vakantie informatie

Aruba Informatie

Aruba maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en is daarmee het zonnigste plekje van ons koninkrijk. Het is er vrijwel altijd mooi weer, met temperaturen tussen de 20 en 35° C. Aruba staat garant voor parelwitte zandstranden, huisjes met vrolijk gekleurde gevels en een vriendelijke bevolking. Arubanen hebben een ontspannen levenshouding. Tijd is een rekbaar begrip en stress kennen ze nauwelijks. Aruba is een geliefd duikeiland. Er zijn tientallen duik- en snorkelplekken en de onderwaterwereld is schitterend. Wie zijn hoofd
liever droog houdt, kan genieten van het ruige landschap. Je vindt er apart gevormde rotsformaties, grote cactussen, zandduinen en woeste kliffen. Handig is dat je op Aruba gewoon Nederlands kunt spreken. Dit is namelijk de officiële taal van Aruba.

aruba

Het land

Geografie

Aruba ligt in het hart van de zuidelijke Cariben, 20 kilometer voor de kust van Venezuela. Het eiland is met zijn 30 kilometer lengte, 9 kilometer breedte (op het breedste punt) en totale oppervlakte van 184 vierkante kilometer bijna even groot als Texel. De noordoostelijke kust, langs de Atlantische Oceaan is steil en ruig. De binnenlanden van het eiland doen woestijnachtig aan. Overal zijn cactussen en adembenemende rotsformaties. Aan de zuidkust van het eiland is de vegetatie heel uitzonderlijk voor een Caribisch eiland. Langs de zuid- en westkust liggen kilometers lange maagdelijke stranden die tot de mooiste ter wereld worden gerekend.


Klimaat

Aruba heeft een tropische klimaat en het is er altijd zonnig. De gemiddelde temperatuur is er overdag bijna 28 °C graden en ‘s nachts 24 °C graden. De altijd waaiende noordoostpassaat geeft verkoeling. De gemiddelde regenval is ongeveer 60 centimeter per jaar, en de regen valt meestal in de vorm van korte, hevige plaatselijke buien. De meeste regen valt in de maanden november, december en januari. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. Tropische stormen en tornado’s komen op Aruba niet voor.

Natuur

Planten
De plantengroei is in Aruba, door het tropische klimaat en de weinige regenval, vrij beperkt. Er komen voornamelijk struikgewassen, agaven en boomsoorten als de aparte dividivi voor. Deze bomen worden gevormd door de wind die constant waait. De meest voorkomende plantenfamilie zijn de cactussen die verspreid over het eiland in een groot aantal soorten voorkomen.

Dieren
Aruba kent zeven soorten hagedissen, waarvan de leguaan de bekendste is. Verder komen er twee slangensoorten voor, de Santanero en de giftige Cascabel. Zoogdieren zijn vooral geiten en ezels. Beiden zijn door de Nederlanders gebracht. In de 17e eeuw waren er zoveel geiten op het eiland dat het ook wel ‘Geiteneiland’ werd genoemd. Naast deze dieren telt Aruba ongeveer 170 vogelsoorten. De meeste komen alleen om te overwinteren of zijn op doortocht naar een andere broedplaats. Ongeveer 50 soorten broeden op het eiland. Verder komen er in zee onder andere barracuda’s, inktvissen, haaien, krabben, kreeften, roggen, schildpadden, zeepaardjes en zeesterren voor.

Bevolking

Bevolking

Op Aruba wonen zo’n 90.000 mensen. De etnische achtergrond van een groot deel van de Arubanen is Indiaans. Daarnaast zijn ook de Nederlandse en Spaanse invloeden in de bevolking herkenbaar. Door de olie-industrie trokken vanaf de jaren 20 van de vorige eeuwen mensen van over de hele wereld naar het eiland, met als gevolg dat er nu meer dan 40 nationaliteiten wonen.

Religie

De overheersende religie op Aruba is het katholicisme, dat door ongeveer 82% van de bevolking wordt aangehangen. Andere voorkomende religies zijn: protestantisme, hindoeisme, islam, confuciaanse en de joodse religie. Deze religies hebben hun eigen plaatsen van verering en diensten.

Cultuur

Doordat Aruba door de eeuwen heen verschillende bewoners heeft gehad, is de bevolking een smeltkroes van culturen geworden. Deze smeltkroes komt niet alleen tot uiting in het Papaimento (een mengelmoesje van Nederlands, Spaans, Engels, Frans, Portugees en een aantal Afrikaanse dialecten) maar ook in het eten van de Arubanen. Evenals de bewoners van de andere Caribische eilanden zijn de Arubanen gek op feesten en dansen. Het gevoel voor ritme zit in hun bloed.

Geschiedenis

Geschiedenis

Er is niet veel bekend over de eerste bewoners van Aruba, maar waarschijnlijk waren dit de Caquetios indianen van de Arawak volksstam. Fragmenten van eerste indiaanse nederzettingen uit circa 1000 na Christus wijzen hier op evenals de oeroude geschilderde symbolen op de muren van de grotten bij Fontein, Ayo en andere plaatsen. In de 14e eeuw werd het eiland veroverd door de Cariben, een indianenstam van het Zuid-Amerikaanse vasteland.

Een paar eeuwen later landden de eerste Europeanen op de Arubaanse stranden. Waarschijnlijk heeft de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda het eiland rond 1499 ontdekt. De Spanjaarden noemden het eiland ‘Islas de los Gigantes’ omdat de indiaanse bevolking qua lengte met kop en schouders boven hen uitstak. De Spanjaarden exporteerde de indianen naar de Dominicaanse Republiek, waar ze in de kopermijnen moesten werken. Aruba bleef onbewoond achter, maar langzamerhand werd het weer bewoond door indianen van het vaste land en door Spanjaarden.

In 1636, tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje, veroverden de Nederlanders Aruba. Zij bleven voor bijna twee eeuwen aan de macht. Naast Aruba hadden de Nederlanders ook de Caribische eilanden Curacao en Bonaire veroverd. De eilanden werden ontwikkeld als landbouwkolonies. Op Aruba begon men met het fokken van paarden en geiten. Het eiland werd bestuurd door een Nederlandse commandeur en enkele Nederlandse ambtenaren. Verder woonden er alleen indianen op het eiland. Pas na 1770 kwamen er negerslaven op het eiland, maar op zeer beperkte schaal. In 1806, tijdens de Napoleontische Oorlogen, viel Aruba in Engelse handen. In 1816 kreeg Nederland Aruba van de Engelsen terug.

De komst van Lago Oil and Transport Company rond 1920 was een ingrijpende gebeurtenis in de moderne geschiedenis van Aruba. Omdat er niet genoeg arbeidskrachten op het eiland waren, werden die van de andere Caribische eilanden geimporteerd. De levensstandaard steeg en Aruba werd een ongekend luxe eiland. Maar door de komst van de automatisering had Lago vanaf de jaren 40 steeds minder werknemers nodig. Verder werd er weinig gedaan aan het onderhouden van de raffinaderij waardoor deze in 1986 zijn deuren definitief moest sluiten. Met als gevolg een grote werkloosheid onder de Arubaanse bevolking. Gelukkig nam in deze jaren het toerisme naar het eiland steeds meer toe, waardoor de meeste Arubanen hun geld in deze sector konden verdienen.

In de loop van de jaren 70 won op Aruba een separatistische beweging aan kracht. De leider van deze beweging voor ‘separashon’ was Betico Croes. In 1983 werd dit streven door Nederland ingewilligd met de toekenning van een ‘Status Aparte’ vanaf 1 januari 1986. De Status Aparte houdt in dat Aruba nog steeds deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, maar autonoom functioneert. De Status Aparte moest leiden tot de onafhankelijkheid per 1 januari 1996, maar Aruba zag daar in mei 1991 vanaf. Sindsdien wordt het streven naar onafhankelijkheid op de lange baan geschoven.

Politiek en Economie

Politiek

Hoewel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden heeft Aruba een eigen regering. De politieke macht ligt bij het parlement en het kabinet. Het parlement van Aruba bestaat uit een kamer, de Staten, met 21 leden die door het volk voor vier jaar worden gekozen. De uitvoerende macht ligt bij de ministers, die worden geleid door een minister-president, op dit moment is dat Nelson Oduber van de MEP. De regering zetelt in Oranjestad.

Economie

In de 20e eeuw was de belangrijkste inkomstenbron van Aruba de olie-industrie. Na het sluiten van de raffinaderij werd dit het toerisme. Tegenwoordig komen er per jaar circa 600.000 toeristen naar Aruba, waaronder zeer veel Amerikanen. Het toerisme richt zich voornamelijk op strand en zee.

Eten en Drinken

Aruba’s culinaire tradities zijn geboren uit de aanwezigheid van de zee. De traditionele Arubaanse gerechten zijn dan ook bijna allemaal visgerechten, zoals

Scavechi gemarineerde vis, voorgerecht
Marisco zeevruchten, voorgerecht
Giamba Arabische bouillabaisse, hoofdgerecht
Balon pisca visballetjes

Naast de traditionele gerechten kun je op Aruba goed internationaal eten. Er zijn diverse restaurants die verschillende specialiteiten bieden, van Argentijns tot Italiaans en Indonesisch.

Vervoer

Naar Aruba

Vanuit Nederland kun je met de KLM in 9 uur rechtstreeks naar Aruba vliegen. Het is ook mogelijk om via diverse Amerikaanse luchthavens naar Aruba te reizen. Boek overigens wel op tijd, want de vluchten naar Aruba zitten snel vol.

Op Aruba

Aruba is een klein eiland en zodoende gemakkelijk te verkennen. Bussen rijden regelmatig rond het hele eiland en zijn een goedkoop vervoermiddel. Als je het eiland beter wilt ontdekken, kun je ook een auto huren. Er zijn diverse verhuurbedrijven op het eiland die jeeps, auto’s en motorfietsen verhuren. Fietsen huren op Aruba is vrijwel niet mogelijk. Vervoer tussen je hotel/appartement en Oranjestad kan met de bus of met een taxi. Vraag wel vooraf wat je voor de rit moet betalen, want de taxi’s hebben geen meters.

Bezienswaardig

Oranjestad

Oranjestad is de oude Nederlandse hoofdstad en is gelegen aan de pittoreske zuidkust van Aruba. Bekend zijn de hoge kleurrijke huizen aan de Wilheminastraat. Zij vormen een sterk contrast met de typisch Arubaanse huizen met hun houten bewerkte deuren, hun traditionele Hollandse tegels, de patio’s en de schuine daken. Verder kun je in Oranjestad het door de Nederlanders gebouwde Fort Zoutman bezichtigen. Het werd in 1796 gebouwd om de haven te beschermen tegen invallen. In 1816 werd het een kantoor van de overheid en in 1868 werd er een toren aangebouwd, die tevens als vuurtoren diende. Momenteel bevindt zich in het fort het Museo Historico Arubano. In Oranjestad kun je uitstekend winkelen of rondstruinen over de lokale markten en antiekmarktjes. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je deelnemen aan het carnaval, de zomerfeesten, het nieuwjaarsvuurwerk of zelfs aan een optocht ter ere van de koningin. Het hele jaar door is Oranjestad een bruisende stad voor zowel toeristen als bewoners.

Het Nationale Park Arikok
Het Nationale Park Arikok werd begin jaren 80 uitgeroepen tot natuurgebied. Het natuurreservaat bevindt zich bij de berg Arikok, in het midden van het eiland. Hier kun je de oudste Arawak-tekeningen bezichtigen. Verder vind je er de grote verscheidenheid aan lokale plant- en diersoorten, zoals de dividivi en de kwihi-bomen, de exotische cactus, de aloëplant, tropische bloemen, vogels en leguanen.

De Alto Vista-kapel
De eerste kapel die op Aruba door de Spanjaarden werd gebouwd, is de pittoreske Alto Vista-kapel. Alleen de ligging langs de ruige kust is al prachtig. De gele kapel is bereikbaar via een bochtige weg die aangegeven wordt met witte kruizen, die de kruisweg symboliseren. De kapel staat dan ook bekend als de Bedevaartskapel.

De Natuurlijke Brug
Aan de noordoostelijke kust ligt de meest gefotografeerde plek van het eiland. Door de enorme kracht van de branding is er daar in de rotsen een 30 meter lange brug uitgehouwen. Deze Natuurlijke Brug bevindt zich een kleine acht meter boven de zeespiegel.

natuurlijke-brug-aruba

Historische goudmijnen
In de 15e eeuw voeren de schatzoekers door het hele Caribische gebied op zoek naar rijkdom en schatten. Volgens de legende waren die op het eiland ‘Oro Ruba’ (rood goud) te vinden. Dit eiland heet tegenwoordig Aruba. Zeerovers en verborgen schatten hebben de geschiedenis van het eiland bepaald. Tegenwoordig kunnen bezoekers de overblijfselen uit die tijd bezichtigen.

Stranden en Actief

Stranden

De stranden van Aruba behoren tot de mooiste ter wereld. Aruba beschikt over vele kilometers prachtig witte stranden en een heldere azuurblauwe zee. Alle stranden, ook die bij de hotels, zijn vrij toegankelijk. De ligstoelen en parasols op de stranden bij de hotels zijn echter gereserveerd voor de hotelgasten.

Hieronder volgen de mooiste

 • Arashi Beach: prachtig wit zandstrand met azuurblauwe zee; een perfecte plaats om te zwemmen en te snorkelen.
 • Malmok Beach: een aantal kleine zandstrandjes tussen de verder
  rotsachtige kust. De rotsen zijn rijk begroeid met koralen en bieden
  een goede, beschutte omgeving voor de vele vissen die hier leven. Een
  prima plek om te snorkelen of te duiken.
 • Palm Beach: hier vind je en wit zandstrand dat zich uitstrekt zover het oog reikt.
 • Manchebo Beach: het grootste strand van Aruba. Liefhebbers van een stevige golfslag kunnen hier hun hart ophalen.
 • Surfside Beach: rustige zee met uitstekend zwemwater. Voor een leuke beach club kun je hier ook goed terecht.
 • Rodgers Beach is een rustig wit zandstrand. Hier bevindt zich de gezellige beach club ‘Coco Beach’.
 • Baby Beach: kinderen en minder geoefende zwemmers kunnen hier
  prima terecht. De ondiepe, door riffen omzoomde zee maken het een zeer
  veilige zwemplaats. Baby Beach is ook een ideale plek om te snorkelen.
  Tussen de riffen zwemmen talloze felgekleurde vissen.

Actief

Golfen
Aruba heeft 4 golfresorts: Tierra del Sol, deze 18-holes golfbaan ligt bij de noordwestelijke punt van het eiland. De golfbaan is ontworpen door Robert Trent Jones II en houdt speciaal rekening met Aruba’s ruige landschap. Aan de andere kant van het eiland (bij San Nicolas) ligt de Aruba Golf Club met een van de meest ongewone 9-holes golfbanen van het Caribische gebied. Verder vind je nog de Aruba Golf & Leisure en The Links at Divi Aruba, een 9 hole golfbaan.

Jeeptochten
Een avontuurlijke manier om het eiland te ontdekken is per jeep. Je maakt deel uit van een ‘trein’ bestaande uit 10 of meer jeeps. Georganiseerde tours stoppen vaak bij de California vuurtoren, Alto Vista kapel, Crystalberg, de Bushiribana goudmijnruines, de beroemde Natuurlijke Brug, langs de noordkust naar de Guadirikiri-grotten eindigend bij De Palm Eiland.

Paardrijden
Paardrijden biedt de perfecte manier om de natuur op het eiland te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de hoge duinen of aan het woestijnachtige platteland. Er zijn verschillende ranches op Aruba waar paarden te huur zijn.

Watersporten
Omgeven door water biedt Aruba een diversiteit aan watersporten, zoals diepzeevissen, duiken, snorkelen, parazeilen, zeilen en wind- en kitesurfen.

Communicatie

Communicatie

Voor het bellen vanuit Aruba naar het buitenland kun je het beste een telefoonkaart aanschaffen. Deze kaarten zijn te koop bij tankstations, supermarkten en diverse Setar telefoonwinkels. Je kunt ook bellen vanuit je hotel of resort, maar dit is vaak wel een stuk duurder. Mobiel bellen is eveneens een optie. Neem wel voor je vertrek contact op met je provider of je in Aruba kunt bellen en bereikbaar bent. Ook kun je op Aruba een mobiele telefoon huren.

Naast telefoneren kun je ook via internet contact met het thuisfront houden. Je kunt hiervoor terecht bij verschillende internetcafes of hotels en resorts met internetaansluitingen.

Taal

De officiële taal op Aruba is Nederlands en Papiamento. Papiamento is een mengelmoesje van Nederlands, Spaans, Engels, Frans, Portugees en een aantal Afrikaanse dialecten. Verder spreken veel Arubanen Engels en Spaans.

Media

Op Aruba verschijnen zowel kranten in het Nederlands als in het Papiaments. De grote landelijke Nederlandse dagbladen zijn eveneens te verkrijgen.

Douane

Reisdocumenten

In- en uitvoer

Naast artikelen voor eigen gebruik mogen personen boven de
18 2 liter aan sterke drank, 200 sigaretten, 50 sigaren en 250 gram aan tabak in- en uitvoeren. Aruba neemt deel aan de CITES-regeling tegen het verhandelen van bedreigde diersoorten. Producten gemaakt van bijvoorbeeld zeeschildpadden of conch schelpen zijn verboden in- of uit te voeren.

Gezondheid

Gezondheid

De gezondheidszorg op Aruba is prima en over het algemeen spreken de dokters Nederlands. Het lokale ziekenhuis, het Dr. Horacio Oduber Hospitaal, ligt buiten Oranjestad bij Eagle Beach. Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij je uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kun je het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) raadplegen.

Gehandicapten

Ook met een handicap kun je goed op Aruba verblijven. In 2000 is de luchthaven aangepast voor rolstoelgebruikers en een groot aantal hotels beschikken over speciale ruime kamers. Ook in restaurants wordt rekening gehouden met rolstoelgebruikers.

Drinkwater

Het kraanwater is op Aruba puur en dus prima en veilig drinkwater. Je hoeft geen flessen drinkwater aan te schaffen.

Geldzaken

Geldzaken

De officiële munteenheid is de Arubaanse florin, maar in de praktijk kan je ook met dollars betalen.

Fooi

Het geven van fooi is gebruikelijk in Aruba, behalve als er al een bedrag in de rekening verwerkt is. Het is normaal om zo’n 10 à 15% fooi te geven.

Praktische informatie

Accommodatie

Appartement en condo
Als je een klein budget hebt of voor een langere periode wilt blijven, dan kun je het beste een appartement of condo huren. Aruba beschikt het hele jaar door over ruime en betaalbare appartementen en condo’s.

Hotel
In Aruba vind je wat betreft hotels voor iedereen wat wils. De luxe (vaak) hoogbouwhotels zijn weelderig ingericht, geven uitstekende service en zorgen voor onbeperkt comfort. De kleinere, meestal laaggebouwde hotels zijn meer gericht op gezinnen met kleine kinderen. Deze resorts beschikken veelal over grote appartementen en familiekamers, meerdere zwembaden en diverse faciliteiten voor kinderen.

Prive-eigendom
Wens je meer privacy, dan kun je in Aruba ook luxe prive-eigendommen huren, helemaal afgelegen en met prive-strand!

Villa
Villa’s zijn ideaal voor groepen, in het bijzonder groepen die bepaalde activiteiten, zoals windsurfen, willen doen. De villa’s beschikken vaak over meerdere luxe ingerichte kamers en een prive-zwembad.

Elektriciteit

De voltage op Aruba bedraagt 110 volt, net zoals in Amerika en Canada. Elektrische apparaten die geschikt zijn voor 220 volt kun je gebruiken met behulp van een verloopstuk voor de stekker. Deze zijn in de meeste hotels te verkrijgbaar.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
25 januari Betico Croes-dag
18 maart Dia Nacionál
30 april Koninginnedag
1 mei Dag van de Arbeid
24 juni Sint-Johannesdag
5 december Sinterklaas
25 en 26 december Kerstmis

Op deze feestdagen zijn winkels, openbare ruimtes en banken officieel gesloten.

Fotografie

Op de meeste plekken mag je op Aruba zonder toestemming fotograferen. Indien je je fototoestel bent vergeten kun je een wegwerpcamera kopen of een camera huren. Als je met een digitale camera foto’s maakt vergeet dan niet voldoende geheugen en je oplader mee te nemen!

Kinderen

Voor kinderen is Aruba een prima vakantieplek. Het eiland is kindvriendelijk en in veel hotels worden (voor de kleintjes) kinderactiviteiten georganiseerd. Met wat oudere kinderen kun je gaan snorkelen of duiken. Houd er wel rekening dat kinderen gevoeliger zijn voor de zon. Geef ze genoeg te drinken en smeer ze goed in.

Kleding

In een tropisch klimaat als Aruba is het dragen van luchtige katoenen kleding altijd heerlijk. Badkleding is niet toegestaan in winkel- en bedrijfsgebieden. Indien je van plan bent uit te gaan of een van de luxe casino’s te bezoeken, neem dan uitgaanskleding mee. De meeste casino’s verplichten colberts voor de heren!

Openingstijden

Banken: van maandag tot en met vrijdag van 8 .00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. De vestiging van Aruba Bank op het vliegveld is alle dagen geopend van 8.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van officiële feestdagen.

Winkels: van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.

Apotheken: de apotheken in Aruba heten botica’s en zijn over het algemeen open van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.

Reistijd

Aangezien de temperatuur in Aruba nooit onder de 28 ºC graden uitkomt, is het eiland het hele jaar door goed te bezoeken. Het hoogseizoen loopt van december tot maart en in deze maanden is het ook bijzonder druk op het eiland. De Nederlandse zomervakantie valt in het laagseizoen van Aruba. Dit heeft als voordeel dat de prijzen dan een stuk aangenamer zijn. In augustus, september en oktober kan het wel erg warm worden.

Tijdsverschil

In Aruba is het in de winter 5 uur vroeger en in de zomer 6 uur vroeger dan Nederland.

Veiligheid

Aruba is een veilig land. Er is minder criminaliteit dan in Nederland. Toch komt diefstal ook hier voor en het is dus aan te raden om waardevolle spullen in een kluisje in je hotel of appartement op te bergen.

Datum artikel: 20-01-2009 Informatie

Zie ook:

5 Reacties op Aruba Informatie

 1. Marian
  25-10-2009 23:17
  1

  Ja, meer een kritiek op een fout dat op dit website staat.

  DE OFFICIELE TAAL HIER OP ARUBA IS HET PAPIAMENTS en niet het Nederlands.

 2. Marian
  25-10-2009 23:19
  2

  Nederlands spreken we alleen op school, niet eens op straat. Langs de hotel spreken we het meest Engels en Spaans met onze toeristen en heel af en toe Nederlands.

  Maar het officiele taal van het eiland Aruba, is Papiamento. Dit is onze taal, de taal van alle Arubanen.

 3. Redactie
  26-10-2009 00:07
  3

  Naar aanleiding van bovenstaande heb ik het stuk onder “Taal” iets aangepast. Volgens wikipedia is de offciele taal op Aruba inderdaad Nederlands en Papiamento. Excuses aan Marian (en alle ander Arubanen) voor de verwarring.

 4. Piet
  13-01-2010 09:40
  4

  Galma galema

 5. David
  9-11-2010 18:35
  5

  Toch op in haken, de officiele voertaal is wel Nederlands, ware het niet dat op vele scholen slecht nederlands wordt gegeven, ook zijn er weinig tot geen goede nederlandstalige boeken beschikbaar. Aruba maakt deel uit van het Nederlandse Koninkrijk, alle arubanen zijn nederlands staatsburger en behoren dus de Nederlandse taal te spreken.

Een reactie toevoegen over Aruba Informatie

ATP vakanties