vakantie informatie

Zomer bij reisbureaus zonder groei

VakantieVijf miljoen Nederlanders boekten afgelopen zomer(1 april- 1 november) een vakantie bij een ANVR-reisonderneming. Ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Dus groei zit er niet in. Vliegvakanties zijn daarbij met 55% nog altijd favoriet. Dat blijkt uit een onderzoek van ANVR/TNS NIPO.

Bij de georganiseerde vliegvakanties, 55% van de markt, groeiden zowel Europese bestemmingen(+6%) als Verre Vliegreizen.(+5%). Autovakanties zijn goed voor 39% van de markt, maar daalden 6%. Busvakanties, 4% van de markt, moesten met -13% een behoorlijke veer laten. De vakanties per trein, 1% van de markt, groeiden 4%.
Turkije is intussen de populairste bestemming en groeide met 12%. Spanje is ook nog steeds belangrijk, maar verloor 3%. Tunesië maakte met +32% eerdere verliezen weer goed en Bulgarije is met +77% een sterke nieuwkomer. Groei was er ook voor Griekenland(+12%), Portugal(+4%) en Egypte(+5%).
Bij de Verre Vliegbestemmingen hadden in de zomer vooral China(+66%), Indonesië(+54%) en Vietnam(+37%) grote aftrek. Maar ook het Caraibisch gebied met de Nederlandse Antillen, de Dominicaanse Republiek en Cuba zaten met +18% fors in de plus, evenals Thailand(+11%) en Australië/Nieuw Zeeland.
Ook voor de komende wintermaanden zijn Verre Vliegreizen naar enkele van genoemde landen goed geboekt. Waarbij zich Zuid Afrika (+24%), Kenia(+64%) en de VS(+8%) aansluiten. Totaal stijgen vliegreizen naar Verre Bestemmingen deze winter 1%. Georganiseerde vliegreizen naar Europese bestemmingen lopen echter nog 12% achter. Kennelijk wordt daartoe pas laat besloten. Boekingen voor georganiseerde wintervakanties naar de sneeuw staan ook nog op – 9%, maar voor een trendopname is het nog te vroeg. De tellingen zijn pas 1 november ingegaan.

Datum artikel: 29-11-2005 BinnenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Zomer bij reisbureaus zonder groei

ATP vakanties