vakantie informatie

Australië Informatie

Australië; land van kangoeroes, koala’s, uitgestrekte landschappen, packbackers en aboriginals. Australië is 240 keer zo groot als Nederland en het beste te ontdekken per gehuurde of gekochte auto of camper. Het zal je niet verbazen dat er ontzettend veel te zien en te doen is. Wat dacht je van surfen, duiken, dieren spotten, een bezoek aan metropool Sydney of een tocht door het regenwoud? En op het eiland Tasmanië kun je de zeldzame Tasmanian Devil tegen het lijf lopen. Genoeg opties voor een volmaakte vakantie. Tel daar de ideale weersomstandigheden en de schitterende natuur bij op en je bent verkocht. Australië is ‘the place to be’. Het is niet voor niets een van de meest geliefde bestemmingen voor backpackers. Dus pak je rugzak en maak kennis met dit grote land aan de andere kant van de wereld.

sydney

Het land

Geografie

Australië heeft een oppervlakte van 7.682.300 km? en een kustlijn van 36.000 km?. Het ligt ten zuidoosten van Azië, vlakbij Papoea Nieuw Guinea en Indonesië. Rechtsonder ligt Nieuw Zeeland. Australië grenst aan de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Er zijn zes staten; New South Wales, Victoria, Tasmanië, Western Australia, South Australia en Queensland. Het landschap van Australië stamt uit de vroegste geschiedenis van de aarde. Australië is het oudste, het platste en het droogste werelddeel op aarde. Maar liefst 70% van het land is kurkdroog en je vindt er rotsen die miljarden jaren oud zijn. In het oosten vind je veel bergen en rivieren. Naar het westen toe gaat het bergland over in laagland. Hier vind je niks dan droogte, met roodachtig zand en leem. Het uiterste westen mondt uit in grote plateaus en tafelgebergten.


Klimaat

In Australië verlopen de jaargetijden precies tegenovergesteld aan die van Nederland. Als het hier zomer is, is het daar winter en andersom. Omdat Australië zo groot is, verschillen de temperaturen per regio. In het noorden heerst een tropisch klimaat met droge zomers en natte winters. Ook kan het er flink stormen, vooral van april tot en met mei. In het zuiden kan het zomers erg warm worden en is het ‘s winters koud. De voor- en naseizoenen zijn zeer aangenaam. In het midden van het land is het droog en heet met temperaturen boven de 40 °C, terwijl het er ‘s nachts erg koud kan worden.

Natuur

Planten
Australië heeft een unieke plantengroei. Je ziet er bloemen en planten die nergens anders voorkomen. De regenwouden aan de oostkust behoren tot de oudste ecosystemen ter wereld. De meest voorkomende planten op Australië zijn de grijsgroene eucalyptus en de acacia. De acacia is afgebeeld op het wapen van Australië en ook de kleuren groen en goud zijn van de kleuren van de acacia afgeleid. Ook grevillea’s, grass trees en melaleuca’s komen veel voor. In het westen vind je ook erg veel bloeiende planten, zoals de orchidee, de kangoeroevoet, de dryandra en enkele vleesetende planten.

Dieren
Doordat Australië lange tijd afgesloten is geweest van de rest van de wereld, vind je er nog diersoorten die bijna nergens anders voorkomen. De koala, de wombat, de kangoeroe en het vogelbekdier zijn unieke dieren die nergens anders voorkomen. Van de zestien soorten buideldieren leven er dertien in Australië. Naast buideldieren leven er ook veel vogelsoorten in Australië. De grootste hiervan is de emoe. Deze struisvogelvariant is maar liefst anderhalve meter lang. Ook kom je papegaaien, parkieten, lori’s, kaketoes, ijsvogels, lepelaars en ibissen tegen. Op Tasmanië leeft de Tasmaanse duivel, een zwart roofdier dat misschien fel is, maar ongevaarlijk zolang je hem met rust laat. Angstaanjagender zijn de krokodil en de vleermuis. De grootste vleermuis heeft een spanwijdte van 1.20 meter. Krokodillen leven zowel aan de kust als in de binnenlanden, in de buurt van water. Oppassen dus. Ook slangen en spinnen komen veel voor. Enkelen zijn giftig. In het water leven dolfijnen, haaien, kwallen en zwaardvissen. De tijgerhaai en de witte haai zijn levensgevaarlijk.

Bevolking

Bevolking

In Australië wonen ruim twintig miljoen mensen. De meesten komen oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de aboriginals. Hiervan zijn er echter niet veel meer over. Australië heeft een soepel immigratiebeleid. Naast Aziaten zijn het vooral Europeanen die er hun heil zoeken. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn er ongeveer 120.000 Nederlanders naar Australië geëmigreerd. Zij zitten vooral in de buurt van Sydney, Melbourne en Perth. Deze steden zijn sowieso dichtbevolkt. Ongeveer 40% van de bevolking is woonachtig in Sydney of Melbourne. Het midden en noorden van het land zijn zeer dunbevolkt. Over het algemeen kun je zeggen dat Australiërs vriendelijk en gastvrij zijn. Ze vinden het leuk om een praatje met reizigers te maken en hebben een goed gevoel voor humor.

Religie

In Australië geldt volledige vrijheid van godsdienst. De meeste Australiërs zijn christenen, maar er zijn ook boeddhisten, islamieten en joden. Meer dan een miljoen Australiërs hangt geen enkele godsdienst aan.

Cultuur

De oudste Australische kunst is die van de aboriginals. Zo is er een rotstekening gevonden van 60.000 jaar geleden. Aboriginalkunst verbeeldt vaak mythische verhalen uit de droomtijd; de periode waarin de wereld nog geen vorm had. Niet alleen grotten en voorwerpen werden door de aboriginals beschilderd, maar ook lichamen. De beschilderde persoon neemt hierdoor de identiteit van een voorouder aan. In de muziek en filmindustrie speelt Australië een prominente rol. Wie kent niet het Australian Chamber Orchestra of popster Kylie Minoque. Bekende filmsterren uit Australië zijn onder andere Nicole Kidman, Cate Blanchett, Guy Pearce en Heath Ledger.

Geschiedenis

Geschiedenis

De Aboriginals
Bijna vierhonderd jaar geleden zette de eerste Europeaan voet op Australië. Voor die tijd woonden er enkel aboriginals. De aboriginals zijn het oudste volk ter wereld. Hun geschiedenis gaat terug naar zestigduizend jaar geleden. Waarschijnlijk zijn de aboriginals een nomadenvolk afkomstig uit Azië. De Nederlander Abel Tasman bracht in 1642 grote stukken van Australië in kaart. Het eiland Tasmanië is dan ook vernoemd naar Abel Tasman. Pas in 1770 ontdekten de Britten Australië. Kapitein James Cook zeilde langs de oostkust en verklaarde dit gebied tot Brits grondgebied. Hij gaf het de naam New South Wales, omdat hij gelijkenis zag met Wales. Al gauw ontdekte ook de Britse regering het nut van Australië. Ze gebruikten het als strafkolonie. Australië lag afgeschermd van de rest van de wereld en dus was het een prima uitvalsbasis voor criminelen. Schepen met criminelen en militairen kwamen aan in Port Jackson, vlak boven Sydney. De Britten zagen Australië als een verlaten land; onbewoond. Dat de aboriginals er al eeuwen woonden was bijzaak. Het gevolg was dat veel aboriginals werden vermoord of verdreven. Met behulp van gouverneur Lachlan Macquarie werden de banden met de aboriginals hersteld.

De groei van Australië
In 1851 werd goud ontdekt in Australië. Het gevolg was een enorme ‘goldrush’. De outback werd overspoeld door gelukzoekers uit Australië, Europa, Amerika en Azië. Hierdoor kwam de bevolkingsgroei op gang. Australië groeide en kreeg tevens zijn onafhankelijkheid. Op 9 mei 1901 werd het eerste Australische parlement geopend in Sydney. Australië was nu zelfstandig, hoewel veel bestuurlijke zaken nog door Groot-Brittannië werden geregeld. Gedurende de Eerste Wereldoorlog moesten de Australiërs meevechten met de Britten. Meer dan 60% van de militairen sneuvelde. Gedenktekens van deze tragedie vind je nog steeds overal in Australië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht Australië aansluiting bij de Verenigde Staten. Ze vochten zij aan zij met de Amerikanen, wat leidde tot het ANZUS-verdrag tussen Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een flinke immigratiegolf op gang. Niet alleen Britten trokken naar Australië, maar ook Nederlanders en Aziaten. In de jaren die volgden werden ook de Aboriginals steeds meer geaccepteerd. Er vond een referendum plaats waarin besloten werd dat de aboriginals voortaan betere leefomstandigheden zouden krijgen. Ook werd toegegeven dat Australië eigenlijk toebehoort aan de aboriginals. Vanaf 1992 kregen zij zelfs het recht om hun land toe te eigenen. Tegenwoordig is Australië een stabiel land, met een veilig klimaat. Melbourne staat zelfs op de lijst van meest leefbare steden ter wereld.

Politiek en Economie

Politiek

Australië heeft een regeringssysteem met drie niveaus; federaal, staats en lokaal. De landelijke regering houdt zich enkel bezig met internationale zaken. De zes staten worden afzonderlijk bestuurd en hebben een eigen premier, parlement en grondwet. Hoewel Australië onafhankelijk is, is de Britse koningin officieel ook koningin van Australië.

Economie

Australië heeft een vrijemarkteconomie met minimale overheidsbemoeienis. De meeste mensen werken in de dienstverlenende sector. Ondanks dat steeds minder mensen in de agrarische sector werken, is Australië toch de grootste wolproducent ter wereld. Ook de export van erts, goud, bauxiet, suiker en tarwe doet het goed. De economie van Australië zit dan ook in een stijgende lijn, vooral nu het toerisme een steeds grotere bijdrage levert.

Eten en Drinken

Eten

Er is niet echt een typisch Australische keuken. De meeste gerechten zijn geinspireerd op de Britse keuken, maar de immigratie van mensen uit Azië heeft een mix van eetculturen opgeleverd. Wat wel typerend is voor Australië is de barbecue (barbie op z’n Australisch). Overal vind je openbare barbecues, die je met behulp van een muntje kunt activeren. Ook origineel is het aboriginal gerecht ‘bushtucker’. Dit betekent zoiets als ‘eten wat voorhanden is’ waardoor je soms mieren, rupsen of zaden op je bord vindt.

Typisch Australische gerechten:

Pasties/pastries

deeg met vulling van vlees en groenten

Damper

traditioneel brood, gebaseerd op het Engelse soda bread, vaak besmeerd met stroop of honing

Vegimite

donkerbruin, vrij bitter broodbeleg

Drinken

‘Aussies’ lusten graag een biertje. Misschien komt dit door hun Britse roots? Iedere staat heeft dan ook zijn eigen biermerk. Wijn wordt ook steeds populairder. Australische wijn staat dan ook wereldwijd goed bekend. Natuurlijk drinken Australiërs niet alleen maar alcohol. Er wordt veel thee gedronken, een overblijfsel van hun Britse achtergrond. Ook koffie, vruchtensap en longdrinks zijn populair.

Vervoer

Naar Australië

Met het vliegtuig reis je in 21 uur naar Australië. Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die dagelijks naar Australië vliegen.

In Australië

Auto
Australiërs rijden aan de linkerkant van de weg. De hoofdwegen zijn goed onderhouden, maar de wegen door afgelegen gebieden en het binnenland kunnen erg slecht begaanbaar zijn. Je komt hier kilometers lang geen huis, mens of benzinepomp tegen. We raden je dan ook aan om voldoende water, eten, benzine en een reserveband mee te nemen.

Bus
Het busnetwerk van Australië is uitgebreid en goedkoop. De grootste maatschappij is Australian Coachlines.

Trein
In het zuidoosten van Australië zijn de belangrijkste plaatsen met elkaar verbonden door een spoornetwerk. In het noorden zijn de verbindingen minder goed. Langeafstandtreinen hebben vaak slaapcoupes.

Vliegtuig
De Australische vliegmaatschappij Qantas vliegt op vele bestemmingen in Australië. Het wordt aangeraden om vooraf te reserveren.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

De outback
De outback, oftewel het verlaten midden van Australië is een populaire bestemming. Denk nu niet aan massa’s toeristen op een kluitje, want dat zul je niet aantreffen. De outback bestaat voornamelijk uit verlaten wegen, eindeloze droge vlakten, strakblauwe luchten en kleine dorpjes met slechts enkele inwoners. Wat er dan zo populair aan is? Het is de mogelijkheid om kilometers te lopen of te rijden zonder iemand tegen te komen. Het landschap is oeroud en nergens anders vind je paarse of oranje bergen (bijvoorbeeld Ayers Rock). Het is de rust, de leegte die veel mensen aanspreekt. De outback is tevens een populaire bestemming voor wandelaars. Neem wel voldoende water en zonnebrand mee, want de zon is ongenadig.

Darwin en omgeving
Voor veel reizigers is de stad Darwin de uitgangsplaats voor een bezoek aan een park, zoals Kakadu, Katherine en Litchfield. Darwin is de meest noordelijke stad van Australië en een smeltkroes van culturen, onder andere aboriginals. Het is een tropische plek, waar je je goed kunt vermaken. Er zijn musea, cafes, discotheken en restaurants in overvloed.

Sydney
Veel reizigers beginnen hun reis in Sydney. Het is zonde om hier niet een paar dagen te blijven, want de stad heeft veel te bieden. Er zijn prachtige stranden en parken, bijzondere gebouwen (zoals Harbour Bridge en Sydney Opera House) en er is een bruisend uitgaansleven. Ook de omgeving rondom Sydney is absoluut de moeite waard. Vooral het gebergte Blue Mountains, bekend om de rotsformatie ‘three sisters’ wordt veel bezocht.

Noordoostkust
Aan de noordoostkust van Australië vind je het Great Barrier Reef; de plek om te duiken en te snorkelen. Het is een gebied met meer dan tweeduizend kilometer aan koraalrif. Ook vind je in deze omgeving de prachtige Whitsunday Islands en iets zuidelijker Fraser Island. Hier waan je je in een waar paradijs met witte stranden en helderblauw water.

Melbourne
Melbourne is de tweede grote stad van Australië. Kunst- en cultuurliefhebbers komen hier goed aan hun trekken. Er zijn interessante musea, exposities en evenementen. Het meest uitgebreide museum van Australië, National Gallery of Victoria, vind je hier. Ook kun je in Melbourne heerlijk eten of tot in de late uurtjes uitgaan.

Bezienswaardigheden

Great Barrier Reef
Gek op duiken? Het Great Barrier Reef bestaat uit tweeduizend kilometer aan koraalriffen. Hier leven tropische vissen, schildpadden, dolfijnen, haaien en walvissen. Het water is er erg helder en je kunt er heerlijk snorkelen of duiken. Het koraal is beschermd en het is dan ook verboden om het aan te raken of het mee te nemen.

Pinnacles
In het Namburg National Park, ten noorden van Perth, vind je de Pinnacles; een apart landschap met rotspunten die als naalden uit de grond steken. Sommigen zijn wel vijf meter hoog. Het kalksteen waaruit de rotsen bestaan is opgebouwd uit schelpengruis. Je kunt hier ook naar het strand, mocht je wat verkoeling willen.

The Twelve Apostles
Langs de zuidkust van Victoria vind je het spectaculaire natuurverschijnsel The Twelve Apostles. Het zijn kalkstenen rotsblokken die loodrecht uit zee oprijzen. Het is tevens een van de meest gefotografeerde plekken van Australië. De naam doet vermoeden dat er twaalf rotsblokken zijn, maar niets is minder waar. Tot 3 juli 2005 waren het er negen. Toen stortte een van de rotsblokken ineen als gevolg van erosie. Nu zijn het er nog maar acht. Voor de mensen die al eens in Australië zijn geweest dus een goede reden om terug te komen voor een recente foto.

Ayers Rock
Een bezoek aan Ayers Rock staat bij de meeste Australiëbezoekers hoog op hun verlanglijst. Ayers Rock is een enorme rots met een lengte van 3,6 kilometer en een hoogte van 348 meter. Het meest indrukwekkende zijn de kleuren van de rots. ‘s Ochtends kleurt hij rood, overdag okergeel en ‘s avonds oranje en rood. Een schitterend schouwspel waar je uren naar kunt kijken. De Ayers Rock is voor aboriginals een heilige plaats. Je ziet dan ook veel tekeningen van aboriginals op de rots. Zij zien met lede ogen toe hoe toeristen hun heiligdom beklimmen. Het beklimmen van de rots is overigens zeer pittig en het wordt afgeraden om dit zonder gids te doen.

Kakadu National Park
Lange rivieren, watervallen, waterpoelen (billabongs), krokodillen, kangoeroes, weelderige plantengroei en aboriginal nederzettingen; er is genoeg te zien in Kakadu National Park. Het park is twee keer zo groot als België en behoort toe aan de aboriginals. Zij kunnen je hier rondleiden en hun 20.000 jaar oude rotstekeningen laten zien. Indrukwekkend zijn de watervallen, Jim Jim Falls en Twin Falls. Deze zijn echter onbegaanbaar in het regenseizoen van oktober tot april.

Sydney
Sydney is een grote stad met 3,5 miljoen mensen en bijzondere bezienswaardigheden. Je kent vast wel het bekende Sydney Opera House en Harbour Bridge. De vorm van Sydney Opera House lijkt van veraf wat op een zeilschip, iets dat versterkt wordt door de ligging aan de haven. De Harbour Bridge verbindt het centrum van de stad met het noorden. Hij is 134 meter hoog en 500 meter lang. Voor een mooi uitzicht kun je de brug beklimmen. Sydney ligt aan de kust, dus je kunt prima aan het strand liggen. Ook zijn er genoeg winkels, cafes en musea.

Fraser Island
Wil je je eens wanen in een heus paradijs? Ga dan naar Fraser Island. Je vindt hier veertig zoetwatermeren, waarvan het water zo zuiver is dat je het kunt drinken. Er is een rivier, bevolkt door schildpadden, een regenwoud en er zijn parelwitte stranden. Zwemmen in zee is helaas niet mogelijk vanwege de aanwezigheid van haaien.

Kangaroo Island
Om dieren te spotten kun je het best naar Kangaroo Island gaan. Je ziet hier kangoeroes, koala’s, vogelbekdieren, zeeleeuwen, kaketoes en zeearenden. Een toeristische trekker is Remarkable Rocks. Deze rotsen zijn zeer grillig van vorm door de erosie. Naast dieren bekijken kun je hier trouwens ook heerlijk zwemmen, zonnen en duiken.

Whitsunday Islands
De Whitsunday Islands is een eilandengroep voor de oostkust van Australië. De eilanden hebben parelwitte stranden, prachtige koraalriffen en een diepblauwe zee. Tussen juni en september kun je bultrugwalvissen spotten. De Whitsunday Islands zijn steeds meer ingespeeld op toeristen. Er staan luxe resorts en er worden excursies en zeiltochten georganiseerd.

Stranden en Actief

Stranden

Australië wordt omringd door water en heeft dus stranden in overvloed. Bereid je maar vast voor op wit zand, blauwe zee en de beste golven! We zetten een aantal bekende stranden voor je op een rij.

Bondi Beach
Bondi betekent ‘branding’ in het Aboriginal. Geen wonder dus dat dit een waar surfparadijs is met perfecte golven. Bondi Beach ligt bij Sydney en trekt dus een mengelmoes van reizigers, locals en surfers aan. Het is een hippe plek met een brede boulevard, beachbabes, machomannen, bodyguards, winkels en strandtentjes.

Cable Beach
Cable Beach ligt in West-Australië. Denk aan kilometers lang wit zand, een helderblauwe zee en de mooiste zonsondergang ooit. Ook kun je hier een ritje maken op een kameel.

Gold Coast
Het zonnige klimaat en de eindeloze stranden van Gold Coast zijn mateloos populair. Het hart van Gold Coast is Surfers Paradise; een grote badplaats die zeer geliefd is bij Australiërs. Hier kun je perfect surfen, zonnen en waterskiën.

Lake McKenzie
Op Fraser Island ligt een schitterend blauw meer, dat zo helder is dat je de bodem zelfs bij een diepte van vijftien meter nog kan zien. Lake McKenzie ligt midden in een regenwoud, iets dat het paradijselijke gevoel alleen maar versterkt.

Squeaky Beach
Squeaky Beach is een paradijselijk oord in het zuiden van Australië. Het ligt in het natuurgebied Wilsons Promontory. De naam squeaky verwijst naar het knisperende zand onder je voeten.

Whitehaven Beach
In Queensland vind je Whitehaven Beach. Dit strand staat in de top tien van mooiste stranden ter wereld. Het lijkt zo uit een Bounty-reclame te komen; een groene omgeving, witte stranden en wuivende palmen. Whitehaven Beach is onderdeel van de Whitsunday Islands.

Actief

Duiken
Australië is het walhalla voor duikliefhebbers. Vooral het Great Barrier Reef is populair. Hier kun je een duik nemen tussen het schitterende koraal en genieten van tropische vissen en andere zeedieren. In verschillende plaatsen, waaronder Cairns, worden duikcursussen aangeboden, dus ook als je nog nooit eerder gedoken hebt kun je van al dit moois genieten. Naast het Great Barrier Reef biedt ook het Ningaloo Reef een schitterende onderwaterwereld. Dit zeepark strekt zich uit over 260 kilometer aan de westkust van Australië. Ook Kangaroo Island biedt verschillende mogelijkheden om te duiken. Heel bijzonder, want je zwemt hier tussen de dolfijnen en zeehonden.

Extreme sports
Bungee jumpen, sky diven; in Australië is niets te gek. Deze extreme sports kun je beoefenen in onder andere Sunshine Coast, Cairns, Mission Beach en Canberra. Het is de ultieme adrenalinekick voor lefgozers.

Surfen
Surfen is misschien wel de meest populaire sport van Australië. De oostkust is voor beginners het meest geschikt, hier zijn de golven niet zo extreem hoog. Nadeel is dat de stranden hier ontzettend druk zijn. De zuid- en westkust zijn populair bij ervaren surfers. De golven zijn hier zeker niet ongevaarlijk en het wordt afgeraden om hier als beginneling te surfen. Aan de noordkust kun je niet surfen vanwege de krokodillen en kwallen.

Wandelen
Er zijn een heleboel wandelroutes in Australië. Het is dan ook een prima manier om kennis te maken met het landschap. Populaire wandelgebieden zijn het South West National Park in Tasmanië, de kloof Kings Canyon in Watarrka National park, Carnarvon National Park in Queensland en Flinders ranges in het zuiden. Neem tijdens het wandelen voldoende water mee en trek goede schoenen aan.

Communicatie

Communicatie

Bellen, internetten, een kaartje versturen; er zijn voldoende mogelijkheden om met het thuisfront te communiceren. Wanneer je naar Nederland belt, draai je eerst 0011, gevolgd door het landnummer 31. De eerste 0 van het netnummer laat je weg. Er zijn genoeg telefooncellen te vinden waar je kunt bellen. Het is handig om een internationale telefoonkaart te kopen. Ook kun je op de meeste plaatsen met je mobiele telefoon bellen. Het ligt er een beetje aan waar je telefoon wel en niet bereik heeft. Internetten kan in de meeste hotels, hostels en internetcafes. Een kaartje versturen is ook mogelijk, maar de post doet er wel erg lang over.

Taal

In Australië wordt Engels gesproken, maar dan wel met een apart accent. Het Australische Engels wordt ‘strine’ genoemd. Het is een taal die informeler is dan het oorspronkelijke Engels en doorspekt is met gekke uitdrukkingen.

Media

Australiërs hebben een ruime keuze aan kranten, tijdschriften en radio- of televisiezenders. Het is mogelijk om van het Nederlandse nieuws op de hoogte te blijven via de wereldomroep. Nederlandse kranten zijn te koop in de grote steden. Vooral in Perth, Sydney en Melbourne wonen veel Nederlanders. Voor hen is een speciale Nederlandse krant ontwikkeld; de Dutch Courier.

Douane

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Australië heb je een geldig paspoort en een visum nodig. Het paspoort moet op het moment van vertrek nog minimaal zes maanden geldig zijn. Een visum kun je aanvragen bij de Australische ambassade.

In- en uitvoer

In Australië gelden strenge douaneregels. Invoer van buitenlands voedsel moet worden aangegeven en kan zonodig worden afgenomen. Dit in verband met de angst voor landbouwziektes, die in de rest van de wereld voorkomen. Ook invoer van drugs, vuurwapens, steroiden, beschermde diersoorten en ivoor is verboden. Het is toegestaan om de volgende producten in of uit te voeren:

  • 250 sigaretten of 250 gram tabak
  • een liter sterke drank

Gezondheid

Gezondheid

Voor je reis naar Australië zijn geen speciale vaccinaties nodig. Het grootste gevaar komt eigenlijk van boven; de zon. Je loopt makkelijk een zonnesteek op en ook de kans op verbranding is groot. Gebruik dan ook een zonnebrandcrème met hoge factor en bedek je hoofd wanneer je in de felle zon loopt. Ook zijn er dieren die je gezondheid kunnen schaden. Pas altijd op voor slangen, want enkelen zijn giftig. Ook de kwallen, krokodillen en haaien die in het water leven, kun je beter mijden. De gezondheidszorg in Australië is goed. Er zijn klinieken en ziekenhuizen in de grote steden en in de outback kun je rekenen op de hulp van de Flying Docters.

Drinkwater

Het kraanwater is vrijwel overal in Australië drinkbaar. In de outback wordt aangeraden om het water eerst te koken of mineraalwater te kopen.

Geldzaken

Geldzaken

In Australië betaal je met de Australische dollar. De meeste plaatsen hebben een bank waar je kunt pinnen en geld kunt wisselen. Houd er rekening mee dat pinnen in de outback bijna geheel onmogelijk is. Neem dan ook genoeg contant geld mee. Creditcards (Visa, Mastercard) worden vrijwel overal geaccepteerd. Ook het inwisselen van travellercheques is geen enkel probleem. Kies wel voor travellercheques in Australische dollars.

Fooi

Het geven van een fooi is in Australië niet gebruikelijk. Dit neemt niet weg dat ze er niet blij mee zullen zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

Australië is goed voorbereid op de komst van toeristen en het is dan ook niet moeilijk om een accommodatie te vinden.

Camping
De meeste campings vind je aan de kust of in de nationale parken. Je kunt er je eigen tentje opzetten, maar ook een caravan huren. Wildkamperen is niet overal toegestaan. Vooral in de nationale parken is een vergunning vereist.

Farmstay
Wil je het echte Australische leven ontdekken? Ga dan eens naar een farmstay. Je slaapt op een boerderij en draait mee met het boerenleven. Als beloning voor je harde werk mag je er gratis eten en overnachten.

Hotel
De hotels in Australië verschillen nogal in prijsklasse. De prijs zegt vaak iets over de kwaliteit. Zo heeft een goedkoop hotel weinig voorzieningen en geen eigen badkamer, terwijl een duurder hotel dit wel heeft.

Hostel
In hostels kun je overnachten in grote slaapzalen, maar ook in een- of tweepersoonskamers. Over het algemeen zijn de hostels in Australië schoon en niet duur. Dit maakt ze zeer geliefd bij packbackers. Vaak is er een gemeenschappelijke ruimte met een keuken, voorzien van een koelkast en fornuis. Voor een verblijf in een hostel heb je een lidmaatschapskaart nodig. Deze kun je bij de meeste hostels in Australië halen, maar ook bij de Nederlandse hostelvereniging StayOkay.

Elektriciteit

De elektriciteitsspanning in Australië is 240-250 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van driepotige stekkers, dus je hebt een adapter nodig.

Feestdagen

1 januari

Nieuwjaarsdag

26 januari

Australia Day

25 april

ANZAC Day

tweede maandag van juni

Queen’s birthday

25 december

Kerstmis

26 december

Boxing Day

Fotografie

Het is begrijpelijk dat je het leuk vindt om de aboriginals vast te leggen op film. Vraag echter wel om toestemming. Wees ook voorzichtig met het fotograferen van dieren met flits. Sommige beestjes kunnen er blind van worden.

Kleding

Een pet, goede wandelschoenen en dikke sokken mogen niet in je bagage ontbreken. De pet beschermt tegen de zon, de sokken tegen eventuele slangenbeten.

Musea

In Australië kun je genieten van zowel moderne als aboriginal kunst. Enkele interessante musea zijn:

  • National gallery of Australia in Canberra – aboriginal kunst en moderne kunst, onder andere van Pollock
  • National gallery of Victoria in Melbourne – kunst van oude meesters en aboriginal kunst
  • Powerhouse Museum in Sydney – Australische kunst, mode en technologie
  • Tadanya aboriginal cultural institute in Adelaide – aboriginal kunst, dans en theater

Openingstijden

Bank: maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 16.00 uur, vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur
Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uurWinkels: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Musea: variërende openingstijden

Reisadvies

Voor Australië geldt een positief reisadvies. Omdat veiligheid altijd onderhevig is aan veranderingen, raden we aan het laatste reisadvies te bekijken op www.minbuza.nl, de site van het ministerie van buitenlandse zaken.

Reistijd

Het is lastig om te zeggen wat de beste reistijd is voor Australië. Dit is namelijk afhankelijk van het gebied waar je naar toe gaat. De seizoenen zijn omgekeerd aan die van ons, dus als het hier zomer is, is het daar winter. In het noorden is het het hele jaar tropisch warm. Wel kan het flink regenen tijdens het regenseizoen (november tot en met april). We raden dan ook aan deze maanden te mijden. In het zuiden is de winter koel en de zomer heet.

Tijdsverschil

Australië heeft drie verschillende tijdzones. In Sydney is het in de zomer bijvoorbeeld acht uur later dan in Nederland, terwijl het in het noorden zeveneneenhalf uur later is.

Veiligheid

Australië heeft een van de laagste misdaadcijfers ter wereld. Natuurlijk moet je ook hier oppassen voor zakkenrollers, maar dat is niets vreemds. Wel is het zaak om op te passen in de outback. Je kunt er snel verdwalen of een giftige slang tegenkomen. Ook het zwemmen is nogal eens onveilig. Voor je het weet sta je oog in oog met een krokodil of haai. Let altijd goed op de waarschuwingsborden. Ze staan er niet voor niets. Mocht je hulp nodig hebben, bel dan het gratis alarmnummer: 000.

Datum artikel: 29-12-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Australië Informatie

ATP vakanties