vakantie informatie

De Canarische Eilanden Informatie

De Canarische Eilanden liggen maar honderd kilometer van Afrika verwijderd, maar toch behoren de eilanden tot Spanje (terwijl dit land ruim duizend kilometer ver weg ligt!). Miljoenen jaren geleden zijn deze vulkanische eilanden uit de zee verrezen en hebben zich ontwikkeld tot populaire vakantiebestemmingen. De zeven grootste eilanden, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro, zijn verrassend verschillend. Wie prachtige stranden wil reist af naar Fuerteventura. Voor een adembenemend maanlandschap moet je op Lanzarote zijn en op Tenerife kun je goed wandelen in het Anaga-gebergte of in het Parque Nacional del Teide door een wildernis van lavastromen, mineraal gesteente en asbedden. La Gomera is een eiland voor dagjesmensen of rustzoekers. Veel toeristische voorzieningen zijn hier niet en de mensen die hier komen doen dat vooral vanwege de natuur.


Het land

Geografie

In de subtropen, ten noorden van de kreeftskeerkring, vindt men de Canarische Eilanden. Ten oosten van de Canarische Eilanden ligt de grootste woestijn ter wereld: de Sahara. Hoewel de Canarische Eilanden geografisch gezien tot Afrika behoren, zijn ze politiek gezien een onderdeel van Spanje. De zeven hoofdeilanden van de Canarische Eilanden zijn Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro.


Klimaat

Hoewel de ligging vlakbij de Sahara anders doet vermoeden, hebben de Canarische Eilanden een redelijk gematigd klimaat. Dit komt door de invloed van de koude golfstroom en de daarbijbehorende winden. Van de lente tot de herfst waait er een gestage noordoostelijke wind (de passaat). Op de meer bebergte eilanden vormen zich aan de loefzijde wolken, welke voor een beetje nevel en koelte zorgen. De lijzijde daarentegen is vrijwel altijd zonnig. In de winter is het zachte weer soms wat onbestendiger. Met hun relatief lage bergen zijn Lanzarote en Fuerteventura de droogste eilanden. De nabijheid van de zee zorgt ervoor dat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer gering zijn. Daardoor is het zelfs in de winter tot ver na zonsondergang buiten goed toeven.

Natuur

Planten
Er zijn op de Canarische Eilanden zo’n 3000 plantensoorten. Niet alleen de verscheidenheid, maar vooral de grootte die de planten bereiken is indrukwekkend. De nationale plant van de Canarische Eilanden is de drakenboom, een inheemse plant die ondanks zijn naam feitelijk niet tot de bomen behoort. De grootste bijdrage aan de indrukwekkende verscheidenheid leveren Tenerife en Gran Canaria met zo’n 1300 verschillende soorten planten. El Hierro telt de minste soorten planten: zo’n 530 verschillende soorten.

Dieren
Afgezien van huisdieren, zul je geen grote zoogdieren aantreffen op de Canarische Eilanden. Wel tref je met een beetje geluk (of pech, afhankelijk van hoe je wensen zijn op dit gebied) ongevaarlijke reptielen aan, zoals bijvoorbeeld de reuzenhagedis of de gekko. Je zult misschien verwachten dat je op de Canarische Eilanden ook kanaries aantreft, maar of je ‘m ook herkent als kanarie blijft nog maar de vraag: in wilde staat zijn deze vogeltjes eerder onopvallend grijsgroen dan felgeel.

Bevolking

Bevolking

De bevolking van de Canarische Eilanden bestaat voor het grootste gedeelte uit nakomelingen van de Spaanse veroveraars en kolonisten. Daarnaast hebben nogal wat andere nationaliteiten zich er gevestigd. Een mengelmoesje dus, maar desondanks een mix die heel goed samen gaat. Wel wordt er soms met een argwanend oog gekeken naar de Spanjaarden van het vasteland, die de arbeidsplaatsen van de “echte” Canarios bezet zouden houden. Als toerist zul je hier echter weinig tot niets van merken. Het leven op de Canarische Eilanden is gemoedelijk, en met het toerisme als belangrijkste inkomstenbron zal men er alles aan doen om je verblijf zo prettig mogelijk te maken.

Religie

Tijdens het regime van Franco was de rooms-katholieke kerk de staatskerk. Inmiddels is er een grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat vastgelegd. Toch behoort maar liefst 96% van de bevolking nog steeds tot de rooms-katholieken.

Cultuur

Zoals hierboven al vermeld, is de cultuur van de Canarische Eilanden er een van gemoedelijkheid en vriendelijkheid. Hier heerst er nog harmonie tussen mens en natuur: de bewoners hebben respect voor de natuurlijke schoonheid en charme van de eilanden, en houden deze in ere. Het eiland Lanzarote is in deze een verhaal apart: Lanzarote wordt in grote mate beinvloed door de architect en kunstenaar Cesar Manrique. Zijn invloed is op werkelijk het hele eiland terug te vinden, maar ook dit op een wijze die het vulkanische landschap op geen enkele manier aantast. Met uitzondering van het Grand Hotel Arrecife is geen enkel bouwwerk op het

eiland hoger dan een Canarische palmboom. Ook naar reclameborden langs de weg zal je tevergeefs zoeken.

Geschiedenis

Geschiedenis

De Canarische Eilanden kunnen bogen op een interessante, maar roerige, geschiedenis. Zelfs Columbus heeft er nog verschillende tussenstops gemaakt, om zijn schepen te laten repareren en om proviand in te slaan. Dit zou de bakermat blijken van de latere hoofdfunctie van de Canarische Eilanden: de tricontinentale handel tussen Europa, Afrika en Amerika. In 1492 begon Alonso Fernández de Lugo met de verovering van La Palma. Na 2 jaar voltooide hij zijn veroveringstocht met de aanval op het laatste onafhankelijke eiland: Tenerife. De epidemie die uitbrak onder de Canarios, heeft hem geholpen ook van deze veldslag een succes te maken. De autochtone Canarios die alle verschrikkingen overleefd hadden, werden gevangen genomen en verkocht op de slavenmarkt. Om aan dit lot te ontsnappen, haastten de Canarios zich om op te klimmen tot Spanjaarden: ze lieten zich dopen, trouwden met Spaanse partners en veranderden hun namen.

De Spanjaarden hadden het nadien ook niet gemakkelijk. Hun nieuwste verovering werd bedreigd door de zeevarende naties Engeland, Frankrijk en Holland. Piraten werden aangetrokken door de Spaanse goud- en zilvervloten en er werden pogingen gedaan de eilanden te veroveren. De oorspronkelijke eilandbewoners hadden een zeer zware wissel te trekken: hongersnoden waren schering en inslag. Om de geplaagde bevolking een nieuwe stimulans te geven, verklaarde Isabella II in 1852 de Canarische Eilanden tot vrijhandelszone. In 1912 werden er op alle eilanden instanties voor een beperkt zelfbestuur opgericht. De
concurrentiestrijd tussen de twee belangrijkste eilanden leidde uiteindelijk tot een opdeling in twee provincies. In 1982 verkregen de Canarische Eilanden de status van autonome regio. Spanje wist bij de toetreding tot de Europese Unie een “status aparte” voor de Canarische Eilanden te verkrijgen, zodat deze als vrijhandelszone bleven bestaan.

Politiek en Economie

Politiek

De autonome regio Canaria is verdeeld in twee bestuurlijke gewesten. Deze gewesten (provincias) bestaan enerzijds uit de drie oostelijke eilanden, en anderzijds de vier westelijke. Van de oostelijke eilandengroep is Las Palmas de Gran Canaria de hoofdstad, van de andere groep is dat Santa Cruz de Tenerife. Deze hoofdsteden wisselen elke vier jaar van de positie als hoofdstad voor wat betreft het bestuur over het gezamenlijk gebied (dus alle eilanden tezamen).

Economie

De belangrijkste drijfveer van de economie van de Canarische Eilanden is het toerisme. Met circa 9 miljoen toeristen per jaar zorgt de dienstensector voor 80% van het bruto nationaal product. Desondanks is het aantal geregistreerde werklozen op de Canarische Eilanden relatief gezien hoog, want de rest van de industrie speelt geen grote rol.

Eten en Drinken

Eten

Aangezien het toerisme de belangrijkste inkomstenbron is van de Canarios, tref je op elk van de Canarische Eilanden genoeg voorzieningen voor de inwendige mens. Een traditioneel gerecht van de Canarische Eilanden is gemarineerd konijn met aardappelen die in zeewater zijn gekookt. Een heerlijke stoofpot is het resultaat. Ook visliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Canarische Eilanden. Hrrk, zeeduivel, tong en baars staan bijna overal op de menukaart. Een speciale aanrader is hier de dorada a la sal, de goudbaars in een zoute korst. Slecht voor de lijn, maar heerlijk voor de smaakpapillen, zijn de traditionele (zoete) desserts. Heerlijk, maar heel machtig, zijn de geflambeerde banaan, de turron de gofio (amandelspijs met honing, maismeel en vijgen) en de bienmesabe (eieren en amandelen).

Drinken

Voor wie een slap bakkie gewend is, is het even wennen: de Spaanse koffie is zeer sterk gebrand. Als je je er niet aan wilt wagen, zijn er alternatieven genoeg. Overal zijn versgeperste vruchtensappen en milkshakes te verkrijgen. Een aanrader is de batido de aguacate, met avocado. Voor degenen die niet de BOB hoeven te zijn, zijn er de Canarische bieren Dorada en Tropical. Ook uitstekende Spaanse wijnen behoren tot de mogelijkheden, en de liefhebbers van experimenten kunnen hun toevlucht nemen tot de crema de banana (bananenlikeur).

Vervoer

Naar de Canarrische Eilanden

Op La Gomera en El Hierro na, zijn elk van de Canarische Eilanden met directe vluchten te bereiken.

Vluchten naar La Gomera en El Hierro gaan via Tenerife-Nord en Gran Canaria. Zin om alternatief te reizen? Vanaf Cádiz (Spanje) vertrekt elke dinsdag een boot naar Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria en Lanzarote. Deze boottocht duurt zo’n 40 à 48 uur. Houd er wel rekening mee dat je voor deze alternatieve manier van reizen soms máánden van tevoren moet boeken, vooral omdat er maar beperkte plaats is voor auto’s op de boot.

Op de Canarische Eilanden

Bus
De grotere eilanden (Tenerife, Gran Canaria en La Palma) beschikken over een goed functionerend busnetwerk. Ook op de overige eilanden is het ‘bussen’ goed te doen, maar houd er rekening mee dat er op zeer afgelegen stukjes misschien maar een of twee keer per dag een bus stopt. Dienstregelingen zijn te verkrijgen bij busstations, toeristische informatiebureaus en op de vliegvelden.

Taxi
Als vuistregel geldt een prijs tussen de € 1,20 en € 1,80 per kilometer. Voor korte afstanden kan dit wat hoger liggen. Let op: het is officieel toegestaan dat de chauffeur een toeslag berekent voor ritten ‘s avonds, op zon- en feestdagen of wanneer je extreem veel bagage meeneemt.

Auto
Het is aan te raden om voor je vertrek te bedenken of je op de Canarische Eilanden een auto wilt huren. In dat geval kun je namelijk vanuit eigen land een huurauto vooraf reserveren , wat aanzienlijk kan schelen in de prijs. Pas op de plek van bestemming met een huurauto de weg op? Dit kan uiteraard ook: je betaalt hiervoor tussen de € 25 en € 42 per dag, inclusief verzekering.

Bezienswaardig

Stranden en Actief

Stranden

Zon- en strandliefhebbers komen op elk van de Canarische Eilanden volledig aan hun trekken. Op Lanzarote zijn vooral de uitgestrekte zandstranden van El Papagayo zeer geliefd. Echter, het strandeiland bij uitstek blijft Fuerteventura, maar zoals reeds gezegd is er op elk eiland meer dan genoeg strand te vinden. Deze stranden zijn niet allemaal geschikt om op blote voeten te lopen, dus het is aan te raden om een paar slippers mee te nemen.

Actief

Even genoeg van het luieren en bakken? Ook de sportievelingen kunnen hun hart ophalen. Wat dacht je van:

Duiken
Overal op de Canarische Eilanden zijn duikscholen, waar zowel beginners als gevorderden terecht kunnen.

Karten
Op Gran Canaria vind je bij Tarajalillo de Gran Karting Club. Deze heeft de langste kartbaan van Spanje.

Surfen
Ook liefhebbers van de surfplank kunnen vrijwel overal op de Canarische Eilanden terecht.

Wandelen
Het prachtige landschap van de Canarische Eilanden nodigt uit tot lange wandeltochten. Op elk van de eilanden zijn er voor zowel beginners als gevorderden schitterende routes te lopen, waarbij het wel van belang is dat je tenminste voldoende drinkwater meeneemt.

Wielrennen
Vanwege de vele vlakke wegen leent vooral Lanzarote zich zeer goed voor de wielersport. Maar ook op de overige eilanden is het goed fietsen. Vrijwel overal zijn verhuurbedrijven te vinden, waar je racefietsen, mountainbikes of een motorfiets kunt huren.

Zwemmen
Bij een strandvakantie hoort voor veel mensen ook een frisse duik in zee. Voorzichtigheid is echter geboden: op sommige plaatsen op de Canarische Eilanden kan dit heel gevaarlijk zijn, vanwege de onderzeese stromingen en de rotspartijen. Gebruik je gezonde verstand en kijk altijd eerst of er ergens aangegeven wordt dat zwemmen mogelijk gevaarlijk is.

Paragliding
Ga je als thrillseeker naar La Palma, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan de strandpromenade van Puerto Naos. Hier vind je de mogelijkheid om een heuse tandemvlucht te maken!

Communicatie

Communicatie

Heb je een mobieltje met buitenlanddekking, dan ben je ook op je vakantieadres bereikbaar. Daarnaast kun je vanuit internationale telefooncellen (aangeduid met internacional of interurbana) bellen met behulp van munten of telefoonkaarten. Deze telefoonkaarten zijn verkrijgbaar bij postkantoren, kiosken en souvenirwinkels. Bellen binnen de Canarische Eilanden? Het kengetal is 0034, en vervolgens 922 of 928 (westelijk respectievelijk oostelijke eilanden) en de rest van het abonneenummer. Het informatienummer voor binnenlanse nummers is 11818, voor internationale nummer 11825.

Taal

Het Spaans is de officiële voertaal op de Canarische Eilanden. In de vakantiecentra spreekt men echter over het algemeen ook voldoende Engels en Duits. Toch raden we je aan om in ieder geval een talengidsje Spaans mee te nemen; in het binnenland kan dit wel eens goed van pas komen.

Media

Als toeristisch mekka zijn overal op de Canarische Eilanden buitenlandse kranten te verkrijgen.

Douane

Reisdocumenten

Hoewel je als gevolg van het Schengen-accoord in principe geen identiteitsbewijs hoeft te overleggen bij de Spaanse grens, moet je absoluut een paspoort of identiteitskaart meenemen. Bij hotels, banken of verhuurbedrijven zal hier namelijk altijd naar gevraagd worden.

In- en uitvoer

De Canarische Eilanden zijn een vrijhandelszone en nog niet geintegreerd in de binnenmarkt van de Europese Unie (EU). Bij terugreis naar de EU gelden de volgende internationale invoerbepalingen: 200 sigaretten (of 100 kleine of 50 grote sigaren, of 250 gram tabak), 1 liter sterke drank en 2 liter wijn. Cadeautjes voor het thuisfront mogen tot een waarde van € 175 per persoon belastingvrij worden ingevoerd.

Gezondheid

Gezondheid

De medische voorzieningen op de Canarische Eilanden zijn vrijwel overal goed. Zelfs kleine plaatsen beschikken vaak over een EHBO-post van het Rode Kruis. Dankzij de goede hygiënische omstandigheden is de kans op ziekte niet groter dan thuis.

Gehandicapten

Gehandicapten kunnen terecht bij de Fundacion OID. Deze organisatie verschaft hulp en inlichtingen voor zowel de gehandicapte mens zelf als de begeleider. Je vindt deze organisatie in Santa Cruz (Tenerife) op telefoonnummer 922750886. Voor rolstoelverhuur kun je contact opnemen met Le Ro. Deze vind je op Gran Canaria, Lanzarote en La Gomera.

Drinkwater

Het leidingwater op de Canarische Eilanden is zuiver, maar bevat wel veel chloor. Voor bijvoorbeeld tandenpoetsen is het wel geschikt, maar drinkwater kun je beter in flessen kopen.

Geldzaken

Geldzaken

Aangezien de Canarische Eilanden bij Spanje horen, kun je ook hier overal met de euro terecht. Geld omwisselen behoort dus tot het verleden! Geld opnemen met je pinpas is goed mogelijk, evenals het betalen met creditcard bij bijvoorbeeld hotels en
autoverhuurbedrijven. Toch blijft het noodzakelijk om ook contant geld op zak te hebben, vooral in kleinere winkels en op het platteland.

Fooi

In cafes en restaurants zijn de rekeningen over het algemeen inclusief fooi. Wel is het gebruikelijk om in een hotel zowel aan het begin als aan het eind van het verblijf, de kamermeisjes en de portier met een fooi te belonen. Ook taxichauffeurs ‘rekenen’ meer of min op een fooi van zo’n 10% van de ritprijs.

Afdingen

In de drukkere toeristische gebieden proberen verkopers allerhande waar aan de man te brengen. Soms een manier om snel een hoop geld te betalen, soms een manier om snel een hoop geld te besparen. Een vlotte babbel en de wetenschap hoe het spel van afdingen te spelen, maakt vaak het verschil tussen deze twee.

Praktische informatie

Accommodatie

Appartement
Overal op de Canarische Eilanden zijn appartementen te huur. Je betaalt voor de logies, in het appartement zijn faciliteiten om te koken. Natuurlijk kun je ook gewoon iedere dag uit eten gaan, werkelijk overal zijn barretjes en restaurants.

Hotel
Zin in en geld voor een geheel verzorgde vakantie? De Canarische Eilanden beschikken over vele vakantieoorden, waar van alles aanwezig is. Of je kiest voor luxe all-in in een toeristisch centrum of liever wat rustiger en bescheidener, is uiteraard een kwestie van persoonlijke voorkeur en budget.

Adressen

Zowel op Gran Canaria als op Tenerife vind je een Nederlands consulaat. De adressen hiervan zijn:

Gran Canaria:
Calle Leon y Castillo 42
Las Palmas
Tel 928362251

Tenerife:
Calle Villalba Hervás 5
Santa Cruz
Tel 922240287

Elektriciteit

Geen gedoe met adapters: op de Canarische Eilanden zijn de Europese stekkers en een elektrische spanning van 220 volt gebruikelijk.

Feestdagen

1 januariNieuwjaar
6 januari
Driekoningen
19 maart
Sint Jozef
1 meiDag van de Arbeid
30 mei
Dag van de Canarische Eilanden
25 juli
Dag van Sint Jacobus
15 augustus
Maria Hemelvaart
12 oktober
Dag van de Spaanse wereld
1 november
Allerheiligen
6 december
Onafhankelijkheidsdag
8 decemberOnbevlekte ontvangenis Maria
25 december
Kerstmis

Geen vaste data, maar wel feestdagen, zijn Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Sacramentsdag. Tweede paas-, pinkster- en kerstdag zijn geen feestdagen.

Fotografie

In de toeristische centra zijn vrijwel overal foto- en filmmaterialen te verkrijgen. Vaak liggen de prijzen wel iets hoger dan in Nederland, dus het is aan te raden om aardig wat fotorolletjes mee te nemen van huis. Gezien de vele prachtige panorama’s op elk van de Canarische Eilanden, zul je ze hard nodig hebben! Kun je niet wachten met het laten ontwikkelen en afdrukken? Binnen de vakantiecentra zijn overal 24-uursservices te vinden, tegen schappelijk prijzen.

Kinderen

Ook voor (kleine) kinderen zijn de Canarische Eilanden een waar paradijs. Houd er wel rekening mee dat kinderen extra kwetsbaar zijn voor de zon; zorg voor een goede bescherming.

Kleding

Met luchtige zomerkleding kom je een heel eind op de Canarische Eilanden. Wil je echter het nachtleven gaan ontdekken, dan is het aan te raden ook iets warmers mee te nemen. Een goede raad: onderschat de kracht van de zon niet! Door het lichte briesje dat er over het algemeen waait, zul je verbranding wellicht niet op tijd opmerken.

Openingstijden

Vastgestelde open- en sluitingstijden zijn er niet. Over het algemeen zijn de winkels geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 16.30 tot 19.30 uur. Op zaterdag is de vuistregel van 9.00 tot 14.00 uur. De postkantoren en banken zijn op doordeweekse dagen open van 9.00 tot 13.00 uur, de banken ook op zaterdag tot 13.00 uur.

Tijdsverschil

Op de Canarische Eilanden geldt de Greenwichtijd. Deze verschilt een uur met onze Midden-Europese tijd. Vergeet daarom niet om je horloge een uurtje terug te zetten, wanneer je aankomt op je vakantiebestemming.

Veiligheid

Geweldsdelicten zijn zeer zeldzaam op de Canarische Eilanden. Wel is het raadzaam op je hoede te zijn voor de kleine criminaliteit. Je huurauto afsluiten en geen waardevolle spullen laten liggen blijft het devies. Ook dien je op je hoede te zijn voor gratis ritjes naar ‘gunstige koopgelegenheden’; het woord ‘gunstig’ geldt hier niet per definitie voor jou!

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over De Canarische Eilanden Informatie

ATP vakanties