vakantie informatie

Belize Informatie

Belize is het kleinste land van Midden-Amerika, maar daarom niet minder fraai. Het is een duikland bij uitstek met een helderblauwe zee en prachtige koraalriffen. Het Barrier Reef dat zich voor de gehele kust van Belize uitstrekt, is een van de mooiste duiklocaties ter wereld. Het is alsof je in een aquarium rondzwemt. Belize is zuinig op zijn natuurschoon. Ongeveer de helft van het land is beschermd gebied. Je kunt er jaguars spotten, orchideeën zien en oude Maya-steden bezoeken. In geen enkel Centraal-Amerikaans land is de bevolking zo divers als in Belize. Elke groep heeft zijn eigen kleurrijke tradities en muziek voert de boventoon. Dus kom uit je hangmat, bestel een rumcocktail en dein mee op het ritme van de calypso. De beste tijd om naar Belize te reizen is tijdens onze winter!

Het land

Geografie

In de noordoostelijke hoek van Centraal-Amerika ligt Belize. Het land grenst in het noorden aan Mexico, in het westen en zuiden aan Guatemala en in het oosten aan de Caribische Zee. Belize is geen groot land, qua oppervlakte de helft van Nederland. Belize heeft jungle, bossen en in het zuiden het Mayagebergte en de Cockscomb Range. Bij het land horen zo’n 200 eilanden en eilandjes (cayes) en een indrukwekkend koraalrif. Ook vind je in de wateren bij Belize drie van slechts vier Caribische atollen.


Klimaat

Belize heeft een subtropisch klimaat. Het is er warm en vochtig, de gemiddelde temperatuur is 25 °C. Het regenseizoen is van mei tot en met november, maar ook dan schijnt er nog volop zon. Wel kan het zo zijn dat landelijke wegen overstromen, voornamelijk in het zuiden. September en oktober staan te boek als het orkaanseizoen. In de berggebieden is het in de avonden koeler dan in de lager gelegen junglegebieden. NatuurDe natuur in Belize is van een overweldigende schoonheid. Bijna de helft van het land wordt beschermd. Je vindt er onder meer het enige jaguarreservaat ter wereld, de hoogste waterval in Centraal-Amerika, jungle, mangroves, bergen, grotten en een zee als een aquarium.

Planten

De nationale bloem is de zwarte orchidee, de nationale boom is de mahonieboom. Van jungle tot bossen, aan natuur zul je er niets te kort komen. Er groeien ongeveer 4000 plantensoorten en 700 verschillende soorten bomen.

Dieren

Aan dieren geen gebrek in de regenwouden. Naast jaguars, vind je er tapirs (het nationale dier) en toekans (de nationale vogel). Daarnaast kun je er poema’s, apen, krokodillen, slangen, vlinders, vele vogelsoorten, wasberen en spinnen tegenkomen. Ook onder water is er veel te zien: vele soorten koraal, vissen, schildpadden en walvishaaien.

Bevolking

Bevolking

Belize heeft zo’n 280.000 inwoners. Daarvan vormen de Creolen (afstammelingen van Afrikaanse slaven) en de Mestizos (Indiaans/Spaans) de grootste groepen, bij elkaar zo’n 75%. Daarnaast zijn er nog elf verschillende etnische groepen: de Garífuna (afstammelingen van gevluchte Afrikaanse slaven en Caribische inwoners), Oost-Indiërs, immigranten uit Centraal-Amerika en drie verschillende Maya-groepen.
In geisoleerde agrarische gemeenschappen leven de Mennonieten. Deze Duitssprekende groep stamt af van de Nederlanders die in de 16e eeuw naar Belize kwamen. Zij zijn vernoemd naar de priester Menno Simons.

Religie

De helft van de bevolking is rooms-katholiek, 27% is protestant en de overige 14% hangt een andere religie aan. CultuurDans en muziek spelen een belangrijke rol in het leven van de Belizanen. Overal hoor je calypso, marimba en socapunta rock (van de Garífuna). En dat zijn slechts enkele van de vele muziekstijlen uit Belize.

Geschiedenis

Geschiedenis

Belize, Mexico, Guatemala en Honduras zijn de vier landen waar de Ruta Maya doorheen loopt. De Mayacultuur ontstond al in 2500 voor Christus en beleefde zijn bloeiperiode van 250 tot 900 na Christus. Hoewel de Mayasteden in andere landen rond het jaar 1000 verlaten raakten, waren de steden in Noord-Belize nog bewoond toen de Spanjaarden er rond 1500 arriveerden. De Maya’s boden stevig verzet en het lukte de Spanjaarden niet het land te koloniseren zoals de omringende landen. Wel vestigden ze er enkele missieposten. De Britten hadden in het midden van de 17e eeuw ook hun aandacht gevestigd op de Caribbean en Centraal-Amerika. Zij vestigden zich in Belize. Voor de kust lagen Engelse piraten op de loer om de Spaanse schepen met goud, afkomstig uit de andere Amerikaanse landen, te enteren. Een periode van piraterij en onenigheid met de Spanjaarden in de omliggende landen volgden. In 1862 werd Belize een Britse kroonkolonie, Brits Honduras genaamd. In 1964 werd het land autonoom en sinds 1973 heet het land officieel Belize. Op 21 september 1981 werd Belize volledig onafhankelijk.

Politiek en Economie

Politiek

Belize maakt onderdeel van de Britse Gemenebest. Het staatshoofd is koningin Elizabeth II, zij wordt vertegenwoordigd door gouverneur Colville Young. De premier van Belize is Said Musa. Belize is een parlementaire democratie. Het parlement bestaat uit de Senaat (twaalf leden) en het Huis van Afgevaardigen (29 leden). Zij worden elk gekozen voor een termijn van vijf jaar.

Economie

Belize is afhankelijk van de export van suiker, vis, citrusvruchten en bananen. De laatste jaren wordt steeds meer ingezet op ecotoerisme.

Eten en Drinken

Eten

Rijst, bonen, kokosnoot en vis vormen de hoofdingrediënten van de lokale keuken. Ook peper, van licht- tot superheet, wordt veelvuldig gebruikt. Enkele typische Belizaanse gerechten zijn: Boil-upknolgewassen zoals zoete aardappelen en cassave met vis en varkensstaart, gekookte eieren en tomatensaus Escabeche uiensoep met kip Sere vis, orka en cassave in kokosmelk Tablata gebakken kokosvlees met gember, suiker en water Taco een maiskoek met een vulling van kip, uien en kool Tamales kip en saus in maismeel, gewikkeld en gestoomd in een bananenblad.

Drinken

Het lokale bier komt van de Belikinbrouwerij. Ook rum wordt veelvuldig gedronken. Puur, of in een mixje. Daarnaast is er wijn gemaakt van cashewnoten en bessen te verkrijgen. Vanwege de banden met Engeland, is thee volop verkrijgbaar. Evenals licuados, popualire fruitdrankjes. Een minder bekende drank is seaweed, een mix van zeewier, melk, kaneel, suiker en room.

Vervoer

Naar Belize

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Belize. Je zult een stopover maken in de Verenigde Staten. Afhankelijk van de maatschappij waarmee je reist en op welke luchthaven die vliegt, duurt een vlucht naar Amerika zo’n zes tot acht uur. Vanuit Miami is het nog eens ongeveer twee uur vliegen naar Belize. Een andere optie is een rechtstreekse vlucht naar Cancun nemen (ongeveer tien uur) en van daaruit per bus naar Belize rijden (ongeveer vier uur).

In Belize

Het openbaar vervoer in Belize is goed. Bijna elke plaats is per bus te bereiken. Er rijden geen treinen in Belize.

Auto
Een auto huren in Belize is een dure bezigheid. Per dag ben je er zo’n 60 tot 100 Amerikaanse dollars aan kwijt. De hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar voor de andere wegen zul je doorgaans een auto met vierwielaandrijving nodig hebben.

Boot
Snelle ferry’s gaan vanuit Belize Stad naar de vele eilanden in de Caribische Zee. Ook varen er boten over de Monkey River en de New River.

Bus
De bussen in Belize zijn van verschillende niveaus. Je hebt het type Amerikaanse schoolbus en de luxe expressbussen. De bussen zijn snel, goedkoop en gaan frequent. Als je buiten de hoofdwegen reist, ben je aangewezen op de lokale busmaatschappijen. Deze bussen gaan vaak langzamer en niet altijd volgens schema, maar je zit wel midden tussen de lokale bevolking.

Fiets
De fiets is een goed vervoermiddel om Belize te verkennen, vooral als je op de geasfalteerde wegen blijft. Je kunt in sommige toeristenoorden ook fietsen en mountainbikes huren.

Taxi
De taxi’s zijn te herkennen aan de groene kentekenplaten. Ze hebben geen meters, dus zul je vooraf een prijs moeten afspreken. Ook rijden er colectivo’s, taxi’s die je deelt met andere passagiers. VliegtuigDe grote steden en toeristische bestemmingen kun je per binnenlandse vlucht aan doen. Dagelijks gaan er zo’n negen vluchten tussen deze plaatsen.

Bezienswaardig

Belize bestaat uit zes provincies. Van noord naar zuid zijn dat:

  • Corozal District
  • Belize District
  • Orange Walk District
  • Stann Creek District
  • Cayo District
  • Toledo District

De twee grootste steden zijn Belize Stad en hoofdstad Belmopan.

Het Noorden (Corozal-, Orange Walk- en Belize District).

Aan de kust ligt Belize Stad, vol mooie koloniale gebouwen en een bruisend nachtleven. Bezoek het Fort George, de haven, de Baron Bliss-vuurtoren en de enige met de hand bediende ophaalbrug in Amerika.
Ga ook zeker naar het museum van Belize, hier vind je een ongelooflijke collectie schatten uit de Maya-cultuur. Halverwege Belize Stad en Belmopan is de dierentuin van Belize. Daar vind je alle dieren die in het wild in het land voorkomen. Wil je liever dieren in het wild zien, dan kun je apen kijken in Bermudian Landing, een dorpje aan de Belize-rivier, en vogels spotten in het Crooked Tree Wildlife Sanctuary.
De meeste kans om jaguars tegen het lijf te lopen, heb je in het Rio Bravo Conservation Area. Voor planten en bomen, met bordjes met uitleg, moet je in het Shipstern Nature Reserve zijn.Lekker chillen doe je in Sarteneja, een authentiek vissersdorpje. Ben je geinteresseerd in de Mayacultuur, dan mag een uitstapje naar Lamanai niet ontbreken. Je bereikt de stad per boot over de New River.

Het Zuiden (Cayo-, Stann Creek- en Toledo District)

De Hummingbird Highway, de mooiste route in het land, brengt je naar het Blue Hole National Park. Meer natuurschoon is te vinden in de Green Hills Butterfly Ranch en Botanische tuin (met vele vlinders), de Mountain Pine Ridge Forest Reserve (met watervallen), het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary (‘s werelds enige jaguarreservaat) en het Placencia Schiereiland. Van daar kun je naar Laughing Bird Caye, dat is geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Met een tocht over de junglerivier Macal kun je iguanas spotten, in San Ignacio bekijk je mooie, koloniale gebouwen en in Gales Point, een klein Creools dorpje, kun je vogels kijken.
Houd je van avontuur, maak dan bij Actun Tunichil Muknal een tocht door rivieren en jungle naar de grot Xibalba. En last but not least, in dit deel van het land vind je ook Caracol, de mooiste Mayastad in Belize. Grote blikvanger is Caana, het 1220 jaar oude paleis en het grootse tempelcomplex van het land

De CayesDe allergrootste attractie van Belize is het Barrier Reef, dat zich voor de gehele kust uitstrekt. De zee is bezaaid met zo’n 200 eilanden en eilandjes (cayes). Enkele van de mooiste zijn: San Pedro (waarover Madonna zingt in haar hit ‘La Isla Bonita’), het Bacalar National Park met Ambergris Caye. Dit is Belize’s grootste eiland, je vindt er nog oude Maya-havens. Ook bijzonder zijn Caye Caulkner, de vogels op Half Moon Caye, het grootste atol Turneffe Islands, Glover’s Reef en Ligthouse Reef, waar je kunt duiken in de Great Blue Hole.

Stranden en Actief

Stranden

Met 200 eilanden en een lange kustlijn, moet het heel gek gaan, wil je geen prachtig bountystrand kunnen vinden. Plof neer op het zand bij onder meer San Pedro of een van de vele eilanden. Actief FietsenBelize leent zich goed voor een lekkere fietstocht. Je kunt zowel reguliere fietsen als mountainbikes huren om een tocht te maken.

Wandelen

Houd je van een stevige wandeltocht, dan zit je in Belize goed. Ongeveer de helft van het land is bescherm gebied en je kunt er heerlijk wandelen tussen het natuurschoon. Maar Belize heeft ook een groot aantal grotten, die het onderzoeken meer dan waard zijn.

Watersport

Zeilen, windsurfen, zwemmen, kajakken en vissen behoren allemaal tot de mogelijkheden. Maar de meest populaire watersporten in dit gebied zijn duiken en snorkelen. Het Barrier Reef van Belize wordt beschouwd als een van de mooiste duiklocaties ter wereld.

Communicatie

Communicatie

Internetten, faxen, een kaartje sturen, e-mailen en (mobiel) bellen is allemaal mogelijk in Belize. Het duurt ongeveer tien dagen voor je ansichtkaarten in Nederland aankomen. Bij veel winkels kun je telefoonkaarten kopen voor de telefooncellen. Ook vind je op veel plekken internetcafes.

Taal

Engels is de officiële taal en er wordt ook Spaans gesproken. Daarnaast spreken de Maya’s, de Garífuna en de Creolen hun eigen talen.

Media

Belize heeft vier nationale kranten, die wekelijks verschijnen. In de grote steden kun je vaak buitenlandse kranten krijgen.

Douane

Reisdocumenten

Voor Belize heb je een paspoort nodig, dat tot zes maanden na vertrek geldig is. Je kunt er dertig dagen blijven en je verblijf verlengen tot een maximum van zes maanden.

In- en uitvoer

Je mag 200 sigaretten (of 250 gram tabak) en 1 liter sterke drank of 2 liter wijn belastingvrij in- en uitvoeren. Vergeet niet dat de eisen voor handbagage aan boord van vliegtuigen in verband met terreurdreiging zijn aangescherpt. Informeer vooraf goed hoe groot je tas mag zijn en welke zaken je mee aan boord mag nemen.

Gezondheid

Gezondheid

Smeer je goed in met zonnebrandmiddel en bescherm je goed tegen muggen. Zij kunnen malaria en knokkelkoorts overbrengen. Gebruik een middel dat minstens 30% DEET bevat en ga ruim van tevoren naar je lokale GG & GD om anti-malariamiddelen te halen. Hoewel niet verplicht, worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A en buiktyfus (bij een verblijf langer dan drie maanden) aangeraden.
In verband met cholera wordt geadviseerd niet te zwemmen in rivieren.

Gehandicapten

In de natuur en in de oude Maya-steden zullen rolstoelgebruikers het lastig hebben. Maar ook daarbuiten valt het niet mee. In steden en dorpen zijn nauwelijks stoepen en alleen in steden zijn de wegen geplaveid. Weinig hotels zijn gelijkvloers of rolstoeltoegankelijk en ook bussen zijn vaak te klein voor het vervoer van rolstoelen.

Drinkwater

In veel plaatsen kun je het water uit de kraan veilig drinken, maar niet in de afgelegen gebieden. Koop voor de zekerheid flessen water.

Geldzaken

Geldzaken

De nationale munteenheid is de Belize dollar. US Dollars en traveller’s cheques worden ook geaccepteerd. Je kunt geld wisselen bij banken en bij casas de cambio (wisselkantoren). Met Visa en Mastercard-credit cards kun je geld opnemen uit de automaat.

Fooi

Fooi geven is geen gemeengoed in hotels en restaurants in Belize. Maar het is natuurlijk wel een aardig gebaar om goede service te belonen.

Afdingen

Op markten en in souvenirwinkels kun je afdingen. In winkels met vastgestelde prijzen niet.

Praktische informatie

Accommodatie

Hotel
Van budgethotel tot luxe-resort, in Belize zijn er hotels in alle prijsklassen. Het goedkoopst zijn de guesthouses en bed and breakfast bij particulieren thuis. Ook kun je verblijven in een cabaña, een karakteristieke houten hut. Duurder, maar op mooie plekken op de eilanden of in nationale parken, zijn lodges.
In Toledo kun je slapen in Maya-dorpen. Rond de tien dorpen doen aan dit programma mee. Je slaapt er in guesthouses en kunt zo deelgenoot worden van het Maya-leven.

Kamperen
Er zijn niet veel campings in Belize en de kampeerplaatsen zijn niet erg luxe. Als je wilt kamperen in een nationaal park of natuurreservaat, zul je van tevoren een vergunning moeten aanvragen bij het Forest Department in Belmopan. Alleen voor het Jaguarreservaat en Augustine heb je geen vergunning nodig.

Elektriciteit

Het voltage is 110 en er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stopcontacten. Dat houdt in dat je Nederlandse apparaten niet zonder wereldstekker kunt gebruiken.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
9 maart Baron Blissdag
maart/april Goede Vrijdag
maart/april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
24 mei Commonwealth dag
10 september St. George’s Caye Day
21 septemberOnafhankelijkheidsdag
19 oktober Columnbusdag
19 november Garífuna Settlement day
25 en 26 decemberKerstmis

Fotografie

Zo veel natuurschoon en zo veel kleurrijke mensen en gebruiken: zorg dat je voldoende geheugen of fotorolletjes bij je hebt, want je zult heel wat foto’s willen maken. In grote steden is fotomateriaal eveneens te koop, maar let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Kinderen

Zee, zwemmen, wilde dieren: welk kind zou zich er niet mee vermaken? In Belize zullen je kinderen zich echt niet hoeven te vervelen en zijn ze er welkom.

Kleding

Lichte en luchtige kleding is het best, maar maak het niet te luchtig. Trek rond zonsopgang en zonsondergang kleren met lange mouwen en pijpen aan om je te beschermen tegen muggenbeten. Draag ook een pet en een goede zonnebril. Als je van plan bent te gaan hiken, neem dan een stevig paar wandelschoenen mee. Ook een trui of vest voor de koele avonden in de bergen is een aanrader.

Openingstijden

De openingstijden kunnen per gebied verschillen. Gemiddeld geldt ongeveer dat winkels geopend zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 20.00 uur ‘s avonds, en op zaterdagmorgen.
Archeologische bezienswaardigheden zijn meestal geopend van 8.00 tot 16.00 uur.

Reistijd

De temperatuur is het aangenaamst in het droge seizoen, van december tot en met april. In september en oktober is het officiële orkaanseizoen, maar tropische stormen en orkanen komen voor tussen juni en november.

Tijdsverschil

In Belize is het zeven uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid

In vergelijking met omringende landen is het criminaliteitscijfer in Belize laag. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt echter wel voor gewelddadige activiteiten tegen toeristen, zoals overvallen en verkrachtingen. Het ministerie raadt aan niet alleen te reizen, afgelegen plaatsen en onverlichte straten te vermijden en na zonsondergang niet de straat op te gaan. Ook wordt afgeraden dure sieraden te dragen.

Datum artikel: 19-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Belize Informatie

ATP vakanties