vakantie informatie

Bonaire Informatie

Een gastvrije bevolking, schitterende koraalriffen, een uniek onderwaterlandschap en een tropisch klimaat. Bonaire, here I come of beter gezegd; Bonaire, hier kom ik, want op dit eiland wordt gewoon Nederlands gesproken. Geef toe, het is toch een beetje een raar idee dat je na ruim tien uur vliegen uitstapt en in het Nederlands wordt aangesproken. Maar ach, eigenlijk is het ook wel zo praktisch. Bonaire is bij uitstek een eiland voor strandliefhebbers, rustzoekers en duikers en wordt ook wel ‘divers paradise’ genoemd. Het eiland vormt samen met de buureilanden Aruba en Curacao de zogenaamde ABC-eilanden, maar is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Hier vind je geen bruisend uitgaansleven of drukke stranden, maar overheerst de rust, zelfs bij de bevolking van het eiland.

bonaire

Het land

Geografie

Met een lengte van 40 kilometer is Bonaire niet groot. Je zit altijd dicht bij de kust aangezien het eiland nergens breder is dan twaalf kilometer. Om even een beeld te krijgen: het eiland is (slechts) anderhalf keer groter dan Texel. Op heldere dagen kun je vanaf de Brandaris, het hoogste punt van het eiland, de kust van Venezuela en Curacao zien liggen. Het eiland dat hoort bij de Nederlandse Antillen is ontstaan door onderzeese vulkaanuitbarstingen.
In feite is Bonaire de top van een uit de zee stekende vulkaanrand. De vulkanische oorsprong van het eiland zie je vooral goed terug aan de noord- en noordoostkant van het eiland. Het landschap van Bonaire lijkt in eerste instantie vlak en droog, maar als je wat verder kijkt ontdek je de verschillende grotten, lagunes en salinja’s. Deze zoutmeren zijn ontstaan door ondergelopen stukken land die afgesloten zijn geraakt van de zee.


Klimaat

Belangrijkste kenmerk van het tropische klimaat van Bonaire is de hoeveelheid zon. De gemiddelde temperatuur op dit eiland ligt rond de 28 ºC. September is de warmste maand. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is slechts enkele graden. Ook zijn er weinig temperatuurverschillen tussen de winter- en zomerperiode. Gemiddeld valt er per jaar 500 millimeter water. Tropische stormen komen bijna niet voor op Bonaire. Een ander kenmerk van het klimaat op Bonaire is de bijna altijd aanwezige passaatwind.

Natuur

Planten

De plantengroei op Bonaire is door het droge tropische klimaat vrij beperkt. De 500 plantensoorten die voorkomen zijn voornamelijk struikgewassen, lage boomsoorten en cactussen. Een typisch verschijnsel zijn de dividivi-bomen, ook wel waaibomen genoemd. Doordat de wind altijd uit dezelfde richting waait groeit deze boom met de wind mee. In het noorden kom je de laatste restjes bos tegen. Door de massale houtkap zijn de oorspronkelijke bossen behoorlijk uitgedund.

Dieren

In de zee rondom het eiland zwemmen maar liefst ruim 300 verschillende soorten vissen. Bonaire heeft de twijfelachtige eer om de zeldzame lora tot haar bevolking te rekenen. Deze papegaai is bijna uitgestorven en alleen hier nog in het wild te zien. Het dierenrijk bestaat verder uit felgekleurde tropische vogels, hagedissen en leguanen. Het eiland is op dierengebied vooral bekend vanwege de Caribische flamingo die zich heeft gevestigd in het Pekelmeer.
Bonaire heeft een van de grootste flamingokolonies ter wereld. Hagedissen leven ook in grote getale op het eiland, evenals ezels. Sinds deze dieren ‘overbodig’ zijn geworden als last- en rijdier zwerven ze in het wild rond. Soms kom je ze ook tegen in de dorpen en steden als ze op zoek zijn naar water en voedsel.

Bevolking

Bevolking

Bonaire heeft ongeveer 15.000 inwoners en is daarmee een van de dunstbevolkte eilanden in dit gebied, vooral vergeleken met de inwonersaantallen van Aruba en Curacao. De bevolking vergrijst en vooral veel jonge Antillianen trekken weg uit Bonaire. Belangrijkste kenmerk van de bevolking is de etnische diversiteit. Zo’n 85% stamt af van Afrikaanse slaven of heeft gemengd bloed. De bevolking van Bonaire is vriendelijk, hulpvaardig en gemoedelijk. Uit zichzelf zullen ze niet zo snel op je afstappen, maar als je eenmaal met ze aan de praat raakt, is het ijs snel gebroken.

Religie

Ruim 90% van de bevolking is rooms-katholiek. Religie is belangrijk voor de eilandbewoners en op Bonaire nemen ze hun godsdienst serieus. Iedere zondag gaan de gelovige eilandbewoners naar de kerk en de christelijke feestdagen worden uitgebreid gevierd. Ook geloven de eilandbewoners in de kracht van het bovennatuurlijke.

Cultuur

De cultuur van Bonaire is vergelijkbaar met die van andere Caribische eilanden. Caribische, West-Europese, West-Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Noord-Amerikaanse invloeden zijn samengesmolten en vooral in de dansen zie je deze invloeden nog terug.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Bonaire lijkt te beginnen in het jaar 1499. Van de jaren daarvoor is weinig bekend. Wat we wel weten is dat Bonaire voor de ontdekking door de Spanjaarden bewoond werd door Caiquetio-indianen. Deze indianen kwamen van oorsprong uit het Zuid-Amerikaanse continent en leefden van visvangst en van wat ze aan plantaardig voedsel vonden. Overblijfselen van deze groep indianen vind je in de grotten van Onima en Speldonk. De Antillianen zelf beschouwen 1449 als het beginjaar van hun geschiedenis. In dat jaar verschijnt Bonaire voor het eerst op de Mapa Mundi, de vermaarde wereldkaart van Juan de la Cosa. De Spanjaarden keren het eiland in 1515 de rug toe om elf jaar later weer terug te keren met een veestapel.

In 1634 wordt Bonaire door de West-Indische Compagnie (WIC) veroverd onder leiding van zeevaarder Johan van Walbeeck. Vanaf dat moment wordt de winning van zout en verfhout, de veeteelt en de maiscultuur verder ontwikkeld. De WIC maakt van Bonaire een plantage-eiland en steeds meer negerslaven gaan op het eiland aan het werk om zout uit de zoutpannen bij het huidige Pekelmeer te winnen. Uit deze tijd stammen de bekende slavenhutjes van Bonaire. In het begin van de 19e eeuw wordt Bonaire voor een korte periode door de Engelsen bezet, maar in 1816 wordt het eiland weer aan de Hollanders teruggegeven. De afschaffing van de slavernij in 1863 zorgt ervoor dat de zoutindustrie en de plantages niet langer rendabel zijn. De economische situatie is slecht en pas na de opkomst van de olie-industrie in het begin van de 20e eeuw op Aruba en Curacao gaat het wat beter. Ook de Tweede Wereldoorlog geeft de economie op Bonaire een impuls. Sinds 1954 hebben de Nederlandse Antillen het recht op eigen bestuur dat is vastgelegd in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dit levert de Nederlandse Antillen een grote mate van zelfstandigheid op.

Politiek en Economie

Politiek

Bijna alle partijen op Bonaire hebben een sterke leider met een vaak etnische binding. Deze leiders zijn sterk afhankelijk van hun achterban op het eiland. Zo kan het gebeuren dat er een persoonlijke band ontstaat tussen de burger en de politicus. Nadeel van deze werkwijze is dat de kiezer dan vaak ook wat terug verwacht van de gekozen leider.

Economie

Bonaire profiteert volop van het toerisme op het eiland en de bezoekers van het eiland zorgen voor een belangrijke economische impuls. Veel eilandbewoners zijn voor hun dagelijkse brood afhankelijk van de toeristen. Deze afhankelijkheid heeft zowel voor-als nadelen. De stroom toeristen zorgt weliswaar voor werkgelegenheid, maar de hoge posities worden vooral bezet door buitenlanders. Er is Bonaire alles aan gelegen om zich goed te profileren als duikbestemming, maar er hoeft maar iets te gebeuren, zoals de dollar die hoog staat, of er komen minder mensen naar het eiland. De overheid is de grootste werkgever op Bonaire. Ruim 75% van de beroepsbevolking werkt in de dienstverlenende sector. Naast het toerisme is zoutwinning een belangrijke inkomstenbron op Bonaire.

Eten en Drinken

Eten

De Antilliaanse keuken is een samensmelting van verschillende invloeden. Aan eettentjes geen gebrek op het eiland. Logischerwijs staat er in deze visrijke omgeving geregeld vis op het menu, maar er worden ook genoeg andere gerechten geserveerd. Wil je je te goed doen aan lokale gerechten, loop dan eens een lokale snack binnen waar ze bijvoorbeeld leguanensoep of gestoofd geitenvlees serveren. Op Bonaire wordt over het algemeen ontbeten met een kop koffie of thee en een boterham. ‘s Middags wordt uitgebreid warm gegeten en ‘s avonds bestaat de maaltijd uit brood en een hartig hapje.

Antilliaanse gerechten

Ayaka
Indianenlekkernij van vlees en maismeel gestoomd in een bananenblad

Fungi
Pudding van maismeel

Karko
Zeeslak

Drinken

Vruchten zijn de basis voor verschillende verfrissende drankjes. Een dorstlessend drankje is bijvoorbeeld awa di sorsaka (zuurzaksap met melk, suiker en ijs). Verder wordt er graag likeur gedronken, bijvoorbeeld ponch crema gemaakt van een aantal geheime ingrediënten en rum, vanille, poedermelk, suiker, eierdooiers en specerijen.

Vervoer

Naar Bonaire

Vanaf Schiphol of Brussel kun je rechtstreeks naar Bonaire vliegen. De vlucht duurt tien uur.

Op Bonaire

Wil je wat van het eiland zien, dan kun je het beste een auto, scooter of fiets huren. Openbaar vervoer is er nauwelijks op het eiland. Ook kun je een taxi nemen, herkenbaar aan de letters TX op de kentekenplaat. De tarieven per rit zijn door de overheid vastgesteld. Een andere makkelijke oplossing om bij de bezienswaardigheden te komen, is deelnemen aan een begeleide excursie. Per auto of busje word je dan gehaald en gebracht.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Het toerisme concentreert zich aan de westkust. Door de passaatwind die in het noorden en noordoosten waait is het minder aangenaam om daar te verblijven. Zwemmen kun je er niet door de wilde zee en bovendien vind je er ook geen hotels of appartementen. Het is er ook een stuk kaler dan op de rest van het eiland omdat er door de stenige bodem en de zoute zeewind nauwelijks planten overleven.

Kralendijk
De hoofdstad Kralendijk is de oudste stad van het eiland, maar het heeft meer weg van een dorp. Huizen zijn geschilderd in vrolijke kleuren, er zijn een paar historische panden en leuke winkeltjes. Net als op de rest van het eiland heerst hier ook kalmte. Het toeristenleven speelt zich af op de Kaya Craane, de promenade langs het water, met daarachter de Kaya Grandi (de winkelstraat).

Rincon
Rincon is het oudste dorp van Bonaire en waarschijnlijk ook het meest authentieke dorp van Aruba, Bonaire en Curacao. In deze voormalige woonplaats van Afrikaanse slaven lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Moderne voorzieningen ontbreken in dit kleine dorpje met 2000 inwoners.

Lac Bay
De lagune Lac Bay is een onderdeel van het Boniare National Marine Park. Dit is de plek op Bonaire waar watersporters neerstrijken vanwege de uitstekende watersportomstandigheden. De baai is een prima broedplaats voor zeedieren en ook vogels nestelen zich hier graag.

Bezienswaardig

Het eiland heeft nauwelijks toeristische attracties en is ook een stuk rustiger dan de buureilanden Aruba en Curacao. Kies je Bonaire als vakantiebestemming, dan moet je dat doen vanwege de zon, rust en de natuur. In dat geval kom je ruimschoots aan je trekken. De mensen zijn vriendelijk, het massatoerisme heeft hier zijn sporen nog niet nagelaten en er is een hoop te doen op het gebied van watersport. Het uitgaansleven is weliswaar beperkt, maar gezellig is het wel.

Museo di Bonaire
Het Museo di Bonaire in Kralendijk is het enige museum op Bonaire. Hier hangen onder meer schilderijen van hedendaagse kunstenaars van Bonaire.

Rincon
Als je op de eerste zaterdag van de maand op Bonaire bent, dan is het de moeite waard om de markt te bezoeken. Je krijgt een goed beeld van de culturele tradities van het eiland en er treden ook bandjes op. De inwoners van het dorp verkopen op deze markt hun kunstnijverheidsproducten en allerlei lekkere hapjes. Op 30 april is het groot feest. Tijdens Rincondag trekken Antillianen naar dit dorpje om te kijken naar de muzikanten in traditionele kostuums en om lekker te eten. Bezienswaardig zijn de grotten van Boka Onima met indianentekeningen.

Slavenhuisjes
De slavenhuisjes bij Lacre Punt werden vroeger door de slaven als slaapplaats gebruikt. Deze piepkleine hutjes waar gemiddeld vijf slaven in sliepen zijn gebouwd in 1850.

Willemstoren
De Willemstoren, Bonaire’s oudste vuurtoren, staat op het meest zuidelijke punt van het eiland. De Willemstoren is genoemd naar koning Willem I. Op zijn verjaardag in 1837 werd de vuurtoren voor het eerst ontstoken.

Washington Slagbaai
Helemaal in het noorden van het eiland ligt het natuurpark Washington Slagbaai, een uitgestrekt gebied vol flora en fauna dat bijna 20% van het eiland beslaat. Je komt hier ook de Brandaris tegen, de hoogste berg van Bonaire, met een hoogte van 240 meter. Neem de tijd om de schoonheid van dit natuurpark te ontdekken. Er zijn auto-, fiets- en wandelroutes uitgezet langs de fraaie uitzichten, snorkelplekken en geologische verschijnselen van dit eerste natuurreservaat van de Nederlandse Antillen. En hoewel dit gebied er op het eerste gezicht droog en dor uitziet, is het echt de moeite van een uitgebreid bezoek waard.

Donkey Sanctuary
Het ezelreservaat van Bonaire helpt ezels die om wat voor reden dan ook wel wat verzorging kunnen gebruiken. Je kunt hier rustig tussen de ezels rondlopen, ze voeren of de dieren vanaf de uitkijktoren bekijken.

Cai
Bij Cai wordt iedere zondagmiddag het ‘bal populaire’ gehouden. Een uitstekende gelegenheid om met de lokale bevolking in contact te komen, de lokale lekkernijen te proeven en om te dansen of naar muziek te luisteren.

Stranden en Actief

Stranden

Enkel en alleen vanwege de stranden hoef je niet af te reizen naar Bonaire. Wil je een dagje naar het strand, dan kun je terecht aan de kust van Klein Bonaire of bij het Nationaal Park Washington Slagbaai. Net buiten het park liggen de stranden Playa Frans en Nukove. De titel mooiste strand van Bonaire is voor Sorobon Beach met wit zand en ondiep water. Kijk aan de noord- en noordoostkust uit dat je hier niet gaat zwemmen, daar is het te gevaarlijk voor.

Actief

Fietsen
Fietsen is populair op Bonaire. Vooral voor mountainbikers liggen er op het eiland genoeg uitdagingen. Met een mountainbike kun je op plekken komen die per auto niet te bereiken zijn. In principe kun je overal fietsen, alleen de wegen in het noorden zijn wat moeilijker begaanbaar en hier heb je ook te maken met hoogteverschillen. Op Bonaire worden ook begeleide fietstochten georganiseerd.

Wandelen
Het eiland telt ruim vijfhonderd kilometer natuurpaden waar je uitgebreid kunt wandelen op eigen gelegenheid of georganiseerd. Een aanrader is Nationaal Park Washington Slagbaai waar je ook de Brandaris kunt beklimmen.

Watersporten
Bonaire staat al decennialang bekend als de beste duik- en snorkelbestemming van het Caribisch gebied. Het zeelandschap is spectaculair en vergelijkbaar met wat je normaal gesproken alleen maar in een aquarium ziet. Dit blijft gelukkig ook zo aangezien de zee rondom het eiland tot 57 meter diep is uitgeroepen tot Nationaal Park. Op verschillende plekken aan de kust kun je zo de zee in stappen om te snorkelen of te duiken. Het eilandje Klein Bonaire, vlak voor de westkust van Bonaire, bezit ook een aantal goede duik- en snorkellocaties. Windsurfers vind je in het midden van het eiland bij Lac Bay. In deze enorme baai treffen windsurfers de ideale omstandigheden om te surfen.

Communicatie

Communicatie

Bellen naar Nederland kan vanuit een telefooncel. Hiervoor heb je een telefoonkaart nodig die je kunt kopen bij het postkantoor en in winkels. Bel niet met creditcardtelefoons, deze zijn duur. Bellen vanuit het hotel is vanwege de kosten eigenlijk ook geen optie. Je kunt beter bellen vanuit het Telbo-gebouw of Antelecom. Of je je mobieltje kan gebruiken hangt af van welke provider je hebt. Informeer voor vertrek bij je provider of jouw mobieltje werkt op Bonaire. Mailen is altijd nog de goedkoopste oplossing en kan in een van de internetcafes.

Taal

Hoewel Nederlands de officiële taal is op de Nederlandse Antillen, spreekt men op Bonaire bij voorkeur Papiaments.

Media

Nederlandse kranten zijn soms op het eiland te krijgen. Het Algemeen Dagblad geeft op Bonaire een Antilliaanse editie uit. Daarnaast is het ook weleens leuk om een Antilliaans dagblad te lezen, zoals de Amigoe. De Bonaire Reporter is een gratis weekblad met artikelen over toerisme. In grote supermarkten worden ook een aantal Nederlandse tijdschriften verkocht. In de meeste hotels is er kabeltelevisie en kun je onder meer kijken naar BVN, het televisiekanaal van de wereldomroep.

Douane

Reisdocumenten

Een visum heb je voor een bezoek aan Bonaire niet nodig, wel een paspoort die geldig is tot de dag van aankomst in Nederland. Bij aankomst op Bonaire moet je een douaneformulier invullen en het onderste gedeelte bij vertrek weer inleveren.

In- en uitvoer

Vanuit Nederland mag je invoeren:

  • 200 sigaretten of 250 gram tabak of 50 sigaren
  • 1 liter sterke drank of 2 liter wijn
  • 50 gram parfum en 0,25 eau de toilet
  • 500 gram koffie
  • 100 gram thee
  • geschenken tot een waarde van 50 euro

Gebruik je medicijnen? Zorg dan dat deze in de originele verpakking zitten zodat de douane kan zien wat voor medicijnen het zijn. Neem vanaf Bonaire geen koraal of grote schelpen mee. Als de douane dit ontdekt krijg je een boete en wordt het spul in beslag genomen.

Gezondheid

Gezondheid

Voor een reis naar Bonaire heb je geen vaccinaties nodig. De gezondheidszorg is goed geregeld op het eiland. Mocht je onverhoopt medische hulp nodig hebben, dan kun je je met een gerust hard laten behandelen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus drink voldoende, geef je lichaam de tijd om de jetlag te verwerken en bescherm jezelf goed tegen de zon.

Gehandicapten

Je doet er verstandig aan om voor het boeken van een reis of accommodatie goed te informeren naar de toegankelijkheid en mogelijkheden. Hoewel de infrastructuur weinig rekening houdt met gehandicapten kom je dankzij de behulpzame eilandbewoners vaak toch een heel eind.

Drinkwater

Het water dat op Bonaire uit de kraan komt kun je drinken. Drink geen water uit buitenkranen.

Geldzaken

Geldzaken

Creditcard
De belangrijkste creditcards, zoals Visa en Mastercard, worden overal geaccepteerd.

Geld
Op Bonaire kun je zowel met de Antilliaanse gulden (de officiële munteenheid van het eiland) betalen als met de Amerikaanse dollar. Betaal je met dollars, dan krijg je in de meeste gevallen guldens als wisselgeld. Heb je aan het einde van je vakantie nog geld over, wissel dit dan in op Bonaire, want buiten dit eiland kun je er niks meer mee.

Pin
Pinnen kan bij de geldautomaten met je Nederlandse bankpas. Uit de pinautomaat komen zowel Antilliaanse guldens als Amerikaanse dollars. De bank rekent voor iedere opname transactiekosten.

Fooi

Eet je in de grotere restaurants, dan wordt er over het algemeen standaard 10 tot 15% belasting en servicekosten in rekening gebracht. Ben je tevreden over de bediening of het eten, dan is het niet gek om ook nog een fooi achter te laten. De lonen van het bedienend personeel liggen niet zo hoog en ieder extraatje is welkom. Taxichauffeurs verwachten een fooi.

Praktische informatie

Accommodatie

Veel van de bekende hotels en appartementen liggen aan de westkust van Bonaire. Het aanbod varieert van luxe resorts tot appartementen en van villa’s tot hotels in verschillende klasses. Er zijn geen campings op het eiland en wildkamperen is verboden.

Elektriciteit

De netspanning op Bonaire is 120/127 volt. In sommige hotels is de netspanning 220 volt. Om je elektrische apparaten op Bonaire te gebruiken heb je een verloopstekker en soms ook nog een adapter nodig. Voor het opladen van batterijen hebben de meeste grote hotels voorzieningen.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaar

maart/april Goede Vrijdag, Pasen en Oogstfeest

30 april Koninginnedag en Rincondag

mei Hemelvaart

1 mei Dag van de Arbeid

6 september Bonairedag

21 oktober Antillendag

25 en 26 december Kerstmis

Fotografie

Natuurlijk wil je van je onderwateravonturen ook foto’s maken. De meest simpele manier is om een wegwerponderwatercamera te kopen. Hiermee moet je wel net onder de wateroppervlakte fotograferen. Het is op Bonaire ook mogelijk om apparatuur te huren. Fotografeer je nog met fotorolletjes, houd er dan rekening mee dat je de rolletjes op een zandvrije en droge plaats verwisseld.

Kinderen

Met kinderen kun je je op Bonaire over het algemeen goed redden. Het is een kindvriendelijk eiland en in veel hotels worden kinderactiviteiten georganiseerd. Houd er wel rekening dat kinderen gevoeliger zijn voor de zon. Geef ze genoeg te drinken en smeer ze goed in. Snorkelen kan met kinderen vanaf een jaar of acht en om te duiken moeten ze over het algemeen twaalf jaar zijn.

Kleding

In een tropisch klimaat zit luchtige kleding van katoen of linnen het lekkerst. Vergeet niet om een pet mee te nemen om je hoofd tegen de zon te beschermen.

Openingstijden

Bank: maandag t/m vrijdag van 8.00 (of 8.30) uur tot 15.30 (of 16.00) uur
Postkantoor: maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur, op vrijdag sluit het postkantoor om 16.30 uur
Winkel: maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot 18.00 uur Grote supermarkten zijn de hele dag geopend.

Reistijd

Qua klimaat maakt het eigenlijk niet uit wanneer je Bonaire gaat bezoeken. Ga je voor rust, dan is het Caribische laagseizoen, dat duurt van eind april tot half december, een goed moment. De andere maanden van het jaar is het mede door de festivals wat drukker op het eiland.

Tijdsverschil

In Bonaire is het vijf tot zes uur vroeger dan in Nederland (afhankelijk van onze zomertijd).

Veiligheid

Bonaire is een van de veiligste eilanden van de Carribean. Dit wil niet zeggen dat je niet goed op je spullen moet letten. Laat geen kostbaarheden achter in je hotel, draag niet teveel sieraden en loop niet met teveel geld op zak.

Datum artikel: 18-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Bonaire Informatie

ATP vakanties