vakantie informatie

Chili Informatie

De ijstijd heeft al haar schoonheid in Chili achtergelaten. Je vindt er regenwouden, meren, vulkanen, gletsjers en andere ijskolossen. Chili is voornamelijk een land voor de actieve reiziger. Je kunt op dit stuk land van 4300 kilometer lang en nog geen 200 kilometer breed bijna alle outdoorsporten beoefenen: de hoge bergen van de Andes beklimmen, skiën, fietsen, raften, kajakken, wandelen en zelfs de oversteek maken naar het ijscontinent Antarctica.
In Santiago, de hoofdstad van dit land in Zuid-Amerika vind je veel historische gebouwen, restaurants en uitgaansgelegenheden. In het noorden tegen de grenzen van Bolivia en Peru proef je de sfeer van de oude Andes-culturen. Je kunt een reis naar Chili ook makkelijk combineren met een bezoek aan deze landen of Argentinië.


Het Land

Geografie

Chili is een lange en dunne strook land in Zuid-Amerika gelegen links van en parallel aan Argentinië. Aan de rechterkant bevindt zich het water van de Grote Oceaan en aan de bovenkant grenst het aan Peru en Bolivia. Alle soorten landschap zijn er te vinden: woestijnen, bergen (Andes, met 7000 meter hoge toppen), vulkanen, valleien, gletsjers, regenwouden, kust, meren en fjorden. Het land is ongeveer 4300 kilometer lang en daarentegen in de breedte niet meer dan 150 kilometer. Het is verdeeld in 13 provincies die allen genummerd zijn met Romeinse cijfers, behalve de regio van de hoofdstad Santiago.

Klimaat

Net als alle andere landen onder de evenaar zijn de seizoenen in Chili tegenovergesteld aan die van Europa. De zomer loopt van december tot en met maart en de winter van juni tot en met september. In het ‘Norte Grande’ (het grote noorden) heeft de Atacamawoestijn een mild en zeer droog woestijnklimaat met temperaturen tussen de 11 en 24°C.
Aan de kust is het vochtig warm waardoor er vaak een dikke mist hangt. Meer het binnenland in, op de pampa’s, kunnen de temperaturen oplopen tot 30 °C met de extreme tegenstelling van temperaturen rond het vriespunt in de nacht. Op de hoge altiplano (hooggebergte) sneeuwt het in de zomermaanden.

In het ‘Norte Chico’ (het kleine noorden) direct onder het grote noorden heerst een nat woestijnklimaat waardoor je er eens in de vijf jaar bloeiende woestijnen vindt. Wat zuidelijker verandert dit in een warm steppeklimaat met een regenseizoen in de winter wat nog zuidelijker weer overgaat in een mediterraan klimaat. In het uiterste zuiden in Patagonië en Vuurland staat er meer wind en wordt het klimaat steeds koeler met veel regen en sneeuw.

Natuur

Planten

Chili staat bekend om haar overweldigende natuur. Een groot assortiment nationale parken en reservaten beschermt deze natuur. Door de vele verschillende klimaatvormen zijn er ook veel ecosystemen ontstaan met ieder hun eigen begroeiing en inwoners. De nationale bloem is de copihue. Langs de woestijnkust vind je regenwouden met veel unieke planten en dieren. De woestijnen zijn kaal en droog met af en toe een oase van doornstruiken en bomen. Aan de iets vochtigere kust groeien cactussen en vetplanten. Het midden heeft mediterrane struiken en loofbossen en het zuiden is natter en daardoor altijd groen. De steppes hebben een gele grasbegroeiing. In het uiterste zuiden is het te koud en te winderig voor bomen waardoor je daar alleen gletsjers en toendra overhoudt. De meest sprookjesachtige bossen in Chili zijn de araucaria en de alerce (redwood) oerbossen in Patagonië waarvan de bomen begroeid zijn met lange baardmossen.

Dieren

Chili heeft weinig grote zoogdieren en geen gevaarlijke roofdieren of giftige insecten en slangen. De grootste populatie is de lama die je in grote aantallen en in diverse soorten naast de zeldzame huemul (klein hert) en mensschuwe poema op de Altiplano aantreft. Verder vind je er vossen, vizcacha’s (bergkonijn met lange staart) bevers en 130 vogelsoorten, inclusief struisvogels. In de regenwouden leven veel dieren die wij in de westerse wereld niet kennen en daar is ook vaak nog niet eens een Nederlandse naam voor. In de woestijnen wonen meeuwen, padden, kikkers, slangen, hagedissen en schildpadden. In het zuiden leven arenden, condors, flamingo’s en vele andere vogelsoorten. In het water vind je daar pinguins, walvissen, dolfijnen, zeehonden, zeeolifanten, zeeotters en zeeleeuwen. Daarnaast zijn er nog vele soorten knaag- en buideldieren als bijvoorbeeld de armadillo (gordeldier) en de mara (een Patagonische haas met de voorpoten van een hond en het achterlichaam van een ezel).

Bevolking

Bevolking

Er woonden in 2005 15,4 miljoen mensen in Chili waarvan 4,5 miljoen in de hoofdstad Santiago de Chile. 25% Van al deze mensen is van Europese afkomst, 65% is mesties (afstammelingen van Spaanse kolonisten die met Indiaanse vrouwen trouwden) en nog maar 10% is indiaans. De overgebleven indianenbevolking leeft nog voornamelijk aan de voet van de Andes. Zij stammen onder andere af van de Aymara, Atacameño (noorden) en Mapuche stammen (zuiden). Op de indiaanse inwoners wordt nog wel neergekeken, maar hun positie wordt sinds de democratie in het land steeds sterker.
Er heerst nog steeds een Spaanse invloed in kerk, taal en gebruiken, maar men is ook trouw aan culturele tradities als de ‘huaso’, de Chileense cowboy. Er is weinig analfabetisme en de bevolking is gemiddeld hoog opgeleid.

Religie

Net als in de rest van Zuid-Amerika hebben de Spaanse kolonisten een katholieke stempel gedrukt op Chili. 80% Van de bevolking is nog steeds katholiek, maar er zijn ook steeds meer protestanten (inmiddels 15%), Luthers en Joden. De Indianen zijn destijds gedwongen het katholieke geloof aan te nemen, maar hebben dit geintegreerd in hun eigen geloof. Ook in de politiek domineert het katholieke geloof nog steeds. Scheidingen en abortussen zijn dan ook nog streng verboden en er heerst een taboe op thema’s als aids en voorbehoedsmiddelen.

Cultuur

Santiago is het culturele centrum van Chili. Hier vind je musea, galerieën, concertzalen en theaters. De cultuur is een mix van oude Indiaanse en Europese gebruiken met Noord- en Zuid-Amerikaanse invloeden. Alleen de eigen cultuur van de Mapuche, Aymaras en Atacameños indianen heeft weten te overleven. Kunst en cultuur werden onder het voormalige dictatuurbewind niet altijd gewaardeerd. Media werden streng gecensureerd en daarbij bevatte alle vermaak een politieke les. Dit leidde tot emigratie van veel kunstenaars, die nu langzaamaan allemaal weer terugkeren naar hun thuisland. Muziek en (folkloristische) dans staan hoog in het vaandel bij de Chilenen. En ook de wereldbekende rodeowedstrijden worden er nog gehouden.
Daarnaast is het werk van de schrijvers Pablo Neruda, Gabriela Mistral en Isabel Allende tot ver over de grens bekend. Indianencultuur is nog vooral te vinding bij de Aymaras. Zij houden vast aan hun eigen taal, kleding, folklore, religieuze vieringen en gebruiken.

Geschiedenis

Geschiedenis

Chili dankt haar naam aan de Inca’s die dit stuk land ‘het land aan het einde’ (chili) noemden. Geschat wordt dat de eerste bewoners van Chili ongeveer 20.000 jaar geleden aan zijn komen lopen vanuit Azië, via de Beringstraat en Noord-Amerika. Deze nomadische jagers hebben zich over heel Zuid-Amerika verspreid.
In Chili woonden onder anderen in het noorden indianen van de Changos stam, de Atacaneños, de Aymaras en in het zuiden de El Molle, de Diaguitas, de Mapuches, de Tehuelches, Chonos en de Vuurlanders. Veel van deze stammen mummificeerden hun overledenen. Vanaf 8000 voor Christus komen ook andere culturen het land binnen. De Chinchokros, de Tiwnaku en de Inca’s drukken allemaal hun stempel op de leefgewoontes van de indianen. Dit laatstgenoemde volk brengt in de 15e eeuw aardewerk/pottenbakken, landbouw (mais en pepers) en kennis naar Noord- en Midden-Chili. Kolonisatie Het land wordt gekolonialiseerd in 1541 door Pedro de Valdiva die ook dit deel van de wereld onder Spaanse kroon weet te brengen.
Zoals in heel Zuid-Amerika verdwijnen in deze periode veel indianenstammen. Het zuiden, waar de agressieve Mapuche indianen zich zwaar verzetten, krijgt hij echter nog niet in handen. Hij wordt daar zelfs gevangengenomen en doodgemarteld door Mapuches in 1554. Daarna duurt het nog drie eeuwen voordat heel Chili in de 19e eeuw, inclusief het zuiden, in bezit is van Spanje. De kolonisatie begint daar met de immigratie van voornamelijk Duitsers die daar de landbouw gaan ontwikkelen.
In 1818 wordt het land onafhankelijk verklaard door de inspanningen van Bernardo O’Higgins. Hij wordt de eerste president en implementeert de grondwet in Chili. De grootgrondbezitters in Chili zien hem echter als een bedreiging en brengen hem ten val. Zij blijven de verdere 19e eeuw aan de macht. Pacifische oorlog
In 1879 breekt de Pacifische oorlog om nitraathoudende grond uit met Peru en Bolivia. Het betreffende gebied is nu grondgebied van Chili. De oorlog heeft echter wel geleid tot het afstaan van een groot deel van Patagonië aan Argentinië wat af en toe nog steeds leidt tot grensconflicten. In die periode wordt ook Paaseiland veroverd door de Chileense marine. Er ontstaat een crisis in het land als kunstmest in de plaats komt van Chili’s grootste exportproduct nitraat. De VS wordt dan een grote inkoper van koper en nemen alle winsten hierop van Chili over.
Van 1970 tot 1973 regeert de eerste marxistische president Salvador Allende. Hij is geliefd bij het gewone volk wat hem een tweede regeerperiode oplevert. De grootgrondbezitters en industriëlen zijn hier niet blij mee en in september 1973 wordt zijn huis, het Moneda paleis, gebombardeerd bij een staatsgreep en overlijdt hij. Generaal Augusto Pinochet krijgt nu de macht over de militaire junta en weet de dictatuur 17 jaar op zeer brute wijze in stand te houden. Door internationale druk kan Chili in 1989 niet meer om legale verkiezingen heen en stemt het merendeel van de bevolking tegen Pinochet. Het land herstelt langzaam de democratie.
Bij een bezoek aan Londen in 1998 wordt Pinochet gevangengenomen op verzoek van de Spaanse regering. In zijn 16 maanden huisarrest kan hij echter niet aan Spanje uitgeleverd worden wegens zijn slechte gezondheid. Het land komt langzaam uit het isolement door de internationale verdragen en ander inspanningen van de opvolgers van Pinochet, Patricio Aylwin en Eduardo Frei. De kloof tussen arm en rijk is echter altijd groot gebleven.

Politiek en Economie

Politiek

Chili is een presidentiële republiek. Elke zes jaar worden er rechtstreekse presidentiele verkiezingen gehouden. Op dit moment is Ricardo Lagos Escobar (2000-2006) de president. Het parlement bestaat uit een Senaat met 48 leden en een Huis van Afgevaardigden met 120 leden. De meeste leden van beide kamers worden gekozen door het volk. Tien senatoren worden aangewezen. Voormalige staatshoofden (presidenten) blijven senator voor het leven.
Het land is onderverdeeld in twaalf regio’s (I t/m XII) en een metropole regio bestuurd door intendanten.Deze regio’s zijn weer onderverdeeld in provincies met gouverneurs en gemeentes met burgermeesters.

Economie

De economie van Chili is jarenlang gebaseerd geweest op de agrarische sector en later industrie (mijnbouw, visserij en bosbouw). Het grootste exportproduct werd ontdekt in de grond door de eerste kolonisten en was eerst nitraat en later koper. De mijnbouw was van groot belang voor de inkomsten van het land. Toen de vraag naar koper ook minder werd en de prijzen daalden, werd de staatsschuld groter en moest Chili gaan zoeken naar andere exportproducten.
Mijnbouwproducten als goud, zilver, lithium, zwavel, borium en zout en nu ook fruitteelt, bosbouw en visserij werden toegevoegd aan deze sector. Vooral dit laatste is succesvol geweest en Chili is nu de grootste vismeelexporteur van de wereld.
Voor wat betreft inflatie is Chili een stabiel land met een inflatiepercentage van rond de 5%. Maar hoewel de economische cijfers er rooskleurig uitzien en Chili niet meer de status van derdewereldland heeft, zijn de sociale voorzieningen, onderwijs en gezondheidszorg sterk verwaarloosd. De kloof tussen arm en rijk wordt wel wat minder, maar is nog steeds groot. 30% Van de bevolking leeft nog in armoede. Het werkloosheidspercentage is officieel 5%, maar is in het echt veel hoger. Er is veel laaggeschoold werk en de lonen zijn laag. Vooral in Santiago is het verschil goed te zien met sloppenwijken aan de ene en dure hotels en villa’s aan de andere kant.
De regering Aylwin heeft in de jaren ’90 steun in het buitenland gevraagd en nu zijn er veel projecten op het gebied van bosbouw, armoedebestrijding, plattelands-ontwikkeling, onderwijs en milieu (onder andere landbouw met zonne-energie).

Eten en Drinken

Eten

In Chili is de keuken een mix van Spaanse, Franse en Indiaanse invloeden. Er wordt veel met mais en bonen gekookt en er staat ook altijd veel vlees op het menu. Met 400 kilometer kust is er tevens een groot assortiment vis en schaaldieren te verkrijgen.
Vlees en vis gaan meestal op de asado (de barbecue) die ook bij familiefeesten en partijen veel gebruikt wordt. Het ontbijt bestaat uit verse pancitos (kleine witte broodjes met boter en jam) begeleid met een kopje thee of (instant)koffie (volgens Chileens gebruik met veel suiker!).
Lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en de goedkoopste variant op de kaart is het vaste lunchmenu. Het avondeten begint zoals in de meeste warme landen laat, zo rond 20.30 – 22.00 uur. Voor het hoofdgerecht wordt vaak eerst een soep gegeten. In de armere gebieden wordt altijd cazuela voorgeschoteld, een maaltijdsoep met vlees, aardappel, pompoen, mais en rijst. Er zijn geen salades in restaurants te verkrijgen vanwege de kans op bacteriën. Wel staan er veel gekookte groentes op de kaart.
In de steden zijn meer fastfoodrestaurants dan gewone. Daar zijn dan weer wel lokale varianten op de hamburgers en andere snacks te verkrijgen. Veel voorkomende gerechten zijn: Voor- en lunchgerechten: humitas (gestoomde mais in maisbladeren), pastel de choclo (maispasteitje met kip of vlees), porotos granados (bonensoep), empenadas (gevulde deegpasteitjes) Hoofdgerechten: porotos granados (maaltijdsoep met een biefstukje bovenop), parilla of asado completo (schaal met verschillende soorten vlees) Nagerechten: yerba (kruidenthee), ijs, verse vruchten (chirimoya), torta de mil hojas (soort tompoes).

Drinken

Bij het eten wordt vaak een glaasje Chileense wijn genuttigd. Chili heeft zeer goede wijnen die verbouwd worden in de Maipa vallei even buiten Santiago en in Concha y Toro, Santa Carolina en Undurraga. Ben je een bierliefhebber, probeer dan een Chileense Escudo of Cristal. Voor wie iets lokaals wil proberen is er Pisco, een typisch Chileense drank van piscodruiven. Ook te krijgen in de cocktailvariant Pisco Sour met citroen, suiker en eiwit.

Vervoer

Naar Chili

Vliegtuig
Veel grote luchtvaartmaatschappijen vliegen op de hoofdstad Santiago de Chile, geen een echter rechtstreeks vanaf Amsterdam. KLM vliegt via Parijs, de andere maatschappijen meestal via hun thuisland. De nationale luchtvaartmaatschappij is Lan Chile.
Zij voert de vluchten vanuit Amsterdam uit in samenwerking met Iberia, via Madrid.

Boot
Er zijn een paar cruisemaatschappijen die georganiseerde trips naar Chili aanbieden. Enkele daarvan zijn Princess Cruises, Orient Lines en Holland America Line.

In Chili

Auto
De grote wegen in Chili zijn zeer goed. Je kunt van noord naar zuid rijden over de Panamericana snelweg. Veel afgelegen dorpen en gebieden zijn vaak moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer, dus een auto huren is een goede optie voor wie wat meer wil zien. De wegen zijn hier echter slechter, dus een 4×4 is verstandig en zorg ervoor dat je een goede reserveband en gereedschapskist bij je hebt voor je op pad gaat.
Denk ook aan een grote extra voorraad benzine want in veel gebieden kan het even duren voor je een tankstation tegenkomt. De grote internationale huurautomaatschappijen zijn ruim vertegenwoordigd en verdienen de voorkeur.

Bus
Het busnetwerk in Chili is erg omvangrijk. Langeafstandsbussen zijn vaak comfortabel met toilet en televisie aan boord. Vanuit Santiago kun je een bus pakken naar vrijwel alle grote steden in Chili. De ‘terminal de busses’ zijn over het algemeen groot en er is een restaurant, cafe en kiosk bij.

Trein
De belangrijkste spoorlijn is de Via Sur die van Santiago via Chillán en Concepcion naar Temuco (afstand 677 kilometer) rijdt. Binnenkort zal deze lijn doorgetrokken worden naar Perto Montt. Dagelijks vertrekken negen treinen naar de achtste regio en twee naar de negende regio (eindbestemming Temuco).
De treinen zijn modern en hebben eerste klas, tweede klas en een slaapwagon. In de treinen kun je koffie, drankjes, kranten en tijdschriften kopen. Bij lange afstanden wordt aanbevolen te reserveren.

Taxi
De taxi in Chili zijn zwart met geel en zijn te bestellen of gewoon op straat aan te houden. Alle taxi’s rijden met een meter waar de chauffeurs zich ook echt aan houden. Er rijden in alle steden ook ‘taxi-colectivo’s’ die ongeveer net zo duur zijn als de bus. Deze taxi’s gaan via een vaste route door de stad en nemen meerdere mensen mee. Ze zijn herkenbaar aan een nummer op het dak een prijsaanduiding achter de voorruit.

Vliegtuig
Binnenlandse vluchten worden met moderne vliegtuigen uitgevoerd. Vanuit Santiago vertrekken dagelijks vluchten naar lokale vliegvelden. Alleen de maatschappij Lan Chile vliegt twee keer per week naar Paaseiland. Lan Chile en Ladeco bieden de Airpass. Je kunt deze echter vaak beter al voor vertrek naar Chili aanschaffen op het moment dat je je ticket naar Chili koopt.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Patagonië
In Patagonië kun je je vergapen aan het grote natuurgeweld dat de ijstijd heeft achtergelaten. Je vindt er meren, vulkanen, gletsjers en fjorden, allen restanten van toen de wereld nog bedekt was met ijs. In totaal is er een oppervlakte van 18.000 m² ijs in Chili. Twee grote ijskappen (campos de hielos) zijn de Campo de Hielo Norte (Campo de Hielo San Valentin) en de Campo de Hielo Sur (200 x 70 kilometer). In de natuurparken Laguna San Rafael en Queulat kun je ijsschotsen, -kappen en gletsjers bekijken. In Laguna San Rafael kun je met een bootexcursie mee.

Chico en Grande Norte
In het noorden van Chili vind je een groot woestijngebied. In sommige delen van dit gebied heeft het nog nooit geregend. In andere gebieden regent het eens in de vijf jaar (in september/oktober) waardoor de woestijn in bloei staat. Een van de woestijnen daar is de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld. Aan de randen en meer richting de kust vind je oases waar een klein aantal dieren en planten (waaronder de karakteristieke cactus) leeft.
De nevel die boven de kustlijn hangt geeft het gebied voldoende water. Wat meer naar het noorden kom je langs de het mijngebied waar je mysterieuze verlaten spookstadjes kunt bezoeken.

Bezienswaardigheden

Araca

Araca is de noordelijkste stad van Chili en een belangrijke havenstad voor Chili, Peru en Bolivia. Het heeft de grootste vissersvloot van Chili. Door de Andesvolken die er leven heerst er een gemoedelijke en vriendelijke sfeer. Er staan palmen langs de weg en er zijn parken, ook al ligt het gebied midden in de woestijn.
Er is een zandstrand voor de zonliefhebbers en vanaf het fort op de El Morro heuvel kun je de hele stad zien. Er staan koloniale kerkjes en gebouwen en je kunt dagelijks de Maximo Lira markt bezoeken voor handwerk uit Peru en Bolivia. Er zijn vele gezellige restaurantjes en een jachthaven waar je pelikanen kunt bewonderen. Ook de omgeving biedt leuke uitstapjes naar de woestijn en valleien met sinaasappelgaarden.

Santiago de Chile

De hoofdstad van Chili heeft een klein en compact centrum met een zakengebied, parken en speeltuintjes en vooral veel mensen. Het centrale punt is Plaza de Armas waar de stad in 1541 gesticht is door de kolonist Pedro de Valdivia. Je vindt er gezellige terrasjes (vooral op zondag) waar je vermaakt wordt door straatmuzikanten, zangers, schilders en tekenaars.
Er zijn verschillende culturele centra en musea te bezoeken, zoals het natuurhistorisch museum en het Instituto Cultural de las Condes. De stad ligt midden tussen de skigebieden in de Andes en de wijngaarden van onder andere de wereldberoemde Viña Undurraga.

Paaseiland

Als je de tijd hebt, neem dan het vliegtuig (5 uur) naar Rapa Nui, oftewel Paaseiland vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die het eiland op een van zijn tochten met Pasen ontdekte. Het eiland ligt 3700 kilometer van de kust van Chili in de Stille Oceaan en is het meest afgelegen eiland in de wereld. Door de ligging zijn er veel plant- en diersoorten die je op het vasteland niet aantreft. Het eiland is niet groot, maar het geheim van de grote Moai stenen hoofden is nog steeds niet helemaal ontrafeld.

Stranden en Actief

Stranden

Met een 4000 kilometer lange kust is er genoeg strand te vinden in Chili. Een groot deel van de kust bestaat uit fjorden en andere delen worden bewoond door zeedieren, zoals pinguins, zeehonden, zeeleeuwen en vogels. Maar er zijn ook zandstranden voor de zonliefhebber te vinden. Zo is er het kilometerslange strand van Sensual La Serena in het noorden. Je kunt er logeren aan het strand en er zijn ook genoeg restaurants en disco’s te vinden.
Een ander en wat zuidelijker beach resort is Vina del Mar bij Valparaiso, twee uur rijden van Santiago, beroemd om het aldaar gehouden Festival de Cancion. Voor wie wat meer rust zoekt, is Maitencillo een betere optie. Dit zandstrand ligt afgelegen tussen La Serena en Vivacious Vina en aan zee staan mooie villa’s.

Actief

Chili biedt vele mogelijkheden voor de actieve outdoorsporters onder ons. Met zijn duizenden kilometers lange gebergte en kustlijn en de vele natuurgebieden en meren kun je er duiken, klimmen, mountaineren, trektochten maken, zee- en wildwaterkajakken, raften, moutainbiken, paragliden, windsurfen, surfen, skiën en vissen. En de rustige natuurliefhebber kan er paardrijden, vogels en wildlife spotten, wandelen en zelfs sterren kijken in een van de wereldberoemde Chileense astronomische observatoria in de regio Coquimbo, waar 345 heldere nachten per jaar zijn.

Communicatie

Communicatie

Internet
De laatste jaren zijn internetcafes als paddestoelen uit de grond geschoten. Het is goedkoop en kan ook bij de telefoonkantoren en veel hostels gebruikt worden. Het toetsenbord is wel iets anders. Het @-teken ontbreekt, dit is toetsencombinatie Alt+64.

Telefoon
Het landennummer voor Chili is 56 (vanuit Nederland 0056). Je kunt bellen bij telefoonkantoren (‘telefonos’) of vanuit telefooncellen met munten of kaarten die je bij kiosken kunt kopen. Collect call kan via nummer 182 (operator). Bellen tussen 14.00 en 20.00 uur is goedkoper.

Taal
In Chili wordt Spaans gesproken, wat zij zelf liever ‘castellano’ noemen. Het is moeilijker verstaanbaar dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Het is een mengelmoesje van de immigratietalen en Indiaans en het wordt erg snel gesproken. De Mapuche-taal ‘Mapudungun’ is regionaal nog belangrijk en in het noorden spreekt een kleine hoeveelheid Aymara-indianen nog hun eigen taal.

Media
In Chili zijn er drie nationale tv-zenders, gericht op overheid en geloof. De overige zenders bieden vaak weinig meer dan op het Westen gerichte spelletjesprogramma’s, liefdesdrama’s en soaps. Daarnaast zijn in de duurdere hotels vaak CNN of BBC World te ontvangen.
Chili heeft zeven nationale kranten die zevenmaal per week verschijnen en daarnaast ook twee Engeltalige kranten: de Santiago Times (www.santiagotimes.cl) en News Review (wekelijks). In Santiago zijn de belangrijkste buitenlandse kranten verkrijgbaar, waaronder ook Nederlandse kranten. Voor de meest recente frequenties en programmatijden van de Wereldomroep, kijk je op www.wereldomroep.nl.

Douane

Reisdocumenten

Een visum voor je reis naar Chili is niet nodig als je reis korter is dan drie maanden. Je moet wel in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Chili nog tenminste zes maanden geldig is. Bij aankomst in Chili krijg je een toeristenkaart voor 90 dagen die je goed moet bewaren. Je visum verlengen kan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Santiago voor US$ 100. Of je kunt even de grens over naar Argentinië waardoor je weer opnieuw 90 dagen krijgt bij terugkomst in Chili.

In- en uitvoer

Je kunt 400 sigaretten, 500 gram tabak en drie flessen drank tolvrij invoeren. Daarnaast is er geen restrictie op de hoeveelheid in te voeren valuta. Omdat er in Chili geen dieren- en plantenziektes voorkomen en ze die ook niet vanuit het buitenland willen krijgen, zijn er enige regels en controles ter bescherming hiervan. Je mag geen planten, verse groenten, vlees, kaas, fruit en andere bederfelijke waar invoeren en ook niet transporteren van de noordelijke naar de zuidelijke regio’s.

Gezondheid

Gezondheid

Chili heeft een geavanceerde gezondheidszorg. Het land beschikt over technologische en professionele uitrustingen van het hoogste niveau. De ambassade in Santiago heeft een lijst met Nederlands-, Engels-, en Duitssprekende artsen. Vaccinaties zijn niet verplicht, maar de GGD raad aan injecties te halen voor Geelzucht, hepatitis A, en DTP.
Bij bepaalde medicijnen voor persoonlijk gebruik moet een medisch voorschrift overlegd worden (in het Spaans of Engels). Het is vaak makkelijker een reserve hoeveelheid van thuis mee te nemen.

Gehandicapten

Voornamelijk mensen in een rolstoel zullen het niet makkelijk vinden in Chili te reizen. Er zijn veel nauwe en slecht onderhouden stoepen en het verkeer kan zeer druk en agressief zijn. Bussen zijn niet voorzien van liften of een verlagingmechanisme. Er is in Santiago een speciale taxiservice (Tixi Service genaamd) voor mensen in een rolstoel. Een ritje binnen de stadsgrenzen kost ongeveer twaalf euro.

Drinkwater

Drinkwater is in de meeste steden gezuiverd met chloor en kan gewoon gedronken worden. De hygiënische maatstaven zijn overal hoog (met name in hotels, hostels, pensions en ‘residenciales’ = overnachten bij mensen thuis/gastgezin). In het Grote Noorden wordt drinkwater in flessen aangeraden in verband met schadelijke mineralen in het water van de vulkanische bodem.

Geldzaken

Geldzaken

In Chili betaalt men met de Chileense peso (CLP, symbool is $). Begin 2006 kreeg je ongeveer 628 Chileense peso voor 1 euro. De actuele koers kun je makkelijk vinden op http://finance.yahoo.com/currency. In de grote steden en plaatsen zijn geldautomaten te vinden die pinpassen met een Maestro/Mastercard of Cirrus logo accepteren.
In kleine plaatsen in Noord-Chili en Patagonië zijn er echter nog geen bankautomaten te vinden. Neem dus altijd genoeg contant geld mee als je die kant op gaat. Credicards (American Express, Mastercard en Visa) worden geaccepteerd bij reisbureaus, autoverhuurbedrijven, hotels en restaurants in heel Chili. Je moet wel je paspoort laten zien. Travellercheques zijn eigenlijk overbodig.

Fooi

In hotels en restaurants is het gebruikelijk een fooi van 10% te geven aan obers en kamermeisjes, evenals aan dragers en kruiers op stations (ongeveer 500-1000). Taxichauffeurs verwachten geen tip, maar wel een welkome aanvulling op hun zeer lage salaris.

Afdingen

Afdingen is niet gebruikelijk in Chili. Er kan misschien iets van de prijs afgepraat worden op langeafstandsbussen, bij lang verblijf in een hotel of hostel of op de markt. Maar probeer niet te veel af te dingen op spullen op de folkloristische markt zodat de lokale bevolking nog wat overhoudt aan de verkoop.

Praktische informatie

Accommodatie

In Chili kun je overnachten van budget tot luxe. Er zijn tophotels en ‘hosteria’s’ vanaf € 50 p.p.p.n., *** van € 50-100 en **** vanaf € 100. Middenklassenhotels kosten tussen de € 20-100. In hostels (ook wel hospedaje, pension of resindencial) kun je overnachten vanaf € 8 p.p.p.n. en op grote campings kost het € 10-15 per plek.
Er zijn ook goedkopere kleine campings, maar die zijn vaak slecht bereikbaar als je niet met de auto reist. Ook is wildkamperen op veel plekken toegestaan. Voor wie de echte Chileen wil leren kennen is er de mogelijkheid om te overnachten (en samen te eten) bij gastgezinnen (casas de familia) voor prijzen gelijk aan de budgetaccommodaties.

Feestdagen

Op de volgende officiële feestdagen zijn winkels en banken gesloten:
1 januari Nieuwjaar
eind maart/april Paasweek
1 mei Dag van de Arbeid
21 mei Marinedag, slag om Iquique
30 mei Corpus Christi
29 juni St. Pieter en St. Paul
15 augustus Maria-Hemelvaart
18 september Dag van de Onafhankelijkheid
19 september Dag van het leger
12 oktober Columbusdag
1 november Allerheiligen
8 decemberOnbevlekt Ontvangen
25 december Kerst
11 september is geen officiële feestdag meer sinds de democratie, maar er wordt nog steeds de bevrijding van Pinochet gevierd met vieringen en herdenkingen.

Fotografie

Het landschap van Chili is zeer fotogeniek, evenals de prachtige zonsondergangen en -opkomsten in het noorden en in Patagonië. Het is dan ook zeker de moeite waard je camera me te nemen. Gewone films zijn in de grote steden wel te verkrijgen, maar zijn een stuk duurder dan in Nederland. Zorg voor goede bescherming tegen hitte en vocht.
Voor het fotograferen van mensen is respect gewenst, dus vraag vooraf eerst of de persoon in kwestie wel op de foto wil. Vraag ook of ze de foto toegestuurd willen krijgen en zo ja, noteer het adres. Kinderen Chili is een zeer kindvriendelijk land. Mensen helpen je graag het openbaar vervoer in met de kinderwagen en ook in restaurants zijn berekend op kinderporties. Je kunt wel je zoontje meenemen naar het vrouwentoilet, maar niet je dochter naar het mannentoilet. In Santiago zijn veel parken met speeltuintjes en over het hele land worden kinderactiviteiten georganiseerd.

Kleding

Voor een rondreis door Chili heb verschillende kledingstukken nodig. Dunne kleding voor de zomermaanden, de woestijn, het kustgebied en het regenwoud in het noorden. Warme kleding voor de hoger gelegen gebieden als de Altiplano en de Andes en in Patagonië en Vuurland waar het het hele jaar door niet echt warm is en het ‘s nachts kan vriezen. Neem ook water- en winddichte kleding mee voor het zuiden. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen in Chili.

Openingstijden

Over het algemeen zijn winkels en kantoren dagelijks open van 9.00 tot 13.00 uur en 15.00 tot 21.00 uur. Grote supermarkten en warenhuizen zijn de gehele dag geopend van 9.00 tot 21.00 uur. In Santiago zijn banken geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. In provincies zijn ze geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. ‘s Middag zijn de banken gesloten voor het publiek. Wisselkantoren zijn ‘s middags ook open tussen 15.00 en 18.00 uur.

Reistijd

De beste reistijd voor Noord-Chili is de lente en de herfst. Het ‘kleine noorden’ en Midden-Chili kennen aangename mediterrane klimaten en kunnen het hele jaar worden bezocht. Het zuiden van Chili is mild met naar het zuiden toe steeds meer regen. De beste tijd is hier de zomer van november tot mei. In het uiterste zuiden kun je het beste reizen in hartje zomer (van december tot februari) omdat het anders wel erg koud en nat kan zijn.

Tijdsverschil

Als het in Nederland wintertijd is, dan is het in Chili zomertijd. Het is dan 4 uur vroeger dan in Nederland. Gaan wij echter de zomertijd in, dan gaat Chili juist de wintertijd in en dan is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

Chili is een zeer veilig land. Het grootste risico dat je loopt is naar beneden vallen in de Andes. Er zijn zelfs geen gevaarlijke roofdieren of dodelijke insecten, slangen of spinnen. En ook liften langs de Pan-americana is zeer gebruikelijk. Natuurlijk is de hoofdstad Santiago net als alle andere grote steden in de wereld minder veilig. Loop hier dus niet met teveel geld op zak en dure camera’s om je schouder en laat geen waardevolle spullen achter in de auto.

Datum artikel: 17-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Chili Informatie

ATP vakanties