vakantie informatie

Argentinië Informatie

Argentinië is een land waar je je niet snel zult vervelen. Het land beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika en zit vol verrassingen, zoals de watervallen van Iguazu, de mooie natuur in Patagonië, de indrukwekkende gletsjers, de vermenging van de verschillende culturen en de bruisende steden waaronder Buenos Aires. Deze stad is het hart van het land en eigenlijk mag je Argentinië nier verlaten zonder een bezoek aan deze wereldstad te hebben gebracht. Dit Zuid-Amerikaanse land is niet alleen een bestemming voor natuur- of cultuurliefhebber, maar ook de sport- en de zonliefhebber komt hier aan zijn trekken. Wil je wat langer in Zuid-Amerika blijven, dan kun je je reis naar Argentinië heel goed combineren met een bezoek aan Chili of Montevideo.

argentinie


Het land

Geografie
Argentinië is het grootste land van Zuid-Amerika. Het vormt samen met Chili de zuidelijke punt van het continent Zuid-Amerika. Dit stuk land van ongeveer 2,8 miljoen km² (ongeveer 70 keer zo groot als Nederland) grenst in het noorden aan Bolivia en Paraguay, in het noordoosten aan Brazilië en Uruguay en in het westen loopt Chili van boven tot onder parallel aan haar zijde. Het oosten wordt omringd door het water van de Atlantische Oceaan en in het westen, naast Chili, tref je het water van de Stille Oceaan. Vanuit Vuurland, het zuidelijkste puntje van Argentinië, waar de Atlantische en Stille Oceaan elkaar ontmoeten, kun je de oversteek maken naar het ijscontinent Antarctica.

Het land heeft 23 provincies en is onder te verdelen in vier regio’s:

  • Het Andes-gebergte in het westen, op de grens met Chili. Hier vind je de hoogste bergtoppen van het Amerikaanse continent.
  • Het noorden, het gebied rondom El Chaco en Mesopotamia. Dit is een subtropische deel met regenwouden en watervallen.
  • De pampa’s in het oosten en centrum van het land waar in het noordelijke deel ook de hoofdstad Buenos Aires te vinden is. Dit gebied bestaat voornamelijk uit oneindige weides met veeteelt en landbouwakkers.
  • Patagonië, de meest zuidelijke regio met kale steppes en gure wind, maar ook oerbossen, meren, bergen en sneeuw. Tevens is hier het skigebied van Argentinië te vinden.

Klimaat

Omdat Argentinië onder de evenaar ligt zijn de seizoenen hier tegengesteld aan die in Nederland. De zomer loopt van december tot en met maart en de winter van juni tot en met september. Door de uitgestrektheid van het land kent Argentinië vele klimaten. Zeer vochtig warm in het subtropische noorden, mild en vochtig op de pampa’s in het midden van het land, droog warm woestijnklimaat aan de Atlantische kust, winderig op de kale Patagonische vlakten en het uiterste zuiden heeft te maken met veel regen en wind. De gemiddelde temperatuur over het hele land genomen is van november tot maart 23 °C en van juni tot september 12 °C.

Natuur

Planten
Argentinië heeft 32 nationale parken, waarvan er tien als natuurmonumenten op de lijst van UNESCO staan. Het noorden en noordoosten hebben onmetelijke palmsavannes en subtropische regenwouden. Patagonië heeft een gevarieerd landschap. Je vindt er de bergen van de Andes, oeroude bossen, natuurlijke meren en wat zuidelijker ook enorme gletsjers. Het overige deel van dit gebied bestaat voornamelijk uit verlaten kale vlaktes en woestijnachtige steppes. Het overige gebied, in het midden van het land, is gevuld met moerasgebied en graslanden die in de regentijd vaak onder water staan. Oneindige weides met miljoenen koeien en akkers met graan, mais, soja of zonnebloemen bepalen hier het uitzicht.

Dieren
Naast de miljoenen koeien en schapen (zo’n 25 miljoen) die er grazen, is er nog een grote variatie aan andere dieren in Argentinië. Aan de Atlantische kust leven walvissen, zeeleeuwen, zeehonden, pinguins en zeeolifanten. De grootste groepen wildlife tref je aan in Rio Negro en Tierra del Fuego (Vuurland). In de regenwouden in het noorden wonen de moerasherten, capybura’s, kaaimanhagedissen en een keur aan kleurrijke tropische vogels. Over de rest van het land strijken veel trekvogels neer om te overwinteren. Verder kun je lama’s, flamingo’s, vossen en zelfs poema’s tegenkomen op de pampa’s.

Bevolking

Bevolking

Argentinië heeft in totaal rond de 40 miljoen inwoners waarvan zo’n 40% geimmigreerd is uit landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland, Polen, Rusland en Syrië. Het grootste deel (zo’n 80%) komt echter uit Spanje en Italië (beide 40%). Tweederde van al deze mensen woont in de grote steden, waarvan ongeveer 10 miljoen in en om Buenos Aires.

Religie

Met de Spaanse en Italiaanse immigranten is het rooms-katholieke geloof meegekomen naar Argentinië. Ook al is het land sinds 1994 geen kerkstaat meer en gaat nog maar 20% van de katholieken naar de kerk, het officiële geloof is nog steeds rooms-katholiek. Daarnaast vind je er de grootse Joodse gemeenschap van Latijns- Amerika. Dit ondanks het feit dat er pas in 1998 een wet werd geaccepteerd tegen het felle antisemitisme wat zelfs geleid heeft tot verschillende aanslagen op joodse gebouwen met dodelijke afloop.

Cultuur

In Argentinië heerst een grote passie voor voetbal. Maar wie aan Argentinië denkt, denkt waarschijnlijk als eerste aan de tango. Deze oorspronkelijke weemoedige dans en muziek van de armen uit het havengebied en immigrantenwijk La Boca is inmiddels wereldberoemd. Je kunt dan ook op veel plaatsen een lesje tangodansen nemen. De Argentijnse jeugd leeft zich uit in clubs met Colombiaanse cumbia muziek of in andere dansgelegenheden. Ook het bijwonen van lezingen in een van de vele literaire clubs in Buenos Aires, waar voorgelezen wordt uit romans over Argentijnse dictatoren, is populair. Verder kun je in de grote steden naar de bioscoop of het theater. In de provincies is het theater meer gericht op folklore en volksdansen. In februari wordt er in het noorden ook carnaval gevierd met vrolijke sambaritmen. Koloniale architectuur is voornamelijk te vinden in het noorden en daar zijn ook de enige resten van Incadorpen te vinden.

Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Argentinië (genoemd naar
het Latijnse woord ‘argentum’ wat zilver betekent) begint eigenlijk pas bij de ontdekking door de Europeanen in de 16e eeuw. Alles wat er voor die tijd in het land heeft plaatsgevonden is nooit gedocumenteerd en daarom zo goed als onbekend. Anders dan in andere Zuid-Amerikaanse landen leefden op dit stuk land voornamelijk Indiaanse nomadenstammen die nooit lang op een plek leefden en daarom geen nederzettingen achterlieten. De eerste nomadenstammen arriveerden vanuit Siberië rond

10.000 voor Christus. In enkele grotten in Patagonië zijn muurtekeningen teruggevonden die dateren van rond 7370 voor Christus. In 1535 kwam het land in Spaanse handen en werden de Indianen meedogenloos uitgeroeid en naar de pampa’s verdreven.

Argentinië werd, vooral in het noorden, een druk handelspunt. Daar hadden de Spanjaarden Lima en Cuzco in Peru al in handen. De Engelsen hebben vele malen geprobeerd de macht over te nemen in hun gevecht tegen de Spanjaarden maar dit is nooit gelukt. Zij hebben nog wel steeds de Falkland Islands in bezit. Argentinië heeft in 1982 nog geprobeerd deze eilanden tot Argentijns grondgebied te maken, maar die oorlog werd verloren. In 1810 valt de Spaanse kroon. Napoleon verslaat dan in het verre Europa de Spaanse koning Ferdinand. Vrijheidsstrijders grijpen deze zwakke situatie aan om het land in handen te krijgen en dit is succesvol. In 1816 is Argentinië officieel afhankelijk verklaard. Er komen verschillende dictatoren aan de macht en het gaat het land niet altijd voor de wind. De bekendste bestuurder was Juan Domingo Peron. Hij regeerde van 1946 tot 1955. Aan zijn regeerperiode kwam een einde door een staatsgreep en Peron werd verbannen naar Spanje. Zijn tweede vrouw, Evita Peron, maakt zich in die tijd zeer populair omdat zij zich inzet voor de armen, wezen en andere goede doelen. Zij stierf al jong, maar leeft voort als een legende onder het gewone volk.

Politiek en Economie

Politiek

Argentinië is een federale republiek met een grondwet en een gekozen president. Op dit moment is dat Nestor Kirchner, die sinds 25 mei 2003 het land regeert. Argentinië heeft 23 provincies met Buenos Aires als federale hoofdstad. Elke provincie heeft een afgevaardigde in de vorm van een gouverneur. Al deze bestuurders worden gekozen door het volk door middel van algemene, geheime en verplichte verkiezingen. De president mag eenmaal herkozen worden voor een periode van vier jaar.

Het land heeft een rumoerig verleden met veel dictators en een militair bewind. In de periode 1960 en begin jaren ’70 verdwenen plotseling grote aantallen mensen die volgens de regering gevaarlijke gedachten hadden. Nog steeds demonstreren de zogenaamde ‘dwaze moeders’ op het Plaza del Mayo in de hoop hun verdwenen familieleden terug te vinden. Naast de wekelijkse stille protesten werden tot januari 2006 ook 24-uursmarsen gehouden. Na 25 jaar zijn de dwaze moeders hiermee gestopt omdat ze inmiddels voldoende steun krijgen van president Kirchner in hun strijd voor gerechtigheid.

Economie

Sinds het najaar van 2002 lijkt het dieptepunt van de Argentijnse economische crisis (1998-2002) voorbij. De cijfers beginnen weer een opvallend beter beeld te vertonen en de waarde van de peso blijft stabiel. Ook de werkeloosheid is uit zijn diepste dal geklommen. De economische groei is voornamelijk terug te vinden in de handel van textiel en landbouwchemicaliën, de bouw en de cement-, glas, – en metaalsector. Verder doen de farmaceutische en cosmetische industrie het goed. Of deze groei in de toekomst aanhoudt hangt af van president Kirchner’s wil om te hervormen, maar daar lijkt hij zich op dit moment niet op te focussen. Wel heeft hij de banden met Brazilië versterkt wat in het voordeel van Argentinië is uitgevallen. Argentinië is sterk afhankelijk van buitenlandse investeringen door grote bedrijven en banken. De staatsschuld, ontstaan in het tijdperk van de dictatoren en militairen, is nog lang niet hersteld.

Eten en Drinken

Eten

In Argentinië vind je vooral veel vleesrestaurants. Op zondagen zitten hele families om de asado (traditionele Gaucho barbecue op open vuur) waarbij de gemiddelde portie een kilo vlees per persoon bedraagt. Het vlees is daar dan wel vers van de pampa’s, zonder toegevoegde hormonen. Naast vlees hebben alle immigranten hun eigen keuken meegenomen. De Spaanse en Italiaanse keukens overheersen. Overal in Argentinië kun je pizza en pasta eten of de uit Spanje afkomstige stoofpotjes met bonen en mais. Naast restaurants kun je ook kiezen voor een snelle hap in een fast food restaurant (quicks genaamd) of in een wat traditionelere pulpería, een tapperij in een schuur waar de Gaucho’s vroeger wijn dronken. De Argentijnen nemen voor ontbijt niet meer dan een cracker met een kopje mate. Rond 10.00 uur gaan veel Argentijnen brunchen in een restaurant of cafe. Restaurants zijn geopend voor de lunch tussen 12.00 en 15.00 uur waar meestal een lichte maaltijd wordt gegeten. Net als in mediterrane landen begint het avondmaal pas laat, rond 21.00 uur.

Veel voorkomende gerechten zijn:

Voorgerechten:
empenadas (pasteitjes), fiambre aleman (hartige belegde flensjes) en (aardappel)salades

Lunchgerechten:

omelet, minutas (dunne schnitzels), steakhamburgers en tosti’s

Hoofdgerechten:

geroosterd vlees, vis, gevogelte of pasta

Bijgerechten:

aardappelen, op allerlei manieren klaargemaakt

Desserts:

flan (pudding met karamelsausje), kaas of panqueques (flensjes)

Drinken

Wijn is de drank die het eten begeleidt. De Italianen hebben destijds de wijngaarden meegenomen en vooral in de provincie Mendoza worden druiven in de valleien verbouwd waarvan uitstekende wijn (wit, rood en rose) wordt geproduceerd. Naast wijn is ook een biertje bij het eten zeer gebruikelijk. Je kunt kiezen voor lokale bieren als Quilmes en Santa Fe of een van de vele importbieren. Wil je het alcoholvrij houden, dan is er een variatie van de bekende frisdranken en natuurlijk mineraalwater. Verse vruchtensappen zijn in restaurants niet te krijgen.

Vervoer

Naar Argentinië

Vliegtuig
Je kunt vanuit Amsterdam niet rechtstreeks naar Argentinië vliegen. Alle luchtvaartmaatschappijen die vanuit Amsterdam Argentinië aandoen, vliegen naar de hoofdstad Buenos Aires (Aeropuerto Ezeiza) met een tussenstop in het land van herkomst van de maatschappij. Zelfs KLM vliegt niet rechtstreeks, maar met een tussenstop in Sao Paulo of met partner Air France via Parijs. De reis duurt ongeveer 11 uur als je de overstap niet meetelt.

Boot
Een andere optie is per cruiseschip de Atlantische Oceaan over te steken. Dit is echter bijna onbetaalbaar geworden. Het is nog mogelijk vanaf Genua met de Italiaanse rederij Linea Costa.

In Argentinië

Auto
In Argentinië ligt ongeveer 64.000 kilometer verharde weg, inclusief 734 kilometer snelweg. De overige wegen in het land zijn onverhard. Als je in dit land wilt rijden, dan moet je een internationaal rijbewijs meenemen (te verkrijgen bij de ANWB). Auto’s zijn onder meer te huur bij de bekende autoverhuurbedrijven Avis en Rent-a-car. Het dragen van je autogordels is verplicht en verder moet je een brandblusser en gevarendriehoek in je auto hebben. Voorrangsregels worden niet gehandhaafd, het recht van de sterkste geldt. Wegenkaarten zijn te koop bij de Argentijnse automobielclub (de ACA). Als je wilt kun je als buitenlandse toerist ook tijdelijk lid worden van de ACA.

Bus
Reizen met de bus is ideaal in Argentinië. Er is een zeer dicht netwerk dat bijna alle plaatsen in het land met elkaar verbindt. De langeafstandsbussen zijn vaak luxe en voorzien van airconditioning, televisie, bar en toilet en rijden ook ‘s nachts. Het is het goedkoopste vervoersmiddel in Argentinië. De tarieven in Patagonië en Vuurland liggen wat hoger dan in de rest van het land.

Taxi

In Buenos Aires zijn de taxi’s zwart-geel en buiten de hoofdstad kun je ze herkennen aan het verlichte taxibordje. Ze zijn relatief goedkoop en rijden op de meter. Voor lange afstanden kun je het beste kiezen voor een remise (een particuliere auto die de helft van zijn tijd dienst doet als taxi, maar wel in dienst staat van een centrale).

Trein
Ooit was het treinnetwerk ook zeer dicht, maar de afgelopen jaren zijn veel trajecten gesloten. De trajecten die nog open zijn, worden wel gemoderniseerd. Reizen met de trein is duurder dan met de bus. In Buenos Aires zijn vier grote treinstations: Retiro voor bestemmingen in het midden en noordwesten van Argentinië en de Grote Oceaan, Constitucion voor de zuidelijke bestemmingen, Once voor als je naar het westen wilt en vanuit F. Lacroze vertrekken treinen naar het noordwesten.

Vliegtuig
Omdat Argentinië zeventig keer zo groot is als Nederland kun je er ook voor kiezen binnenlandse vluchten te nemen. Ten noorden van Buenos Aires bevindt zich de luchthaven Aeroparque Jorge Newberry waar binnenlandse vluchten vertrekken naar bestemmingen in het hele land.
Het is goedkoper tickets om deze vluchten al voor vertrek in Nederland te kopen of gebruikt te maken van een Visit Argentina Airpass. Deze pas is onder meer te koop bij Aerolineas Argentinas.

Bezienswaardig

Toeristische gebieden

Noordoost Argentinië
In dit gebied tegen de grens van Brazilië bevind je je in een tropisch regenwoud. Door het natte klimaat groeit en bloeit hier van alles. Je kunt hier wandelen in de jungle onder de brulapen door of heerlijk uitrusten op het strand onder een palmboom. Er zijn leuke provinciesteden en de belangrijkste attractie hier zijn de Iguazú watervallen die zich uitstrekken over een gebied van twee kilometer. Je kunt hier tevens de sfeer van vroegere tijden proeven in de oude missionarisposten die hier (in goede staat) bewaard zijn gebleven.

Patagonië
Een stuk land zo groot als Frankrijk, maar met veel minder mensen. Aan de Atlantische kust kun je op bezoek in een groot dierenrijk. Je zult welkom worden geheten door zeeolifanten, dolfijnen en pinguins en in oktober spot je hier walvissen te spotten die in dit gebied paren en hun jongen groot brengen. Met grote gletsjers en twee ijsvlakten, overgebleven uit de IJstijd, onderscheidt de Andes zich hier van alle andere gebergten op aarde. Regelmatig brokkelen grote stukken ijs van de gletsjers die zich met een enorme vaart in het onderliggende water storten. Naast ijs heeft Patagonië ook ander overblijfselen uit lang vergane tijden. Er is een versteend bos (bij Comodoro Rivadavia) waar zo’n 150 miljoen jaar geleden enorm grote araucaria’s zijn verkiezeld en er zijn resten van vulkanen te vinden. In het zuidelijkste puntje Tierra del Fuego (Vuurland) kun je terecht voor een variatie aan natuur: bergketens, hoogveengebieden, rivieren, moerasmeren met orchideeën, dalen, bossen en rotskusten aan de Atlantische Zee. Dit is een uitstekend gebied voor vogelliefhebbers, ook de condor vliegt hier rond. Vanuit Ushuaia kun je excursies maken naar Antarctica.

Buenos Aires
De hoofdstad van Argentinië is een stad van extreem grote tegenstellingen. Je vindt er luxueuze winkelpaleizen, maar ook oude werkplaatsen van ambachtslieden waar je de vakman nog bij zijn werk kan gadeslaan. Naast de grote moderne wijken zoals La Recoleta, heb je gezellige en kleurrijke arbeidersbuurten als La Boca en Palermo waar de families nog met de buren buiten zitten te genieten van de zwoele zomeravond. Het is een aanrader om in het weekend, als het rustig is, een kijkje te nemen bij de hoge paleizen in Franse art nouveau-stijl aan de Avenida de Mayo. In de avonduren vermaak je je in een van de jazzcafes in de stad of bij een tangoshow in een van de vele clubs of theaters.

Andes-gebergte Noordwest
De Andes loopt over de gehele westelijke grens met Chili. Je kunt er in het noorden tochten met paarden maken en onder de blote hemel slapen. Veel tochten vertrekken vanuit Ignacio Aldao en komen langs de druipsteengrot Cueva de las Brujas (Heksengrot) en nemen je mee over de stroomversnellingen van de Rio Atuel. Hier bevind zich ook de 6960 meter hoge berg Aconcagua die te beklimmen is van december tot maart. Dit is alleen aan te raden voor mensen die hiervoor getraind hebben en die met een gids de klim aangaan. Aan de voet van de Andes ligt het wijngebied Mendoza. Als je van daaruit de weg naar Chili neemt, kom je bij Puente del Inca waar de Inca’s vroeger over de bruisende Rio Mendoza trokken op hun weg naar Cuzco in Peru. In dit gebied in het noordwesten groeien de karakteristieke cactussen en liggen de druk bezochte zoutmeren. Veel van de Indiaanse nederzettingen bevinden zich nog bij Mendoza, in Salta en in Jujuy.

Bezienswaardig

Salta
Salta betekent in de indianentaal Ayamara ‘De Schone’ en ligt op 120 meter hoogte midden in het vruchtbare dal in het noordwesten van Argentinië. Omdat de belangrijkste handelsroute naar Peru door deze stad liep werd deze steeds rijker en is in zeer korte tijd omgetoverd tot een koloniaal paradijsje. Je kunt hier wandelen langs prachtige
fonteinen en monumenten en over de met palmen begeleide Plaza 9, het hart van de stad. Er is een antropologisch museum en een historisch museum. Beide besteden aandacht aan alle volkeren die in dit gebied geleefd hebben. Bij een 16e eeuwse molen vindt bijna dagelijks (behalve op zondag) een indiaanse markt plaats waar je alle vakmannen uit de omgeving tegenkomt met hun Indiaanse producten.

Iguazú watervallen
De grootste en indrukwekkendste watervallen van Zuid-Amerika zijn de Iguazú watervallen. Deze watermassa klettert over een twee kilometer lange muur naar beneden. Dit watergeweld ligt op de grens met Brazilië in Nationaal Park Iguazú en is te bezoeken vanuit Puerto Iguazú en Cataratas del Iguazú.

Quilmes ruines
In het Nationaal Park Los Menhires in de Tucumán provincie in het noordwesten zijn de ruines van een Inca-fort te vinden. Deze nederzetting van de Quilmes indianen was ooit 30 hectare groot en had rond de 5000 inwoners. Deze nederzetting heeft meerdere malen invallen van de Inca’s (vanaf 1460 voor Christus) overleefd, maar niet die van de Spanjaarden. Alle inwoners werden door deze bezetters in 1667 naar Buenos Aires gedeporteerd. De ruines zijn zeer indrukwekkend en goed onderhouden. Er is een museum op het terrein met een grote collectie opgravingen.

Stranden en Actief

Stranden

De Atlantische kust is voor de strandliefhebbers. Je vindt hier veel badplaatsen die allemaal veel bezoekers trekken. Bij de haven van San Clemente del Tuyú begint de Argentijnse vakantiekust. De wegen langs het strand leiden je over schelpengruis door duinen en loof- en naaldbossen naar de zandstranden. Tijdens de zomervakanties vertrekt de Argentijnse bevolking massaal naar de kust waar dan van alles te beleven is. De bekendste (en dus drukste) stranden zijn Mar del Plata (voor gezinnen), Playa Bristol en Playa Popular. Er zijn ook een paar rustige afgelegen stranden tussen de rotskusten waar je kunt snorkelen en duiken. Een voorbeeld hiervan is Valeria del Mar, ook wel de kleine strandparel genoemd, gelegen tussen Pinamar en Villa Gesell.

Actief

Het Andes-gebergte leent zich uitstekend voor bergbeklimmen, wandelen en ‘s winters ook skiën en ijsklimmen. Vooral Patagonië is uitermate geschikt voor deze en andere outdoorsporten als raften, kajakken, wandelen, klimmen, paragliden en moutainbiken. In het Lake District kun je ook zeilen en roeien. Door het hele land kun je wandel- en paardrijdtochten maken.

Communicatie

Communicatie

Internet
Internet is door het hele land te vinden in hotels, hostels en internetcafes. Het gemiddelde tarief is 30 eurocent per uur in de meeste steden, buiten de steden kan dit oplopen tot 1,25 euro.

Telefoon
Vanuit Argentinië met Europa bellen kost ongeveer 2,30 peso (62 eurocent) per minuut. Er kan in cellen getelefoneerd worden met munten of met kaarten die je bij kiosken kunt kopen. Er zijn ook telefooncentra (locutorios). In Buenos Aires zijn twee telefoonmaatschappijen actief die allebei hun eigen kaarten gebruiken. Het landennummer voor Argentinië vanuit Nederland is 0054 en netnummer voor Buenos Aires is 011. Inlichtingen binnenland kun je bereiken op nummer 110 en inlichtingen buitenland op 000.

Taal

In heel Argentinië wordt Spaans gesproken met een typisch Argentijns accent. Het klinkt zangeriger dan in Europa en de taal bevat enkele woorden die uit het Indiaans komen.

Media

In de grote hotels kun je vaak CNN of BBC World ontvangen en hier zul je ook een selectie van internationale kranten (onder andere de Buenos Aires Herald) tegenkomen. De dagbladen verschillen per provincie en zijn allemaal in het Spaans. Nederlandse bladen zijn hier niet te krijgen. Een handige nieuwswebsite met nieuws over Argentinië is www.argentinenews.com. De wereldomroep is te ontvangen op verschillende frequenties per gebied of via internet te beluisteren.

Douane

Reisdocumenten

Voor verblijven korter dan 90 dagen is geen visum nodig voor mensen met een EU-paspoort dat bij vertrek nog 6 maanden geldig is. Deze verblijfsduur kan nog een maal met 90 dagen verlengd worden.

In- en uitvoer

Dure spullen als professionele foto- en filmapparatuur moeten worden aangegeven bij binnenkomst. Planten en (bederfelijke) etenswaar mogen niet mee het land in.
Terugreizend naar de EU mag je onder meer 200 sigaretten, 1 liter sterke drank of 2 liter wijn, 500 gram koffie of 200 peso aan andere waar meenemen.

Gezondheid

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Voorkomende risico’s zijn DTP D2, buiktyfus, hepatitis A, TBC TB en hondsdolheid D1 (Rabiës). Het is tevens verstandig je te beschermen tegen muggen in de tropische gebieden in het noorden in verband met het risico van dengue en malaria. Het alarmnummer voor medische noodgevallen/ambulances is 107.

Gehandicapten

Voor mensen in een rolstoel is het wat lastig reizen in Argentinië. Stoepen hebben geen afritten, zijn druk en hebben veel ongelijk liggende tegels. Bestuurders van auto’s hebben weinig geduld met langzaam overstekende voetgangers. Sommige bussen in Buenos Aires hebben echter wel een rolstoellift en verlagen bij het in- en uitstappen. Goedkopere hotels hebben vaak te smalle deuren waardoor je aangewezen bent op de wat duurdere hotels. Er zijn een paar vervoersbedrijven die zich specialiseren in rolstoelvervoer, ook voor dagjes uit. De bekendste is Movidisc in Buenos Aires.

Drinkwater

Het kraanwater is drinkbaar doordat het met chloor is gereinigd.

Geldzaken

Geldzaken

Alle grote plaatsen hebben pinautomaten en
wisselkantoren. Er gaan echter verhalen van reizigers die pinnen en waarbij het gepinde bedrag niet uit de automaat komt. Dit geld zie je nooit meer terug. Neem daarom niet te grote bedragen op. In kleinere plaatsen kun je bij toeristenbureaus wisselen. Travellercheques worden niet altijd geaccepteerd of er wordt 10% inwisselkosten in rekening gebracht. Creditcards als American Express, Visa, Diners en Master Card worden over het algemeen geaccepteerd in restaurants, hotels, winkels en bij banken. Dit is echter duurder dan gebruik van de pinpas.

Fooi

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Argentinië. In restaurants en hotels is 10% van de rekening gangbaar, soms is dit al in de rekening opgenomen onder ‘servicekosten’. Obers in Argentinië verdienen over het algemeen slecht, dus elke fooi is welkom. Hetzelfde geldt voor portieren, uitsmijters, en plaatsaanwijzers in bioscoop en theater. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Afdingen

Afdingen is geen gewoonte in dit land. Je kunt het op de folkloristische markten proberen, maar succes is niet gegarandeerd.

Praktische informatie

Accommodatie

In de grote steden heb je keuze uit dure ketenhotels (kamers van 70 tot 100 euro), middenklas (rond de 50 euro per kamer) en goedkope hotels (15 tot 30 euro per kamer). Buiten de grote steden liggen deze prijzen veelal lager en kun je voor rond de 20 euro in een prima hotel overnachten. Hotels in toeristische gebieden willen nog wel eens sluiten buiten het hoogseizoen. Door het hele land zijn ook hostels (bedden rond de 8 euro per nacht) en bed & breakfasts (ongeveer 15 euro per kamer) te vinden. Als je met zijn tweeën reist is het vaak goedkoper in een hotelkamer te overnachten dan beiden los de tarieven per bed in een hostel te betalen. Er zijn ook campings door het hele land die maar een paar euro kosten of zelfs geheel gratis zijn.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. Er is een wereldadapter nodig om het apparaat in te kunnen pluggen.

Feestdagen

Argentinië kent veel feestdagen, voornamelijk katholieke en Indiaanse feestdagen die vaak ook een combinatie van beide culturen zijn.

De belangrijkste festivals en vrije dagen zijn onder andere:

1 januari

Nieuwjaar

eind februari

Carnaval

begin april

Goede Vrijdag en Pasen

1 mei

Dag van de Arbeid

25 mei

Dag van de Revolutie van 1810

10 juni

Malvinas dag

20 juni

Dag van de Nationale Vlag

9 juli

Onafhankelijkheidsdag, 1816

1 augustus

Pachama (indianenfeest in de noordelijke provincies Jujuy en Salta)

17 augustus

Herdenking van de dood van St. Martin

12 oktober

Dag van Columbus

25 december

Kerstmis

Houd er rekening mee dat tijdens feestdagen veel banken, organisaties en winkels gesloten zijn.

Fotografie

Er heerst een verbod op het fotograferen van militaire complexen en luchthavens. Indianen willen niet graag op de foto gezet worden. Wil je ze toch fotograferen, vraag het dan altijd eerst vriendelijk. Sommige van hen zullen om geld vragen voor ze poseren. Een fotorolletje kost twee keer zoveel als in Europa, dus breng je eigen rolletjes mee.

Kinderen

Er valt prima te reizen met kinderen en ze zijn zeer geliefd in Argentinië. Er zijn in Buenos Aires zelfs twintig kindertheaters. Restaurants maken graag speciaal voor de kinderen een andere maaltijd.

Kleding

Het is verstandig van alles wat mee te nemen, voor warm en koud, droog en nat weer. In sommige gebieden kan het ‘s avonds flink afkoelen of het weer kan ineens omslaan. Buenos Aires heeft veel winkelcentra met modezaken. Indiaanse kleding waaronder kleurrijke poncho’s zijn verkrijgbaar op markten, voornamelijk in het noordoosten van het land.

Openingstijden

De winkels gaan ‘s morgens om 10.00 uur open, sluiten voor siësta tussen 12.30 en 16.00 uur en zijn daarna weer open tot 20.00 uur (in het hoogseizoen soms tot 21.00 uur). Restaurants zijn voor de lunch geopend van 12.30 tot 16.00 uur en ‘s avonds van 20.00 tot 1.00 uur. Cafes openen om 9.00 uur voor ontbijt en zijn dan de hele dag geopend. In Buenos Aires blijven de winkels tussen de middag open en sluiten ‘s avonds om 19.00 uur. Supermarkten blijven vaak tot 21.00 uur open

Reistijd

De zomermaanden van november tot maart is de beste tijd om Argentinië te bezoeken gezien het weer, maar ook omdat veel accommodaties, restaurants en toeristische attracties in het laagseizoen sluiten. In het noordoosten kan het zomers overigens wel weer erg heet en vochtig zijn (> 40 ºC).

Tijdsverschil

In Argentinië is het vier uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd in vijf uur. Het is in het hele land dezelfde tijd.

Veiligheid

Argentinië is het veiligste land van Zuid-Amerika. Naast de gebruikelijke zakkenrollerij, tasjesroven en kleine berovingen in de grote steden gebeurt er verder weinig crimineels. Het drukke verkeer is wel iets waar je aandacht aan moet besteden. Buiten de grote steden worden huizen en auto’s nog steeds niet afgesloten en de mensen zijn hier zeer vriendelijk en gastvrij.

Datum artikel: 20-10-2008 Informatie

Zie ook:

Een reactie toevoegen over Argentinië Informatie

ATP vakanties