vakantie informatie

China Informatie

China verkennen is niet iets wat je ‘even’ doet. Het land is zeer uitgestrekt en net zo groot als Europa en de Russische federatie samen. China is een land van verschillen, zowel in landschap als in klimaat en bevolking. Zie je de mensen in de traditionele bergdorpjes nog met paard en wagen kuieren, in de moderne steden zijn de jongeren verslaafd aan computerspelletjes en MTV. Voor de reiziger is China een fascinerend land, waar ontzettend veel te zien is. Wat dacht je van de miljoenenstad Beijing (Peking), met bezienswaardigheden als de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel, of de stad Xi’An met het majestueuze terracotta leger van de Qin-dynastie. En natuurlijk vind je in China de wereldberoemde Chinese Muur, die met een lengte van maar liefst 6335 kilometer door het landschap slingert.

china grote muur

Het land

Geografie

Met een oppervlakte van 9.600.000 km? is China, na Rusland en Canada, het grootste land ter wereld. Als je kijkt naar het Aziatische continent, dan wordt 1/5 deel ingenomen door China. Met zo’n omvang is het niet zo raar dat het land verschillende soorten landschappen kent. In Noordoost-China vind je vooral woestijngebieden, de laagvlaktes liggen in het oosten en het hart van China wordt gevormd door een lössplateau. Het zuidoosten van China is heuvelachtig en een bergachtig hoogland vind je bij Tibet. Verder heeft China een groot aantal rivieren, maar liefst rond de vijfduizend. De twee grootste rivieren zijn de Yangzi Jiang van ruim 6000 kilometer lang en de Gele Rivier (Huang He) die een lengte heeft van 4845 meter.


Klimaat

China heeft een divers klimaat en kent verschillende klimaatzones. In het noordoosten en midden van China zijn de zomers heet en de winters koud. In deze periode komen er ook veel zand- en stofstormen voor. Het kustgebied kent een zeeklimaat met verhoudingsgewijs gezien veel regen in de zomer. In het zuidoosten heerst een tropisch klimaat met een regenperiode in de zomer. De moessons die vanaf de oceanen en het vasteland komen, hebben een grote invloed op het klimaat. De wintermoesson zorgt voor droge, koude lucht en lage temperaturen (tot ver onder het vriespunt). De zomermoesson veroorzaakt veel overstromingen door de overvloedige regens.

Natuur

China telt maar liefst rond de 300 nationale parken en natuurreservaten. Daarnaast zijn er nog een aantal provinciale en lokale beschermde gebieden. In deze parken en natuurreservaten worden beschermde diersoorten, zoals de reuzenpanda, de sneeuwpanter, de kraanvogel of het muskushert opgevangen.

Planten
Ooit was een groot deel van het Chinese landschap bedekt met bos, maar mede door de toename van de bevolking is dit in de loop van de jaren een stuk minder geworden. Tegenwoordig vind je alleen nog bossen in het hooggebergte. Het land bezit nog wel een aantal unieke boomsoorten, waaronder de ginkgo, familie van de naaldboom, maar dan zonder naalden en met bladeren. Verder zie je ook een hoop plantensoorten. Wat er groeit en bloeit verschilt per gebied. Het gevarieerde klimaat zorgt er namelijk voor dat er ook een grote variëteit aan planten is. In de tropische gebieden groeien bijvoorbeeld kokospalmen en bananenbomen. Op plaatsen waar het wat kouder is zie je de loof- en naaldwouden terug.

Dieren
De bevolkingsgroei heeft ook het dierenrijk niet gespaard. Toch leven er (gelukkig) nog volop dieren in China; ruim 400 soorten zoogdieren, 300 soorten reptielen, 1200 soorten vogels en 200 soorten amfibieën. Wilde dieren tref je vooral aan in de dunbevolkte gebieden. Enkele opvallende dieren die in China voorkomen zijn: de Chinese kraanvogel, de Yangzi-alligator, de reuzenpanda, de geweiloze waterree, het Pater David-hert, de verschillende soorten tijgers en de Chinese/Japanse reuzensalamander.

Bevolking

Bevolking

China telt 1,3 miljard inwoners en heeft daarmee het grootste bevolkingaantal van de wereld. De bevolking bestaat voor ruim 90% uit Han-Chinezen. De rest van de bevolking wordt gevormd door de niet-Chinese groepen, ook wel de nationale minderheden genoemd. In totaal kent het land 55 nationale minderheden die allemaal hun eigen cultuur en levenswijze hebben. Hoewel de minderheden, waaronder onder meer de Hui, Tibetanen, Mongolen en Koreanen vallen, officieel gelijk zijn gesteld aan de Chinese bevolking en ze recht hebben op een zekere mate van zelfbestuur, komt onderdrukking van de minderheden nog steeds voor. China staat bekend om de zogenaamde een-kind-politiek. Door een geboortebeperking op te leggen, wordt het de ouders moeilijk gemaakt om meer dan een kind te nemen. Door deze maatregel leven er in China een hoop illegale kinderen die nooit door de ouders zijn aangegeven.

Religie

Sinds 1982 staat in de grondwet dat er voor alle inwoners van China godsdienstvrijheid geldt. Slechts 1/3 van de Chinese bevolking hangt een geloof aan. Het land heeft vijf door de staat erkende godsdiensten, namelijk het boeddhisme, taoisme, islam, protestantisme en katholicisme. Er leven ongeveer zeven miljoen katholieken, 20 miljoen protestanten, 48 miljoen moslims, ruim 100 miljoen boeddhisten en 30 miljoen taoisten.

Cultuur

China kent een grote verscheidenheid aan culturen. Het gaat te ver om op al deze culturen dieper in te gaan. We beperken ons daarom tot de hoofdlijnen. Een van de belangrijkste kunsten van China is de schilderskunst. Veel schilders hebben de natuur als inspiratiebron. Ook acrobatiek maakt een belangrijk deel uit van de Chinese cultuur. Het is al eeuwenlang de meest geliefde vorm van vermaak en veel grote steden hebben eigen circusgroepen en opleidingen.

Geschiedenis

Geschiedenis

De Lantian-mens zou ongeveer 700.000 jaar geleden als eerste voet hebben gezet op de Chinese bodem, gevolgd door de Peking-mens (500.000 jaar geleden). Tijdens het neolithische tijdperk, zo’n 7000 jaar geleden, ging de bevolking voor het eerst in groepen wonen, vee houden en het land bewerken. Het eerste belangrijke koninkrijk, de Xia-dynastie, ontstond naar alle waarschijnlijkheid in 2200 voor Christus. Geleerden kunnen dit echter niet met 100% zekerheid zeggen aangezien vondsten uit opgravingen nooit hebben bewezen dat de dynastie heeft bestaan.

Vanaf 771 voor Christus streden verschillende staten om de macht. In dezelfde periode zag je een grote groei op het gebied van kunst. Goud en zilver werden bewerkt en ook de schilder- en dichtkunst ontwikkelde zich in rap tempo. In 221 voor Christus werden de verschillende onafhankelijke vorstendommen verenigd onder de eerste keizer, Qin Shi Huangdi (wat ‘Eerste keizer van de Qin’ betekent), die de Qin-dynastie stichtte. Tijdens de Han-dynastie (206 voor Christus-220 na Christus) werd het rijk uitgebreid tot in Korea, Vietnam en Centraal-Azië. De zijde-industrie bloeide in deze periode op en werd via de Zijderoute richting Europa vervoerd. In 220 na Christus ging de Han-dynastie ten onder en werden de Drie Koninkrijken gesticht. In de jaren die volgden ontstonden er verschillende dynasties. In 1368 werd een man van boerenafkomst keizer en de Ming-dynastie was geboren. In deze periode werd geprobeerd de binnenstormende volkeren te weren door de Chinese muur te versterken en waren de Chinezen niet echt blij met de komst van de Europeanen die sinds 1513 naar China kwamen.

Volksrepubliek China
Tijdens de Qing-dynastie braken verschillende opiumoorlogen uit. China werd keer op keer gedwongen een stukje zelfstandigheid in te leveren. In 1911 viel de Qing-dynastie nadat de Chinezen aan hadden gegeven dat ze veranderingen wensten. In dit jaar werd door dr. Sun Yat-sen de Chinese Republiek uitgeroepen. Niet iedereen was hier even blij mee. Na verschillende opstanden en oorlogen ging ook de Chinese Republiek ten onder. Op 1 oktober 1949 werd door Mao Zedong de Volksrepubliek China uitgeroepen. Vanaf dit moment werd er hard gewerkt aan de wederopbouw van het land en het herstel van de economie. Naar aanleiding van het overlijden van Hu Yaobang, de voormalige secretaris-generaal van de Chinese Communistiche Partij, op 15 april 1989 vond de grootste demonstratie plaats sinds de stichting van de Volksrepubliek in 1949. De economische en maatschappelijke problemen lagen aan deze demonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede (Tian-An-Menplein) ten grondslag. Duizenden studenten gingen in hongerstaking en steeds meer mensen demonstreerden tegen het beleid van premier Li Peng. Op 4 juni werd het plein door het leger ontruimd. Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk hoeveel slachtoffers hierbij zijn gevallen. Een recenter dieptepunt in de geschiedenis van China is de longziekte SARS die in 2003 het wereldnieuws beheerste. Hoewel de ziekte in veel Aziatische landen opdook, was het in China het ergst. Het openbare leven kwam stil te liggen en uiteindelijk kwamen (wereldwijd) honderden mensen te overlijden.

Politiek en Economie

Politiek

Het Nationale Volkscongres is het hoogste orgaan van China. De afgevaardigden worden voor een termijn van vijf jaar gekozen en vormen de wetgevende macht. Zij zien toe op de naleving van de grondwet, keuren het economisch beleid van de regering, evenals de staatsbegroting. Het Nationale Volkscongres kan echter ook de oorlog verklaren of een vredesverdrag bekrachtigen. De president en de vice-president worden door dit orgaan gekozen. De uitvoerende macht is in handen van de president en de Staatsraad. De premier is regeringshoofd en de president is staatshoofd. In principe is de president niet echt machtig, tenzij deze functie gecombineerd wordt met het partijleiderschap van de communistische partij. Dat is dus ook wat er gebeurd tegenwoordig. Ook de huidige president Hu Jintao combineert het presidentschap van de volksrepubliek met dat van
secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij (CCP).

Economie

De Chinese economie is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dat deze groei niet alleen maar positieve effecten heeft, blijkt uit het hoge werkeloosheidscijfer. Staatsbedrijven werden gedwongen om effectiever te gaan produceren en winst te maken, maar hierdoor kwamen wel miljoenen mensen op straat te staan. De landbouw is veruit de belangrijkste sector. Meer dan de helft van de Chinezen werkt in de landbouw. Het inkomen van boeren is niet hoog. Ze hebben in de afgelopen jaren te maken gekregen met een stijging van de kosten voor bijvoorbeeld zaden en kunstmest. Een hoop boeren trekken naar de stad in de hoop daar meer geld te kunnen verdienen. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. De groeiende welvaart werkt in de hand dat er meer corruptie voorkomt. Er wordt aan alle kanten gesjoemeld om de kosten zo laag mogelijk te houden.

China is de grootste rijst- en tarweteler van de wereld en een belangrijke producent van onder meer pinda’s, aardappelen, gerst, graan en sojabonen. China is verder een belangrijke producent van katoen en tabak.

Eten en Drinken

Eten

Wie aan China en eten denkt, komt al snel uit bij eetstokjes. Overal in China wordt met stokjes gegeten. Een mes wordt alleen in de keuken gebruikt bij de bereiding van het eten. Eten maakt een belangrijk deel uit van de Chinese cultuur. Er wordt geen feestje gevierd zonder uitgebreide banketten. Ontbijten lijken de Chinezen nauwelijks te doen. Hooguit eten ze onderweg naar hun werk iets dat ze bij een standje op straat hebben gekocht. Het middageten wordt als de belangrijkste maaltijd van de dag gezien. Deze maaltijd bestaat vaak uit twee of drie gangen. Soep eten doen de Chinezen niet aan het begin van de maaltijd, maar pas in de loop van de maaltijd of zelfs aan het einde. Soep zou namelijk de beste manier zijn om genuttigd voedsel te verteren. ‘s Avonds is de maaltijd min of meer gelijk aan de middagmaaltijd.

Chinezen eten vaak buitenshuis in restaurantjes die er in onze ogen nogal druk, rumoerig en ongezellig uitzien. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar neem gewoon plaats in het restaurant en geniet van de Chinese keuken.

Drinken

Thee is een populaire drank in China. De drank is zelfs zo populair dat je op stations, vliegvelden en in treinen gekookt water kunt tappen. Ook op kantoor en bij de Chinezen thuis zie je vaak grote thermosflessen staan die gevuld zijn met gekookt water. Qua alcoholische dranken zie je Chinezen jiŭ drinken, een soort wijn, maar dan niet van druiven, maar gestookt uit graan of rijst. Wil je iets sterkers proberen, dan zijn er de Noord-Chinese specialiteiten sorghum en máotái. Steeds meer Chinezen gaan bier drinken. Naast Chinese bieren kun je ook gewoon Heineken drinken.

Vervoer

Naar China

Vliegtuig
De makkelijkste en snelste manier om in China te komen is per vliegtuig. De meeste vliegtuigen landen in HongKong of Beijing, maar China kent ook nog een aantal andere internationale luchthavens (Kunming, Shanghai, Ãœrumqi en Guangzhou).

Trein
Je kunt ook naar China reizen met de Transsiberië Express die vanuit Moskou vertrekt. Stap je in Moskou in, zorg er dan wel voor dat je de juiste route volgt. Op een gegeven moment splitst de route zich en niet alle routes gaan naar China.

In China

Dankzij de miljarden die het land heeft geinvesteerd in de infrastructuur, is China een stuk makkelijker bereisbaar. Zelfs de meest afgelegen plekken zijn tegenwoordig (beter) bereikbaar.

Vliegtuig
Wil je snel grote afstanden overbruggen, dan is vliegen de oplossing. Alle toeristische bestemmingen zijn per vliegtuig bereikbaar. Van de slechte reputatie die China ooit had als het om vliegen ging, is tegenwoordig gelukkig niks meer over. Je kunt nu met een gerust hart instappen.

Trein
China heeft een uitgebreid spoorwegnet. Door de uitgestrektheid van het land kan je reis wel een aantal uren duren. De Chinese treinen kennen verschillende klassen die variëren van harde zitplaatsen tot zachte ligplaatsen. De treinen kunnen druk zijn en je moet ook niet gek opkijken als blijkt dat er meer treinkaartjes zijn verkocht dan dat er zitplaatsen zijn. Over het algemeen rijden de treinen op tijd.

Bus
Hoewel bijna heel China bereikbaar is per bus, zal de rit niet altijd vlekkeloos verlopen. Avonturiers moeten zeker de bus nemen, want je verveelt je geen seconde. De wegen zijn over het algemeen slecht onderhouden en het komt regelmatig voor dat je niet verder kunt omdat een vrachtwagen met pech de weg blokkeert. In de steden rijden ook volop bussen. Een kaartje koop je halverwege of achterin de bus. Bewaar deze tot je de bus verlaat.

Taxi
Aangezien de meeste Chinese steden te uitgestrekt zijn om te voet te verkennen, ontkom je er niet aan om een taxi te nemen. Taxi’s staan bij hotels of je kunt ze aanhouden op straat. De meeste chauffeurs rijden op de meter. Wil de chauffeur dit niet, vergeet dan niet van tevoren een ritprijs af te spreken.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Tibet
Tibet, het hoogste land van de wereld, is ruim dertig keer groter dan Nederland en beslaat een achtste van het totale grondoppervlakte van China. Ooit was Tibet een onafhankelijk land, tegenwoordig is het een onafhankelijke regio. Wie Tibet zegt, zegt ook al snel Dalai Lama. Voor de Tibetanen is hij de belangrijkste man van het land. Tibet bezit een prachtige natuur met de hoge Himalaya bergen en verschillende bijzondere kloosters die het landschap sieren. Lhasa, de hoofdstad, wordt gezien als het historische centrum van Tibet. Bezienswaardig zijn onder meer het Potala-paleis, het symbool van Tibet, met maar liefst dertien verdiepingen en meer dan duizend kamers en de Jokhangtempel, de meest heilige tempel van Tibet.

Zijderoute
Deze oude karavaanroute die loopt van oost naar west is de laatste jaren weer enorm populair geworden. Veel mensen reizen langs de oude karavaanwegen en bezoeken de vroegere karavaansteden met hun eigen cultuur en de boeddhistische grottempels. Wie de Zijderoute wil volgen moet daar wel een aantal weken voor uittrekken. Om in contact te komen met de bevolking is het reizen per trein of bus de beste optie, maar aangezien de afstanden nogal groot zijn, kan reizen per vliegtuig soms een betere optie zijn. De Zijderoute begint vanuit China in Xi’an en loopt via Lanzhou, Jiuquan en Jiayuguan naar Dunhuang waar de route zich splitst.

Binnen-Mongolië
Binnen-Mongolië is het grootste autonome gebied van China en bestaat grotendeels uit een hoogvlakte. Veel mensen bezoeken dit gebied vanwege de graslanden. Realiseer je wel dat je niet op eigen houtje de graslanden kunt ontdekken. Hiervoor zul je een (relatief dure) georganiseerde excursie moeten boeken. Tijdens deze excursies stop je meestal ook bij een Mongoolse nederzetting, dat is dan wel weer mooi meegenomen. Het gebied kun je beter mijden in de lente en herfst, dan wordt Binnen-Mongolië geteisterd door zandstormen. In de zomer bepalen (wilde) bloemen het landschap. In de maanden mei tot september zie je hier kuddes schapen, kamelen, geiten en koeien aan je voorbij trekken.

Yunnan
De provincie Yunnan ligt in het uiterste zuidwesten van China en bestaat net als Binnen-Mongolië grotendeels uit hoogvlaktes. Ben je in de buurt, dan moet je zeker Dali, Xishuangbanna en Lijiang bezoeken. Deze gebieden staan bekend om hun natuurschoon en de historische bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

Beijing
Beijing is de hoofdstad van China en hoewel deze stad zich steeds meer ontwikkelt tot moderne wereldstad, zijn er nog volop
bezienswaardigheden die herinneren aan het rijke verleden van Beijing. Het gaat te ver om alle hoogtepunten van deze wereldstad te noemen, daarom een aantal belangrijke:

Plein van de Hemelse Vrede
Een goede plek om te beginnen is het grote Tian’anmen-plein (Plein van de Hemelse Vrede), midden in Beijing, direct ten zuiden van de Verboden Stad. Op dit plein, waar zich in het verleden de nodige dramatische taferelen hebben afgespeeld, kom je, naast veel toeristen ook volop Chinese dagjesmensen tegen. Op het plein bevindt zich het Mausoleum van Mao Zedong. Schrik niet van de lange rij die hier vaak staat, maar sluit gewoon achteraan om de roemruchte ‘Grote Roerganger’ opgebaard te zien liggen. Het is het wachten waard.

Verboden Stad
Aan het plein staat ook de Poort van de Hemelse Vrede, de traditionele buitenste toegang tot de Verboden Stad. Het paleis geeft je een goede indruk van de omgeving waarin de Chinese keizers leefden.

De Tempel van de Hemel
Volgens sommigen is de Tempel van de Hemel het mooiste gebouw van China. In ieder geval is het gebouw mooi genoeg om opgenomen te worden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Tempel van de Hemel kwam de keizer eens per jaar om de hemel een offer te brengen voor een goede oogst.

Chinese Muur
Een van de zeven wereldwonderen, de overbekende Chinese Muur, loopt door de hoofdstad. De muur is ruim zesduizend kilometer lang en loopt van de Shanhaiguanpas bij de Bohai-golf tot aan de Jiayuguan-pas in de Gobi-woestijn. Je kunt de Muur op verschillende plekken bekijken. De meeste tours die worden aangeboden gaan naar Badaling, op ruim 60 kilometer van het centrum. Een andere, en wellicht rustigere optie is Mutianyu, circa 70 kilometer ten noordoosten van Beijing.

Hongkong
Modern, druk, indrukwekkend, bruisend en boeiend. Dit is in vijf woorden Hongkong dat naast het vasteland (Kowloon) uit 235 eilanden bestaat. Officieel hoort Hongkong sinds 1997 weer tot China, maar nog steeds zie je er veel buitenlandse invloeden, zoals bijvoorbeeld de Engelse dubbeldekkers. Hongkong is zo’n stad waar je van de ene in de andere verbazing blijft vallen. Indrukwekkend zijn de wolkenkrabbers, de moderne winkelcentra, de Temple Street avondmarkt, het uitzicht vanaf Victoria Peak op Hongkong Eiland (ruim 396 meter hoog) en het Tian tan Boedhabeeld.

Suzhou
Stad van de tuinen, het Venetië van het Oosten, stad van kunstnijverheid. Dat Suzhou een indrukwekkende en veelzijdige stad is zal je niks verbazen. Deze oudste en fraaiste stad van China trekt jaarlijks vele toeristen die de 150 sierlijke tuinen met eigen ogen willen zien, evenals het netwerk van kanalen en het houtsnij- en tapijtwerk en de vervaardiging van waaiers.

Hangzhou
Vooral de omgeving van Hangzhou, de Stad aan de overkant van de rivier, is indrukwekkend. Aan de westzijde van de stad heb je het Westmeer dat omringd wordt door mooie parken en wandelwegen en het hele jaar door indrukwekkend is. Verder kun je een bezoek brengen aan de Ling-Yintempel, het bekendste tempelcomplex van Hangzhou en de Edelsteenheuvel met vreemdvormige keien ten noorden van het Westmeer.

Xi’an
Xi’an was de eerste hoofdstad van China, later kreeg Beijing die status. De stadsmuren uit die tijd zijn nu nog te bewonderen. De rechthoek van bijna veertien kilometer lang kun je op de fiets verkennen. Kan het Hollandser? De stad staat verder bekend om het Terracotta Leger, bestaande uit krijgers en paarden gemaakt van klei, dat tientallen kilometers buiten Xi’an is aangetroffen. In de stad zelf kun je verder een kijkje nemen bij de Trommeltoren of de Grote Moskee, die een van de grootste en bestbewaarde moslimheiligdommen van China is.

Guilin
Guilin, gelegen aan de rivier de Li, en omgeving is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van China. Typerend voor het landschap zijn de karstformaties. Deze bijna loodrechte kalksteenheuvels vormen een soort stenen woud. De beste manier om het unieke landschap te ontdekken is door middel van een bootttocht of door de beklimming van de karstbergen. Ook Yuangshuo wordt door veel toeristen bezocht. Helaas gaat dit soms ten koste van de gemoedelijke sfeer in het plaatsje, maar als je daar niet zoveel om geeft, dan kun je je perfect vermaken in Yangshuo. In de avonduren zijn de busladingen toeristen weer weg en keert de rust terug in deze plaats.

Stranden en Actief

Stranden

In principe ga je niet naar China om op het strand te liggen, maar als je toch in de buurt bent, moet je zeker Hainan, een paradijselijk eiland in het zuiden van China bezoeken. Hier vind je nog ongerepte baaien waar het goed toeven is.

Actief

Fietsen
Fietsen door het dichtbevolkte China is op zich geen probleem. Het is echter de vraag of dit is wat je wilt. Je zult hier niet snel een fiets huren om lekker een middagje te fietsen. De echte fietsliefhebbers weten China te vinden als het gaat om een fietsvakantie waarbij ze hun eigen fiets meenemen. Vanuit Yangshuo kun je mooie fietstochten maken naar kleine dorpjes op het Chinese platteland.

Wandelen
De bekendste wandeling is ongetwijfeld de wandeling over de Chinese Muur. Al wandelend ontdek je niet alleen hier, maar ook in de rest van China, zowel binnen als buiten de steden, de schoonheid van China.

Communicatie

Communicatie

Post
Een kaartje sturen naar het thuisfront is geen enkel probleem. Je kunt je kaartjes afgeven bij je hotel die hiervoor vaak een aparte balie hebben. Let er wel goed op dat de postzegel goed vastgeplakt zit, aangezien de lijm niet altijd even goed zijn werk doet.

Telefoon
Telefoneren kan op verschillende plaatsen. Je kunt vanuit je hotel bellen, maar ook op het postkantoor of in een telefooncel. Voor deze laatste optie heb je een (internationale) telefoonkaart nodig. Wil je je mobiel meenemen? Informeer dan voor vertrek bij je provider over de mogelijkheden voor gebruik in China.

Internet
Internet en mail zijn in China sterk in opkomst. Je mail kun je checken in de verschillende internetcafes. Deze vind je vooral in de toeristische bestemmingen en dan met name in de buurt van hotels.

Taal

De officiële taal van China is het Chinees. De Chinese taal is een verzameling van zeven hoofdtalen en verschillende lokale talen en dialecten. Reken er niet op dat je je in China met het Engels kunt redden. Er wordt in dit land beperkt Engels gesproken.

Media

China kent een groot aantal landelijke en regionale kranten. De inhoud van de kranten wordt echter nog steeds door de staat gecontroleerd. De belangrijkste krant van het land is de Renmin Ribao. In de wat luxere hotels zijn vaak buitenlandse (Engelstalige) kranten te krijgen. De belangrijkste televisiezender is de staatszender Chinese Central Television (CCTV). CNN is in sommige hotels te ontvangen.

Douane

Reisdocumenten

Om China in te komen heb je een geldig paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is op de datum van terugkomst. Bovendien moet je in het bezit zijn van een in- en uitreisvisum. Reis je alleen, dan kun je deze aanvragen bij de Chinese ambassade. Als je met een groep reist, dan wordt een visum meestal voor je geregeld.

In- en uitvoer

Je mag 400 sigaretten of een vergelijkbare hoeveelheid shag of pijptabak meenemen. Naast 1,5 liter alcohol mag je een halve liter parfum invoeren. Vertrek je weer richting Nederland, zorg dan dat je geen Chinees geld (Renminbi) meer hebt. Het is namelijk verboden om dit in of uit te voeren. In China gekochte producten kun je vrij uitvoeren, met uitzondering van antiek.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar het is aan te raden om je in te enten tegen hepatitis A, DTP en tyfus. Als je naar het zuiden of zuidoosten van China gaat, worden malariatabletten aangeraden. Neem uit voorzorg ook tabletten mee tegen maag- en darmstoornissen. Het is namelijk niet zo gek als je de eerste dagen last krijgt van je maag door het Chinese eten en drinken. Wees voorzichtig met wat je eet en drinkt om erge klachten te voorkomen.

Gehandicapten

Als gehandicapte kun je zeker naar China reizen, maar bereid je reis dan wel goed voor. Er zijn namelijk weinig voorzieningen voor gehandicapten. De meeste hotels hebben echter wel een lift. Op de stoepen kan het druk zijn en is het wat moeilijker om rond te rijden. Hongkong is nog het meest geschikt als bestemming.

Drinkwater

Het water dat in China uit de kraan komt, kun je niet drinken. Gebruik daarom alleen water uit flessen. In hotels staan er vaak thermosflessen met gekookt water of kun je je flesje bijvullen bij een watertank.

Geldzaken

Geldzaken

De Renminbi is de Chinese munteenheid en kent bankbiljetten van 2, 5, 10, 50 en 100 jiao en 100 fen. Muntstukken zijn er in 1 yaun, 5 jiao en 1,2 en 5 fen. In China kun je ook betalen met Amerikaanse dollars. Geld wisselen kan eigenlijk overal, maar kijk wel goed naar de koers, die kan namelijk verschillen. Het is aan te raden om traveller cheques in euro’s of Amerikaanse dollars mee te nemen.

Creditcard
Een creditcard wordt in de meeste duurdere hotels geaccepteerd. Tegenwoordig kun je ook in steeds meer winkels en restaurants terecht met je kaart.

Fooi

Hoewel een fooi geven in China niet gebruikelijk is, zal niemand dit weigeren. Een fooi van 5 tot 10% is voor taxichauffeurs redelijk.

Afdingen

Is het geven van een fooi niet gebruikelijk in China, afdingen is dat wel. Je kunt op bijna alle artikelen afdingen, vooral wanneer het om duurdere zaken gaat. Hoeveel je van de prijs afkrijgt, hangt af van het artikel en je eigen handigheid.

Praktische informatie

Accommodatie

China kent verschillende soorten hotels, variërend van luxehotels tot hotels die alleen bedoeld zijn voor Chinezen. Wie iets goedkoper wil reizen, kan slapen in een guesthouse of in de slaapzalen van hotels. Het toenemende toerisme zorgt ervoor dat er nog steeds hotels bij komen.

Elektriciteit

De spanning in China bedraagt 220 Volt. Soms kan het voorkomen dat je een verloopstekker nodig hebt.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
eind januari/begin februari Lentefeest, Chinees Nieuwjaar
4 of 5 april Het Vegen van de Graven
eind mei/begin juni Drakenbootfeest
1 juni Kinderdag
eind september Herfstfeest
1 oktober Nationale feestdag ter herdenking van de stichting van de Volksrepubliek China

Fotografie

Net als in de meeste andere landen is het fotograferen van militaire objecten verboden. Ook op vliegvelden en treinstations kun je je camera beter in je tas houden. In religieuze gebouwen en dan met name de tempels is fotograferen ook niet altijd toegestaan. Het fotograferen van mensen levert over het algemeen geen probleem op. De Chinezen vinden het een eer als je ze vastlegt. Toch kan het vooraf vragen van toestemming geen kwaad en levert dat zelfs een mooier plaatje op. Voor rolletjes, batterijen of andere fotografeerbenodigdheden, kun je vaak wel terecht in China, maar makkelijker (en goedkoper) is het om je spullen vanuit Nederland mee te nemen.

Kinderen

China is geschikt om met kinderen te gaan bekijken, mede vanwege de interessante bezienswaardigheden. Het eten hoeft ook geen probleem te zijn, want naast de Chinese gerechten zijn er ook volop (lokale varianten van) westerse gerechten te krijgen.

Kleding

Reis je in de zomer naar China, dan kun je het beste wijde, luchtige kleding inpakken. Rond en in de winter is het verstandig om een warme trui en lange broek mee te nemen. Een regenjas is altijd handig.

Reistijd

China is een groot land met verschillende klimaten. De beste reistijd verschilt dus per gebied.

Tijdsverschil

Gedurende de Nederlandse zomertijd is het in China 6 uur later, in de wintertijd is dit 7 uur.

Veiligheid

Hoewel China een veilig land is om te reizen, moet je altijd goed op je bagage, geld en paspoort passen.

TIP

Neem een kaartje mee van je hotel of vraag in je hostel of ze het adres in Chinese tekens voor je opschrijven. Mocht je verdwalen, dan kun je in een taxi stappen om je naar je hotel of hostel te laten brengen.

Datum artikel: 29-04-2009 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over China Informatie

ATP vakanties