vakantie informatie

Balearen Informatie

Of je nu houdt van wild feesten, luieren op het strand, actief sporten of cultuur: de Spaanse eilandengroep de Balearen biedt voor elk wat wils. De vier eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera hebben elk hun eigen sfeer en charme. Mallorca heeft naast mooie stranden een prachtige natuur, waar je mooie wandeltochten kunt maken. Het rustigere Menorca heeft daarentegen tal van archeologische vindplaatsen. Dit eiland is geschikt voor gezinnen met kinderen. De stranden lopen namelijk geleidelijk af in zee. Ibiza staat bekend om haar nachtleven en is net als Mallorca een populaire bestemming onder jongeren. Op het kleine eiland Formentera kun je heerlijk fietsen, wandelen en watersporten. Het is een rustig eiland met prachtige stranden. Vanaf Formentera is de overstap naar Ibiza zo gemaakt, binnen een half uur zit je hier.


Het land

Geografie

De Spaanse eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera (van groot naar klein) vormen samen de Balearen. De eilandengroep ligt in de Middellandse Zee, ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van het Spaanse vasteland. De meeste toeristen komen vooral voor het strand, maar wat natuur betreft hebben de eilanden veel meer te bieden, zoals indrukwekkende gebergten, bossen en ruige kustlijnen.


Klimaat

De Balearen hebben een Middellandse zeeklimaat. De zomers zijn droog en heet, de winters wat vochtiger. De gemiddelde temperatuur in het zomerseizoen is 30 ºC, in de winter zakt het kwik tot 14 ºC. Op Menorca is het enkele graden koeler en natter dan op de andere eilanden. Vanwege de winden die er buiten het hoogseizoen waaien, staat Menorca bekend als het ‘winderige eiland’.

Natuur

Het massatoerisme leidde tot de bouw van grote, lelijke hotelkolossen aan de kust. Daar is inmiddels (gelukkig) de rem op gezet. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk van de natuur te sparen. Er zijn een aantal nationale parken en natuurreservaten die het bezoeken meer dan waard zijn


Planten

De vegetatie op de eilanden is gevarieerd. Op de Balearen tref je vele boomsoorten aan, waaronder palmbomen, pijnbomen, olijfbomen, tamarindes en fruitbomen. Ook bloeien overal fleurige bloemen en planten, denk bijvoorbeeld aan orchideeën, hibiscus en oleanders. Je ziet er cactussen en planten die alleen op de Balearen voorkomen, zoals het Baleaarse hoefijzerklaver en alpenviooltje. Ibiza en Formentera zijn de enige plekken in Europa waar je de scilla numidica (hyacint) tegenkomt en de enige plekken ter wereld waar je de silene cambessedesii (koekoeksbloem) ziet.


Dieren

Vogelaars hebben de tijd van hun leven op de Balearen. Op de eilandengroep zijn honderden verschillende soorten vogels te zien, waaronder meerkoeten, adelaars, lepelaars en rietzangers. Als je mazzel hebt, kun je op Mallorca de zeldzame zwarte gier zien. Migrerende vogelsoorten, zoals de flamingo, strijken neer op de zoutpannen van Ibiza. Andere dieren zijn er op de eilanden niet veel. Er zijn wat slangensoorten, gekko’s en hagedissen en ook konijnen, vleermuizen en genetkatten. Bijzonder voor Mallorca is de ‘Perro de Pastor Mallorquin’. Deze grote zwarte herdershond is een van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld. In de zee rond de eilanden leven dolfijnen, barracuda’s, sponsdieren en inktvissen.

Bevolking

Bevolking

Op de Balearen wonen ongeveer 950.000 mensen. In het hoogseizoen neemt dit aantal behoorlijk toe. Miljoenen toeristen bezoeken in een paar maanden tijd de eilanden.

Religie

De bevolking is overwegend rooms-katholiek.

Cultuur

De flamenco dansen, tapas eten en wijn drinken: dat is op en top Spanje. Op de Balearen gaat het er niet veel anders aan toe. Op de eilanden wordt een groot aantal rooms-katholieke feestdagen gevierd en houdt elke plaats een eigen festival ter ere van de patroonheilige. Daarbij horen traditionele volksdansen en traditionele muziek.  

Geschiedenis

Geschiedenis

Zo’n 5000 jaar voor Christus werden de Balearen al bewoond. Er is niet veel bekend over deze mensen. Vanwege haar ligging, groeiden de eilanden uit tot belangrijke havenplaatsen. Verschillende volkeren hebben er in de loop der eeuwen hun oog op laten vallen. Onder meer de Romeinen en moslims vanuit Afrika heersten over de eilandengroep. In de 13e eeuw zette Spanje zich in om de verloren gebieden weer terug te veroveren (de ‘Reconquista’). De Balearen werden onderdeel van Catalonië. Door hongersnoden, piraterij en de geisoleerde ligging van het vasteland, raakten de eilanden in verval. De Spaanse Successieoorlog (1701-1713) had tot gevolg dat de eilanden onder bewind van verschillende landen kwamen. Pas na de Onafhankelijkheidsoorlog (begin 19e eeuw) kwam daar een eind aan. In Spanje zelf werd echter continu om de macht gestreden. Mallorca koos de kant van de nationalisten (van de latere dictator Francisco Franco) en Menorca voor de republikeinen. In 1975 stierf Franco en werd de monarchie in ere hersteld.

Politiek en Economie

Politiek

Spanje is een constitutionele monarchie. Sinds 1975 is koning Juan Carlos het staatshoofd. Elke vier jaar wordt het parlement gekozen. Het parlement bestaat uit de senaat en het Congres van afgevaardigden. Deze laatste kiest de minister-president. Jose Zapatero bekleedt deze functie sinds 2004. Spanje is verdeeld in zeventien verschillende regio’s, de zogenaamde deelstaten. Tezamen met twee steden kennen zij een autonome status. De mate waarin, verschilt per gebied. 

Economie

In economisch opzicht gaat het de bewoners van de Balearen goed. De opkomst van het massatoerisme in de jaren vijftig heeft de eilandengroep geen windeieren gelegd. Wel is de economie eenzijdig. Zo’n 80% van het inkomen is afkomstig van toerisme.

Eten en Drinken

Eten

Je kunt je natuurlijk net als thuis te buiten gaan bij ‘Broodje van Kootje’, maar leuker is het om kennis te maken met de lokale keuken. Bekende Spaanse gerechten zijn paella (saffraanrijst met vlees en schelpdieren) en gazpacho (koude groentesoep), maar er zijn ook lokale specialiteiten, waaronder:

Flancaramelpuddinkje
Frit Mallorquí
mix van gebakken lever, niertjes, pepers, aardappelen en prei Pa amb oli
brood met olie, olijven, kappertjes, beenham en zongedroogde tomaten Sobrasada
varkensleverworst met rode pepers
Sopas Mallorquínas
soep met olijven, groenten, knoflook, uien en brood

Drinken

Spanje staat bekend om haar wijnen, sherry en sangria. Koffie, thee, frisdranken en vruchtensappen zijn volop verkrijgbaar. Het bekendste Spaanse biertje is de San Miguel.
Typisch Mallorquinse drankjes zijn ‘palo’ en ‘herbes’, kruidenlikeuren waar oorspronkelijk een medicinale werking aan toe werd
geschreven.

Vervoer

Naar de Balearen

Dagelijks vertrekken er vluchten vanaf Amsterdam naar de Balearen. De vluchten duren twee tot tweeënhalf uur. Je kunt ook met de auto naar Barcelona rijden en daar de veerboot nemen.

Op de Balearen

Auto
Op de Balearen is het eenvoudig een auto of camper te huren. Ook kun je met de veerboot je eigen auto meenemen. De wegen op de eilanden zijn goed.

Bromfiets/scooter
In vrijwel elke badplaats kun je een bromfiets of scooter huren om de omgeving te verkennen.

Boot
Houd je van varen, dan zit je op de Balearen goed. Tussen de havens op de verschillende eilanden varen boten, maar je kunt ook zelf zeilen.

Bus
De plaatsen op de eilanden Mallorca en Ibiza zijn goed bereikbaar per bus. Op Menorca gaan de bussen langzaam en niet frequent.

Fiets

Op alle vier de eilanden kun je fietsen huren. Het is een mooie manier om de Balearen te verkennen. Vooral Formentera leent zich hier uitstekend voor.

Tram

In Soller op Mallorca is een bijna honderd jaar oude tramlijn. Authentieke wagons rijden je langs de baai van de stad.

Trein
Op Mallorca rijdt een historische trein. Deze elektrische trein rijdt tussen Palma de Mallorca en Soller, dwars door Serra de Tramuntana. Wil je het wat moderner, stap dan in de trein die van Palma de Mallorca naar Manacor rijdt.

Bezienswaardig

Stranden en Actief

Stranden

Strand te over op de Balearen. Afhankelijk van je smaak, kun je kiezen voor drukke, levendige stranden bij de badplaatsen of de rust van de stranden in minder bezochte gebieden. Mallorca’s beste stranden liggen in het zuiden en het zuidwesten, die van Menorca in het zuiden, van Ibiza in het zuiden en westen en op Mallorca moet je in het noorden zijn.

Actief

Fietsen
Fietsen kun je op de Balearen overal. Er zijn aantrekkelijke fietsroutes uitgezet en je kunt op veel plekken fietsen huren.

Golfen
Op Mallorca, Menorca en Ibiza zijn golfterreinen waar je een balletje kunt slaan.

Wandelen
In de natuurparken op de Balearen zijn aantrekkelijke wandelroutes uitgezet.

Watersport
Duiken, vissen, zwemmen, zeilen en windsurfen behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Communicatie

Communicatie

In openbare telefooncellen kun je bellen met Nederland. In hotels is internationaal bellen doorgaans duurder. Ook kun je er je mobiel gebruiken. Uiteraard kun je op veel plaatsen een mailtje sturen vanuit internetcafes en overal staan brievenbussen om een echte ‘ouderwetse’ ansichtkaart in te deponeren.

Taal

De officiële Spaanse taal is het Castilliaans. Dat spreekt men op de Balearen uiteraard ook, maar de voertaal is er Catalaans. Met een Mallorquinse of Menorquinse twist. In de toeristische gebieden kun je je uitstekend redden met Engels en Duits.

Media

Nederlandse kranten en tijdschriften zijn in de toeristische gebieden goed verkrijgbaar.

Douane

Reisdocumenten

Je hebt een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig om naar de Balearen te reizen.

In- en uitvoer

Zonder problemen kun je 6000 euro meenemen. Heb je meer bij je, dan dien je dit aan te geven. Vanuit Nederland mag je net zoveel goederen meenemen als aannemelijk is voor ‘persoonlijk gebruik’. Omdat Spanje tot de Europese Unie behoort, kun je geen belastingvrije sigaretten en alcohol op Schiphol kopen en meenemen.

Gezondheid

Gezondheid

Vooral lekker blijven smeren met die
zonnebrandcrème. De zon schijnt fel op de Balearen en voor je het weet, ben je verbrand. In de zomer kan het er heet worden. Het is dan niet verstandig om op de heetste uren van de dag (tussen 11.00 en 15.00 uur) fanatiek te sporten.

Gehandicapten

Smalle straatjes in oude delen van steden, archeologische vindplaatsen en natuurgebieden zijn niet goed toegankelijk voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Sommige hotels zijn wel toegankelijk voor gehandicapten.

Drinkwater

Met het kraanwater is in principe niets mis. De een kan het zonder problemen drinken, de ander krijgt er wel last van zijn maag van. Neem het zeker voor het onzekere en koop flessen water. Die zijn overal verkrijgbaar.

Geldzaken

Geldzaken

Spanje hoort bij de Europese Unie, dus op de Balearen kun je gewoon met euro’s betalen. Mocht je nog oude peseta’s hebben, dan kun je die inleveren bij de Banco de España. Traveller’s cheques en creditcards worden algemeen geaccepteerd en ook zijn overal geldautomaten te vinden.

Fooi

In restaurants, bars en hotels is het gebruikelijk om 5 tot 10% van de rekening als fooi achter te laten.

Afdingen

Afdingen is niet gebruikelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

Appartement en hotelVan luxe resort tot goedkope jeugdherberg. In elke prijscategorie zijn appartementen en hotels te boeken. In het hoogseizoen (juli en augustus) kan het lastig zijn een kamer te vinden als je op jezelf reist. Daar tegenover staat dat er volop goedkope last minute-aanbiedingen zijn. Op Formentera is de keus in hotels niet zo uitgebreid en zijn de
overnachtingsmogelijkheden doorgaans bescheiden van opzet.

Camping
Op de Balearen kun je tent opzetten op een aantal campings. Alleen op Formentera is kamperen verboden.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, maar soms komt 110 volt nog wel eens voor.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Driekoningen
maart/april Witte Donderdag
 Goede Vrijdag
 Eerste Paasdag
1 mei
Dag van de Arbeid
mei/juni Eerste Pinksterdag
15 augustus
Maria Hemelvaart
12 oktober
Nationale Feestdag
1 november
Allerheiligen
6 december Dag van de Grondwet
8 december
Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 december
Eerste Kerstdag

Fotografie

Alles op het gebied van fotografie is op de Balearen goed verkrijgbaar. De mooiste foto’s maak je in de vroege ochtend en in de namiddag. Dan is het licht zachter en zijn de contrasten op de foto’s niet zo groot als bij scherp zonlicht.

Kinderen

Spanjaarden zijn dol op kinderen en ze zijn dan ook overal tot laat in de avond welkom. De kinderen hoeven zich niet te vervelen met zoveel strand, zwembaden en waterparken.

Kleding

Lichte en luchtige kleding zit het lekkerst in het warme weer. Maak het niet te luchtig: de Spanjaarden zijn niet gecharmeerd van badgasten die zonder shirt of alleen in zwemkleding over straat lopen. Neem een goede zonnebril mee en als je gaat wandelen een stevig paar wandelschoenen.

Openingstijden


Winkel

Open van ongeveer 9.00 tot 14.00 uur en van ongeveer 16.30 tot 20.00 uur. In toeristische gebieden zijn de winkels ‘s avonds langer open. In grote steden zijn de warenhuizen de hele dag door geopend, van 10.00 tot ongeveer 21.00 uur.


Bank en postkantoor

Open van maandag tot en met vrijdag van ongeveer
9.00 tot 14.00 uur. Sommige kantoren zijn ook op zaterdagmorgen open van 8.30 tot 13.00 uur.


Museum

Op maandag gesloten.

Reistijd

Het drukst is het in de maanden juli en augustus, het is dan hoogseizoen. Wil je de drukte vermijden, ga dan in het voorjaar. Ook in de herfst is het er lekker nazomeren, maar kan het ‘s avonds wat kouder zijn.

Tijdsverschil

Er is geen verschil tussen de Spaanse en Nederlandse tijd.

Veiligheid

Net als op elke andere plek waar veel toeristen samenkomen, is het zaak goed op je spullen te passen. Laat waardevolle spullen thuis of berg ze op in de hotelkluis. Loop niet met grote pakken geld op zak.

Datum artikel: 23-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Balearen Informatie

ATP vakanties