uur op het eiland. De terugvlucht duurt slechts 8 uur.

Op Curacao

Auto
Een goede manier om het eiland te ontdekken is door middel van het huren van een auto. Er zijn genoeg autoverhuurbedrijven. Om een auto te mogen huren, moet je minimaal 21 jaar oud zijn en in het bezit van een Nederlands of internationaal rijbewijs. Vaak wordt er een creditcard als borg gevraagd.

Bus
Het eiland heeft openbaar vervoer in de vorm van bussen. Je kunt kiezen uit de gele bussen, die convoy worden genoemd en de particuliere bus, te herkennen aan het woord bus op de kentekenplaat.

Fiets
Je ziet ze op het eiland (nog) niet zoveel, maar ook een fiets kun je huren. Houd er wel rekening mee dat het overdag behoorlijk heet kan zijn, Neem daarom voldoende water mee voor onderweg.

Taxi
De taxi is te herkennen aan de bordjes en de letters TX op het nummerbord. Een taximeter kennen ze niet op Curacao, spreek dus voor vertrek een prijs af. Een taxi kan ook heel goed dienen als vervoermiddel voor een rondrit over het eiland. Over het algemeen blijken taxichauffeurs ook goede gidsen te zijn.

Bezienswaardig

Christoffelpark
Het Christoffelpark is een 1800 hectare groot nationaal park en een bezoek waard vanwege de flora en fauna en de Christoffelberg. Door het park lopen verschillende wandel-, fiets- en autoroutes. De sportieveling zal het park niet verlaten zonder de Christoffelberg bedwongen te hebben. Afhankelijk van je startpunt loop je in een uur tot anderhalf uur naar de top. In het park leven verschillende beschermde dieren, zoals het Curacaose hert. Op plantengebied zijn de zeldzame orchideeën die op cactussen groeien een ware bezienswaardigheid.

Grotten van Hato
De Grotten van Hato zijn de bekendste grotten van Curacao. Hier tref je de overblijfselen aan van de eerste bewoners van het eiland, de indianen. Verder zie je in de grot stalactieten, stalagmieten, een waterval en een ondergronds meer. De grotten zijn alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken.

Curacao Sea Aquarium
Het onderwaterleven van Curacao leer je kennen in het Sea Aquarium. Er worden dagelijks rondleidingen en voedershows gehouden. Bovendien kun je hier zwemmen met dolfijnen. Ben je dit van plan, reserveer dan wel tijdig om te voorkomen dat alles vol zit.

Landhuizen
Op Curacao vind je verschillende landhuizen die ooit dienst deden als heren- en hoofdhuizen op een plantage. Deze imposante huizen werden veelal bewoond door plantage-eigenaren. Tegenwoordig zijn een aantal huizen opgeknapt en toegankelijk voor publiek.

Willemstad
Willemstad is de enige stad van het eiland en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad wordt gezien als een uniek stukje Nederlands koloniaal erfgoed in het Caribische gebied en bezit honderden monumenten. Het meest in het oog springend zijn wel de vele gekleurde huisjes. Ooit moesten de bewoners van Curacao hun huizen verven van een gouverneur die beweerde door een oogziekte niet tegen de reflexie te kunnen van de witte gepleisterde huizen. Achteraf bleek de gouverneur, die de verf leverde, eigenaar te zijn van een verffabriek! Willemstad heeft verschillende leuke wijken om doorheen te lopen, zoals Otrobanda, een oude volkswijk waar nog goed te zien is hoe vroeger werd geleefd op Curacao.

Stranden en Actief

Stranden

Curacao heeft ongeveer veertig openbare en prive-stranden. Bij veel stranden moet je betalen omje handdoekje uit te mogen spreiden. Een gratis strand vind je aan de westkant van Willemstad (Marie Pompoen). Andere gratis stranden zijn Playa Lagun, Daaibooibaai en Playa Jeremi. Aan de zuidwestkust vind je stranden waar je in zee kunt zwemmen. Aan de noordkust kun je, vanwege de branding en de onderstroom, beter niet het water ingaan. Wil je echt luieren, dan zijn Barbara Beach en Cas Abao aanraders, voor duiken en snorkelen zijn Playa Kalki, Port Marie en Playa Lagun geschikt.

Actief

Fietsen
Op verschillende plekken op het eiland kun je fietsen huren. Je zult niet veel mensen op de fiets tegenkomen, maar het is wel een geschikte manier om wat van het eiland te bekijken. Neem wel voldoende water mee voor onderweg!

Wandelen
Het Christoffelpark en het Shete Boka Park zijn aanraders voor wandelaars.

Watersport
Op Curacao kun je volop duiken en snorkelen. Er zijn meer dan zestig duikplaatsen waar zowel de beginner als de ervaren duiker kan gaan duiken. Het eiland heeft een van de mooiste duiklocaties van het Caribische gebied. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd vanaf de kant het water in kunt en dus van een boot afhankelijk bent om je naar de plaats te brengen waar dit wel kan. Voor een tripje met de boot moet je vaak wel betalen.

Communicatie

Communicatie

Internet
Voor een mailtje aan het thuisfront kun je terecht bij verschillende internetcafes of hotels en resorts met internetaansluitingen.

Telefoon
Bellen kun je in de openbare telefooncellen door middel van een telefoonkaart. Deze kaarten zijn te koop bij het postkantoor, snackbar of benzinestation. Je kunt ook bellen vanuit je hotel of resort, maar dan ben je vaak een stuk duurder uit. Een andere optie is mobiel bellen. Check voor vertrek bij je provider of je vanuit Curacao kunt bellen en bereikbaar bent. Mocht dit niet kunnen, dan kun je altijd nog overwegen een mobiele telefoon te huren op Curacao en een prepaidkaart aanschaffen.

Taal

Het Papiaments is de voertaal op Curacao, ongeveer 90% van de bevolking spreekt deze taal. Je kunt je echter prima redden met het Nederlands, aangezien de meeste mensen het Nederlands zowel verstaan als spreken. Ook het Engels en Spaans zul je in de stad regelmatig horen.

Media

Kranten en tijdschriften
Op Curacao verschijnen zowel Nederlandstalige dagbladen als dagbladen in het Papiamento. In de boekwinkels kun je naast verschillende Nederlandstalige dagbladen ook Nederlandstalige tijdschriften krijgen.

Radio
De radio is populair op het eiland en 24 uur per dag te beluisteren. Ook de Wereldomroep is te ontvangen.TelevisieDe meeste hotels hebben kabeltelevisie waar je de belangrijkste Amerikaanse zenders en CNN op kunt ontvangen. Tele-Curacao is het lokale televisiestation en heeft een lokale en internationale programmering. Deze zender zendt ook Nova uit, maar dan wel een dag (of twee) later dan in Nederland.

Douane

Reisdocumenten

Voor een verblijf van maximaal drie maanden heb je alleen een geldig paspoort en een geldig retourticket nodig. Wie langer dan drie maanden op Curacao wil verblijven, heeft een verblijfsvergunning nodig.

In- en uitvoer

Volwassenen mogen 200 sigaretten of 50 sigaren, een fles sterke drank, twee liter wijn en 50 gram parfum belastingvrij invoeren. De douane doet over het algemeen niet moeilijk over het invoeren van spullen voor persoonlijk gebruik en geschenken. Het is wel aan te raden om voor kostbare sieraden en camera’s het aankoopbewijs mee te nemen. Dit om te voorkomen dat je toch invoerbelasting moet betalen.

Gezondheid

Gezondheid

Voor een vakantie op Curacao heb je geen vaccinaties nodig. Stop wel een muggenwerend middel in je koffer want ‘s avonds en in het regenseizoen kunnen deze beestjes een probleem zijn. Bescherm je ook goed tegen de zon. Verder hoef je wat eten en drinken betreft niks te laten staan, op Curacao is het over het algemeen hygiënisch en schoon.

Gehandicapten

Mensen in een rolstoel hoeven Curacao niet links te laten liggen. Verschillende hotels hebben aangepaste kamers. Zelfs aangepast vervoer vanaf het vliegveld of het hotel is te regelen via de stichting Fuphafi. De stichting Bordercross (www.bordercross.nl) kan al je vragen over aangepaste vakanties beantwoorden.

Drinkwater

Het water uit de kraan is prima drinkwater.

Geldzaken

Geldzaken

Geld
Op Curacao wordt betaald met de Nederlands-Antilliaanse gulden (NAfl of NAG), ook wel florín genoemd. Op het eiland worden Amerikaanse dollars bijna overal geaccepteerd. Zorg er wel voor dat je geen bankbiljetten van 100 of 250 gulden krijgt, dit kan problemen opleveren met het wisselen bij kleine aankopen.

Pin
Op meerdere plaatsen op het eiland kun je geld uit de muur halen als zowel je pas als de automaat voorzien zijn van het Cirrus-, Plus-, Maestro- of Master-/Eurocardvignet. Het pinnen kost geld. Hoeveel extra wordt gerekend, verschilt per bank.

Creditcard
Internationale creditcards worden bijna overal geaccepteerd.TravellerchequeHet inwisselen van je travellercheque kan problemen opleveren aangezien deze niet overal worden geaccepteerd.

Fooi

Veel restaurants brengen zelf al 10% extra in rekening onder de noemer ‘servicetoeslag’. Hetzelfde is het geval bij hotels. Zij rekenen 12% aan ‘servicetoeslag’. Als je tevreden bent, kun je natuurlijk altijd nog wat extra’s achterlaten op de tafel. Verder is het gebruikelijk om kruiers een fooi te geven, evenals taxichauffeurs die meestal 10% van de ritprijs als fooi krijgen.

Praktische informatie

Accommodatie

De afgelopen jaren is het aantal accommodaties op Curacao toegenomen en is er in iedere prijsklasse wel iets te huren. Je kunt een appartement boeken, maar ook kiezen voor een hotel of zelfs voor een compleet resort.

Elektriciteit

De netspanning op Curacao bedraagt 110-130V/50Hz met uitzondering van sommige hotels en appartementen waar de netspanning 220V bedraagt. Elektrische apparaten die geschikt zijn voor beide netspanningen kun je gebruiken met behulp van een verloopstuk voor de stekker. Deze zijn op het eiland te verkrijgen. Het is aan te raden om gevoelige elektronische apparatuur, zoals accu’s, op te laden bij fotozaken.

Feestdagen

De Antillianen houden wel van een feestje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er jaarlijks flink wat feesten zijn. Het gaat te ver om alle officiële en officieuze feestdagen op te noemen, daarom een selectie:

1 januari Nieuwjaarsdag
26 januari Indiase Onafhankelijkheidsdag
januari t/m maart Carnaval
maart/april Seú Folkloristische Oogstviering
30 mei Herdenking van 1969
2 juli Dag van de Curacaose Vlag
17 augustus Herdenking slavenopstand
24, 25 en 26 december Kerstmis

Fotografie

Foto- en filmbenodigdheden zijn volop te koop op Curacao, maar gezien het prijskaartje is het verstandiger om je spullen vanuit Nederland mee te nemen. Let goed op dat je je camera beschermt tegen de felle zon. Je filmrolletjes kun je het beste zo koel mogelijk bewaren.

Kinderen

Curacao is een veilig eiland om je kinderen mee naar toe te nemen. Je hoeft niet uit te kijken met eten en drinken, de bevolking is aardig voor kinderen en er zijn voldoende faciliteiten. Veel hotels op Curacao zijn geschikt voor een verblijf met kinderen vanwege de zwem- en/of speelbaden en de speciale activiteiten die worden georganiseerd.

Kleding

Gezien de temperaturen op Curacao doe je er verstandig aan om lichte en luchtige kleding in te pakken. Zorg ook voor een pet om je hoofd te kunnen beschermen tegen de felle, brandende zon. Ga je een avondje uit (eten), houd er dan rekening mee dat de bevolking van Curacao de gewoonte heeft om goedgekleed naar een restaurant of andere uitgaansgelegenheid te gaan. Pak daarom voor de avonden een jurk, rok of overhemd en lange broek in.

Openingstijden

Banken: maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 15.30 uur.
Winkels:maandag tot en met zaterdaggeopend van 8.00 tot 18.00 uur. De winkels zijn op deze dagen gesloten van 12.00 tot 14.00 uur.
Postkantoor:over het algemeen van maandag tot en met vrijdag geopend van 7.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

Reistijd

Op Curacao is het het hele jaar zonnig en warm. Vertrek je in de maanden november tot februari, dan is het ietsje koeler en heb je meer kans op een tropische bui. Het hoogseizoen loopt van half december tot half of eind april. Rond kerst en in de zomerperiode (juli/augustus) zijn de prijzen het hoogst.

Tijdsverschil

Curacao ligt in de Atlantische tijdzone. Dat wil zeggen dat het hier in de winter5 uur vroeger is dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het tijdsverschil6 uur.

Veiligheid

Hoewel Curacao over het algemeen veiliger is dan de meeste andere vakantiebestemmingen, betekent het niet dat je achteloos met je spullen om kunt gaan. Loop niet te opzichtig rond met je kostbaarheden, berg je spullen goed op en ga ‘s avonds niet rondlopen op stille en afgelegen plekken. Eigenlijk alles wat je thuis ook doet of laat!

Datum artikel: 29-12-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Curacao Informatie

  1. Madelon Bos
    7-09-2011 23:23
    1

    Sinds januari 2011 is er op het vliegveld van Curacao een bedrijfje gevestigd gespecialiseerd in rolstoel vervoer. Zij rijden met 3 nieuwe volledig rolstoel toegankelijke bussen. Kwalitatief hoogwaardige service. http://www.josephcares.com

Een reactie toevoegen over Curacao Informatie

ATP vakanties