vakantie informatie

Minder toerisme Nederland door dure Euro

waarschuwingAmerikaanse, Canadese en Japanse vakantiegangers mijden Nederland wegens de dure euro.
Het aantal gasten uit de Amerika nam vorig jaar met 3 procent af. Dat viel nog mee in vergelijking met de cijfers voor bezoekers uit Canada en Japan. Deze landen lieten een daling zien van respectievelijk 11 en 15 procent.

De Nederlandse toerisme markt kromp vorig jaar licht, met 1 procent tot 17,6 miljoen vakanties. Met name de natte zomer ligt hieraan ten grondslag. De daling kwam in z’n geheel voor rekening van een lager aantal kampeervakanties en verblijven in eigen accommodatie zoals tweede woning, stacaravan of boot.

In hotels en bungalowparken werden wel meer vakanties doorgebracht.

De invoering van de vliegtax per 1 juli heeft ook een negatief effect. Wie vanaf die datum met het vliegtuig reist, betaalt op Europese vluchten een extra belasting van 11,50 euro en 45 euro voor intercontinentale vluchten. In de reisbranche gaat men er vanuit dat veel meer Nederlanders, vooral in de grens streken, kiezen voor een luchthaven in Belgiƫ of Duitsland.

De hoge wisselkoers van de euro, de minder gunstige economische situatie in een belangrijk herkomstland als de Verenigde Staten en de krapte op de hotelmarkt in Amsterdam kunnen een dempend effect hebben op de groei van het aantal buitenlandse vakantiegangers.

Datum artikel: 7-01-2008 BuitenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Minder toerisme Nederland door dure Euro

ATP vakanties