vakantie informatie

Minder Nederlanders op vakantie

Phuket 322 Paradise BeachAEen kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. In 2004 sloegen minder mensen de vakantie over (17 procent). Dit blijkt uit de dinsdag gepubliceerde vakantiegeldenquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Veel mensen geven in het onderzoek aan niet genoeg geld voor een vakantie te hebben. Het jaarlijkse vakantiegeld dat werknemers van hun baas krijgen, wordt steeds minder vaak gebruikt voor vakantie. Van de ontvangers besteedt 46 procent het extraatje aan vakantie. Vorig jaar was dat nog 49 procent, in 2003 51 procent.

Veelal gaat het geld op aan het aflossen van schulden of het betalen van rekeningen. Ook zetten mensen het vakantiegeld op een spaarrekening. Vorig jaar deed 30 procent dat, nu 39 procent. Meer dan de helft van de huishoudens met een inkomen onder de 1000 euro, gaat niet op vakantie.

Degene die wel gaan, bezuinigen op hun uitje. Ruim 41 procent poogt zo min mogelijk geld uit te geven. Van de iets rijkere huishoudens, die maximaal 1500 euro per maand te besteden hebben, gaat 35 procent niet op vakantie. Als Nederlanders op vakantie gaan, geven ze per huishouden gemiddeld tussen de 1500 en 2000 euro uit. Eenderde van de huishoudens besteedt zelfs meer dan 2500 euro.

Het favoriete vakantieland van de 2100 ondervraagden is dit jaar Spanje, gevolgd door Turkije en Italië. Griekenland en Frankrijk maken de topvijf compleet. Vorig jaar waren Frankrijk, Spanje en Turkije de favoriete bestemmingen.

Datum artikel: 7-06-2005 BinnenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Minder Nederlanders op vakantie

ATP vakanties