vakantie informatie

Ernesto bedreigt de Caraiben

Orkaan Ernesto De orkaan Ernesto, die in de buurt van Haiti over de Caribische Zee raast, is zondagavond afgezwakt tot een tropische storm. Dat heeft het orkanencentrum van de Amerikaanse weerkundige dienst in Miami meegedeeld. De eerder uitgegeven orkaanwaarschuwingen voor delen van Haiti en Cuba blijven desondanks van kracht.

Gouverneur Jeb Bush (broer van George) van Florida riep zondag uit voorzorg de noodtoestand uit. Daardoor komt de zuidelijke Amerikaanse staat in aanmerking voor federale noodhulp als Ernesto er zware schade aanricht. De autoriteiten hebben al de evacuatie gelast van alle toeristen op de eilandengroep Florida Keys. Het gebied ligt op het voorspelde pad van de tropische storm.

Meteorologen waarschuwen dat Ernesto nog altijd tot zware regenval en de daarmee gepaard gaande overstromingen en aardverschuivingen kan leiden in Haiti en Cuba. Vooral het straatarme Haiti is daarvoor door ontbossing extreem kwestbaar. Modderstromen als gevolg van tropische storm Jeanne eisten er twee jaar geleden 3000 mensenlevens.

De Cubaanse autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van circa 200.000 mensen uit de oostelijke provincies. Ook heeft het zijn visservloot teruggeroepen naar de havens. Ernesto bereikt naar verwachting maandagochtend het communistische eiland.

Touroperator TUI heeft 350 toeristen op Cuba en een handjevol op de Florida Keys. Het bedrijf neemt vooralsnog geen maatregelen.

“We houden de boel natuurlijk nauwlettend in de gaten”, aldus een woordvoerster. Thomas Cook denkt dat er nog niets aan de hand is. “De autoriteiten nemen altijd het voortouw bij dit soort dingen.” Thomas Cook heeft wel toeristen op Cuba, maar niet op de Florida Keys.

Ernesto viel zondag in de eerste en lichtste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Aanvankelijk voorspelden experts dat de storm nog aan kracht zou winnen, maar het tegendeel gebeurde. Van de tot dusver vijf tropische stormen in het Atlantische stormseizoen is Ernesto de eerste die is uitgegroeid tot een orkaan. Het is niet uitgesloten dat de storm de komende dagen opnieuw orkaankracht bereikt.

bron: Nu.nl

Datum artikel: 28-08-2006 BuitenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Ernesto bedreigt de Caraiben

ATP vakanties