vakantie informatie

Brazilië Informatie

Samba, het exotische carnaval in Rio de Janeiro, voetbal, betoverende stranden en het (ongerepte) natuurschoon in de oerwouden in de Amazone. Kom je al in de stemming? Brazilië wordt steeds populairder onder vakantiegangers. De afstand is te overbruggen – het is slechts een halve dag vliegen – en ook qua prijs valt een vakantie naar Brazilië steeds vaker binnen het budget. Het land is een bezoek meer dan waard. Brazilië heeft niet alleen reusachtige steden en ruim 7000 kilometer strand, maar ook grote paradijselijke gebieden met een adembenemende stilte. De watervallen van Foz do Iguacu behoren tot de wereldwonderen en ook de rotsformaties bij Vila Velha zijn het bekijken waard. Natuurlijk mag je de wereldstad Rio de Janeiro ook niet overslaan. Wie een zonvakantie wil, kan onder meer terecht in Fortaleza, aan de noordoostkust van Brazilië.

brazilie

Het land

Geografie

In grootte het vijfde land van de wereld, een kustlijn van 7700 kilometer, een oppervlakte van 8,5 miljoen km? en 240 keer zo groot als Nederland. Kort samengevat is dat de geografie van Brazilië. Het uitgestrekte land (4320 kilometer van noord naar zuid en 4326 kilometer van west naar oost) kent twee typen landschappen:

 • De hoogvlakte bestaat uit afgetopte tafelbergen die drieduizend meter boven de zeespiegel uitsteken. De Rio São Francisco is karakteristiek voor Brazilië. Aan weerszijden van deze rivier liggen twee bergketens, de Serra Oriental en de Serra Central.
 • De laagvlakte bestaat uit de Amazone. Het rivierengebied van de Amazone (Rio Amazonas) strekt zich uit tot aan het Andesgebergte in Peru. De Amazone heeft een lengte van 7025 kilometer. Hiervan stroomt 3150 kilometer door Brazilië.

Momenteel is nog 45% van de totale oppervlakte van Brazilië bedekt met regenwoud. Dit loopt langzaam terug in verband met de massale houtkap.


Klimaat

Brazilië heeft een overwegend tropisch klimaat, maar door de omvang van het land bestaan er aanzienlijke verschillen. De seizoenen zijn precies tegenovergesteld aan die in Europa. Extreme seizoensveranderingen komen hier niet voor. In de Amazone is het over het algemeen heet en vochtig met een gemiddelde temperatuur van 25 ºC. In de regentijd kunnen behoorlijke hoeveelheden neerslag vallen. Enkele keren per week komt de regen gedurende een aantal uur met bakken uit de hemel vallen. In totaal valt hier per jaar tussen de twee en drie meter regen. Het klimaat in het noordoosten is vergelijkbaar met de Amazone, alleen is het hier een stuk droger. Het gebied heeft bovendien woestijnachtige kenmerken. In de centrale hooglanden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 24 en 27 ºC. Ga je op vakantie in het zuiden van Brazilië, dan heb je te maken met een klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland.

Natuur

Planten
Het aantal plantensoorten is al net zo groot, zo niet groter dan het aantal diersoorten. In totaal zijn er meer dan 50.000 soorten. De bekendste planten zijn de rubberboom, de Bertholletia en de Vitoria Regia, de reuzenwaterlelie. Andere soorten zijn de palm, kapok-, rozen- en vijgenboom. Naast het Amazoneregenwoud is de Pantanal een gebied met een enorme rijkdom aan planten. Hier bepalen grasland en bos het landschap. In de natte periodes komen hier ook veel waterplanten voor.

Dieren
Voor veel diersoorten is Brazilië een paradijs. Het klimaat is ideaal, ze kunnen hier veilig en vrij leven en er is voldoende voedsel. Naar schatting leven er vijftienduizend diersoorten. En nog steeds worden er nieuwe soorten ontdekt! Typische vogelsoorten die in de Amazone voorkomen zijn de toekan, arara, kolibri, specht, papegaai en de havik. De bekendste zoogdieren zijn de tapir, het gordeldier, de aap en de roze rivierdolfijn. De rivieren zijn gevuld met 2500 soorten vis en in de lucht vliegen 1800 soorten vlinders en meer dan tweehonderd soorten muskieten. Het zuiden van Brazilië is het leefgebied van veel diersoorten die ook in Europa voorkomen, zoals vossen en eekhoorns.

Bevolking

Bevolking

Brazilië is een land van immigranten en bezit een mix aan culturen. De verschillende culturen hebben ieder hun eigen gewoontes en tradities meegenomen met een vrolijke, vriendelijke bevolking als gevolg. Het land heeft 186 miljoen inwoners. Daarvan is ongeveer 55% blank en van Portugese, Spaanse, Duitse of Italiaanse afkomst. 38% is een mix van blanken en mensen van Afrikaanse origine, 6% van Afrikaanse origine en 1% van de mensen heeft een andere achtergrond, zoals Japans, inheems of Arabisch. Het land kent een ongekende bevolkingsgroei van meer dan 1% per jaar, mede veroorzaakt door het hoge geboortecijfer.

Religie

Brazilië is het grootste katholieke land ter wereld. Hoewel 90% van de Brazilianen rooms-katholiek is, beleeft iedereen deze godsdienst op zijn of haar eigen manier en hebben religieuze vieringen bijvoorbeeld ook Afrikaanse kenmerken. Het protestantisme is qua omvang nog gering, maar de protestantse invloed wordt steeds groter.

Cultuur

Wetende dat de voorouders van de Brazilianen uit Europa, Afrika en Azië komen, lijkt het een wonder dat de Brazilianen een hechte samenleving vormen en een taal spreken. Ook qua cultuur is het de gemengde bevolking gelukt om een eigen, inspirerende cultuur te ontwikkelen. Een definitie van de Braziliaanse cultuur geven is makkelijker gezegd dan gedaan. De cultuur is een smeltkroes van verschillende invloeden. De Portugese invloed zie je terug in de architectuur en kunst. De Afrikaanse invloeden komen tot uiting in de Braziliaanse muziek en de typische gerechten. De indianen hebben hun stempel gedrukt op de dans, muziek en rituelen. Zonder twijfel zijn de Brazilianen een van de meest muzikale mensen ter wereld. Voetbal maakt ook een belangrijk deel uit van de Braziliaanse cultuur, evenals de dynamische Afrikaanse vecht- en danssport Capoeira en het carnaval dat groots wordt gevierd in Rio, Olinda, Recife en Salvasor.

Geschiedenis

Geschiedenis

Al voordat de Aziatische volken in de 6e eeuw voor Christus de oversteek maakten naar het huidige Brazilië, werd het grondgebied naar alle waarschijnlijkheid al bewoond. Dit is gebleken uit archeologische vondsten. In de 15e eeuw stond Europa in het teken van de ontdekkingsreizen en werd Brazilië ‘herontdekt’ door de Portugees Pedro Alvares Cabral die het land Terra de Vera Cruz noemde. Deze naam heeft niet lang standgehouden. Eerder al was aan dit grondgebied de naam Brasil gegeven, verwijzend naar het belangrijkste product van het land: brazielhout, waarvan rode verfstof wordt gemaakt. Toen Cabral uit Brasil vertrok liet hij twee langgestraften achter die samen met de indianen de oudste voorvaderen van de Brazilianen zijn geworden.

Immigratie
In eerste instantie houdt Brazilië zich bezig met het verwerken van brazielhout. In 1530 veranderd dit en worden kolonies gesticht. Er wordt dan ook begonnen met het verbouwen van graan en suikerriet. Omdat de indianen ongeschikt zijn voor het werk op de plantages, worden tussen 1538 en 1850 miljoenen slaven aan land gebracht. De immigratie komt in de 19e eeuw op gang. Brazilië wordt opeens ook bevolkt door Italianen, Spanjaarden, Duitsers, Japanners, Amerikanen, Polen en Russen die in korte tijd Braziliaan worden en een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en cultuur. De meest markante figuur in de politieke geschiedenis van het land is Getúlio Dornelas Vargas. In de 20e eeuw drukt hij een stevige stempel op de Braziliaanse politiek door te regeren als een dictator. Hij speelt iedereen tegen elkaar uit, laat politieke partijen ontbinden en stuurt volksvertegenwoordigers naar huis. Toch doet Vargas ook goede dingen voor het land. Zo is zijn sociale wetgeving in 1940 de modernste van de hele wereld.

Crisis
Na de Tweede Wereldoorlog komt er wat meer politieke bewegingsvrijheid. In 1951 duikt Vargas weer op en wordt tot president benoemd. Zijn opvolger Juscelino Kubitschek brengt Brazilië zwaar in de financiële problemen als hij opdracht geeft tot het bouwen van een nieuwe hoofdstad in het centrale deel van het land. Vanaf 1964 wordt Brazilië bestuurd door militairen onder leiding van Castello Branco. De eerste jaren gaat dat goed, maar eind 1979, na een oliecrisis, komt de klap. Tekorten lopen op, de criminaliteit neemt toe en steden raken in verval. Het vertrouwen in de militaire dictatuur verdwijnt. Tegenwoordig zijn de regeringen zakelijker en minder vaak onderwerp van gesprek. Er wordt hard gewerkt om de corruptie in het land uit te roeien en werkgelegenheid te creëren.

Politiek en Economie

Politiek

Brazilië is een presidentiële federale republiek waar de president voor vier jaar via directe verkiezingen wordt gekozen. De afgelopen vijftig jaar waren de negatieve gevolgen van het voormalige militaire bewind nog duidelijk merkbaar. De huidige president Luíz Inácio da Silva moet hier verandering in brengen en onder meer een einde maken aan de sociale problemen. De belangrijkste politieke partijen zijn de Braziliaanse Sociale Democratische partij, de Liberale Frontpartij, de Democratische partij van de Arbeid, de Braziliaanse Sociale partij van de Democratie en de Partij van Arbeiders.

Economie

Brazilië staat ongeveer op de tiende plek van de grootste economieën van de wereld. De landbouw, mijnbouw, productie- en dienstensectoren zijn hier behoorlijk ontwikkeld. Er zijn echter nog enorme verschillen in de verdeling van de rijkdom. Eenderde van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouwsector. De belangrijkste commerciële gewassen zijn koffie, rijst, bananen, suikerriet, katoen, graan, bananen, tabak en citrusvruchten. Brazilië heeft enorme minerale rijkdom, waaronder ijzererts, industriële diamanten, edelstenen, goud, nikkel en aardolie. Koffie is een belangrijk exportproduct net als ijzer, staal, geconcentreerd sinaasappelsap, sojabonen, rundvlees, tropisch hardhout en schoeisel. Ingevoerd worden vooral ruwe olie en chemische producten. Brazilië drijft vooral handel met de landen uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Argentinië.

Eten en Drinken

Eten

De Braziliaanse keuken is internationaal. Je kunt er heel goed Frans, Indisch, Japans of vegetarisch eten. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Hoofdingrediënten van de Braziliaanse maaltijd zijn vis, vlees, groenten, fruit en bonen.Ga je in Brazilië uit eten en wil je wat anders dan hier in Nederland, probeer dan de Churrascoria. Een etentje hier is een hele belevenis. De obers komen met verschillende vleesspiezen langs en snijden aan tafel het stuk vlees van je keuze af. Veelal betaal je in dit soort restaurants een vast bedrag. Een ander grappig verschijnsel zijn de kilorestaurants. Je maakt een keuze uit het buffet en laat daarna je bord wegen. De prijs van de maaltijd wordt per kilo berekend.

Braziliaanse gerechten:

Vatapá

stamppot met een vissoort als basis en olie, kokosnoot, gemalen olienootjes en groene peper

Bacalhau à Bras

kabeljauw, gepocheerd in reepjes met aardappelen, knoflook en geklopte eieren

Pato no Tucupí

gerecht bestaande uit eendenvlees en maniokblad

Bolo de Macacheira

zoute cake van reepjes wortel van macacheira, eieren, kokosnoot, boter en suiker

Drinken

Brazilianen drinken graag mixen van vruchtensappen, cachaca (suikerlikeur), pinga (witte rum), caiprinha (mix van citroenschijfjes, ijsklontjes en cachaca), wijn en bier.

Vervoer

Naar Brazilië

Tegenwoordig kun je nog maar op een manier naar Brazilië reizen en dat is per vliegtuig. Brazilië is te bereiken vanuit alle grote Europese steden. Vanuit Nederland kan rechtstreeks worden gevlogen naar Brazilië.

In Brazilië

Auto
Met de auto kun je het grootste gedeelte van Brazilië ontdekken. De wegen en bewegwijzering zijn alleen niet altijd even goed. De prijs van een huurauto is redelijk en verschilt per seizoen en regio. Ga je een auto huren, dan moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs, je paspoort en een creditcard.

Bus
De interlokale bussen zijn een goed en goedkoop transportmiddel die bovendien strak volgens schema rijden en schoon zijn. Ga je een lang traject afleggen, neem dan de luxe bus (onibus leito). Deze slaapbus heeft een toilet en de service die je hier krijgt is gelijk aan die in vliegtuigen. Andere bussen zijn de normale bus (convencional) en de touringbus (executivo). Beide bussen hebben een toilet aan boord, maar de touringbus is iets comfortabeler en duurder.

Taxi
In Brazilië heb je verschillende taxi’s. De radiotaxi’s (die per radio worden opgeroepen) zijn in vergelijking met de andere taxi’s groter en voorzien van airco. Voor een ritje in de radiotaxi betaal je dan ook meer. De goedkoopste taxi’s zijn de normale taxi’s die je gewoon op straat aan kunt houden. We raden je aan ‘s avonds een radiotaxi te nemen, je hoeft dan niet bang te zijn dat je een oneerlijke chauffeur treft die een abnormaal hoog bedrag vraagt voor een ritje. Hoewel de meeste taxi’s een taximeter hebben, staat het bedrag dat je moet betalen op een lijst op het achterraam. De taxichauffeur zal altijd de prijs rekenen die op het raam staat.

Trein
Hoewel Brazilië 30.000 kilometer aan rails heeft liggen, wordt hier nauwelijks gebruik van gemaakt om personen te vervoeren. Wil je toch een stuk met de trein reizen, dan is het traject van Sao Paolo naar Santos een aanrader.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

De bekendste toeristische gebieden van Brazilië zijn voor veel mensen de stranden. Naast de badplaatsen heeft het land wonderschone natuurgebieden en historische steden. Wij doen een greep uit de interessantste toeristische gebieden:

Amazone
Grootste trekker van de staat Amazonas is de Amazone. Dit grootste regenwoud op aarde is misschien wel het bekendste gebied van Brazilië. Het gebied is bedekt met oerwoud en grote delen zijn nog steeds ontoegankelijk. Manaus is het startpunt voor tripjes door de Amazone die je per helikopter, autobus, terreinwagen of boot kunt ontdekken.

Bahia
Wie echt in de Braziliaanse cultuur wil duiken, mag de provincie Bahia niet overslaan. Het is de regio die het beste de Braziliaanse cultuur weergeeft met muziek, tradities en eetgewoontes. Dit gebied is een must voor wie belangstelling heeft voor de koloniale geschiedenis. In Bahia barst het bovendien van de monumenten van koloniale architectuur en musea met religieuze kunst. Salvador, de hoofdstad van deze provincie is de stad met de meeste Afrikaanse invloeden.

Fortaleza
Voor zowel de Brazilianen zelf als de buitenlandse toeristen is Fortaleza de plek bij uitstek voor een strandvakantie. Niet zo gek als je bedenkt dat deze plaats een strand bezit van maar liefst 25 kilometer. Fortaleza, gelegen in het noordoosten van Brazilië is bovendien een stad met veel historie, musea en parken. Om het historische centrum heen vind je veel moderne architectuur. In de omgeving van Fortaleza liggen nog een aantal (beschermde) natuurgebieden.

Natal
Deze stad in het noordoosten is een toeristische trekpleister met fantastische stranden. De havenstad is gelegen op het schiereiland tussen de Rio Potengi en de Atlantische Oceaan. Dit gebied heeft weinig culturele en historische attracties en moet het vooral hebben van de stranden. Het mooiste strand bij Natal is Genipabu, dertig kilometer zuidwaarts.

Rio de Janeiro
Hoor je de naam Rio de Janeiro, dan denk je aan carnaval, cultuur, geschiedenis, sport en zon. De wereldstad met honderden hotels en ontelbaar veel restaurants is de meest culturele stad van Brazilië en tevens de voornaamste toeristische trekpleister. De stad is ingedeeld in stadsdelen die van elkaar worden gescheiden door de heuvels en de baai. Het is ook de stad van de bekende stranden Copacabana, Barra da Tijuca, Ipanema, Leblon en Vidigal.

Pantanal
Dit uitgestrekte moerasland van 230.000 km? ligt deels in Brazilië en deels in Bolivië en Paraguay. Pantanal is de beste plaats om wild in zijn natuurlijke omgeving te observeren, evenals flora en fauna. Je kunt Pantanal, het gebied dat maar liefst zes keer zo groot is als Nederland, te voet, per kano of te paard verkennen.

Bezienswaardigheden

Salvador
Een van de meest levendige steden is Salvador. De stad bestaat uit een boven- en benedenstad die door middel van een lift aan elkaar zijn verbonden. De wijk die je zeker niet mag missen is Pelourinho. In de bovenstad vind je vooral de koloniale gebouwen, zoals de Catedral Basílica uit 1656. Op de Praca Anchieta staat bovendien de mooiste barokkerk van Brazilië. Ook de omgeving van Salvador is bezienswaardig, bijvoorbeeld het eiland Itaparica met kleine pittoreske dorpjes en stranden die nog heerlijk rustig zijn. Op ruim een uur rijden van de stad vind je een schildpaddenreservaat.

Rio de Janeiro
Ben je in de bruisende stad Rio de Janeiro dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken op je lijstje. Bezoek de vierhonderd meter hoge Pao de Acucar en de Corcovado met het beroemde beeld van Jezus Christus die de stad beschermd. Met de metro of de stadsbus kun je vrij eenvoudig en goedkoop de stad rond. Handig als je weet dat de stadsdelen van Rio de Janeiro zijn gescheiden door heuvels en een baai. Cultuurliefhebbers mogen het Museu Nacional de Belas Artes met een grote collectie schilderijen van Braziliaanse schilders niet missen.

Praia do Forte
In deze badplaats kun je zonder problemen je vakantie doorbrengen. Overdag leg je je handdoekje neer op het zand van het ongeveer twaalf kilometer lange verlaten strand dat nog in de oorspronkelijke staat is gehouden. Wil je iets van de omgeving zien dan kun je het schildpaddenreservaat bezoeken of het natuurreservaat. Als je in de maanden augustus tot en met oktober in de buurt bent, dan kun je voor de kust walvissen bekijken.

Ouro Preto
Deze historische stad waarvan de naam zwart goud betekent, is vooral bekend vanwege de winning van goud. In Ouro Preto herinneren vele met goud versierde kerken nog aan deze tijd. In 1933 is de stad uitgeroepen tot nationaal monument en sinds 1981 staat Ouro Preto op de Wereld Erfgoed Lijst van de UNESCO. Grappig weetje is dat deze stad niet groeit, maar juist kleiner wordt. Een wandeling door de nauwe straten is een absolute aanrader. De stad heeft veel mooie architectuur en ademt een 18e eeuwse sfeer uit.

Fernando de Noronha
De eilandengroep Fernando de Noronha is bijzonder. Om de natuur niet al teveel te verstoren worden er dagelijks maar vierhonderd toeristen toegelaten op deze archipel. Fernando de Noronho is een beschermd natuurgebied waar je perfect kan duiken en snorkelen. De stranden op het eiland zijn schoon, mooi en bijna uitgestorven. Wat je ook niet mag missen is Mirante dos Golfinhos, een uitzichtpunt waar je elke ochtend honderden dolfijnen kunt zien zwemmen.

Stranden en Actief

Stranden

De Braziliaan brengt graag zijn vrije tijd door op het strand. Het land beschikt over maar liefst zevenduizend kilometer strand. Kortom, een onmogelijke taak om ze allemaal te noemen. We lichten er een aantal mooie stranden uit.

De op een schiereiland gelegen badplaats Búzios telt maar liefst 23 stranden waarvan de een nog mooier is dan de ander. Enkele van de bekendste stranden hier zijn João Fernandinho en Geribá. Net als Búzios ligt ook de badplaats Natal op een schiereiland en zijn hier de nodige stranden te vinden. De bekendste stranden zijn Genipabu en Cofovelo. Wil je een levendig strand dan is Praia dos Artistas een aanrader. Is je enige criterium voor je vakantie dat er volop stranden moeten zijn? Ga dan naar Recife. Tenslotte is Praia do Forte voor een strandvakantie een aanrader. In een mooie omgeving gelegen, met een gemiddelde temperatuur van 27 °C kun je hier je dagen doorbrengen aan de witte zandstranden vol palmbomen.

Actief

Fietsen
In de Nationale Parken kun je uitstekend mountainbiken, evenals in andere delen van het land. Probeer de grote steden te vermijden.

Wandelen
Veel van de Nationale Parken zijn voorzien van wandelpaden met verschillende moeilijkheidsgraden. Vooral de staten Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná en Rio Grande de Sol zijn geschikte wandelgebieden.

Watersporten

Duiken
Langs de Braziliaanse kust zijn uitstekende duikplaatsen te vinden. Aanraders zijn het eiland Fernando de Noronha, de omgeving van Recife en het eiland Abrolhos.

Surfen
De laatste jaren is het surfen in Brazilië enorm populair geworden. Met name de zuidelijke staat Santa Caterina heeft goede surfstranden. Verder kun je goed surfen in de staat Rio de Janeiro bij Saqarema, Búzios en Niteroi.

Communicatie

Communicatie

Internet
Internetwinkels zijn er in alle grotere steden en in de toeristische centra.

Telefoneren
Naar Nederland bellen is relatief voordelig en kan vanuit de hotels of in een telefooncel met behulp van een telefoonkaart. Internationaal bellen moet vanuit de blauwe telefooncellen. Telefoonkaarten koop je in een kiosk of bij een telefoonkaartenautomaat. Om vanuit Brazilië naar Nederland te bellen, draai je eerst 002131 gevolgd door het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Bellen met je mobiel is moeilijk en vaak heb je geen bereik.

Taal

In het hele land wordt Portugees gesproken. Het Portugees dat in Brazilië wordt gesproken heeft een eigen accent met klankcombinaties die iets anders worden uitgesproken dan in Portugal.

Media

Nederlandse kranten zijn in Brazilië niet verkrijgbaar.

Douane

Reisdocumenten

Voor een reis naar Brazilië is een paspoort vereist die na terugkeer naar Nederland nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum heb je voor dit land niet nodig. Bij aankomst in Brazilië ontvang je een bewijs van inreis die bij het paspoort gevoegd wordt. Bij vertrek moet je dit bewijs weer afgegeven. Bewaar dit goed en bij voorkeur niet bij je dagelijkse reispapieren.

In- en uitvoer

Je mag maximaal tweehonderd sigaretten of 250 gram tabak of vijftig sigaren meenemen. Daarnaast is een liter sterke drank of twee liter mousserende (likeur)wijn toegestaan en twee liter niet-mousserende wijn. Bovendien mag je tot € 175 per persoon belastingvrij invoeren.

Gezondheid

Gezondheid

Door besmet water, bedorven eten en warmte kan het voorkomen dat je diarree krijgt. Ga niet op vakantie zonder een diareeremmend middel in je koffer gestopt te hebben. Je kunt deze middelen weliswaar ook in Brazilië kopen, maar die kunnen nog wel eens ernstige bijverschijnselen veroorzaken.

Vaccinaties
Voor Brazilië zijn geen vaccinaties verplicht. Het wordt wel aangeraden om je in te laten enten tegen gele koorts, hepatitis A, buiktyfus en DTP. Malariatabletten worden aangeraden voor een bezoek aan de Amazone. Voor de meest actuele informatie kun je terecht bij je huisarts of plaatselijke GGD.

Gehandicapten

Mensen in een rolstoel hebben het niet altijd even makkelijk in Brazilië. Je kunt je zeker redden, maar plan je reis wel heel goed. De meest toegankelijke stad is Rio, maar ook hier kom je nog obstakels tegen.

Drinkwater

Water uit de kraan kan absoluut niet gedronken worden. Beperk je daarom tot flessen mineraalwater.

Geldzaken

Geldzaken

Creditcard
In de grote steden is het gebruik van de creditcard geen enkel probleem. Buiten de grote steden kun je steeds vaker met je creditcard betalen. Kijk alleen niet vreemd op als er een toeslag wordt gevraagd.

Geld
De Braziliaanse munteenheid is de real en onderverdeeld in 10, 25 en 50 cents. Neem niet teveel contant geld mee vanuit Nederland. Er zijn in Brazilië genoeg mogelijkheden om aan geld te komen.

Pinnen

In het hele land kan gepind worden.

Reischeques
Je kunt travellerscheques in Amerikaanse dollars inwisselen bij banken, hotels en wisselkantoortjes. Neem de reischeques zoveel mogelijk in kleine coupures mee, tot zo’n vijftig dollar per cheque.

Fooi

Fooien zijn heel gebruikelijk in Brazilië. Vaak is in restaurants en hotels een fooi van 10% bij de rekening inbegrepen. Zo niet, geef dan zelf 10% fooi. Door de inflatie ligt het loon van veel mensen onder het bestaansminimum en wordt een (kleine) fooi erg gewaardeerd. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Afdingen

Afdingen bij de kraampjes en op markten is in Brazilië heel normaal. Natuurlijk wil je zo weinig mogelijk betalen voor een souvenir, maar bedenk wel dat de producten die je koopt soms de broodwinning is van een familie. Wil een verkoper onderhandelen, dan betekent dat meestal dat hij het inkomen hard nodig heeft. Bepaal voor je afdingt welke prijs je voor iets wilt betalen.

Praktische informatie

Accommodatie

Camping
Over het algemeen liggen campings bij de grote steden, veelal aan een strand of rivier. Wildkamperen of slapen op het strand is verboden. In het binnenland kun je ook ‘kamperen bij de boer’.

Hotel
Het land heeft een ruime keuze aan hotels, variërend van simpele onderkomens tot luxe vijfsterrenhotels. In de grotere steden heb je ook de zogenaamde aparthotels die weliswaar hetzelfde comfort bieden als een hotel, maar zonder overbodige luxe. Hierdoor zijn ze echter ook een stuk goedkoper dan de hotels.

Jeugdherberg
In bijna iedere grote Braziliaanse stad of toeristische bestemming vind je wel een jeugdherberg voor een redelijke prijs. De kwaliteit van een jeugdherberg verschilt. Ben je lid van Hostelling International dan krijg je korting.

Elektriciteit

In Brazilië is het voltage meestal 110 volt, maar in sommige gebieden wisselt dit tussen de 110 en 220 volt. Controleer daarom altijd eerst goed wat het voltage is voordat je een stekker ergens in een stopcontact steekt. Voor de Braziliaanse stopcontacten heb je de zogenaamde Amerikaanse platte stekker nodig.

Feestdagen

In Brazilië lijkt het iedere dag wel ergens feest te zijn. Het feest der feesten in Brazilië is natuurlijk het carnaval dat meestal in februari of maart wordt gehouden. Ook sportieve prestaties van topsporters kunnen reden zijn tot het houden van een nationale feestdag.

Nationale feestdagen

21 april

Sterfdag van Tirandentes, vrijheidsstrijder en leider van de Inconfidência Mineira

13 mei

Afschaffing van de slavernij in 1888

7 september

Onafhankelijkheidsdag

15 november

Dag van de Republiek

Fotografie

De meeste Brazilianen vinden het geen probleem als je een foto van ze maakt en poseren graag voor je. Vraag altijd wel eerst even toestemming voordat je een foto maakt. Soms levert het geven van een kleine fooi een nog mooier plaatje op. Zorg dat je voldoende fotorolletjes en batterijen bij je hebt. Deze zijn in Brazilië een stuk duurder en slecht te verkrijgen. Koop je toch ter plekke een rolletje, let dan goed op de houdbaarheidsdatum van het het rolletje.

Kinderen

Brazilianen zijn gek op kinderen en zullen altijd tijd en ruimte maken om ervoor te zorgen dat ze zich goed voelen. Ga voor je een vakantie boekt goed na of kinderen zich kunnen vermaken.

Kleding

Wat je aan kleding in moet pakken is afhankelijk van je reisdoel, maar goede wandelschoenen en een pet om je hoofd tegen de zon te beschermen zijn geen overbodige luxe. Ga je naar de Amazone of de Pantanal, neem dan een luchtige lange broek mee. Een aanrader is de kleding van NosiLife (Craghoppers), deze kleding is naast functioneel ook insectwerend, wat goed van pas kan komen in Brazilie.

Openingstijden

Postkantoor: maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Bank: maandag t/m vrijdag 11.30-16.30 uur.

Winkels: maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Vaak zijn de winkels tussen 12.00 en 14.00 uur gesloten.

Reistijd

Brazilië is het gehele jaar door goed te bereizen en de beste reistijd hangt eigenlijk af van het gebied waar je heen wilt gaan. Voor het Amazonegebied en de Pantanal gelden de maanden juni tot en met oktober als beste reistijd. Ga je naar het kustgebied dan kun je dit het beste in de maanden september tot en met mei doen.

Tijdsverschil

In Brazilië is het vier uur vroeger. Tijdens onze zomertijd is dat zelfs vijf uur.

Veiligheid

Het land is niet crimineler dan andere landen, maar door de krantenberichten over de misdaad in Brazilië wordt wel eens een andere indruk gewekt. Ook in Brazilië moet je uitkijken voor zakkenrollers. Beperk de kans op diefstal. Laat dure sieraden thuis en loop niet opzichtig met je camera of portemonnee rond. Stop je portemonnee ook niet propvol met geld, neem alleen mee wat je die dag nodig hebt. Een laatste advies: ga nooit een krottenwijk in zonder begeleiding.

Datum artikel: 29-04-2009 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Brazilië Informatie

 1. Brasilboy
  20-02-2011 01:15
  1

  Brasil is een mooi land met vriendelijke mensen
  heeft mooi natuur
  ik beveel het zeker aan een vakantie naar brasil
  woon er zelf ook
  welkom in Brasil

Een reactie toevoegen over Brazilië Informatie

ATP vakanties