vakantie informatie

Nederland trekt recordaantal toeristen in 2005

Toerisme stijgt Het aantal buitenlandse gasten in 2005 komt daarmee op 10,1 miljoen. Dit baseert het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die onlangs zijn gepubliceerd.

Vooral hotels hebben meer buitenlandse gasten mogen ontvangen (+6%). Dit komt mede doordat de Amerikanen (+8%), Belgen (+13%), Spanjaarden (+8%), Groot-BrittanniĆ« (+5%) en Denemarken (+17%) een sterke stijging hebben doorgemaakt. Met name de ‘low cost’ vliegverbindingen met deze landen, het groeiend aan bezoekers aan steden en de marketing en promotie-activiteiten die het NBTC in deze landen doet, hebben bijgedragen aan de positieve groei. De intercontinentale groeimarkten China en India blijven doorgroeien, al gaat het hier nog om geringere aantallen gasten.

De belangrijkste herkomstmarkt, Duitsland, laat een daling zien in het aantal gasten (-2%). Deze daling is minder groot dan de CBS-prognose van begin 2006 deed vermoeden. Vooral in het voorjaar en de zomer (januari t/m augustus) kwamen er minder Duitsers naar Nederland (vroege feestdagen, concurrentie goedkopere bestemmingen en een mindere zomer). Vanaf september was er echter weer sprake van een groei van het aantal Duitse gasten (+9%).
De daling van het aantal Duitsers heeft met name gevolgen gehad voor de campings en bungalowparken die in totaal 4% minder buitenlandse gasten zagen arriveren in 2005.

De verwachting is dat de lichte positieve trend bij het inkomend toerisme zich ook in 2006 doorzet. Het evenement Rembrandt400, nieuwe vliegverbindingen naar Nederland en de groei vanuit nieuwe markten kunnen als belangrijke factoren worden aangemerkt. Het NBTC verwacht in 2006 10,4 miljoen buitenlandse bezoekers.

Bron: NBTC

Datum artikel: 17-05-2006 BinnenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Nederland trekt recordaantal toeristen in 2005

ATP vakanties