vakantie informatie

Bahama’s Informatie

De Bahama’s: alleen al het uitspreken van de naam geeft je een tropisch gevoel. Zon, zee en strand zijn de grootste trekkers, maar zeker niet het enige wat de eilandengroep te bieden heeft. Bereid je voor op ontmoetingen met flamingo’s, dolfijnen en schildpadden. Feest mee in de jaarlijkse Junkanoo-parades, koop mooie kleurrijke souvenirs op de befaamde strawmarket van Nassau, slurp van een rumcocktail of waag een gokje in de casino’s. De Bahama’s worden omringd door koraal en een fascinerende onderwaterwereld. Liefhebbers van duiken, snorkelen, vissen, varen, golfen of wandelen zullen er niets tekort komen. Van de uit zo’n 700 eilanden bestaande archipel, gelegen in de Atlantische Oceaan, is echter nog geen 5% bewoond. Bezoek ook eens de hoofdstad van de Bahama’s of de populaire eilanden New Province, Paradise Island en Grand Bahama.

bahamas

Het land

Geografie

De Bahama’s bestaan uit zo’n 700 eilanden en nog eens bijna 2500 kleinere eilandjes. De archipel strekt zich uit van de oostkust van Florida tot boven de noordkust van Haiti. Nagenoeg alle eilanden worden omgeven door koraalriffen en zandbanken.


Klimaat

De Bahama’s hebben een (sub)tropisch klimaat. De zon schijnt er volop en er waait een aangename wind. De gemiddelde jaartemperatuur is 23 °C. In de zomermaanden kan dat oplopen tot boven de 30 °C. In de winter kan het er ‘s avonds koel zijn. Omdat de eilandengroep zo uitgestrekt is, verschillen de temperaturen. De noordelijk gelegen eilanden hebben meer regen dan de zuidelijke. Het regenseizoen duurt van mei tot november. De regen valt dan in korte, hevige buien. Binnen die periode valt ook het orkaanseizoen. Omdat de Bahama’s niet tot het Caribische gebied behoren, zijn er minder orkanen dan op de Caribische eilanden. Meestal worden maar een paar eilanden getroffen door een orkaan en niet de hele archipel.

Natuur

Zand, oerwoud en koraalriffen. Dat zijn de grootste natuurschatten van de Bahama’s. Hoe zuidelijker je komt, hoe droger de eilanden de zijn, met meer cactusachtige begroeiing. De eilandengroep doet er van alles aan om de natuur te beschermen. Er zijn twaalf nationale parken en beschermde natuurgebieden.

Planten

Er zijn niet veel soorten planten en bloemen op de Bahama’s. Dit komt door de leistenen ondergrond van de eilanden. Alles bij elkaar zijn er ruim 1350 soorten, waarvan zo’n 120 uniek voor de eilandengroep zijn. De oorspronkelijke tropische hardhoutbomen zijn grotendeels gekapt voor botenbouw en katoenplantages. Je vindt er onder meer palmbomen, casuarinas, cactussen en mangroves. Bloesem is er volop. Denk aan de Afrikaanse tulpboom en de blauwe mahoe, een hibiscussoort. Ook kun je overal bougainville, jasmijn en passiebloemen zien.

Dieren

Bijna elk eiland is een paradijs voor vogelaars. Vooral de grote groepen flamingo’s zijn een lust voor het oog. Daarnaast kun je er onder meer pelikanen en papegaaien zien. Op de Bahama’s leven dertien soorten dieren die uniek zijn voor de eilandengroep. Op de hutia (een kruising tussen een rat en een konijn) na, zijn het allemaal vleermuizen. Ook leven er wilde zwijnen en wasberen en diverse soorten reptielen en amfibieën. Zeehonden, walvissen, dolfijnen, haaien en schildpadden bevolken de wateren rond de Bahama’s. Onder water kom je helemaal ogen tekort. De kleurenpracht van de koraalmuren en de vele vissen maken van de eilandengroep een toplocatie voor duikers en snorkelaars.

Bevolking

Bevolking

De Bahama’s hebben ongeveer 300.000 inwoners. Zo’n 85% van de inwoners stamt af van West-Afrikaanse slaven. Een kleine 12% van de bevolking is blank en stamt af van de Engelse loyalisten en van Amerikanen uit het zuiden. Ook wonen er veel (illegale) immigranten uit voornamelijk Haiti. ReligieReligie is onlosmakelijk verbonden met het Bahamaanse leven. Elk dorp heeft wel een kerk, waar swingende diensten worden gehouden.

Cultuur

De inwoners van de Bahama’s doen het rustig aan. Geen zorgen voor de dag van morgen, is hun credo. Ze hebben een geheel eigen gevoel voor humor en zijn gek op feesten. Aan bruiloften en begrafenissen wordt veel aandacht geschonken. Goombay is de traditionele muziekstijl. Het combineert Afrikaanse en Britskoloniale invloeden. Het wordt al sinds de slaventijd gespeeld. Kenmerkend is het geluid van de drums, gemaakt van geitenhuid (goombay). Goombay op zijn best hoor je tijdens een Junkanoo parade, die op 26 december en 1 januari worden gehouden. Het is te vergelijken met het carnaval in Rio. De deelnemers zijn prachtig aangekleed en dansen wild op exotische muziek. Strawmarkets (stromarkten) zijn eveneens een typisch Bahamaans verschijnsel. Hier kun je handgemakte strooien hoeden, matten en manden kopen en bijvoorbeeld ook sieraden en houtsnijwerken. De grootste strawmarket vind je in Nassau. Deze markt is zeven dagen per week geopend.

Geschiedenis

Geschiedenis

Baja Mar, oftewel: ondiepe zee. Zo doopte Columbus de eilandengroep in 1492. De naam die de Spaanse ontdekkingsreiziger verzon, werd verbasterd tot Bahama’s. Columbus stuitte op de Bahama’s op zijn route naar Azië. Het eiland Dan Salvador houdt steevast vol dat hij als eerste op hun eiland aankwam, maar dat wordt door geschiedkundigen betwist. De eerste eilanden werden al in 300 tot 400 voor Christus bewoond door indianen, die waarschijnlijk van Cuba kwamen.
In de 10e eeuw vestigden de Lucaya-indianen zich er. Toen Columbus zo’n vijf eeuwen later arriveerde, nam hij ze mee naar Spanje om daar als slaven in de mijnen te werken. Het duurde geen kwart eeuw voor de hele stam uitstierf door slavernij en ziektes. In 1648 arriveerde een groep Engelse puriteinen, de zogenaamde Eleutheraanse avonturiers, op zoek naar godsdienstvrijheid. Door de gunstige ligging werd de eilandengroep algauw populair onder handelaren en piraten.
Ten tijde van de Amerikaanse revolutie vluchtten Engelse loyalisten naar de Bahama’s en namen veelal hun slaven mee. Aan het eind van de 18e eeuw slaagden zij erin de Spanjaarden te verdrijven van de eilanden waar zij zich gevestigd hadden. De Amerikaanse Burgeroorlog was een goede opsteker voor de Bahaamse economie, die duurde tot de oorlog was beslecht. De drooglegging van Amerika, van 1919 tot 1934, bracht vele smokkelaars naar de Bahama’s. Daarna stortte de economie in, mede doordat de opbrengst van sponzen dramatisch terugliep. De dip duurde tot de Tweede Wereldoorlog.
Al halverwege de 19e eeuw kwam het toerisme op de eilandengroep op gang, maar de stroom toeristen bereikte pas een hoogtepunt toen Cuba in 1961 haar grenzen sloot voor Amerikaanse toeristen. In 1969 werd de kolonie onderdeel van het Britse Verenigd Koninkrijk. Op 10 juli 1973 werd de eilandengroep officieel onafhankelijk.

Politiek en Economie

Politiek

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk is het staatshoofd van het gemenebest der Bahama-eilanden. Zij wordt vertegenwoordigd door gouverneur Ivy Dumont. De premier is Perry Christie. De Bahama’s is een parlementaire democratie. De volksvertegenwoordiging bestaat uit twee kamers. De Senaat heeft zestien leden, die op advies van de premier en de oppositieleider worden gekozen. De bevolking kiest de veertig leden van het Huis van Afgevaardigden direct.

Economie

De Bahama’s is een van de meest welvarende eilandengroepen in de regio. Dat is vooral te danken aan het toerisme, de bankwereld en de status als belastingvrij paradijs. De meeste toeristen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. De Bimini-eilanden zijn bijvoorbeeld erg populair bij studenten die er hun voorjaarsvakantie vieren. De meeste inwoners zijn werkzaam in het toerisme en dienstverlenende beroepen. De belangrijkste producten zijn vis en kreeft, rum, zout, chemicaliën, groente en fruit.

Eten en Drinken

Eten

De Bahamaanse keuken is een mix van lokale gerechten, met Engelse en Amerikaanse invloeden. Vis en zeevruchten, rijst, mais en bonen staan prominent op de kaart. Mango’s, papaja’s, bananen, ananassen en meer exotische vruchten als sterappels, guaves, tamarindes zijn er volop verkrijgbaar. Enkele typisch Bahamaanse gerechten zijn: Kokosnoottaarteen dessert van taart met kokosnootvulling Conch roze reuzenmossel met citroensap en kruiden Duff gelatinepudding met fruit en een saus van suiker, ei, boter en rumErwtensoep soep met erwten, noedels en zout vleesMutton lams- of geitencurry Souse soep met uien, limoensap, selderie, pepers en vlees Stoofpot met vis, uien, tomaten, selderij en kruiden

Drinken

Zowel in alcoholische als non-alcoholische dranken is er volop keus. Elke bar heeft wel zijn eigen recept voor een geslaagde rumpunch. Tevens worden er veel rumlikeuren, al dan niet met een fruitsmaakje, gemaakt. Kalik is het lokale biermerk. De Bahamanen drinken zelf graag kokosnotenwater gemixt met zoete melk en gin. Een andere favoriet is de Switcher, gemaakt van limoenen.

Vervoer

Naar de Bahama’s

Boot
Een populaire manier om de Bahama’s te bereiken is per (cruise)boot vanuit de Verenigde Staten. Meer dan twintig maatschappijen vertrekken vanuit Florida naar de Bahama’s. Je kunt dan echter niet vrij rondreizen op de eilanden en je kunt maar korte tijd op (een van) de eilanden verblijven.

Vliegtuig
Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks op de Bahama’s vliegen. De meest gangbare route is via de Verenigde Staten. Vanuit Orlando, Miami en Fort Lauderdale gaan er veel en vaak vluchten. De twee grootste internationale luchthavens zijn op New Providence en Grand Bahama. De vlucht van Amsterdam naar Florida duurt gemiddeld negen uur. De Bahama’s liggen op ongeveer een uur vliegen van Florida.

Op de Bahama’s

Auto
De grote verhuurmaatschappijen zijn in Nassau en Freeport gevestigd. Ook lokale ondernemingen verhuren auto’s. De meeste eilanden hebben een snelweg die over de lengte van het eiland voert. Daarnaast voeren hoofdwegen naar verschillende plaatsen. Sommige wegen verkeren in goede conditie, andere zijn slecht onderhouden. Deze laatste zijn soms onbegaanbaar door de modder, daar heb je echt een 4WD voor nodig. Hoewel de Bahamanen goede chauffeurs zijn, is het aan te raden voorzichtig te rijden. Overigens wordt er links gereden.

Boot
Met zoveel eilanden is het geen wonder dat er veel per boot wordt gereisd. Er gaan (prive)watertaxi’s en een ferry tussen Nassau en Eleuthera. Avontuurlijker is een tocht met de postboot. Inderdaad uitgevonden om de post tussen de verschillende eilanden te bezorgen, maar ook in gebruik om van A naar B te komen. Het is niet luxe op de boten en ze varen niet altijd volgens schema, maar je reist wel met de lokale bevolking mee.

Bus
Met de bus reizen is nogal bewerkelijk. Veel eilanden hebben niet eens openbaar vervoer. Soms rijdt een particulier er met een minibusje rond. Alleen in Nassau en Freeport rijden busjes (jitneys) in de stad.

Scooter
Een scooter huren is een goede optie, en dat kun je in de grotere toeristencentra doen. Als je verder van de grote plaatsen weggaat, wees dan voorzichtig. De wegen zijn niet overal even goed. Onthoud dat er op de Bahama’s links wordt gereden.

Taxi
Taxichauffeurs hebben het monopolie op het vervoer van en naar de luchthavens. Slechts een enkel hotel voert transfers uit. De prijzen zijn vastgesteld door de overheid. De taxi’s hebben meters, maar niet alle taxichauffeurs gebruiken ze. Overleg van tevoren met de chauffeurs wat de prijs zal zijn.

Vliegtuig
Bijna dagelijks gaan er vluchten tussen Nassau en de andere eilanden. Het nadeel is dat je altijd eerst naar Nassau moet voor je verder kunt reizen naar een ander eiland. Ook niet handig is dat de vluchtschema’s vaak en onverwacht veranderen.

Bezienswaardig

Abacos

Abaco is het hoofdeiland van de Abacos eilandengroep. De grootste stad is Marsh Harbour. Op dit eiland tref je geen grote hotels aan, wel leuke huisjes. Je kunt er heerlijk wandelen in de natuur en de Bahaamse papegaai spotten in het nationale park. AndrosAndros is het grootste eiland van de Bahama’s. Het is 160 kilometer lang en 72 kilometer breed. Er zijn veel mangroves en bossen met wilde zwijnen.
Ten westen vind je de vlakten waar de lokale bevolking op zoek gaat naar sponzen. Duikers kunnen er een van de drie langste koraalmuren ter wereld zien.

Berry Islands

Deze eilandengroep bestaat uit dertig onbewoonde eilanden en kleine eilandjes. Een aantal ervan is prive-eigendom. Je kunt er veel vogels spotten.

Biminis

Noord- en Zuid-Bimini zijn geliefde eilanden voor Amerikaanse studenten. Tijdens hun voorjaarsvakantie gaan ze er helemaal los. Duikers kunnen er hun hart ophalen aan de scheepswrakken.

Cat Island

Op Cat Island moet je zijn als je geinteresseerd bent in de traditionele Afrikaanse-Bahamaanse cultuur. Volgens sommige geschiedkundigen was niet San Salvador, maar Cat Island het eerste Bahaamse eiland dat Columbus aandeed. Het eiland zelf is rijk aan moerasachtig land en mangroves. Je kunt er ook de hoogste berg van de Bahama’s, de Alvernia, beklimmen.

Crooked Island en Acklins Island

In de Bight of Acklins moet je zijn als je houdt van vissen op doornhaai. Bezienswaardig zijn de Bird Rock vuurtoren, de kathedraalachtige grotten en Shell Beach, waar je naar hartelust schelpen kunt zoeken. Houd je van duiken, dan kun je duiken naar een neergestort vliegtuig.

Eleuthera

Dunmore town is een loyalistendorp, dat doet denken aan de tijd van de Engelse loyalisten. Als je er in juni bent, bezoek dan het Ananasfestival. Er wordt onder meer een ananasprinses gekozen en een ‘eet-zoveel-ananas-als-je-kunt’-wedstrijd gehouden.

Exumas

De Exumas bestaat uit Great- en Little Exuma en 365 eilandjes, die samen het beschermde natuurgebied Exuma Cays Land & Sea park vormen. Op Sticking Island wordt elk jaar in april een spectaculaire regatta gehouden. Wil je je een James Bond wanen? Neem dan een duik in de Thunderball Grotto. James Bond zelf ging je voor.

Grand Bahama

Witte stranden, casino’s en golfbanen, daarvoor kun je op Grand Bahama terecht. In het nationale park Peterson Cay is het heerlijk snorkelen. Bijzonder is ook het nationale park. Lucaya. Daar vind je grotten die overlopen in ‘s werelds langste grottensysteem onder water. De belangrijkste stad op het eiland is Freeport.

Inaguas en Mayaguana

In het nationale park Iguana kun je niet alleen schildpadden zien, maar ook een roze wolk van flamingo’s. In de wintermaanden biedt het gebied onderdak aan zo’n 50.000 flamingo’s.

Long Island

Op Long Island kun je terecht op het Cape Santa Maria strand, bij het Shark reef met heel veel haaien of in Hamilton’s cave met stalgmoeten en -tieten.

New Providence

New Providence is het belangrijkste eiland van de archipel. Zo’n 70% van de bevolking woont er en dit is ook waar de meeste actie is. Nassau, de hoofdstad van de Bahama’s, staat bekend om het levendige Baystreet en Rawsonsquare, het piratenmuseum, de historische gebouwen en de strawmarket. Atlantis is een groots opgezet openluchtaquarium, dat je zeker moet zien. Bij Blue Lagoon Island kun je snorkelen met dolfijnen.

San Salvador

San Salvador houdt vol: hier kwam Columbus als eerste aan op zijn weg naar het oosten. Op het eiland zelf moet je beslist de Dixon-vuurtoren bezoeken. Conception Island is een beschermd gebied waar schildpadden eieren leggen.

Stranden en Actief

Stranden

Goed beschouwd, is de Bahama’s een groot strand. Pak je handdoek en plof ergens neer, op elk eiland is wel een mooi strand te vinden. Een aantal van de bekendste zijn: Cabbage Beach op Paradise Island bij New Providence, Cable Beach bij Nassau op New Providence, Pink Sands op Harbour Island bij Eleuthera en de stranden van Conception Island bij San Salvador.

Actief

Fietsen
Fietsen is niet echt een populaire bezigheid op de Bahama’s, maar veel hotels verhuren wel tweewielers.

Golf
De golfbanen op de Bahama’s worden druk bezocht. Je kunt er terecht voor een middagje golfen, maar ook voor complete cursussen.

Grottentochten
De vele leisteengrotten zijn een genot voor de liefhebbers. Je kunt met en zonder gids de grotten door.

Wandelen
Op de Bahama’s kun je prima wandelen, mits je geen keurig uitgezette routes verwacht. Je gaat hier echt de wildernis in. Enkele uitzonderingen daargelaten, natuurlijk.

Watersport
Water- en jetskiën, kajakken, surfen, parasailen en zwemmen: bijna overal op de eilanden kun je je helemaal uitleven. Maar er is meer voor de liefhebbers van watersport: duiken, snorkelen, varen en vissen.

Duiken en snorkelen
De Bahama’s is een van de beste duiklocaties ter wereld. Elk eiland wordt omringd door koraalriffen en bijna allemaal hebben ze zogenaamde ‘blauwe gaten’, die op kraters lijken. Van hieruit kom je vaak in grotten terecht. Wil je het wat spannender, ga dan op zoek naar een duikschool die je ‘loslaat’ tussen de haaien.

Varen
In veel badplaatsen zijn kleine zeil- en motorboten te huur. Als je wat geld hebt stuk te slaan, kun je ook een luxe cruiser huren.

Vissen
Vissen is een populaire sport op de Bahama’s, vooral vissen op doornhaaien. Maar je kunt het niet zomaar overal doen. Je hebt vergunningen nodig en er is een limiet voor de hoeveelheid die je van een bepaalde soort mag vangen. Bijna elke maand wordt er op een van de eilanden een vistoernooi gehouden.

Communicatie

Communicatie

Bellen, internetten, een kaartje versturen; er zijn voldoende mogelijkheden om met het thuisfront Bellen kun je vanuit de hotels, maar dat is meestal duur. Op een aantal eilanden kun je telefoonkaarten kopen om geld uit te sparen. Mobiel bellen kan natuurlijk ook. Internetten kan vanuit de meeste resorthotels of speciale internetcafes. Een kaartje posten doe je op het postkantoor of je laat hem achter bij de receptie van het hotel. Echt snel gaat de post echter niet.

Taal

De officiële voertaal is Engels. Ook wordt er ook Bahamaan Engels gesproken, een mix van Engels, Afrikaans en de lokale taal (patois). Je moet er even moeite voor doen, maar dan is het best te verstaan. Kenmerkend voor Bahamaans Engels is onder meer dat de h niet wordt uitgesproken, dus ‘ouse in plaats van house.

Media

In Nassau, Freeport en Marsh Harbour zijn veel internationale kranten en tijdschriften te koop.

Douane

Reisdocumenten

Met een geldig Nederlands paspoort kun je naar de Bahama’s afreizen. Een visum is niet nodig. Kom je met het vliegtuig vanuit de Verenigde Staten, dan moet je een ticket kunnen tonen, waarop je vertrekdatum staat. Bij aankomst moet je een immigratieformulier invullen. Een deel ervan moet je bewaren, omdat je dat bij vertrek weer nodig hebt.

In- en uitvoer

Je mag vijftig sigaren of 200 sigaretten meenemen en een kwart liter sterke drank. Bij vertrek mag je een liter wijn, likeur of sterke drank uitvoeren. Vanwege terroristische dreiging mag je in je handbagage geen vloeistoffen (waaronder tandpasta, zonnebrandmiddel en shampoo) meenemen. Houd het laatste nieuws hierover goed in de gaten.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar check van tevoren voor de zekerheid altijd even de GG & GD. De medische zorg is goed, veel artsen op de Bahama’s hebben een opleiding in de Verenigde Staten gevolgd. In veel hotels houden artsen dagelijks spreekuur. Omdat de zon er volop schijnt, spreekt het vanzelf dat je je goed insmeert met zonnebrandmiddel. Ook is het raadzaam muggenwerende lotion mee te nemen.

Gehandicapten

Voor gehandicapten is het niet eenvoudig reizen op de Bahama’s. Maar weinig hotels zijn uitgerust voor rolstoelen. Het lokale bureau voor toerisme heeft een lijst met hotels die rolstoeltoegankelijk zijn. Ook rijden er speciale minibusjes voor gehandicapte toeristen.

Drinkwater

Het kraanwater is geen feest. Koop liever water in flessen.

Geldzaken

Geldzaken

Op de Bahama’s betaal je met de Bahama dollar. De waarde ervan is direct gelinkt aan de Amerikaanse dollar. Met beide dollars kun je er betalen. Let er wel op dat biljetten van 50 en 100 Amerikaanse dollar niet vaak geaccepteerd worden, omdat er te veel namaakbiljetten in omloop zijn. Traveler’s Cheques (alleen in Amerikaanse dollars) en creditcards worden alom geaccepteerd. Alleen op de Family Islands gaat dat niet overal. Ook kun je er geld pinnen bij geldautomaten.

Fooi

In restaurants is het gebruikelijk 10 tot 15% van de rekening fooi te geven. Maar de meeste restaurants en hotels brengen ook al 15% bedieningskosten in rekening. Portiers van hotels geef je een dollar fooi en ook ander hotelpersoneel en taxichauffeurs kunnen best een extraatje gebruiken.

Afdingen

Afdingen is, met uitzondering van de stromarkten en handwerkstalletjes, niet gebruikelijk.

Praktische informatie

Accommodatie

Guesthouse
Het begrip ‘guesthouse’ is op de Bahama’s voor velerlei uitleg vatbaar. De ene eigenaar verhuurt een paar kamer met een gemeenschappelijke wasruimte, de andere eigenaar runt een guesthouse dat veel weg heeft van een hotel.

Homestay
In het kader van het ‘people-to-people’-programma kun je verblijven bij de mensen thuis. Op die manier maak je kennis met het eilandleven en maak je snel contact met de lokale bevolking.

Hotel
Van simpel tot all inclusive resorts, aan jou de keuze. De soorten hotels op de Bahama’s zijn divers.

Jeugdherberg
Alleen in Nassau is een jeugdherberg.

Camping
Op de Bahama’s zijn geen officiële campings. Kamperen op het strand is verboden.

Elektriciteit

Het voltage is 120 volt. Je hebt een adapter en een wereldstekker nodig om je apparaten te kunnen gebruiken.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
maart/april Goede Vrijdag
maart/april Pasen
mei/juni Pinksteren
eerste vrijdag van juni Dag van de Arbeid
10 juli Onafhankelijkheidsdag
eerste maandag van augustus Emancipatiedag
12 oktober Ontdekkingsdag
25 en 26 december Eerste en Tweede Kerstdag

Fotografie

De Bahama’s zijn kleurrijke eilanden waar veel te fotograferen valt. Op de meer afgelegen eilanden zul je niet alle benodigdheden kunnen kopen, maar in Nassau en Freeport is dat geen probleem. Zet niet zomaar iedereen op de foto, vraag het van tevoren eerst. Neem voor onder water een waterbestendige (wegwerp)camera mee.

Kinderen

De Bahama’s promoten zichzelf als familiebestemming. In resorts is vaak een oppas aanwezig en worden er kinderactiviteiten aangeboden. Ook zijn er speciale cruises en tours voor kinderen. Kinderen kunnen ook meedoen aan een programma waarbij zij omgaan met de lokale jeugd.

Kleding

Luchtige en lichte kleding is het beste. Denk er wel aan dat het in de winter ‘s avonds kan afkoelen. Neem een dunne jas of trui mee. In casino’s word je verwacht er netjes uit te zien. Zwemkleding draag je alleen op het strand.

Openingstijden

Bank
Maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 15.00 uur, vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur.
Postkantoor
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur, zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Winkel
Maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.
In de toeristische plaatsen zijn de winkels vaak langer en ook op zondag geopend.

Reistijd

Het hele jaar door is het lekker weer op de Bahama’s. Als je niet al te veel drukte wilt, mijd dan de periodes waarin Amerika vakantie viert. In de maanden augustus en september is de kans op een orkaan het grootst.

Tijdsverschil

‘s Zomers is het op de Bahama’s zes uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil vijf uur.

Veiligheid

De Bahama’s zijn veilige eilanden, maar gebruik je verstand, met name in toeristische plaatsen als Nassau en Freeport. Kijk uit voor zakkenrollers en houd de deuren van je auto gesloten. Laat ook geen waardevolle spullen in je auto achter. In Nassau neemt het aantal gewapende overvallen toe. Dit is vooral een gevolg van de drugshandel. De Bahama’s zijn een belangrijke doorvoerhaven van cocaine en marihuana van Zuid- naar Noord-Amerika. Kom niet in de verleiding om op straat drugs te kopen. Het wemelt er van de Amerikaanse politieagenten, die de strijd tegen narcotica uiterst serieus nemen. Van een geheel andere orde, maar waar je zeker voor moet oppassen, zijn sterke stromingen als je gaat duiken. Ook bestaat er een kans dat een van de eilanden wordt getroffen door een orkaan. De autoriteiten laten in dat geval een waarschuwing uitgaan.

Datum artikel: 20-10-2008 Informatie

Zie ook:

Eén reactie op Bahama’s Informatie

  1. evelyn
    26-09-2009 11:34
    1

    de bahamas lijkt geweldig als ik afgestdudeert ban ga ik er (hopelijk) met mijn vriendinn naar toe ik wil het liefst naar long island daar over heeft mijn lievelingschrijver een verhaal het dolfijnenkind super mooi boek!!!

Een reactie toevoegen over Bahama’s Informatie

ATP vakanties