vakantie informatie

Cuba Informatie

Cuba; het land van Fidel Castro, sigaren, rum en communisme. Het land waar het politieke klimaat nog steeds meer bekendheid geniet dan haar prachtige steden en stranden. Cuba is nog niet overspoeld door het massatoerisme, terwijl het alles in zich heeft om toeristen een onvergetelijke vakantie te bezorgen. De stranden lijken rechtstreeks uit een reclamefolder te komen en de natuur is adembenemend mooi met groene valleien, hoge bergen en dichte mangrovebossen. Maar ook de prachtige witte zandstranden en wateren trekken jaarlijks talloze zon- en watersportliefhebbers. Naar verwachting zal Cuba steeds meer toeristen trekken. Dit is dus de tijd om Cuba te ontdekken en kennis te maken met de vriendelijke en gastvrije bevolking die je met plezier de mooie en onvergetelijke kanten van dit grootste eiland van Midden-Amerika laat zien.

cuba

Het land

Geografie

De naam Cuba is afgeleid van Cubanacan, wat ‘centraal’ betekent. Een toepasselijke naam want Cuba is het grootste eiland van Midden-Amerika. Gelegen in het Caribisch gebied, omringd door de Atlantische Oceaan, de straat van Florida, de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. Omringende landen zijn: Jamaica, Mexico, Haiti, de Dominicaanse Republiek, de Bahama’s en de staat Florida. Ook de Nederlandse Antillen liggen in de buurt. Het landschap van Cuba is heuvelachtig met vier grote bergketens. De hoogste berg, Pico Turquino, is 1994 meter hoog. Ook vind je veel rivieren in Cuba. De 370 kilometer lange Rio Cauto is de langste.


Klimaat

Net als de omliggende landen heeft Cuba een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is 25 °C. ‘s Winters wordt de temperatuur niet lager dan 20 °C en zomers kan het kwik oplopen tot boven de 30 °C. In de berggebieden is het doorgaans een stuk koeler, vooral ‘s nachts. Het regenseizoen loopt van juni tot en met november. De buien vinden meestal in de namiddag plaats. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan Cuba in het regenseizoen geteisterd worden door orkanen.

Natuur

Planten
Helaas moeten de regenwouden steeds vaker plaatsmaken voor landbouwgrond voor suikerplantages. Desondanks groeien er nog veel soorten bloemen en planten. De koningspalm, een kaarsrechte en zeer hoge palm, is de nationale boom van Cuba. Je mag deze boom niet kappen zonder toestemming van de staat. Ook andere palmsoorten, pijnbomen, eiken en vruchtenbomen groeien volop in Cuba. Ook bloeiende planten zoals de orchidee en de vlinderjasmijn doen het goed. In de kustgebieden vind je vooral mangroven en tabaksplanten.

Dieren
Verwacht geen groot wild aan te treffen in Cuba. Die vind je er namelijk niet. Wel kun je wilde zwijnen, krokodillen, beren, herten, schildpadden, leguanen en grote insecten tegenkomen.
Twee bijzondere diersoorten zijn de sapito en de zunzun. Ze zijn bekend om hun lengte. De sapito is met een lengte van hooguit een centimeter de kleinste kikker ter wereld en de zunzun (kolibrie) is de kleinste vogelsoort. Niet iedereen is blij met de grote spinnen, motten en slakken die je tegenkomt. De slakken zijn wel heel apart vanwege hun felle kleuren. In het water zwemmen tropische vissen, haaien en zwaardvissen. Vogelliefhebbers kunnen zich vergapen aan de trogon, de flamingo, de peilkaan, de uil en de gier.

Bevolking

Bevolking

In Cuba wonen ongeveer elf miljoen mensen. Meer dan de helft van de bevolking woont in de grote steden, waarvan de meesten in hoofdstad Havana. Aanvankelijk werd Cuba bewoond door indianen, maar al snel breidde de bevolking uit met West-Afrikanen, Chinezen, Spanjaarden en Jamaicanen. Veel Cubanen hebben dus gemengd bloed. Toch noemen de meesten zichzelf blank.
Onderwijs is gratis in Cuba, net als gezondheidszorg. De mensen zijn dus relatief gezond en er zijn weinig analfabeten. De meeste Cubanen verlaten het ouderlijke huis nooit. Zelfs als ze trouwen blijven ze bij de ouders in wonen, desnoods met een heel nieuw gezin. Ook ouderen worden door hun kinderen verzorgd. Er zijn wel bejaardencentra, maar deze worden nauwelijks gebruikt.

Religie

‘Godsdienst is opium voor het volk’, zo luidt een bekende uitspraak van de Cubaanse leider Fidel Castro. Nee, Castro is geen fan van religies. Hij heeft zelfs lange tijd verboden om godsdiensten in het openbaar uit te oefenen. Godsdienstige scholen werden gesloten en priesters kregen een enkeltje Europa. Tegenwoordig mogen de Cubanen weer vrij hun godsdienst uitoefenen. Het katholicisme is zeer populair, maar ook het santaria krijgt veel aanhang. Santaria is een een mengeling van godsdiensten, voornamelijk van Afrikaanse religies en het katholicisme.

Cultuur

Waar je ook bent, overal in Cuba hoor je muziek. Spontane dansjes of ballades kunnen zo ineens voor je neus ontstaan. Wie kent niet de cha-cha-cha, de rumba of de salsa? Of het bekende guantanamera? Allemaal ontstaan in Cuba. Een zeer bekende Cubaanse groep is de Buena Vista Social Club. De hoogbejaarde Compay Segundo, Ibrahim Ferrer en Ruben Gonzalez werden hiermee op slag wereldberoemd. Om echte Cubaanse muziek te horen, breng je een bezoek aan een Casa de la Trova. Hier treden muzikanten op, soms steengoed en een andere keer helemaal knudde. De Cubanen zijn een gastvrij en sympathiek volk. Multiculturele samenlevingen wonen in vrede naast elkaar en ondanks de armoede zijn de mensen positief ingesteld. Ze roken graag een sigaartje, spelen een spelletje en drinken een glaasje.

Geschiedenis

Geschiedenis

De eerste bewoners van Cuba waren indianen. Zij leefden er relatief rustig tot Columbus in 1492 Cuba ontdekte. Al snel werd het eiland bevolkt door Spanjaarden op zoek naar goud en andere rijkdommen. Het gevolg: 97% van de indianen op Cuba werd gedood. Handel en slavernij speelden een belangrijke rol. Met Santiago de Cuba en Havana als belangrijke handelssteden, vervoerden de Spanjaarden al hun rijkdommen richting Europa. Cuba werd de belangrijkste suikerproducent ter wereld. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de slaven die onder barre omstandigheden hun werk moesten doen. Alle rijkdommen gingen echter naar de Spanjaarden en dit begon de Cubanen steeds meer tegen te staan. Het Cuba libre gevoel ontstond; steeds meer mensen eisten onafhankelijkheid van Spanje.

In 1898 kreeg Cuba haar lang verwachte onafhankelijkheid. Onder leiding van de Cubaanse banneling Jose Marti (1853-1895) werd een oorlog gevoerd, waarin Spanje werd verslagen. De werkelijke overwinning werd echter toegewezen aan de Verenigde Staten, die het vredesverdrag met Spanje tekenden. Dit gaf de Verenigde Staten enkele rechten, waaronder het Platt Amendement. De Verenigde Staten kregen het recht op interventie en enkele marinesteunpunten. Tevens werd in 1903 een handelsverdrag gesloten dat de basis vormde voor verdere uitbreiding van het Amerikaanse bedrijfsleven in Cuba. Veel Amerikanen kochten suikerplantages op, waardoor Cuba politiek en economisch sterk afhankelijk was van de Verenigde Staten.

De jaren 1934 tot 1959 werden gedomineerd door de Cubaanse dictator Batista. Hij streefde naar linkse hervormingen, maar ontpopte zich tot een zelfgekozen leider met een strak dictatoriaal regime. Opstandelingen werden tot gevangenisstraf gedwongen. Het was echter de vrijgelaten Fidel Castro, die samen met Che Guevara een einde maakte aan de overheersing van Batista. Castro had idealistische plannen met Cuba. Hij wilde een socialistische staat, waarin iedereen gelijk was. Hij verbrak de betrekkingen met de Verenigde Staten en ging in zee met socialistische landen, met name Rusland. Op 16 april 1961 probeerden de Amerikanen te redden wat er te redden viel door middel van een geplande invasie in de Varkensbaai. Deze liep echter uit op een mislukking. De steun van de Cubanen aan Castro was te groot.

De ommekeer kwam toen Castro met een nieuwe partij kwam; de Communistische Partij van Cuba (PCC). Burgerlijke vrijheden werden steeds beperkter en veel mensen waren het hier niet mee eens. Democratie was ver te zoeken en tegenstanders van Castro’s bewind werden opgesloten in gevangenissen en werkkampen. Nu nog wordt Cuba gedomineerd door Fidel Castro’s dictatuur. De internationale betrekkingen zijn ronduit slecht en de relatie met de Verenigde Staten is gedaald tot een dieptepunt.

Che Guavara
De van oorsprong Argentijnse Che Guevara is de held en vrijheidsstrijder van Cuba. Hij liet zich door Fidel Castro overhalen om mee naar Cuba te gaan om een eind te maken aan het dictatorschap van Batista. Na de triomf van de revolutie, hield Che zich vooral bezig met economische hervormingen, zoals de handelsovereenkomst met de Sovjet-Unie. Che wilde de wereld verbeteren, onrecht verdrijven en een einde maken aan het imperialisme. Geld mocht wat hem betreft afgeschaft worden. Het zette mensen alleen maar aan tot hebzucht. Na een tijd ging Che zich storen aan het bureaucratische karakter van de Cubaanse revolutie en de toenemende afhankelijkheid van de Sovjet-Unie. In 1956 reisde hij naar Bolivia om daar een revolutie voor te bereiden. Twee jaar lang werkte hij aan een guerrillaoorlog tegen de militaire dictatuur. Het liep niet goed voor hem af. Che Guavara werd in oktober 1967 door Boliviaanse militairen gevangen genomen en geliquideerd. De schok in Cuba was groot. Cuba had een van zijn grootste helden verloren. Nu nog staat Che Guevara symbool voor de bevrijdingsstrijd. Niet alleen in Cuba, maar in de hele wereld. Che Guavara ligt begraven in Santa Clara.

Politiek en Economie

Politiek

Toen Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam werd Cuba een socialistische republiek. Fidel Castro is staatshoofd, partijsecretaris, voorzitter van de raad en bevelhebber van het leger in een. Een machtig mannetje dus. Fidel Castro had een ideaal. Hij zou een samenleving bouwen, gebaseerd op gelijkheid en rechtvaardigheid, vrij van uitbuiting en onderdrukking. Volgens de principes van Castro ligt de macht in handen van het volk. Cubanen hebben stemrecht vanaf hun zestiende jaar en elk dorp heeft een eigen gemeenteraad en een speciaal comite ter verdediging van de revolutie. Hun taak komt er op neer dat ze elkaar in de gaten moeten houden. Worden de zieken wel geholpen? Is alles gelijk verdeeld?
Het ideaal van Castro is misschien goed bedoeld, maar in praktijk werkt het niet. De enorme verschillen tussen rijk en arm zijn weliswaar verdwenen, maar er is veel armoede en de partijleden hebben nog altijd meer te zeggen dan het gewone volk. Veel Cubanen hebben het vertrouwen in Castro verloren, al durven ze dat niet in het openbaar te zeggen.

Economie

Cuba is de grootste suikerproducent ter wereld. Ook rum, koffie, thee, tabak, vis, cacao, citrus en nikkel worden geëxporteerd. Toch is Cuba nog steeds een derdewereldland. De Cubaanse economie gaat uit van de gedachte dat iedereen in gelijke mate arbeid verricht en dus ook in gelijke mate in de opbrengst deelt. Hierdoor zijn er geen rijke mensen, maar ook geen extreem arme. Je zou kunnen zeggen dat iedereen net genoeg te eten heeft, maar een vetpot is het niet. Cuba zit momenteel in een economische dip, maar de verwachting is dat het toerisme Cuba er weer boven op helpt. Er wordt dan ook flink geinvesteerd in de bouw van hotels en verbetering van de infrastructuur.

Eten en Drinken

Eten

Laten we eerlijk zijn; de Cubaanse keuken is niet erg hoogstaand. Het lijkt wel wat op de Spaanse en Afrikaanse keuken, maar dan minder gevarieerd. Cubanen eten voornamelijk rijst en bonen. Er is een gebrek aan vlees, vooral rundvlees, dus veel Cubanen moeten het met vis of soja doen. Varkensvlees wordt wel veel gegeten. Als toerist heb je de luxe dat je wel vlees kunt krijgen, net als fruit en vruchten. Het eten is niet erg gekruid, maar met een beetje tabasco kun je het toch meer smaak geven. Veel toeristen eten in hun hotel of in een palador, een klein restaurant met maximaal twaalf stoelen. Het eten is er relatief goed, maar om nou te zeggen dat het gezellig is. Cubanen vinden het normaal om niet te praten tijdens het eten. Eten is nuttig in plaats van gezellig.

Typisch Cubaanse gerechten:

Moros y christianos

rijst met zwarte bonen

Platno frito

gebakken banaan

Puerco asado

gestoofd varkensvlees

Boniato

zoete aardappel

Drinken

Cubaanse koffie is van goede kwaliteit. Het wordt zo’n beetje standaard na het eten geserveerd. Het lokale bier is van goede kwaliteit, maar in de meeste plaatsen is internationaal bier ook verkrijgbaar. Je kunt er zelfs een Nederlands biertje kopen. Cuba is bekend om haar rum. Een cocktail mag je dus zeker niet overslaan. Een klassieker is de mojito; met rum, munt, suiker, limoen en spuitwater. Ook de Cuba libre (rum cola) is alom bekend. Een aanrader is guarapo; het uitgeperste sap van de suikerrietstengel. Je kunt dit drankje drinken in een guarapo-bar.

Vervoer

Naar Cuba

Cuba is bereikbaar met het vliegtuig. Een aantal vliegmaatschappijen vliegt naar Havana, Veradero of Holguin. De reis duurt ongeveer tien uur.

In Cuba

Wil je als toerist gebruik maken van het openbaar vervoer, dan heb je het niet makkelijk. Bussen rijden niet of onregelmatig en de lokale bevolking doet er alles aan om je niet in de bus te laten stappen. Je bent immers rijk in hun ogen, dus dan kun je ook een taxi nemen of een auto huren.

Auto
In de grote steden en de toeristencentra zijn auto’s te huur. De wegen zijn goed en rustig. Wel heb je een internationaal rijbewijs nodig.

Taxi
In de steden is een taxi de beste vervoersmogelijkheid. De Coco taxi is een ware bezienswaardigheid. Het knalgele tweepersoonswagentje doet misschien komisch aan, maar brengt je supersnel naar je bestemming.

Trein
Het spoorwegnet in Cuba is beperkt, maar in tegenstelling tot de bus wel beschikbaar voor toeristen. Reserveer wel van tevoren.

Vliegtuig
Binnenlandse vluchten zijn relatief goedkoop. Je vliegt alleen wel in een oud Russisch vliegtuig, iets dat niet iedereen kan waarderen.

Bezienswaardig

Bezienswaardigheden

Havana
Warm, haveloos en prachtig! Dat is de eerste indruk van de Cubaanse hoofdstad. Van een afstand biedt de Cubaanse hoofdstad nog steeds een spectaculaire aanblik. Golven slaan tegen en soms over de beroemde Malecon, waar verliefden langs de pastelkleurige gebouwen slenteren. Dichterbij bekeken vervaagt de grandeur; de gebouwen en huizen staan bloot aan het tropische klimaat, maar zijn vooral in verval geraakt door het slechte onderhoud.

Door benzinetekorten is Havana veranderd in de rustigste hoofdstad van Latijns-Amerika. Bijna alle inwoners verplaatsen zich op uit China geimporteerde fietsen. Toeristen die de stad bezoeken worden vaak aangesproken door straathandelaren en kinderen die om dollars bedelen. Maar ondanks deze problemen is Havana een bezoek meer dan waard, want het is een van de eigenaardigste en boeiendste steden op aarde. Als het politieke en economische centrum van Cuba is Havana een museum van de communistische onvervulde droom geworden. Havana werd in 1982 op de lijst van UNESCO geplaatst en is de meest authentieke koloniale stad van Cuba gebleven. Geheel in de stijl van het Caribische gebied vindt hier het sociale leven plaats op de trottoirs.

Muziek schalt uit cassettespelers en kinderen spelen honkbal in de straten. Het bekendste plein in Havana, Plaza de la Cathedral , ligt iets verder naar het noorden. Hier vlakbij vind je in een zijstraat het beroemdste cafe van Havana; La Bodeguite del Medio, waar onder andere Hemingway veel kwam. Maar buiten deze bekende bar zijn er nog talloze andere typische Cubaanse barretjes te vinden. Het meest interessante aan Havana is de manier van leven. Alle elementen uit de rijke historie van dit land komen samen in deze stad. Eigenlijk is het een groot openluchtmuseum en is het fantastisch om gewoon door deze stad te zwerven en de sfeer te proeven.

Trinidad
Trinidad heeft een pittoresk centrum en is zeer fraai met zijn keienstraatjes en gekleurde huisjes. De stad heeft een geheel eigen stijl en is niet geheel toevallig door UNESCO in 1988 uitgeroepen tot werelderfgoed. Rond Plaza Mayor liggen de bekendste bezienswaardigheden van Trinidad, zoals Iglesia y Convento de San Francisco. Dit gele klooster met de klokkentoren geldt als het symbool van de stad. Rond dit plein ligt ook de Santísima Trinidad-kerk. Museo Romántico en Museo Historico Municipal zijn twee interessante musea eveneens gelegen aan het Plaza Mayor. Museo Romántico wordt beschouwd als het mooiste huis van Trinidad. Het huis was eigendom van de rijke familie Borrell. Deze familie – rijk geworden van de suikerhandel – woonde hier begin 19e eeuw. Het museum – bestaande uit veertien kamers – staat vol met oude meubelen afkomstig uit diverse landen.

Varadero
Tegen het einde van de vorige eeuw was Varadero nog een klein vissersdorpje, totdat de rijke suikerbaronnen de weelde van dit twintig kilometer lange strand ontdekten. Als je over het brede, parelwitte zandstrand van Taino of Varadero loopt zul je zeker begrijpen waarom Varadero uitgegroeid is tot een moderne plaats. Het leuke van deze plaats is dat de Cubaanse invloeden onmiskenbaar aanwezig zijn. Naast de vele hotels in verschillende categorieën die zich langs het strand bevinden, is er ook een klein centrum met diverse eenvoudige winkeltjes, restaurants, bars en andere uitgaansmogelijkheden. In het winkelcentrum Plaza las Americas zijn boetieks en souvenirwinkeltjes te vinden. In het meest levendige deel zijn diverse kraampjes waar souvenirs en kleding wordt verkocht. Varadero is geen drukke toeristische plaats, je kunt hier voor je rust prima terecht op de brede parelwitte stranden of bij het zwembad van je hotel.

Santa Clara en omgeving
Santa Clara is vooral historisch gezien interessant. Hier vonden in 1958 de laatste gevechten plaats tegen dictator Batista. Het monument ter ere van Che Guevara vind je op (hoe kan het ook anders) Plaza de Revolucion. Op het monument is de tekst van de afscheidsbrief van Che geplaatst voordat hij naar Bolivia vertrok. Iets verder ligt het mausoleum met de resten van Che en zijn strijders. In juli 1997 zijn deze stoffelijke overschotten overgebracht vanuit Bolivia. Naast het mausoleum bevindt zich het museum gericht op het leven van Che met een collectie van persoonlijke bezittingen van Che. Een ander monument dat refereert aan de heldendaden van Che is het Tren Blindado monument gelegen bij kruising met de spoorlijn. Che liet hier in 1958 een trein – geladen vol met wapens en soldaten – ontsporen en bracht daarmee een beslissende slag toe aan Batista. In de omgeving van Santa Clara liggen de Elguea-bronnen (in de plaats Corralillo). De bronnen zijn volgens de Cubanen geneeskrachtig. Veel mensen met gezondheidsproblemen brengen een bezoek aan deze plaats.

Santiago de Cuba

Santioga de Cuba is een dynamische stad met veel mensen, veel muziek en veel dans. De stad heeft een rommelig verleden gekent vol verzet en verovering. Er zijn veel bezienswaardigheden, waaronder het prachtige kasteel El Morro. Veel bezoekers doen de stad aan om vervolgens park Baconao of El Cobre te bezoeken. In Park Baconao zie je
natuurmonumenten, zoals een cactustuin, een oude Franse koffieplantage en diverse kleine attracties. El Cobre is een bedevaartsplaats voor katholieken, die dagelijks door duizenden mensen uit alle delen van Cuba wordt bezocht om er de offergaven te brengen. In de kapel bevinden zich talrijke graven. Zij bevatten Olympische medailles van sportlieden en andere onderscheidingen waaronder de gouden medaille van de Amerikaanse schrijver Ernest Miller Hemmingway.

Sierra Maestra gebergte
In het zuiden van Cuba ligt het fantastische Sierra Maestra gebergte. De natuur is overweldigend en vogelliefhebbers komen er volop aan hun trekken. Ook bevind er zich een anti-stress centrum. Tot rust komen lukt hier zeker.

Stranden en Actief

Stranden

Parelwitte stranden, een azuurblauwe zee en wuivende palmen; Cuba is een waar paradijs voor strandliefhebbers. De stranden zijn schoon, maar het is niet verstandig om zomaar in zee te springen. Er kunnen sterke stromingen staan. Kijk altijd eerst naar de vlag. Een rode vlag betekent niet veilig, een gele vlag betekent dat je niet ver in zee mag en een groene vlag geeft aan dat het veilig is. De grootste badplaats van Cuba is Varadero, maar ook Santa Lucia en de eilandjes ten noorden van Cuba zijn de moeite waard. Deze eilandjes heten Cayo’s, wat ‘klein eiland’ betekent. Het bekendst is Cayo Coco. Hier vind je veel hotels en watersportfaciliteiten.

Actief

Ook voor de actieve mensen biedt Cuba mogelijkheden.

Duiken
In de wateren van Cuba kun je prima duiken en snorkelen. Er zijn ontelbare koraalriffen en het water heeft een aangename temperatuur. De populairste duikgebieden liggen bij de eilanden Cayo Largo en Isla de la Juventud. Maar ook bij Cayo Coco, Cayo Guillermo, Playa Giron, Cienfuegos, Trinidad en Santiago de Cuba is het goed duiken. In de grote toeristencentra kun je duikuitrustingen, surfplanken en jetski’s huren.

Fietsen
Fietsen zijn te huur in de grote plaatsen en toeristische gebieden. Ga niet de bergen in zonder goede conditie en neem genoeg water mee.

Wandelen
De bergen van Cuba zijn ideaal voor het maken van wandeltochten. De Sierra de los Organos en de Sierra Rosario in het westen, de Sierra del Escambray in het midden en de Sierra Maesta in het oosten zijn de meest populaire wandelgebieden.

Communicatie

Communicatie

Cuba is niet het ideale land om in contact te blijven met het thuisfront. Telefoneren is mogelijk, maar erg duur. Het kost al gauw €5 per minuut. Een kaartje of brief posten kan op het postkantoor. Je bent echter in de meeste gevallen zelf eerder thuis dan je kaart. Gemiddeld doet een brief er een maand over om Nederland te bereiken. Internetten is nog bijna nergens mogelijk.

Taal

Op Cuba wordt Spaans gesproken. Dit is echter moeilijk te verstaan. De Cubanen spreken razendsnel en slikken de helft van de woorden in. Zo spreken ze de s op het eind van een woord niet uit, terwijl ze de letters z en de c als s uitspreken. In de toeristische gebieden wordt Engels gesproken, maar ook met Frans kun je je aardig redden.

Media

Nederlandse kranten zijn niet verkrijgbaar op Cuba. Wel kun je naar de
Wereldomroep luisteren. Kijk op www.wereldomroep.nl voor de juiste frequentie. Op je hotelkamer is het meestal mogelijk om CNN te
ontvangen. Cubanen zelf mogen niet kijken of luisteren naar buitenlandse zenders.

Douane

Reisdocumenten

Als je naar Cuba wilt, heb je een geldig paspoort nodig. Deze moet tevens na terugkomst in Nederland nog zes maanden geldig zijn. Ook heb je een toeristenkaart nodig. Deze is verkrijgbaar bij het Cubaans Consulaat in Rotterdam. Bij een pakketreis wordt de toeristenkaart meestal door het reisbureau verstrekt. Als je langer dan een maand op Cuba wilt verblijven, heb je een visum nodig. Ook voor een zakenreis (ook journalisten) heb je een visum nodig. De aanvraag hiervan duurt ongeveer zes weken.

In- en uitvoer

Invoer
Bij invoer van elektrische apparaten, zoals computers, laptops, film en foto camera’s kun je maar beter een aankoopbewijs mee nemen. Invoer van verse levensmiddelen, dierlijke producten, drugs, pornografie, wapens en explosieven is verboden. Cuba kent zeer hoge straffen voor de invoer van verdovende middelen.

Uitvoer
Het is verboden om inheemse natuurproducten uit te voeren, zoals schelpen en slakkenhuizen en zeker geen producten van beschermde planten- en diersoorten. De volgende producten mogen vrij worden uitgevoerd:

  • twee liter alcoholische drank,
  • tweehonderd sigaretten, of 250 gram tabak of 25 sigaren,
  • 250 milliliter parfum.

Gezondheid

Gezondheid

De gezondheidszorg in Cuba is goed en bovendien gratis. Als toerist kun je naar een speciale kliniek voor buitenlanders. Hier moet je wel betalen, dus zorg voor een goede reisverzekering.
Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Cuba reist. Toch wordt geadviseerd om je te laten inenten voor hepatitis en DTP. Malariatabletten zijn niet nodig. De meest voorkomende kwaal bij toeristen is diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het drinkwater of de andere voeding. Gebruik een diarreeremmend middel (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts. Verder is het belangrijk om niet te lang in de zon te zitten en je lichaam goed te beschermen tegen zonnebrand. De zon is namelijk erg sterk.

Gehandicapten

Er wordt steeds meer rekening gehouden met gehandicapten. Men zal er alles aan doen om het verblijf van de minder-validen zo plezierig mogelijk te maken.

Drinkwater

Hoewel het water aan de noordkust drinkbaar is, raden we het je sterk af. Onze magen zijn er niet aan gewend, waardoor het drinken ervan tot diarree kan leiden. Koop liever mineraalwater in flessen. In het zuiden is het water sowieso niet drinkbaar. Gebruik geen ijsklontjes, schil je fruit en eet geen rauwe groenten als je niet zeker weet of ze zijn gewassen met gereinigd water.

Geldzaken

Geldzaken

Cubanen betalen met de peso. Toeristen betalen met de Peso Convertible, die dezelfde waarde heeft als de Amerikaanse dollar. Sinds 2004 is het namelijk verboden om in Cuba met dollars te betalen. Het beste kun je contante euro’s meenemen. Deze kunnen ter plaatse, bij wisselkantoren en banken, gewisseld worden. Ook betalen met creditcards of Travellercheques is mogelijk, mits deze niet afkomstig zijn van een Amerikaanse bank. Giro- en bankpassen zijn in Cuba niet bruikbaar. Sinds kort is de euro in diverse plaatsen op Cuba als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Zo is het mogelijk om met de euro te betalen in onder andere: Varadero, Cayo Coco en Cayo Largo del Sur, Holguin, Santa Lucia, Jardines del Rey en Playa Covarrubias.

Fooi

Omdat de lonen in Cuba erg laag zijn, is een fooi zeer welkom. Het is gebruikelijk om een fooi van 10% te geven. Ook taxichauffeurs en muzikanten moeten het voornamelijk van fooien hebben.

Praktische informatie

Accommodatie

Camping
Op Cuba vind je zo’n tachtig vakantieparken. Het zijn een soort veredelde campings. Je slaapt in een cabine, compleet met matras en douche. Deze manier van overnachten is goedkoop en je komt ook nog eens in contact met de lokale bevolking.

Hotel
Het aanbod van hotels is groot. Ze zijn er in allerlei klassen, van heel eenvoudig tot zeer luxe. De meeste hotels liggen aan de kust.

Kamer
Veel Cubanen verhuren een kamer om wat extra te verdienen. Vooral als je alleen reist is dit een goede optie. De prijzen variëren per kamer en per stad.

Elektriciteit

In oudere hotels kan het voorkomen dat het voltage 110 volt is. De nieuwe hotels hebben een combinatie van 110 en 220 volt. De stopcontacten zijn geschikt voor platte polen dus een universele adapter is aan te bevelen.

Feestdagen

In Cuba kent men zowel nationale feestdagen als gedenkdagen.

Feestdagen:

1 januari

Bevrijdingsdag, grote feestdag ter herinnering aan 1959

1 mei

Dag van de arbeid

25 en 26 juli

Verjaardag van de bestorming van de Moncadakazerne


Gedenkdagen:

2 januari

Bevrijdingsdag

28 januari

Geboortedag van Jose Martí

24 februari

Begin van de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog

8 maart

Dag van de Vrouw

19 april

Herdenking Overwinning Varkensbaai

30 juli

Dag van de Martelaren van de Revolutie(s)

8 september

Dag van de Beschermheilige van Cuba

8 oktober

Sterfdag Che Guevara

2 december

Herdenking van de Landing van de Granma

15 december

Stichting van Havana

Fotografie

Het is begrijpelijk dat je het leuk vindt om de lokale bevolking vast te leggen op film. Vraag echter wel om toestemming. Soms zul je moeten betalen voor een kiekje. Verder is het verboden om openbare gebouwen, militaire objecten of politiefunctionarissen te fotograferen.

Kleding

Neem zowel luchtige kleding mee als een warme trui voor ‘s avonds. Kleed je goed tegen de muggen en hou er rekening mee dat schouders en knieën bedekt zijn wanneer je een kerk bezoekt.

Openingstijden

Banken en postkantoren: maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur.
Winkels: maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 18.00 uur . Zondag van 09.00 tot 14.00 uur.
Toeristenwinkels: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur.
Musea: dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zondag van 9.00 tot 12.00 uur. Maandag gesloten.

Reisadvies

In Cuba kun je zonder problemen reizen. Let er wel op dat je altijd een identiteitsbewijs op zak hebt, want hier kan om gevraagd worden. Raadpleeg voor je vertrekt de site van het ministerie van buitenlandse zaken, www.minbuza.nl, voor de laatste reisadviezen.

Reistijd

Als je de extreme hitte wilt ontlopen en liever niet in een tropische storm terecht komt, kun je het best in november en december of in maart en april naar Cuba reizen.

Tijdsverschil

In de zomer is het op Cuba vijf uur vroeger dan in Nederland. In de winter is dit zes uur.

Veiligheid

In principe is Cuba een veilig land. Er is een strenge politiecontrole en ook de sociale controle is groot. Neem wel de volgende standaard veiligheidsmaatregelen in acht:

  • Loop niet te koop met sieraden of dure camera’s.
  • Ontwijk afgelegen plekken.
  • Wees voorzichtig met lifters.
  • Let goed op je persoonlijke eigendommen. Sluit je koffers en tassen goed af. Ook op luchthavens, want daar wordt veelvuldig gestolen.

TIP

Pas op voor sigaren die op straat voor een schijntje worden aangeboden. Dit zijn meestal vervalsingen van mindere kwaliteit.

Datum artikel: 26-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Cuba Informatie

ATP vakanties