vakantie informatie

Costa Rica Informatie

Costa Rica heet niet voor niets letterlijk de Rijke Kust. Het is een lange, smalle (kust) strook, die in twaalf klimaatzones valt. Hierdoor is er een enorm rijke natuur: tropische stranden, groen heuvellandschap, regen- en nevelwouden, rivieren en vulkanen. Costa Rica ligt in Midden-Amerika en kenmerkend aan het land is de rust en stabiliteit die er heerst, met name in vergelijking tot de buurlanden Panama en Nicaragua. Opvallend zijn de vriendelijke bewoners (de Tico’s), veel cultuur, en het ontbreken van een leger, kerncentrales, analfabetisme en de winter. Costa Rica is niet groot. De langst te meten afstand is maar vijfhonderd kilometer. Opvallend: aan de Pacifische kust zie je veel mensen van Spaanse/Italiaanse afkomst, terwijl aan de Caribische kust de veel donkerder afstammelingen van Jamaicanen wonen.


Het land

Geografie

Costa Rica ligt in Centraal-Amerika, ingeklemd tussen Nicaragua in het noorden en Panama in het zuidwesten. Aan de westkust ligt de Grote Oceaan, aan de oostkust de Caribische Zee. Vanwege de ligging op twee schollen, is er vulkanische activiteit en zijn er geregeld aardbevingen. Ook al is het land maar klein, de diversiteit in landschappen is groot: van bergen tot vulkanen en van grillige kustlijnen tot tropische regenwouden

Klimaat

Er heerst een subtropisch klimaat met veel lokale wisselingen door het afwisselende landschap. Algemeen gezegd duurt het droge seizoen van december tot april, en de regentijd van mei tot november. Het regent dan maximaal 2 uur per dag.

Natuur

Costa Rica staat synoniem voor natuur. Nergens anders ter wereld vind je op zo’n klein gebied zoveel verschillende soorten flora en fauna. Geen wonder dat natuurliefhebbers als een magneet worden aangetrokken door het Centraal-Amerikaanse land. Ecotoerisme wordt actief gestimuleerd.
Costa Rica hecht veel waarde aan het behoud van de tropische regenwouden, de nevelwouden, de mangroves en alle andere prachtige natuurgebieden. Bijna een kwart van het land is beschermd gebied en het aantal nationale parken wordt nog steeds uitgebreid.
De UNESCO heeft twee gebieden uitgeroepen tot Werelderfgoed: het eiland Isla del Coco en de natuurgebieden in Guanacaste. Ondanks de beschermingsprogramma’s wordt de natuur bedreigd door ontbossing, erosie en vervuiling. Planten Tot dusverre zijn er meer dan 10.000 soorten planten bekend. En dat zijn ze nog niet eens allemaal. In de tropische regenwouden vind je onder meer orchideeën, bromelia’s en gigantisch hoge woudreuzen.
De nationale boom is de guacanaste. Deze boom heeft een parapluvormig bladerdek. Bijzonder zijn de nevelwouden. De toppen van de bomen in dit woud zijn constant gehuld in flarden mist.

Dieren

De legendarische blauwe quetzal, de toekan met zijn grote snavel en vrolijk gekleurde papegaaien zijn enkele van de vele soorten vogels die je in Costa Rica kunt spotten. Ook wat zoogdieren, amfibieën en reptielen betreft, kom je niets tekort. Je kunt er bijvoorbeeld jaguars, luiaards, apen, miereneters, slangen en leguanen tegen het lijf lopen. Als je aan de kust verblijft, kun je walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden zien. Verschillende soorten zeeschildpadden (waaronder de grote lederschildpad) leggen van mei tot september hun eieren op het strand aan de Caribische kust.

Bevolking

Bevolking

Costa Rica heeft 4,3 miljoen inwoners. De mannelijke inwoners noemen zichzelf tico’s en de vrouwen noemen zichzelf tica’s. Minder dan 1% stamt af van de oorspronkelijke bevolking, de indianen. Aan de Caribische kust wonen veel mensen van Jamaicaanse afkomst en er wonen ook Chinezen, Europeanen en Noord-Amerikanen in het land.

Religie

Het overgrote deel van de bevolking (85%) is rooms-katholiek.
De zwarte gemeenschap is overwegend protestants. In San Jose en Jaco zijn enkele kleine Joodse gemeenschappen en zijn er boeddhistische en islamitische mensen.

Cultuur

De cultuur is sterk beinvloed door Noord-Amerika. Er is bijvoorbeeld een levendige rock- en hiphopscene. Aan de Caribische kust met zijn Jamaicaanse invloeden kun je volop naar reggae luisteren. Gelukkig kun je de heupen ook losgooien op de traditionele marimba en salsa. Wat kunstuitingen betreft, lopen de tico’s en tica’s warm voor theater, schilderkunst en literatuur. Een spektakel zijn ook de plaatselijke processies die worden gehouden ter ere van beschermheiligen.

Geschiedenis

Geschiedenis

Al in 8000 tot 9000 voor Christus werd Costa Rica bewoond. Gelegen op de grens tussen Noord- en Zuid-Amerika, is het niet verwonderlijk dat er van bewoners van beide continenten sporen zijn gevonden. Onder meer de Maya’s, de Inca’s en de Azteken lieten er hun sporen na.
Indianen uit Mexico (Chorotega’s) en bewoners van de Caribische eilanden (Huetares) en de Andes (Brunca’s) vestigden zich in Costa Rica. Zij vormen de drie grote zogenaamde Pre-Columbiaanse volkeren.
Het was Christoffel Columbus die in 1502 Costa Rica zijn naam gaf. Hij dacht dat er bergen met goud in het land te vinden waren. Maar hoe hard er ook werd gezocht, geen spoortje goud te vinden aan de Rijke Kust.
In 1821 werd het land onafhankelijk van Spanje en een onderdeel van Mexico. Na een korte burgeroorlog stonden de inwoners van Costa Rica twee jaar later nagenoeg op eigen benen, al sloten zij zich wel aan bij de Federatie van Centraal-Amerikaanse Provincies.
Toen de generatie uit elkaar viel, benoemde de gekozen president Braulio Carrillo Colina zichzelf tot dictator voor het leven. Er braken roerige tijden aan. Een elite van koffieplanters en -exporteurs had veel macht en invloed, die pas in 1870 enigszins kon worden beteugeld. In de dertiger jaren van de vorige eeuw had Costa Rica te lijden onder grote economische en sociale problemen.
De verkiezingen van 1948 brachten opnieuw veel onrust te weeg. De coalitie van sociaalconservatieve en communisten werd omver geworpen door de liberale landeigenaar Jose Figueres en de door hem gestarte oorlog van de nationale bevrijding. De oorlog duurde dertig dagen, waarna de nieuwe machthebbers een groot aantal hervormingen doorvoerde, waaronder algemeen kiesrecht, een minimumloon en gratis gezondheidszorg voor alle inwoners. Ook werd een nieuwe grondwet aangenomen en het leger afgeschaft. Costa Rica groeide uit tot een van de meest democratische landen van Latijns-Amerika.

Politiek en Economie

Politiek

Sinds 2002 staat Abel Pacheco aan het hoofd van de republiek. Hij is president en regeringsleider. Het staatshoofd, zijn twee vice-presidenten en de 57 leden van het parlement worden om de vier jaar door het volk gekozen. De president benoemt de leden van het kabinet en kan niet herkozen worden.

Economie

In vergelijking met de buurlanden doet Costa Rica het in economisch opzicht goed. Hoewel ook de wereldwijde verslechtering van de economie van een paar jaar terug niet aan Costa Rica voorbij is gegaan. De verschillen tussen rijk en arm zijn groot. Bewoners van de grote steden hebben het beter dan de bewoners van het platteland. Boeren en indianen leven in grote armoede. De belangrijkste (export) producten zijn bananen en koffie, maar Costa Rica leeft niet van traditionele producten alleen. Buitenlandse ondernemingen uit de IT-sector en de farmaceutische industrie produceren er hun producten. Ook textiel en (eco) toerisme vormen groeisectoren.

Eten en Drinken

Eten

Als je van rijst en bonen houdt, kom je in Costa Rica goed aan je trekken: bijna elke maaltijd bevat deze ingrediënten. Met een pittig sausje erover en vaak een stuk banaan erbij. Doe als de lokale bevolking en stap een soda (eenvoudig eettentje) binnen en bestel een casado.
Lekkere snacktrek hap je weg met taco’s, enchilados en nacho’s. In sommige gelegenheden serveert men bocas (verschillende soorten hapjes, enigszins te vergelijken met Spaanse tapas).
Enkele gerechten: Casado Gerecht met vlees, bonen, rijst en sla. Vaak krijg je er ook aardappels en pasta bij. Chicharrone Varkensvlees met knoflook Chorreados Maispannenkoeken Galle Pinto Rijst met zwarte bonen Sopa Negra Zwarte bonensoep

Drinken

In een land met zoveel koffieplantages, ligt het natuurlijk voor de hand dat er veel koffie wordt gedronken. Maar ook milkshakes (batdos) en versgeperst sap van vele verschillende soorten exotische vruchten zijn populair. Wie het wat steviger wil, kan overschakelen op bier, guaro (gestookt uit suikerriet) en Cafe Rica (koffielikeur).

Vervoer

Naar Costa Rica

Verschillende vliegtuigmaatschappijen doen Costa Rica aan. De vlucht van Amsterdam naar San Jose duurt ongeveer 10 uur. Niet alle verbindingen zijn rechtstreeks, maar met tussenstops in Londen of -meestal- Amerika. De reis duurt wat langer, maar is dan vaak wel goedkoper.

In Costa Rica

Auto
Je moet een durfal zijn, wil je in Costa Rica gaan autorijden. De wegen buiten de steden zijn slecht en smal, in sommige gebieden onbegaanbaar door modder en verlichting ontbreekt. Ook komt er altijd wel een punt waarop je door een rivier moet rijden.
Als je een auto huurt, kies dan in ieder geval voor een 4WD. Maar pas op: waterschade is niet verzekerd.

Boot
Vervoer per boot komt eigenlijk alleen voor aan de Noord-Atlantische kust. Aan de Caribische kust varen daarnaast nog een aantal ferry’s.

Bus
Bussen rijden veel en vaak, zowel in de steden als erbuiten. Dienstregelingen worden niet al te strak gehanteerd. Vraag van tevoren altijd naar de juiste vertrektijd.
Er zijn twee types: de directo en de colectivo. De eerste moet minder stops onderweg maken dan de colectivo, maar de praktijk wijst vaak anders uit. Ook rijdt er tussen de toeristische gebieden een speciale shuttlebus voor toeristen. Ze zijn wat duurder, comfortabeler en sneller, maar je mist dan de echte ‘Costaricaanse’ ervaring.

Fiets
Zowel normale fietsen als mountainbikes zijn overal te huur.

Taxi
De taxi’s moeten een meter hebben, maar in grote steden is dat niet altijd het geval. In afgelegen gebieden fungeert de taxi als een vorm van openbaar vervoer. Als je lange afstanden wilt rijden met de taxi, kun je van tevoren het beste een afspraak maken over de ritprijs.

Vliegtuig
NatureAir en Sansa zijn de vliegtuigmaatschappijen die binnenlandse vluchten uitvoeren. Alle vluchten vertrekken vanuit San Jose. Vluchten lopen vaak vertraging op of worden uitgesteld door heftig weer.

Bezienswaardig

Hoofdstad San Jose

San Jose is de hoofdstad en vormt op cultureel en politiek gebied het hart van het land. Je vindt er vele musea. Een bezoek waard zijn het nationaal museum (over de geschiedenis en geologie van Costa Rica), het goudmuseum en een museum voor hedendaagse kunst. Ook zijn er veel mooie parken en kleurrijke markten.
In het Serpentario kun je kennis maken met de meeste slangen die in de nationale parken leven, in Spirogyra draait het om vlinders. Vanuit de hoofdstad kun je tal van excursies maken naar het omliggende berggebied met zijn afwisselende landschappen en koffieplantages. Hier vind je bijvoorbeeld het Nationale Park Chirripo, met de Cerro Chirripo, de hoogste berg van Costa Rica. Natuurgebieden
De grootste trekker van Costa Rica is uiteraard de natuur. Er is een groot aantal Nationale Parken en reservaten. Elk park heeft zijn eigen bijzondere flora en fauna.

Enkele van de mooiste gebieden zijn:

Corcovado

Het tropische regenwoud in het zuiden van Costa Rica ligt afgelegen en wordt niet druk bezocht. Zonde, want de natuur is adembenemend en het woud biedt onderdak aan een grote hoeveelheid zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën.

Isla del Coco

Dit eiland staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Je moet er een boottocht van 36 uur voor over hebben, maar dan heb je ook wat. Het eiland zelf is wat je je als kind voorstelde bij een Robinson-eiland. Maar het meest spectaculaire deel van het Nationale Park bevindt zich onder water.
Je kunt er fantastisch duiken, tussen roggen en haaien.

Manuel Antonio

Het meest populaire park is Manuel Antonio aan de westkust. Bezoekers vergapen zich aan de grillige kustlijnen, bomen tot op het blinkend witte strand en de geweldige surfgolven. Vergeet je snorkelspullen niet.

Monte Verde

Monteverde is een paradijs voor vogelliefhebbers. Je kunt er de quetzal zien, maar ook vele soorten andere vogels en vlinders. Het park staat bekend om zijn nevelwouden, die de boomtoppen in een lichte mist hullen.
Ook is er een kleine gemeenschap van Quakers, die in 1951 werd gesticht.

Palo Verde

Een nationaal park dat bestaat uit 16.000 hectare moerassen met kanalen en lagunes. Liefhebbers van watervogels komen er (vooral in de droge tijd) ogen te kort.

Rincon de la Vieja

Wandelen naar watervallen, modderbaden en geisers. Of badderen in een warmwaterbron. In het gebied rond de vulkaan Rincon de la Vieja tref je volop vulkanische activiteit aan.

Santa Rosa

Santa Rosa is een zogenaamde droog-tropische woud. Het verschil met tropische regenwouden is dat er ook tijden zijn waarin het niet regent en de bomen hun bladeren verliezen. Door ontbossing is veel droog-tropisch woud verloren gegaan, Santa Rosa is het grootste woud in zijn soort in Centraal-Amerika.

Tortuguero

Tortuguero is erg bijzonder en mag je zeker niet overslaan. Je vaart in bootjes door het tropisch regenwoud en kunt onderweg onder meer apen en gifkikkertjes zien. Heel bijzonder zijn de bedreigde zeeschildpadden, die tussen mei en september hun eieren komen leggen op het strand.

Vulcán Arenal

Het dorpje La Fortuna is de plek om naar toe te reizen voor een blik op de Arenal, de meest actieve vulkaan van Centraal-Amerika. Je ziet hier zeker (kleine) uitbarstingen en gloeiend lava. Je kunt er door de bossen wandelen en relaxed bijkomen in een van de warmwaterbronnen.

Stranden en Actief

Stranden

De Noord-Atlantische kust kent vele plaatsen waar je lekker op het strand kunt rondhangen, goed kunt surfen en naar prachtige zonsondergangen kunt kijken. Vooral Playa Tamarindo is een populaire plaats voor surfers.
Ook aan de Caribische kust komen zee- en strandliefhebbers niets te kort. In Puerto Viejo de Talamanca hangt een lekkere Caribische sfeer, klinkt overal reggaemuziek en kun je volop surfen.

Actief

Avontuurlijke sporten Adrenaline-junkies komen in Costa Rica niets te kort. Je kunt er wild raften en bungeejumpen. Minder wild, maar ook een avontuur: een tocht te paard maken.

Watersport

Met bijna 1500 kilomeer kustlijn, is er in Costa Rica volop plek om te duiken, kajakken, zwemmen, vissen, surfen en windsurfen.

Wandelsport

De vele Nationale Parken en natuurgebieden lenen zich uitstekend voor een stevige trektocht van meerdere dagen of voor kortere wandelingen. Er zijn ook zogeheten canopy tours te maken, waarbij je door de toppen van de bomen loopt en adembenemend uitzicht hebt.

Communicatie

Communicatie

Bellen, faxen en een ouderwetse ansichtkaart versturen, is geen enkel probleem. In grote steden zijn volop internetcafes te vinden om een mail te versturen en anders kan het meestal wel bij je hotel. Overal vind je telefooncellen en bijna overal kun je de telefoonkaarten kopen die daarvoor nodig zijn. De internationale code is 506.

Taal

De voertaal is Spaans, maar ook met Engels kun je je er redden. Media In Costa Rica kun je naar de Wereldomroep luisteren en is de Amerikaanse nieuwszender CNN op televisie te zien.

Douane

Reisdocumenten

Je hebt een geldig paspoort nodig, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Reizigers met een Nederlands paspoort ontvangen bij het inchecken, in het vliegtuig of bij aankomst een tourist card, die 90 dagen geldig is (deze is persoonlijk, dus goed bewaren!).
Vlieg je via de Verenigde Staten? Dan is een machinaal leesbaar paspoort verplicht (afgegeven na 1 januari 1995).

In- en uitvoer

Je mag de gebruikelijke hoeveelheden sigaretten (200) en drank (1 liter) mee het land in- en uitnemen. Dat je geen drugs, namaakartikelen en andere verboden spullen mee de grens overneemt, spreekt voor zich.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties voor DTP en Hepatitis A worden aanbevolen, evenals tabletten tegen malaria. Om te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen die malaria en knokkelkoorts overbrengen, kun je het best insmeren met een muggenwerend middel dat DEET bevat.
Slaap in een muskietennet en bedek armen en benen. Laat je voor vertrek goed informeren door de GGD. De medische zorg in Costa Rica is goed, maar op het platteland niet overal aanwezig.
Smeer je goed in. De zon schijnt fel en je bent zo verbrand. Ook huiduitslag ontstaat makkelijk in de hitte. Neem op trektochten voldoende water mee. Je zult niet de eerste zijn die een zonnesteek oploopt.

Gehandicapten

Voor rolstoelgebruikers is reizen in Costa Rica moeilijk. Weinig hotels, restaurants en bussen zijn toegankelijk voor rolstoelen. De (slecht betegelde) stoepen en de paden in Nationale Parken zijn ook niet geschikt voor rolstoelen. Wel zijn er speciale organisaties die speciale reizen voor gehandicapten aanbieden.

Drinkwater

Niet overal is het drinkwater slecht, maar je kunt beter oppassen met drinken uit de kraan. Neem het zekere voor het onzeker, zeker op het platteland, en koop flessen mineraalwater.

Geldzaken

Geldzaken

De nationale munteenheid is de colon, vernoemd naar Columbus. De biljetten hebben waardes van 500, 1000, 5000 en 10.000 colones, de munten zijn er in 5, 10, 20, 25, 50 en 100. Met Amerikaanse dollars kun je ook betalen. Alle banken wisselen Amerikaanse dollars en soms ook euro’s.
Bij staatsbanken hoef je geen commissie te betalen, bij hotels en reisbureaus wel. Travellers cheques worden bij banken geaccepteerd, maar niet bij alle hotels. Duurdere hotels en restaurants nemen, net als de autoverhuurmaatschappijen, betalingen met creditcards aan.
In grote steden vind je volop geldautomaten, waar je met je pas met Cirrus- of Visa-logo geld kunt opnemen.

Fooi

In restaurants wordt 10% bedieningskosten bij de rekening opgeteld. Een fooi geven is daar niet nodig. Wel is het vriendelijk om personeel in hotels, gidsen en taxichauffeurs wat toe te stoppen. Afdingen Afdingen is steeds minder gebruikelijk in Costa Rica. Zeker in de toeristische plaatsen wordt gewerkt met vastgestelde prijzen. Pingelen met de prijs kan wel op de markt. Of als je een lange rit met de taxi wilt maken.

Praktische informatie

Accommodatie

Camping
Bij toeristenplaatsen aan zee en Nationale Parken zijn kampeerterreinen te vinden waar je je tent kunt opzetten of soms ook je camper kunt parkeren. Bij budgethotels kun je meestal ook kamperen.

Hotel
Hotels zijn er in alle soorten en maten. Van dure all inclusive resorts tot goedkope budgethotels en jeugdherbergen. De B& B-hotels (Bed & Breakfast) raken in opkomst en ook kun je terecht in apartotels (appartementen).

Elektriciteit

De netspanning is 110 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor Amerikaanse stekkers, dus neem een wereldstekker mee.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
maart/april Semana Santa (een vrije week die officieel de donderdag voor Pasen begint)
11 april Dag van Juan Santamaría (een nationale held)
1 mei Dag van de Arbeid
15 augustus Moederdag
15 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Dag van Columbus
25 december Kerstmis

Naast de nationale feestdagen, wordt er bijna elke maand wel een of meerdere festivals of processies gehouden ter ere van beschermheiligen. Dit verschilt per plaats.

Fotografie

Films en andere apparatuur zijn duur en de keuze is beperkt. Neem daarom voldoende rolletjes en batterijen van huis mee. Het felle zonlicht overdag en de schemer in regenwouden maken fotograferen moeilijk. Fotografeer vroeg in de ochtend of laat in de middag, als het zonlicht zachter en de contrasten minder scherp zijn. Gebruik in dichtbegroeide regenwouden en bossen een flitser. Zet nooit zomaar indianen op de foto. Vraag altijd eerst of ze daar geen bezwaar tegen hebben.

Kinderen

Kinderen zijn welkom en als ze van natuur houden, zullen ze zich prima vermaken in Costa Rica. Met kleine kinderen wordt reizen moeilijker. De paden in Nationale Parken en slecht betegelde stoepen zijn niet echt geschikt voor wandel- en kinderwagens. Ook is in afgelegen gebieden nauwelijks babyvoeding verkrijgbaar. Houd rekening met ziektes die in het land voorkomen. Kinderen reageren er vaak veel heftiger op dan volwassenen.

Kleding

Luchtige en lichte kleding die armen en benen bedekken, zitten het lekkerst en beschermen je tegen de zon en insectenbeten. Voor trektochten kun je stevige schoenen meenemen, maar je kunt ook net als de lokale bevolking rubberlaarzen dragen op de modderige paden. Trek in ieder geval geen kleren aan die perse schoon moeten blijven. Een goede zonnebril, paraplu of regenponcho zijn ook onmisbaar. En neem een lekkere warme trui mee voor in de hoger gelegen gebieden, waar het ‘s avonds snel afkoelt. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen.

Openingstijden

Bank

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Soms tot 18.30 uur en op zaterdagochtend.

Postkantoor

Maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Winkel

Maandag tot en met zaterdag: van08.00 tot 18.00 of 19.00 uur.

Reistijd

Het hoogseizoen is van december tot april, als het in Costa Rica zomer is en de schoolvakanties worden gehouden. Overal is het druk en zijn de prijzen hoog. Ook in juni en juli zijn er meer toeristen, als de Noord-Amerikanen en Europeanen vakantie hebben. In mei begint het regenseizoen en neemt de drukte af. Het is een goede tijd om te reizen, al kunnen wegen onbegaanbaar zijn en afgelegen gebieden niet te bereiken.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 7 uur. In onze zomertijd 8 uur.

Veiligheid

Zeker in vergelijking met andere Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen, is Costa Rica veilig. Diefstal komt voor en in toeristische gebieden is een toename van het aantal gewapende overvallen te bespeuren. Niet alleen de mens, ook de natuur kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Omdat Costa Rica op twee schollen ligt, komen er geregeld aardbevingen voor. Ook de stromingen voor de kust kunnen erg sterk zijn. Jaarlijks komen zo’n 200 mensen om door verdrinking. In geval van nood: bel 911

Datum artikel: 12-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Costa Rica Informatie

ATP vakanties