vakantie informatie

Mobiel bellen in buitenland goedkoper

Mobiel bellen tijdens de vakantie Mobiel bellen in het buitenland wordt waarschijnlijk een stuk goedkoper. De Europese Commissie zal woensdag instemmen met voorstellen van Eurocommissaris Reding (Media) daartoe, zo verwachten deskundigen van de Europese Commissie.

“In Europa, met zijn vele landen, word je als mobiele beller nu gestraft voor het overschrijden van de grens” , aldus een bron bij de Commissie.

In de voorstellen van Reding blijven toeristen en reizigers overigens betalen als ze bijvoorbeeld op vakantie in Frankrijk op hun Nederlandse mobiel worden gebeld. Daar zijn nu eenmaal kosten aan verbonden voor de telefonie-aanbieder in het ontvangende land, aldus een bron bij de Commissie. Een dergelijk belletje kost de ontvanger straks maximaal 17 cent. De beller betaalt uiteraard het internationale tarief.

Niet alleen gebeld worden, ook zelf mobiel bellen in het buitenland wordt goedkoper. Wie met zijn Nederlandse mobiel in Madrid een taxi belt, betaalt het lokale tarief met hooguit een opslag van 30 procent, is het voorstel van Brussel. Voor sms’en doet de Commissie geen voorstellen.

De Commissie kan de prijzen voor de particuliere markt niet bepalen, maar kan de telecombedrijven wel maxima opleggen. De maximale marge die de Commissie voorstelt, is 130 procent van het tarief dat de bedrijven elkaar onderling berekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Nu is dat vaak 400 procent.

Doel van de Commissie is dat telefoon ontvangen in het buitenland maximaal zeventien cent gaat kosten, lokaal bellen maximaal 34 cent per minuut en internationaal maximaal 51 cent.

De voorstellen gaan minder ver dan de eerdere idee├źn van verantwoordelijk Eurocommissaris Viviane Reding. Zij wilde aanvankelijk helemaal geen opslag voor mobiel bellen in het buitenland. Bovendien wilde zij dat gebeld worden in elk EU-land gratis moest zijn.

De hoop bestaat dat de voorstellen goedkopere tarieven voor particulieren opleveren, maar een garantie is daarvoor niet. Bij de Commissie leeft de verwachting dat de concurrentie in de telecomsector wel zal leiden tot lagere prijzen.

Wanneer de regelgeving wordt ingevoerd is nog onduidelijk. Sommigen binnen de Commissie willen de mobiele aanbieders een zomer extra de tijd geven om zelf orde op zaken te stellen. Dan gaan de maatregelen in de winter van 2007-2008 of in de zomer van 2008 in.

Volgens de Commissie moet de sector niet klagen over dreigende inkomstenderving. De winsten die nu met het bellen in het buitenland worden geboekt, het zogeheten ‘roaming’, zijn nu erg hoog in een markt waarin 8,5 miljard euro per jaar omgaat. Als de kosten voor de particulier gaan dalen, gaan mensen ongetwijfeld meer bellen als ze in het buitenland zijn, verwacht de Commissie. Dat is weer profijtelijk voor de sector.

Bron: Nu.nl

Datum artikel: 11-07-2006 BuitenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Mobiel bellen in buitenland goedkoper

ATP vakanties